FEMEI LA LOCUL LOR

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 4 жов 2024
  • Lilia, Natalia, Iulia, Ana și Valeria au devenit o voce în comunitatea sa, după ce și-au povestit istoriile, interesele, puterea și slăbiciunile lor. Iar aceste momente de vulnerabilitate le-au făcut mai puternice.
    Lilia a devenit mama adoptivă a trei copii acum un an. Este din satul Semeni și are 50 de ani. „Din acea clipă am simțit că prind aripi și nu vreau să stau pe loc. Vreau să construiesc o comunitate cu multe posibilități pentru localnici, dar și pentru copiii mei”, recunoaște femeia. Pe lângă lucrul de bază, Lilia lucrează la un proiect prin care să poată deschide un atelier de creație în satul său de baștină.
    Natalia are două fetițe mici și pentru ele a decis să revină acasă din Franța. După mai mulți ani în migrație, împreună cu familia a decis să revină acasă, să-și crească copiii acolo unde străzile mai păstrează amintirile copilăriei ei.
    Iulia are 16 ani. S-a născut și a copilărit în Ermoclia. Odată ce pe corpul ei a devenit vizibil că se maturizează, tânăra a început să nu se mai simtă în siguranță pe străzile satului. „Străinii care trec cu automobilele prin sat mă agață, indiferent de perioada zilei. Iar asta mă face să mă simt vulnerabilă, doar pentru că sunt fată”, recunoaște adolescenta.
    De patru ani, Ana este asistenta personală a feciorului ei, diagnosticat cu autism. În pofida rutinei sale dificile, care îi consumă cea mai mare parte a zilei, femeia reușește să organizeze seri de film și șezători, care să animeze viața localnicilor din sat.
    Valeria practică kickboxing de la 14 ani. De doi ani, adolescenta din Răscăieți face aproape zilnic naveta pentru a ajunge în sala de antrenamente, unde adună abilități noi de apărare. „Când știi să te aperi, parcă te descotorosești de mai multe frici”, spune ea.
    Despre puterea unei comunități în care femeile și fetele să fie mai unite și deschise să se susțină, dar nu să judece, s-a vorbit mult în cadrului proiectului „Fete și femei - solidaritate și autonomie”, implementat de AO „Femei pentru femei”. Timp de un an, zeci de femei și fete din cele cinci localități au învățat tehnici de autocunoaștere, autoapărare și să-și găsească timp pentru ele și starea lor de bine.
    *Acest material a fost realizat în parteneriat cu Femei pentru Femei.

КОМЕНТАРІ • 1

  • @gellagella3019
    @gellagella3019 2 години тому +2

    Doamna ce a infiat copilasii e deosebita ! ❤"cita bunatate se citeste pe chipul ei. Sa fie sănătoși împreună cu soțul, sa i creasca cu mult drag si grija .