Φιλοσοφικές σχολές και κέντρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου - Ελευθέριος Διαμαντάρας

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 жов 2024
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ παρουσιάζουν την ομιλία «ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Βασικές έννοιες και αρχές της φιλοσοφίας -
    Προσωκρατικές φιλοσοφικές σχολές και φιλόσοφοι».
    Με τον κον ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑ, ηλεκτρονικό μηχανικό, συγγραφέα, τακτικό μέλος της Φιλοσοφικής Ακαδήμειας της Νάπολης Ιταλίας.
    Η ομιλία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα-ομιλητή «Φιλοσοφικές σχολές και κέντρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου», εκδόσεις "Εύανδρος", Αθήνα, 2009.
    Η παρουσίαση κινηματογραφήθηκε στην Αθήνα, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
    Σκοπός του βιβλίου είναι αρχικά να εντρυφήσει ο κάθε καλής θελήσεως αναγνώστης στις βασικές αρχές της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, από την οποία εκκινούν τα πάντα και εν συνεχεία να γνωρίσει τους Προσωκρατικούς φιλοσόφους· την ζωή, το έργο και τις θεωρίες αυτών των γιγάντων της ελληνικής σκέψεως.
    Οι Προσωκρατικοί φιλόσοφοι είναι οι πρώτοι που ελεύθεροι αναζήτησαν επιστημονικά την πρώτη Αιτία, την Δημιουργία του Κόσμου και του Όντος. Είναι αυτοί που θεμελίωσαν την ελεύθερη και ανεξάρτητη σκέψη, την φιλοσοφία και τις βασικές επιστήμες. Σε αυτούς έχουν στηριχθεί όλοι οι μετέπειτα φιλόσοφοι, φιλοσοφούντες, πολιτικοί, ηγέτες θρησκειών, επιστήμονες και πνευματικοί άνθρωποι. Με δύο λέξεις είναι οι θεμελιωτές του πολιτισμού.
    Το βιβλίο αποτελεί ένα βοήθημα που οδηγεί τον κάθε αναγνώστη με ένα τρόπο όχι κοπιώδη και στριφνό στον υπέροχο κόσμο της φιλοσοφίας και των άξιων εκπροσώπων της, από την γέννησή της μέχρι τον Σωκράτη.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΟΜΙΛΗΤΟΥ
    Ο Ελευθέριος Διαμαντάρας σπούδασε ηλεκτρονικός μηχανικός στο εξωτερικό με υποτροφία.
    Υπηρέτησε στην παραμεθόριο και στο ΓΕΣ στις διαβιβάσεις.
    Εργάστηκε στο εξωτερικό σε ερευνητικό κέντρο για τον σχεδιασμό και την εξέλιξη των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων των υπολογιστών και την συνεργασία τους με την μικρο-μηχανική. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τον ΟΤΕ, την Αστυνομία Πόλεων, το Πεδίο Βολής Κρήτης, το κέντρο Ερευνών Εθνικής Αμύνης, με πολλά Υπουργεία και Οργανισμούς, καθώς και με μεγάλες εταιρείες. Εκπροσώπησε με επιτυχία την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ σε ειδική λίαν εμπιστευτική υπηρεσία, προτάσσοντας πάντοτε το συμφέρον της πατρίδας. Παράλληλα παρακολουθούσε στο εξωτερικό σειρά ειδικών σεμιναρίων σχετικά με την εξέλιξη και την πρόοδο της επιστήμης της κρυπτογραφίας.
    Ασχολείται επί δεκαετίες με την έρευνα και την μελέτη της ιστορίας, της φιλοσοφίας και της ετυμολογίας. Είναι συγγραφέας 13 βιβλίων στα οποία αναλύει και παρουσιάζει την φιλοσοφία, τον πολιτισμό, την ιστορία και τις άυλες αξίες του Ελληνικού πολιτισμού, πάντοτε μέσα από τις πηγές.
    Συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει τιμηθεί στην Ελλάδα και συμμετέχει σε φιλοσοφικές εταιρείες, επίσης είναι επίτιμο μέλος σε φιλοσοφικά σωματεία του εξωτερικού. Συμμετέχει συχνά σε φιλοσοφικά, πνευματικά, πολιτιστικά και μυητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
    Διατηρεί επί σειρά ετών μία εβδομαδιαία δίωρη διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή κάθε Τρίτη και ώρα 20.00 στην ηλεκτρονική διεύθυνση «albedo 14» με τον τίτλο «Περί Φιλοσοφίας και Ελληνικής Γλώσσης».
    Τον Ιούνιο του 2013 ανακηρύχθηκε τακτικό μέλος της Φιλοσοφικής Ακαδήμειας της Παρθενωπαίας - Νεαπόλεως -Napoli με έτος ιδρύσεως το 1611, με πρότυπο τις άλλοτε λειτουργούσες Ελληνικές Ακαδήμειες στην Ιταλία. Εκπροσωπεί την Ακαδήμεια στον Ελληνικό χώρο, με την εντολή να φροντίσει να εγκατασταθεί ένα παράρτημά της στην χώρα μας, με σκοπό την βράβευση διακριθέντων Ελλήνων στους τομείς των γραμμάτων και του πολιτισμού, καθώς και της ενίσχυσης των πολιτιστικών σχέσεων της σύγχρονης Ελλάδος με τις περιφέρειες των Ελληνοφώνων της Μεγάλης Ελλάδος (Σικελίας και Νοτίου Ιταλίας).
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον κον Ελευθέριο Διαμαντάρα για την αποδοχή της πρόσκλησης τηλεοπτικής καταγραφής.
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net

КОМЕНТАРІ • 34

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  5 років тому +10

    Στο πλαίσιο της κοσμιότητος και του ήθους που επιθυμούμε για το κανάλι μας, θα σας παρακαλούσαμε να συμπράξετε μαζί μας, προκειμένου όλοι μαζί να προβάλουμε στον έξω κόσμο την Ελληνική γραμματεία με ήθος. Δεν θα θέλαμε υποτιμητικά ή υβριστικά σχόλια προς οιονδήποτε καθώς και μακροσκελείς τοποθετήσεις. Συμπληρωματικά θα θέλαμε να παρακαλέσουμε να μην χρησιμοποιείτε greeklish. Είναι προτιμότερο να γράφετε στα αγγλικά. Σκοτώνετε την ελληνική γλώσσα. Πιστεύουμε σε εσάς και στην ποιοτική σας υπόσταση. Σας ευχαριστούμε.

    • @sofiaphonegrafaphone3418
      @sofiaphonegrafaphone3418 5 років тому +1

      Αγαπητό διαδικτυακό κανάλι ,
      Ποια η ετυμολογία της λέξεως "Φρυκτωρίες" ;

    • @Fryktories-office
      @Fryktories-office 5 років тому +3

      @@sofiaphonegrafaphone3418 Καλησπέρα σας, κα Γκράφα.
      Η λέξη «Φρυκτωρία» είναι σύνθετη από τις λέξεις «φρυκτός» (που σημαίνει δαυλός, πυρσός· εξ΄ ού και η λέξη «φρύγανα» = ξερά κλαδιά κατάλληλα για προσάναμμα) και την λέξη «ὤρα» (η οποία γράφεται με ψιλή και σημαίνει φροντίδα, σε αντίθεση με την λέξη «ὥρα» που γράφεται με δασεία και δηλώνει συγκεκριμένο τμήμα του χρόνου ).
      Φρυκτωρίες= φρυκτὸς (δαυλός, πυρσός) + ὤρα (φροντίδα)
      Ελπίζουμε να λύσαμε την απορία σας. Σας ευχαριστούμε που επικοινωνήσατε με το κανάλι μας. Να είστε καλά!

    • @sofiaphonegrafaphone3418
      @sofiaphonegrafaphone3418 5 років тому +1

      @@Fryktories-office Ευχαριστώ :)

  • @veronicalogotheti5416
    @veronicalogotheti5416 3 роки тому

    Gracias

  • @teo--1977..
    @teo--1977.. 2 роки тому

    Σας εκτιμω ιδιαίτερα διότι πάντα λέτε τα πράγματα με το όνομα τους και ουδέποτε κοιταξατε να γίνεται αρεστός ή να προσπαθητε να ωραιοποιητε τα γεγονότα για να μην στεναχωρουνται κάποιοι. Μου αρέσει που εκφράζετε την περηφάνια για την καταγωγή σας και με τον τρόπο σας βοηθάτε και εμάς να ανεβάσουμε υψηλότερα το φρόνημα και την αγάπη για την Ελλάδα μας!! Σας στέλνουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας και ναστε γερός να μας διδάξετε ακόμα περισσότερα με την μοναδική μεταδοτικότητα σας!!

  • @ΜιχάληςΣικέλης
    @ΜιχάληςΣικέλης 3 роки тому +1

    ΕΎΓΕ ΚΎΡΙΕ ΔΥΑΜΑΝΤΑΡΑ
    Το επίθετο σάς πιστοποιοί τήν αξία σάς..

  • @kkatsatu
    @kkatsatu 5 років тому +7

    Φρυκτωρίες : Άμεσοι, οργανωμένοι, αξιόπιστοι και αποτελεσματικοί!!!
    «Φιλοσοφικές σχολές και κέντρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου» Ωραίο ξεκίνημα ! Για εμένα είναι ιδιαίτερη χαρά αυτό γιατί πιστεύω ότι θα βοηθήσει πολλούς από εμάς που ενδιαφερόμαστε να μάθουμε, και αγαπάμε την γνώση. Οι Φρυκτωρίες συμβάλλουν να συμπληρώσουμε τα μεγάλα κενά στην ελάχιστη πνευματική παιδεία που οι περισσότεροι έχουμε . Επίσης το έργο του κ Διαμαντάρα είτε γραπτό, είτε προφορικό, έχει πολλά να δώσει.
    Η πένα του αλλά και ο ίδιος έχει την εκτίμηση,την αγάπη και τον σεβασμό από πολλούς αναγνώστες.

    • @sofiagrafa6711
      @sofiagrafa6711 5 років тому +3

      "Οι Φρυκτωρίες συμβάλλουν να συμπληρώσουμε τα μεγάλα κενά" συμφωνώ και επαυξάνω Κατερίνα!!

  • @maritamaltezaki8588
    @maritamaltezaki8588 5 років тому +3

    Συγχαρητήρια για την έρευνα και την προσφορά σας!

  • @anastasiat-9014
    @anastasiat-9014 5 років тому +5

    Ηρεμη δυναμις. Ευχαριστουμε τον σοφο διδασκαλο.

  • @anastasiat-9014
    @anastasiat-9014 5 років тому +5

    Ηρεμη δυναμις. Ευχαριστουμε τον σοφο διδασκαλο και τις Φρυκτωριες.

  • @anastasiat-9014
    @anastasiat-9014 5 років тому +6

    Ευχαριστουμε τον σοφο διδασκαλο και τις Φρυκτωριες.

  • @dimitrisfr5491
    @dimitrisfr5491 3 роки тому +1

    Η φιλοσοφία πρέπει να μας διδάσκει το πως πρέπει να κυβερνιόμαστε .

  • @Dionysios_Skoularikis
    @Dionysios_Skoularikis 5 років тому +4

    Χαίρετε, αγαπητοι. Αν ενστερνιστούμε αυτά τα λόγια, έχουμε λύσει σχεδόν όλα μας τα προβλήματα.

  • @dimitrismessalas883
    @dimitrismessalas883 26 днів тому

    Σοβαροί εργάτες όσοι σκάβουν σελίδες με την σπάνια μυρωδιά του παλαιού χαρτιού που μοιάζει μ άρωμα απ τα καλύτερα μπαχάρια σε ύπνωση
    Ναναι καλά χαρούμενοι υγιείς!!!
    Ευχ για την προσηνή τους προσφορά στα παλαιότερα ίσως και σπουδαιότερα αφού αποτελούν σταθμό και βάση για κάθε τώρα….!

    • @dimitrismessalas883
      @dimitrismessalas883 26 днів тому

      Μιμης από Πύργο ηλειας δυνάμει ζωγραφος

  • @alexandrosaiakides4539
    @alexandrosaiakides4539 5 років тому +1

    Ο θεος του Σωκρατους ειναι ο ΑΠΟΛΛΩΝ. Πως δεν δυνασε να το κατανοησεις εφ' οσον ειναι φανερον εις ολες τις αναφορες του εις το κειμενον που σχολιαζεις. Εξ αλλου παραδεχθη την υπαρξην των ΘΕΩΝ, και τα τεκνα αυτων, οι ηρωες κι αλλοι.

  • @ionampatzidis3568
    @ionampatzidis3568 4 роки тому +1

    ΧΑΊΡΕ ΈΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕIΤΕ ΜEΓΑ ΣΟΦE ΔΙΔAΣΚΑΛΕ
    ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΡΑΣ

  • @ΙΩΑΝΝΗΣΜΑΡΣΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

    ΔΗΛΩΝΩ ΠΑΡΩΝ

  • @ΧάρηςΝικ-λ7ε
    @ΧάρηςΝικ-λ7ε 5 років тому

    Πλην; Γιατί κ. Διαμαντάρα δεν προφέρεται το όνομα του Ιησού Χριστού; Θα μολυνθείτε; Καλή εκπομπή και συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στις Φρυκτωρίες για την ενασχόληση τους με τον Αρχαίο Ελληνικό κόσμο. Θα ήθελα και μία εκπομπή ή και περισσότερες για το Ορθόδοξο Χριατιανικό ΔΟΓΜΑ. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να συνοψίσετε ή ακόμα και να αναλύσετε τις όποιες διαφωνίες έχετε με την Ορθόδοξη Χριστιανική Θρησκεία. Σας ευχαριστώ.

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  5 років тому +4

      Καλησπέρα σας. Ανεξάρτητα με το τμήμα τής ομιλίας που σχολιάσατε σχετικά με την έκφραση του ομιλητή, θα θέλαμε να γνωρίζεται ότι ως κανάλι δεν ασχολούμαστε με κανένα δόγμα. Η παρουσία μας είναι μόνον απο το 1 π.Χ και πίσω με ελάχιστες εξαιρέσεις στους νεοπλατωνικούς φιλοσόφους. Τιμητικά τοποθετήσαμε και ένα κεφάλαιο Ιστορίας και Ηρώον 1821, 1922, 1940 και μόνον σε ηρωικές πράξεις, ΔΕΝ επιτρέπουμε στο κανάλι σε κανέναν ομιλητή να αναφερθεί σε οποιοδήποτε δόγμα και πόσο μάλλον να κάνει συγκρίσεις.Είμαστε καθαρά ιστορικό φιλοσοφικό με τα ιστορικά όρια που σας αναφέραμε. Σας ευχαριστούμε θερμότατα για την τοποθέτησή σας.

    • @ΧάρηςΝικ-λ7ε
      @ΧάρηςΝικ-λ7ε 5 років тому

      Φρυκτωρίες διαδικτυακό κανάλι Σας ευχαριστώ για την απάντηση. Θα σας παρακαλούσα σε οποιαδήποτε εκπομπή ο κ. Μαζαράκης ή οποιοσδήποτε άλλος αναφέρει τον Χριστιανισμό, τις τελετουργίες τις οποίες υιοθέτησε ο Χριστιανισμός και οι οποίες τελούνται σήμερα στα μυστήρια της Εκκλησίας ή οποιαδήποτε αναφορά εμεση ή άμεση στο Ορθόδοξο Χριστιανικό Δόγμα, όπως π.χ τον φόβο στον Θεό να υφίσταται λογοκρισία. Εφόσον σας ενδιαφέρει η ιστορία από το 1 π.χ και πριν. Διαφορετικά δεν είστε συνεπείς στους όρους που εσείς θέσατε.

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  5 років тому +2

      Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα. Με τους κ Μαζαράκη και Λεκάκη, δεν συνεργαζόμαστε απο το τέλος του 2016.Όσον αφορά την διαχείριση και την όχι λογοκρισία ( διότι η λογοκρισία επιβάλετε εκ των υστέρων ) αυτό τηρείτε. Δεν είμαστε θρησκευτικό κανάλι ούτε επιτροπή δογματικής σύγκρισης . Κάποιες ομοιότητες ή ερμηνείες που ενδεχομένως αναφέρονται, είναι καθαρά σε ιστορική/επιστημονική βάση και όχι θέμα πρός σύγκριση ή ταύτιση. Σας ευχαριστούμε.

    • @ΧάρηςΝικ-λ7ε
      @ΧάρηςΝικ-λ7ε 5 років тому +1

      Φρυκτωρίες διαδικτυακό κανάλι Ευχαριστώ και εγώ για την αντικειμενικότητα σας. Καλές εκπομπές.

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  5 років тому +2

      Καλησπέρα σας. Σημαντικό είναι να ξεχωρίσουμε την ιστορία απο το θρήσκο. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Μείνετε μαζί μας. Χρειάζεται να συζητάμε και να καταθέτουμε απόψεις.

  • @rentzis
    @rentzis 5 років тому +2

    Ἔρωσθε.