7-10 jaar wachten op je voedselbos oogst, wat een onzin!

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 31 бер 2024
  • In deze video leg ik uit dat je echt niet 7 jaar hoeft te wachten op je voedselbos oogst. Mijn ervaring is dat dit ook in 3 jaar kan. Ja, dus ook voor alle fruitbomen zoals appels, peren, kersen en pruimen. Met de juiste voorbereiding en beheer gaan je bomen veel sneller groeien!

КОМЕНТАРІ • 29

  • @devoedselboss
    @devoedselboss  Місяць тому +3

    Wil jij meer leren hoe je een gezond voedselbos ontwikkelt waar bomen en struiken goed groeien en gezond voedsel produceren. Kijk dan op: voedseluithetbos.nl/product/bodem-en-plantgezondheid/

  • @guuslaeven683
    @guuslaeven683 Місяць тому +6

    Goed om te zien dat je toch op youtube blijft posten! Was even geleden. Jouw filmpjes zijn inspirerend!

  • @Paulvenner
    @Paulvenner Місяць тому +2

    Mooi om de verschillen zo duidelijk naast elkaar te zien in de praktijk!

  • @MartinSlort
    @MartinSlort Місяць тому +2

    Goed dat je deze ervaring deelt Martijn! 👏 mooie resultaten! 💪

  • @melanieverheijen1886
    @melanieverheijen1886 Місяць тому +2

    Goed om te zien, ik ben vorig jaar met lavameel begonnen te strooien en nu ook basaltmeel. Bijna alle planten/bomen groeien en bloeien heel mooi. Vooral basalt is echt een aanrader

  • @marcellevanderleeuw604
    @marcellevanderleeuw604 Місяць тому +1

    Fijn deze info! Wat ik nog doe en naar mijn idee werkt dat ook positief, is de (meestal nog dunne) stammen omwikkelen met een strook katoen van bv. een oud laken. Helpt ook goed tegen reeënvraat.

  • @Sl3t123
    @Sl3t123 Місяць тому +3

    Top! Bedankt 🙏 ❤

  • @ramongadellaa6889
    @ramongadellaa6889 Місяць тому +2

    Hele goede tips, bedankt!

  • @nature-nomads
    @nature-nomads Місяць тому

    Fijn dat je d'r weer bent! Ik neem wat tips mee. Ben er blij mee. 💚

  • @user4704
    @user4704 Місяць тому +2

    Weer heel informatief Martijn, dank! Over het losmaken van de ploegzool gesproken, hoe stel ik me dat voor? Letterlijk omploegen? Dat is een flinke ingreep lijkt me, en niet achteraf nog te doen, of zijn er andere opties?

    • @devoedselboss
      @devoedselboss  Місяць тому +2

      nee niet ploegen want dan doe je hetzelfde als daarvoor jaren is gedaan. Loonwerkers hebben zoiets als een diepwoeler. Een soort mes wat diep in de grond gaat en dan wordt ermee over het land gereden.

  • @guuslaeven683
    @guuslaeven683 Місяць тому +3

    Nog even een vraag. Actief zorgen voor een beter bodemleven en schimmels. Al direct bij de aan plant. Dat ontwikkelt zich toch normaal gesproken over een langere periode! Hoe doe je dat?

    • @ramongadellaa6889
      @ramongadellaa6889 Місяць тому +5

      Je kunt bij de aanplant mycorrhizale schimmels toevoegen in het plantgat zodat dit direct opgestart wordt. Kun je op internet bestellen evt. De mulch met houtsnippers is ook een ideale voedingsbodem voor schimmelsporen uit de omgeving.

    • @fredheijtink6229
      @fredheijtink6229 Місяць тому

      Kun je dat bodemleven (dus) ook later (want niet gedaan) na (jaren geleden) aanplanten inbrengen? Waar moet je dan op letten? EN waar koop je die schimmels en hoeveel / hoe breng je die inhoud bij je boom in de grond: bij de stam of juist rondom boven de wortels?

    • @ramongadellaa6889
      @ramongadellaa6889 Місяць тому

      @@fredheijtink6229 Ik weet niet of dat zoveel zin heeft. Ik zou zeggen vertrouw op de natuur. Een natuurlijk bos heeft ook geen mensen nodig. Al miljoenen jaren niet. Als je goed voor je boompjes wil zorgen, laat je gewoon al het blad liggen dat eronder valt. Dus de bodem bedekt houden en het bodemleven doet de rest.

  • @sjoerdmhh
    @sjoerdmhh Місяць тому

    Dank voor alle tips! Om hiervan te leren is het een beetje lastig dat er in aanleg en beheer zo veel verschillen zijn tussen de twee percelen. Het maakt wel duidelijk dat het totale systeem werkt, maar niet welke onderdelen ervan een effect hebben (is het bodemleven toevoegen bijvoorbeeld nuttig, of zou dat vanzelf ook komen?). Ik snap dat zo'n experiment natuurlijk niet zo makkelijk op te zetten is... Maar ik zal een hoop van de ideeën stelen in ieder geval :)!

    • @devoedselboss
      @devoedselboss  Місяць тому

      Alle genoemde onderdelen zijn van belang om een gezond voedselbos te ontwikkelen. Wereldwijd is er inmiddels zo enorm veel informatie over hoe je zo'n systeem moet opzetten dat we echt het woord pionieren niet meer mogen gebruiken.

  • @karindevisser6899
    @karindevisser6899 Місяць тому

    Die harde onderlaag, heb je nog tips voor mensen die al aangeplant hebben en wat aan die harde ondergrond willen doen. Heeft het zin om gaten te boren met een grondboor bv?

    • @devoedselboss
      @devoedselboss  Місяць тому +1

      Nee dat heeft niet zoveel zin Karin. Wel kan je bij nieuwe aanplant dan het beste het plantgat flink diep en breed maken zodat je het probleem dan lokaal voor die boom/struik oplost.

  • @sofiedekkers6626
    @sofiedekkers6626 Місяць тому

    Hoe breng jij het bodemleven terug?

    • @devoedselboss
      @devoedselboss  Місяць тому +1

      je kan dit kopen of zelf in de omgeving verzamelen. Zie Korean Natural Farming

  • @leendertvandenban3774
    @leendertvandenban3774 Місяць тому +2

    Hoe krijg je zoveel bloemen in een pruim 3 jaar na aanplant? Mijn pruim groeit ook wel tegen de meter per jaar, maar weinig bloesems.
    2019: aanplant pruimen 2 jaar oud.
    2020: pruimen 3 jaar, 0 bloesems
    2021: pruimen 4 jaar, 0 bloesems per boom
    2022: pruimen 5 jaar, 2 bloesems per boom
    2023: pruimen 6 jaar, 5 bloesems per boom
    2024: pruimen 7 jaar, 10 bloesems per boom
    Elk jaar biologische mest. Kleigrond in woonwijk. Rode klaver als bodembedekker. Elk jaar gemulcht

    • @MathijsHerremans
      @MathijsHerremans Місяць тому

      Ik zit met hetzelfde. Veel bomen nu 4e groeiseizoen. Alleen de kers bloeit volop, maar draagt nog geen vruchten. Ik heb het idee dat ze soms te goed hebben, en dat dan een stressfactor mist om voort te planten, dus vrucht te dragen. Want bij andere in de omgeving bloeit het wel snel en draagt wel snel vrucht, de grond bij mij is ook heel donker met veel wormen. Ook kan misschien de onderstam mee spelen, de appels groeien traag en bloeien wel en dragen wel vrucht. De peren groeien hard en bloeien niet of nauwelijks en nog maar een enkele peer. Ik denk dat de appels op een zwakker onderstam staan en de peren op een hele sterke onderstam. Ook had ik de afgelopen 2 jaar misschien juist niet moeten bemesten.
      De latere aanplant ben ik wel gaan aanplanten met bokashi en potgrond met goede schimmels en klei mineralen. Maar ook daarin groeit niet alles even hard, ligt waarschijnlijk aan de soort, waren maar spillen, nashi peren en kaki's.
      Na dit gezien te hebben ga ik nog wel alles een keer lavameel geven.

    • @sjoerdmhh
      @sjoerdmhh Місяць тому

      Hier ook op kleigrond, houtnsippers als mulch en het meeste fruit doet het goed. Ik weet natuurlijk niet wat precies het probleem is, maar jaarlijks bemesten op klei lijkt me voor een boom overdreven. Planten hebben natuurlijk voeding nodig om te overleven, maar veel stikstofverbindingen in de bodem zorgt in het algemeen voor veel bladgroei. Evolutionair heeft een vaste plant op rijke bodem er meer aan om veel te groeien (anders groeien de buren harder en krijg je geen zon meer) dan om voort te planten (om voor nakomelingen te zorgen die misschien een betere plek kunnen vinden). Planten moeten toch een beetje "het gevoel hebben" dat ze zouden kunnen sterven om veel zaden te produceren. Natuurlijk moeten er wel genoeg grondstoffen zijn om te kunnen bloeien, maar als de plant heel goed groeit maar niet bloeit denk ik eerder aan te veel bemesting. Veel houtsnippers en daardoor schimmelgedomineerde bodem zou wellicht beter zijn.

    • @devoedselboss
      @devoedselboss  Місяць тому +1

      het aanmaken van bloemknoppen gebeurt in het najaar (september/oktober). Hierbij is met name mangaan en fosfor voor nodig. Meestal is in zo' situatie in NL mangaan in te lage hoeveelheden aanwezig.

    • @MathijsHerremans
      @MathijsHerremans Місяць тому

      @@devoedselboss en dat zit in lavameel neem ik aan? Hoeveel gram raad je aan te strooien bij de bomen? Ik zit in de Peel en in sommige delen van de tuin zit nog turf en er zit ook een harde laag leem.

    • @MarcSiepman
      @MarcSiepman Місяць тому +3

      De genoemde mycorrhizale schimmels krijgen alleen koolstof van een boom als het gehalte aan opneembaar stikstof en fosfaat laag is. Bemesten zorgt ervoor dat de symbiose niet meer goed functioneert en zelfs kan omslaan in parasitisme.
      Juist door de bodem arm te houden aan opneembaar stikstof en fosfaat verplicht je een boom samen te gaan werken met deze schimmels, wat de gezondheid van het gehele systeem ten goede komt.

  • @franek_izerski
    @franek_izerski Місяць тому

    Misschien moet je het geen voedselbos meer noemen.