Publieke Intellectuelen: Anton de Kom

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 вер 2024
  • Over het gedachtengoed van schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom. In 1934 verscheen zijn boek Wij slaven van Suriname. Het was het eerste boek over de geschiedenis van Suriname geschreven door een Surinamer. De strijd tegen kolonialisme, slavernij en racisme was een telkens terugkerend thema in het invloedrijke en omvangrijke oeuvre van Anton de Kom.
    Hoe leven zijn ideeën voort? Schrijver Karin Amatmoekrim, die speciaal voor deze avond een essay schrijft, en politicus Sylvana Simons gaan hierover in gesprek: wat betekent tegen de stroom in denken en streven naar verandering, en wat roept dat op?
    Orkater/Sir Duke zal tijdens deze avond een aantal scènes uit hun voorstelling Hatta & De Kom spelen.
    Anton de Kom was schrijver, activist en verzetsstrijder. Hij schreef essays, proza, poëzie en opiniestukken. Hij kwam in verzet tegen het koloniale gezag, maar werd al snel gearresteerd en het land uitgezet. In ballingschap in Nederland kwam hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in verzet tegen de Duitse bezetters. Zijn verzetsactiviteiten werden uiteindelijk zijn dood. Hij stierf in 1945 in een concentratiekamp.
    Sprekers:
    Karin Amatmoekrim is schrijver van romans, korte verhalen, essays en columns. Ze is betrokken bij De Correspondent als Correspondent Verzwegen Geschiedenis en werkt aan een geschiedenis van Suriname, te verschijnen in 2023. Ze schreef o.a. de romans Het gym, De man van veel (over Anton de Kom) en Tenzij de vader. Momenteel werkt ze aan een proefschrift in de vorm van een biografie over Anil Ramdas.
    Sylvana Simons is politicus, schrijver van boeken en columns, televisie- en radiopresentatrice. In de loop van haar carrière is Simons zich steeds actiever gaan mengen in het publieke debat. Via de politiek zet Simons zich in voor het dekoloniseren van onderwijs en de openbare ruimte, en wil ze afrekenen met kansenongelijkheid.
    N.B. Sylvana Simons was helaas verhinderd.
    Cindy Kerseborn is onder meer maker van de documentaire “De wereld heeft gezicht verloren" over schrijfster Astrid Roemer.
    Orkater/Sir Duke
    In een muzikale en ritmische theaterdocumentaire brengt Orkater/Sir Duke de vergeten verhalen van twee overzeese verzetsstrijders tot leven. Met Caribische klanken en de mysterieuze sound van Indonesië neemt Orkater/Sir Duke het publiek mee op reis naar het vooroorlogse koloniale Holland, waarin de Surinaamse Anton de Kom en de Indonesische Mohammed Hatta strijden voor zelfstandigheid van hun land. Tijdens een verblijf in Nederland in de jaren twintig kruisen zij elkaars pad. Die ontmoeting brengt hen tot een gezamenlijk gedachtegoed dat een bron van inspiratie bleek voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.
    Hatta & De Kom is een samenwerking tussen Orkater, Theater Na de Dam en Theater Bellevue.
    Over de programmaserie Publieke Intellectuelen
    De rechtsstaat, haar vrijheden en verworvenheden staan onder druk, in Europa en daarbuiten. In de programmaserie Publieke Intellectuelen onderzoeken we met hedendaagse denkers, schrijvers en politici essays en ideeën van invloedrijke schrijvers uit de vorige eeuw en kijken we wat van we van hun ideeën over vrijheid, democratie en de rechtsstaat kunnen leren.
    Redactie: Ianthe Mosselman
    Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds en het Lira Fonds
    Livestream 2018-11-27
    Deze video staat ook op:
    vimeo.com/deba...
    • Publieke Intellectuele...
    www.debalie.tv
    www.debalie.nl...
    De Balie social media:
    vimeo.com/debalie
    / debalievideo
    / debalie
    / debalie
    / de_balie
    Televisie:
    SALTO 1 - Publieke Omroep Amsterdam
    Iedere zondag om 20:00 uur. Herhalingen op diverse dagen en tijden. Uitgezonden video's:
    salto.nl/progr...
    Site:
    www.debalie.nl
    .

КОМЕНТАРІ •