Birinci sınıf bir çözümleme. Umarım tüm taban denebilecek duygusal bağı kalmış veya kalmamış kişilere ulaşır, dinleme fırsatı bulurlar. Bunun için elimden geleni yapacağım. Çok teşekkür ederim, bu konulardaki çözümlemelerinizi çok değerli buluyorum. Temennileriniz inanılmaz derecede, bu ülkede kimseden duyamayacağımız kadar, değerli. Dikkate alınmasını dilerim.
Benim için zor bir günun gecesinde ilk kez dinledim sizi. Isminizi yıllardır bilirdim ama 15 yıllık öğretmen ve kısmen de akademisyen olarak ilk kez yakından tanıdım diyebilirim. Hiç ara vermeden, su içmeye bile kalkmadan, dikkatimi dağıtmamaya özen göstererek dinledim. Çok yerinde, tutarlı, doğru tespitler. Tabi ki bunu bütünlüğü koruyarak dinledikçe farkettim. Umarım zihni değişiklik ve sorgulama dışında realiteye dönüşecek değişiklikler de olur. Teşekkür ederim.
Ebuseleme Gülen'in itirafları sonrasında Dücane Bey'in yaptığı yayın özellikle izlenmeli. Hatta okullarda ders niteliğinde okutulmalı. @@Kinderbueno6969
Dücane Bey'in Ebuseleme Gülen'in itirafları sonrası yayını ders niteliğinde okutulmalı okullarda. İzlemediyseniz şiddetle öneririm. İnanılmaz doğru noktaları yakalayıp çok güzel tespitlerde bulunuyor cemaat, tarikat, siyasi parti vb oluşumlar ile ilgili.
Feedback 1: Ortalama bir mensup olmasam da bende rahatlama oldu Dücane Bey. Zihinsel olarak uzun zamandır kopmuştum. Ama demek ki hala duygusal ve bilinçdışı bir boşalmaya ihtiyacım varmış. Ve evet tam olarak gelen his ulaşılamaz olan hedeflerin peşinden koşmanın, dini mükemmelliyetçiliğin anlamsızlığı ve özgürlük hissiydi. Feedback 2: Çok sevdiğim bir arkadaşım var. Uzun bir aradan sonra çok alakasiz bir yerde tesadüfen karşılaştım. Çölde devesini kaybeden bedevi gibi sevindim. O da sevindi. Ama 1 gün sonra görüşmek istemediğini söyledi. Anlayışla karşıladım. Çünkü zaman zaman geçmişimi hatırlatan herşeyi ben de silmeye çalışıyorum. Her zamanki gibi yaklaşımınızla size yakışanı yaptınız. Beklentimi boşa çıkarmadınız.
Mükemmel bir çözümleme sayenizde dinlemiş olduk, hele “Dindar bilinç” terimi tam manası ile hem İÇLEM hem de KAPLAM ‘ı yönünden eksiksiz bir kavramdır. Emeğinizden dolayı çok teşekkür eder, dimağınıza ve yüreğinize sağlık dilerim
Başlığa bakınca ölüm haberinden birkaç saat sonra çekilmiş iki saati geçkin bir konuşma videosunda hoca ne demiş diye çok merak ettim :) Her kelimesi yerli yerinde bir konuşma olmuş. Bu kadar kapsamlı ve zor bir konu ancak böyle serum gibi kısa başlıklar hâlinde öz anlatilabilirdi. Bu videonun konu başlıkları üzerinden cumhuriyet, devlet, tarikat, cemaatler ve sosyolojisi üzerine konuşmalar, açılımlar bekleriz. Sanki önceden üzerinde düşünülüp kafada oturtulmuş, acil durumda da öne alınmış bir konuşma:) ki öyleyse de ayrıca taktire şayan! Zekaniza, dimağnıza bir kez daha şapka çıkardım hocam. Umarım konunun birinci dereceden muhatabı olan (hem cemaat hem hükümet taban ve tavanları) hatta sekuler ve kemalist cemaatler! önyargısız bir şekilde dinlerler.
Satrancı severim. Satrançta en kuvvetli taş vezir olarak kabul edilir. Değeri sayısal olarak 8 kabul edilir. Ondan sonra kale (5), ondan sonra fil ve at (3). Piyonun satrançta sayısal değeri 1 dir. Evet en kuvetli taş vezirdir. Çünkü her yöne 8 er kare hareket kabiliyeti vardır. Satranç bana şunu öğretti. Her ne kadar piyonun değeri 1 olsada, satrançta kazancı yada kaybı belirleyen birinci faktör piyonlardır. Eğer bir kimse piyonlarını iyi kullanırsa diğer taşların hareket kabiliyeti ona göre artar. Piyonunu iyi kullsnamayan oyuncunun ne veziri, ne kalesi nede at ve fili işe yarar. Bunu hayata uyarlarsak, toplumda önemli mevkilerde olmayan fertleri birer piyon olarak düşünürsek şu sonuca varırız. Bir devlet halkını hem ahlaki hemde zihinsel iyi eğitmezse, ona iyi yaşam olanakları sağlamazsa, onu piyon gibi 1 görürse, bu devletin ne siyaseti, ne ordusu ne de ekonomisi bir işe yaramaz. Eninde sonunda kaybetmeye, yıkılmaya mahkumdur. Bireyi güçlendiren, ona değer veren, onun kabileyetlerinden faydalanan toplumların geleceği aydınlıktır
Halit kardeşim, teşekkürler.. Size ilaveten ve teyiden ilave düşünce.. Ekonomi jargonunda KÖTÜ PARA İYİ PARAYI KOVAR... Piyonlar bozucu fonksiyonu vardır.. Basitlik, bayağılık, bilgisizlik,cehaleti iktidar ve imtiyazının güvencesi olarak kullananlar sonunda herkese zarar verir... Türkiye'de bu yöntem anlayış hep kullanıldı.. Hatırlarsanız bir akademisyen ben okumuş, bilgi sahibi insanlardan korkarım demişti.. Satranç da taşların önem ve değeri üzerinden metafor iyi modelleme olmuş 👍
bence vezir 9. iki kale bir vezirden biraz daha gucludur. at ve fil ayni degerde ama oyun sonunda fil genelde daha avantajlidir, kanattan kanada hizli hareket eder ve fil ati hapsedebilir kenara ama at fili hapsedemez. bircok kisi atin daha guclu oldugunu dusunur. istisnasi vardor tavi. eger filiniz beyaz karedeyse ve beyaz karelerin cogu kendi taslariniz tarafindan isgal edilmisse, filiniz zayif demektir. at bu durumda daha iyidir.
Mesele şu: İnsanlar herkesin kendileri gibi düşünmesini isterler mi? Bunun cevabı bence genellikle evetdir. Eğer bu düşünceler kurumsallaşmışsa, bu "evet" çok daha güçlü bir evetdir. Toplumsal denen hareketlerin hepsi yine bütün herkesin onlar gibi düşünmesini ister ama bunu dayatacak bir gücü olmayınca tabi uğraşmaz. Büyüyünce o kudret ve gücü kendinde görmeye başladı mı daha da yayılmak, daha da çok kontrol mekanizmaları kurmak ister ve bunun yolu siyasi yetkiden geçer. Bu yüzden herkesi ikna etmek isteyen bunda fazla ısrarlı olan, hayatını buna adayan düşünce şekilleri ve ideolojiler politize olmak zorundalar. Genellikle de daha sert, dogmatik ve acımasız olurlar çünkü gerçekleri kati ve cihanşümuldur. Lyotard'ın deyişiyle bu Metanarrative'ler eleştiriye açıklık, müsamaha falan kaldırmaz; bunun rolunu kısa bir zaman için oynarlar ama sonra maske düşer.
Cündioğlu'nun analizini ve Said Nursi'nin kendi beyanlarını (Konuşan Yalnız Hakikattir 1952) birlikte değerlendirdiğimizde daha nüanslı bir yaklaşım gerekiyor. Her ikisinin de tamamen haksız olduğunu söylemek zor. Şöyle ki: 1. Tarihsel Bağlam: - Said Nursi'nin söylemlerini ve eylemlerini dönemin şartları içinde değerlendirmek gerekir - İslami hareketlerin siyasetle ilişkisi o dönemde çok hassas bir konuydu - Said Nursi'nin beyanları hem içten hem de stratejik bir savunma olarak okunabilir 2. Siyaset Kavramının Tanımı: - Cündioğlu'nun bahsettiği "siyasallık" ile Said Nursi'nin reddettiği "siyasete alet olma" farklı kavramlar - Toplumsal bir hareketin dolaylı siyasi etkileri olması ile aktif siyasi hedefler gütmesi aynı şey değil 3. İdeal-Pratik Gerilimi: - Said Nursi'nin ilkesel duruşu ile hareketinin pratikte aldığı şekil arasında farklar olabilir - Bu farklar hareketin özünü tamamen değiştirdiği anlamına gelmez 4. Farklı Okuma Biçimleri: - Cündioğlu sosyolojik bir perspektiften bakıyor - Said Nursi ise hareketin iç mantığını ve manevi boyutunu öne çıkarıyor - Bu iki bakış açısı birbirini tamamen dışlamak zorunda değil Bu konuda tek yönlü bir sonuca varmak yerine, farklı perspektiflerin katkılarını dikkate alan daha kapsamlı bir değerlendirme yapmak daha doğru olacaktır.
Said Nursi (toplumsal/siyasi/dini) hareketin kurucusu. Cündioğlu ise bu hareketi ve geldiği noktayı geniş bir perspektifle felsefi yönden analiz eden bir isim. Farklı perspektiflerin katkısı hoş olabilir elbette ama bu katkı hareketin bağlılarınca yapılacaksa objektiflik beklenmemeli. 'Politik' (siyasal/toplumsal) olanla ilgili 'zoonpolitikon / medeniyyun bittab' kavramsallaştırması üzerinden açıklık getirmeye çalıştı ama daha önceki söyleşilerde konuya değindiği için sanırım fazla üzerinde durmadı. Ayrıca toplumsal hareketlerin siyasi etkilerinin olmasıyla siyasi hedefler gütmesi arasında bir fark olduğunu düşünmüyorum.
Sayın hocam, yıllarca cemaatin içinde yer almış biri olarak bu sohbetiniz için size minnettarım. Kahraman zaten ölmüştü, sadece resmiyet kazandı. Bana öğrettikleri oldu elbette, ama bir kişiye tamamen bağlanmak çok yanlış. Şimdi düşününce, özgürlüğümü neden bir başkasının ellerine teslim ettiğimi daha iyi anlıyorum. Bu yanlış bir karar olsa da, bir yandan da kaybettiğim bir şeyi bulmuş gibi hissettim ve sevindim. Özellikle bahsettiğiniz o bilinçsel rahatlamayı kesinlikle yaşadım. Öncelikle birey olduğumuzu hatırlamalı ve kendimizi iyi tanımalıyız. Zaman gibi kıymetli bir şeyi, kendimizi geliştirmeye ve bireysel özgür düşünceye yatırım yapmaya harcamalıyız. Sohbetiniz, iki arkadaşın yan yana oturup samimi bir şekilde konuşması gibi kalbimize ve zihnimize iyi geldi. Dediğiniz gibi, biz bu toprakların insanlarıyız, uzaydan gelmedik. Eğer ortada bir enkaz varsa, lütfen herkes içindeki insanı, hayvana boğdurmasın.
@@baharli hangi kısmını anlamamış olabilirim.hangi kısımları anlamak zorlayıcıydı sizce.kastınızı pek anlayamadım. eski bir örgütçü olan Dücane beyin ağzından örgütçülüğün deşifre edilmesini gayet samimi buluyorum.
@@baharli yani bu nedir, neyi değiştirir? Boş beleş tavırlar, cahilce cesaretler.karşınızda akademide yıllarını geçirip nihayetinde akademik kariyerini elinin tersiyle itip köyüne toprağına dönüp kendini tanımaya odaklanmış bir insan var.sizin bu kişiye tavsiye verebilecek yetkinliğiniz var mı, biraz buna da odaklanın. Ne kastettiğiniz de belli değil zaten, kendi halinizde saçma bir sansasyon peşindesiniz belli ki. Prim göremezsiniz bu şekilde, rahatsızlık vermeyiniz.
Genelde tr tarafından Gülenin ölümü ile ilgili yapılan hic bir yoruma cevap verme karşılık yetiştirme derdine düşmedim. Ancak bir tek, muhalif de olsa Güleni sevmese de içinde küfür hakaret olmayan, aksine fikir, düşünce, üslup ve nezaket bulunan bir çözümleme olduğu icin son derece değerli bulup saygı duyuyorum, her düşüncenize katilmasam da...
10 yıldır neredeyse tüm videolarınızı izledim. Sizi izlemek felsefe ve tarih okumaya beni teşvik etti. Neticede şu an bir çok görüşünüze katılmıyorum. Ama sizi seviyorum. Severek izlemeye devam ediyorum. Teşekkürler.
Hocam Said Nursi hakkında bir video yapabilir misiniz? Gülen, Aczmendi, Adnan Oktar gibi daha nice kişi ve grupların referans olarak görmesi hakkında neler düşünüyorsunuz?
Üstad, neden kabrinin bilinmemesini istemiştir? Said Nursi'nin kabri nerededir? Değerli kardeşimiz, Üstad insanların kendisine teveccüh etmelerinden, aşırı hürmet göstermelerinden rahatsızlık duyardı. Günümüzde bazı büyük zatların türbelerinde İslamın özüne aykırı bazı davranışlar sergilendiği açıkça görülmektedir. Bu açıdan kabrinde rahatsız edilmek istememiştir. Bu konuda şöyle der: Dostlar uzaktan ruhuma Fatiha okusunlar, manevî dua ve ziyaret etsinler. Kabrimin yanına gelmesinler. Fatiha uzaktan da olsa ruhuma gelir. Risale-i Nur'daki a'zamî ihlas ile bütün bütün terk-i enaniyet için buna bir manevî sebep hissediyorum."(1)
Hocam belgesel önerileriniz için teşekkür ederim. Among the Believers 2015 Yapımız Pakistan Kızıl Medreselerini anlatan harika bir belgesel. İzlmediyseniz ısrarla :) tavsiye ederim.
Allah razı olsun. Rahatlamayı dillendirdiğiniz için yaşayan filozof olduğunuz bende netlik kazandı. Rabbim hayırlı ömürler ve istikamet üzere emin kılsın.
Bir kaç gün önce Ahmet Dönmez'in Mümtazer Türköne'nin konuşmaları hakkında çektiği videoya yazdığım yorumun bir kısmı şöyleydi: "Beraber namaz kılalım, birbirimize yardımcı olalım, ahiretimizi kurtaralım diye toplansa insanlar bir süre, sonra çoğalmaya başlasalar. Bir süre sonra kendi kendilerine soracakları soru şu olacaktır; "eee bu kadar mı? madem bir araya geldik, bazı şeylerden memnun değiliz neden bu kadar gücümüz varken bundan faydalanarak gördüğümüz yanlışlıkları düzeltmeyelim, ruzi mahşerde Allah bunun hesabını bize sormaz mı?" olacaktır." Dinin siyasal olduğu konusunda sonuna kadar dediklerinize katılıyorum.
olmasa peygamber devlet lideri olmazdı. Bu ülkede kemalizm tarikat ve cemaatlar kadar rahat elestirilecek seviyede demokrasi olmalı. Kemalizm dayatmasına alkıs verip din dayatmasına irtica diyip yaygara koparmak aynazlıktır. Tam demokratik ülke olmalı.
Haklısınız Ama ıyı yetısmıs okumus fertlerın ıcınden tabıkı onlara layık yonetıcıler cıkacak Bunu herkes ıster Ama dını kullanarak sıyası karıer elde etmek sıyasallıktır durust ahlaklı calmadan cırpmadan sıyaset yapabılecek ınsanlarda ıyı yetısmıs toplumdan cıkar Bugunku tabloya bakın ne demek ıstedıgımı anlarsınız vesselam
Esenlikler hocam. Vicdanlı,yol gösterici, aydınlatmaya yönelik bilgilerle,ne oldu ve ne olmalıyı çok güzel özetlediniz. Yani aydın insana yakışanı yaptınız. Din ve kafatası mantalitesinin sona ermesi umuduyla.... Teşekkürler.
Hocam film analizi yapmayı düşünüyor musunuz? Alman yönetmen Florian Henckel von Donnersmarck’ın 2018’de yazıp yönettiği Never Look Away (Asla Gözlerini Kaçırma ya da Werk ohne Autor / Yaratıcısı Olmayan Eser
Sayın hocam ört bascı olmak bu olsa gerek, bir doğrunun yanında 10 gerçege yakınla konuşmak, rüzgarın estiği yönde gitmek bu olsa. Aydın ve müslüman birinin bulunduğu sistemin seçkinlerince güç sahiplerince takipten , kovuşturmalarından geçmemesi mümkün değildir. Bu konuşmalar sadece mahalle bilimsel dedi kodu sohbeti gibi. Hakikat değer olmadıktan sonra tüm dünya senin olsa , herkes seni övse ne olur. Bildiğim en değerli kıymetli aydın yakın zamanda Allah rahmet eylesin nurlar içinde yatsın Ali Şeriatidir. Kıymetli olan gerçeği zor zamanda konuşmak. Zor zamanda aydın gerçeği göstermeyecekse ise nezaman gösterecek, bu aydın insanın topluma borcudur, öbür türlü dedi kodu olur, toplum bu haliyle sanırım ilerlemez.
Böylesi toplumumuzun iki sivri ucunun olduğu bir konuyu kimseyi incitmeden inceden inceden anlatmanız takdire şayan. Umarim bu konuda bahsettiğibiz ilgililer sizi dikkate alır.
Hocam az çok bu yolları bilen, bu mahalleri tanıyıp düşünsel olarakta bu mahalleleri içinde bulunduran şehirlerden bile koşarak uzaklaşmış biriyim. İyi güzel hoş dedik, zamanı da yedik. Geldik şimdi çocuk dönemine, bu toplumda en büyük sorun dindar bilinç ise, Allah'ın tertemiz bir sayfa olarak yarattığı çocuklarımıza nasıl yaklaşacağımızı sorguluyorum. Bence çocuk, çocuk aile, çocuğun zihinsel gelişimi felsefik gelişimi hakkında bir konuşma elzem... piyasa da çocuk felsefesi diye dandik kitaplar bile yok satıyor ve sakıza mani olmaz, sakla samanı gelir zamanı sözünden de derine inmez. Ha burada bu konu özelinde enfes bir konuşmaydı.
Hocam bende size katiliyorum,siyasallasmasi en ofkelendigim konuydu,dediniz ya tammm basaracakken basaramamayi hazmedemediler,peki basarilsa ne olurdu 17 25 aralik sonuc verseydi ne olurdu,tamamen siyasi bir hareket mi yoksa 2li biryandan egitim gonullusu biryandan siyasi kanadi olan bir yapi mi olurdu sizce
Hocam çözümlemelerinizin bildiğiniz konularda çok etkileyici ve ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum.Gunceli takip etmediginizi söylemiştiniz, bu cozumlemenizde de gunceli takip etmemenizin eksikliği çok belli oluyor.(1. 17_25 Aralık hikaye miydi? 2. Hakan Fidan ifadeye mi çağrıldı, görüşülmek istendiyse sebebi neydi?)
2014 senesinde Afrika'da bir ülkeye gittim şirketin işleri için. Orada 16 kolej, 1 üniversite ve 1 hastaneleri vardı. Bu örgütle işim olmadı ama çoğu yerde karşıma çıktılar. Kolejlerinin olmadığı bir eyalette Urfalı edebiyat öğretmeni ibrahim ile tanıştım. Hocam kolejiniz yok, burda sizin ne işiniz var dedim. Kendi kolejlerinde okuyan 7 tane Nijeryalı öğrenciye abilik yaptığını söyledi. Bu çocuklar hristiyandı aslında. Onlara nasıl abilik yapabilirsin ki değil mi. Ama çocukların babalarının ülke yönetiminde söz sahibi olduklarını öğrenince anladım ne yapmak istediklerini. Çünkü dertleri din değildi. Din göstermelikti. Dert güçtü. Okullarının olduğu ülkelerde kaliteli eğitim vererek zeki zengin çocukları yada devlet erkanının zeki çocuklarını sarıp sarmalayıp sonrasında o devleti yönetmeyi hedefliyorlardı. Bunu ibrahim hoca ile diyaloğumda daha iyi anladım. Bizde de aynı şeyleri yapmadılar mı.
Dücane bey genel olarak iyi niyetli bir çözümleme. Küçük bir katkıda bulunmak istiyorum. Hanım Büşra Erdal hanımın yaptığı bir yorumdan yola çıkarak yapılacak bir yorum cemaatin sesssiz çoğunluğunun durumunu çok açıklamaz diye düşünüyorum. İşin doğası gereği sosyal medyada sesini duyduğunuz insanların cemaatin çoğunun düşüncelerini temsil ettiğini sanıyorsunuz ama bu oldukça yanıltıcı....
Bu konu hakkında dediğiniz gibi medya çok “vulgarize” bir yerde kaldı. Ama sizin içeriğiniz son derece dolu dolu. Arşivlik. Aklınıza ve vicdanınıza sağlık. İnsanlığımızı hayvan tarafımıza yedirmediğimiz günler dileği ile. Bu arada Dücane Bey bahsettiğiniz oyun TOTAL WAR mu? 😎
Dücane Cündioğlu: Ya Hayyu Kayyum’ la başlayış yolda dosdoğru gidemeyip yolun ortasında büyük karanlığa savruluş . “İki Can” ahkine ah Selahattin amcacım hem de ne ah.
Hocam sizi dikkatlice dinledim. Cemaat mensuplarına ve devlete öğutlerin dışında temel önermeniz Gülenden sonra bu hareket dağılacaktır, dağilmak zorundadır. Lütfedip cevaplarsanız size bir sorum olacak, Sizce Said Nursi den sonra nur hareketi dağılmış mıdır? Mevcut halleri dağılmış bitmiş hallerimidir? Teşekkürler
Kemalist bilinç -nato kafa sorunu da var. Yanlızca İslamcı zihin, bilinç , tutucu kafa sorunu var gibi anlatıyorsunuz. (Tabi kemalist kafalar gelişemez mecbur İslami kafalar yeniden Külli Akıla, Evrensel ilim-bilim kafasına tekamül edecek.)
Sanırım tezlik bir video dinledim. Her bir cümlenin çok anlamlıydı. Bilgili insan nerden gelirse gelsin. İyi ki bir zamanlar ülkücü imişsiniz. Çünkü orada aldığınız birikim tecrübe ve bir zamanlar aidiyet duygunuz bilginizle hepimize bir açık kürsü gibi geliyor. En güzeli de bağrımızdan çıktı demeniz. Din, bağlılık ve aidiyet, bınlar da birer ayrı bağırlar. Ama sonunda hep bir bağırta bağırta sonuçlanıyor.
Dücane Hocam, daha öncede üç kez Ebu Seleme konulu FETÖ proğramı yaptınız, ama bu biraz tek kale maç gibi oluyor, fetöcülerden birisini yayına alıp, birlikte proğram yapsanız daha iyi olmazmı?
İslam bireysel bir dindir. Bu bireysellik, Tanrıyla ilişki için olması gereken bireyselliktir. Peygamber de onunla birlikte olanlar da bireysel bir aidiyet içerisinde olduğu için toplum için gösterdikleri çaba da Tanrıyla ilişkileri çerçevesindeydi. Peygamber veya onun yanında olanlar, birilerinin hakkına halel getirerek dini yaşamayı düşünmezler. Bireysel bir din anlayışı dinin için bile olsa (algısal olarak) Tanrıya yanlış yapmanı engeller. Siyasete bulaşmak bir kabahat değildir. Siyasi olarak kendi fikirlerinin hükmeden olması için çabalamak sadece dinlerin veya dindarların arzusu değildir. Demokrat da olsanız, kemalist de olsanız, komünist de olsanız değişen bir durum yoktur. Ateist veya deist de olsanız fark etmiyor. Nihayetinde yönetim için çabalamak veya diğerini yok etmeye çalışmanın dindarlara hasredilmesi çok yanlıştır. Dindarlar da neticede insan oldukları için "bin yıl sürecek" zulümlerin mimarı olabilirler. Bu perspektiften, toplumun dindarlardan beklentisi ile dinden beklentisinin birbirine karışmasını normal görmekle beraber sağlıklı olmadığı kanaatindeyim.
Dücane Bey değerlendirmelerinize saygı duyuyorum ancak bir çoğuna katılmıyorum. 2 saatlik video 10 saatlik cevabı hak ediyor. Ancak belki bakış açınızı değiştirir umuduyla sadece şöyle bir özet değerlendirme de ben yapayım. Hizmetin emri bil maruf ve nehyi anıl munker olmak üzere iki farklı kanadı vardı. Hoca efendi bu iki kanadı olabildiğince birbirinden bağımsız tutmaya çalıştı. Çünkü: Emri bil maruf kanadı görünürdü ve eğitim, ögretim, yardım, dayanışma, hoşgörü ve diyalog faaliyetlerini kapsıyordu. Ancak nehyi anıl munker tarafı mecburen gizli kalmak zorundaydı. Zira Teomanin bir sarkisinin sözünde de geçtiği gibi "bir ülkenin bodrum katında (cemaatin başlamadığı ancak durdurmak zorunda hissettiği) kirli bir savaş" vardı. Nehyi anıl munker kanadını siz siyaset olarak yorumlamissiniz buna asla katılmıyorum. Bu bakış açısıyla kötülüklerin karşısında duran her insanı her hareketi inanışı siyaset dair olarak yorumlamış olursunuz. Nehyi anıl munker kanadı ülkedeki gücünü askerden alan vesayetle mücadele etti bu şekilde de sol kesimle ters düştü. Daha sonra yine nehyi anıl munker çabası ile yolsuzlukların önüne gecilmeye çalışıldı. Bu sefer de sağ kesimle ters dusuldu. Suya sabuna dokunmadan sadece emri bil maruf hizmeti yapılsaydı hizmetin bugün hükümet tarafından esir alınmış cemaat ve tarikatlarda farkı kalmazdı. Herkes yolsuzluğu biliyor kimse ses çıkaramıyor. Hizmet hareketinin ülkeden çekilmesiyle ülkenin 5-10 yıl gibi kısa bir sürede her alanda düştüğü durum çok ortada değil mi? Hizmet hareketinin tüm iddialara cevap verebileceği herkese erişecek imkanlara eriştiği herkesin yapılan haksızlıklari kabul edeceği günlerin gelmesini umuyorum. Bu yorumu okuma ihtimali olan hizmet kardeşlerime selamlar. Hepimizin başı sağolsun.
Çok isabetli tespitler. Cemaatten bir çok düşünür, yazar ya da gazeteci davet edildiğinde canlı yayına çıkmaya hazır. Keşke Dücane Bey de şirin gözükme kaygısından kurtulup ya da rejimden korkmayıp emr-i bil maruf nehy-i anil münker yapabilse... Bediüzzaman ne kadar güzel özetlemiş bu durumu: "Amelinizde rıza-yı İlâhî olmalı. Eğer O razı olsa, bütün dünya küsse ehemmiyeti yok. Eğer O kabul etse, bütün halk reddetse tesiri yok."
Gıpta etmemek elde değil, baksanıza, mensuplarınız yüzlerini gözlerini kapatıp büyük bir cesaretle hem de rejimden hiç korkmadan Amerika'dan Türkiye'ye emr bi'l-maruf ve nehy an'il-münker yapabiliyorlar.
Cemaat bukadar nasıl zenginleşti izah edebilir isin neyi anılmunkerciler ellerini fanta bulaştırdılar bir düşün İslam zengin 3 kazanırsa çalışanı 1 kazanmalı
Ben bugun cenaze merasimini izledim. Cok etkilendim. 20 bin kisi en ufak bir taskinlik gostermeden toplandilar cenaze namazini kildilar ve dagildilar. Bu, takipcileri hakkinda bize bir ipucu veriyor. Bence bu egitim duzeyine sahip 2. Bir grup yok
20 bin kişinin taşkınlık çıkarmaması neyin ölçütü.Kisa ve net bir şekilde bir insan sınav sorusu çaldığı zaman ve aynı zamanda yaşlı bir amcanın elini tutup karşıdan karşıya geçirdiği zaman bu insan hakkındaki ahlaki/etik bakış acımız ne olacak.Yine kısa ve net bir şekilde; yorumun havada kalır.
En ufak bir taşkınlık göstermeden Erzincan Cumhuriyet Başsavcısını kaba bir şekilde gözaltına aldılar, soruları çaldılar, namaz kılıp uçağa binen pilotlarla gazi meclisi, çevik kuvveti ve dahi meydanlarda köprülerde toplanan kendi ülkelerinin sivillerini bombaladılar.
Bu ahlaksızlık da başka bir cemaatte yok sonuçta bidat kültürü neden bu kadar çok şaşırmışsın bende onu anlamadım bu adamlar ahlaksızlık yaparken elleri vicdanları titremeden yapıyorlar!
1996 da Almanya'da Kırgız mezuniyet töreninde uyarılma yapıldı.Susurluk sonrası listenin başına alındı öncesi de vardı fakat banka açılışı askeri okullar ve emniyet her daim takıp altında olmalarına rağmen güç zehirlenmesi sonuç...
Hocam yazdığımı okuyacağınızı zannetmiyorum ama gördüğüm bütün davalar acı ve yokluklar içinde doğar refah ve güç içinde ölür.Bir de antrparantez şunu hatırlatayım Ahmet Turan Alkan'ın doktora tezi Meşrutiyet Döneminde Ordu ve Siyaset'tir.Bu yazarlar içinde boğazına dayanan bıçağı yalamayanlar M.Türköne ve Ahmet Altan'dır.
Sunu arastırmanızı analızini yapmanızı tavsiye ederim . 100 bınlerce insan yüksek egitimli ve sadece 1% i kendisini görmüs nasıl olur bu baglılık veya bu baglıklık He nın sahısna degıl kuran ve sünnet yorumu ise bu mesele devam eder görecegiz . duygusal yorumlarınız Said Nursi ve He hakkında .
Cemeatlerdeki en büyük sorun lider olarak tanımlanan kişilerin kendilerini keramet sahibi,yücelik vb.sıfatlarla tanımlaması ,üyelerinde sorgulamadan kabul etmesi.İslam dünyasının en büyük sorunuda bu değil mi ,hep bir kurtarıcı beklemek ,cennete bile birilerinin vasıtasıyla girecek yada cemaat olarak topluca. Kur'an-ı Kerim'i de her biliyorum diye okuyan kendince yorumladı.Sonuç ne oluyor sayısız cemaat, tarikat...bir çok mağdur ...
Hocam, bir şeyi itiraf edeyim: islam yenilmek yıkılmak için gelmemiştir, arkasında ilahi bir güç, kurumlarıyle bazen inkıtaa ugrasa da sağlam bir yapı var. Bir gün aklı, vijdanı, sosyal zekası, inancı olan herkese gönlünü kaptıracaktır!
Sizi üniversitede ki hocamdan duymuştum sizi tanımıyorum ama yorumunuzu merak ettiğim için dinleyeceğim ve gerçek bir aydınmısınız yoksa sizde herkes gibi bir yorum mu yapacaksınız merak ediyorum.
Fidan veya herhangi bir hukumet gorevlisi gunluk,zamana gore konusur.Zaten son 10 yildir surekli cark etmelerinden belli siyasi olarak. Cok ciddiye almissiniz.
Çok teşekkürler dücane bey. İyiki varsınız. Sizin gibi aklı başında insanlar olmasa acaba bu dünya nasıl bir yer olurdu?. Buarada dücane bey Sevan nişanyan ile bir proğram yapsanız bu dönemde çok güzel olur ihtiyacımız var.
Birinci sınıf bir çözümleme. Umarım tüm taban denebilecek duygusal bağı kalmış veya kalmamış kişilere ulaşır, dinleme fırsatı bulurlar. Bunun için elimden geleni yapacağım. Çok teşekkür ederim, bu konulardaki çözümlemelerinizi çok değerli buluyorum. Temennileriniz inanılmaz derecede, bu ülkede kimseden duyamayacağımız kadar, değerli. Dikkate alınmasını dilerim.
Benim için zor bir günun gecesinde ilk kez dinledim sizi. Isminizi yıllardır bilirdim ama 15 yıllık öğretmen ve kısmen de akademisyen olarak ilk kez yakından tanıdım diyebilirim. Hiç ara vermeden, su içmeye bile kalkmadan, dikkatimi dağıtmamaya özen göstererek dinledim. Çok yerinde, tutarlı, doğru tespitler. Tabi ki bunu bütünlüğü koruyarak dinledikçe farkettim. Umarım zihni değişiklik ve sorgulama dışında realiteye dönüşecek değişiklikler de olur. Teşekkür ederim.
Diger konusmalarini de dinlemek isteyebilirsiniz
Özellikle Ebuseleme Gülen'in itirafları sonrası yayını ders niteliğinde okutulmalı okullarda @@Kinderbueno6969
Ebuseleme Gülen'in itirafları sonrasında Dücane Bey'in yaptığı yayın özellikle izlenmeli. Hatta okullarda ders niteliğinde okutulmalı. @@Kinderbueno6969
Dücane Bey'in Ebuseleme Gülen'in itirafları sonrası yayını ders niteliğinde okutulmalı okullarda. İzlemediyseniz şiddetle öneririm. İnanılmaz doğru noktaları yakalayıp çok güzel tespitlerde bulunuyor cemaat, tarikat, siyasi parti vb oluşumlar ile ilgili.
Sizi dinlemek bir nimet ve ayricalik. Tesekkur ederim.
Feedback 1: Ortalama bir mensup olmasam da bende rahatlama oldu Dücane Bey.
Zihinsel olarak uzun zamandır kopmuştum. Ama demek ki hala duygusal ve bilinçdışı bir boşalmaya ihtiyacım varmış. Ve evet tam olarak gelen his ulaşılamaz olan hedeflerin peşinden koşmanın, dini mükemmelliyetçiliğin anlamsızlığı ve özgürlük hissiydi.
Feedback 2: Çok sevdiğim bir arkadaşım var. Uzun bir aradan sonra çok alakasiz bir yerde tesadüfen karşılaştım. Çölde devesini kaybeden bedevi gibi sevindim. O da sevindi. Ama 1 gün sonra görüşmek istemediğini söyledi. Anlayışla karşıladım.
Çünkü zaman zaman geçmişimi hatırlatan herşeyi ben de silmeye çalışıyorum.
Her zamanki gibi yaklaşımınızla size yakışanı yaptınız. Beklentimi boşa çıkarmadınız.
Ne güzel bir konuşma, ne güzel bir çözümleme, irdeleme. Rahmetli babanızın "Ínsanını hayvanına öldürme"' sözü de muhteşemdi.
Mükemmel bir çözümleme sayenizde dinlemiş olduk, hele “Dindar bilinç” terimi tam manası ile hem İÇLEM hem de KAPLAM ‘ı yönünden eksiksiz bir kavramdır. Emeğinizden dolayı çok teşekkür eder, dimağınıza ve yüreğinize sağlık dilerim
Başlığa bakınca ölüm haberinden birkaç saat sonra çekilmiş iki saati geçkin bir konuşma videosunda hoca ne demiş diye çok merak ettim :) Her kelimesi yerli yerinde bir konuşma olmuş. Bu kadar kapsamlı ve zor bir konu ancak böyle serum gibi kısa başlıklar hâlinde öz anlatilabilirdi. Bu videonun konu başlıkları üzerinden cumhuriyet, devlet, tarikat, cemaatler ve sosyolojisi üzerine konuşmalar, açılımlar bekleriz. Sanki önceden üzerinde düşünülüp kafada oturtulmuş, acil durumda da öne alınmış bir konuşma:) ki öyleyse de ayrıca taktire şayan! Zekaniza, dimağnıza bir kez daha şapka çıkardım hocam. Umarım konunun birinci dereceden muhatabı olan (hem cemaat hem hükümet taban ve tavanları) hatta sekuler ve kemalist cemaatler! önyargısız bir şekilde dinlerler.
Satrancı severim. Satrançta en kuvvetli taş vezir olarak kabul edilir. Değeri sayısal olarak 8 kabul edilir. Ondan sonra kale (5), ondan sonra fil ve at (3). Piyonun satrançta sayısal değeri 1 dir.
Evet en kuvetli taş vezirdir. Çünkü her yöne 8 er kare hareket kabiliyeti vardır.
Satranç bana şunu öğretti. Her ne kadar piyonun değeri 1 olsada, satrançta kazancı yada kaybı belirleyen birinci faktör piyonlardır. Eğer bir kimse piyonlarını iyi kullanırsa diğer taşların hareket kabiliyeti ona göre artar. Piyonunu iyi kullsnamayan oyuncunun ne veziri, ne kalesi nede at ve fili işe yarar.
Bunu hayata uyarlarsak, toplumda önemli mevkilerde olmayan fertleri birer piyon olarak düşünürsek şu sonuca varırız. Bir devlet halkını hem ahlaki hemde zihinsel iyi eğitmezse, ona iyi yaşam olanakları sağlamazsa, onu piyon gibi 1 görürse, bu devletin ne siyaseti, ne ordusu ne de ekonomisi bir işe yaramaz. Eninde sonunda kaybetmeye, yıkılmaya mahkumdur.
Bireyi güçlendiren, ona değer veren, onun kabileyetlerinden faydalanan toplumların geleceği aydınlıktır
@@Çea214Keşke kast ettiğini anlamaya çalışsaydınız!!Size (go) devam...
Halit kardeşim, teşekkürler.. Size ilaveten ve teyiden ilave düşünce..
Ekonomi jargonunda KÖTÜ PARA İYİ PARAYI KOVAR...
Piyonlar bozucu fonksiyonu vardır.. Basitlik, bayağılık, bilgisizlik,cehaleti iktidar ve imtiyazının güvencesi olarak kullananlar sonunda herkese zarar verir...
Türkiye'de bu yöntem anlayış hep kullanıldı.. Hatırlarsanız bir akademisyen ben okumuş, bilgi sahibi insanlardan korkarım demişti..
Satranç da taşların önem ve değeri üzerinden metafor iyi modelleme olmuş 👍
efsane yorum devlet birey için olursa zaten devletleri bireyler olusturdugundan win win efekti ile muhtesem olur. tersi de facia
Tespit net...
bence vezir 9. iki kale bir vezirden biraz daha gucludur. at ve fil ayni degerde ama oyun sonunda fil genelde daha avantajlidir, kanattan kanada hizli hareket eder ve fil ati hapsedebilir kenara ama at fili hapsedemez. bircok kisi atin daha guclu oldugunu dusunur. istisnasi vardor tavi. eger filiniz beyaz karedeyse ve beyaz karelerin cogu kendi taslariniz tarafindan isgal edilmisse, filiniz zayif demektir. at bu durumda daha iyidir.
Mesele şu: İnsanlar herkesin kendileri gibi düşünmesini isterler mi? Bunun cevabı bence genellikle evetdir. Eğer bu düşünceler kurumsallaşmışsa, bu "evet" çok daha güçlü bir evetdir. Toplumsal denen hareketlerin hepsi yine bütün herkesin onlar gibi düşünmesini ister ama bunu dayatacak bir gücü olmayınca tabi uğraşmaz. Büyüyünce o kudret ve gücü kendinde görmeye başladı mı daha da yayılmak, daha da çok kontrol mekanizmaları kurmak ister ve bunun yolu siyasi yetkiden geçer. Bu yüzden herkesi ikna etmek isteyen bunda fazla ısrarlı olan, hayatını buna adayan düşünce şekilleri ve ideolojiler politize olmak zorundalar. Genellikle de daha sert, dogmatik ve acımasız olurlar çünkü gerçekleri kati ve cihanşümuldur. Lyotard'ın deyişiyle bu Metanarrative'ler eleştiriye açıklık, müsamaha falan kaldırmaz; bunun rolunu kısa bir zaman için oynarlar ama sonra maske düşer.
Cündioğlu'nun analizini ve Said Nursi'nin kendi beyanlarını (Konuşan Yalnız Hakikattir 1952) birlikte değerlendirdiğimizde daha nüanslı bir yaklaşım gerekiyor. Her ikisinin de tamamen haksız olduğunu söylemek zor. Şöyle ki:
1. Tarihsel Bağlam:
- Said Nursi'nin söylemlerini ve eylemlerini dönemin şartları içinde değerlendirmek gerekir
- İslami hareketlerin siyasetle ilişkisi o dönemde çok hassas bir konuydu
- Said Nursi'nin beyanları hem içten hem de stratejik bir savunma olarak okunabilir
2. Siyaset Kavramının Tanımı:
- Cündioğlu'nun bahsettiği "siyasallık" ile Said Nursi'nin reddettiği "siyasete alet olma" farklı kavramlar
- Toplumsal bir hareketin dolaylı siyasi etkileri olması ile aktif siyasi hedefler gütmesi aynı şey değil
3. İdeal-Pratik Gerilimi:
- Said Nursi'nin ilkesel duruşu ile hareketinin pratikte aldığı şekil arasında farklar olabilir
- Bu farklar hareketin özünü tamamen değiştirdiği anlamına gelmez
4. Farklı Okuma Biçimleri:
- Cündioğlu sosyolojik bir perspektiften bakıyor
- Said Nursi ise hareketin iç mantığını ve manevi boyutunu öne çıkarıyor
- Bu iki bakış açısı birbirini tamamen dışlamak zorunda değil
Bu konuda tek yönlü bir sonuca varmak yerine, farklı perspektiflerin katkılarını dikkate alan daha kapsamlı bir değerlendirme yapmak daha doğru olacaktır.
Said Nursi (toplumsal/siyasi/dini) hareketin kurucusu. Cündioğlu ise bu hareketi ve geldiği noktayı geniş bir perspektifle felsefi yönden analiz eden bir isim. Farklı perspektiflerin katkısı hoş olabilir elbette ama bu katkı hareketin bağlılarınca yapılacaksa objektiflik beklenmemeli.
'Politik' (siyasal/toplumsal) olanla ilgili 'zoonpolitikon / medeniyyun bittab' kavramsallaştırması üzerinden açıklık getirmeye çalıştı ama daha önceki söyleşilerde konuya değindiği için sanırım fazla üzerinde durmadı.
Ayrıca toplumsal hareketlerin siyasi etkilerinin olmasıyla siyasi hedefler gütmesi arasında bir fark olduğunu düşünmüyorum.
Sayın hocam, yıllarca cemaatin içinde yer almış biri olarak bu sohbetiniz için size minnettarım. Kahraman zaten ölmüştü, sadece resmiyet kazandı. Bana öğrettikleri oldu elbette, ama bir kişiye tamamen bağlanmak çok yanlış. Şimdi düşününce, özgürlüğümü neden bir başkasının ellerine teslim ettiğimi daha iyi anlıyorum. Bu yanlış bir karar olsa da, bir yandan da kaybettiğim bir şeyi bulmuş gibi hissettim ve sevindim. Özellikle bahsettiğiniz o bilinçsel rahatlamayı kesinlikle yaşadım.
Öncelikle birey olduğumuzu hatırlamalı ve kendimizi iyi tanımalıyız. Zaman gibi kıymetli bir şeyi, kendimizi geliştirmeye ve bireysel özgür düşünceye yatırım yapmaya harcamalıyız. Sohbetiniz, iki arkadaşın yan yana oturup samimi bir şekilde konuşması gibi kalbimize ve zihnimize iyi geldi. Dediğiniz gibi, biz bu toprakların insanlarıyız, uzaydan gelmedik. Eğer ortada bir enkaz varsa, lütfen herkes içindeki insanı, hayvana boğdurmasın.
İster tarikat olsun, ister cemaat olsun, organize olmuş islami topluluklara, siyasal islamcı tanımı doğru bir tanım.
Bok doğru bir tanım
Teşekkürler. Seviyeli, vicdanlı, akıllı , insani bir yayın olmuş.
Teşekkürler.
Benim gibi bilgi seviyesi düşük kişiler için anlaması kolay, verimli bir yayın oldu.bu yayından yeteri kadar faydalandım.var ol hocam
Anladigindan bu kadar cabuk emin olma. Arastirmaya devam et
@@baharli hangi kısmını anlamamış olabilirim.hangi kısımları anlamak zorlayıcıydı sizce.kastınızı pek anlayamadım.
eski bir örgütçü olan Dücane beyin ağzından örgütçülüğün deşifre edilmesini gayet samimi buluyorum.
@@mustafamuratcay cok turksun tam bir turk eril cevabi
Yani bu neti değiştirir, hadsizliğinizle sizi baş başa bırakıyorum.
Dikkate alınacak bir tip değilsiniz belli ki
Adam sandım eşeği deyip geçeyin bari
@@baharli yani bu nedir, neyi değiştirir? Boş beleş tavırlar, cahilce cesaretler.karşınızda akademide yıllarını geçirip nihayetinde akademik kariyerini elinin tersiyle itip köyüne toprağına dönüp kendini tanımaya odaklanmış bir insan var.sizin bu kişiye tavsiye verebilecek yetkinliğiniz var mı, biraz buna da odaklanın.
Ne kastettiğiniz de belli değil zaten, kendi halinizde saçma bir sansasyon peşindesiniz belli ki.
Prim göremezsiniz bu şekilde, rahatsızlık vermeyiniz.
Genelde tr tarafından Gülenin ölümü ile ilgili yapılan hic bir yoruma cevap verme karşılık yetiştirme derdine düşmedim. Ancak bir tek, muhalif de olsa Güleni sevmese de içinde küfür hakaret olmayan, aksine fikir, düşünce, üslup ve nezaket bulunan bir çözümleme olduğu icin son derece değerli bulup saygı duyuyorum, her düşüncenize katilmasam da...
10 yıldır neredeyse tüm videolarınızı izledim. Sizi izlemek felsefe ve tarih okumaya beni teşvik etti. Neticede şu an bir çok görüşünüze katılmıyorum. Ama sizi seviyorum. Severek izlemeye devam ediyorum. Teşekkürler.
Uyumadan dinledim ve çok rahatladım Dücane cündioglu dinlerim ardından savaş genç dinlerim ve beni çok bilgilen diriyor lar 🎉❤
Hocam Said Nursi hakkında bir video yapabilir misiniz? Gülen, Aczmendi, Adnan Oktar gibi daha nice kişi ve grupların referans olarak görmesi hakkında neler düşünüyorsunuz?
❤❤saidi nursi sahte peyğəmbər Atatürk düşmanı lanet olası pislik
Üstad, neden kabrinin bilinmemesini istemiştir? Said Nursi'nin kabri nerededir?
Değerli kardeşimiz,
Üstad insanların kendisine teveccüh etmelerinden, aşırı hürmet göstermelerinden rahatsızlık duyardı. Günümüzde bazı büyük zatların türbelerinde İslamın özüne aykırı bazı davranışlar sergilendiği açıkça görülmektedir. Bu açıdan kabrinde rahatsız edilmek istememiştir. Bu konuda şöyle der:
Dostlar uzaktan ruhuma Fatiha okusunlar, manevî dua ve ziyaret etsinler. Kabrimin yanına gelmesinler. Fatiha uzaktan da olsa ruhuma gelir. Risale-i Nur'daki a'zamî ihlas ile bütün bütün terk-i enaniyet için buna bir manevî sebep hissediyorum."(1)
Thanks!
sormaya “biliyor olduğunuzu varsayarak soruyorum” diye başlamanız çok tatlı :) 40:39
Sayın Hocam,çok çok çok tesekkürler;ibretle dinledim...Ömrünüze bereket.
Teşekkür ederiz hocam...
D. Cundioglu; din, kitap, peygamber icin "tamami siyasaldir" diyor. Gercek de budur. Aydin
cesareti icin kendisine te$ekkur ediyorum.
Size, en sevdiğiniz Türk yazar ve düşünürün bir cümlesi ile cevap yazayım;
Her büyük adam kucağında yaşadığı cemiyetin üvey evladıdır.
* Cemil Meriç
Hocam belgesel önerileriniz için teşekkür ederim. Among the Believers 2015 Yapımız Pakistan Kızıl Medreselerini anlatan harika bir belgesel. İzlmediyseniz ısrarla :) tavsiye ederim.
Allah razı olsun. Rahatlamayı dillendirdiğiniz için yaşayan filozof olduğunuz bende netlik kazandı. Rabbim hayırlı ömürler ve istikamet üzere emin kılsın.
Bir kaç gün önce Ahmet Dönmez'in Mümtazer Türköne'nin konuşmaları hakkında çektiği videoya yazdığım yorumun bir kısmı şöyleydi: "Beraber namaz kılalım, birbirimize yardımcı olalım, ahiretimizi kurtaralım diye toplansa insanlar bir süre, sonra çoğalmaya başlasalar. Bir süre sonra kendi kendilerine soracakları soru şu olacaktır; "eee bu kadar mı? madem bir araya geldik, bazı şeylerden memnun değiliz neden bu kadar gücümüz varken bundan faydalanarak gördüğümüz yanlışlıkları düzeltmeyelim, ruzi mahşerde Allah bunun hesabını bize sormaz mı?" olacaktır." Dinin siyasal olduğu konusunda sonuna kadar dediklerinize katılıyorum.
olmasa peygamber devlet lideri olmazdı. Bu ülkede kemalizm tarikat ve cemaatlar kadar rahat elestirilecek seviyede demokrasi olmalı. Kemalizm dayatmasına alkıs verip din dayatmasına irtica diyip yaygara koparmak aynazlıktır. Tam demokratik ülke olmalı.
Haklısınız Ama ıyı yetısmıs okumus fertlerın ıcınden tabıkı onlara layık yonetıcıler cıkacak Bunu herkes ıster Ama dını kullanarak sıyası karıer elde etmek sıyasallıktır durust ahlaklı calmadan cırpmadan sıyaset yapabılecek ınsanlarda ıyı yetısmıs toplumdan cıkar Bugunku tabloya bakın ne demek ıstedıgımı anlarsınız vesselam
Teşekkürler.... SAĞLIKLA....
Esenlikler hocam. Vicdanlı,yol gösterici, aydınlatmaya yönelik bilgilerle,ne oldu ve ne olmalıyı çok güzel özetlediniz. Yani aydın insana yakışanı yaptınız. Din ve kafatası mantalitesinin sona ermesi umuduyla.... Teşekkürler.
Hocam film analizi yapmayı düşünüyor musunuz? Alman yönetmen Florian Henckel von Donnersmarck’ın 2018’de yazıp yönettiği Never Look Away (Asla Gözlerini Kaçırma ya da Werk ohne Autor / Yaratıcısı Olmayan Eser
İnsani, vicdani ve yerinde tespitler, yüreğinize sağlık.
Dücane bey hiç incitmeden, naif konuştunuz. Müthiş tespitler ve yorum. Kendi adıma çok istifade ettim. Teşekkürler 🙏
Teşekkürler. 🌸
Kaliteli bir insansiniz vesselam. Zira kibar bir insansiniz.kisi sevmedigi kisi hakkinda bile adaleti elden birakmamak lazim
Sayın hocam ört bascı olmak bu olsa gerek, bir doğrunun yanında 10 gerçege yakınla konuşmak, rüzgarın estiği yönde gitmek bu olsa. Aydın ve müslüman birinin bulunduğu sistemin seçkinlerince güç sahiplerince takipten , kovuşturmalarından geçmemesi mümkün değildir. Bu konuşmalar sadece mahalle bilimsel dedi kodu sohbeti gibi. Hakikat değer olmadıktan sonra tüm dünya senin olsa , herkes seni övse ne olur. Bildiğim en değerli kıymetli aydın yakın zamanda Allah rahmet eylesin nurlar içinde yatsın Ali Şeriatidir. Kıymetli olan gerçeği zor zamanda konuşmak. Zor zamanda aydın gerçeği göstermeyecekse ise nezaman gösterecek, bu aydın insanın topluma borcudur, öbür türlü dedi kodu olur, toplum bu haliyle sanırım ilerlemez.
Böylesi toplumumuzun iki sivri ucunun olduğu bir konuyu kimseyi incitmeden inceden inceden anlatmanız takdire şayan. Umarim bu konuda bahsettiğibiz ilgililer sizi dikkate alır.
Hocam az çok bu yolları bilen, bu mahalleri tanıyıp düşünsel olarakta bu mahalleleri içinde bulunduran şehirlerden bile koşarak uzaklaşmış biriyim. İyi güzel hoş dedik, zamanı da yedik. Geldik şimdi çocuk dönemine, bu toplumda en büyük sorun dindar bilinç ise, Allah'ın tertemiz bir sayfa olarak yarattığı çocuklarımıza nasıl yaklaşacağımızı sorguluyorum. Bence çocuk, çocuk aile, çocuğun zihinsel gelişimi felsefik gelişimi hakkında bir konuşma elzem... piyasa da çocuk felsefesi diye dandik kitaplar bile yok satıyor ve sakıza mani olmaz, sakla samanı gelir zamanı sözünden de derine inmez. Ha burada bu konu özelinde enfes bir konuşmaydı.
"Çocuklarınıza tutunun" Gabor mate.tavsiye bir kitap.
Kıymetlim , ne kadar hafif eliniz var, acıtmadan yaptınız operasyonu; tertemiz net , sevgiler , saygilar sunuyorum
En azindan cirkin ifadeler kullanmadiginiz tesekkurler
Hocam bende size katiliyorum,siyasallasmasi en ofkelendigim konuydu,dediniz ya tammm basaracakken basaramamayi hazmedemediler,peki basarilsa ne olurdu 17 25 aralik sonuc verseydi ne olurdu,tamamen siyasi bir hareket mi yoksa 2li biryandan egitim gonullusu biryandan siyasi kanadi olan bir yapi mi olurdu sizce
Hocam çözümlemelerinizin bildiğiniz konularda çok etkileyici ve ufuk açıcı olduğunu düşünüyorum.Gunceli takip etmediginizi söylemiştiniz, bu cozumlemenizde de gunceli takip etmemenizin eksikliği çok belli oluyor.(1. 17_25 Aralık hikaye miydi?
2. Hakan Fidan ifadeye mi çağrıldı, görüşülmek istendiyse sebebi neydi?)
2014 senesinde Afrika'da bir ülkeye gittim şirketin işleri için. Orada 16 kolej, 1 üniversite ve 1 hastaneleri vardı. Bu örgütle işim olmadı ama çoğu yerde karşıma çıktılar. Kolejlerinin olmadığı bir eyalette Urfalı edebiyat öğretmeni ibrahim ile tanıştım. Hocam kolejiniz yok, burda sizin ne işiniz var dedim. Kendi kolejlerinde okuyan 7 tane Nijeryalı öğrenciye abilik yaptığını söyledi. Bu çocuklar hristiyandı aslında. Onlara nasıl abilik yapabilirsin ki değil mi. Ama çocukların babalarının ülke yönetiminde söz sahibi olduklarını öğrenince anladım ne yapmak istediklerini. Çünkü dertleri din değildi. Din göstermelikti. Dert güçtü. Okullarının olduğu ülkelerde kaliteli eğitim vererek zeki zengin çocukları yada devlet erkanının zeki çocuklarını sarıp sarmalayıp sonrasında o devleti yönetmeyi hedefliyorlardı. Bunu ibrahim hoca ile diyaloğumda daha iyi anladım. Bizde de aynı şeyleri yapmadılar mı.
Teşekkür ederim.
Yaşadı; öldü; enkaz bıraktı. AYNEN
Yunus öldü deyü sela verirler,
Ölen beden imiş, âşıklar ölmez...
iyi geceler
Dücane bey genel olarak iyi niyetli bir çözümleme. Küçük bir katkıda bulunmak istiyorum. Hanım Büşra Erdal hanımın yaptığı bir yorumdan yola çıkarak yapılacak bir yorum cemaatin sesssiz çoğunluğunun durumunu çok açıklamaz diye düşünüyorum. İşin doğası gereği sosyal medyada sesini duyduğunuz insanların cemaatin çoğunun düşüncelerini temsil ettiğini sanıyorsunuz ama bu oldukça yanıltıcı....
Bu konu hakkında dediğiniz gibi medya çok “vulgarize” bir yerde kaldı. Ama sizin içeriğiniz son derece dolu dolu. Arşivlik. Aklınıza ve vicdanınıza sağlık. İnsanlığımızı hayvan tarafımıza yedirmediğimiz günler dileği ile. Bu arada Dücane Bey bahsettiğiniz oyun TOTAL WAR mu? 😎
İnsanı bir eleştiri ve değerlendirme. Hayvanların tepinmelerini görünce, böyle insan kalanda var mıymış dedirtti. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ederim
Hocam kavramı tam oturtmuş. Her iki kavram da birbirinin tarifi. Toplumsal siyasaldır siyasal da toplumsaldır
Azərbaycandan salamlar esenlikler iyi yayınlar ❤
@zeus1tanrışeytan 😈 şeyx 😉😁
1:30:17 çocukken yaramazlık yaptığımızda teyzem "ırzınızı yıkarım" derdi; bunun bizdeki karşılığı tıpkı bahsettiğiniz gibiydi
Dücane bey size hocaefendinin kitaplarını okumanızı tavsiye ederim.
Dücane Cündioğlu: Ya Hayyu Kayyum’ la başlayış yolda dosdoğru gidemeyip yolun ortasında büyük karanlığa savruluş . “İki Can” ahkine ah Selahattin amcacım hem de ne ah.
Müthiş bir analiz.
Teşekkürler ❤
güzel çözümlemeler..
Dinliyorum hemde sonuna kadar. Lakin bir türlü sıkılmadan dinlemiyorum.!
Hocam sizi dikkatlice dinledim. Cemaat mensuplarına ve devlete öğutlerin dışında temel önermeniz Gülenden sonra bu hareket dağılacaktır, dağilmak zorundadır. Lütfedip cevaplarsanız size bir sorum olacak,
Sizce Said Nursi den sonra nur hareketi dağılmış mıdır? Mevcut halleri dağılmış bitmiş hallerimidir? Teşekkürler
Üzülerek belirteyim, söyleneni hiç ama hiç anlamamışsınız.
@@DucaneCundiogluResmiKanalhiç ama hiç anlamamış
Abi dışişleri bakanının ne kastettiğiyle ilgili sonlara doğru açıklama yapacaktınız unuttunuz.
Teşekkürler
Konu başlığı Türkiye nin Geleceği olsa mükemmel olurdu.
Kemalist bilinç -nato kafa sorunu da var. Yanlızca İslamcı zihin, bilinç , tutucu kafa sorunu var gibi anlatıyorsunuz. (Tabi kemalist kafalar gelişemez mecbur İslami kafalar yeniden Külli Akıla, Evrensel ilim-bilim kafasına tekamül edecek.)
Kuklayı oynatanlar da can çekişiyor.
Dinsel yapılanmalara en iyi örneklerden birisi Jim Jones ve tarikatı örneğini vermek yerindedir. Sorgulamanın başlangıç noktalarından...
02:13:00 durum çok açık değil mi? Ağzınıza sağlık Hocam
Dücane Cündioğlu ve American History X filmindeki Edward Norton'un canlandırdığı karakter kafamda kesişiyor.
Aklınıza,düşüncelerinize ve emeğinize sağlık hocam 😊yine çok öğretici ve yol gösterici oldunuz.
Analizinizi %100 katılıyorum. İslâm siyasal ayrımı yoktur. Dinin kendisi bizzat siyasidir.
Hocam içerik güzel ama bir mikrofon alın lütfen.. Bu şekilde zorlanıyoruz duymaya.
Sanırım tezlik bir video dinledim. Her bir cümlenin çok anlamlıydı. Bilgili insan nerden gelirse gelsin. İyi ki bir zamanlar ülkücü imişsiniz. Çünkü orada aldığınız birikim tecrübe ve bir zamanlar aidiyet duygunuz bilginizle hepimize bir açık kürsü gibi geliyor. En güzeli de bağrımızdan çıktı demeniz. Din, bağlılık ve aidiyet, bınlar da birer ayrı bağırlar. Ama sonunda hep bir bağırta bağırta sonuçlanıyor.
Dücane Hocam, daha öncede üç kez Ebu Seleme konulu FETÖ proğramı yaptınız, ama bu biraz tek kale maç gibi oluyor, fetöcülerden birisini yayına alıp, birlikte proğram yapsanız daha iyi olmazmı?
mümtazer türköne ile bir canlı yayın gelmez mi hocam?
İLK DEFA DÜCANE BEYİ BAŞTAN SONA KADAR DİNLEDİM ÖNEMLİ TESPİTLER YAPMIŞ
hocam, eu4 oynadınız mı? Allah aşkına cevap verin :)
İslam bireysel bir dindir. Bu bireysellik, Tanrıyla ilişki için olması gereken bireyselliktir. Peygamber de onunla birlikte olanlar da bireysel bir aidiyet içerisinde olduğu için toplum için gösterdikleri çaba da Tanrıyla ilişkileri çerçevesindeydi. Peygamber veya onun yanında olanlar, birilerinin hakkına halel getirerek dini yaşamayı düşünmezler. Bireysel bir din anlayışı dinin için bile olsa (algısal olarak) Tanrıya yanlış yapmanı engeller. Siyasete bulaşmak bir kabahat değildir. Siyasi olarak kendi fikirlerinin hükmeden olması için çabalamak sadece dinlerin veya dindarların arzusu değildir. Demokrat da olsanız, kemalist de olsanız, komünist de olsanız değişen bir durum yoktur. Ateist veya deist de olsanız fark etmiyor. Nihayetinde yönetim için çabalamak veya diğerini yok etmeye çalışmanın dindarlara hasredilmesi çok yanlıştır. Dindarlar da neticede insan oldukları için "bin yıl sürecek" zulümlerin mimarı olabilirler. Bu perspektiften, toplumun dindarlardan beklentisi ile dinden beklentisinin birbirine karışmasını normal görmekle beraber sağlıklı olmadığı kanaatindeyim.
Dücane Bey değerlendirmelerinize saygı duyuyorum ancak bir çoğuna katılmıyorum. 2 saatlik video 10 saatlik cevabı hak ediyor. Ancak belki bakış açınızı değiştirir umuduyla sadece şöyle bir özet değerlendirme de ben yapayım.
Hizmetin emri bil maruf ve nehyi anıl munker olmak üzere iki farklı kanadı vardı. Hoca efendi bu iki kanadı olabildiğince birbirinden bağımsız tutmaya çalıştı. Çünkü:
Emri bil maruf kanadı görünürdü ve eğitim, ögretim, yardım, dayanışma, hoşgörü ve diyalog faaliyetlerini kapsıyordu.
Ancak nehyi anıl munker tarafı mecburen gizli kalmak zorundaydı. Zira Teomanin bir sarkisinin sözünde de geçtiği gibi "bir ülkenin bodrum katında (cemaatin başlamadığı ancak durdurmak zorunda hissettiği) kirli bir savaş" vardı.
Nehyi anıl munker kanadını siz siyaset olarak yorumlamissiniz buna asla katılmıyorum. Bu bakış açısıyla kötülüklerin karşısında duran her insanı her hareketi inanışı siyaset dair olarak yorumlamış olursunuz.
Nehyi anıl munker kanadı ülkedeki gücünü askerden alan vesayetle mücadele etti bu şekilde de sol kesimle ters düştü. Daha sonra yine nehyi anıl munker çabası ile yolsuzlukların önüne gecilmeye çalışıldı. Bu sefer de sağ kesimle ters dusuldu.
Suya sabuna dokunmadan sadece emri bil maruf hizmeti yapılsaydı hizmetin bugün hükümet tarafından esir alınmış cemaat ve tarikatlarda farkı kalmazdı. Herkes yolsuzluğu biliyor kimse ses çıkaramıyor.
Hizmet hareketinin ülkeden çekilmesiyle ülkenin 5-10 yıl gibi kısa bir sürede her alanda düştüğü durum çok ortada değil mi?
Hizmet hareketinin tüm iddialara cevap verebileceği herkese erişecek imkanlara eriştiği herkesin yapılan haksızlıklari kabul edeceği günlerin gelmesini umuyorum.
Bu yorumu okuma ihtimali olan hizmet kardeşlerime selamlar. Hepimizin başı sağolsun.
Keşke dünya bu denli naif bakışaçılarını mazur gösterecek kadar toz pembe olsa, ama değil. Ne yazık ki kimse kendi gölgesinin dışına sıçrayamaz.
Çok isabetli tespitler. Cemaatten bir çok düşünür, yazar ya da gazeteci davet edildiğinde canlı yayına çıkmaya hazır. Keşke Dücane Bey de şirin gözükme kaygısından kurtulup ya da rejimden korkmayıp emr-i bil maruf nehy-i anil münker yapabilse... Bediüzzaman ne kadar güzel özetlemiş bu durumu: "Amelinizde rıza-yı İlâhî olmalı. Eğer O razı olsa, bütün dünya küsse ehemmiyeti yok. Eğer O kabul etse, bütün halk reddetse tesiri yok."
Gıpta etmemek elde değil, baksanıza, mensuplarınız yüzlerini gözlerini kapatıp büyük bir cesaretle hem de rejimden hiç korkmadan Amerika'dan Türkiye'ye emr bi'l-maruf ve nehy an'il-münker yapabiliyorlar.
@@DucaneCundiogluResmiKanal Bu yorumları Dücane Bey yazıyor olamaz. O bu kadar sığ düşünmez çünkü. Siz asistanı mısınız?
Cemaat bukadar nasıl zenginleşti izah edebilir isin neyi anılmunkerciler ellerini fanta bulaştırdılar bir düşün İslam zengin 3 kazanırsa çalışanı 1 kazanmalı
Öncelikle saygılar sevgiler
Hocanın söylediği belgeselin adını yazabilir misiniz?
Netflix wild wild country ( vahşi kırlar ) , bir de Sheela yı aramak
@@furkanduzgun2820 Size teşekkür ederim. Arandım, tarandım bulamamıştım.
Ben bugun cenaze merasimini izledim. Cok etkilendim. 20 bin kisi en ufak bir taskinlik gostermeden toplandilar cenaze namazini kildilar ve dagildilar. Bu, takipcileri hakkinda bize bir ipucu veriyor. Bence bu egitim duzeyine sahip 2. Bir grup yok
Papalarınızın memleketinde taşkınlık yapmazsınız. Korkudan tekbir bile getirmediniz. Siz anca Türk halkına silah doğrultursunuz.
20 bin kişinin taşkınlık çıkarmaması neyin ölçütü.Kisa ve net bir şekilde bir insan sınav sorusu çaldığı zaman ve aynı zamanda yaşlı bir amcanın elini tutup karşıdan karşıya geçirdiği zaman bu insan hakkındaki ahlaki/etik bakış acımız ne olacak.Yine kısa ve net bir şekilde; yorumun havada kalır.
En ufak bir taşkınlık göstermeden Erzincan Cumhuriyet Başsavcısını kaba bir şekilde gözaltına aldılar, soruları çaldılar, namaz kılıp uçağa binen pilotlarla gazi meclisi, çevik kuvveti ve dahi meydanlarda köprülerde toplanan kendi ülkelerinin sivillerini bombaladılar.
@@ibrahimerten8302 Terör örgütü mensubu olmadıklarını göstermiyor mu?
Bu ahlaksızlık da başka bir cemaatte yok sonuçta bidat kültürü neden bu kadar çok şaşırmışsın bende onu anlamadım bu adamlar ahlaksızlık yaparken elleri vicdanları titremeden yapıyorlar!
Hoca efendi idi, haşhaşi oldu!... Anadolu irfanı böyle birşey...
Allah C.Cia rahmet eylesin 😭😭😭
sadece allahla cia mı? fbı mossad papa hepsini saysaydin
F gulen ,Seleme kadar bir durus ve onur sergileyemeden goctu..
valla çok güzel tahlil
Gidiyorum denmeden gidilir😊
1996 da Almanya'da Kırgız mezuniyet töreninde uyarılma yapıldı.Susurluk sonrası listenin başına alındı öncesi de vardı fakat banka açılışı askeri okullar ve emniyet her daim takıp altında olmalarına rağmen güç zehirlenmesi sonuç...
@@bhg6gsgayet anlaşılır yazmış. Anlayana!!!!
Oyunun ismi: Mediaval Totalwar
Cenze merasimini 1 milyon kisi izlemiş.
Ben sövmek için izledim
Hakan Fidan'ın sözünü açmayı unuttunuz galiba?
Mekke dönemide aynı zamanda siyasaldır. Çünkü var olan statüye eleştirileri var.
Hocam yazdığımı okuyacağınızı zannetmiyorum ama gördüğüm bütün davalar acı ve yokluklar içinde doğar refah ve güç içinde ölür.Bir de antrparantez şunu hatırlatayım Ahmet Turan Alkan'ın doktora tezi Meşrutiyet Döneminde Ordu ve Siyaset'tir.Bu yazarlar içinde boğazına dayanan bıçağı yalamayanlar M.Türköne ve Ahmet Altan'dır.
Age Of Empires mi hocam?
Europa universalis veya civilazation dan bahsetti givi
Empire earth aklima geldi
Sunu arastırmanızı analızini yapmanızı tavsiye ederim . 100 bınlerce insan yüksek egitimli ve sadece 1% i kendisini görmüs nasıl olur bu baglılık veya bu baglıklık He nın sahısna degıl kuran ve sünnet yorumu ise bu mesele devam eder görecegiz . duygusal yorumlarınız Said Nursi ve He hakkında .
Cemeatlerdeki en büyük sorun lider olarak tanımlanan kişilerin kendilerini keramet sahibi,yücelik vb.sıfatlarla tanımlaması ,üyelerinde sorgulamadan kabul etmesi.İslam dünyasının en büyük sorunuda bu değil mi ,hep bir kurtarıcı beklemek ,cennete bile birilerinin vasıtasıyla girecek yada cemaat olarak topluca. Kur'an-ı Kerim'i de her biliyorum diye okuyan kendince yorumladı.Sonuç ne oluyor sayısız cemaat, tarikat...bir çok mağdur ...
Belki Kuran her kafasına göre yoruma açıktır. Zaten çok net olsa 20, 30 madde olması gerekmez mi ?
Risale-i nur ile bu cemaatin uzaktan yakından bir baglantı yok! Kendisi ben nurcu değilim deyip mahkemeden salıverilmiştir!
Evet mahkemede ceza almamak icin öyle söylemistir. Onun dışinda klasik nurcu gibi degillerdir ama risalei nur okurlar
Kim ne ekerse onu biçer. Kimin niyeti işleri neyse sonucuda odur.
Hocam, bir şeyi itiraf edeyim: islam yenilmek yıkılmak için gelmemiştir, arkasında ilahi bir güç, kurumlarıyle bazen inkıtaa ugrasa da sağlam bir yapı var. Bir gün aklı, vijdanı, sosyal zekası, inancı olan herkese gönlünü kaptıracaktır!
Sizi üniversitede ki hocamdan duymuştum sizi tanımıyorum ama yorumunuzu merak ettiğim için dinleyeceğim ve gerçek bir aydınmısınız yoksa sizde herkes gibi bir yorum mu yapacaksınız merak ediyorum.
Fidan veya herhangi bir hukumet gorevlisi gunluk,zamana gore konusur.Zaten son 10 yildir surekli cark etmelerinden belli siyasi olarak. Cok ciddiye almissiniz.
Çok teşekkürler dücane bey. İyiki varsınız. Sizin gibi aklı başında insanlar olmasa acaba bu dünya nasıl bir yer olurdu?. Buarada dücane bey Sevan nişanyan ile bir proğram yapsanız bu dönemde çok güzel olur ihtiyacımız var.
Bunu yapması için Dücane Bey'in öncelikle eşinin kafasına b.k dökmesi lazim😂 ama bildiğim kadarıyla boşanmış
Turkiyenin sayılı entelektuellerinden.