Ne olursa olsun.Stratejik Üretim alanları gizli,buralarda çalışanlarında çok iyi korunmuş ve yaptığı işleride devlet tarafından gizlenmiş olması gerekir.Şu anda bile bunları sağlamış olduğumuzu düşünmüyorum.
İşlemci üretimi karmaşık ve zor bir iş olabilir En azından askeri alanda savunma gücümüzü arttıracak basit ama önem arz eden işleri yapabilen işlemciler ve yazılımlar üretir isek kendi geleceğimiz için daha güçlü bir geleceğe sağlam adımlar atabiliriz İlk adımda Amd ve İntel gibi devleri yakalamak mümkün değil zaten Ve gelişmek için basit bir örnek Kore ve samsung E250 den Galaxi S10 lara giden bir macerası var "Basit olsun kapasitesi düşük olsun ama bizim olsun"
Sevgili Ayhan Tarakçı kardeşim! medyada futuristik teknolojilerle ilgili bir sürü palavgrafik bilgi dolaşırken, en doğru ve yansız enformasyonu senin sayfanda buldum. Emeğine sağlık
Ayhan kardeşim, 12:30'dan itibaren yaptığın, ustaca, nüktedan, ülke özeleştirin için seni tebrik ederim. Siyaset sularına hiç bulaşmadan, ama gerçekleri de böyle dan dan şamar gibi söylemene bayılıyorum. Birilerinin hikayedeki gibi kral çıplak demesi de gerekiyor. Sen ve bir kaç iyi örnek hariç, öylesine hayal aleminde gezen kanal ve youtuberlar var ki, insanların olayları çok yönlü ve objektif bakabilmeleri gayet zor günümüzde. Eline, diline sağlık !!!
Oda sizin gibi cehapeli izleyicilerini memnun etmek için söyledi. Ne de olsa akpartililer bir iki söylenir yine izler ama cehapeli fanatikler ellerinden gelen her türlü zorbalığı yapıp linç ederler ayhanı. Hükümet her alana yatırım yaptı merak etme sadece yol yapmadı.
Sırf bu yorumu muhalefet olduğun için yapıyorsun. Evet eksiğimiz çok var. Ve bunu kapatmamız lazım. ASELSAN mühendisleri nedense bundan 20 yıl önce hep intihar ediyorlardı. Neden şimdi olmuyor bı düşün bakalım. Muhtemelen eskiden çok iyiydik diyenlerdensin. Peki bu patentler alınmadan önce neden bilim insanları desteklenip biz almadık. Bak şuan Ayhan abinin dediği gibi bir yerden başlıyoruz. Ben görüyorum ilerde ASELSAN şimdinin Samsungu olacak. Peki nasıl oluyor? Desteklendiği için oluyor. Lütfen artık at gözlüğünü çıkarın öyle bakın. Tabi ki çok gerideyiz. Ve çok çalışmalıyız. Herkesin gücü yettiği kadar. Misal ben borsadan ASELSAN dan hisse aldım çok değil ama bı 100 TL aldım satmiyorum çünkü destek olmak icin. Acaba bunu sen yapıyor musun? Artık gerçekten muhalefet edin. Yapmak için değil. Bence ASELSAN bu projeyi yapsın ama aynı zamanda kendi islemcimiz içinde calisilsin çok zor olduğu için yavaş yavaş yapabiliriz. Yeterki artık gerçekten muhalefet olalım. Ben Ayhan abinin dediği gibi düşünüyorum. Ama ben Cumhurbaşkanımızın yanındayım. Ama muhalefet etmeyi de biliyorum Allah'ın izniyle.
Burası bilim ve teknoloji konuşulan bir platform ve youtube kanalıdır. Ayhan Bey ülkenin eli döviz açısından bolken, bunu bilimsel ve teknolojik yatırımlar açısından çok da iyi değerlendiremediğimizin altını çizdi. Ben de hemfikir olduğum için bu fikrine katıldım ve de tebrik ettim. Siz hayır efendim, çok da iyi değerlendirdik o dönemi, sizler haksızsınız diyorsanız buna saygı duyarız. Sizin fikrinizdir elbette, fikrimize katılmak zorunda değilsiniz. Ancak politika ve siyaset yapmanın yeri de burası değildir. Sizleri de buna saygıya davet ediyorum.
@@mehmetyucesan3177 Doğrudur biz yine de siyaset yapmayalım fakat o elimiz döviz anlamında rahat dediğiniz zamanlarda en basitinden pkk illetiyle uğraşıyorduk. Hala uğraşıyoruz ama artık müdafaa eden değil hücum edeniz. Ayrıca fetosu da devletin her kademesindeydi ki şuan bile ayıklanamayan bir ton fetocu var. Doların yükselmesinin nedeni de zaten ekonomisi cumhuriyet zamanından beridir amerikancı iş adamlarının elinde olan bir ülkede sen bu urları (feto, pkk) atmaya çalışmandır. Yani emin ol o dolar anlamında rahattık dediğin zamanlarda bu urların varken bu hamlelerin hiç birini yapamazdın, yaptırtmazlardı.
Bir mesele üzerinde 10 yıl çalışmayı göze alacak bilim adamını onu egiten sistemi, onu gelecek kaygısından ve günün birinde ülkede artan cehaletin onu yutma korkusundan koruyan bir Türk medeniyeti ne 10 yılla nede 30 mılyar dolar ile üretilebilecek birşey midir? Biz elımızdekı bilim insanlarına yada önemlı mesleklere saygıyı bile olusturamayacak haldeyız. İLİM DEGER GÖRMEDİGİ ŞEHRİ TERK EDER.
hsyc1992 suan yasanan gelismelerle senin dedigin sey celiskili... bu videoyu yeniden izle derim , madem yapmiyoruz bu video ney ? Ben tutup amerika kadar iyiyiz demiyorum ama senin dedigin gibide bitik bi ulke degiliz
Aynen Bi Yanlı Gibi Duran Bir Kanal Var.. Tespitlerinin Bir Kısmı olayları Bağlayışı Güzel Ama Biraz Yanlı Gibi Duruyor O Yüzden Ayhan Abiden Bekliyorum.. Çünkü O Kanal Biraz Şey Söylüyor Anlattıklarının Alt Yazısında " Bu Hükümet Koruyor Sonrakiler Korumayabilir" Gibisinden Bir Mesaj Verir Gibi Alttan Alta.. O Yüzden Objektifliğine Güvendiğim Ayhan Abimden Bekliyorum..
Guzel ve bilgilendirici bir video olmus, tek sorun olarak gordugum nokta mikroislemcilerde iki temel mimari vardir, harvard ve Von Neumann. RISC ve CISC aslinda mimari cesidi sayilamaz, birisinde komut sayisi azdir digerinde fazladir..
Bundle adlı bi uygulama var istediğin kaynağı seçiyorsun yaptıkları bütün haberler karşınıza çıkıyor ve tasarım olarak da akıl karıştırmıyor bir bakın derim
@@YzbPrice sağolun bende bundle kullanıyorum ama bundlede bu kadar ayrıntılı bir şekilde anlatmıyor ve Ayhan hocanın nerelerden araştırma yaptığını merak ettim
Zevkle izlediğim ender youtuber lardan birisin dostum .dolu dolu Bilgi içerik öğretici işler yapıyorsun Umarım hak ettiğin izleyici sayısını ulaşırsın dostum .kolay gelsin başarın her daim devam etsin
Ayhan bey, işin içinde olan birisi olarak. Çok başarılı bir video , genel olarak konuyu bilmeyen kimselerin bile anlayabileceği biçiminde anlatmışsınız. Yalnıııızzzzz. 45 milyar dolar ve fabrikalar kısmı biraz eksik. Eğer ille de "yerli ve milli olsun hepside bende olsun" diyecekler olursa İşlemci İmal edecek fabrikanın yanında iki ana fabrika daha kurmamız lazım. Birincisi Saf ve Tek Kristal Silikon Kütüklerini üretecek ve bunları dilimleyecek olan bir fabrika. İkincisi de Ürettiğiniz mikro işlemcileri paketleyecek olan fabrika. Tabi bunu Mil Spec dediğimiz askeri standartlarda üretmemiz lazım yani yüksek G kuvvetine, sıcaklığa, radyasyona, neme falan dayanacak biçimde. Siz o 45 milyar doların üstüne biraz daha ekleyin. Eğer gerçekçi bir rakamdan bahsetmek istiyorsak (bütün bu mil-spec fabrikalar, patentler (mutlaka çarpılacaksınız patent bariyerine bundan emin olun) , geliştirici araçları falan derken o rakam 70 milyar dolar. + Zaman (siz buna bir 10 sene deyin) bu arada diğerleri de boş durmayacak. Şu anda giderek pazarda bir monopol oluşuyor. 7 nano'luk entegre devre üretebilecek kabiliyette şu an 3 firma kaldı. Global Foundries de havlu attı. Intel de Oregondaki fabrikaya ek yatırım (0'dan değil, ek yatırım) yapıyor 15 ila 20 milyar dolar arası olacak.
Bence Aselsan Kamu Bilgisayarlarını Güçlendireceği İşlemcilerinde Gpu Ve Cpu'yu Tek Die'da Birleştirse (Bir Soc Yapsa) Çok Daha Verimli Olur. (rDna anlasana Ayhan abi)
ASELSAN önce bi Intel 8086 ayarında CPU yapısında sonra kamu bilgisayarlarını güçlendirirsiniz. Ha bu arada yavaş güçlendirsin de başımız dönmesin. GPU kısmına ise hiç değinmiyorum ona daha yüzyıllar var.
@@Bruh-pp5yz Adam on saat anlatmış kaslı işlemciler değil diye ama anlayan yok biz bi bok üretemeyiz. Hazır anlatılanı bile anlamakta güçlük çekiyoruz. Kitap okumuyoruz ben de dahil..
Bizim tarihimizde hiç böyle bir davranış şekli olmamışki toplumun; neden bundan sonra olsun
5 років тому+34
%100 yerli yapabilen bir ülke yok zaten. Önemli olan elindeki ile nasıl yol aldığın. %100 olayı tam bir medya tuzağı. Olabildiğince iyi açıklamışsın patent olaylarını.
@@XIVLouis-zv7fv Tamamen kendileri yapıyor. Ameleliğini asyalıların yapması birşey değiştirmiyor. Teknoloji ve tasarım kısmı önemli. O da tamamen kendilerinde. Huawei ‘yi sırf patentle süründürdü adamlar. Gidipte abuk sabuk firmalara tasarlatarak biz yaptık demiyorlar yani. Konu tamamen kendi himayelerinde.
Hocam TÜBİTAK şu an yarı iletken katkılama ileilgili çalışıyor. Yarıiletken katkılama teknolojisi temel transistör üretimi ile ilgilidir. Bunu yapmadan micrchip ve mimarileri yine altı boş kalır. Yarıiletken katkılama için kullanılacak silan gazı atmosferi için labaratuvar modernizasyonu yapıldı. Ancak üretimde gelinen aşama nedir bilmiyorum.
Dünyanın 40 ülkesinde 600 den fazla fabrikada işlemci üretimi yapılıyor. (Kaynak Wikipedia) Türkiye de 1970'li yıllarda kendi ürettiği makinelerle işlemci veya chip üretebiliyordu, ancak internette Türkiye'nin geçmişte chip ürettiği konusunda yeterli bilgi yok. Dünya'nın en büyük çip üretici ülkeleri Tayvan ve G.Kore üretim için kullandıkları Litografi makinalarını Hollanda veya Japonya'dan alıyorlar. Bir Amerika gazetesinden okuduğum Chip üretiminin teknolojiden ziyade finansal bir üstünlük gerektirdiği yönündeydi. Bu sebepten İntel'in piyasada dominant olduğunu ancak AMD'nin petrol zengini Araplar tarafından alındıktan sonra rollerin değiştiği yazılıyordu.
Ayhan bey inşallah cok detaylı bir Doğu Akdeniz ve Türk ordusunun genel gücünü anlatırda herkes bilgilenir. Cok merak ediyoruz gercekde neler oluyor. Türkiyenin genel gücü ve Doğu Akdenizde neler oluyor. Artık yapın şu videoyu Ayhan bey detaylı bir video lütfen ya herkes yeterince rica etti restmen yalvarmya başladık. Saygılar
ARM Cortex kullanan tasarımcıyım. COVID yüzünden ARM Cortex işlemcilerin fiyatları inanılmaz yükseldi. COVID öncesi 7USD olan işlemciyi, 12Euro'ya zor alabiliyoruz. Bazı işlemciler üretimden kalktı, stokta kalanlar karaborsada satılıyor. Tam da ARM Cortex gerekiyor, hani nerede Çakı işlemcisi, çıkarın da kullanalım.
Merhaba. Apple'ın cortex mimarisini kullandığı bilgisi yanlıştır. Apple işlemcileri sadece "arm instruction set" kullanırlar. işlemci tasarımlarının tamamımı kendileri yapmaktadırlar. Hatta bu yüzden arm'nin geliştirdiği cortex serisinden çok daha hızlı işlemci geliştirebilmektedirler. Iphoneların hızlı olmasının temel sebebi de budur. Düzeltmek istedim. Saygılarımla. (bkz geekbench a13 bionic vs snapdragon 865)
@@ogztnr5581 nato ve abd nin romanyaya yerleştirdiği hava savunma sistemi ve karadenizdeki donanması rusyayı endişelendirdiği için böyle bir uçağı yapıyorlar ve romanyaya ve karadenize en yakın yer kırım olduğu için doğal olarak orada yapıyorlar
Konuyla ilişkili Arm videosu da bekleriz. Para bolluğu döneminde devlet politikasi olmalıydı sadece halka bırakılarak değilde G.kore de devlet politikası vardı katma değerli üretim için.
CISC mimarisi tasarımı oldukça zahmetli, pahalı ve zaman alan bir süreçten geçer. Performans yazılımdan çok donanıma bağlıdır. Komutlar karmaşık ve bir den fazla clock cycle zamanında çalıştığından örneğin yazılan bir C++ kodunu derleme işlemi RISC mimarisini hedef alan bir derleme işleminden oldukça hızlı sürecek ve assemby kodu RISC assembly koduna göre daha az satır olacaktır. CISC mimarisinde çok sayıda ve karmaşık komutlar varken RISC mimarisinde az sayıda ve basit komutlar vardır. RISC mimarisindeki komutlar bir clock cycle zamanında çalışırken CISC mimarisinde daha uzun sürede çalışır. RISC mimarisiyle tasarlanmış işlemciler doğal olarak komutları daha hızlı işlerler fakat bu mimaride performans donanıma değil yazılıma bağlıdır. Yani RISC için derleyici tasarımı çok daha zordur ve RISC mimarisinde tamamen özgün bir işlemci donanım olarak yapılır ama derleyici tasarlamak bunun testlerini yapmak hataları temizlemek çok uzun zaman alacaktır. Bu arada bilgisayar mimarisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için William Stallings'in Computer Organization and Architecture kitabını tavsiye ederim.
Video'nun 11:00 ile 13:00 arasını Tüm Türkiye'ye dinletmek lazım. Bu arada hocam cidden Doğu Akdeniz de son durum ne ordumuzun durumu bölgenin önemi vb Genel bir Doğu Akdeniz videosu şart oldu. Bir arkadaş da yazmış yorumlara baya beğeni almış ben de yazayım belki görürsünüz.
Bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak konuya yorum yapma ihtiyacı duydum ; sayısal elektronikten mantık devreleri tasarımına ordan mikroişlemcilere ordan da computer organizasyona kadar bi çok ders aldım ve almaktayım bunların hepsi aslında işlemcileri yani bilgisayarın nasıl çalıştığını o avuç içi kadar yer kaplayan işlemcide kopan zeka kıyametini anlamak için . Bir saniyeye sığdırılmış milyonlarca cycle da her bir clock sinyalini optimum verimle kullanmak için keşfedilmiş yüzlerce method yol yöntem ve mimari (Aslınd patent de burada başlamıyor mu zaten) bu konu ömür adanacak bir konu . neredese 100 yıla yakın bir tarhisel arge birikimi ile yapılmış şeyler kimse kimseden bir kaç ay içinde bir işlemci yapmasını bekleyemez zaten ama nasıl intel 1980 li yıllarda x86 yı ilk kez çıkardıktan sonra her sene üstüne koya koya ilerledi ise (tabi burda nanoteknoloji ile birim alan başına düşen transistör sayısının sürekli artması bu etkiyi her zaman ayakta tuttu ) bizimde artık %100 yerli takıntısını bırakar bu işin bir yerinden dahil olmamız lazım . Bahsettiğiniz patent sıkıntılarını ilk etapta göz ardı ederek gerek duyduğumuz yerlerde daha önce yapılmış çözümleri kabul edip en azından minimal ihtiyaçlarımız için mikrodentleyiciler ve basit işlemciler ile yola başlarsak daha sonrada amerikayı tekrar keşfedebilriz evet 30 yıl sürer 50 yıl sürer ama nasıl ki şuanki i9 core 1 haftada yapılmadı ise bizde ilk etapta %85 var olan patentli benzeri olsun bu oranı her yıl %5 düşürsek bile müthiş bir başarı sayılır ben ülkemizde bu alanda bilgili yeterince bilgsayar ve elektrnoik mühendisi olduğuna inanıyorum . zamanında bu alanlara yatırım yapmadık ama zararın artık bir yerinden dönmek lazım daha pahalı olsa bile ortaya birşeyler koymaya başlamamız lazım Ayhan bey bu %100 yerli isteyenleri bir kenara bırakın hele işlemci konusunda kesinlikle bir kenara bırakın %100 yerli işlemci isteyen biri locality reference deseniz ne anlar speculative-execution deseniz ne anlar vb... Tek sıkıntımız argeye yeterince bütçe ayır(a)mamamız .
İlk defa bi hatanı yakaldım ayhan hocam 10:30 yanlış duymadıysam kapı gıcırtısı sesi var. 🤣🤣🤣🤣 (eleştirmeye yer arayanlara benzedim biraz ama olsun içeriklerinizi severek takip ediyorum.)
CISC mimarisi, süper bilgisayarlarda tercih edilen bir mimari değil, aslında süper bilgisayarlarda RISC daha makbul. Ayrıca CISC mimarisi kas gücü isteyen işlerde daha başarılı diye bir kaide de yok. Burada bir yanlış anlama olmuş. Piyasa ilk çıkan bilgisayarlar, byte cinsinden uzunluğu birbirinden farklı olan ve bilgisayarın fiyatına bağlı olarak karmaşık işler yapabilen instruction (talimat) icra edebiliyordu. Bir zamanlar on milyonlarca dolara satılan bir sistemin hafızası gigabyte değil sadece kilobyte cinsinden ifade ediliyor ve programcılar kodlarını makine koduna çok yakın bir dil olan assembler dilinde veya assembler makroları kullanarak yazıyordu. Onun için bu bilgisayarların karmaşık instruction icra edebilmesine ihtiyaç da vardı. Bu noktada mikrokoddan da bahsetmek lazım. IBM'in S/360 ailesi, en ucuz prosesörden başlayıp da Seymour Cray tarafından geliştirilmiş CDC 6600 süper bilgisayar ile rekabet eden en kuvvetli prosesörüne kadar bütün prosesörleri aynı instruction set ile çalışırdı. Bu sayede IBM müşterileri küçük prosesörden büyüğüne terfi ederken programını yeniden yazmak mecburiyetinde kalmıyordu. Bunu temin eden teknoloji mikrokoddur. Mikrokod, prosesörün instruction setinin üzerinde benim de tam olarak tasavvur edemediğim bir arayüz teşkil ederek bu uyumluğu sağlar. 1980'li yıllarda piyasaya hakim olmağa başlayan Intel mikroprosesör ailesi de babadan görme CISC mimarisini kullanıyordu ve hâlâ da o mimariyi kullanır. İlk başlarda kimse CISC tabirini kullanmazdı. Ne zaman ki Intel mimarisi tekelleşmeye doğru gidince herkes rahatsız oldu, Intel'in mikroprosesör piyasasındaki satış hacmini yakalama imkanı olmayan başta IBM'in kendisi olmak üzere diğer belli başlı şirketler aynı yatırımı yapmadan aynı performansı elde edebilmek için RISC (Reduced Instruction Set Computer) mimarisini icad etti. CISC tabiri de ilk defa o zaman bunun zıddı olarak kullanılmağa başlandı. RISC mimarisinde hepsi aynı uzunlukta ve nispeten basit instructionlar kullanılır. Bu tercih, yeni bir prosesör geliştirmeyi kolaylaştırıyor. Doksanlı yıllardan itibaren artık makina kodu ve assembler ile iş yapan programcı azaldığı, bunu yapanlar da ihtiyaçlarını assembler makrolarıyla halledebileceği için RISC mimarisi mümkün hale gelmişti. Az bir yatırımla Intel ve Motorola gibi şirketlerin ürünleriyle rekabet etmek ise ticari bir zaruretti. Python ve Java gibi yeni icat diller bir yana, C dili gibi assembler diline yakın bir dil bile kullanıyorsanız, bir programcı olarak RISC/CISC farkını hissetmeyeceksiniz. Günümüzde mobil cihazlarda ve mikrokontrolörlerde çok tercih edilen ARM mimarisine ilaveten bütün UNIX workstation piyasası RISC mimarisini kullanır. IBM PowerPC ve Sun SPARC böyledir. Kaide olarak, RISC prosesörlü bilgisayarların performansı aynı fiyata satılan CISC prosesörlü bilgisayarlara nazaran bir hayli daha yüksektir! Ancak nasıl ki bir kısım imalatçı ticari mülahazalarla RISC mimarisine yönelmişse, diğer imalatçılar da yatırımlarını korumak için CISC mimarisinde sebat ediyor. IBM ise hem RISC hem de CISC prosesör imal edip satıyor. Başka bir ifadeyle mesele kas gücü meselesi olmaktan ziyade piyasa payı, segmentasyon, kârlılık veya yeni ürün geliştirme maliyeti meselesi olarak görülebilir. Anlaşılan Aselsan çok küçük bir yatırımla akıllıca bir teşebbüse girişmiş! Patent meselesine gelince, patentin ömrü zaten 20 senedir. Elektronik beyin veya kompüter dediğimiz cihazın patentini bunu icad eden Eckert ve Mauchly almıştı. Bu iki mucit Univac şirketinde çalıştıkları için o şirket patenti ücret edemeden kullanma hakkına sahipti. IBM, bu patenti parayı bastırıp satın aldı. Belki şaşıracaksınız ama başka hiç bir şirket bu patenti ciddiye almamış, paldır küldür ihlal etmiştir. Zaten kişisel bilgisayarın piyasaya çıktığı seksenli yılların başında patentin ömrü doldu. Bizim sektörmüz patentlere saygılı bir sektör değil. En yaygın işletim sistemi olan Windows'da da Apple'ın grafik arayüz patentlerinin bariz bir ihlali var ama Apple, rakibi Microsoft'un kozmetik değişiklikler yaparak bu patenti ihlal etmesine mani olamamıştır. Ayrıca bunu icad eden de Apple değil Xerox firmasıdır. Dolayısıyla kimse kimseyi 20 ila 30 sene öncesine ait patentlerle tehdit edemez. 20 senede patent bitiyor. Daha kısa vadeli ihlallerde de patent ihlali yapıldığı ispat edilemiyor. Mayın tarlası falan yok. Pardus ise bugünkü haliyle tıpkı Ubuntu ve Mint gibi Debian temelli bir işletim sistemi. Böyle olmasının da biz kullanıcılar için bir takım avantajları var! Paket yöneticisine ve paketlere aşinayız. Ubuntu'yu kaldırıp yerine Pardus kurduğumuz zaman yabancılık çekmiyoruz. Fena mı? Karamsar olmayalım. Elbette altyapı sadece beton ve asfalt demek değil, Türkiye'nin bilgisayar teknolojisine de çok ama çok ihtiyacı var. Bu teknoloji olmadan vatan müdafaası yapılamaz.
5 років тому+66
%100 yerli olsun diyenler hadi yappp . Git İyi bir üniversite kazan , oku oku oku öğren . Bilmeden konuşma . Hep kuru laflar
Oku oku öğren ne destek al nede birşey, bakin bakalim tubitak in icraatlerine neye destek vermisler ? Pardus bile onca yil adam akilli destek alamadi ve halada alamiyor. Tubitak in kabul bile etmedigi projeler yurtdisindan destek aliyor,burda projeye kabul edilemeyen ogrenci yurtdisindan bursunuda alip mis gibi yapiyor istediğini. Tubitak ta yok organik hoşaf yok semazen robot yok bitkiye kuran okuduk 3 ayda 2 cm daha fazla buyudu gibi nerde ne kadar sacma sapan proje varsa onlara destek veriyor.
@ Papaz eriğini imam eriğine çeviren makinelere destek veren tubitakla bu iş olmaz zaten arkadaş söylemiş akıllı olan türkiyede durmaz bu yobaz ve gerici ülkede bilim üretilmez haşa allah çarpar :)
Hocam selamlar öncelikle, gerçekten çektiğiniz videolardaki bilgiler ötesinde insana mükemmel bir enerji veriyorsunuz, sizin gibi insanları mum gibi arayıp bulabiliyoruz ancak.Bunun için teşekkür etmek istedim.
@@AyhanTarakci, haklısınız devlet desteğinden dolayı yoruma eklemedim, proje tubitak tarafından terkedilsede bizler tarafından yaşatılmaya devam ediyor, sadece onu belirtmek istedim.
Ayhan hocam emeğine sağlık çok güzel bir video olmuş.Konuya gelirsek Türkiye kesinlikle bunu yapabilir inşallah proje gerekli tüm desteği görür ve kendi işlemcimiz olur illa sivil versiyonu olmasına gerek yok başta ilerleyen zamanda sivil versiyonu mutlaka olur Türkiye'nin savunma sanayisine ayırdığı paraya asla acımıyorum yeter ki projeler gerçekleşsin
@aliço THY havalimanı açıldığından bu yana %15 civarı değer kaybetti. İGA'nın ilk iki yıllık kira bedeli ertelendi. Yıllardır dünyanın en iyi havalimanı seçilen Chingai havalimanı maliyeti 5.5 milyar$, bizdeki 35! Bir Changi'ye 5e ne yapmışlar, birde bizdekine bak ne yapmışlar; daha altyapı bile yok! Yap-işlet-devret yöntemi ile yapılan her projede olduğu gibi bunda da zarar açıkça ortadadır. Zamanla bunu da görmezden gelirsiniz 😉
@@Wolveghost. Bu devirde kaynak vermeye gerek mi var? Ufak bir araştırma yapsan bulursun sende. Bitmedi dediğin Changi havalimanı gerçekten bitmediyse durum daha vahim, 5 terminali ile bitmeden peş peşe ödül alıyorsa bitince ne olur kim bilir! 5. Terminali tek başına ödül alır zaten 😉
Gökhan AKSU eyvallah kaynak soruyorum"gerek yok diyorsun bu devirde" yanılıyor sun Bu devirde bir idda atıyorsan ispat gerekir, Çin e gitmediniğine göre bir yerden duydun veya okudun !!
Ben de tam tersini düşündüm nedense işlemci tarihine baktıkmı 2-4-8-16-32-64 bit işlemciler gibi gelişerek bu duruma gelinmiş. Bizimkilerde 2 bitten başlayıp patentlere takılmadan emekleyerek ilk işlemcilerin yaşadığı safhaları yaşayarak işlemci geliştirmeye başlasalar patentlere takılmazlar. Birde o zaman teknolojininde olmadığını düşünürsek bu zamanda bu gelişim daha hızlı yol alabilir. Ayrıca 2 bit ile başlayacağınız için yalımlarıda o işlemcilerle aynı orantıda devam ettirirlerse yazılım konusuda aynı hızda gelişir. Yani madem bukadar patent var işlemci üretimini ilk adımdan başlayarak yapmak daha mantıklı belkide çok farklı bir yonga yapılabilir. Çünkü herkes hali hazırda ki alt yapıya odaklanmış durumdalar.Şuanda arm lisans vermiyorum derse ne olucak. Herkes arm tekolojisinin eline bakmıyor mu. Hiç bir şey imkansız değildir. Önce inanacaksın sonra sabredecek ve azmedeceksin. Düşünsenize hiç bir dünya ülkesi size işlemci satmasa ne yapacaksınız. Ya clonunu yapacaksınız ya yenisini yapacaksınız. Yada taş devrinde yaşayacaksınız. Entegre ve Cip olmadan bırakın otomatiği yarm otomatik bir sistem bile çalışmaz. Türkiyeyi de çok hafife alan var. Bu ülkeye hangi teknoloji verilmediyse daha iyisini en kısa zamanda üretmiştir. Bunu en iyi AYHAN TARAKCI bilir. Nede olsa o kadar araştırma yapıyor. Bizim milletimiz imkansız denilen şeyleri en zor zamanlarda yapmış. Cumhuriyetin kuruluşu, Çanakkale savaşı milyon dolarlık teknolojileri satın aldığınız halde kullanamama İHA yı bile paranızla alamazdınız. 7 düvel sizinle uğraşırken adım adım gelişecek ve ortadoğuda at koşturulamayacak bir güç olduğunuzu göstereceksiniz. Irak savaşına baksanıza ben derdim ki amerika atom bombası atmadan oraya giremez 1 ay zor dayandılar okadar uçak tank füze ne oldu kullanamadılar bile Özetle bizim özgün tasarım yazılım geliştirmemiz şart asırlardır 7 düvele karşı mücadele veriyorsak bu teknolojileri geliştirmek yüzyıllarda alsa başlanmalı gelişim süreci emekleyerek gitse bile en azından başlamak için bir adım atılmış olur ve en zor zamanda başardıklarımız gibi yine çok zor bir zamanda imkansızı başarmak için bir şansımız olur.
@@Enes.kelekci etiket firması başka üretmek başka gider çindeki zteden telefon alır bilgisiyar alır üstüne ümit yıldırım etiketi basarım türk yapımı mı olur?
yüzdeyüz yerli olmasını istiyorsak ilk önce kendi komut sistemimizi belirlemeli ve buna uygun transistör yapmalıyız. Ardından bu komut setlerini ve transistörleri nasıl bir düzende ve nasıl bir dilde kullancağımızı belirleyip buna uygun mimariyi belirlemeli ve bu işlemciyide mümkün olan en verimli şekilde çalışmak üzere üretmeliyiz. Bir de kendi işlemci üretme makinamızı yapmamız lazım. Çünkü makinayı dışarıdan alırsak yine çok sınırlanmış olacağız. Sonuçta kalıplar ve makinanın dış kaynaklı olması zaten yerliliği zedeliycek ve tasarım özgürlüğümüzüde sınırlayacaktır.
Hocam akdenizde ne tür olaylar donuyor geniş capli bir bilgilendirici video yaparmısınız.. ?
5 років тому
Araştırma ve videolar için teşekkürler ilgiyle çoğunu izliyorum. Ufak bir düzeltme Aselsan tarafından ödenen ücret yılda $5.000 ve 5 ücretsiz kayıt hakkını içeriyormuş linkten bakarken farkettim. (The Silver level carries dues of US$5,000 per year and includes 5 complimentary registrations for RISC-V workshops. All Sponsor organizations have one vote per open position in Board elections.)
sadece sonuç ürün değil, o ürünü üretirken kullanılan üretim yöntemleri de patentli. yani ürününüz orjinal olsa bile bi de onu yapmak için orjinal yöntem geliştirmelisiniz. elementi eritsen patenti birinde dondursan öbüründe. illaki mayına basarsınız. konuya dikkat çektiğiniz için teşekkürler. umarım %100 yerli mevzusu iyi anlaşılmıştır.
Başlığı clickb. Olarak düşünenler atmış olabilir genelde veletler atıyor fazla aldırmayın videodaki cevheri görmüyorlar enes batur izlerken buraya denk geliyorlar heralde
5 років тому
Merhaba Ayhan Bey, basarili calismalarinizin devamini dilerim. Ancak sadece sunu da ogrenmek isterim. Turboshaft jet motoru veya turbofan motoru yapiyor isek, bu motor parcalarinin (ki titanyum alasimlardan bahsediyoruz) inert ortamda dokuldugu, hassas sekilde islendigi, denge testine tabi tutuldugu tesislerin de ulkemizde bulunuyor olmasi gerek degil mi? Obur turlusunu THY HABOM zaten yillardir yapiyor. Ya da yerli olarak havacilikta kullanmak uzere yuksek turbo basinclarina dayanikli dizel motor gelistirdi isek, bunun hassas dokumunu hangi fabrikada yaptilar? Merkezi kontrol birimi haritasini kim yapti? Temel aldiklari teknoloji ne idi? Ya da Aselsan'in yapacagi islemci Ruslarin Elbrus'u gibi tamamen farkli bir komut seti uzerinde mi isleyecek? Bu gibi temel sorulara yanit verilmez ise pek cok seyin *havada* kalacagini dusunuyorum. Ortalik zaten akla mantiga uymayan dezenformasyon icerigi ile dolu. Ay'da madencilik yaptigimizdan tutun, minareli ucak gemimiz oldugunu iddia edene varan yuzlerce absurd sayfa var. Iyi arastirmalar, Selamlar ve sevgiler
Ayhan Bey merhaba. Videolarınız çok aydınlatıcı teşekkürler. Patent konusunda ekstra bir bilgi vereyim. Patentlerin maksimum koruma süresi 20 yıldır. Sonrasında kamuya açık bilgi haline gelir. Genellikle bir patentin tescile dönmesi 3-5 yıl sürmektedir. Sonrasında kalan 15-17 yıl boyunca koruma sağlar. Sonra da süre biter herkes bu bilgiyi kullanbilir.
Ayhan bey video çekimlerinizde göğüs plan yapsanız daha iyi olur. Portre yayınlarda 3 standart görüntü planı vardır. Tam boy, Bel plan ve göğüs plan derler. Göğüs plan karede, kamera göğüsün altından itibaren muhabiri gösterir, bel plan ise belden itibaren gösterir. Sandalyede ya da koltukta oturduğunuzdan sadece başı gösteren bir görüntü yerine daha profesyönel görüntü vermeyi tercih etseniz daha güzel olur. Artık teknoloji ve askeri videolarda yavaş yavaş markalaşıyorsunuz. Tebrikler. Ben TRT'de teknik yönetmenim. Selamlar.
Çinin 15 trilyon dolarlık bir ekonomisi var müthiş bir teknolojisi var ama henüz telefonlarımıza yada bilgisayarlarımıza girebilecek güçte bir işlemci geliştiremediler kirin işlemcisi var ama zaten oda Ayhan beyin belirttiği gibi ingiliz arm firmasının tasarladığı çekirdekleri ve lisansı kullanıyor gerçekten çok zor bir iş bu son derece güzel bir anlatım olmuş teşekkür ederim
@@slowdown7x sen hangi yılda yaşadığımızdan bi habersin herhalde, 30 yıl önce yani 1989 da İstanbulda çeşmelerden su akmaz götümüzü yıkamak için tanker kovalardık, ülke ise siyasi ve ekonomik krizlerle boğuşuyor, biz 1989 da kendi götümüzü kurtaramamışken güney koreye yardım yapıyorduk ha sen herkesi kendin gibi salak zannediyorsun herhalde biz o rezil yılları bizzat yaşadık evladım. 1989 lu yıllarda bile güney Kore bizden fersah fersah ilerideydi. Bizimle eşit olduğu yıllar 1950li ve 1960 yılardı, Türkiye iş bilmez yönetimler ve de chp zihniyeti yüzünden güney Korenin çok gerisinde kaldı. Erdoğanın yönettiği Türkiye o ülkelerle yılların geri kalmışlığını ve aradaki farkı kapattı. Sizler bunları göremeyecek kadar körsünüz. Türkiye daha düne kadar kızların başı kapalı diye ünitersiteye almayan bir ülkeydi, kim bilir kaç zeki beyin heba oldu hiç bunu düşündünüz mü acaba. Bırakta insanına bu zulümleri yapan ülke güney Korenin gerisinde kalsın. Güney Kore işlemciler hızlı trenlerle samsung larla uğraşırken, senin üniversite hocaların bilim yapmak yerine kapıda başörtülü kızları okula almamakla meşguldu ama maaşını her ay utanmadan tıkır tıkır alıyordu. Hadi yalansa bu yazdıklarıma yalan desenize. Anca bugünkü yönetime bok atmasını bilirsiniz başkada bu ülkeye dair bişey bilmezsiniz.
Intel'in CISC yapısındaki işlemcilerinde özel bir altimetre kontrolü var. Cihaz belli bir yüksekliğe ulaştığında işlemci bütün sistemi durduran kesme sinyalini yollar. Ve bütün sistem bu yüksekliğin altına ininceye kadar sistem aktive olmaz. Bu nedenlede özellikle havacılık ve askeri sistemlerin işlemcileri zorunlu olarak RISC mimarisine sahip olmak zorunda. RISC işlemcisi üretmeye başlamamız, mükemmel bir gelişme, çünkü yerlilik oranımız daha da artacak dahası kritik bir elemanı yerli olarak üretmiş olacağız. İlk defa ürettiğimiz bir malzeme için dış destek almakta da bence bir mahsur yok. Bakın Atak projesine, önce İtalyan desteğiyle yaptık. O deneyimle şimdi Gökbey, Atak 2 sıraladık. Destek vemek bence milli bir görev.
vallahi de billahi de helal olsun bizim ulkemizde sizin gibi geleceği anlatan nadir degerlilerdensiniz candan gönülden tebrik ediyorum ve nice başarılarınızın olmasini diliyorum. İsterim ki bu videoyu izleyen genc arkadaşların da kafalarında bir ışık yansın en azından kendimiz icin degilde gelecek neslimiz için adımlar atabilelim gönülden selamlar saygılar.
1 usd = 1 tl icin selcuk gecer videosunu izleyebilirsiniz... Cisc olmadan zaten risc tasarlanamiyor anladigim kadariyla her kosulda elestirisel kisim daha kuvvetli geliyor :(
1 dolarin 900 binlira 0.90 kuruş oldugu günleride yasadim gördüm ben dolar nezaman deger kazanmaya basladi iş artti çalisan artti ülkeye bereket geldi.
Reis sen ne güzel konuşuyorsun öyle. Yemin ederim ufkum açıldı. 220 bin abone olmuş ben daha ilk defa izliyorum videonu. Affet reis neyse geç olsun güç olmasın Vira bismillah deyip takibe başlayalım. Bu arada Aselsanin böyle bir projeye ortak olduğunu ilk defa duyuyorum. Zaten düşünüyordum acaba kendi yerli işlemcimizi yapamayız mı diye. Cevabımi aldım :) İmkansıza yakın bu dediklerin heralde şimdi başlasak 50 yıl sonra ilk çipleri alırız elimize :) Valla çok geç kalmışım seni dinlemekte
Ruslar işlemci olayını nasıl çözüyor mesela kullandıkları hava savunma sistemleri (s400 veya s500 gibi) ve ucaklarında nasıl bır yol izliyorlar bu konuda bilgi sahıbı iseniz bize de aktarabilir misiniz.
*NERDE NE ZAMAN ASELSAN VİDEOSU GÖRSEM AKLIMA O ÖLDÜRÜLEN MÜHENDİSLER GELİYOR BU ÇOK ÜZÜCÜ BİR DURUM*
benimde kahpe fetocular geliyo
@@osedon1 ben yazacaktım ;D
Ne olursa olsun.Stratejik Üretim alanları gizli,buralarda çalışanlarında çok iyi korunmuş ve yaptığı işleride devlet tarafından gizlenmiş olması gerekir.Şu anda bile bunları sağlamış olduğumuzu düşünmüyorum.
İntahar eden mühendisler.
Yüksek koruma altına alınmalılar
Iphonun ekranlarını samsunga ürettirdiği bir dünyada hala %100 yerli olsun diyenler konunun çok çok uzağındalar
Kavisli ekranları
Mesele o değil işlemci üretebilirsen herşeyi üretirsin.
@@alizorlu5611 huawei işlemci üretiyor ama google desteği çekince çöp oldu?
Önemli olan kritik parçalar...cıvata üretmek var mikroişlemci üretmek
İşlemci üretimi karmaşık ve zor bir iş olabilir
En azından askeri alanda savunma gücümüzü arttıracak basit ama önem arz eden işleri yapabilen işlemciler ve yazılımlar üretir isek kendi geleceğimiz için daha güçlü bir geleceğe sağlam adımlar atabiliriz
İlk adımda Amd ve İntel gibi devleri yakalamak mümkün değil zaten
Ve gelişmek için basit bir örnek
Kore ve samsung
E250 den Galaxi S10 lara giden bir macerası var
"Basit olsun kapasitesi düşük olsun ama bizim olsun"
Ayhan hocam severek takip ediyorum Türk ordusunun şuanki durumu ve Doğu Akdeniz hakkında bir video bekliyoruz 🙏🏻
Jeopolitik ile ilgili video çekmiyeceğini daha önce çok kez söyledi bence doğu akdenizle ilgili bir video fazla bekleme dostum
Hacı haklısın da ama şuan kaynıyor ve medyada gram haber yok bilinçlenmek lazım
Mete yarar dinle nasıl yok medyada bilgi
Doğu Akdeniz yapmıyor bende bi cok kez sordum hic cevap vermiyor :(
@@egeyldrm9370 ua-cam.com/video/mbRD2Vdc5rs/v-deo.html
Memduh beyin bu videosunu seyretmenizi tavsiye ederim
Sevgili Ayhan Tarakçı kardeşim! medyada futuristik teknolojilerle ilgili bir sürü palavgrafik bilgi dolaşırken, en doğru ve yansız enformasyonu senin sayfanda buldum. Emeğine sağlık
dogru Akdeniz ve Türk ordusu hakkında video gelsin lütfen hocam 🙏
kesinlikle halkin bilgilenmesi gerek
m.ua-cam.com/video/xMg3Oa7ccj0/v-deo.html hocadan dinleyin derim
Mete yarar dinle
@@niyaziaslan8857 mete yarar dinliyoruz zaten seviyoruzda ama cok tarafli
@@suleymankoc6324 kardeşim Ayhan hocadan istiyorum cünkü kaynakca veriyor
Araştırma ve yorum kalitesi her zamanki gibi Ayhan hoca klasında. Ellerinize sağlık. Tekrar tekrar izlenecek bir bölüm.
Abi istediğin oluyor (jet motorlu iha) aksungur dan sonra göksungur geliyor
reis ül milli savunma ayhan abimiz zamanında savunma sanayii dergilerinde çalışmıştır
adam bilmis bilmis konusuyor... iki google den okuyup olmuyor bu isler
@@celileminem yerli transistörü şöyle bir kenara koy yerli direnç yada kapasitör varmı acaba?
@@celileminem arkadaşım kolaysa sen yapsama
@Salih Uzer yani diyorsun ki:
Yeniden proje, yeniden onaylama bekleme süresi, yeni alt yapı, yeni masraf, yeni test süresi vb. Çok sürer yani
Fransa'dan selamlar. Bütün videoların çok başarılı, keyifle izliyorum. Bu kalitede devam. Teşekkürler.
Ayhan kardeşim, 12:30'dan itibaren yaptığın, ustaca, nüktedan, ülke özeleştirin için seni tebrik ederim. Siyaset sularına hiç bulaşmadan, ama gerçekleri de böyle dan dan şamar gibi söylemene bayılıyorum. Birilerinin hikayedeki gibi kral çıplak demesi de gerekiyor. Sen ve bir kaç iyi örnek hariç, öylesine hayal aleminde gezen kanal ve youtuberlar var ki, insanların olayları çok yönlü ve objektif bakabilmeleri gayet zor günümüzde. Eline, diline sağlık !!!
Oda sizin gibi cehapeli izleyicilerini memnun etmek için söyledi. Ne de olsa akpartililer bir iki söylenir yine izler ama cehapeli fanatikler ellerinden gelen her türlü zorbalığı yapıp linç ederler ayhanı. Hükümet her alana yatırım yaptı merak etme sadece yol yapmadı.
Sırf bu yorumu muhalefet olduğun için yapıyorsun. Evet eksiğimiz çok var. Ve bunu kapatmamız lazım. ASELSAN mühendisleri nedense bundan 20 yıl önce hep intihar ediyorlardı. Neden şimdi olmuyor bı düşün bakalım. Muhtemelen eskiden çok iyiydik diyenlerdensin. Peki bu patentler alınmadan önce neden bilim insanları desteklenip biz almadık. Bak şuan Ayhan abinin dediği gibi bir yerden başlıyoruz. Ben görüyorum ilerde ASELSAN şimdinin Samsungu olacak. Peki nasıl oluyor? Desteklendiği için oluyor. Lütfen artık at gözlüğünü çıkarın öyle bakın. Tabi ki çok gerideyiz. Ve çok çalışmalıyız. Herkesin gücü yettiği kadar. Misal ben borsadan ASELSAN dan hisse aldım çok değil ama bı 100 TL aldım satmiyorum çünkü destek olmak icin. Acaba bunu sen yapıyor musun? Artık gerçekten muhalefet edin. Yapmak için değil. Bence ASELSAN bu projeyi yapsın ama aynı zamanda kendi islemcimiz içinde calisilsin çok zor olduğu için yavaş yavaş yapabiliriz. Yeterki artık gerçekten muhalefet olalım. Ben Ayhan abinin dediği gibi düşünüyorum. Ama ben Cumhurbaşkanımızın yanındayım. Ama muhalefet etmeyi de biliyorum Allah'ın izniyle.
Burası bilim ve teknoloji konuşulan bir platform ve youtube kanalıdır. Ayhan Bey ülkenin eli döviz açısından bolken, bunu bilimsel ve teknolojik yatırımlar açısından çok da iyi değerlendiremediğimizin altını çizdi. Ben de hemfikir olduğum için bu fikrine katıldım ve de tebrik ettim. Siz hayır efendim, çok da iyi değerlendirdik o dönemi, sizler haksızsınız diyorsanız buna saygı duyarız. Sizin fikrinizdir elbette, fikrimize katılmak zorunda değilsiniz. Ancak politika ve siyaset yapmanın yeri de burası değildir. Sizleri de buna saygıya davet ediyorum.
@@mehmetyucesan3177 Doğrudur biz yine de siyaset yapmayalım fakat o elimiz döviz anlamında rahat dediğiniz zamanlarda en basitinden pkk illetiyle uğraşıyorduk. Hala uğraşıyoruz ama artık müdafaa eden değil hücum edeniz. Ayrıca fetosu da devletin her kademesindeydi ki şuan bile ayıklanamayan bir ton fetocu var. Doların yükselmesinin nedeni de zaten ekonomisi cumhuriyet zamanından beridir amerikancı iş adamlarının elinde olan bir ülkede sen bu urları (feto, pkk) atmaya çalışmandır. Yani emin ol o dolar anlamında rahattık dediğin zamanlarda bu urların varken bu hamlelerin hiç birini yapamazdın, yaptırtmazlardı.
Aynen yillardir insaat yapiliyor heryere.. sonuc ? Para hep iceride dolasiyor dogal olarak disarida degeri dusuyor
Sonunda anlattı sıfırdan işlemci üretirsek neler olacağını. Çok rahatladım. :)
Bir işlemci üretmek kolay bir iş değil. Güncellenmiş bir işlemci için bile üzerinde 10yıl çalışıldığını biliyorum.
O yuzden zaten koalisyon ile gelistiriliyor, Aselsan tek başına gelistirmiyor
Bir mesele üzerinde 10 yıl çalışmayı göze alacak bilim adamını onu egiten sistemi, onu gelecek kaygısından ve günün birinde ülkede artan cehaletin onu yutma korkusundan koruyan bir Türk medeniyeti ne 10 yılla nede 30 mılyar dolar ile üretilebilecek birşey midir? Biz elımızdekı bilim insanlarına yada önemlı mesleklere saygıyı bile olusturamayacak haldeyız. İLİM DEGER GÖRMEDİGİ ŞEHRİ TERK EDER.
hsyc1992 eger dedigin gibi olsaydi simdi bunlari yapiyo olmazdik...
hsyc1992 suan yasanan gelismelerle senin dedigin sey celiskili... bu videoyu yeniden izle derim , madem yapmiyoruz bu video ney ?
Ben tutup amerika kadar iyiyiz demiyorum ama senin dedigin gibide bitik bi ulke degiliz
@@memaati01-hsb98 sen videoyu ızlemedın mı
Ayhan Bey, yerli cip görücüye çıktı. Siz'den inceleme videosu bekliyoruz, inşalllah...
Ayhan abi Doğu Akdeniz hakkında video yap herkes neler döndüğünü görsün.
Sihirle öğren. Hadi
Mete yarar dinle
Aynen Bi Yanlı Gibi Duran Bir Kanal Var.. Tespitlerinin Bir Kısmı olayları Bağlayışı Güzel Ama Biraz Yanlı Gibi Duruyor O Yüzden Ayhan Abiden Bekliyorum.. Çünkü O Kanal Biraz Şey Söylüyor Anlattıklarının Alt Yazısında " Bu Hükümet Koruyor Sonrakiler Korumayabilir" Gibisinden Bir Mesaj Verir Gibi Alttan Alta.. O Yüzden Objektifliğine Güvendiğim Ayhan Abimden Bekliyorum..
@@niyaziaslan8857 mete yarar anlatıyormu akp nin 18 tane adayi yunanistana nasıl kendi eliyle verdiğini.
ua-cam.com/video/xMg3Oa7ccj0/v-deo.html bu hocayı dinle mutlaka
Guzel ve bilgilendirici bir video olmus, tek sorun olarak gordugum nokta mikroislemcilerde iki temel mimari vardir, harvard ve Von Neumann. RISC ve CISC aslinda mimari cesidi sayilamaz, birisinde komut sayisi azdir digerinde fazladir..
Hocam bizim bilim ve teknoloji gündemini nasıl takip edebileceğimiz hakkında bir video yaparmısın
Bu çok iyiymiş tüm kanalları kaynakları öğrenelim. Böylece Ayhan hocadan önce gördüklerimizi tekrar burda izleyince daha kalıcı bilgi edinmiş oluruz.
Bundle adlı bi uygulama var istediğin kaynağı seçiyorsun yaptıkları bütün haberler karşınıza çıkıyor ve tasarım olarak da akıl karıştırmıyor bir bakın derim
@@YzbPrice sağolun bende bundle kullanıyorum ama bundlede bu kadar ayrıntılı bir şekilde anlatmıyor ve Ayhan hocanın nerelerden araştırma yaptığını merak ettim
@@maeyevi6514 Wikipedia'dan kaynak alıyordur belki ya da almıyordur bilemiyorum kendine göre bildiği kaynakları vardır belki bakalım yanıtlarmı 🤔
Yine youtube'da Verge, Tedx konferansları, Scishow, Seeker, WIRED v.b kanalları takip etmelisin. Tedx Türkiye oturumları değil elbette :)
Zevkle izlediğim ender youtuber lardan birisin dostum .dolu dolu Bilgi içerik öğretici işler yapıyorsun
Umarım hak ettiğin izleyici sayısını ulaşırsın dostum .kolay gelsin başarın her daim devam etsin
Ohh be hocam, sabahtan beri videoyu bekliyordum teşekkürler elinize sağlık
İşlemci üretimi yapan litografi makinesi imalatçıları ASML, Nikon ve Canon arasındaki patent davaları hakkında da video yapar mısın?
Tatil dönüşü bu kadar hızlı video beklemiyordum :D Ağzınıza sağlık.
helal tatiil mi yaptın
@@kenan_ince Bayram tatili sonrasına final koyan bir üniversite var :/ tatil yapamayız biz. Hocamızdan bahsediyorum doğu avrupa tatilinden :D
Doğu Akdeniz kaynıyor hocam. Video gelmesini istiyenler +1
+1
altını kısın
3x+4=40
@@emilvcloutier x=12 :D
Adam gidip internette okuduklarını anlatıyor, siz de bi zahmet, araştırıverin.
Doğu akdenizi sizden dinlemek isteriz ayhan bey
ua-cam.com/video/xMg3Oa7ccj0/v-deo.html al bu hocayı dinle
@@emiraltn3499 Bende bu videoyu paylaşactım
+1
Doğu Akdeniz yapmıyor bende bi cok kez sordum hic cevap vermiyor :(
@@intel1903 ayhan abiye sordum "Yapcaz artık biseyler" dedi yani hazırlıyo videoyu bence
Ayhan bey, işin içinde olan birisi olarak. Çok başarılı bir video , genel olarak konuyu bilmeyen kimselerin bile anlayabileceği biçiminde anlatmışsınız. Yalnıııızzzzz. 45 milyar dolar ve fabrikalar kısmı biraz eksik. Eğer ille de "yerli ve milli olsun hepside bende olsun" diyecekler olursa İşlemci İmal edecek fabrikanın yanında iki ana fabrika daha kurmamız lazım. Birincisi Saf ve Tek Kristal Silikon Kütüklerini üretecek ve bunları dilimleyecek olan bir fabrika. İkincisi de Ürettiğiniz mikro işlemcileri paketleyecek olan fabrika. Tabi bunu Mil Spec dediğimiz askeri standartlarda üretmemiz lazım yani yüksek G kuvvetine, sıcaklığa, radyasyona, neme falan dayanacak biçimde. Siz o 45 milyar doların üstüne biraz daha ekleyin. Eğer gerçekçi bir rakamdan bahsetmek istiyorsak (bütün bu mil-spec fabrikalar, patentler (mutlaka çarpılacaksınız patent bariyerine bundan emin olun) , geliştirici araçları falan derken o rakam 70 milyar dolar. + Zaman (siz buna bir 10 sene deyin) bu arada diğerleri de boş durmayacak. Şu anda giderek pazarda bir monopol oluşuyor. 7 nano'luk entegre devre üretebilecek kabiliyette şu an 3 firma kaldı. Global Foundries de havlu attı. Intel de Oregondaki fabrikaya ek yatırım (0'dan değil, ek yatırım) yapıyor 15 ila 20 milyar dolar arası olacak.
Bence Aselsan Kamu Bilgisayarlarını Güçlendireceği İşlemcilerinde Gpu Ve Cpu'yu Tek Die'da Birleştirse (Bir Soc Yapsa) Çok Daha Verimli Olur. (rDna anlasana Ayhan abi)
Rdna i duydum geçen Amd nin computex işlemci duyurusunda diyodu ismini hatırlamadım soyadı su olan kadın ceo
rDna Şu Gcn Yerine Geçecek Mimariymiş Ekran Kartında, Samsung Filan Exynos'Ta Kullanıcakmış.
ASELSAN önce bi Intel 8086 ayarında CPU yapısında sonra kamu bilgisayarlarını güçlendirirsiniz. Ha bu arada yavaş güçlendirsin de başımız dönmesin. GPU kısmına ise hiç değinmiyorum ona daha yüzyıllar var.
@@Bruh-pp5yz Adam on saat anlatmış kaslı işlemciler değil diye ama anlayan yok biz bi bok üretemeyiz. Hazır anlatılanı bile anlamakta güçlük çekiyoruz. Kitap okumuyoruz ben de dahil..
@@selcuk4847 Lisa Su
Işlemci de üretiriz, yonga da. Yeterki özverili ve sabırlı olalım. Savurganlığı, şatafatı bırakıp bilim ve teknolojiye yatırım yapalım.
evet kardeşim çok doğru tespit.inanç,azim ve özveriyle yapılan her işin sonu mutlaka başarıdır.
5 muteahhiti ihmal etseler neler yapilir. Vergiler 5 haramilere akiyor
Bizim tarihimizde hiç böyle bir davranış şekli olmamışki toplumun; neden bundan sonra olsun
%100 yerli yapabilen bir ülke yok zaten. Önemli olan elindeki ile nasıl yol aldığın. %100 olayı tam bir medya tuzağı. Olabildiğince iyi açıklamışsın patent olaylarını.
olası bir ambargoda elinde sadece üretebileceğin şeyler kalıcak
@@mert-mb3tt knk yüzde yüzü yapa bilmek için ileri bi teknolji ve döviz dolar lazım
USA, UK bunlar tamamen kendi yapıyor.
@@Baltazar_Gunar tamamen kendi yapmıyor araştır
@@XIVLouis-zv7fv Tamamen kendileri yapıyor. Ameleliğini asyalıların yapması birşey değiştirmiyor. Teknoloji ve tasarım kısmı önemli. O da tamamen kendilerinde. Huawei ‘yi sırf patentle süründürdü adamlar. Gidipte abuk sabuk firmalara tasarlatarak biz yaptık demiyorlar yani. Konu tamamen kendi himayelerinde.
Hocam TÜBİTAK şu an yarı iletken katkılama ileilgili çalışıyor. Yarıiletken katkılama teknolojisi temel transistör üretimi ile ilgilidir. Bunu yapmadan micrchip ve mimarileri yine altı boş kalır. Yarıiletken katkılama için kullanılacak silan gazı atmosferi için labaratuvar modernizasyonu yapıldı. Ancak üretimde gelinen aşama nedir bilmiyorum.
Abi eline saglık senin sayende youtube daki boş videolara tıklamıyorum bazı konularda resmen gozümü açtın.
Bu degerli bilgi paylasimi icin tesekkur ederim Ayhan bey. Sihhatle...
Çok bilgilendirici videolar paylaşıyosun emeğine sağlık.
Dünyanın 40 ülkesinde 600 den fazla fabrikada işlemci üretimi yapılıyor. (Kaynak Wikipedia) Türkiye de 1970'li yıllarda kendi ürettiği makinelerle işlemci veya chip üretebiliyordu, ancak internette Türkiye'nin geçmişte chip ürettiği konusunda yeterli bilgi yok. Dünya'nın en büyük çip üretici ülkeleri Tayvan ve G.Kore üretim için kullandıkları Litografi makinalarını Hollanda veya Japonya'dan alıyorlar. Bir Amerika gazetesinden okuduğum Chip üretiminin teknolojiden ziyade finansal bir üstünlük gerektirdiği yönündeydi. Bu sebepten İntel'in piyasada dominant olduğunu ancak AMD'nin petrol zengini Araplar tarafından alındıktan sonra rollerin değiştiği yazılıyordu.
Ayhan bey inşallah cok detaylı bir Doğu Akdeniz ve Türk ordusunun genel gücünü anlatırda herkes bilgilenir.
Cok merak ediyoruz gercekde neler oluyor.
Türkiyenin genel gücü ve Doğu Akdenizde neler oluyor.
Artık yapın şu videoyu Ayhan bey detaylı bir video lütfen ya herkes yeterince rica etti restmen yalvarmya başladık.
Saygılar
Aciklama icin tsklr
Ama yanlis bildiyiniz'bir nokta var Patentlerin gecerlilik suresi 20 yil.
Yani 2000 lerde alinan patentler artik etkin deyil
Nadir elementlerle ilgili video çeker misiniz hocam
Muhtesemsin Ayhan kardesim. Cok güzel arastiriyorsun, iyi calisiyorsun, kaliteli sunum yapiyorsun. Basarilarinin devamini dilerim.
Ayhan Hocam Doğu akdeniz ile ilgili detaylı bir video istiyoruz lütfen
ARM Cortex kullanan tasarımcıyım. COVID yüzünden ARM Cortex işlemcilerin fiyatları inanılmaz yükseldi. COVID öncesi 7USD olan işlemciyi, 12Euro'ya zor alabiliyoruz. Bazı işlemciler üretimden kalktı, stokta kalanlar karaborsada satılıyor. Tam da ARM Cortex gerekiyor, hani nerede Çakı işlemcisi, çıkarın da kullanalım.
Artık detaylı Doğu Akdeniz video'su yapın lütfen.
Türk Ordusunun/ Donanmanın gercek genel gücünü cok merak ediyoruz.
Merhaba. Apple'ın cortex mimarisini kullandığı bilgisi yanlıştır. Apple işlemcileri sadece "arm instruction set" kullanırlar. işlemci tasarımlarının tamamımı kendileri yapmaktadırlar. Hatta bu yüzden arm'nin geliştirdiği cortex serisinden çok daha hızlı işlemci geliştirebilmektedirler. Iphoneların hızlı olmasının temel sebebi de budur. Düzeltmek istedim. Saygılarımla. (bkz geekbench a13 bionic vs snapdragon 865)
Abi rusyanın kırımda yapacağı Tu-22M3 bombardırman uçağı hakkında video gelsin
Dogru isi gucu birakti kirimda yapma karari aldi.
@@ogztnr5581 nato ve abd nin romanyaya yerleştirdiği hava savunma sistemi ve karadenizdeki donanması rusyayı endişelendirdiği için böyle bir uçağı yapıyorlar ve romanyaya ve karadenize en yakın yer kırım olduğu için doğal olarak orada yapıyorlar
@@renksizbukalemun4251 moskovada yapsalar ucamazdi oraya .iyi dusunmusler kirimda yapmayi
@@ogztnr5581 kardeşim ben bir şey demedim sen dedin işi gücü bırakıp kırımda yapmışlar araştırmadan bana cevap veriyorsun
@@renksizbukalemun4251 diyorum ki kirimda yapiyorlar iyi ki moskovada yapsalar nasil ucardi allah korusun cok uzak olurdu
Yayınların başarılı hocam 👍 kaliteli , öğretici 🇹🇷
Video yükleneli 2 dk olmuş 37 yorum ne ara izlediniz yorum yapıyonuz. Benim gibi izlemeden yapmayın :(
Boş yapma
Tm
Yaşı kucuk fanatik asalak bireyler cok ulkemizde yazik
@@ogztnr5581 maalesef öyle
Artık HPC DE de kullanılıyor zaten. Fadu SSD lerde risc-v var. Western Digital in swerve ışlemcisibi var !!!
Çift çiğdemli türk işlemcisi :D
dfdskfjadlfk
Fabrika adresi ‘izmir’
Tek Cevşeni de unutmayalım 🤣🤣
İşlemcı çekirdekleri Kabak çekirdeği mi olsun? Ayçiçek çekirdeği mi?
Konuyla ilişkili Arm videosu da bekleriz.
Para bolluğu döneminde devlet politikasi olmalıydı sadece halka bırakılarak değilde G.kore de devlet politikası vardı katma değerli üretim için.
Sayın Tarakçı
Doğu Akdeniz ile ilgili Video bekliyoruz sizden lütfen kırmayın bizi
1 yıl önceki videonuzu izledim ve bu konuda yeni bir video zamanı geldiğini düşünenler denim. Son gelişmeler nedir mikroçip konusunda. Bekliyoruz.
Huawei ye arm da kısıtlama koydu artık kirin işlemciler başka bi firma yada kendi yapması lazım tamameb
arm mimarisi ingiltereye ait
Bu videoyu 4 YIL önce yapmışsınız şimdi bu çipin durumu ile ilgili bir araştırma yapıp yayınlar mısınız size zahmet... ;)
Helal sana senin kimi o uzaktaki ufuku görebilen insanlar çok az
CISC mimarisi tasarımı oldukça zahmetli, pahalı ve zaman alan bir süreçten geçer. Performans yazılımdan çok donanıma bağlıdır. Komutlar karmaşık ve bir den fazla clock cycle zamanında çalıştığından örneğin yazılan bir C++ kodunu derleme işlemi RISC mimarisini hedef alan bir derleme işleminden oldukça hızlı sürecek ve assemby kodu RISC assembly koduna göre daha az satır olacaktır. CISC mimarisinde çok sayıda ve karmaşık komutlar varken RISC mimarisinde az sayıda ve basit komutlar vardır. RISC mimarisindeki komutlar bir clock cycle zamanında çalışırken CISC mimarisinde daha uzun sürede çalışır. RISC mimarisiyle tasarlanmış işlemciler doğal olarak komutları daha hızlı işlerler fakat bu mimaride performans donanıma değil yazılıma bağlıdır. Yani RISC için derleyici tasarımı çok daha zordur ve RISC mimarisinde tamamen özgün bir işlemci donanım olarak yapılır ama derleyici tasarlamak bunun testlerini yapmak hataları temizlemek çok uzun zaman alacaktır. Bu arada bilgisayar mimarisi ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için William Stallings'in Computer Organization and Architecture kitabını tavsiye ederim.
b2 spirit hakkında video yapın artık lütfen
Yav bu kanalın aboneliğinden ayrılfım ama hala bu adamın videolrı çıkıyor. Bu da beyni yakmış. Herşeyi biliyor maşallah.
Video'nun 11:00 ile 13:00 arasını Tüm Türkiye'ye dinletmek lazım. Bu arada hocam cidden Doğu Akdeniz de son durum ne ordumuzun durumu bölgenin önemi vb Genel bir Doğu Akdeniz videosu şart oldu. Bir arkadaş da yazmış yorumlara baya beğeni almış ben de yazayım belki görürsünüz.
Dinletirsen, bu adamı vururlar.
Tamda Ayhan Tarakçı'nın bu konuya değinmesini bekliyordum kafam çok karışmıştı yerinde oldu. Teşekkürler Ayhan Tarakçı
Cox minnetdaram inkisaf etmis texnologiyalar haqqinda gozel bilgiler verdiyiniz ucun
Bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak konuya yorum yapma ihtiyacı duydum ;
sayısal elektronikten mantık devreleri tasarımına ordan mikroişlemcilere ordan da computer organizasyona kadar bi çok ders aldım ve almaktayım bunların hepsi aslında işlemcileri yani bilgisayarın nasıl çalıştığını o avuç içi kadar yer kaplayan işlemcide kopan zeka kıyametini anlamak için . Bir saniyeye sığdırılmış milyonlarca cycle da her bir clock sinyalini optimum verimle kullanmak için keşfedilmiş yüzlerce method yol yöntem ve mimari (Aslınd patent de burada başlamıyor mu zaten) bu konu ömür adanacak bir konu . neredese 100 yıla yakın bir tarhisel arge birikimi ile yapılmış şeyler kimse kimseden bir kaç ay içinde bir işlemci yapmasını bekleyemez zaten ama nasıl intel 1980 li yıllarda x86 yı ilk kez çıkardıktan sonra her sene üstüne koya koya ilerledi ise (tabi burda nanoteknoloji ile birim alan başına düşen transistör sayısının sürekli artması bu etkiyi her zaman ayakta tuttu ) bizimde artık %100 yerli takıntısını bırakar bu işin bir yerinden dahil olmamız lazım . Bahsettiğiniz patent sıkıntılarını ilk etapta göz ardı ederek gerek duyduğumuz yerlerde daha önce yapılmış çözümleri kabul edip en azından minimal ihtiyaçlarımız için mikrodentleyiciler ve basit işlemciler ile yola başlarsak daha sonrada amerikayı tekrar keşfedebilriz evet 30 yıl sürer 50 yıl sürer ama nasıl ki şuanki i9 core 1 haftada yapılmadı ise bizde ilk etapta %85 var olan patentli benzeri olsun bu oranı her yıl %5 düşürsek bile müthiş bir başarı sayılır ben ülkemizde bu alanda bilgili yeterince bilgsayar ve elektrnoik mühendisi olduğuna inanıyorum . zamanında bu alanlara yatırım yapmadık ama zararın artık bir yerinden dönmek lazım daha pahalı olsa bile ortaya birşeyler koymaya başlamamız lazım Ayhan bey bu %100 yerli isteyenleri bir kenara bırakın hele işlemci konusunda kesinlikle bir kenara bırakın %100 yerli işlemci isteyen biri locality reference deseniz ne anlar speculative-execution deseniz ne anlar vb... Tek sıkıntımız argeye yeterince bütçe ayır(a)mamamız .
İlk defa bi hatanı yakaldım ayhan hocam 10:30 yanlış duymadıysam kapı gıcırtısı sesi var. 🤣🤣🤣🤣
(eleştirmeye yer arayanlara benzedim biraz ama olsun içeriklerinizi severek takip ediyorum.)
CISC mimarisi, süper bilgisayarlarda tercih edilen bir mimari değil, aslında süper bilgisayarlarda RISC daha makbul. Ayrıca CISC mimarisi kas gücü isteyen işlerde daha başarılı diye bir kaide de yok. Burada bir yanlış anlama olmuş. Piyasa ilk çıkan bilgisayarlar, byte cinsinden uzunluğu birbirinden farklı olan ve bilgisayarın fiyatına bağlı olarak karmaşık işler yapabilen instruction (talimat) icra edebiliyordu. Bir zamanlar on milyonlarca dolara satılan bir sistemin hafızası gigabyte değil sadece kilobyte cinsinden ifade ediliyor ve programcılar kodlarını makine koduna çok yakın bir dil olan assembler dilinde veya assembler makroları kullanarak yazıyordu. Onun için bu bilgisayarların karmaşık instruction icra edebilmesine ihtiyaç da vardı. Bu noktada mikrokoddan da bahsetmek lazım. IBM'in S/360 ailesi, en ucuz prosesörden başlayıp da Seymour Cray tarafından geliştirilmiş CDC 6600 süper bilgisayar ile rekabet eden en kuvvetli prosesörüne kadar bütün prosesörleri aynı instruction set ile çalışırdı. Bu sayede IBM müşterileri küçük prosesörden büyüğüne terfi ederken programını yeniden yazmak mecburiyetinde kalmıyordu. Bunu temin eden teknoloji mikrokoddur. Mikrokod, prosesörün instruction setinin üzerinde benim de tam olarak tasavvur edemediğim bir arayüz teşkil ederek bu uyumluğu sağlar. 1980'li yıllarda piyasaya hakim olmağa başlayan Intel mikroprosesör ailesi de babadan görme CISC mimarisini kullanıyordu ve hâlâ da o mimariyi kullanır. İlk başlarda kimse CISC tabirini kullanmazdı. Ne zaman ki Intel mimarisi tekelleşmeye doğru gidince herkes rahatsız oldu, Intel'in mikroprosesör piyasasındaki satış hacmini yakalama imkanı olmayan başta IBM'in kendisi olmak üzere diğer belli başlı şirketler aynı yatırımı yapmadan aynı performansı elde edebilmek için RISC (Reduced Instruction Set Computer) mimarisini icad etti. CISC tabiri de ilk defa o zaman bunun zıddı olarak kullanılmağa başlandı. RISC mimarisinde hepsi aynı uzunlukta ve nispeten basit instructionlar kullanılır. Bu tercih, yeni bir prosesör geliştirmeyi kolaylaştırıyor. Doksanlı yıllardan itibaren artık makina kodu ve assembler ile iş yapan programcı azaldığı, bunu yapanlar da ihtiyaçlarını assembler makrolarıyla halledebileceği için RISC mimarisi mümkün hale gelmişti. Az bir yatırımla Intel ve Motorola gibi şirketlerin ürünleriyle rekabet etmek ise ticari bir zaruretti. Python ve Java gibi yeni icat diller bir yana, C dili gibi assembler diline yakın bir dil bile kullanıyorsanız, bir programcı olarak RISC/CISC farkını hissetmeyeceksiniz. Günümüzde mobil cihazlarda ve mikrokontrolörlerde çok tercih edilen ARM mimarisine ilaveten bütün UNIX workstation piyasası RISC mimarisini kullanır. IBM PowerPC ve Sun SPARC böyledir. Kaide olarak, RISC prosesörlü bilgisayarların performansı aynı fiyata satılan CISC prosesörlü bilgisayarlara nazaran bir hayli daha yüksektir! Ancak nasıl ki bir kısım imalatçı ticari mülahazalarla RISC mimarisine yönelmişse, diğer imalatçılar da yatırımlarını korumak için CISC mimarisinde sebat ediyor. IBM ise hem RISC hem de CISC prosesör imal edip satıyor. Başka bir ifadeyle mesele kas gücü meselesi olmaktan ziyade piyasa payı, segmentasyon, kârlılık veya yeni ürün geliştirme maliyeti meselesi olarak görülebilir. Anlaşılan Aselsan çok küçük bir yatırımla akıllıca bir teşebbüse girişmiş!
Patent meselesine gelince, patentin ömrü zaten 20 senedir. Elektronik beyin veya kompüter dediğimiz cihazın patentini bunu icad eden Eckert ve Mauchly almıştı. Bu iki mucit Univac şirketinde çalıştıkları için o şirket patenti ücret edemeden kullanma hakkına sahipti. IBM, bu patenti parayı bastırıp satın aldı. Belki şaşıracaksınız ama başka hiç bir şirket bu patenti ciddiye almamış, paldır küldür ihlal etmiştir. Zaten kişisel bilgisayarın piyasaya çıktığı seksenli yılların başında patentin ömrü doldu. Bizim sektörmüz patentlere saygılı bir sektör değil. En yaygın işletim sistemi olan Windows'da da Apple'ın grafik arayüz patentlerinin bariz bir ihlali var ama Apple, rakibi Microsoft'un kozmetik değişiklikler yaparak bu patenti ihlal etmesine mani olamamıştır. Ayrıca bunu icad eden de Apple değil Xerox firmasıdır. Dolayısıyla kimse kimseyi 20 ila 30 sene öncesine ait patentlerle tehdit edemez. 20 senede patent bitiyor. Daha kısa vadeli ihlallerde de patent ihlali yapıldığı ispat edilemiyor. Mayın tarlası falan yok.
Pardus ise bugünkü haliyle tıpkı Ubuntu ve Mint gibi Debian temelli bir işletim sistemi. Böyle olmasının da biz kullanıcılar için bir takım avantajları var! Paket yöneticisine ve paketlere aşinayız. Ubuntu'yu kaldırıp yerine Pardus kurduğumuz zaman yabancılık çekmiyoruz. Fena mı? Karamsar olmayalım.
Elbette altyapı sadece beton ve asfalt demek değil, Türkiye'nin bilgisayar teknolojisine de çok ama çok ihtiyacı var. Bu teknoloji olmadan vatan müdafaası yapılamaz.
%100 yerli olsun diyenler hadi yappp . Git İyi bir üniversite kazan , oku oku oku öğren . Bilmeden konuşma . Hep kuru laflar
Oku oku öğren ne destek al nede birşey, bakin bakalim tubitak in icraatlerine neye destek vermisler ? Pardus bile onca yil adam akilli destek alamadi ve halada alamiyor. Tubitak in kabul bile etmedigi projeler yurtdisindan destek aliyor,burda projeye kabul edilemeyen ogrenci yurtdisindan bursunuda alip mis gibi yapiyor istediğini. Tubitak ta yok organik hoşaf yok semazen robot yok bitkiye kuran okuduk 3 ayda 2 cm daha fazla buyudu gibi nerde ne kadar sacma sapan proje varsa onlara destek veriyor.
Okuyan gidiyor merak etme, kimse onca emek verip burda kendini ziyan etme peşinde değil.
@@emrecanik8973 Hamdi Şükür KILIÇ ' ı araştır . En son kanser tedavisi ile alakalı çalışması olmuştu
Sonunda işsiz kal. Diploması olmayan bile Cumhurbaşkanlığı yapabiliyor salla gitsin
@ Papaz eriğini imam eriğine çeviren makinelere destek veren tubitakla bu iş olmaz zaten arkadaş söylemiş akıllı olan türkiyede durmaz bu yobaz ve gerici ülkede bilim üretilmez haşa allah çarpar :)
Hocam selamlar öncelikle, gerçekten çektiğiniz videolardaki bilgiler ötesinde insana mükemmel bir enerji veriyorsunuz, sizin gibi insanları mum gibi arayıp bulabiliyoruz ancak.Bunun için teşekkür etmek istedim.
eski pardus, pisilinux olarak yoluna devam etmektedir, biraz yavaş olsada :)
Ama artık devlet desteği yok. Özel sektör de pek ilgili sayılmaz maalesef
@@AyhanTarakci, haklısınız devlet desteğinden dolayı yoruma eklemedim, proje tubitak tarafından terkedilsede bizler tarafından yaşatılmaya devam ediyor, sadece onu belirtmek istedim.
Ayhan hocam emeğine sağlık çok güzel bir video olmuş.Konuya gelirsek Türkiye kesinlikle bunu yapabilir inşallah proje gerekli tüm desteği görür ve kendi işlemcimiz olur illa sivil versiyonu olmasına gerek yok başta ilerleyen zamanda sivil versiyonu mutlaka olur Türkiye'nin savunma sanayisine ayırdığı paraya asla acımıyorum yeter ki projeler gerçekleşsin
Sadece tek bir havalimanı için 35 milyar$ harcayabilen bir milletiz.
İşlemci üretimi için 25-30milyar$ hiç bir şey
@aliço THY havalimanı açıldığından bu yana %15 civarı değer kaybetti.
İGA'nın ilk iki yıllık kira bedeli ertelendi.
Yıllardır dünyanın en iyi havalimanı seçilen Chingai havalimanı maliyeti 5.5 milyar$, bizdeki 35! Bir Changi'ye 5e ne yapmışlar, birde bizdekine bak ne yapmışlar; daha altyapı bile yok!
Yap-işlet-devret yöntemi ile yapılan her projede olduğu gibi bunda da zarar açıkça ortadadır. Zamanla bunu da görmezden gelirsiniz 😉
Gökhan Aksu kaynak?? versen çok güzel olur . Rakamların yanlış ve çin hava limanı bitmedi.saygılar
@@Wolveghost. Bu devirde kaynak vermeye gerek mi var? Ufak bir araştırma yapsan bulursun sende.
Bitmedi dediğin Changi havalimanı gerçekten bitmediyse durum daha vahim, 5 terminali ile bitmeden peş peşe ödül alıyorsa bitince ne olur kim bilir!
5. Terminali tek başına ödül alır zaten 😉
Gökhan AKSU eyvallah kaynak soruyorum"gerek yok diyorsun bu devirde" yanılıyor sun Bu devirde bir idda atıyorsan ispat gerekir, Çin e gitmediniğine göre bir yerden duydun veya okudun !!
@@Wolveghost. kaynak???? Üstüne oturuyor şuan arkadaş😁😁😁😁
Maalesef, Yaptığınız en güzel video olmuş. Maalesef ise milletimiz adına olan gerçeklerden ötürü... selamlar
hocam doğu akdeniz videosu gelicekmi?
Ben de tam tersini düşündüm nedense işlemci tarihine baktıkmı 2-4-8-16-32-64 bit işlemciler gibi gelişerek bu duruma gelinmiş. Bizimkilerde 2 bitten başlayıp patentlere takılmadan emekleyerek ilk işlemcilerin yaşadığı safhaları yaşayarak işlemci geliştirmeye başlasalar patentlere takılmazlar.
Birde o zaman teknolojininde olmadığını düşünürsek bu zamanda bu gelişim daha hızlı yol alabilir. Ayrıca 2 bit ile başlayacağınız için yalımlarıda o işlemcilerle aynı orantıda devam ettirirlerse yazılım konusuda aynı hızda gelişir.
Yani madem bukadar patent var işlemci üretimini ilk adımdan başlayarak yapmak daha mantıklı belkide çok farklı bir yonga yapılabilir. Çünkü herkes hali hazırda ki alt yapıya odaklanmış durumdalar.Şuanda arm lisans vermiyorum derse ne olucak. Herkes arm tekolojisinin eline bakmıyor mu.
Hiç bir şey imkansız değildir. Önce inanacaksın sonra sabredecek ve azmedeceksin. Düşünsenize hiç bir dünya ülkesi size işlemci satmasa ne yapacaksınız. Ya clonunu yapacaksınız ya yenisini yapacaksınız. Yada taş devrinde yaşayacaksınız.
Entegre ve Cip olmadan bırakın otomatiği yarm otomatik bir sistem bile çalışmaz.
Türkiyeyi de çok hafife alan var. Bu ülkeye hangi teknoloji verilmediyse daha iyisini en kısa zamanda üretmiştir. Bunu en iyi AYHAN TARAKCI bilir. Nede olsa o kadar araştırma yapıyor.
Bizim milletimiz imkansız denilen şeyleri en zor zamanlarda yapmış. Cumhuriyetin kuruluşu, Çanakkale savaşı milyon dolarlık teknolojileri satın aldığınız halde kullanamama İHA yı bile paranızla alamazdınız. 7 düvel sizinle uğraşırken adım adım gelişecek ve ortadoğuda at koşturulamayacak bir güç olduğunuzu göstereceksiniz. Irak savaşına baksanıza ben derdim ki amerika atom bombası atmadan oraya giremez 1 ay zor dayandılar okadar uçak tank füze ne oldu kullanamadılar bile
Özetle bizim özgün tasarım yazılım geliştirmemiz şart asırlardır 7 düvele karşı mücadele veriyorsak bu teknolojileri geliştirmek yüzyıllarda alsa başlanmalı gelişim süreci emekleyerek gitse bile en azından başlamak için bir adım atılmış olur ve en zor zamanda başardıklarımız gibi yine çok zor bir zamanda imkansızı başarmak için bir şansımız olur.
İşlemci'ye Falan Üretmeye Başlarsak Eğer Türk Yapımı Bilgisayar'da Üretiriz Artık :D
O iş zor bilgisayar çipi üreten 1 ülke var sadece ABD
Casper türk yapimi degilmiydi zaten ?
@@Enes.kelekci işlemciler ramler anakart yerli değil
@@Enes.kelekci etiket firması başka üretmek başka gider çindeki zteden telefon alır bilgisiyar alır üstüne ümit yıldırım etiketi basarım türk yapımı mı olur?
@@Enes.kelekci elrano yazilimi işlemcisi rami hepsi Türk mali değil amaç telefondan para kazanmak huawei gibi
yüzdeyüz yerli olmasını istiyorsak ilk önce kendi komut sistemimizi belirlemeli ve buna uygun transistör yapmalıyız. Ardından bu komut setlerini ve transistörleri nasıl bir düzende ve nasıl bir dilde kullancağımızı belirleyip buna uygun mimariyi belirlemeli ve bu işlemciyide mümkün olan en verimli şekilde çalışmak üzere üretmeliyiz. Bir de kendi işlemci üretme makinamızı yapmamız lazım. Çünkü makinayı dışarıdan alırsak yine çok sınırlanmış olacağız. Sonuçta kalıplar ve makinanın dış kaynaklı olması zaten yerliliği zedeliycek ve tasarım özgürlüğümüzüde sınırlayacaktır.
Hocam akdenizde ne tür olaylar donuyor geniş capli bir bilgilendirici video yaparmısınız.. ?
Araştırma ve videolar için teşekkürler ilgiyle çoğunu izliyorum. Ufak bir düzeltme Aselsan tarafından ödenen ücret yılda $5.000 ve 5 ücretsiz kayıt hakkını içeriyormuş linkten bakarken farkettim. (The Silver level carries dues of US$5,000 per year and includes 5 complimentary registrations for RISC-V workshops. All Sponsor organizations have one vote per open position in Board elections.)
www.enderunix.org/docs/risc.php okumanızı tavsiye ederim. ARM programlama çalışırken çok iyi geldi Ayhan Abi :)))
sadece sonuç ürün değil, o ürünü üretirken kullanılan üretim yöntemleri de patentli. yani ürününüz orjinal olsa bile bi de onu yapmak için orjinal yöntem geliştirmelisiniz. elementi eritsen patenti birinde dondursan öbüründe. illaki mayına basarsınız. konuya dikkat çektiğiniz için teşekkürler. umarım %100 yerli mevzusu iyi anlaşılmıştır.
Disslike atanlara saygim var ama nedenini 1 kisi dahi olsa aciklayabilir mi??
bu yorumu atın 1 disslike oldu :P
Başlığı clickb. Olarak düşünenler atmış olabilir genelde veletler atıyor fazla aldırmayın videodaki cevheri görmüyorlar enes batur izlerken buraya denk geliyorlar heralde
Merhaba Ayhan Bey, basarili calismalarinizin devamini dilerim. Ancak sadece sunu da ogrenmek isterim. Turboshaft jet motoru veya turbofan motoru yapiyor isek, bu motor parcalarinin (ki titanyum alasimlardan bahsediyoruz) inert ortamda dokuldugu, hassas sekilde islendigi, denge testine tabi tutuldugu tesislerin de ulkemizde bulunuyor olmasi gerek degil mi? Obur turlusunu THY HABOM zaten yillardir yapiyor. Ya da yerli olarak havacilikta kullanmak uzere yuksek turbo basinclarina dayanikli dizel motor gelistirdi isek, bunun hassas dokumunu hangi fabrikada yaptilar? Merkezi kontrol birimi haritasini kim yapti? Temel aldiklari teknoloji ne idi? Ya da Aselsan'in yapacagi islemci Ruslarin Elbrus'u gibi tamamen farkli bir komut seti uzerinde mi isleyecek?
Bu gibi temel sorulara yanit verilmez ise pek cok seyin *havada* kalacagini dusunuyorum. Ortalik zaten akla mantiga uymayan dezenformasyon icerigi ile dolu. Ay'da madencilik yaptigimizdan tutun, minareli ucak gemimiz oldugunu iddia edene varan yuzlerce absurd sayfa var.
Iyi arastirmalar, Selamlar ve sevgiler
Abu şu Stadia için görüşlerini
alacağımız vudeo alsana
Ayhan Bey merhaba. Videolarınız çok aydınlatıcı teşekkürler. Patent konusunda ekstra bir bilgi vereyim. Patentlerin maksimum koruma süresi 20 yıldır. Sonrasında kamuya açık bilgi haline gelir. Genellikle bir patentin tescile dönmesi 3-5 yıl sürmektedir. Sonrasında kalan 15-17 yıl boyunca koruma sağlar. Sonra da süre biter herkes bu bilgiyi kullanbilir.
İşlem yapamadan işlemcimi yapacaz
eline sağlık usta ama biraz daha görsel efekt kulancazıda izlesek
Doğu Akdeniz konulu videonuzu 4 gözle bekliyorum Ayhan bey 😄
Doğu Akdeniz yapmıyor bende bi cok kez sordum hic cevap vermiyor :(
Ayhan bey video çekimlerinizde göğüs plan yapsanız daha iyi olur. Portre yayınlarda 3 standart görüntü planı vardır. Tam boy, Bel plan ve göğüs plan derler. Göğüs plan karede, kamera göğüsün altından itibaren muhabiri gösterir, bel plan ise belden itibaren gösterir. Sandalyede ya da koltukta oturduğunuzdan sadece başı gösteren bir görüntü yerine daha profesyönel görüntü vermeyi tercih etseniz daha güzel olur. Artık teknoloji ve askeri videolarda yavaş yavaş markalaşıyorsunuz. Tebrikler. Ben TRT'de teknik yönetmenim. Selamlar.
Abi ccccoooooooookkk iyi olur aslinda ya. Var ya haberi cok beyendim :)
Küçük bir düzeltme: AMD64 ismi AMD'nin 64bit işleyebilen işlemcilerinin adıdır, 64 bit lisansı ile ilgisi yoktur :) 2:35
Hey idi günler hey, dün gibi hatırlarım daha 18 binlerde idin 👏👏
Urettigimiz hic bir silah veya askeri arac gerec beni bu kadar sevindiremezdi hadi gayret,cok sevindim,BRAVO.
Doğu Akdeniz detaylı video lütfen +1
Çinin 15 trilyon dolarlık bir ekonomisi var müthiş bir teknolojisi var ama henüz telefonlarımıza yada bilgisayarlarımıza girebilecek güçte bir işlemci geliştiremediler kirin işlemcisi var ama zaten oda Ayhan beyin belirttiği gibi ingiliz arm firmasının tasarladığı çekirdekleri ve lisansı kullanıyor gerçekten çok zor bir iş bu son derece güzel bir anlatım olmuş teşekkür ederim
İşlemci üretmek çok zor umarım başarabiliriz
AYHAN ABI BIZ KOREDEN 60 YIL TEKNOLOJI OLARAK GERIDEYIZ EGITIM OLARAKTA 80 YIL GERIDEYIZ
20 yıl önce denktik :(
30 yıl önce Türkiye, Kore'ye yardım paketleri gönderiyordu sen düşün. O zamanın Türkiye'si birde, Koreliler nereden nereye geldi.
@@slowdown7x sen hangi yılda yaşadığımızdan bi habersin herhalde, 30 yıl önce yani 1989 da İstanbulda çeşmelerden su akmaz götümüzü yıkamak için tanker kovalardık, ülke ise siyasi ve ekonomik krizlerle boğuşuyor, biz 1989 da kendi götümüzü kurtaramamışken güney koreye yardım yapıyorduk ha sen herkesi kendin gibi salak zannediyorsun herhalde biz o rezil yılları bizzat yaşadık evladım.
1989 lu yıllarda bile güney Kore bizden fersah fersah ilerideydi.
Bizimle eşit olduğu yıllar 1950li ve 1960 yılardı, Türkiye iş bilmez yönetimler ve de chp zihniyeti yüzünden güney Korenin çok gerisinde kaldı.
Erdoğanın yönettiği Türkiye o ülkelerle yılların geri kalmışlığını ve aradaki farkı kapattı.
Sizler bunları göremeyecek kadar körsünüz.
Türkiye daha düne kadar kızların başı kapalı diye ünitersiteye almayan bir ülkeydi, kim bilir kaç zeki beyin heba oldu hiç bunu düşündünüz mü acaba.
Bırakta insanına bu zulümleri yapan ülke güney Korenin gerisinde kalsın.
Güney Kore işlemciler hızlı trenlerle samsung larla uğraşırken, senin üniversite hocaların bilim yapmak yerine kapıda başörtülü kızları okula almamakla meşguldu ama maaşını her ay utanmadan tıkır tıkır alıyordu.
Hadi yalansa bu yazdıklarıma yalan desenize.
Anca bugünkü yönetime bok atmasını bilirsiniz başkada bu ülkeye dair bişey bilmezsiniz.
Intel'in CISC yapısındaki işlemcilerinde özel bir altimetre kontrolü var. Cihaz belli bir yüksekliğe ulaştığında işlemci bütün sistemi durduran kesme sinyalini yollar. Ve bütün sistem bu yüksekliğin altına ininceye kadar sistem aktive olmaz. Bu nedenlede özellikle havacılık ve askeri sistemlerin işlemcileri zorunlu olarak RISC mimarisine sahip olmak zorunda. RISC işlemcisi üretmeye başlamamız, mükemmel bir gelişme, çünkü yerlilik oranımız daha da artacak dahası kritik bir elemanı yerli olarak üretmiş olacağız. İlk defa ürettiğimiz bir malzeme için dış destek almakta da bence bir mahsur yok. Bakın Atak projesine, önce İtalyan desteğiyle yaptık. O deneyimle şimdi Gökbey, Atak 2 sıraladık. Destek vemek bence milli bir görev.
aynen katılıyorum pardus desteklenseydi daha farklı bir noktada olabilirdi ama adı bile unutulmak üzere :(
Ben üretiyorum çekirdekler nasıl yapılıyor sadece o kaldı
Ah ah bir gün siyasetimizde tam yerine otursa varya yeni çağ açarız
vallahi de billahi de helal olsun bizim ulkemizde sizin gibi geleceği anlatan nadir degerlilerdensiniz candan gönülden tebrik ediyorum ve nice başarılarınızın olmasini diliyorum. İsterim ki bu videoyu izleyen genc arkadaşların da kafalarında bir ışık yansın en azından kendimiz icin degilde gelecek neslimiz için adımlar atabilelim gönülden selamlar saygılar.
Bence yerli bir bios yapmayılız
15 temmuz bios setup utility
1 usd = 1 tl icin selcuk gecer videosunu izleyebilirsiniz... Cisc olmadan zaten risc tasarlanamiyor anladigim kadariyla her kosulda elestirisel kisim daha kuvvetli geliyor :(
1 dolarin 900 binlira 0.90 kuruş oldugu günleride yasadim gördüm ben dolar nezaman deger kazanmaya basladi iş artti çalisan artti ülkeye bereket geldi.
Guzel ve mantikli birsey gelecege donuk bir yatirim onemi bir sistem
Ayhan bey mimari adı RISC V (risk ve ) değil RISC 5 (Risk five ) dır aslında orada ki V roman rakamını temsil ediyor :)
Ayhan hocam Akdeniz hakkında video çok iyi olur
Reis sen ne güzel konuşuyorsun öyle. Yemin ederim ufkum açıldı. 220 bin abone olmuş ben daha ilk defa izliyorum videonu. Affet reis neyse geç olsun güç olmasın Vira bismillah deyip takibe başlayalım.
Bu arada Aselsanin böyle bir projeye ortak olduğunu ilk defa duyuyorum. Zaten düşünüyordum acaba kendi yerli işlemcimizi yapamayız mı diye. Cevabımi aldım :) İmkansıza yakın bu dediklerin heralde şimdi başlasak 50 yıl sonra ilk çipleri alırız elimize :) Valla çok geç kalmışım seni dinlemekte
DOĞU AKDENİZ VİDEOSU BEKLİYORUZ!
Ruslar işlemci olayını nasıl çözüyor mesela kullandıkları hava savunma sistemleri (s400 veya s500 gibi) ve ucaklarında nasıl bır yol izliyorlar bu konuda bilgi sahıbı iseniz bize de aktarabilir misiniz.