Lisede Selman abinin videolarını izleyip hevesli bir şekilde yazılm mühendisi olmak istemiştik. Şimdi mezun olmama 1 yıl kaldı ve AI gelişimi çok fazla soru işareti ve daha sektöre atılmadan gelecek kaygısı oluşturuyor. Bizdeki de şansızlık mıdır anlamadım :D
Bu videoyu izleyip kaygılanan genç deneyimsiz kardeşlerime bir not yazmak istiyorum. Yaklaşık 1 sene önce aynı kaygıları bende yaşıyordum yazılım bitti diye bırakacak raddeye gelmiştim. Fakat staj yaptığım şirkette işe başlayınca anladım ki yazılımın önümüzdeki senelerde öyle şak diye bitmesi pek olası değil. 20 senedir geliştirilen projelerle çalışıyoruz ve bu projeler her gün gelen yenilik istekleri ile karşılaşılıyor. Haliyle tüm projeyi yapay zekaya entegre ederek devam etmek de pek olası görünmüyor. Çünkü eski kodlar paket sürümleri gibi bir sürü detay konularda hatalar yaşanılıyor ve bunların çözülmesi gerekiyor. Projelerin canlıya alındığında çıkan sorunlar hatalar var. İngilizce kaynak olarak bile hiçbir bilgi olmayan sorunlarla karşılaştım. Hiçbir demeyeyim de çok kısıtlı veya benzer ama tam çözümü olmayan durumlar oluyor. Bu böyle uzayıp gider. Bu videodaki blog oluşturma işini normal bir yazılımcı oturup 2-3 saatte yapardı. Ama ai sayesinde bu olay 15 dakika gibi kısa bir süreye düştü. Doğru kullanılırsa ai sizi engellemez aksine geliştirir. İçinizi rahatlatmak için yazmıyorum bunlar gerçekler. Hele ki devlet projeleri oralara hiç girmiyorum o karmaşıklığı tamamen yapay zeka ile geliştirmek yani bana şu anki teknolojilerde pek olası gelmiyor açıkcası :)
Çok güzel bir video olmuş, eline sağlık. Şu AI konusu sektöre atılmak isteyenler ve sektörde tutunmaya çalışanlar için nightmare haline gelmiş, 7 yıldır bu alanda çalışıyorum AI gelmesi beni ürkütmesi veya kaygılandırması yerine bilakis sevindirdi 😃 çünkü artık hiç boilerplate kod yazmıyorum, refactor ederken fikir alabileceğim bir asistanım oldu, analiz için vakit ayırmama gerek kalmadı, test yazmak için artık daha az zaman harcıyorum. Arta kalan zamanımı da yeni platform öğrenmeye, iş harici kendim için proje yapmaya harcıyorum. Bu saydıklarım + yönleri biraz realist olup - yönlerinde de bahsedelim; Evet aşırı AI kullanımı beynimizi köreltiyor bu doğru, kompleks projelerde gerçekten afallıyor, hala bir çok crash için çözüm bulamıyor, örn: "linker command failed with exit code 1 ", bazen kullandığı algoritma iyi olmayabiliyor dikkatli kullanılmalı. Her iki tarafa da baktıktan sonra yine de devrim niteliğinde olan AI kullanmaktan ve bunu işime dahil etmekten hiç çekinmiyorum çünkü görünen o ki pek yakında çok büyük gelişimlerle hayatımızın bir çok alanında faaliyet gösterecek o yüzden ne kadar erken daha doğru komut vermeyi öğrenirsek o kadar iyidir😄 + "insanlığa mal oldu artık nasıl kullanacağın sana kalmış"
elinize sağlık şimdi tek satır kod yazmadan veritabanı tabloları oluştursun bu veritabanındaki her tablo için ekleme silme ve güncelleme formlarını ve isteklerini yapsın daha sonra login ve register mekanizmalarını yaptıktan sonra kullanıcılarda rol bazlı authorization yaptırırsanız daha güzel olucaktır bence :D
Arkadaşlar böyle videolar izleyip kod yazmadan yazlım okuyabileceğinizi veya yazılım ile alakalı işlere gireceğinizi düşünmeyin/beklemeyin. Evet yapay zeka ne kadar gelişmiş olsa da -hatta basit yazılımları gerçekten sadece metinden üretebiliyor olsa da- komplex algoritmaları veya yazılımları yazamıyor. İleride yapay zeka yazabilecek seviyeye gelse bile bu kodları test eden, hatalı yerleri düzeltecek, gerçekten kod yazmayı bilen kişiler olması gerekiyor.
Web tasarım konusunda kompleks algortmaya ne kadar ihtiyaç duyuyoruz ki ? Sektördeki çoğu proje en temelde CRUD. Tabii ki gerçekten optimazyona önem veren, hesaplamalar gereken yazılımları yapabilecek durumda değil. Fakat bu haliyle bile çoğu Junior'ı işinden edecek gibi duruyor.
Kendimizi kandırmayalım AI kullanmayı bilen ve belli bir kodlama temeli olan insanlar artık kendi projesini kendi yapabilecek,yazılımcı çalıştırmaya pek ihtiyaç duymayacak. Bundan sonra yazılımcıyım diyenlerin aynı zamanda girişimci de olması gerekiyor.
AI'ın gelişmesiyle birlikte, developer pozisyonlarında iş kayıpları yaşanacağını veya frontend backend gibi kısımlarda daralma olacağını düşünüyor musunuz? Bunun hakkında bir video üretebilir misiniz?
@@erensametkaratas6593 bu konuda mevcuttaki sirketimde şöyle ilerliyoruz : genelde yapay zekayı kullanmaya tesvik ediliyor yazilimcilar, bu durumda daha fazla isi daha kisa surede ve daha az insanla yapabiliyoruz. Ancak yapay zekanin gelisimi ile startup sayisinda ciddi bir artis bekliyoruz, aksine buyuk sirketlerde de ciddi isten cikarmalar gormemiz olasi
@@buraka00 kod yazmasını çok iyi bilen zaten yapay zekayı da çok iyi yönetir bu durumdan kaynaklı başlangıçı bilseler yeter diyecekler gibime geliyor :D
Tahmin etmek çok zor şu anda. Tam aksine daha çok ihtiyaç oluşması da olasıdır. Yazılımcıların işini kolaylaştırıyor ama diğer tüm sektörlerin de içinden geçecek Aİ robotlar filan. Bu noktada ihtiyaç daha da fazla olabilir. Üretim aşırı miktarda artacağı için herkesin az emekle çok kazanmasının da önü açılacak. Herkes çok daha az çalışmak isteyecek. Umutsuz olmayın tam tersi de olabilir teknoloji her zaman insanlara daha çok kolaylık ve bolluk sağlamıştır.
Bu tarz basit bir projeyi 1 hafta içinde hiç bilmeyen birisi bile yapabilir önemli olan bunun ilerisine gidebilmek gerçekten karmaşık ayrıntılı bir projeyi nasıl yapıcak ? O tarz bir video gelir mi Selman abi ?
Bunun gibi birkaç sayfalık web uygulamalarını pratik bir biçimde yapması sektörün öleceği anlamına gelmiyor bence. Evet bu alandaki personel talebini azaltabilir doğru ama yine kalifiye insan yerini bulacaktır, buradaki kalifiyenin manası da artık AI'ya adapte olmaktan geçiyor. :)
Codeum 'un gelistirdigi Windsurf Claude 3.5 Sonnet kullanin projeniz icin baya asama kaydettirir size ve acik ara bir cok AI den ileri , icinde OpenAi + Claude 3.5 Sonnet + Cascade Base iceriyor , write komutuyla eger Claude 3.5 Sonet i secin bakin bir gorun , baya iyi gibi geldi bana
Cursor'ın, tarihi formatlamak yerine uzun uzun fonksiyon yazması düşündürücü ama yine de kabul edilebilir. Hala küçük projeler için işlevsel ama büyük projeler için pek öyle durmuyor. Tabii bu kod kalitesi açısından.
Tası tarağı toplayıp bu piyasadan çekilelim mi? 3 yıldır yazılım sektörünün içindeyim ve uğraştığım teknolojilerde kendimi hep güncel tutmaya çalıştım, sürekli kendimi geliştirmek için çabaladım(ai dahil olmak üzere). Türkiyede azımsanmayacak kadar maaşım var şükür fakat bu gelişmeler beni de herkes gibi kaygılandırıyor, günün sonunda birisinin altında çalışıyorum ve 4-5 yıl sonra bana ihtiyaç olmazsa diye çekiniyorum her ne kadar title olarak yükselsem de. Kendi şirketimi kurup unicorn projeler üretsem bu seferde ai yüzünden zibilyon tane unicorn proje ile rekabet etmek durumunda kalacağım. Nasıl ayakta kalacağız hocam? Her gün bu tarz kaygıları yaşamaktan hobilerimi yapamıyorum, dizi film izleyemiyorum ( sanki hobimi yapıp, dizi film izlersem vaktimi boşa geçirip sektörden elenecekmişim gibi hissediyorum, ve bu durum mental olarak yıpratmaya başladı beni, ben robot muyum günün 13-14 saati kendimi geliştirmekle ya da proje üretmekle geçireceğim) Lütfen herhangi bir tavsiyeniz ya da fikriniz varsa belirtebilir misiniz, teşekkür ediyorum
Mobil uygulama geliştirmede ui tasarımı açısından yapay zekanın yeteneklerini nasıl buluyorsun Selman abi? Tasarım konusunda özellikle bireysel geliştiriciler için tavsiye verebilir misin?
@omrkara0 Uizard var ben de yeni kullanmaya başladım iyi yapıyor tabi kendinde düzeltmen gerekiyor. Ama ai ile ücretsiz olarak aylık 3 screen oluşturmana izin veriyor. Onun dışında çok kullanıslı.
Yazılım olayının bu kadar basit kolaymış gibi gösterilmesi ya da algı oluşturulması bence doğru değil bu tarz bir algı oluşması bu sektörü ele ayağa düşürür
Peki sizce işveren gözünden adayın yapay zeka ile yapılmış projelerinin bir kıymeti var mı ? sonuçta gelecek bu yönde ama aynı zamanda tam hakim olamıyorsun projeye.
merhaba github da c gibi dersini gördüğüm projeleri incelemek istediğim zaman yanında başka dillerin de kullanıldığını görüyorum ek olarak bazen dosyayı olduğu gibi indirince herhangi bir şekilde çalışmıyor (derlenmediği için) bu tarz şeyleri anlattığınız bir video da yapabilir misiniz mesela farklı diller bi uygulamada nasıl toplanıp derlenir ortaya bi sonuç çıkarılır gibi
Selman Abi iyi gunler uzun zamandir seni takip ediyorum ve iceriklerjni begeniyorum yazilima ilgim var belli basli kurslar aldim ve kendimi yazilim alaninda gelsigirme planlarim ve universitede de bolumunu okumayi dusunuyorum ancak AI beni korkutuyor ileride Yazilim Muhendislerinin mesleklerini sence elinden alir mi Yapay Zeka?
Öncelikle elinize sağlık. Madem blog ve nextjs şeklinde ilerleyeceğiz. Siteyi SEO uyumlu da yaparak ilerleyebilir miyiz? O kısımdaki bakış açınızı da çok merak ediyorum.
Selam çok iyi bir video teşekkürler.Peki composer free versiyonda mevcut mu?Free versiyondaki chat ile kod tamamlama completions a dahil oluyor galiba değil mi?
Cusor Llama ile uyumlu mu acaba, kendi uygulamama entegrasyon yapmam için vs. Cevaplarsan sevinirim. Birde AI eğitmek yada model kurmak için. Biraz yeniyim de kolay gelsin :)
Selman abi selamlar, yapay zeka caginda geri kalmamak icin ne yapabiliriz bunu anlatan bir video yapabilir misin veya söyleyebilir misin? Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim ve ben de bir tik bu durumdan endiseliyim ama çalısmaya devam ediyorum
22 години тому
Bu tarz daha çok içerik gelebilir mi yani ufak müdahalerle yapılabilecek birçok alanda geliştirme kodlama projeleri örneğin alakasız olarak söylüyorum game coding süreci burada ne kadar oluyor gibisinedn teşekkürler.
backend'de daha iyi calismakta LLM. Cunku tasarim kismi biraz goreceli oluyor ancak backend kisminda yapilmasi gereken islemler genel olarak bellidir, belirli kurallara baglidir. Bir de mikroservice mantiginda yazdirirsan orta-buyuk olcekli sistemler bile yapilir
@@takmakafana3328 inputu iyi verirsen kademe kademe yapıyor
16 годин тому
Selman bey siz yaşıyor muydunuz :) ? Ben de böyle bir video arıyordum. C# - Unity tabanlı mobil oyunlar yazıyorum ben de AI ile. Harika diyemem ama iş görüyor.
@mucahitxx Yanıtın için teşekkür ederim. Cursor sana terminalde oynatman gereken kodları bir tıkla çalıştırma imkanı veriyor, bu Windsurf'te yok mesela. Cursor'a bir göz atıcam
Ben pek tavsiye etmiyorum, her ne kadar kod yazmayı hızlandırsa da AI Securty konusunda halen zayıf olduğunu düşünüyorum ve zafiyetli kod yazıyor. Projede bazen kaçırılabilecek güvenlik açıkları unutulabiliyor. Bence çok iyi kodu analiz etmenizi tavsiye ederim.
Tavsiyem html'i öğrenip, cursor ile aynı dili konuşarak bunu ilerletmeniz. HTML bilmeden evet yazabilirsiniz program ama dili öğrendikten sonra daha güzel olacaktır diye tahmin ediyorum. Kompleks html bilmeye gerek yok. Onun ne yazdığını akıcı şekilde anlayabilmeniz yeterli. Ben aktif olarak javascript için kullanıyorum cursor'u. Problemler çıkardığında problemi anlayıp onu yönlendirmeniz iyi olur Hatta ilk projeye başlarken bile kendinizi terimlerle ona ifade etmeniz daha çok bile işe yarayabilir bilmiyorum. Bu yüzden, ya niye Nodejs öğrendim demiyorum. Nodejs'i cursor ile konuşmak için bir iletişim yolu olarak görüyorum.
Yapay zekanın yazılımcılar üzerindeki etkisini bir süredir kötü şekilde yaşıyorum. İş aldığım 2-3 freelancer platformundaki ilanlar hızla yok oldu. Günde onlarca ilan paylaşılan sitede şimdi günde 1 tane belki ilan paylaşılıyor. Evet bize çok şey katacak ama bir o kadar da götürecek gibi hissediyorum şimdiden
abi selamlar. emeğine saygım sonsuz fakat bir blog sitesini bu şekilde kimse yapıp yayınlamaz. Aslında anlatmak istediğim clone proje gibi birşey bu yapılan. Yazılım bilenler ne demek istediğimi anlamıştır ve böyle bişey için ai ihtiyaç yok ki, binlerce komponent var açık kaynaklı. kopyala yapıştır mantığı ile site yapmak ne kadar doğru yada mantıklı ?
aglamayı bırak. her işin başına böyle şeyler gelebilir. yazılım sektörü aı ile bitti ben hayatımda 10 dakika yazılım egtimi almadan videdakının x3 kat ileri seviyesini yaptım. aglama
@@HelloHelo-o3z işte zaten yazılımcı olamdığın için ağlamayı bırak diyosun :D çünkü bilmiyosun. sizin gibilerin yazılımdan anladığı sadece clone proje :D onda da backend yok, auth yok, database yok, güvenlik yok, admin yok daha sayayım mı :D 6 ayda yazılımcı ol kurslarını bitiren bebeler kendilerine yazılımcı demesse senin gibilerde çıkıp yazılım bilmeden 10 dakikada websitesi yaptım demez
Bu tarz clickbait videolar özellikle yazılımdan bir gram anlamayan ve videoları izlemeyen insanların eline malzeme oluyor ve yazılım mühendisliği ayak altına alınacak bir konu oluyor. Sizi çok seviyorum Selman hocam fakat bu 3-5 click fazla gelecek diye millete malzeme yapmaya gerek yok.
@@SelmanKahya Hocam maalesef Türkiye'de olan bitenden çok uzaksınız :/ 1 soru doğru yaparak okula girenler, iş kaygısından dolayı yazılım öğreneyim diyen alakasız insanlar.. Sokakta gördüğünüz 10 kişiden 8'i kendine yazılımcıyım diyor TR'de. E üstüne böyle videolar da tuzu oluyor maalesef. Sizi severek takip ediyorum, elbette bir video ile de çok bir şey değişmeyeceğini biliyorum. Ama maalesef durum bu..
daha önce tek satır kod yazmayan birisi veritabanı oluşturup CRUD işlemlerini, authorization işlemlerini, API isteklerini nasıl yapıcak ben de merak ediyorum bakalım daha bunun videosunu çekebilen görmedim
Saçmalık. Yani sen şimdi şunu mu iddia ediyorsun, ben bu yapay zekaya "benim için bir mp3 player tasarla, Spotify benzeri olsun" dediğimde sıfırdan, yani hiç kod bilgisine gerek olmayacak şekilde tasarlayacak mı?
Senin kodu ve sistemi kavrıyor olmam gerekli. AI ın takıldığı yerlerde müdahale ederek bu taz basit projelerde kod yazmana gerek yok. Ama tabi commercial app değil bunlar
Yorumlardaki dar görüşlü arkadaslarımıza sesleniyorum. Ai yardımıyla kod yazmak yada proje tamamlayabilmek ayıp yada utanılacak bir şey değil. Ele ayağa düşüren bir şey hiç değil. Sizin bakış açınızın birazcık genişlemesi ve ferahlaması için geçmişten ve gelecekten bazı örnekler vereyim: bunun tembellik yada işi bilmez bir durum olduğunu düşünen angutlardan bir tanesini alıp 2010 yılına götüreyim yada 2005 falan. o zamana göre de bir takım siz fonksiyon yada değişken isminin ilk harflerini yazdığınızda otomatik tamamlayan derleyiciler bu mesleği ele ayağa düşürdü? yada bir prompt kullanarak kod yazdıran birini yargılayan kardeşim? o zaman sen hiçbir ide-derleyici hiçbirşey kullanma direkt or and gate leri kullanarak projeni tasarla? yada kernel düzeyinde yazsanıza o zaman kodlarınızı? mesele bu mesleğin şanı şöhreti değil arkadaslar şunu bi o beyninize sokun artık. mesele her ne olursa olsun teknoloji sayesinde belirli bir işi daha erken yada daha konforlu yapabilmesi. bütün olay bu bütün odak bu. eskiden okuma yazma bilmeyen insanlar çoğunlukta diye yazı yazabilenleri okuyabilenleri sayıları toplayıp çıkartabilenleri alim olarak görüyolardı. evet kaygılarınız doğru artık ilerde kimse kendine bir blog sayfası açmak için yada basit orta segment bir proje için freelancer sitelerinden size para ödemicekler. çünkü kimsenin size ihtiyacı kalmayacak? bu yüzden sizin gibi çok bilmiş sözde yazılımcılara üzülelim mi :D? vay efendim yazılım sektörü ölecek yav ne alakası var bugun cursorda emeği olan mühendisler/yazılımcılar sizce sizinle aynı mı düşünüyor? bugun cursor türevi birkaç platform varsa birkaç yıl içinde inanılmaz sayılara ulaşacak sizce ölecek mi bu sektör? herkes yazı yazmayı öğrenince o sektör ölmedi sadece başkaları için mektup yazan not tutan bedavacılar işsiz kaldı. sektör artık kalem satmaya kağıt satmaya yöneldi. digital not defterleri çıktı? akıllı telefonların akıllı kalemlerini tasarladılar? sizce okuma yazma işi bitti mi gitti mi uçtu mu? DAHA VEREYİM Mİ TONLARCA ÖRNEK
Sacma sapan yorumlar var lol. 3.80 ortalamali bilgisayar muhendisligi son sinif ogrencisiyim son 2 yildir hicbir kodu tamamen kendim yazmadim. Problemi duzgun anlatabiliyorsaniz yani duzgun anlamissaniz sizin icin her seyi yazdirabilirsiniz. Direnmek yerine adapte olabilmeye odaklanmali bence :)
00:00 giriş
01:06 cursor
01:30 altyapıyı kur (nextjs uygulamasi olustur)
02:47 blog'u kodlat
04:26 blogumuz hazır!
06:20 header ekle
07:50 markdown destekle (.md - zengin yazi icerigi)
10:25 hata aldik, AI'a çözdür
11:40 sonuç
12:02 sunuya yükle (deploy)
13:13 kapanış
canlı yayında kodlama yapmaz mıyız? zil zil
Siz yapsaninz bizde gelerikiriririznsm
abi lütfen daha cok video cek
yapalım be abi
abi eğitim tarzında olursa çok memnun oluruz
Yapalım 🎉
Lisede Selman abinin videolarını izleyip hevesli bir şekilde yazılm mühendisi olmak istemiştik. Şimdi mezun olmama 1 yıl kaldı ve AI gelişimi çok fazla soru işareti ve daha sektöre atılmadan gelecek kaygısı oluşturuyor. Bizdeki de şansızlık mıdır anlamadım :D
Ben de aynı şekilde mezun oldum. Tünelin sonu çok iyi bir yere çıkmıyor gelmeyin :D
@@rospshyco4613 Yaptığın işi en iyi şekilde yapmaya çalış dostum gerisi gelir
@@yusufkaandemirbas4451 ben 9 yillik tecrubeli yazilimciyim dostum. bu gelismeler beni bile korkutup acil aksiyon almaya itiyor
Hocam her dilde yazilabiyor mu cursor ai de
Aynisi :D ben de bilgisayar muh son sinif oldum
Bu videoyu izleyip kaygılanan genç deneyimsiz kardeşlerime bir not yazmak istiyorum. Yaklaşık 1 sene önce aynı kaygıları bende yaşıyordum yazılım bitti diye bırakacak raddeye gelmiştim. Fakat staj yaptığım şirkette işe başlayınca anladım ki yazılımın önümüzdeki senelerde öyle şak diye bitmesi pek olası değil. 20 senedir geliştirilen projelerle çalışıyoruz ve bu projeler her gün gelen yenilik istekleri ile karşılaşılıyor. Haliyle tüm projeyi yapay zekaya entegre ederek devam etmek de pek olası görünmüyor. Çünkü eski kodlar paket sürümleri gibi bir sürü detay konularda hatalar yaşanılıyor ve bunların çözülmesi gerekiyor. Projelerin canlıya alındığında çıkan sorunlar hatalar var. İngilizce kaynak olarak bile hiçbir bilgi olmayan sorunlarla karşılaştım. Hiçbir demeyeyim de çok kısıtlı veya benzer ama tam çözümü olmayan durumlar oluyor. Bu böyle uzayıp gider. Bu videodaki blog oluşturma işini normal bir yazılımcı oturup 2-3 saatte yapardı. Ama ai sayesinde bu olay 15 dakika gibi kısa bir süreye düştü. Doğru kullanılırsa ai sizi engellemez aksine geliştirir. İçinizi rahatlatmak için yazmıyorum bunlar gerçekler. Hele ki devlet projeleri oralara hiç girmiyorum o karmaşıklığı tamamen yapay zeka ile geliştirmek yani bana şu anki teknolojilerde pek olası gelmiyor açıkcası :)
Geceleri bilgisayar mühendislerinin kabuslarına giren bir içerik olmuş
Bilgisayar mühendislerinin içini rahatlatacak içerik
Korkutucu ama meslek açısında endişelenmemek gerek. Nede olsa bunlarla yine biz uğraşacağız :)
Şuanlık böyle bu durum :) Birkaç yıl önce bunu da hayal edemezdik. Bakalım birkaç yıl sonra hayal edemiceğimiz daha neler olucak
Çok güzel bir video olmuş, eline sağlık.
Şu AI konusu sektöre atılmak isteyenler ve sektörde tutunmaya çalışanlar için nightmare haline gelmiş, 7 yıldır bu alanda çalışıyorum AI gelmesi beni ürkütmesi veya kaygılandırması yerine bilakis sevindirdi 😃 çünkü artık hiç boilerplate kod yazmıyorum, refactor ederken fikir alabileceğim bir asistanım oldu, analiz için vakit ayırmama gerek kalmadı, test yazmak için artık daha az zaman harcıyorum. Arta kalan zamanımı da yeni platform öğrenmeye, iş harici kendim için proje yapmaya harcıyorum. Bu saydıklarım + yönleri biraz realist olup - yönlerinde de bahsedelim;
Evet aşırı AI kullanımı beynimizi köreltiyor bu doğru, kompleks projelerde gerçekten afallıyor, hala bir çok crash için çözüm bulamıyor, örn: "linker command failed with exit code 1 ", bazen kullandığı algoritma iyi olmayabiliyor dikkatli kullanılmalı.
Her iki tarafa da baktıktan sonra yine de devrim niteliğinde olan AI kullanmaktan ve bunu işime dahil etmekten hiç çekinmiyorum çünkü görünen o ki pek yakında çok büyük gelişimlerle hayatımızın bir çok alanında faaliyet gösterecek o yüzden ne kadar erken daha doğru komut vermeyi öğrenirsek o kadar iyidir😄 + "insanlığa mal oldu artık nasıl kullanacağın sana kalmış"
Bu tür içerikler artmalı bence bu alanda nelere dikkat etmeliyiz nerelerde müdahale etmeliyiz vb. örnekler gelmeli.
Farklı bakış açısı ve paylaşım için teşekkürler hocam
elinize sağlık şimdi tek satır kod yazmadan veritabanı tabloları oluştursun bu veritabanındaki her tablo için ekleme silme ve güncelleme formlarını ve isteklerini yapsın daha sonra login ve register mekanizmalarını yaptıktan sonra kullanıcılarda rol bazlı authorization yaptırırsanız daha güzel olucaktır bence :D
Arkadaşlar böyle videolar izleyip kod yazmadan yazlım okuyabileceğinizi veya yazılım ile alakalı işlere gireceğinizi düşünmeyin/beklemeyin. Evet yapay zeka ne kadar gelişmiş olsa da -hatta basit yazılımları gerçekten sadece metinden üretebiliyor olsa da- komplex algoritmaları veya yazılımları yazamıyor. İleride yapay zeka yazabilecek seviyeye gelse bile bu kodları test eden, hatalı yerleri düzeltecek, gerçekten kod yazmayı bilen kişiler olması gerekiyor.
AI herşeyi yapacak zaten. Artık insana ihtiyaç kalmayacak
Seniorlar işsiz kalmaz ama Juniorların işini rahat alacak AI .
Web tasarım konusunda kompleks algortmaya ne kadar ihtiyaç duyuyoruz ki ? Sektördeki çoğu proje en temelde CRUD. Tabii ki gerçekten optimazyona önem veren, hesaplamalar gereken yazılımları yapabilecek durumda değil. Fakat bu haliyle bile çoğu Junior'ı işinden edecek gibi duruyor.
Kendimizi kandırmayalım AI kullanmayı bilen ve belli bir kodlama temeli olan insanlar artık kendi projesini kendi yapabilecek,yazılımcı çalıştırmaya pek ihtiyaç duymayacak. Bundan sonra yazılımcıyım diyenlerin aynı zamanda girişimci de olması gerekiyor.
En geç 1 yıla bu dediklerinizi de halledecekler
AI'ın gelişmesiyle birlikte, developer pozisyonlarında iş kayıpları yaşanacağını veya frontend backend gibi kısımlarda daralma olacağını düşünüyor musunuz? Bunun hakkında bir video üretebilir misiniz?
+1
Kesinlikle daralma olucak ve iş verenler yapay zekayı etkili kulanan kişileri tercih etmek durumunda kalıcak,benim tahminim.
@@erensametkaratas6593 bu konuda mevcuttaki sirketimde şöyle ilerliyoruz : genelde yapay zekayı kullanmaya tesvik ediliyor yazilimcilar, bu durumda daha fazla isi daha kisa surede ve daha az insanla yapabiliyoruz. Ancak yapay zekanin gelisimi ile startup sayisinda ciddi bir artis bekliyoruz, aksine buyuk sirketlerde de ciddi isten cikarmalar gormemiz olasi
@@buraka00 kod yazmasını çok iyi bilen zaten yapay zekayı da çok iyi yönetir bu durumdan kaynaklı başlangıçı bilseler yeter diyecekler gibime geliyor :D
Tahmin etmek çok zor şu anda. Tam aksine daha çok ihtiyaç oluşması da olasıdır. Yazılımcıların işini kolaylaştırıyor ama diğer tüm sektörlerin de içinden geçecek Aİ robotlar filan. Bu noktada ihtiyaç daha da fazla olabilir. Üretim aşırı miktarda artacağı için herkesin az emekle çok kazanmasının da önü açılacak. Herkes çok daha az çalışmak isteyecek. Umutsuz olmayın tam tersi de olabilir teknoloji her zaman insanlara daha çok kolaylık ve bolluk sağlamıştır.
Videoyu izledikten hemen sonra bir mobil uygulama yaptım hepsi yarım saat sürdü, çok güzel çok teşekkürler
Bu tarz basit bir projeyi 1 hafta içinde hiç bilmeyen birisi bile yapabilir önemli olan bunun ilerisine gidebilmek gerçekten karmaşık ayrıntılı bir projeyi nasıl yapıcak ? O tarz bir video gelir mi Selman abi ?
Daha sık video bekliyoruz :)
Yapay zekayı kullanmak için ne sorulacağını bilmek lazım. Bunun için de yazılım konularına hâkim olmak gerekir yine diye düşünüyorum
Bunda cok haklisin , su an icin dedigin gecerli ama 10 sene sonrasini dusun, onuda halledecekler, emin olabilirsin
bilmeye gerek yok adim adim yapay zeka yonlendiriyor zaten
Yani dümdüz basic projeleri başarıyla yaparsın da, karmaşık projelerde ve çok popüler olmayan Framework'lerle olacak olan şey GÜM 💥
Bunun gibi birkaç sayfalık web uygulamalarını pratik bir biçimde yapması sektörün öleceği anlamına gelmiyor bence. Evet bu alandaki personel talebini azaltabilir doğru ama yine kalifiye insan yerini bulacaktır, buradaki kalifiyenin manası da artık AI'ya adapte olmaktan geçiyor. :)
İyi tarif etmeyi bildiğin sürece karmaşık kodları bile yazdırabilirsin bence fazla hafife alıyorsun
muhteşem bir bilgi birikimi var daha çok şey öğrenmek istiyorum senden videoların devamı gelsin lütfen
yıllar önce, seni izliyordum yine geldim merhaba🤝
Codeum 'un gelistirdigi Windsurf Claude 3.5 Sonnet kullanin projeniz icin baya asama kaydettirir size ve acik ara bir cok AI den ileri , icinde OpenAi + Claude 3.5 Sonnet + Cascade Base iceriyor , write komutuyla eger Claude 3.5 Sonet i secin bakin bir gorun , baya iyi gibi geldi bana
Prof bir yapım olmuş selman hocam :)
Selman hocam takipteyiz, canlı yayınlar felsin artık 😀
Cursor'ın, tarihi formatlamak yerine uzun uzun fonksiyon yazması düşündürücü ama yine de kabul edilebilir. Hala küçük projeler için işlevsel ama büyük projeler için pek öyle durmuyor. Tabii bu kod kalitesi açısından.
Tası tarağı toplayıp bu piyasadan çekilelim mi? 3 yıldır yazılım sektörünün içindeyim ve uğraştığım teknolojilerde kendimi hep güncel tutmaya çalıştım, sürekli kendimi geliştirmek için çabaladım(ai dahil olmak üzere). Türkiyede azımsanmayacak kadar maaşım var şükür fakat bu gelişmeler beni de herkes gibi kaygılandırıyor, günün sonunda birisinin altında çalışıyorum ve 4-5 yıl sonra bana ihtiyaç olmazsa diye çekiniyorum her ne kadar title olarak yükselsem de. Kendi şirketimi kurup unicorn projeler üretsem bu seferde ai yüzünden zibilyon tane unicorn proje ile rekabet etmek durumunda kalacağım. Nasıl ayakta kalacağız hocam? Her gün bu tarz kaygıları yaşamaktan hobilerimi yapamıyorum, dizi film izleyemiyorum ( sanki hobimi yapıp, dizi film izlersem vaktimi boşa geçirip sektörden elenecekmişim gibi hissediyorum, ve bu durum mental olarak yıpratmaya başladı beni, ben robot muyum günün 13-14 saati kendimi geliştirmekle ya da proje üretmekle geçireceğim) Lütfen herhangi bir tavsiyeniz ya da fikriniz varsa belirtebilir misiniz, teşekkür ediyorum
knk ben daha yeniyim sektörde yapay zeka juniorların işini alır tecrübelilerin deil yani gelişse bile sana vurmaz benim gibi yeni başlayanlara vurur
Mobil uygulama geliştirmede ui tasarımı açısından yapay zekanın yeteneklerini nasıl buluyorsun Selman abi? Tasarım konusunda özellikle bireysel geliştiriciler için tavsiye verebilir misin?
Ui tasarımı yapan bildiğin yapay zeka var mı ?
@omrkara0 Uizard var ben de yeni kullanmaya başladım iyi yapıyor tabi kendinde düzeltmen gerekiyor. Ama ai ile ücretsiz olarak aylık 3 screen oluşturmana izin veriyor. Onun dışında çok kullanıslı.
Yazılım olayının bu kadar basit kolaymış gibi gösterilmesi ya da algı oluşturulması bence doğru değil bu tarz bir algı oluşması bu sektörü ele ayağa düşürür
yine harika bir video olmuş selman abi.
yani diyecek bir şey bulamıyorum, çok iyi içerik :)
Peki sizce işveren gözünden adayın yapay zeka ile yapılmış projelerinin bir kıymeti var mı ? sonuçta gelecek bu yönde ama aynı zamanda tam hakim olamıyorsun projeye.
aga işveren büyük ihtimal performans ve zamana bakar neyle nasıl yaptığına bakmaz
Abi tr ye mi taşındın background tr evinin iç dizaynı gibi duruyor
merhaba github da c gibi dersini gördüğüm projeleri incelemek istediğim zaman yanında başka dillerin de kullanıldığını görüyorum ek olarak bazen dosyayı olduğu gibi indirince herhangi bir şekilde çalışmıyor (derlenmediği için) bu tarz şeyleri anlattığınız bir video da yapabilir misiniz mesela farklı diller bi uygulamada nasıl toplanıp derlenir ortaya bi sonuç çıkarılır gibi
Selman Abi iyi gunler uzun zamandir seni takip ediyorum ve iceriklerjni begeniyorum yazilima ilgim var belli basli kurslar aldim ve kendimi yazilim alaninda gelsigirme planlarim ve universitede de bolumunu okumayi dusunuyorum ancak AI beni korkutuyor ileride Yazilim Muhendislerinin mesleklerini sence elinden alir mi Yapay Zeka?
Oh be çok özlemiştik abi seni
Daha komplex yapılar da denediniz mi?
Öncelikle elinize sağlık. Madem blog ve nextjs şeklinde ilerleyeceğiz. Siteyi SEO uyumlu da yaparak ilerleyebilir miyiz? O kısımdaki bakış açınızı da çok merak ediyorum.
Copilot'ı VS Code ile kullanabiliriz artık, o da baya kullanışlı
cok iyi abi bir kac tane daha hint var onlari da uygularsan verimliligini artirirsin agent'la.
ne gibi
Selam çok iyi bir video teşekkürler.Peki composer free versiyonda mevcut mu?Free versiyondaki chat ile kod tamamlama completions a dahil oluyor galiba değil mi?
Cusor Llama ile uyumlu mu acaba, kendi uygulamama entegrasyon yapmam için vs. Cevaplarsan sevinirim. Birde AI eğitmek yada model kurmak için. Biraz yeniyim de kolay gelsin :)
Abi fazla iyisin
😂 nvidia ceo su diyordu yazılımcıya artık ihtiyacımız yok diye adam haklı
Çok iyi video olmuş.🙏🙏🙏
Abi selamun aleyküm video için teşekkürler. 😀
Selman abi selamlar, yapay zeka caginda geri kalmamak icin ne yapabiliriz bunu anlatan bir video yapabilir misin veya söyleyebilir misin? Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim ve ben de bir tik bu durumdan endiseliyim ama çalısmaya devam ediyorum
Bu tarz daha çok içerik gelebilir mi yani ufak müdahalerle yapılabilecek birçok alanda geliştirme kodlama projeleri örneğin alakasız olarak söylüyorum game coding süreci burada ne kadar oluyor gibisinedn teşekkürler.
Ui kisminda cok iyi calisiyormus, backend kismi icin nasil faydalanabiliriz
ne istiyosan onu söyleyeceksin yine bir farkı yok
backend'de daha iyi calismakta LLM. Cunku tasarim kismi biraz goreceli oluyor ancak backend kisminda yapilmasi gereken islemler genel olarak bellidir, belirli kurallara baglidir. Bir de mikroservice mantiginda yazdirirsan orta-buyuk olcekli sistemler bile yapilir
@ ben kullanıyorum yapay zekayı da, büyük ölcekli bir projede leş
@@takmakafana3328 inputu iyi verirsen kademe kademe yapıyor
Selman bey siz yaşıyor muydunuz :) ? Ben de böyle bir video arıyordum. C# - Unity tabanlı mobil oyunlar yazıyorum ben de AI ile. Harika diyemem ama iş görüyor.
Abi Windsurf (Codium) ile Cursor'u kıyaslayabilir misin? Hiç Windsurf kullandın mı, hangisini tavsiye edersin?
Ben cursor der geçerim
@mucahitxx Yanıtın için teşekkür ederim. Cursor sana terminalde oynatman gereken kodları bir tıkla çalıştırma imkanı veriyor, bu Windsurf'te yok mesela. Cursor'a bir göz atıcam
ai geliştikçe yazılımda gelecek kaygım artıyor
Komple full stack ecomarce yada blog sitesi yapılır değil mi bu yapay zekalar ile 🤔
Abi bunu Zed ide ile de edermiyiyiz?
Next.js diyince akla ilk gelen Vercel oluyo genelde. Neden Vercel kullanmadınız bir sebebi var mı?
Twitter’daki yazılımcının yol haritası serisi devam eder mi abi
Ben pek tavsiye etmiyorum, her ne kadar kod yazmayı hızlandırsa da AI Securty konusunda halen zayıf olduğunu düşünüyorum ve zafiyetli kod yazıyor. Projede bazen kaçırılabilecek güvenlik açıkları unutulabiliyor. Bence çok iyi kodu analiz etmenizi tavsiye ederim.
html videosu izliyordum önüme çıktı tüm öğrenme hevesim gitti böyle kolaylık varmış :)
Tavsiyem html'i öğrenip, cursor ile aynı dili konuşarak bunu ilerletmeniz. HTML bilmeden evet yazabilirsiniz program ama dili öğrendikten sonra daha güzel olacaktır diye tahmin ediyorum. Kompleks html bilmeye gerek yok. Onun ne yazdığını akıcı şekilde anlayabilmeniz yeterli.
Ben aktif olarak javascript için kullanıyorum cursor'u. Problemler çıkardığında problemi anlayıp onu yönlendirmeniz iyi olur
Hatta ilk projeye başlarken bile kendinizi terimlerle ona ifade etmeniz daha çok bile işe yarayabilir bilmiyorum.
Bu yüzden, ya niye Nodejs öğrendim demiyorum. Nodejs'i cursor ile konuşmak için bir iletişim yolu olarak görüyorum.
başlık olmamış abi sıfır yazılım bilgisiyle olması gerekirdi :D
😀
@@SelmanKahya hayatımda 10 dakıka bıle yazılım egıtımı almadan bunun 10 kat ilerisini yaptım. saygılar!
Yapay zekanın yazılımcılar üzerindeki etkisini bir süredir kötü şekilde yaşıyorum. İş aldığım 2-3 freelancer platformundaki ilanlar hızla yok oldu. Günde onlarca ilan paylaşılan sitede şimdi günde 1 tane belki ilan paylaşılıyor. Evet bize çok şey katacak ama bir o kadar da götürecek gibi hissediyorum şimdiden
composer mı chat mi kullanı mı neye göre seçiyorsunuz?
AI hala complex'e yakın projeleri tamamlayamıyor abi. Şimdilik böyle bir risk alıp bütün zamanı LLM'lere yatırmak ne kadar mantıklıydı?
Bir e ticaret sitesi gelmez mi güzel bir template üzerinden
Bunu denedim ! Harika birşey BUUU
Üstadım odanızın dekarasyonuna bakarak Türkiyeye döndüğünüz tahmininde bulunuyorum :) Doğru mudur acaba :)
Bugün 1 satır kod yazmadan bu videoyu izleyebildim
yapay zeka bizim işimizi mi kolaylaştıracak yoksa insanın yerini mi alacak?
Startup için yapacağınız projede developer olarak destek olmak isterim.
vah! ekmeğe kaşık atarız bundan 2-3 sene sonra
Maziye daldık canlı yayın gelir mi ?
abi selamlar. emeğine saygım sonsuz fakat bir blog sitesini bu şekilde kimse yapıp yayınlamaz. Aslında anlatmak istediğim clone proje gibi birşey bu yapılan. Yazılım bilenler ne demek istediğimi anlamıştır ve böyle bişey için ai ihtiyaç yok ki, binlerce komponent var açık kaynaklı. kopyala yapıştır mantığı ile site yapmak ne kadar doğru yada mantıklı ?
aglamayı bırak. her işin başına böyle şeyler gelebilir. yazılım sektörü aı ile bitti ben hayatımda 10 dakika yazılım egtimi almadan videdakının x3 kat ileri seviyesini yaptım. aglama
@@HelloHelo-o3z işte zaten yazılımcı olamdığın için ağlamayı bırak diyosun :D çünkü bilmiyosun. sizin gibilerin yazılımdan anladığı sadece clone proje :D onda da backend yok, auth yok, database yok, güvenlik yok, admin yok daha sayayım mı :D 6 ayda yazılımcı ol kurslarını bitiren bebeler kendilerine yazılımcı demesse senin gibilerde çıkıp yazılım bilmeden 10 dakikada websitesi yaptım demez
Bu videoda cursor sponsorlu tanıtım mı?
hayır
07:25 aynen ayneeen kıhıhıhııh
7:28 niye şaşırdın abi 256 bin obonen olduğunu unutuyorsun sanırım :D
👍🏻
Bitti mi şimdi yazılımcılık??
Abi robota emir vermek yerine rica ediyorsun ne tatlı 😄
Ben istediğimi yapamadığında biraz sert konuşuyorum😂
selman abi bilgisayar müh. 1. sınıf öğrencisiyim ne olacak bizim sonumuz mesleğe başladığımızda inş elimiz boş kalmaz
Çok iyi
Bu tarz clickbait videolar özellikle yazılımdan bir gram anlamayan ve videoları izlemeyen insanların eline malzeme oluyor ve yazılım mühendisliği ayak altına alınacak bir konu oluyor. Sizi çok seviyorum Selman hocam fakat bu 3-5 click fazla gelecek diye millete malzeme yapmaya gerek yok.
genel olarak sana katılıyorum. ama yazılım anlayışının çok değişeceğine inaniyorum, ve yazilim muhendisligi ayaga dusecek kaygisina sahip degilim.
@@SelmanKahya Hocam maalesef Türkiye'de olan bitenden çok uzaksınız :/ 1 soru doğru yaparak okula girenler, iş kaygısından dolayı yazılım öğreneyim diyen alakasız insanlar.. Sokakta gördüğünüz 10 kişiden 8'i kendine yazılımcıyım diyor TR'de. E üstüne böyle videolar da tuzu oluyor maalesef. Sizi severek takip ediyorum, elbette bir video ile de çok bir şey değişmeyeceğini biliyorum. Ama maalesef durum bu..
@@noluyoya gerici bir yorum yaptığını düşünüyorum
@@jokekidyt ben ai karşıtı yorum mu yapmışım?
Hepsini kullanıyorum. o1, 4o, claude google. Hiçbiri pine script doğru kodlayamıyor. 10 denemenin 8i başarısız.
Chat gpt godmode 2.0 bu yüzden var
AI da fazla hype var be Selman abi, kaç senedir yeterli çıktı görmedik bence ne dersin?
paramız yok olsa niye uzak duralım ama her şeyi para bazlı yaptılar.
AI yazılım işini bitirecek şirkette 500 kişi çalışıyorsa 150 e düşecek. Yazılımcılar kendi topuklarına sıktılar.
tahmin edeyim yazilimci degilsin
4:50 deki gibi ss nasil aliniyor
cmd+shift+3 ile tum ekrani, cmd+shift+4 ile de secilen bir alanin ss ini alabilirsiniz
@@burakk_160 eyvallah kankam
chatgpt varken niye cursor kullanalım çok da bi esprisi yok gibi
abi, bide sen backend kodla bakalim o nasil oluyor
daha önce tek satır kod yazmayan birisi veritabanı oluşturup CRUD işlemlerini, authorization işlemlerini, API isteklerini nasıl yapıcak ben de merak ediyorum bakalım daha bunun videosunu çekebilen görmedim
@@eh4756 Artık çoğu ai destekli ide supabase desteği de veriyor. Kolay bir şekilde backend ile bağlayabiliyorsunuz projeyi.
Saçmalık. Yani sen şimdi şunu mu iddia ediyorsun, ben bu yapay zekaya "benim için bir mp3 player tasarla, Spotify benzeri olsun" dediğimde sıfırdan, yani hiç kod bilgisine gerek olmayacak şekilde tasarlayacak mı?
sacmalik, arabalar at arabalarinin yerini asla tutamaz
onu yapiyor zaten
Senin kodu ve sistemi kavrıyor olmam gerekli. AI ın takıldığı yerlerde müdahale ederek bu taz basit projelerde kod yazmana gerek yok. Ama tabi commercial app değil bunlar
dogru promptlari verirsen frontend'den backend'e dedigin gibi bir sistem yapabilirsin
Yorumlardaki dar görüşlü arkadaslarımıza sesleniyorum. Ai yardımıyla kod yazmak yada proje tamamlayabilmek ayıp yada utanılacak bir şey değil. Ele ayağa düşüren bir şey hiç değil. Sizin bakış açınızın birazcık genişlemesi ve ferahlaması için geçmişten ve gelecekten bazı örnekler vereyim:
bunun tembellik yada işi bilmez bir durum olduğunu düşünen angutlardan bir tanesini alıp 2010 yılına götüreyim yada 2005 falan. o zamana göre de bir takım siz fonksiyon yada değişken isminin ilk harflerini yazdığınızda otomatik tamamlayan derleyiciler bu mesleği ele ayağa düşürdü?
yada bir prompt kullanarak kod yazdıran birini yargılayan kardeşim? o zaman sen hiçbir ide-derleyici hiçbirşey kullanma direkt or and gate leri kullanarak projeni tasarla? yada kernel düzeyinde yazsanıza o zaman kodlarınızı?
mesele bu mesleğin şanı şöhreti değil arkadaslar şunu bi o beyninize sokun artık. mesele her ne olursa olsun teknoloji sayesinde belirli bir işi daha erken yada daha konforlu yapabilmesi. bütün olay bu bütün odak bu. eskiden okuma yazma bilmeyen insanlar çoğunlukta diye yazı yazabilenleri okuyabilenleri sayıları toplayıp çıkartabilenleri alim olarak görüyolardı. evet kaygılarınız doğru artık ilerde kimse kendine bir blog sayfası açmak için yada basit orta segment bir proje için freelancer sitelerinden size para ödemicekler. çünkü kimsenin size ihtiyacı kalmayacak? bu yüzden sizin gibi çok bilmiş sözde yazılımcılara üzülelim mi :D?
vay efendim yazılım sektörü ölecek yav ne alakası var bugun cursorda emeği olan mühendisler/yazılımcılar sizce sizinle aynı mı düşünüyor? bugun cursor türevi birkaç platform varsa birkaç yıl içinde inanılmaz sayılara ulaşacak sizce ölecek mi bu sektör? herkes yazı yazmayı öğrenince o sektör ölmedi sadece başkaları için mektup yazan not tutan bedavacılar işsiz kaldı. sektör artık kalem satmaya kağıt satmaya yöneldi. digital not defterleri çıktı? akıllı telefonların akıllı kalemlerini tasarladılar? sizce okuma yazma işi bitti mi gitti mi uçtu mu? DAHA VEREYİM Mİ TONLARCA ÖRNEK
çok değişik bir video olmuş.
bir zor proje yazsinda bakalim))
Tarif etmeyi bildiğin sürece onuda yazar sen sadece girdileri vereceksin çıktı onun işi
abi lütfen böyle aktif ol
Korkunç!
windowsta command tusu yok anlatırken biraz daha windows uyumlu anlatır mısınız insanların %99 unda windows var bu ülkede.
sonunda sonunda
Ortalama ve üstü asla başarılı değil patlıyor boş hayal.
Sacma sapan yorumlar var lol. 3.80 ortalamali bilgisayar muhendisligi son sinif ogrencisiyim son 2 yildir hicbir kodu tamamen kendim yazmadim. Problemi duzgun anlatabiliyorsaniz yani duzgun anlamissaniz sizin icin her seyi yazdirabilirsiniz. Direnmek yerine adapte olabilmeye odaklanmali bence :)
cursor aylik 20 dolar maalesef, ücretsiz alternatif code completion ve chat için ollama qwen & llama kullanılabilir