Genç bir inşaat mühendisi kendisine nasıl yatırım yapmalı?
Вставка
- Опубліковано 7 лют 2025
- Öğrencilik yıllarından meslek hayatının ilk yıllarına genç bir inşaat mühendisi kendisine nasıl yatırım yapmalı? İnşaat Mühendisi Sedat Mança ile bunları konuştuk.
----------------------------------
👉 Bizi Takip Edin 👈
Cem Kafadar : cemkafadar.net/
Mert Sezer : / mertsezervlog
Kimseye inşaat mühendisi olmayı kesinlikle tavsiye etmiyorum torpil veya networklarınınz sağlam değilse veya babanız müteahhit değilse bu meslek süründürür..
Sevgili Yusuf, yorumun için teşekkür ederim. Aslında tam da bu konu üzerinde durmaya çalıştık. Sohbette de bahsettiğimiz gibi doğru zamanda doğru iletişim ile fırsatımızı kendimiz yaratabiliriz. Bu durum, sadece inşaat mühendisliği ile ilgili olmadığını düşünüyorum. Her meslek ve her çalışma için geçerlidir. Çalışma hayatında bol şans ve başarı diliyorum. Selamlar.
@@sedatmanca9408 ağzına sağlık.
@@enginylmaz2684 Çok teşekkürler.
Referans torpilin kibarcası
Network te tanıdık çevrenin kibarcası
Kesinlikle bu durum artik acinsasi noktalara gelmis. Bir de sozde kiliflar bulunarak "network" adi verilmis. Is ilanlarini acan insan kaynaklari calisanlari neyi amaclamakta gercekten gulunc. Madem tanidik alinacak, neden bu is ilanlari yayinlaniyor...
Yine harika bir video olmuş. Sedat bey ile yollarımız Isparta'dan geçmiş bende 2017 Süleyman Demirel İnşaat Teknikerliği mezunuyum ve bende şuan hedefim olan İnşaat Mühendisliği bölümündeyim. Değerli tavsiyeleriniz için teşekkür ederiz.
Sevgili Deniz, aynı üniversiteden ve aynı bölümden mezun olduğumuza memnun oldum. Farkındalık kazandırabildiysek ne mutlu bize. Selamlar.
Çok teşekkür ederiz Deniz bu güzel yorumların için. 🤗
Ne güzel bir karşılaşma olmuş 👍
Selamlar Cem hocam, Sedat bey :) Ağzınıza sağlık, yine genç arkadaşlarımız, öğrenciler veya iş hayatına yeni başlayan kişiler için mükemmel ötesi öğretici, çok önemli dersler çıkarttığımız bir video olmuş. Tabi ki aynı zamanda bu hoş keyifli sohbetiniz de videoyu durdurup çayımızı, kahvemizi alıp öyle devam etmeyi bize tekrardan hatırlattı 😌
Teşekkürler Mert’ciğim 🤗 2 İzmir’li mühendisten 2 bomba gibi video 😍😍
Sevgili Mert, değerli yorumların için çok teşekkür ederim. Çay ve kahve eşliğinde keyif dolu izlenebilen bir video olmasına sevindim :) Selamlar.
Cem Bey öncelikle merhabalar, bir videonuzla daha bana ,ne yapacağına bir türlü karar verememiş yeni mezun bir inşaat mühendisine, çok büyük bir umut ışığı oldunuz. Sizi izledikçe geleceğe dair daha büyük hedeflerim oluşmakta. Ve ben de artık karanlığa küfretmek yerine mum yakanlardan olacağım 🤗
Sevgili Gamze, değerli görüşlerin için çok teşekkürler. Söyleşimiz ile değer katabildiysek ne mutlu bize. Umut ışığını hiç kaybetme. :) Selamlar.
@@sedatmanca9408 Değerli önerileriniz için ben teşekkür ederim, başarılarınızın devamını dilerim 🙏
Çok faydalı bir video olmuş Cem bey. Yıldız Teknikte okuyan bir inşaat mühendisi adayı olarak yolumu nasıl çizmem konusunda çok yardımcı oldu. Ağzınıza sağlık.
Çok güzel bir bilgi paylaşımı olmuş. Cem beye ve Sedat beye teşekkür ederim.
Münip Bey’ciğim çok çok teşekkür ederiz 😊👍
Münip Bey, değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim.
Kendimizi geliştirmek için hangi yazarların kitaplarıni okumalıyız
Yeni farkettim sizleri daha çok video lütfen 🙏
Kendimizi geliştirmek için nasıl kitaplar önerirsiniz
Selamlar Cem Abi, Öncelikle Mert Abiyle birlikte videolarınızı uzun zamandır takip ediyorum. Sormak istediğim birkaç soru var cevaplarsan sevinirim. Ben kocaeli üniversitesi inşaat mühendisliği bölümü kazandım.Şimdi hazırlık okuyorum seneye bölüme başlayacağım. Özellikle şu dönemde ben düz bir inşaat mühendisinin kolay bir şekilde iş bulabileceğini düşünmüyorum ve kendimi nasıl daha iyi geliştirebilirim diye sürekli araştırmalar yapıyorum. Sizin videolarınız da bana çok yardımcı oluyor. Gerek üniversitedeki arkadaşlarla gerekse sektörden insanlarla yaptığınız röportajlar da bana çok yardımcı oluyor. Öncelikle bunun için size çok teşekkür ederim çünkü inşaat mühendisliği için bu kadar emek veren, öğrencilere yardımcı olmaya çalışan sizin gibi bir inşaat mühendisliği kanalı daha yok. O yüzden değerli olduğunuzu belirtmek isterim. Ben sizin videolarınızdan ve internette falan bulduğum diğer videolardan inşaat mühendisliğinde kendimi nasıl geliştirebileceğimi araştırıyorum demiştim hatta büyük bir listem bile var mezun olmadan ve mezun olduktan sonra yapılacaklar şeklinde ancak bu araştırmalarım sonucunda hala kafama takılan şeyler var. Onları sormak istiyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim. Birinci sorum şu, Kocaeli üniversitesi de kötü okul değil ama iş hayatında bana itü odtü yıldız teknik gibi okullardan mezun olmak kocaeliden mezun olmaya göre daha çok fayda sağlayacak mı bunu çok merak ediyorum. Yani 2. sınıfın başında yatay geçişle bu saydığım okullara ya da tavsiye edeceğiniz herhangi bir okula geçmeme gerek var mı? İkinci soru olarak da geçersem yüzde yüz ingilizce bölüme mi geçmem daha iyi olur yoksa yüzde otuz ingilizce bölüm okumak mı? Çünkü genel bir kanı var hani mühendislik dersleri zor ingilizce okursan daha çok zorlanırsın dersleri anlayamazsın ödevlerde sınavlarda sunumlarda zorlanırsın falan diyenler oldu o yüzden sormak istedim. Üçüncü ve son sorum ise İnşaat mühendisliğinde çap ve yandal yapmak bana ne gibi faydalar sağlayabilir ve yapılırsa hangi bölümlerle çap ya da yandal yapmak daha mantıklı? Bu 3 soruyu cevaplarsanız çok sevinirim, teşekkürler şimdiden, iyi çalışmalar...
Merhabalarr, bu video ile de bana, henüz inşaat mühendisliği ikinci sınıf öğrencisine, tekrar benim 'To Do List' im için yeni notlar eklememi ve onu gözden geçirip çalışmalarıma daha da yoğunluk vermemi sağladınız, çook teşekkürlerr. Videoda aldığım hatta yıldızladığım bir söz ile bitireyim çünkü çalışmalarım da aslında bunun için ve o kadar iyi özetlediniz ki bu sözle -> * "Şans fırsata hazır olmaktır!" *
To do list'in ilk sırasına inşaat mühendisliğini bırak yaz çünkü yolun başındayken dönmek kolay olur.Bilgisayar veya yazılım mühendisliğine yönel.
insaniyetperver 😂😂😂😂
@@laedri97 niye öyle dedin abi
@@laedri97 Ben puanım inşaata yettigiicin değil ilk sıraya yazıp %100 ingilizce eğitim veren bir okulda, vizyon sahibi hocalar ile birlikte, lablari donanımlı ve kontenjanı düşük bir okulda okuyorum. 240 bin siralamayla öylesine bir okulda eğitim alanlardan olmayacağım aksine 24 binle okulumu kendim tercih ettim, kendi istediğim okulda ve bolumdeyim. Kendimi de geliştirerek donanımlı bir şekilde mezun olacağım. Şimdiden yazılım dilleri ile ilgileniyor, okul kulüplerinde yönetimde hazırlıktan beri aktif rol alıyorum, üst dönemlerle de aktif bir bağım var. Sizler sadece geleceğin mesleği olarak gördük diye istemediğiniz mesleği yapmayı normal goruyor olabilirsiniz ama benim tavsiyem de size at gozluklerini çıkarıp yenilik ve teknolojik gelişmelerin her meslek dalında olabileceğini özellikle de bu devirde kum fırtınaların olduğu ve zeminin kum olduğu arap ülkelerinde nasıl 1 km ye yaklaşan yapılar yapılıyor ?? Hatta hocamız her zaman söyler "eğer uzayda yaşam olacaksa oraya da yapıları inşaat mühendisleri yapacaklar" ve siz burada hala geleceğin mesleğini yalnızca yazılım olarak görüyorsanız o zaman da bir önceki videoyu daha dikkatli izlemenizi öneririm çünkü videoda İnşaat mühendisi İlhan beyin gayet donanımlı bir yazılım programi kullandığını görürsünüz. Yazilimla uğraşan inşaat mühendisleri de var ve bu işleri yapacak kişilerin yazılımcı değil inşaat mühendisleri olması gerekir.
Sevgili Çağlanur, değerli görüşlerin için çok teşekkürler. Yürüdüğün bu yolda başarılar diliyorum. Şansın ve fırsatların bol olması dileklerimle. Selamlar.
İnşaat mühendisliğinin şuanki durumunun çözüm noktasının yine inşaat mühendisleri ve inşaat mühendisleri odası olduğunu düşünüyorum doktorluk kadar önemli bir mesleği hala kurtarabiliriz.
Her mesleğin, her insanın kötü zamanları olabilir. Ekonominin biraz toparlamasıyla mesleğimiz de bu krizden çıkacaktır.
@ inşallah
Selamlar ben inşaat mühendisliği ikinci sınıf öğrencisiyim. Bu senenin başında araştırma yapmıştım ve ikinci üniversite olarak açık öğretim işletme okumaya karar verdim. Fakat bu dönem aldığım derslerin ve okulumuzun pandemi döneminde dersleri daha da ağırlaştırması sebebiyle bu isteğimi ertelemek durumunda kaldım. Gelecek senenin başında işletme fakültesine kayıt yaptıracağım fakat aklımda bir soru var. Şu anda okumakta olduğum inşaat fakültesi yüzde yüz İngilizce eğitim vermekte ve Anadolu üniversitesinde de İngilizce işletme fakültesi bulunmakta. Zaten İngilizce bir bölüm okuduğum için işletmeyi Türkçe okumamın herhangi bir dezavantajı olur mu? Özellikle yurtdışında çalışma olanağı araştırmaya çalışmayı düşünüyorum mezun olduktan sonra. PMP gibi sertifikalara müracaat edip proje yönetim alanına yoğunlaşmak istiyorum. Türkçe okursam herhangi bir zararını görür müyüm? Harçlar Türkçenin iki katı.
Çok güzel bir konuşma olmuş 👍 👏
Çok çok teşekkür ederiz 👍👍
Çok teşekkürler :)
Merhabalar. Ben İnşaat mühendisliği öğrencisiyim 2.sınıfa yeni geçtim. İlk yıl ortalamam fena değildi. Çift ana dal yapmaya karar verdim. Jeoloji ve Metalurji Malzeme mühendisliğine başvuru yaptım. İkisine de kabül görmem halinde, bana hangi bölüm daha çok avantaj sağlar? Hangisi ile çift ana dal yapmamı tavsiye edersiniz? Cevaplarsanız çok sevinirim.
Sevgili Çağın merhaba, öncelikle çift anadal yapma isteğin için tebrik ederim. Başvuru yaptığın bölümlerle ilgili olarak eğer iş hayatında zemin mekaniği ve geoteknik alanlarında çalışmak istersen Jeoloji Mühendisliği sana avantaj kazandıracaktır. Eğer iş hayatına inşaat ve yapı malzemeleri ile ilgili bir alanda çalışmak istersen Metalurji Mühendisliği sana avantaj katacaktır. Bu bilgiler ışığında bir tercihte bulabilirsin diye düşünüyorum. Selamlar.
@@sedatmanca9408 teşekkür ediyorum.
Sevgili Sedat güzel özetlemiş 👍
Sedat bey, videoda ayrıca işletme de okuduğunuzu söylediniz. Ben de ikinci üniversite olarak işletme okumayı düşünüyorum. Bunu deneyimlemiş biri olarak tavsiye eder misiniz, mesleki açıdan ve iş bulma konusunda yardımcı olur mu diye merak ediyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sevgili Emirhan selamlar, yorumun için teşekkür ederim. Açıkçası ben İşletme 'de aldığım derslerden bir çok yerde faydalandım ve halen de faydalanıyorum. Orada edinmiş olduğum temel muhasebe bilgisi, işletmelerin yönetimine dair bilgiler ve insan kaynakları yönetimi bilgileri bana hem proje yönetim ve teknik ofis alanlarındaki çalışmalarım da hem de diğer alanlardaki çalışmalarımda oldukça fayda sağladı. Eğer okuma imkanın var ise ekstra olarak işletme ve yanına da psikoloji bölümünü okumanı tavsiye ederim. İş bulma konusunda sana direk katkı sağlar mı bilemem ancak dolaylı olarak kariyerine fayda sağlayacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Başarılar ve bol şans diliyorum.
@@sedatmanca9408 çok teşekkür ederim.
Hocam bu tavsiyelerinizin hepsinin hatta fazlasının uygulanması durumumda bile ancak asgari ücret ile iş bulunuyor ki bu da şanslı insanlar için geçerli.
Sevgili Zeki, ilk iş deneyimimde ben de asgari ücrete yakın bir maaş ile başlamıştım. Ancak deneyim elde ettikçe ve yıllar geçtikçe maaş skalanda da yükseliyor. Bu yüzden, özellikle ilk iş deneyimlerinde önceliğin, alacağın maaştan ziyade edineceğin tecrübe ve katacağın değere odaklanılması gerektiğini düşünüyorum. Selamlar.
hangi üniversite?
zaten okullarda bi şey öğrenmek zordu bide uzaktan oldu sokaktaki insandan fark diploma olacak bu gidişle
Hep inşaat mühendisi geliyor biraz da makine mühendisi gelsin :)
:)
Bu bölümü yazdığım güne lanet olsun