Este legala cedarea contractului de credit catre recuperator? Poate fi pus in executare? av Cuculis

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 16 жов 2017
  • Ce se intampla cu contractul de credit cedat recuperatorilor de creante de catre banci?
    Mai poate fi pus el in executare silita?
    Aflati totul de la av. drd. Cuculis
    avocat@indrumari-juridice.eu
    Fax: 031.412.48.80
    indrumari-juridice.eu/indrumar...

КОМЕНТАРІ • 15

  • @util135
    @util135 6 років тому +1

    Eu cred ca un contract de credit bancar (contractul cu totul, nu ma refer la creanta rezultata din contract) nici nu ar trebui sa se poata cesiona decat unei alte banci sau unui IFN. Asta pentru simplul motiv ca cesiunea catre o alta entitate decat o institutie de creditare ar face contractul sa decedeze, daca ma pot eprima asa. Si aceasta pentru ca odata cedat el va fi lipsit de un creditor apt legal de a fi creditorul unui credit bancar. Din moment ce un SRL (care nu e institutie de creditare) nu are permisiunea legislatiei romanesti de a acorda credite, inseamna ca nu are voie nici sa le cumpere (si sa puna la ele dobanzi, comisioane etc).

  • @razvanmihaitababii5060
    @razvanmihaitababii5060 3 роки тому

    Buna ziua domnule avocat.Pentru o sulta stabilită în urma unui partaj succesoral si in care lotul are 3 moștenitori in acelasi lot sunt executați silit pt sulta. In urma unei tranzacții între moștenitori împărțindu se bunurile imobile,terenurile,dar sulta aferentă din proces nefiind împărțită în raport cu terenul primit de fiecare. Ce se poate face pt partajarea sulte in acest lot pt a stabili fiecare moștenitori sulta

  • @util135
    @util135 6 років тому

    Am o nelamurire personala. Cand banca cesioneaza creanta/contractul de credit cu totul - nu stiu exact ce poate cesiona - doar credit principal sau si dobanzi? Ipotetic vorbind: ultima plata a ratei se face la o anume data, moment la care ramane de rambursat, sa zicem, o suma de 3000 lei din suma imprumutata. Dupa aceea nu se mai plateste nimic si trec, spre exemplu 5 luni de neplata dupa care banca cesioneaza creanta. Intrebarea mea este: creanta pe care banca o poate cesiona in mod legal si corect este constituita doar de restul de plata din suma imprumutata (adica acesti 3000 lei) sau este constituita din restul de plata din suma imprumutata (adica acesti 3000 lei)+dobanda obisnuita + dobanda penalizatoare calculata pentru aceste 5 luni care au trecut de la ultima plata pana la cesiune?

  • @util135
    @util135 6 років тому

    Stimate domnule avocat, dar ce ne facem cu taxele de timbru la executari silite ale contractelor bancare aflate in mana recuperatorilor? Caci acest subiect nu s-a atins. Eu sunt complet nelamurita pt ca nu avem norme de aplicare la legislatia ce reglementeaza taxele de timbru.
    Art 10 din ordonanta privind taxele de timbru spune ca taxa se calculeaza la suma bunurilor a caror urmarire se contesta (ca regula) sau la valoarea debitului urmarit doar daca acesta e mai mic valoric decat valoarea bunurilor a caror urmarire se contesta (ca exceptie).
    Daca singurele acte de executare sunt facute asupra unor bunuri precum conturile bancare si salariul si se iau, de exemplu, din conturi bani in suma de 100 lei (dau si eu un exemplu) iar debitul urmarit e de 5000 lei, iar contestatia la executare se face contestand intreaga executare pe de-o parte dar si actele efective de executare si se cere recuperarea celor 100 lei trimisi la executor, cum se calculeaza taxa de timbru? Dupa ce suma? Dupa 100 lei sau dupa 5000 lei?
    Ca eu inteleg ca bunurile a caror urmarire se contesta sunt conturile si salariul. Acestea sunt bunuri carora nu le poate stabili nimeni o valoare certa la momentul contestatiei la executare in vederea calcularii taxei de timbru, caci nu stie nimeni cati bani va mai vedea contul poprit si nici pt cata vreme vei mai primi salariul. Deci neputandu-se cuantifica bunul urmarit, nu e oare normal sa se calculeze taxa de timbru la valoarea bunurilor deja executate (ma refer in speta propusa la cei 100 lei luati de catre executor)? Mai cred ca nu e normal in speta aceasta sa se calculeze taxa de timbru la valoarea debitului urmarit, caci nu e indeplinita conditia legala ca el sa fie mai mic valoric decat valoarea bunurilor urmarite.
    Cu alte cuvinte, eu cred ca desi poprirea conturilor si salariului poarta si asupra sumelor viitoare, cunatificarea acestor bunuri la momentul stabilirii taxei de timbru nu poate fi facuta decat la valorile gasite pe conturi sau ca salariu la momentul stabilirii taxei de timbru si/sau eventual trimise deja catre executor.
    Am inteles bine prevederea legala sau nu?

  • @UNOOA.C.A.
    @UNOOA.C.A. 6 років тому

    Buna ziua,
    Vad ca tot se discuta despre acesti KRUK si de credite, insa eu am un "contact" cu acesti domni de la KRUK, mai exact, fost angajat la minunata si mincinoasa firma NN, am lucrat ca si Broker Asigurari de viata si pensii, ulterior dupa ce am plecat de la ei m-am trezit cu un plic de la KRUK precum ca eu trebuie sa returnez suma frumusica de 3000lei, reprezentand comisioane necuvenite, dar atentie, pentru care eu am platit niste datorii la stat (lucrand cu contract de colaborare intre NN si eu ca fiind PFI) . Eu nefiind contactat de catre cei de la NN in interval de un an de cand am plecat de la ei, ci doar mi s-a spus la momentul in care am demisionat, mi s-a aprobat demisia, mi s-a dat si o fisa in care imi spune ca am incasat x bani de la ei dar nu specifica nicaieri comision, doar mi s-a spus verbal ca va trebui sa dau niste bani inapoi .
    Cum pot sa actionez in acest fel. in instanta ? pe cine ? NN pentru ca nu au luat contact cu mine de cel putin un an ? pe KRUK ca dupa un an se trezesc ca trebuie sa dau 3000lei inapoi ?
    Pentru mai multe detalii ma puteti contacta si va pot trimite toate contractele pe care le detin la momentul acesta.
    Momentan am primi doar 2 plicuri de la KRUK, primul ca am o suma restanta din comisioane necuvenite si in al doilea precum ca au angajat un detectiv particular .

    • @AvocatCuculisAdrian
      @AvocatCuculisAdrian  6 років тому

      Dati-mi pe email sa vad actele va rog

    • @UNOOA.C.A.
      @UNOOA.C.A. 6 років тому

      Avocat Cuculis Adrian - am transmis pe e-mail saptamana trecuta :) am lasat si un nr de tel acolo

    • @adrianatrupina8464
      @adrianatrupina8464 3 роки тому

      Domnule avocat am si eu o intrebare .Am avut acum 12 ani un credit la banca Bancpost care azi inteleg ca nu mai exista .Stiu ca dupa 10 ani se prescrie ori ce fapta ai face .Dar sunt sunata de la o firma de recuperari dar si de banca Bcr si ma hartuiesc sa le dau bani.Iar acea firma de recuperari ma ameninta cu datul in judecata.Ce ma sfatuiti sa fac va rog.

  • @varoana2848
    @varoana2848 6 років тому

    Stimate dle avocat Cuculis
    Sunt din Tg.-Mures si sunt intr-o situatie disperata as putea spune.
    In fapt, tatal meu a contractat un abonament de telefonie mobila in anul 2008, actualmente Telecom, ptr. un membru al familiei, cu care, din pacate nu tinem legatura, fiind plecata in strainatate.
    Si acum tatal meu a primit o somatie de plata de la o firma de recuperari numita Top factoring din Bucuresti, care il someaza sa plateasca o suma de 8.200 de lei!
    Firma de recuperari a cumparat „datoria” de 400 de lei restanta in urma renuntarii la abonament, inainte de a se incheia perioada minima de 2 ani de contract cu firma de telefonie.
    Am contactat firma de recuperari si mi-au acordat o reducere de 3.500 de lei, daca achit, in numele tatalui meu, pana la sfarsitul acestei luni. Am precizat ca tatal meu a fost victima increderii pe are a avut-o in acest membru al familiei, ca este operat pe cord si ca traieste dintr-o pensie de boala de 600 de lei, insa dansii au considerat ca din 8.200 de lei, ne pot face o favoare, reducand datoria in urma penalitatilor la 3.500 de lei.
    Va rog, sfatuiti-ma, daca se poate, ce as putea sa fac in acest caz.
    Mentionez ca si aceasta suma de 3.500 de lei este enorma ptr. un pensionar cu 600 de lei pensie.
    De retinut faptul ca, somatiile venite au o litera gresita in numele de familie... Are vreo semnificatie acest aspect?
    Sunt constienta de faptul ca fiecare informatie costa, insa, In eventualitatea unui raspuns, va multumesc anticipat

    • @avocatiasilungudragos9600
      @avocatiasilungudragos9600 6 років тому

      Buna ziua....Pot sa va sfatuiesc eu ....foarte obiectiv - puteti invoca prescriptia exctinctiva - adica faptul ca au trecut 3 ani de la data cand datoria a devenit scadenta.....daca nu ati recunoscut cumva datoria platind chiar si un leu - penalitati- dobanzi....Faptul ca lipsea o litera a numelui nu are absolut nicio relevanta...
      Puteti castiga (adica tatal dvs.) - daca de la scadenta si pana la chemarea in judecata ( daca tatal dvs. a fost chemat - daca nu - stati linistita DAR nu va lasati cumva pacalita sa platiti macar 1 leu din datorie - dobanda sau penalitate).
      Repet - daca nu a fost chemat in judecata ( si, cam asa se intampla ) nu faceti nimic.....iar daca e chemat in judecata....veti invoca prescriptia exctinctiva - Daca timp de trei ani de la data scadentei sau a ultimei plati facute de tatal dvs. - au trecut 3 ani ( pana momentul chemarii in judecata) atunci puteti castiga....sau mai exact veti castiga sigur...insa (foarte important) - instanta nu va invoca din OFICIU ( indiferent de cat de mult i-ar pasa de situatia tatalui dvs.) fiindca nu poate ...trebuie tatal dvs. sa invoce - adica sa spuna...ca datoria s-a prescris, fiindca au trecut 3 ani....de la data scadentei(daca nu s-a facut vreo plata) sau de la data ultimei plati (daca s-a facut vreo plata). Urmeaza ca partea adversa sa faca dovada unor acte de intrerupere - o plata....o declaratie de recunoastere....de la care sa nu fi trecut 3 ani....caz in care - veti pierde.
      DE regula - se trece direct la executarea silita - fara procesul de care am zis mai sus....iar daca debitorul , tatal dvs. nu face nimic...nu se opune....Adica sa faca el cerere in instanta (contestie la executare) - atunci ii vor lua banii si va pierde.
      Exista o asemenea prevedere care permite creditorului sa execute silit (daca are titlu executoriu...) si doar daca paratul /cel executat (tatal dvs.) face acea contestatie....se judeca ,,contestatia".
      Mai pe scurt - nu cred ca s-a inteles mult....Poate nici un jurist nu a inteles prea bine ce vreau sa zic....DAR
      Daca veti primi de la executorul judecatoresc (!! - nu de la firma de asa-zisi ,,recuperatori") - o notificare prin care se popresc sumele pe care tatal dvs. le are de incasat cu titlul de ,,pensie" sau oricare alte sume - nu ezitati sa apelati la un avocat - pentru ca - daca veti castiga - veti primi onorariul platit acestuia cu titlul de ,,cheltuieli judiciare"....Sigur - daca pierdeti - platiti suma ceruta de creditor si chiar si cheltuielile acestuia !!! (desigur...ceea ce cheltuiti cu avocatul dvs.....suportati tot dvs.).
      Deci - daca,.....si numai daca primiti ceva(notificare instiintare) de la executor judecatoresc ori instanta - mergeti la avocat !! De regula , avocatii va spun daca aveti sau nu sanse sa castigati.....fara sa va ceara vreun ban....Doar daca semnati un contract de asistenta (caz in care , se presupune ca avocatul v-a zis ca sunt sanse de a castiga ) - atunci sigur...va fi un onorariu...pe care, repet, il veti primi inapoi cu titlul ,,cheltuieli de judecata " daca veti castiga .
      AAh - am uitat sa va zic - la o pensie asa mica tatal dvs. se incadreaza pentru primirea ,,ajutorului judicia" - adica va fi scutit de plata de taxei de timbru judiciar si va primi, eventual , asistenta juridica gratuita !! (foarte important - deci - chiar nu aveti ce pierde ) !!
      Nu uitati.....va va zice si avocatul.....daca credeti ca de la data scadentei sau ultimei plati nu ati primit notiificari....instiintari sau ,,somatii" de la firma de telefonie...sau de la recuperatori (sau ati primit dar au trecut 3 ani de atunci si pana la chemarea in judecata) veti pute castiga.....Daca insa se dovedeste ca au fost asemenea notificari si nu au trecut 3 ani de la ultima notificare....veti pierde...si nu e de vina avocatul pentru asta....
      Insa sfatul meu e....stati dvs. si asteptati...daca inca nu ati primit cerere de chemare in judecata.....sau notificare de la executorul judecatoresc de pe langa instanta !!

  • @petredamian4687
    @petredamian4687 6 років тому

    Buna ziua si totusi Kruk are drept de executare??

    • @AvocatCuculisAdrian
      @AvocatCuculisAdrian  6 років тому

      Acum depinde in ce limite privim acest drept!

    • @GeorgetaRosu
      @GeorgetaRosu 6 років тому

      Explicati, va rog, daca Kruk are drept si cum?