Oljemyte: Nei, den norske velferdsstaten er ikke avhengig av fortsatt oljeutvinning

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 бер 2021
  • En rekke feilaktige påstander har blitt brukt for å forsvare at Norge skal fortsette med forurensende oljevirksomhet. Vi har laget en liste over noen av de vanligste påstandene - og våre innvendinger.
    6. Nei, Norge vil ikke gå konkurs uten oljebransjen.
    Noen påstår at oljebransjen er det som driver Norge, og at velferdsstaten slik vi kjenner den vil kollapse uten oljebransjen. Økonomiske analyser viser et annet bilde. Nylig kom det en rapport fra SSB, som viser at selv med en radikal ny politikk med utfasing av oljeindustrien, vil Norges økonomi fortsette å vokse.
    Oljelobbyistene liker også å skryte av hvor store inntekter Norge får fra oljeindustrien. Sannheten er at disse inntektene har sunket drastisk de siste årene. Det overveldende flertallet av inntektene kommer fra andre skatter og avgifter.
    I tillegg går ikke inntektene fra oljeindustrien rett til å bygge veier eller utbetale pensjon. Pengene går til Statens pensjonsfond utland, som noen kaller oljefondet. Her blir pengene blandet med andre inntekter. Staten kan igjen ta ut penger fra dette fondet og bruke det til velferdstjenester. Men selv om dette blir kalt for «oljepenger» av politikere og media, kommer de fleste av disse pengene fra andre investeringer i aksjer, eiendom og rentepapirer. I 2020 tapte faktisk oljefondet store penger på utenlandske aksjer i olje og gass. Og pengene som kommer inn fra norsk olje og gass ble i 2020 bare noen få prosent av fondets avkastning.
    8. Nei, oljeboring er ikke alltid lønnsomt for Norge.
    Siden verden må bruke mindre og mindre olje og gass, vil det bli vanskeligere å få solgt fossile brensler. I tillegg har vi allerede bygget ut de billigste oljefeltene i Norge. Ny oljeboring vil derfor være dyrere. Men på grunn av skattesystemet vi har i Norge, kan oljeselskapene ta stor risiko og gi regninga til staten hvis det går galt. Samfunnsøkonomer har advart mot at staten kan ende opp med å tape penger på oljeboring i framtida, særlig i Barentshavet, hvor det er langt til land og eksisterende infrastruktur. Her ligger også oljefeltet Goliat, som ifølge forskere på NMBU kan koste samfunnet 12 milliarder.
    Statens eget klimarisikoutvalg mener at oljesektoren må stresstestes for å være forberedt på endringer, og et annet utvalg, klimaomstillingsutvalet, mener det er så stor risiko for norsk økonomi med fortsatt oljeboring, at det burde innføres en egen produksjonsavgift.
    Skatteregimet stimulerer til å investere i oljeinvesteringer, heller enn å investere i andre, miljøvennlige næringer. I 2020 vedtok Stortinget en midlertidig skattepakke til oljebransjen, som gjør dette enda verre. Skattepakken subsidierer oljeselskaper med åtte milliarder, i tillegg til flere milliarder som allerede subsidieres årlig. Mange økonomer har advart mot skatteendringene (som faktisk endte opp med å bli enda verre enn de var på tidspunktet da disse økonomene uttalte seg). Resultatet har blitt at oljefelt som i utgangspunktet ikke var lønnsomme kan bli utbygd likevel på grunn av skatteendringene.
    Du kan lese enda mer om dette her og finne lenker til kilder:
    naturvernforbundet.no/energi/...

КОМЕНТАРІ • 1