Hocam selamlar öncelikle çok güzel video çekmişsiniz teşekkürler ben ödeme almaya yeni başladım şu anlık bir 200tl ödemem var sonrasında da ortalama aylık 300-500 olur diye tahmin ediyorum kayda değer bir miktar olana kadar şirket kurmasam ve ilk başta belirttiğiniz şekilde makbuzda kesilmezse başıma bir problem gelir mi ?
Merhaba. Umarım aldığınız ödemeler katlanarak artar zaman içerisinde. Bu meblağlar için şirket kurmadan ilerleyebilirsiniz. Ayda hesabınıza yatırılan paralar on binlerce lira olana kadar dert etmenize gerek yok, şirket kurmanız gerekmez.
@tolgakaranlik Bu videoda ilk kısımdan sonra bahsettiğiniz her şey için çok yüksek gelir gerekli. Belirli bir gelir seviyesinin altındakiler ne yapmalı ? Serbest meslek kategorisinde görünüp devam edebilirler mi ? Bu konuda geçen senelerde bir devlet desteği çıkmıştı uzun uğraşlar sonucu, google ads gelirlerine tabi olanlar içindi ama sadece, Steam vs satış tarzı gelirler için değil. Ama sizin söylediğinize göre serbest meslek olarak gösterip yapabilir miyiz ? O kısım önemli biraz hızlı geçildi bence. Çünkü zannetmiyorum izleyen kişilerin çoğu fazla para kazansın.
Eğer ki büyük meblağlara ulaşmazsanız serbest meslek geliri olarak beyan edebilirsiniz. Eğer serbest meslek erbabı haddini aşmazsanız onu bile bildirmeden yapabilirsiniz.
Hocam selam. Toknoparkları birkaç kez duyup bayağı bir araştırmıştım. En nihayetinde bir İzmir seyahatimde Ege Üniversitesi Teknoparkını ziyaret etmeye karar vermiştim. Orda içerisinde 4-5 tane kız bulunan bir ofiste bir tanesiyle teknoparkların startuplar için avantajını, ofis kiralamanın şartlarıyla ilgili vs görüşmüştüm. Fakat ne yazık ki oradaki ofislerin tamamı tutulmuştu ve hiçbir yer yoktu. Ne zaman yer olacağına dair herhangi bir bilgi de yoktu. Ben orada anladım bu işlerin nasıl yürüdüğünü. Ama sanıyorum dediğiniz gibi bu işi düzgünce yapan teknoparklar da var. Hocam başka bir arkadaşın canlı yayınındaki konuşmanızda eski bir kitle fonlama maceranızı anlamıştınız. Şimdi bu konuyla ilgili Trde de gelişmeler var. Mesela fonbulucu. Bu kitle fonlamayla ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Onun arkadasından da bi katakulli çıkmasın lütfen :)
Fonbulucu hakkında olumsuz olarak söyleyebileceğim hiçbor şey yok, ama işin genelinde her şeyi yazıya dökecek şekilde, her detayı dahil ederek bir anlaşma yapın. Öyle çay kahve paranızı ödeyip size ortak çıkmaya çalışanlara itibar etmeyin. Hesabınızı iyi yapın, "yatırım alıyok" diye heyecana kapılıp her şeye eyvallah demeyin. Her şey bir tecrübe, iyi de bitse de kötü bitse de kazançlı çıkarsınız
Tolga Bey vergi cenneti dediğimiz ülkelerde açılan şirketlerden AB ve ABD gibi ülkelere para aktarırken vergi veya cezaya dair bir işlem gerçekleşiyor mu? Ve bu kadar yüksek meblada paraları nasıl aktarıyorlar?
Amerikan devletine haracınızı, şey pardon, verginizi vermeden size hiçbir şey yaptırmazlar. Özellikle artık büyük veri işleme, yapay zeka, vs. gibi şeylerle çıkan yenilikler artık bu işleri yakalamayı daha kolay hale getiriyor. Eskiden 2-3 sene sonra da olsa öyle böyle yakalıyor sizi perişan ediyorlardı. Ama artık o şekilde yapabileceğinizi hiç sanmam. Tek bir örnek vereyim, Türkiye'de Manisa'nın yarısı kadar bir tesisi olan bir elektronik markası var. Onun muhasebe sisteminde tek bir müşteri kayıtlıdır. Yıl boyu ürettikleri bütün buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi ve ne varsa hepsini o tek müşteriye sattı gösteriyorlar kendilerini ve o sattığı yer de güya bağımsız biri gibi Türkiye'ye ithal mal sokmuş gibi yapıyor ve o firma vergi ödemediği gibi sayısız teşvikten yararlanıyor böylelikle. Bunu nasıl başardığını hepimiz biliyoruz, ama ABD'de mesela böyle cin fikirli cambazlıklar çok ters teper, asla ABD ile böyle şeylere girmenizi önermem, hiç şakası yoktur hayat boyu affetmez sizi. Fakat AB'de o kadar sıkı değil. Kryptomon örneğin Hollanda ve İtalya'da faaliyet gösteriyor, bir de İsrailli bir ortağı var (Tomer, çok iyi adamdır). Ama şirketin merkezi St Grenadins'te, bütün sözleşmelerimizde şirket merkezi orada görünüyor. Ne İtalya için bir sorun bu ne Hollanda için. Yüksek meblağları aklamanın en güzel yolu kardeşim kripto. Onun dışında bir takım abiler var, adresi veriyorsun gidiyor elden alıyor çantalarla parayı, artık nasıl yapıyorsa sana elden tastamam getiriyor, sen de ayak üstü teşekkürünü ödeyip gönderiyorsun. Bunlar dışında hiçbir şekilde ardında bir iz bırakmadan kayda değer bir para geçiremezsin ülkeden ülkeye.
hocam ilk olarak böyle bir video için çok teşekkürler benim aklıma takılan birkaç soru var 1-bu yurtdışı şirketi nasıl açıcaz peki binbir türlü site var güvenilirmi belli değil 2-ayrıca yurtdışında banka hesabını nasıl açıcaz yada vergi numarasını nasıl alıcaz bunları nerden yöneticez vergiyi nerden vericez güvenilir bir site biliyorsanız verirmisiniz bi kaçtane
Bu durum aslında hangi ülkede şirket kurmak istediğinize göre değişir. Her ülkede prosedürler başka. Danışman firmaların yapacağı şeyler tamamen devletlerin resmiyette tanıdıkları hak ve olanakları kullanmanıza aracılık etmektir, pratikte aslında bir danışman şirkete ihtiyacınız yok. Fakat iş kolaylaştırmak için güvenebileceğiniz biriyle çalışmak mantıklı olabilir. Size önerim şirket kurmak istediğiniz bir ülkeden en az üç farklı avukatla ücretini ödeyip yarım saatlik veya 1 saatlik danışmanlık alarak durumu sormanız ve hepsinin ortak olarak söylediği yönlerde hareket etmeniz. Bir avukattan yardım alarak ilerlemek bence en mantıklısı. Banka hesabı konusu ise sıkıntı, onun için size tavsiyem Mercury gibi Internet tabanlı bir bankacılık. Ha eğer ABD düşünüyorsanız ülke olarak o zaman Stripe ile şirketinizi Delware'de kurup bir cirolar çevirmeye başladıktan sonra bir ABD bankasından hesap açmasını talep etmek olabilir. Fakat başlangıçta hiçbir banka kurulduğunuz gün size hesap açmaya yanaşmayacaktır, ama zaten amacınız dolandırıcılık olmadığı ve kazandığınız parayı ABD'de tutmak olduğu için sizin gerçekten iş yaptığınızı ve para kazandığınızı gördükçe tüm bankalar tek tek sizi kabul edecektir. Fakat bu işlem 1-2 sene kadar sürebilir
@tolgakaranlik teşekkür ederim cevabınız için avukatlara para vermek ve bankalara kendimi güvendirmek yerine mükellef ile şirket ve mercury ile banka hesabı açmak daha cazip geldi ama stripeada bir göz gezdiricem ilginiz için çok teşekkürler
Patreon'dan dijital içerikler için abonelik satmaya başlamak istiyordum ancak kdv konusunda kafam karıştı. Üçüncü taraf pazar yerleri steam gibi patreon gibi kdv'yi, VAT'ı kendisi tüketicinin ve yaratıcının konumuna göre gerekli ülkelere ödüyor diye anladım. Şimdi asıl soru şu abi ben KDV ödemek zorundamıyım tekrardan, muhasebecilerede sormak istemiyorum adamların kafası basmıyor genelde sende diyosun. Sen steamde oyun sattıysan kdv ile ilgili deneyimin neydi neler yaptın rica etsem anlatır mısın ? (Bu pazaryerleri kdv tahsil ettiği için, KDV'ye tabi gelir sayılır mı tekrardan sayılmayacaksa bunu resmi olarak nasıl tecillerim veya gerekir mi)
Çok faydalı bir video olmuş ağzına sağlık. Unreal engine forumunda bi kullanıcıyım benim gibi merak edip konu açanlar çok oluyor ama kimse net bir bilgiye sahip değil. İznin olursa Unreal engine forumunda link olarak paylaşmak istiyorum. Çünkü konuyla alakalı bilgi sahibi olmayan arkadaşlar var.
Yayın için teşekkürler, Hocam, KDV muafiyetı dedikleri bişey gelmişti, bankada özel hesap açıp buraya örneğin PlayStore veya Googledan gelen parayı koyuyor ve 15% sini otomatik vergi alıyorlardı. O konuyu izah edebilir misiniz. (limiti çok genişti)
Merhaba. KDV muafiyeti dedikleri ancak fatura kesen kişiler için olabilir, eğer siz şirket sahibi birisi değilseniz fatura kesemezsiniz. Ancak serbest meslek makbuzu kesebilirsiniz ve ona da %20 stopaj çıkar. Google Play ve Apple için kesinti eğer Apple veya Google tarafından ilk $1M'nizi yapana kadar uygulanan %15 (sonradan %30'a çıkar) değilse, eğer bankanız tarafından yapılıyorsa o kesinti ne olduğunu araştırmanızda fayda var. KDV muafiyeti denen şey yurt dışına yazılım yapan yazılımcılar için geçerlidir, kestikleri faturada KDV oranı devlet tarafından sıfır olarak belirlenmiştir. Fakat bireysel olarak kesemezsiniz faturayı dediğim gibi, şirketiniz olması gerek. Eğer şirket olursanız da şirket türüne göre gelir veya kurumlar vergisi (veya ikisi birden) çıkar.
Çok sağolun Hocam, Google ekibi TRye gelip hükümetle görüştükten sonra çıkan uygulamaydı sorduğum... %15 kesinitiyi bankaya sorumluluk olarak vermişlerdi... Yani playstore veya UA-camdan gelen parayla ilgili... Tekrar teşekkürler hocam iyi çalışmalar.@@tolgakaranlik
Belirli hadlere kadar şirket şart değil, 2024 yılında ne kadar olacak bilmiyorum, bir muhasebeci size kesin rakamları daha net söyleyebilir. Ancak büyük kazanç hedefliyorsanız önünde sonunda şirket işine girmeniz gerekecektir. "Yasal olup olmadığını" sormak ne demek onu anlamadım, neden yasal olmasın? Kiralık katil tutma uygulaması veya gerçek terör eylemleri falan yaptırmayacaksanız bence yasal olacaktır. Steam veya Google Play'den yapmak istediğinizin benzeri oyunlar varsa bakın, Türkiye'den indirilmesine izin veriliyorsa muhtemelen yasaldır
@@tolgakaranlik mesela oyunda 100 tl ye oyuncu 10 bin cip alıp diğer oyuncularla oynayıp 20 bin cip yapınca 200 tl olarak çekebileceği bir oyun diğer oyuncularla geçeceği rekabet sonrası kazandığı çipleri para karşılığı çekebileceği ve çipi bitince para ile yükleyebileceği bir sistem çünkü ülkemizde bir sistem para kazanmaya yönelikse devletimiz kısıtlıyor ondan sordum
Son zamanlarda para veren oyunlar ile ilgili olarak kısıtlamalar gevşetildi, şu anda o tarz oyunlara izin veriliyor. Özellikle Unity Ads ağzına kadar bu tür oyunların reklamlarıyla dolu.
Hocam peki oyunumuzu serbest meslek olarak yayınlayıp, para kazandırmaya başladıktan sonra üstüne şirket açabilir miyiz ? Yoksa oyunu yayınlamadan önce mi şirketi açmamız gerekiyor?
Şirket kurmadan mobil uygulama geliştirici gelir istisnası hakkında bilgin var mıydı abi? Şirket kurmadan sadece banka hesabından %15 kesinti ile ödeme almamız mümkün mü?
Orandan emin değilim, %20 olabilir, ama onun adı stopajdır. Serbest Meslek Erbabı olarak %20 stopaj ödemesiyle makbuz karşılığı yasal olarak iş yapabilirsiniz. Oranı muhasebecinize sorun, bu benim eski bilgilerime dayalı tahminim. Gelir istisnası ayrı bir şey, ben onu yurt dışına çalışan yazılımcılarda KDV'nin %0 olması diye biliyorum, ama muhasebeciden daha net bilgi alırsınız.
Ben yararlanıyorum bu istisnadan mobil uygulamalar ve Sosyal medyada reklamlardan elde edilen gelirler için geçerli. Banka hesabina yatan paranın %15'i kesiliyor. Acaba bu istisna ile Asset satabilir miyiz bilemedim hepsi sonuçta dijital içerik üreticiliği.
Ayrıca Türkiye ABD arasinda çifte vergi anlaşması var. Mesela UA-cam için ABD gelirleri için sadece %10 vergi alıyor. Bundan yararlanmazsaniz %30 aliyor.
Videolarını severek takip ediyorum fakat bir şeyden rahatsızım , videolardaki küçümseyici konuşma tarzından uzaklaşırsan naçizane daha iyi olur. İyi çalışmalar.
Üslubumu geliştireceğim, ikazınız için çok teşekkürler. Yanlış gördüğünüz, daha iyi olabileceğini düşündüğünüz tüm konular için yardımlarınızı mutlaka beklerim, çekinmeden yazın yorumlarda. Sizlerin katkısı daha iyi şeyler yapabilmem için hayati derecede önemli.
@@tolgakaranlik Anlayaşın için çok teşekkürler. Ayrıca ben de sizin sektörünüzde olan birisi olarak verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim.
Hocam 17 yaşındayım fiyat artmadan Play Store Console aldım 18 olduğumda ise geliştirdiğim oyunumu yayınlıcam ve bazı yerle reklam vericem hocam sizin videonuzu izlemeden önceki planım şu idi diyelim yayınladığım oyundan 20 bin veyahut 30tl bin para geldi diyelim sonra Şahız şirketi açıp parayı çekip biraz daha reklam basmak olaçaktı ama videonuzu izleyince biraz boşta kaldım sizce ne yapsam iyi olur
Keşke sizin yaşınızdayken benim de böyle olanaklarım olsaydı... Önünüz çok açık. Sorunuza gelince, önce Google Play'e bir seferlik $25 ödemesi yapıyorsunuz, sonra ömür boyu beleş. Sonrasında bankaya gidip kendi adınıza bir hesap açmanız lazım, ama para kazanıncaya kadar bu işleri erteleyebilirsiniz. Sonra oyununuza bir reklam ve uygulama içi satın alma hesapları bağlamanız gerek. Reklam için Google'ın AdMob çözümü var faka Unity Ads çok daha sorunsuz, onu öneririm. Google PLay'deki uygulama içi satın alma sisteminizi Unity'nin Monetization kütüphanesiyle yönetebilirsiniz. Bununla ilgili yakında bir video çekeceğim. Ancak bu şimdilik gerekli değilse ilk başta reklam geliriyle de başlayabilirsiniz. Koyun Unity Ads geçin, Unity Dashboard üzerinde ücretsiz bir hesap açarsınız biter.
Vergiden önce para kazanmayı düşünmenizi öneririm, vergi kârdan çıkar, kâr olmadığı sürece kimse sizden vergi istemez. Kâr dediğiniz de serbest meslek haddini aşmazsa kimse sizi arayıp sormaz. Vergi memurunun sizin eksik beyan ettiğiniz mütevazi bir X liradan alacağı komisyon kendisini heyecanlandırmaya yetmeyeceği için büyük ihtimalle büyük balıkların peşinden koşacaktır.
Hocam şuradaki: ua-cam.com/video/IgrvGrusFVk/v-deo.html arkadaşın bahsettiği yöntemi kullansam (İş Bankası "Dijital İşim Hesabı") yaş tahtaya ayak basmış olur muyum? Güzel bir yönteme benziyor ama pek güvenemedim açıkçası
Devlet bu parayı , çatur çutur yiyor sonra 😂😂😂 mersedes s class , yatı 7,5metreden den 12 metreye çıkarmak gibi adımlar atabilir yada kendi torunlarına yatırım yapar , gelecekteki😊 😮😊
Abi ben yatırım alacağım mesela böyle bir olayım oldu. Fakat adam yatıracağı parayı şirket kasasına yatırıp ortak olmak istedi. %25 ortak olacak anonim şirkete. Daha ortada şirket yok. Ben de dedim ki ticari bir hesap açsam aynı bu şekilde sözleşme yapsak banka ile anlaşsak kişisel hesabıma sözleşme karşılığında bu parayı atabilir mi ? 2milyon tl mesela. Çünkü şirket kasasına attığında o para oradan çıkarsa yerine geri koymak gerekiyormuş. Ve o adam bundan %25 sorumlu oluyor. Yani riski yok her şey bana oluyor nedense. Ayrıca her harcamayı faturalandırmak gerekiyormuş ama oyun yaparken her harcamayı faturalanadıramayız gayri resmi harcamalara olması lazım. Bu yüzden şirket kasasına yatırım yapılmasını istemiyorum başka yolu nedir bunun ?
Türkiyedeki yatırımcılar böyledir, kendinde hiç şüphe yoktur kaçma göçme riski hep sendedir. O pirü paktır sen potansiyel hırsızsındır. Arkadaşlar çalıştığım 2 farklı şirket Griffin Partners'tan yatırım aldı, Kriptomon $5M aldı Illuvium Zero $10M aldı. Çalıştığım Türk firması Paribu ve başka capital firmalarından toplam $10M aldı. Hiçbir düzgün şirket o şekilde "çay kahve paranı ödüyim, paralar da benim hesabıma gelsin" diye bir yatırımı kabul etmez. Karşı taraf sana o kadar inanıyorsa parayı sana baştan verir sen de aşama aşama ilerleme gösterirsin. Bu işler böyle yapılıyor, bunun değişiğine asla yanaşmayın. Sizin kendisine koşulsuz güvenmenizi isteyip size hiçbir konuda güvenmeye yanaşmayan insanlar dürüst değillerdir ve asla o işlerin sonu hayırlı bitmez.
Kaliteli içerik üreten nadir insanlardansınız seviliyorsunuz hocam
Herzaman ki gibi harika bir içerik, arkadaşları bilmem ama bana milyonlar milyarlar yetmedi trilyonlara yürüyeceğim bu şirket ile :)
Sen elli cent'e de yürüsen senle gurur duyacağım kardeşim. Bu ülkenin zenginliği senin gibi arkadaşlar
@@tolgakaranlikabi bende oyun yapmak istiyorum ama tek kişiyim hangi yol daha uygun acaba
başarılı video çalışması tebrikler emeğine sağlık.geritakip.
Harika bir video olmuş hocam teşekkürler.
Yine harika bir video👏🏻
Vergi kaçınmadan ziyade vergi yönetme daha uygun olurmuş :d Daha önce duymadığım ilginç yöntemler varmış.
Hocam ellerinize sağlık ama artik orta ve ust seviyeli bir oyun kursu gelmeli 😄👍
Sağ olun, evet zamanı geldi bence de :)
Abi sen efsanesin ya cok sag ol ❤❤
Hocam selamlar öncelikle çok güzel video çekmişsiniz teşekkürler ben ödeme almaya yeni başladım şu anlık bir 200tl ödemem var sonrasında da ortalama aylık 300-500 olur diye tahmin ediyorum kayda değer bir miktar olana kadar şirket kurmasam ve ilk başta belirttiğiniz şekilde makbuzda kesilmezse başıma bir problem gelir mi ?
Merhaba. Umarım aldığınız ödemeler katlanarak artar zaman içerisinde.
Bu meblağlar için şirket kurmadan ilerleyebilirsiniz. Ayda hesabınıza yatırılan paralar on binlerce lira olana kadar dert etmenize gerek yok, şirket kurmanız gerekmez.
@tolgakaranlik Bu videoda ilk kısımdan sonra bahsettiğiniz her şey için çok yüksek gelir gerekli. Belirli bir gelir seviyesinin altındakiler ne yapmalı ? Serbest meslek kategorisinde görünüp devam edebilirler mi ? Bu konuda geçen senelerde bir devlet desteği çıkmıştı uzun uğraşlar sonucu, google ads gelirlerine tabi olanlar içindi ama sadece, Steam vs satış tarzı gelirler için değil. Ama sizin söylediğinize göre serbest meslek olarak gösterip yapabilir miyiz ? O kısım önemli biraz hızlı geçildi bence. Çünkü zannetmiyorum izleyen kişilerin çoğu fazla para kazansın.
Eğer ki büyük meblağlara ulaşmazsanız serbest meslek geliri olarak beyan edebilirsiniz. Eğer serbest meslek erbabı haddini aşmazsanız onu bile bildirmeden yapabilirsiniz.
@@tolgakaranlik Ne kadar miktarlardan bahsediyoruz peki ?
kabaca 30bin TL diye tahmin ediyorum ama siz yine de bir muhasebeciye danışın
Hocam selam. Toknoparkları birkaç kez duyup bayağı bir araştırmıştım. En nihayetinde bir İzmir seyahatimde Ege Üniversitesi Teknoparkını ziyaret etmeye karar vermiştim. Orda içerisinde 4-5 tane kız bulunan bir ofiste bir tanesiyle teknoparkların startuplar için avantajını, ofis kiralamanın şartlarıyla ilgili vs görüşmüştüm. Fakat ne yazık ki oradaki ofislerin tamamı tutulmuştu ve hiçbir yer yoktu. Ne zaman yer olacağına dair herhangi bir bilgi de yoktu. Ben orada anladım bu işlerin nasıl yürüdüğünü. Ama sanıyorum dediğiniz gibi bu işi düzgünce yapan teknoparklar da var. Hocam başka bir arkadaşın canlı yayınındaki konuşmanızda eski bir kitle fonlama maceranızı anlamıştınız. Şimdi bu konuyla ilgili Trde de gelişmeler var. Mesela fonbulucu. Bu kitle fonlamayla ilgili düşüncelerinizi öğrenebilir miyim? Onun arkadasından da bi katakulli çıkmasın lütfen :)
Fonbulucu hakkında olumsuz olarak söyleyebileceğim hiçbor şey yok, ama işin genelinde her şeyi yazıya dökecek şekilde, her detayı dahil ederek bir anlaşma yapın. Öyle çay kahve paranızı ödeyip size ortak çıkmaya çalışanlara itibar etmeyin. Hesabınızı iyi yapın, "yatırım alıyok" diye heyecana kapılıp her şeye eyvallah demeyin. Her şey bir tecrübe, iyi de bitse de kötü bitse de kazançlı çıkarsınız
Teşekkürler cevabınız için 🙏@@tolgakaranlik
Yine harika bir video.
Tolga Bey vergi cenneti dediğimiz ülkelerde açılan şirketlerden AB ve ABD gibi ülkelere para aktarırken vergi veya cezaya dair bir işlem gerçekleşiyor mu? Ve bu kadar yüksek meblada paraları nasıl aktarıyorlar?
Amerikan devletine haracınızı, şey pardon, verginizi vermeden size hiçbir şey yaptırmazlar. Özellikle artık büyük veri işleme, yapay zeka, vs. gibi şeylerle çıkan yenilikler artık bu işleri yakalamayı daha kolay hale getiriyor. Eskiden 2-3 sene sonra da olsa öyle böyle yakalıyor sizi perişan ediyorlardı. Ama artık o şekilde yapabileceğinizi hiç sanmam.
Tek bir örnek vereyim, Türkiye'de Manisa'nın yarısı kadar bir tesisi olan bir elektronik markası var. Onun muhasebe sisteminde tek bir müşteri kayıtlıdır. Yıl boyu ürettikleri bütün buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi ve ne varsa hepsini o tek müşteriye sattı gösteriyorlar kendilerini ve o sattığı yer de güya bağımsız biri gibi Türkiye'ye ithal mal sokmuş gibi yapıyor ve o firma vergi ödemediği gibi sayısız teşvikten yararlanıyor böylelikle. Bunu nasıl başardığını hepimiz biliyoruz, ama ABD'de mesela böyle cin fikirli cambazlıklar çok ters teper, asla ABD ile böyle şeylere girmenizi önermem, hiç şakası yoktur hayat boyu affetmez sizi.
Fakat AB'de o kadar sıkı değil. Kryptomon örneğin Hollanda ve İtalya'da faaliyet gösteriyor, bir de İsrailli bir ortağı var (Tomer, çok iyi adamdır). Ama şirketin merkezi St Grenadins'te, bütün sözleşmelerimizde şirket merkezi orada görünüyor. Ne İtalya için bir sorun bu ne Hollanda için.
Yüksek meblağları aklamanın en güzel yolu kardeşim kripto. Onun dışında bir takım abiler var, adresi veriyorsun gidiyor elden alıyor çantalarla parayı, artık nasıl yapıyorsa sana elden tastamam getiriyor, sen de ayak üstü teşekkürünü ödeyip gönderiyorsun. Bunlar dışında hiçbir şekilde ardında bir iz bırakmadan kayda değer bir para geçiremezsin ülkeden ülkeye.
hocam ilk olarak böyle bir video için çok teşekkürler
benim aklıma takılan birkaç soru var
1-bu yurtdışı şirketi nasıl açıcaz peki binbir türlü site var güvenilirmi belli değil
2-ayrıca yurtdışında banka hesabını nasıl açıcaz yada vergi numarasını nasıl alıcaz bunları nerden yöneticez vergiyi nerden vericez
güvenilir bir site biliyorsanız verirmisiniz bi kaçtane
Bu durum aslında hangi ülkede şirket kurmak istediğinize göre değişir. Her ülkede prosedürler başka. Danışman firmaların yapacağı şeyler tamamen devletlerin resmiyette tanıdıkları hak ve olanakları kullanmanıza aracılık etmektir, pratikte aslında bir danışman şirkete ihtiyacınız yok. Fakat iş kolaylaştırmak için güvenebileceğiniz biriyle çalışmak mantıklı olabilir. Size önerim şirket kurmak istediğiniz bir ülkeden en az üç farklı avukatla ücretini ödeyip yarım saatlik veya 1 saatlik danışmanlık alarak durumu sormanız ve hepsinin ortak olarak söylediği yönlerde hareket etmeniz. Bir avukattan yardım alarak ilerlemek bence en mantıklısı. Banka hesabı konusu ise sıkıntı, onun için size tavsiyem Mercury gibi Internet tabanlı bir bankacılık. Ha eğer ABD düşünüyorsanız ülke olarak o zaman Stripe ile şirketinizi Delware'de kurup bir cirolar çevirmeye başladıktan sonra bir ABD bankasından hesap açmasını talep etmek olabilir. Fakat başlangıçta hiçbir banka kurulduğunuz gün size hesap açmaya yanaşmayacaktır, ama zaten amacınız dolandırıcılık olmadığı ve kazandığınız parayı ABD'de tutmak olduğu için sizin gerçekten iş yaptığınızı ve para kazandığınızı gördükçe tüm bankalar tek tek sizi kabul edecektir. Fakat bu işlem 1-2 sene kadar sürebilir
@tolgakaranlik teşekkür ederim cevabınız için
avukatlara para vermek ve bankalara kendimi güvendirmek yerine mükellef ile şirket ve mercury ile banka hesabı açmak daha cazip geldi ama stripeada bir göz gezdiricem
ilginiz için çok teşekkürler
Patreon'dan dijital içerikler için abonelik satmaya başlamak istiyordum ancak kdv konusunda kafam karıştı. Üçüncü taraf pazar yerleri steam gibi patreon gibi kdv'yi, VAT'ı kendisi tüketicinin ve yaratıcının konumuna göre gerekli ülkelere ödüyor diye anladım. Şimdi asıl soru şu abi ben KDV ödemek zorundamıyım tekrardan, muhasebecilerede sormak istemiyorum adamların kafası basmıyor genelde sende diyosun. Sen steamde oyun sattıysan kdv ile ilgili deneyimin neydi neler yaptın rica etsem anlatır mısın ? (Bu pazaryerleri kdv tahsil ettiği için, KDV'ye tabi gelir sayılır mı tekrardan sayılmayacaksa bunu resmi olarak nasıl tecillerim veya gerekir mi)
Eğer bir şirket sahibi değilseniz kdv değil stopaj ödemek zorundasınız, onun da yüzdesi 18 değil 35'tir
Çok faydalı bir video olmuş ağzına sağlık. Unreal engine forumunda bi kullanıcıyım benim gibi merak edip konu açanlar çok oluyor ama kimse net bir bilgiye sahip değil. İznin olursa Unreal engine forumunda link olarak paylaşmak istiyorum. Çünkü konuyla alakalı bilgi sahibi olmayan arkadaşlar var.
Bu kanaldaki her şeyi önceden izin almadan istediğiniz yerde istediğiniz kadar paylaşabilirsiniz. Ne kadar kişiye faydalı olursa o kadar iyidir
Yayın için teşekkürler, Hocam, KDV muafiyetı dedikleri bişey gelmişti, bankada özel hesap açıp buraya örneğin PlayStore veya Googledan gelen parayı koyuyor ve 15% sini otomatik vergi alıyorlardı. O konuyu izah edebilir misiniz. (limiti çok genişti)
Merhaba. KDV muafiyeti dedikleri ancak fatura kesen kişiler için olabilir, eğer siz şirket sahibi birisi değilseniz fatura kesemezsiniz. Ancak serbest meslek makbuzu kesebilirsiniz ve ona da %20 stopaj çıkar. Google Play ve Apple için kesinti eğer Apple veya Google tarafından ilk $1M'nizi yapana kadar uygulanan %15 (sonradan %30'a çıkar) değilse, eğer bankanız tarafından yapılıyorsa o kesinti ne olduğunu araştırmanızda fayda var.
KDV muafiyeti denen şey yurt dışına yazılım yapan yazılımcılar için geçerlidir, kestikleri faturada KDV oranı devlet tarafından sıfır olarak belirlenmiştir. Fakat bireysel olarak kesemezsiniz faturayı dediğim gibi, şirketiniz olması gerek. Eğer şirket olursanız da şirket türüne göre gelir veya kurumlar vergisi (veya ikisi birden) çıkar.
Çok sağolun Hocam, Google ekibi TRye gelip hükümetle görüştükten sonra çıkan uygulamaydı sorduğum... %15 kesinitiyi bankaya sorumluluk olarak vermişlerdi... Yani playstore veya UA-camdan gelen parayla ilgili... Tekrar teşekkürler hocam iyi çalışmalar.@@tolgakaranlik
Bir oyun yaptırcaz bunun için şirket şartmı ve oyunun Türkiye’de yasal olup olmadığını nasıl öğreneceğiz bunun için bir kurum varmı ?
Belirli hadlere kadar şirket şart değil, 2024 yılında ne kadar olacak bilmiyorum, bir muhasebeci size kesin rakamları daha net söyleyebilir. Ancak büyük kazanç hedefliyorsanız önünde sonunda şirket işine girmeniz gerekecektir.
"Yasal olup olmadığını" sormak ne demek onu anlamadım, neden yasal olmasın? Kiralık katil tutma uygulaması veya gerçek terör eylemleri falan yaptırmayacaksanız bence yasal olacaktır. Steam veya Google Play'den yapmak istediğinizin benzeri oyunlar varsa bakın, Türkiye'den indirilmesine izin veriliyorsa muhtemelen yasaldır
@@tolgakaranlik mesela oyunda 100 tl ye oyuncu 10 bin cip alıp diğer oyuncularla oynayıp 20 bin cip yapınca 200 tl olarak çekebileceği bir oyun diğer oyuncularla geçeceği rekabet sonrası kazandığı çipleri para karşılığı çekebileceği ve çipi bitince para ile yükleyebileceği bir sistem çünkü ülkemizde bir sistem para kazanmaya yönelikse devletimiz kısıtlıyor ondan sordum
Son zamanlarda para veren oyunlar ile ilgili olarak kısıtlamalar gevşetildi, şu anda o tarz oyunlara izin veriliyor. Özellikle Unity Ads ağzına kadar bu tür oyunların reklamlarıyla dolu.
@@tolgakaranlik teşekkür ederim cebap verdiğiniz için 👍
Hocam peki oyunumuzu serbest meslek olarak yayınlayıp, para kazandırmaya başladıktan sonra üstüne şirket açabilir miyiz ? Yoksa oyunu yayınlamadan önce mi şirketi açmamız gerekiyor?
Oyununuz para kazandığında açabilirsiniz şirketinizi, mütevazi bir geliri aşana kadar şirket kurmadan idare edebilirsiniz
@@tolgakaranlik Anladım hocam. Teşekkürler.
Hocam peki aylık 2000 dolar kadar bir gelir için herhangi bir sorun çıkar mı?
Hiçbir sorun çıkmaz kardeşim, bana bazı aylar $15-20K geliyor, 2015'den beri başıma hiçbir şey gelmedi
@@tolgakaranlik Bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim hocam.
Şirket kurmadan mobil uygulama geliştirici gelir istisnası hakkında bilgin var mıydı abi? Şirket kurmadan sadece banka hesabından %15 kesinti ile ödeme almamız mümkün mü?
Orandan emin değilim, %20 olabilir, ama onun adı stopajdır. Serbest Meslek Erbabı olarak %20 stopaj ödemesiyle makbuz karşılığı yasal olarak iş yapabilirsiniz. Oranı muhasebecinize sorun, bu benim eski bilgilerime dayalı tahminim. Gelir istisnası ayrı bir şey, ben onu yurt dışına çalışan yazılımcılarda KDV'nin %0 olması diye biliyorum, ama muhasebeciden daha net bilgi alırsınız.
Ben yararlanıyorum bu istisnadan mobil uygulamalar ve Sosyal medyada reklamlardan elde edilen gelirler için geçerli. Banka hesabina yatan paranın %15'i kesiliyor. Acaba bu istisna ile Asset satabilir miyiz bilemedim hepsi sonuçta dijital içerik üreticiliği.
Ayrıca Türkiye ABD arasinda çifte vergi anlaşması var. Mesela UA-cam için ABD gelirleri için sadece %10 vergi alıyor. Bundan yararlanmazsaniz %30 aliyor.
👍👍👍
Videolarını severek takip ediyorum fakat bir şeyden rahatsızım , videolardaki küçümseyici konuşma tarzından uzaklaşırsan naçizane daha iyi olur. İyi çalışmalar.
Üslubumu geliştireceğim, ikazınız için çok teşekkürler. Yanlış gördüğünüz, daha iyi olabileceğini düşündüğünüz tüm konular için yardımlarınızı mutlaka beklerim, çekinmeden yazın yorumlarda. Sizlerin katkısı daha iyi şeyler yapabilmem için hayati derecede önemli.
@@tolgakaranlik Anlayaşın için çok teşekkürler. Ayrıca ben de sizin sektörünüzde olan birisi olarak verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim.
Çok abartı bulmuyorum ben şahsen.@@tolgakaranlik
Hocam 17 yaşındayım fiyat artmadan Play Store Console aldım 18 olduğumda ise geliştirdiğim oyunumu yayınlıcam ve bazı yerle reklam vericem hocam sizin videonuzu izlemeden önceki planım şu idi diyelim yayınladığım oyundan 20 bin veyahut 30tl bin para geldi diyelim sonra Şahız şirketi açıp parayı çekip biraz daha reklam basmak olaçaktı ama videonuzu izleyince biraz boşta kaldım sizce ne yapsam iyi olur
20-30 bin liraya kadar gelirler başınıza bela açmayacaktır. Planınıza sadık kalabilirsiniz, bence o planı boşa düşürecek hiçbir durum yok.
@@tolgakaranlik ozaman hocam şahızs şirketi açmama gerek yok parayı çekmem için belki aylık gelir 50-70 bin tl bandında sekerse açmak için yol arıyım
❤
abi 14 yaşındayım googleplaye oyun yapmak istiyorum nasıl para kazanabilirim (şirket açmadan)
Keşke sizin yaşınızdayken benim de böyle olanaklarım olsaydı... Önünüz çok açık. Sorunuza gelince, önce Google Play'e bir seferlik $25 ödemesi yapıyorsunuz, sonra ömür boyu beleş. Sonrasında bankaya gidip kendi adınıza bir hesap açmanız lazım, ama para kazanıncaya kadar bu işleri erteleyebilirsiniz. Sonra oyununuza bir reklam ve uygulama içi satın alma hesapları bağlamanız gerek. Reklam için Google'ın AdMob çözümü var faka Unity Ads çok daha sorunsuz, onu öneririm. Google PLay'deki uygulama içi satın alma sisteminizi Unity'nin Monetization kütüphanesiyle yönetebilirsiniz. Bununla ilgili yakında bir video çekeceğim. Ancak bu şimdilik gerekli değilse ilk başta reklam geliriyle de başlayabilirsiniz. Koyun Unity Ads geçin, Unity Dashboard üzerinde ücretsiz bir hesap açarsınız biter.
vegi vermem gerekmiyecekmi?
@@tolgakaranlik
Vergiden önce para kazanmayı düşünmenizi öneririm, vergi kârdan çıkar, kâr olmadığı sürece kimse sizden vergi istemez. Kâr dediğiniz de serbest meslek haddini aşmazsa kimse sizi arayıp sormaz. Vergi memurunun sizin eksik beyan ettiğiniz mütevazi bir X liradan alacağı komisyon kendisini heyecanlandırmaya yetmeyeceği için büyük ihtimalle büyük balıkların peşinden koşacaktır.
@@tolgakaranlik tamamdır teşekkür ederim 😊
Hocam şuradaki: ua-cam.com/video/IgrvGrusFVk/v-deo.html arkadaşın bahsettiği yöntemi kullansam (İş Bankası "Dijital İşim Hesabı") yaş tahtaya ayak basmış olur muyum? Güzel bir yönteme benziyor ama pek güvenemedim açıkçası
Buna müsait zamanda bakacağım, teşekkürler
@@tolgakaranlik hocam çok sevinirim 👍
@@tolgakaranlik hocam bakabildiniz mi acaba
bakabildinizmi merak ettim de. bakabildiyseniz buraya yazın :)
Mo
Ma😊😊 bizde😊
Bizansa döndük vergini vermezsen ineğini bişe alıcaklar😄
Devlet bu parayı , çatur çutur yiyor sonra 😂😂😂 mersedes s class , yatı 7,5metreden den 12 metreye çıkarmak gibi adımlar atabilir yada kendi torunlarına yatırım yapar , gelecekteki😊 😮😊
Keşke bu kadar para olsada 😅
Abi ben yatırım alacağım mesela böyle bir olayım oldu. Fakat adam yatıracağı parayı şirket kasasına yatırıp ortak olmak istedi. %25 ortak olacak anonim şirkete. Daha ortada şirket yok. Ben de dedim ki ticari bir hesap açsam aynı bu şekilde sözleşme yapsak banka ile anlaşsak kişisel hesabıma sözleşme karşılığında bu parayı atabilir mi ? 2milyon tl mesela.
Çünkü şirket kasasına attığında o para oradan çıkarsa yerine geri koymak gerekiyormuş. Ve o adam bundan %25 sorumlu oluyor. Yani riski yok her şey bana oluyor nedense. Ayrıca her harcamayı faturalandırmak gerekiyormuş ama oyun yaparken her harcamayı faturalanadıramayız gayri resmi harcamalara olması lazım. Bu yüzden şirket kasasına yatırım yapılmasını istemiyorum başka yolu nedir bunun ?
Türkiyedeki yatırımcılar böyledir, kendinde hiç şüphe yoktur kaçma göçme riski hep sendedir. O pirü paktır sen potansiyel hırsızsındır.
Arkadaşlar çalıştığım 2 farklı şirket Griffin Partners'tan yatırım aldı, Kriptomon $5M aldı Illuvium Zero $10M aldı. Çalıştığım Türk firması Paribu ve başka capital firmalarından toplam $10M aldı. Hiçbir düzgün şirket o şekilde "çay kahve paranı ödüyim, paralar da benim hesabıma gelsin" diye bir yatırımı kabul etmez. Karşı taraf sana o kadar inanıyorsa parayı sana baştan verir sen de aşama aşama ilerleme gösterirsin. Bu işler böyle yapılıyor, bunun değişiğine asla yanaşmayın. Sizin kendisine koşulsuz güvenmenizi isteyip size hiçbir konuda güvenmeye yanaşmayan insanlar dürüst değillerdir ve asla o işlerin sonu hayırlı bitmez.