Netwerkbijeenkomst samenwerkingsverbanden po-vo en gemeenten | Stoppen met gesloten jeugdzorg

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 8 вер 2024
  • In de gesloten residentiële jeugdzorg leven kinderen en jongeren, vrijwillig of gedwongen, dag en nacht buiten hun eigen gezin. Maatschappelijk vinden we het niet meer acceptabel dat jongeren in een gesloten setting verblijven. Daarom werken gemeenten en onderwijs samen aan het stoppen met gesloten jeugdzorg en het bieden van passende zorg en onderwijs aan jeugdigen die bescherming en veiligheid nodig hebben. Tijdens het webinar van 12 april namen we je mee in deze ontwikkeling en beantwoordden wij zoveel mogelijk vragen.
    Dit stoppen met gesloten jeugdzorg gebeurt aan de hand van twee sporen: Het eerste spoor voorziet in de afbouw van de grootschalige gesloten jeugdhulpinstellingen en de ombouw naar kleinschalige voorzieningen. Doel is dat alle instellingen in 2025 kleinschalig werken. Het tweede spoor is de beweging naar nul gesloten plaatsingen, waar we in 2030 zo dichtbij mogelijk willen zijn. Deze ontwikkeling heeft direct invloed op het onderwijs. Tot voor kort maakte het onderwijs vast deel uit van het doorlopende en geïntegreerde dagprogramma binnen de gesloten jeugdzorg. Nu de gesloten jeugdzorg wordt om- en afgebouwd, dient het onderwijs ook anders georganiseerd te worden. 
    Tijdens dit webinar werd onder meer besproken wat de effecten zijn van het stoppen met gesloten jeugdzorg en wat er vanuit ieders perspectief nodig is om hier samenhangend beleid op te maken. We schetsten wat er precies speelt en waar we samen naartoe aan het werken zijn, ook met het oog op de ontwikkeling naar inclusiever onderwijs. We gaven een overzicht van de betrokkenen en wat voor effect deze ontwikkeling op hen heeft. Ook kwamen praktijkvoorbeelden van alternatieven voorbij, zoals mogelijkheden van maatwerk, kleinschalige voorzieningen en onderwijsarrangementen. Er waren jongeren aanwezig die hun visie gaven en vragen beantwoordden.

КОМЕНТАРІ •