İlk Giren İlk Çıkar Yöntemi (FIFO) [ Maliyet Muhasebesi Konu Anlatımı - 7 ] | No: 60

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 21 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 16

  • @elif8374
    @elif8374 2 роки тому +2

    Teşekkürler cost analysis dersim için çok yararlı oldu 👍

  • @ismaildoran9558
    @ismaildoran9558 3 роки тому +1

    Şahane Anlatım

  • @celalettinkaymak8060
    @celalettinkaymak8060 3 роки тому

    Teşekkürler emeğine yüreğine sağlık.

  • @beratucar844
    @beratucar844 Рік тому

    cok iyi anlattınız eyvallah hocam

  • @KürşatKorkmaz-p4u
    @KürşatKorkmaz-p4u Рік тому

    hocam fifo için daha iyi tablo hazırlanabilir çıkan mamüllerin miktar ve fiyatlarını aklımızda tutmamız gerekiyor bu tabloya göre daha işlevsel tablo hazırlanabilir fiyat ve miktarların ne kadar kaldığını gösteren

  • @aliavci38
    @aliavci38 2 роки тому

    teşekkürler

  • @hakandr4658
    @hakandr4658 Рік тому

    HOCAN BUNU EXELDE NASIL YAPACAĞIZ

  • @damlasenol1021
    @damlasenol1021 Місяць тому

    Hocam kendi hocamın sorusunda şöyle yazıyor ' hareketli tartılır ortalama ( ağırlıkli ortalama) maliyet yöntemine göre,stok karti yapiniz ve x tarihinin günlük defter kaydini yapiniz. ' hareketli tartili ve ağırlıklı ortalama farklı değil mi hangisine göre yapicam acil cevap verin nolur bi size güveniyorum

  • @niyazitilki864
    @niyazitilki864 2 роки тому +1

    Hocam son zamanlarda sık duydugum bir kavram var bir türlü anlayamadım. "Fiktif Kâr" kötü bir şey gibi anlatılıyor. Özellikle enflasyonist dönemlerde stok alımlarında vs. olduğu söyleniyor. Örn: 10 tl'ye bir mal aldık diyelim enflasyonist dönemde fiyatıda arttı 30 tl'ye sattık bunun nesi kötü? Neden fiktif kâra kötü diyorlar.

    • @Aydin_Tuzcu
      @Aydin_Tuzcu  2 роки тому +1

      10 TL'ye aldığın bir şeyi enflasyon/kur yüzünden 20 yerine 30 liraya sattıysan, sattığın malı yerine koymak için en az 15-20 lira vereceksin. Sonuçta aslında (ilgili işlem için fazla kâr yazdıysan bile aslında) halen cebinde kalan paran fiyat artışı öncesine göre hemen hemen aynı kalacak. Biraz fazla kaldıysa bile artan enflasyon yüzünden paranın alım gücü azalmış olacak. Yani gerçekte çok da lehine değil. Yok TL değil döviz bazlı al sat yapıyorsan da reel olarak artış seni etkilemez (pahalılıktan talep düşebilir gerçi). Çünkü TL işlem yapmıyorsundur. Günün sonunda "fiktif" olarak şu olur: Gelir tablon daha kârlı görünür ve netice itibariyle bilançona da olumlu yansıyabilir. Bu iyidir... Ama unutmamalıyız ki gerçekte çok da kazanmadığımız halde kâğıt üzerinde çok kârlı satış görünüyorsa (ki buna fiktif denebilir) daha fazla vergi ödersin (KDV, kurumlar). İşte "kötü" dedikleri de budur. Haybeye vergi çıkar :)

  • @lavidaloca781
    @lavidaloca781 2 роки тому

    Hocam iki sorum var
    1) 621 STMM kaydını atarken aralıklı envanter yöntemini kullandığımızı varsayarsak 621 STMM'yi birim maliyet üzerinden mi hesaplıyoruz?
    2)Eğer birim maliyet üzerinden hesaplıyorsak sürekli envanter yönteminde direk hesaplamamız gerektiği için birim maliyetin bir önemi yok diyebilirmiyiz?

    • @Aydin_Tuzcu
      @Aydin_Tuzcu  2 роки тому +1

      Aralıklı veya sürekli, ortalama, Lifo veya Fifo fark etmez. Birim maliyet ticari mal için de önemlidir. İlk nedeni sair giderlerin birim başına dağıtılacağıdır. İkinci neden ise mal çıkışınız her zaman birebir giriş kadar olmayacağıdır. Sağlıklı bir dağıtım birim üstünden yapılmalıdır. Zaten muhasebe programınız (ERP) arka planda dağıtımı birim bazında yapacaktır büyük ihtimalle. “Direkt”ten kastınız birebir belli bir malzemeyi aynı miktarda al-sat yapmaksa 159 alt hesaplarında manuel takip edilebilir. Bu da proje bazlı siparişlerde çalışır sadece.
      (Uzun sorulara cevap vermekte zorlanıyorum yoğunluğum dolayısıyla. Her zaman cevap alamayabilirsiniz. Bu, sizi umursamadığım anlamına gelmez.)

    • @lavidaloca781
      @lavidaloca781 2 роки тому

      @@Aydin_Tuzcu Estağfirullah hocam zaten bu videolarla büyük katkı sağlıyorsunuz verdiğiniz bu kadar bilginin yanında Aydın Tuzcu yorumuma cevap vermedi bu adam bizi ciddiye almıyor dersem ahmaklık etmiş olurum. Cevabınızla kafamdaki karışıklık gitti ve anladım. Teşekkür ederim.

  • @yldrmkoc2606
    @yldrmkoc2606 3 роки тому

    Hocam iki sorum var.
    1)DİMM'yi üretime yolladık ve bir mamül ürettik ancak bu mamulü satamadık hangi hesapta bekletiriz?
    2)DİMM'yi üretime yolladık, çıkışını yaptık. Ama birtakım sebeplerden dolayı üretim sürecine dahil olamadı ve ilgili malzemeyi ilerleyen zamanlarda kullanma kararı aldık bu çıkışını yaptığımız malzemeyi hangi hesapta bekletiriz?

  • @edaeda4448
    @edaeda4448 3 роки тому

    🙏🙏🙏🙏🙏🙏🧿🧿