De ce nu spuneti secretele incepatorilor? Albinele se urca si daca au 5 rame cu albine sunt si stupi care culeg 2 roiuri la aceasi magazie ăia cum fac.? D-ra daca ai 6 rame de albine si vrei si tu 1 rama cu miere urca in magazie o rama cu puiet larvar (fara matca) si una cu miere si albinele o sa urce in magazie👍👍
Corect! Ori poți sa folosești tot o cutie1/1 si urci puietul sus și lași pastura și mierea jos.Ramele goale neconstruite ,doar cu Foiță se stropesc cu sirop de zahar1la 1 dacă este cules le ia în lucru imediat.Nu ai cules ,dai cu sirop la greu și Ultra-bee.
Experienta apicola se face in stupina. Noi vorbim aici despre principii... Fiecare apicultor are obligatia sa observe si sa se adapteze la ceea ce ii ofera zona, rasa de albina, inventarul, capitalul, tehnica care ii este impusa de varsta sau de timpul petrecut in stupina sau de alti factori. Solutia pe care ati dat.o este foarte buna si se practica de la adoptarea stupilor sistematici. Va multumesc pentru completare.
Am patit si eu, am avut cat de jumatate cu rame albe si albina .nu sa urcat si nu am avut gratie , a blocat cuibul cu nectar si a roit cu catul gol fara albine;acest lucru se intampla cand ai cules de slaba intensitate si lunga durata(zona a patra bioapicola,deal munte).pune in cat o rama neagra pe mijloc sau una cu puietnecapacit si se vor urca.
Salut Radu, ce pot sa fac dacă am în luna iulie stupi pe 4 sau 6 rame în total ? Știu ca nu e normal sa am dar sunt începător și sigur ceva nu am făcut bine de s-a depopulat atâta . Te rog ajută-mă cu un clip sau un răspuns! Îți mulțumesc foarte mult !
Ursu 01 Apucăte să faci stimulări cu 150 -200 mililitri de sirop la pungă se dă mai ușor și nu faci furtișag . Poți face stimulare august chiar sî septembrie dacă nu stai bine cu mancarea poți face complectări 2-3 litri .O săptămană stimulezi o săptămană complectezi plus tratamente
Nu urca albina in cat? asa e, pentru ca nu e suficient de inghesuit corpul de baza... la inceputul lunii mai aveam deja 12 rame acoperite la stupi si cu ceara construita peste rame. Doamna, chiar daca mai ai puiet capacit pe rama, daca 70% din rama e cu miere, urc-o in cat si pune foita la cladit in corpul de baza. Acel puiet va ecloziona si albina va pune miere in loc. Trebuie doar sa fii atenta sa nu ai oua pe acea rama sau larve de 2-3 zile... exista astfel riscul sa traga botca iar matca nu poate urca in cat sa o distruga. Incearca sa lucrezi cu cat 1/1 si nu 1/2 pentru a putea face aceasta miscare in mai. Daca ati lasat asa cuibul, el s-a dezvoltat usor iar cand a dat de primul cules abundent a continuat sa puna miere pe ramele incepute cu miere si s-a blocat complet in cuib. Sunt cateva conditii esentiale pentru a avea 12 rame acoperite in mai: 1. Tratamente antivarroa corect facute imediat dupa ultimul cules abundent din an. Eu merg pe fumigatie cu 'rapel' la 8 zile apoi, toamna tarziu cand matca a oprit complet ponta mai fac un tratament cu rapel dar schimb substanta activa. 2. de la jumatatea lui august pana la sfarsit de septembrie sa nu lipseasca turta proteica pentru formarea corpului gras al albinei... e musai pentru anul viitor. Tot la capitolul hrana iti spun ca multi 'apicultori' storc stupii de miere si ii lasa cu prea putina hrana la iernat iar apoi se mira ca prin ianuarie gasesc albina moarta pe fundul stupului. Incearca sa completezi cu sirop invertit pana cand consideri ca are suficienta hrana 3. Sa nu intri in iarna cu matca mai veche de 2 ani.. exista riscul sa se epuizeze si sa nu treaca iarna. 4. Nu stiu cu ce albina lucrezi dar in locul tau as incerca si altceva decat carpatina. Buckfast asa cum are domnul Ionel Prodan sau carnica ( la fel de harnica dar mai roitoare) 5. Izolare optima iarna. Gasesti la Radu pe site izolatoare termotex... foarte foarte bune atat pentru pastrarea ventilatiei cat si pentru pastrarea caldurii in stup.
O completare pentru pct 1: cand faci tratamentele, pe cat posibil incearca sa te sincronizezi cu apicultorii din zona de la tine. Degeaba iti faci tu tratamentele corect la stupi daca albina inca umbla si se intalneste pe floare cu albina vecinului care e plina de paraziti.
Bună ziua! Matca nu poate distruge botcile de sus din cauza gratiei Haneman? Pentru a evita roitul se poate ridica cuibul în cat,iar mierea să fie depozitată jos,folosind gratia,evident. Multumesc anticipat!
Nu va supărați vad că este pus puțin la zid omul nu este obligat să dea sfaturi vă spune ce face dar asta e valabil pentru cei care au materie prima și pricep să dezvolte la timp floarea trece că ești sau nu pregătit de cules așa că trageți concluzie
Nu urca pe naiba. De multe ori am scuturat rame si matca a picat si s-a furisat inapoi in cuib. Am avut 3 sau 4 rame de plastic in magazie, "tabla" cu puiet capacit. Ziceai ca sunt trase la indigo.
salut centrele de matci nu dau la cumpărători matci bune alea bune merg la apropiați lor la cunostinte nici de cum la omul de rînd care ar vrea sa înceapă o mica gospodărie pentru el
Domnule Pandrea, nu mă deranjează deloc că habar n-ai de ce nu urcă albinele în magazie, când ele instinctual construiesc numai în jos, nu mă deranjează că nu ai aflat că după 32 de tratamente pe an într-un stup nu mai poate fi vorba de miere autentică , nu mă deranjează deloc că habar n-ai că dimensiunea, forma şi organizarea stupului în acord cu nevoile coloniei rezolvă problemele de sănătatea ale acestora, probabil nu ai avut de la cine învăţa sau nu ţi-a plăcut să citeşti, nu mă deranjează faptul că nu ştii că păstrarea mirosului și căldurii cuibului alături de construcţia de faguri noi în fiecare an cu celule la dimensiuni naturale împiedică apariția bolilor, nu mă deranjează că nu ştii că nu poţi avea nişte stupi sănătoşi primăvara dacă îi hrăneşti toată iarna cu turte şi înlocuitori de zahăr, nu mă deranjează că habar n-ai că o otravă pentru un organism, funcţionează ca otravă pentru toate celelalte organisme şi te va afecta şi pe tine, nu mă deranjează că nu ştii că selecţia naturală este de preferat pentru că produce cei mai buni descendenţi iar cea artificială duce la degenerare, nu mă deranjează faptul că nu ştii că polenul este hrana puietului şi nu trebuie să te atingi de el, nu mă deranjează că te porţi atât de neglijent cu albinele tale, că le încui în stupi patru luni pe an, pentru că respectul se preia din familie în primii ani de viaţă, nu mă deranjează nici tonul tău agresiv , pentru că întotdeauna neputinţa intelectuală generează violenţă şi să ştii că nu mă deranjează că eşti obsedat de bogăţie, pentru că numai cerşătorii se visează împăraţi . Poate critica mea nu te poate ajuta să faci bani, însă te poate ajuta să-ţi depăşeşti ambiţiile , să pricepi că pentru oameni nu este suficientă doar supravieţuirea iar dumneata chiar ai puterea să laşi copiilor tăi o planetă mai bună . Cu bine !
Stimate Dan Vasile... Cand veti avea si argumente la tot ceea ce ati scris, ma voi aseza cu dvs la masa si voi vorbi constructiv, explicandu.va argumentat, probabil privit si din alt punct de vedere decat adevarul dumneavoastra absolut, cat de mult si fundamental ati gresit in fiecare afirmatie facuta. Dupa ce citati contextul fiecarei afirmatii pe care ati facut.o si dupa ce impartasiti cu mine argumentele care stau la baza gandirii dvs. va provoc sa dezbatem filmat, in direct daca doriti, toate punctele atinse de dvs. In cazul in care acceptati provocarea, va rog sa.mi scrieti pe whats app si eventual sa ma sunati 0765252585. Dupa dezbateri, tragem concluzii constructive si fiecare isi recunoaste greselile. Aceasta este intelegerea ... Ce spuneti ... Acceptati?
,,Mersul" natural al albinelor este in jos, nu in sus. Ca sa urce intrun SUPER ele trebuie sa fie mai multe decat incap in cadrul de baza. Cu 12 rame Dadant intrun cadru albinele vor urca mai tarziu decat dintrun cadru cu 10 rame si mult mai tarziu decat dintrun cadru cu 8 rame. Un corp cu volum mai mare cuprinde mai multe albine. O metoda care mi se pare mai eficienta este punerea magazinului (de preferat 1/2) sub cadrul cu puiet cand acesta este aproape plin cu albine. Atunci cand incepe sa se depuna nectar in el (ramele sunt deja acoperite de albine), sau inainte de capacire, se inverseaza cu albine cu tot. Avantajul este ca nu deranjam cuibul de puiet, mentinem temperatura ridicata in cuib si putem ajuta cu turta proteica pentru dezvoltare.
Alo!!! nu mai capia femeia de cap.Caci daca stii și vrei sa urci albinele ,în cea de a doua lada se face la comanda.......numai dacă ai populație.Pui o lada cu rame mari 1/1 ca și magazie.Urci puietul tot sus și lași pastura și mierea jos.Si atunci pui jos o rama goală,una de miere, una goală alta plina deci 10 rame în total 5 goale și 5 pline cu mincare.Sus pui una plina, cu puiet și doici deasupra celei goale ....apoi una goală și apoi plina de așa maniera sa ai o altercație .(goala jos, plina sus cu puiet, plina jos cu mincare,goala sus și uite așa ,pina ai 10 rame sus .Technica se numește( checker bords) foarte benefică la creșterea familiei.Dar! dacă nu-i cules dati-le sirop 1/1 la greu și dacă nu-i polen dați-le ULTRA-bee!Avind sirop și proteina, matca pontează într-o nebunie.
@@geanitsucuneli4791 How to checkerboard a hive De ce Checkerboard se face în superele de miere de deasupra cuibului de puiet din două motive. • Dacă „fluxul” este activat pentru a crea spațiu pentru mai multă miere. • Pentru a reduce riscurile roiului.
@@romeojivoiu6728 Dacă ești atent, Eu am spus acolo ca faci asta ,dacă ai albina multa în lada de jos și vrei sa urci albina repede sus.Prin mutarea puietului sus și lași hrana jos.Pentru ca Doamna aceea se plingea ca nu se urca albina sus.Eu i-am spus ,sa folosească a doua lada tot mare 1/1.Inainte de sari cu gura la mine ,mai citește încă odată.Eu pastoresc 2000 de familii pe 2 lăzi Deep(în Arizona) ,ce merg la polinizare în California și la Az la portocale și lucerna.Si am peste 500 de Roi ,care ii tin, ca BackUp.Cind tu ajungi ,sa faci profit pe familie, de peste $1500 ....sa ai 5 muncitori permanenți și 7-8 sezonierii...atunci putem vorbi.
@@geanitsucuneli4791 Thanks Geani. From the many things you say, I choose the ones that are interesting. I compare them with what I know and draw conclusions.
De ce nu spuneti secretele incepatorilor? Albinele se urca si daca au 5 rame cu albine sunt si stupi care culeg 2 roiuri la aceasi magazie ăia cum fac.? D-ra daca ai 6 rame de albine si vrei si tu 1 rama cu miere urca in magazie o rama cu puiet larvar (fara matca) si una cu miere si albinele o sa urce in magazie👍👍
Corect! Ori poți sa folosești tot o cutie1/1 si urci puietul sus și lași pastura și mierea jos.Ramele goale neconstruite ,doar cu Foiță se stropesc cu sirop de zahar1la 1 dacă este cules le ia în lucru imediat.Nu ai cules ,dai cu sirop la greu și Ultra-bee.
Experienta apicola se face in stupina.
Noi vorbim aici despre principii... Fiecare apicultor are obligatia sa observe si sa se adapteze la ceea ce ii ofera zona, rasa de albina, inventarul, capitalul, tehnica care ii este impusa de varsta sau de timpul petrecut in stupina sau de alti factori.
Solutia pe care ati dat.o este foarte buna si se practica de la adoptarea stupilor sistematici. Va multumesc pentru completare.
Am patit si eu, am avut cat de jumatate cu rame albe si albina .nu sa urcat si nu am avut gratie , a blocat cuibul cu nectar si a roit cu catul gol fara albine;acest lucru se intampla cand ai cules de slaba intensitate si lunga durata(zona a patra bioapicola,deal munte).pune in cat o rama neagra pe mijloc sau una cu puietnecapacit si se vor urca.
Aveti mare dreptate !Pentru a scapa de aceasta problema am trecut pe rame 3/4!
Ce faina-i matca blonda
Ce frumoasa domnisoara
Salut Radu sunt în zona Cluj și ași vrea 100 rame plastic 1/1 cum iau legătura cu tine
Salut Radu, ce pot sa fac dacă am în luna iulie stupi pe 4 sau 6 rame în total ?
Știu ca nu e normal sa am dar sunt începător și sigur ceva nu am făcut bine de s-a depopulat atâta .
Te rog ajută-mă cu un clip sau un răspuns!
Îți mulțumesc foarte mult !
Ursu 01 Apucăte să faci stimulări cu 150 -200 mililitri de sirop la pungă se dă mai ușor și nu faci furtișag . Poți face stimulare august chiar sî septembrie dacă nu stai bine cu mancarea poți face complectări 2-3 litri .O săptămană stimulezi o săptămană complectezi plus tratamente
Nu urca albina in cat? asa e, pentru ca nu e suficient de inghesuit corpul de baza... la inceputul lunii mai aveam deja 12 rame acoperite la stupi si cu ceara construita peste rame. Doamna, chiar daca mai ai puiet capacit pe rama, daca 70% din rama e cu miere, urc-o in cat si pune foita la cladit in corpul de baza. Acel puiet va ecloziona si albina va pune miere in loc. Trebuie doar sa fii atenta sa nu ai oua pe acea rama sau larve de 2-3 zile... exista astfel riscul sa traga botca iar matca nu poate urca in cat sa o distruga. Incearca sa lucrezi cu cat 1/1 si nu 1/2 pentru a putea face aceasta miscare in mai. Daca ati lasat asa cuibul, el s-a dezvoltat usor iar cand a dat de primul cules abundent a continuat sa puna miere pe ramele incepute cu miere si s-a blocat complet in cuib.
Sunt cateva conditii esentiale pentru a avea 12 rame acoperite in mai:
1. Tratamente antivarroa corect facute imediat dupa ultimul cules abundent din an. Eu merg pe fumigatie cu 'rapel' la 8 zile apoi, toamna tarziu cand matca a oprit complet ponta mai fac un tratament cu rapel dar schimb substanta activa.
2. de la jumatatea lui august pana la sfarsit de septembrie sa nu lipseasca turta proteica pentru formarea corpului gras al albinei... e musai pentru anul viitor. Tot la capitolul hrana iti spun ca multi 'apicultori' storc stupii de miere si ii lasa cu prea putina hrana la iernat iar apoi se mira ca prin ianuarie gasesc albina moarta pe fundul stupului. Incearca sa completezi cu sirop invertit pana cand consideri ca are suficienta hrana
3. Sa nu intri in iarna cu matca mai veche de 2 ani.. exista riscul sa se epuizeze si sa nu treaca iarna.
4. Nu stiu cu ce albina lucrezi dar in locul tau as incerca si altceva decat carpatina. Buckfast asa cum are domnul Ionel Prodan sau carnica ( la fel de harnica dar mai roitoare)
5. Izolare optima iarna. Gasesti la Radu pe site izolatoare termotex... foarte foarte bune atat pentru pastrarea ventilatiei cat si pentru pastrarea caldurii in stup.
O completare pentru pct 1: cand faci tratamentele, pe cat posibil incearca sa te sincronizezi cu apicultorii din zona de la tine. Degeaba iti faci tu tratamentele corect la stupi daca albina inca umbla si se intalneste pe floare cu albina vecinului care e plina de paraziti.
Bună ziua! Matca nu poate distruge botcile de sus din cauza gratiei Haneman?
Pentru a evita roitul se poate ridica cuibul în cat,iar mierea să fie depozitată jos,folosind gratia,evident. Multumesc anticipat!
Tu crezi ca ne mai uitam la tine? La ce colega de vlog ai...
Daca culesul este de mare intensitate si scurta durata(salcam ,tei) se urca.
La mine nu s-au urcat.
De ce nu spuneți și cum se face din Iulie pregătirea pentru următorul an?
Promit ca revin cu detalii
@@viitorsanatos6279 Bun pont! Chiar așteptăm un filmuleț pe aceasta tema. Sper sa țineți cont de promisiune! Stima!
Acel Ionel ii merge bine ,deoarece are disciplina, deoarece este un militar în rezerva.
Gasiti in cartea Ceara a lui Volcinschi o schita de harta cu zonele bioapicole.
Nu va supărați vad că este pus puțin la zid omul nu este obligat să dea sfaturi vă spune ce face dar asta e valabil pentru cei care au materie prima și pricep să dezvolte la timp floarea trece că ești sau nu pregătit de cules așa că trageți concluzie
Dacă are carpatină poate s-o schimbe
Nu urca pe naiba. De multe ori am scuturat rame si matca a picat si s-a furisat inapoi in cuib. Am avut 3 sau 4 rame de plastic in magazie, "tabla" cu puiet capacit. Ziceai ca sunt trase la indigo.
Scara pt. Albine sa urce in magazie😂
Degeaba, daca au rau de inaltime...
salut centrele de matci nu dau la cumpărători matci bune alea bune merg la apropiați lor la cunostinte nici de cum la omul de rînd care ar vrea sa înceapă o mica gospodărie pentru el
🤣🤣 asa putine matci fac ?
Ai lasat sfaturile dupa sau ai omis sa le dai !Trebuia sa i spui de proteice in aceasta perioad si de stimulare continua in August !
Buna idee.
Imi fac temele si revin.
Ms mult de sfat
Domnule Pandrea, nu mă deranjează deloc că habar n-ai de ce nu urcă albinele în magazie, când ele instinctual construiesc numai în jos, nu mă deranjează că nu ai aflat că după 32 de tratamente pe an într-un stup nu mai poate fi vorba de miere autentică , nu mă deranjează deloc că habar n-ai că dimensiunea, forma şi organizarea stupului în acord cu nevoile coloniei rezolvă problemele de sănătatea ale acestora, probabil nu ai avut de la cine învăţa sau nu ţi-a plăcut să citeşti, nu mă deranjează faptul că nu ştii că păstrarea mirosului și căldurii cuibului alături de construcţia de faguri noi în fiecare an cu celule la dimensiuni naturale împiedică apariția bolilor, nu mă deranjează că nu ştii că nu poţi avea nişte stupi sănătoşi primăvara dacă îi hrăneşti toată iarna cu turte şi înlocuitori de zahăr, nu mă deranjează că habar n-ai că o otravă pentru un organism, funcţionează ca otravă pentru toate celelalte organisme şi te va afecta şi pe tine, nu mă deranjează că nu ştii că selecţia naturală este de preferat pentru că produce cei mai buni descendenţi iar cea artificială duce la degenerare, nu mă deranjează faptul că nu ştii că polenul este hrana puietului şi nu trebuie să te atingi de el, nu mă deranjează că te porţi atât de neglijent cu albinele tale, că le încui în stupi patru luni pe an, pentru că respectul se preia din familie în primii ani de viaţă, nu mă deranjează nici tonul tău agresiv , pentru că întotdeauna neputinţa intelectuală generează violenţă şi să ştii că nu mă deranjează că eşti obsedat de bogăţie, pentru că numai cerşătorii se visează împăraţi .
Poate critica mea nu te poate ajuta să faci bani, însă te poate ajuta să-ţi depăşeşti ambiţiile , să pricepi că pentru oameni nu este suficientă doar supravieţuirea iar dumneata chiar ai puterea să laşi copiilor tăi o planetă mai bună .
Cu bine !
Stimate Dan Vasile...
Cand veti avea si argumente la tot ceea ce ati scris, ma voi aseza cu dvs la masa si voi vorbi constructiv, explicandu.va argumentat, probabil privit si din alt punct de vedere decat adevarul dumneavoastra absolut, cat de mult si fundamental ati gresit in fiecare afirmatie facuta.
Dupa ce citati contextul fiecarei afirmatii pe care ati facut.o si dupa ce impartasiti cu mine argumentele care stau la baza gandirii dvs. va provoc sa dezbatem filmat, in direct daca doriti, toate punctele atinse de dvs.
In cazul in care acceptati provocarea, va rog sa.mi scrieti pe whats app si eventual sa ma sunati 0765252585.
Dupa dezbateri, tragem concluzii constructive si fiecare isi recunoaste greselile. Aceasta este intelegerea ... Ce spuneti ... Acceptati?
Nu te deranjează dar te doare nu-i așa ?
,,Mersul" natural al albinelor este in jos, nu in sus. Ca sa urce intrun SUPER ele trebuie sa fie mai multe decat incap in cadrul de baza. Cu 12 rame Dadant intrun cadru albinele vor urca mai tarziu decat dintrun cadru cu 10 rame si mult mai tarziu decat dintrun cadru cu 8 rame. Un corp cu volum mai mare cuprinde mai multe albine.
O metoda care mi se pare mai eficienta este punerea magazinului (de preferat 1/2) sub cadrul cu puiet cand acesta este aproape plin cu albine. Atunci cand incepe sa se depuna nectar in el (ramele sunt deja acoperite de albine), sau inainte de capacire, se inverseaza cu albine cu tot. Avantajul este ca nu deranjam cuibul de puiet, mentinem temperatura ridicata in cuib si putem ajuta cu turta proteica pentru dezvoltare.
Alo!!! nu mai capia femeia de cap.Caci daca stii și vrei sa urci albinele ,în cea de a doua lada se face la comanda.......numai dacă ai populație.Pui o lada cu rame mari 1/1 ca și magazie.Urci puietul tot sus și lași pastura și mierea jos.Si atunci pui jos o rama goală,una de miere, una goală alta plina deci 10 rame în total 5 goale și 5 pline cu mincare.Sus pui una plina, cu puiet și doici deasupra celei goale ....apoi una goală și apoi plina de așa maniera sa ai o altercație .(goala jos, plina sus cu puiet, plina jos cu mincare,goala sus și uite așa ,pina ai 10 rame sus .Technica se numește( checker bords) foarte benefică la creșterea familiei.Dar! dacă nu-i cules dati-le sirop 1/1 la greu și dacă nu-i polen dați-le ULTRA-bee!Avind sirop și proteina, matca pontează într-o nebunie.
@@geanitsucuneli4791
How to checkerboard a hive
De ce
Checkerboard se face în superele de miere de deasupra cuibului de puiet din două motive.
• Dacă „fluxul” este activat pentru a crea spațiu pentru mai multă miere.
• Pentru a reduce riscurile roiului.
@@romeojivoiu6728 Dacă ești atent, Eu am spus acolo ca faci asta ,dacă ai albina multa în lada de jos și vrei sa urci albina repede sus.Prin mutarea puietului sus și lași hrana jos.Pentru ca Doamna aceea se plingea ca nu se urca albina sus.Eu i-am spus ,sa folosească a doua lada tot mare 1/1.Inainte de sari cu gura la mine ,mai citește încă odată.Eu pastoresc 2000 de familii pe 2 lăzi Deep(în Arizona) ,ce merg la polinizare în California și la Az la portocale și lucerna.Si am peste 500 de Roi ,care ii tin, ca BackUp.Cind tu ajungi ,sa faci profit pe familie, de peste $1500 ....sa ai 5 muncitori permanenți și 7-8 sezonierii...atunci putem vorbi.
@@geanitsucuneli4791
Thanks Geani. From the many things you say, I choose the ones that are interesting. I compare them with what I know and draw conclusions.
@@romeojivoiu6728 Have the Best!
Stropeste ramele(fagurele) din magazie cu sirop de zahăr.
Da cu Bukfast probabil
Hola 1000 colmena
Trebuie pus si sus niste rame cu puiet
Albinele nu urca pentru ca au au scara...