Ακριβής χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου. Νέα ανασκαφικά στοιχεία - Σταύρος Π. Παπαμαρινόπουλος

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 вер 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την διάλεξη "Ακριβής χρονολόγηση του Τρωικού Πολέμου. Νέα ανασκαφικά στοιχεία".
    Ομιλητής: ΣΤΑΥΡΟΣ Π. ΠΑΠΑΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, τ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Ε.Μ.Α.Ε.Μ. (Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας).
    Η ομιλία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 στο βιβλιοπωλείο «Αἰγηΐς» στον Πειραιά.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
    Ο καθηγητής κ. Σταύρος Π. Παπαμαρινόπουλος προέρχεται από την Αρκαδία και από τους δύο γονείς του, την Δήμητρα και τον Παναγιώτη Παπαμαρινόπουλο από την Τεγέα και την Καρύταινα αντιστοίχως.
    Έχει πτυχίο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1973) ενώ τελείωσε την διδακτορική του διατριβή στην γεωφυσική στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 1979. Έχει κάνει μεταδιδακτορικές έρευνες στο Κάρντιφ, στο Νιού Κάστλ και στην Οξφόρδη.
    Διετέλεσε Καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατά τα έτη 1983-2012.
    Έχει διδάξει Γεωφυσική σε φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας και Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, φοιτητές του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2005) και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών του τμήματος Μηχανικών Μεταλλειολόγων-Μεταλλουργών (1995-2000).
    Έχει οργανώσει εκατοντάδες γεωφυσικά προγράμματα σε αρχαιολογικούς τόπους εντός και εκτός της χώρας όπως στην Κεντρική Ασία στo οροπέδιο των Αλτάι, στην Βόρειο Ανατολική και Βόρειο Δυτική Αφρική, στην Γαλλία, στην Αγγλία, στην Ισπανία, στην Ρωσία και στην Κύπρο.
    Έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και εκατοντάδες ετεροαναφορές του έργου του από άλλους επιστήμονες ενώ για το ίδιο έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για τον εντοπισμό της διώρυγας του Ξέρξη στην Ανατολική Χαλκιδική.
    Χρονολόγησε, μαζί με τους συνεργάτες του, αστρονομικώς τον Τρωικό πόλεμο και την επιστροφή του Οδυσσέα στην Ιθάκη. Το έργο αυτό αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ΝΑΣΑ ενώ παρουσιάστηκε από τον Ακαδημαϊκό Αντώνη Κουνάδη στην ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών το 2017 ενώ το ίδιο αναρτήθηκε στην ψηφιοθήκη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Clio-Turbata το 2018 από τον Καθηγητή Ιωάννη Μουρέλο.
    Είναι ισόβιος εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών και Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας.
    Διευθύνει τις πιο κάτω επιστημονικές ομάδες:
    1. την διεπιστημονική διερεύνηση των ομηρικών επών,
    2. την πολλαπλή διερεύνηση των Ιερών Τόπων με την βοήθεια της Φυσικής, της Γεωφυσικής, της Κλινικής Ψυχολογίας και της Βιοιατρικής,
    3. την μελέτη της Φυσικής της Πληροφορίας,
    4. τον γεωφυσικό εντοπισμό θαμμένων αρχαίων πόλεων,
    5. την διεπιστημονική διερεύνηση της προέλευσης του ελληνικού αλφαβήτου.
    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κον Σταύρο Παπαμαρινόπουλο, την κα Πολυξένη Κυριακάκου και το βιβλιοπωλείο «Αἰγηΐς» για την πρόσκληση καταγραφής της ομιλίας και την άδεια ανάρτησής της στο διαδίκτυο.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

КОМЕНТАРІ • 65