Μελοποιημένη ποίηση από τον Γεώργιο Ζαφειράτο

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 1 жов 2024
  • Επιστημονική-Μουσική Επιμέλεια: Νικόλαος Μπούκας & Λαμπρογιάννης Πεφάνης, "Χορωδιακά σύνολα Ληξουρίου και συνθέσεις Γεωργίου Ζαφειράτου", Κληροδότημα Σπυρίδωνος Φ. Αντύπα Υπερ της Κεφαλληνίας, 7/2019 (δύο δίσκοι ακτίνας με αρχειακές ηχογραφήσεις διάρκειας 90 λεπτών).
    Στην παρούσα έκδοση περιλαμβάνονται δύο δίσκοι ακτίνας με ανέκδοτες ηχογραφήσεις (δεκαετίες ’80 και ’90) από το προσωπικό αρχείο του Γεωργίου Ζαφειράτου. Στον πρώτο περιλαμβάνονται χορωδιακά τραγούδια ερμηνευμένα σε συναυλίες από τις ερασιτεχνικές χορωδίες που ίδρυσε, δίδαξε και διηύθυνε στο Ληξούρι, ενώ ο δεύτερος περιλαμβάνει τραγούδια γνωστών ποιητών που μελοποίησε, τραγούδησε και συνόδευσε με το αρμόνιο, στα οποία αποτυπώνεται το συνθετικό του ύφος, αλλά και ο δεξιοτεχνικός τρόπος ερμηνείας του με την πολύ ζεστή και έντονα συναισθηματική φωνή του.
    CD 2
    1. Ερωτικά IV (Κώστας Ουράνης) 0:00
    2. Το παραμύθι (Κώστας Ουράνης) 5:23
    3. Εαρινό (Κώστας Ουράνης) 10:56
    4. Δεν θα το πουν (Μαρία Πολυδούρη) 15:13
    5. Ω, μη με βλέπετε που κλαίω (Μαρία Πολυδούρη) 19:42
    6. Θλιμμένο βράδυ (Λάμπρος Πορφύρας) 24:11
    7. Ο Γλάρος (Λάμπρος Πορφύρας) 28:19
    8. Το ταξίδι (Λάμπρος Πορφύρας) 33:58
    9. Έλα γλυκέ (Μαρία Πολυδούρη) 39:39
    10. Κάποιες φορές (Κώστας Ουράνης) 44:37
    11. Κι αν έσβησε σαν ίσκιος (Κώστας Καρυωτάκης) 50:07
    12. Νεραντζιά (Κώστας Καρυωτάκης) 55:33
    Ο Γεώργιος Ζαφειράτος γεννήθηκε στα Δαμουλιανάτα της Παλικής στις 24/6/1926. Σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο τραγούδι με τον Τίτο Ξηρέλλη και στη συνέχεια, στο Ωδείο Πειραιώς, Ευρωπαϊκή και Βυζαντινή μουσική με τους Γεώργιο Σκλάβο και Ιωάννη Μαργαζιώτη, αντίστοιχα. Συνεργάστηκε ως τραγουδιστής με σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της μουσικής, όπως ο Αλέκος Αινιάν και ο Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, ενώ εργάστηκε ως ψάλτης στον Άγιο Ιωάννη Γαργαρέττας και αργότερα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Επιπλέον, ίδρυσε παράρτημα του Ωδείου Πειραιώς στην Κόρινθο και αργότερα μαζί με τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη και τον Βασίλη Αρχιτεκτονίδη το Παλλάδιο Ωδείο στην Αθήνα με δύο παραρτήματα: ένα στα Ιωάννινα και ένα στην Πάτρα. Στην Κεφαλονιά επέστρεψε μετά τη συνταξιοδότησή του ιδρύοντας και διευθύνοντας χορωδίες (μικτές, παιδικές, κ.α.) κοσμικού και θρησκευτικού ρεπερτορίου. Σήμερα ζει στα Δαμουλιανάτα και ασχολείται αποκλειστικά με την ποίηση.

КОМЕНТАРІ •