Allah yolunu açık etsin. Çok faydalandım. Sizin gibi mükemmel bir ses tonu ve gereksiz konuşmalar sıfır mükemmel bir video.bilgiler için teşekkür ederim.
Allah sizden razı olsun bir eğitimci gibi net ve sade bir bilgi olmuş bu bilgiler çok elektrikçi arkadaşlarımız bilmiyor... 1990 lı yıllarda bir inşaatta çırak olarak çalışıyordum ilk kez orada karşılaştım ne denli önemli olduğu o zaman öğrendim. Şimdi kendime müstakil bir ev yapıyorum ve evimin elektrik panosunda bu malzemelerde kullanmak üzere bir liste hazırladım olmazsa olmazımdır nedeni ise elektriğe çok çarptırmamdan kaynaklanıyor.
Gördüğüm pek çok kaynakta parafudrun kaçak akım rölesinden önce devrede yer alması gerektiği belirtiliyor. Bilgi seviyem hangisinin doğru olduğunu ya da bunun önemli bir ayrıntı olup olmadığını anlamaya yetmiyor. Sadece gördüğüm durumu dile getirdim. Ailemizin insanlarımızın canının malının güvenliğini artırmak yolunda her türlü çabayı harcayandan, bildirenden, anlatandan, tartışandan, eleştirenden Allah razı olsun.
Staj zamanı yanında çalıştığım iş vereni sorguluyorum yeminle . Panoyu bağlarken hep alttan girdiyordu . Bazende yukardan giriyorduk kablo uzunluğuna göre 😑 yeminle yanında çalıştığın kişi okadar onemliki gelecek nesile doğru öğretmek gerek .
merhaba, dünyanın her yerinden hem alttan, hem de üstten bağlantı yaparlar. hangi taraf kolaya gelirse ordan bağlanır. sigortalar çalışır, bunda bir problem yok. ancak olması gereken üstten giriş, alttan çıkıştır. sebeblerini zaten videoda açıkladım. kim nasıl isterse öyle yapar, zaten bişey diyemem. ben her şeyi olması gerektiği gibi yapmaktan yanayım. teşekkür ederim yorumunuz için. varolun 🙏🙏
Salam Aleykum gardaş B sınıfı C farki 30 -40 amperde bilinecek bunu zaman akim parametirde (kılavuzunda) aydin gorebilirsiniz. Klima sistemi motorlu olduğu üçün C tipi kullanmak daha əlverişli ,birde bir klimayi 1 avtomatdan bəslənməsinə dahi iyi bəncə.Teşekkur ederim.
Kardeş faz koruma rölesinden çıkan fazı en sağa değilde ortaya bağlarsak daha sağlıklı olur. Enerji eşit dağılır ve bara üzerindeki bağlantıya yakın noktadaki ısınma en aza indirgenmiş olur. Başarılı çalışma tebrik ederim.
@@tolgakrac8768 Yaptığın yorumu oku sonra senmi 9 benmi göreceksin.. elektrik ile ilgili teknik bilgin olsa böyle saçma bir eşit dağılır gibi bir yorum yapmazdın.
@@yildizbots Tamam o zaman mala anlatır gibi anlatayım. Bir kablonun ucuna seri şekilde 10 adet 1000watt lık rezistans bağlarsan ilk bağlantı noktası mı daha çok ısınır yoksa 5 inci rezistanstan sonraki nokta mı? İlk rezistans mı daha fazla sıcaklık verir yoksa son rezistans mı? Yada 10mt şerit ledi en baştan beslediğinde mi en sondaki led ile ilk baştaki led aynı derecede ışık verir yoksa ortasından beslediğinde mi? Yada her iki uçtan beslediğinde mi? Sen bunları cevapla ondan sonra malın hangi cinsi olduğun konusunda karar veririz.
@@tolgakrac8768 ben çok zeki kardeşim bu pano 10x 1000w bir şey çalıştırmak için değil bunun için ne sigortalar uygun nede kablolar uygun. boş yapma kendini tarif etmeyide bırak artık anladım benseni
aslında bu sistemi olduğu gibi müşterinin evine götürdüm taktım. daha doğrusu mevcut panosunu değiştirdim. canlı halini çekecektim ancak videonun yayınlanma zamanına yetişmedi. teşekkür ederim değerli yorumunuz için.
Bina ve daire panosunda kaçak akım rolesi yok. bina panosundan daireye giden kabloda sadece sayaç var. Sayaç ile daire arasında da hiçbir şey yok. Daire panosunda B25 6 tane sigorta var. Sizin yaptığınız gibi sadece daire içinde pano yapsam olur mu.
@@rcoskun9664 Olur kaçak akım rolesine 9 taneden fazla sigorta eklemeyin ve Kaçak akım rolesinin Amperi ile kullandıgınız sigortaların amperi en azından sigortaların en büyüğüyle aynı olsun
Ustam müsadenle bir düzeltme yapmak istiyorum. 3.18 deki C tipi sigortadan bahsediyorsun. C tipi sigorta manyetik olarak 10 katında açar. Yani senin orda gösterdiğin 40A bir sigorta. C tipi kullanıyorsun. Buda manyetik açmasının 10 katı olduğunu gösterir. Yani 40Ax10Kat= 400A lik faz toprak arası bir kısa devre olursa bu devreyi açar demektir. Buda çevrim empedans ile ölçüm yaptığında 230V / 400A = 0,57 Ω luk bir direnç olması gerekmektedir. Yani senin oradaki çevrim empedans değerinin 0,57 Ω ve altında bir değer olursa, faz toprak arasında bir kısa devre olduğunda çok rahat bir şekilde senin sigortan devreyi açar. Diyelim ki sen orada 40A B tipi sigorta kullandın. Bu sefer B tipi sigortalar 5 katında açar. O da 40A x 5 Katı = 200A lik faz toprak arasında bir kısa devre olursa bunu açar. Buda 230 V / 200A = 1,15 Ω luk çevrim empedans değerinin olması gerekmektedir. Tesisteki topraklama eğer yeterli hatta çok iyi ise bu örneğe göre 0,25Ω olduğunu varsayarsak senin B16A sigortanda faz toprak arası kısa devre olduğunda C40A sigortanda atar. Kısacası buna manyetik açma denir. Buradaki amaç, gövdeye canlı uç / faz değdiğinde oluşacak kısa devre akım toprak üzerinden akar ve devreyi kesmesi beklenir. Tabi devrede RCD/Artık Akım Koruma Rölesi/Kaçak Akım Koruma Rölesi bulunuyorsa o da açar. Piyasada yanlış bilinen bir doğru var. Usta diyor ki, "Ben motor devrelerine C tipi sigorta takarım. Daire deki linyelere de B tipi takarım. neden C tipi sigorta geç açar, B tipi sigorta erken açar. Motor ilk kalkınmada demeraj akımı ile yüksek akım çeker ve anlamsız yere devreyi keser" diyor. Fakat ben ölçüm yaptığımda motor devrelerinde, örnek olarak C63A sigorta kullanılmış. Ben bunu söktürüyorum ve yerine B63A sigorta taktırıyorum. O makine ilk kalkınma anında sigorta atıp devreyi kesmiyor. :) Termik açma ise; kullandığın kablonun bir akım taşıması vardır. Mesela 6 mm² kablo havada 44A akım taşır. Bu sefer sen oraya 40A sigorta takarak kablonun aşırı akım taşıyarak yanmasını engellersin. Bazı ustalar şimdi diyebilir ki, "Ben C40 A sigortanın üzerinden 44A çektiğini gördüm ama yine de devreyi açmıyor" Evet açmaz. Bu da kullandığın sigortanın teknik kataloğundaki eğriye baktığında o sigortanın hangi akımda hangi saniyede açtığını gösterir. Eğer B40A veya C40A sigortanın üzerinden 50A geçtiğini gördün ve o sigorta devreyi uzunca bir süre açmıyorsa o sigortayı sök at. Artık hassasiyetini gidermiş demektir. İyi çalışmalar dilerim..
Hocam affınıza sığınarak bir şey sormak istiyorum. Bu konularda çok bilgili değilim o zaman bu uygulamada olduğu gibi nötr kesen sigortayı C sınıfı kullanmak mı yoksa B sınıfı mı tercih etmek gerekir.
@@oguzhanalkan5924 Estağfurullah. Sigortanı hem termik yönden hem de manyetik yönden doğru seçmen gerekir. Termik olarak, eğer kablon 4x6 mm² ise en fazla 40A sigorta kullanırsın ki kablonun fazla akım çekip ısınmasın diye. Manyetik olarak daB tipi kullanırsan faz toprak arasın kısa devre olursa 5 katında açma yapar, C tipi kullanırsan faz toprak arasın kısa devre olursa 10 katında açma. Bunun için ise çevrim empedans değerini ölçmen gerekir. Çevrim empedans değerine göre sigortanı seçmelisin.
😂😂 ağa sen nereden çıkardın 400 amper falan filan 400 amper çekecek kablo varmı ev tesisatinda yapan mühendis 40A yapmış buda şu demek 40A gücü aşarsam kapatırım
Helal olsun sana sayım hocam akademik açıklamanın da üstünde bir açıklama net kesintisiz tane tane dürüstçe eline ağzına diline sağlık hocam.Başka böyle videolar yayınlarsanız memnun oluruz sayın değerli dürüst hocam.Saygılar.
Kur güncellemeleri sonrası ABB parafudr olmuş viko :D Bu kalitede iş yapmak giderek zorlaşıyor hocam.. Ellerinize emeğinize dilinize sağlık harika bilgilendirici video.
Bir ev için sigortada kullanılacak malzemeleri ince ince ayrıntılı anlatmışsınız. Sadece AŞIRI GERİLİM VE AKIM KORUMA RÖLESİ konusunu kısa kesmişsiniz. Verdiğiniz linkte bir çok çeşidi var.. Bize ev için Aşırı gerilim ve akım koruma rölesi için almamız gereken model ve marka tavsiyesinde bulunurmusunuz.. Teşekkürler...
merhabalar , faydalı bır paylaşım emegınıze saglık yalnız aklıma takılan soru .ana sıgortadan parafadura ordanda kacak akım rölesıne yaptıgınız baglantı benı düşündürdü cunkı üsten aynı cıkış yapıyorsunuz bence anlamsız cunkı dırek baglasanızda aynı işlem lakın cıkış yerınden bağlantı yapsanız bana mantıklı gelırdı böyle parafadurun faydasını kacak akım rölesı görmez yanılıyor ola bılırım ama mantığıma ters .başarılarınızın devamını dılıyorum esenkalın
merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim. özür diliyorum ancak, çıkış yerinden bağlantıdan kastınızı anlamadım. parafudr kendinden önceki ekipmanı korumaz, kendinden sonra gelen ekipmanı korur. Kaçak akımdan sonra parafudra bağlantı alırsanız kaçak akımı korumayacaktır. Ancak kaçak akım önemli değil diyorsanız, ana kesiciden sonra iki ayrı çıkış alıp birisini parafudra, diğerini kaçak akımın üst girişine bağlayabilirsiniz. Ya da ana kesiciden sonra kaçak akımın girişine ve yine ayrı yerden parafudra atlama yapabilirsiniz. Ancak kaçak akımdan sonra kesinlikle parafudra atlama yapılmaz. Yıldırım darbesi ulaştığında olası bir kaçak akımın devreyi kesmesi isteyeceğimiz bir şey değil. parafudr işlevsiz kalacaktır. Saygılarımla.
@@GelecekSimdi. arkadaşın söylediğini anlamadınız. Siz parafodura çift kablo girdiniz. Kablonun biri kaçak akıma gidiyo. Ortak girişten aldığına göre parafodur koruması işe yaramadan ortak bağlantının direk bağlantıyla farkı kalmıyo. Parafodur görmeden direk bağlantı almış oluyosunuz. Bu bağlantının anlamı kalmıyo.
Belcikada standard sigortanin altindan giris yapilyo ve usten cikis. Ustelik sigortalara tarakli baglanti yaparsan standard olarak sigortanin altindadir
bizde de aynısını yapıyorlar. ancak doğrusu o değil. sebebini videoda açıkladım. sigortalar alttan da üsten de bağlansa çalışır. bu konuda bir problem yok.
Otomatik Sigortalarda Giriş - Çıkış Bağlantıları Nasıl Yapılır? Minyatür devre kesiciler ya da diğer adıyla otomatik sigortalar, bağlı bulundukları elektrik devresini aşırı yük ve kısa devre durumlarına karşı korumak amacıyla tasarlanmış otomatik anahtarlardır. Bağlı bulundukları devreden geçen akım belirli bir değerin üstüne çıkınca veya devrede bir kısa devre olması durumunda devre enerjisini keserler. Böylelikle devre de hem aşırı yük (termik) hem de kısa devre(manyetik) koruma fonksiyonlarını gerçekleştirirler. Otomatik sigortalarda, kullanılan elektrik panosunun hacmi ve devre elemanlarının pano içindeki dizilişlerine göre, sigortanın alt ya da üst terminallerinden enerji girişinin yapılması ihtiyacı söz konusu olabilmektedir. Böyle bir olanak, bazı durumlarda pano içindeki hacmin daha verimli kullanılabilmesi adına önem arz etmektedir. Otomatik sigortalar üzerinde 0 ve 1 olarak sigortanın açık ve kapalı konumları belirtilmiştir. Genel olarak sigorta açık konumdayken (0 konumu) herhangi bir dikkatsiz davranışa ya da karışıklığa yol açılmaması için enerjinin 0 konumunda yani sigortanın alt terminallerinde beklemesi tercih edilmektedir. Bu durum tamamen tercihe bağlı olup, otomatik sigortalara enerji girişlerinin alt ya da üst terminallerden yapılmasında herhangi bir teknik sakınca yoktur. Otomatik sigortalar üzerinde ayrıca terminal bağlantıları gösterilmektedir. Bu gösterimde, üst terminaller 1,3,5 ve N ; alt terminaller 2,4,6 ve N ifadeleri ile belirtilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, L1 fazı sigortanın 1 numaralı terminalinden giriş yapıldıysa, aynı fazın çıkışı 2 numaralı terminalden alınmalıdır. Bu hususun haricinde 1,3,5 olarak belirtilen üst terminallerden enerji girişinin yapılması, 2,4,6 olarak belirtilen alt terminallerden enerji çıkışının yapılması zorunluluğu söz konusu değildir. Devrede nötr hattı, sigorta üzerinde beyan edilen “N” terminaline bağlandığı sürece, faz sıralamasının nasıl yapıldığı ya da faz girişlerinin hangi terminallerden yapıldığı konusunda teknik bir zorunluluk bulunmamaktadır.  bağlantıdevrekesiciminyatürotomatiksgortatip TEKNİK KÜTÜPHANE 17.978
Uzun zamandır beklediğim bir uygulamaydı trifaze uygulama videonuzdan yola çıkarak benzer bir monofaz uygulaması yapmıştım daireme tabi bir kaç kusurlu işlem yaptığımı fark ettim, 2 li grup sigortayı c25 kullanmak tekli sigortalara alttan giriş yapmak gibi yaklaşık 8 aydır sorunsuz kullandım bir sorun yaratmadı ama en kısa zamanda c40 takıp girişleri üst tarafdan yapıcam bu arada bu sistemin ne kadar önemli olduğunu geçen gün ütüden sızan suyun teması sonucu çarpılmaktan kurtuldum kaçak akım rölesi anında kesme yaptı bu tarz bilgileri paylaştığınız için çok tşk...
Hocam bulduğum daire büyük bir daire her katta elektrik panosu var , daire de kaçık akım rölesi attığı zaman panodaki kaçık akım da atıyor çoğu zaman , panolarda kilitli ve anahtarlar da yetkililer bu yüzden de problem oluyor baya
Vide çok güzel eğitici olmuş, bi sorum var faz koruma rölesi varken parafudur kullanımının amacı nedir, yada gerek var mıdır, zaten faz koruma yüksek gerilimde şebekeyi kesecek
Ya yorumları okudumda dedim ne adamlar var. C tipi sigorta mutfakta en iyi korumayı sağlar. Bu yüzden endüstride genellikle makinalara C tipi sigorta takarlar. B tipi sigortanin koruyacagi max: Tv ampul, ısıtıcı, ütü, radyo, gibi kisa devrelerde hatti korur. Sorun olmaz o yüzden akilli bir elektrikçi tv ye B tipi buzdolabuna vs beyaz eşyaya C tipi atar
Endüstri ve ev kullanımını aynı kefeye koymanız çok doğru olmaz. Günümüzde üretilen beyaz eşyalara C tipi sigorta takılmaz. C tipi ile B tipinin koruma kapasitesi farklıymış gibi bir yorum yapmışsınız. Aralarındaki tek fark B hızlı tip, C yavaş tiptir. O yüzden son noktada c tipi kullanılmaz. Buzdolabınız ya da fırınınız c tipi sigortanız devreyi kesene kadar tamir edilemez hale gelirse sorumlusu c tipi sigortanızdır.
ustam eline saglık parafadura giriş yaptınizda çıkışı almadıniz topraklama çıkış aldıniz faz çikişi yok bide nötüre gelen baglantı sigortaya baglı toplam nötüre gelen nötür baglantısı yok nereden nötür alacak
merhaba, parafudr bağlantıları bu şekilde yapılmaktadır. Yüksek gerilim darbesi geldiğinde kartuşlar iletken hale gelerek faz, nötr ve topraklama hatlarını birleştirir. böylece yıldırım darbesini toprağa yönlendirir, aynı zamanda da tesisattaki tüm devreleri eş potansiyele almış olur.
merhaba, parafudrlar tesisata paralel bağlanıyor. giriş ve çıkışı bulunmamaktadır. Üstte bir faz ve bir nötr bağlantı noktası var. Altta ise topraklama girişi vardır. altta bulunan klemensler birleşiktir ve tek bir noktadan topraklama bağlantısı yapılır. yani alttaki tüm klemenslere tek tek topraklama bağlantısı yapmaya gerek bulunmaz.
Üsten girilir kısmı tamamen kolpa saatten gelen kablolar ve linyelerin sigorta kutusuna giriş yönüne göre işlenir linyeler üstten geliyosa boşuna onları aşşaya indirip kablo curcunası oluşturmaya gerek yok
Kablo curcunası oluşturmaya gerek yok demişsin, ama bu "sıkıntı yok" kafasının yaptığı panoları da gördük, kuş yuvası gibi oluyo. Hiçbir işin mühendisliğini anlamadan ustası olunmaz, TRde ise insanlar "edindiği bilgi"ye değil, "iş başında geçirdiği vakit"e göre kendilerine usta diyorlar. Çoğu Avrupa'da yeterlilik belgesi bile alamaz.
ben cnmm adlı kişiye katiliyorum daha önçe başima geldi bir bayan bana evde kombim,arizalandi bir bakabilirmisin dedi,gittim bir baktim tek sigorta c tipi 30 amper bağlamislar ve kombide oluşan sorundan dolayi sigorta gecikmeli olarak atmiş ve kombiye zarar vermiş,allahtan motoru yakmamiş,kombici geldi arizayi giderdi sorunun sigortadan oldugunu söyledi,bende hemen 10 amper b tipi sigortayi taktim,ve gittim, 3 ay sonra bayan bana tsk ederim,evde diğer makinalarida acinca atiyor sigorta demisti bende atmasi iyi eger atmassa kombiye zarar verebilir demistim nitekim de tam duşundugum gibi cikti,şuan bir sorum yok bence b tipi 20 amper sigortalar c tiplerinden herzaman daha iyidir
Emeğinize sağlık, Yalnız 29:25. dakikada anlattığınız parafudr topraklamasının dairelerden gelen tüm topraklama barasıyla ortak bağlanması sorun yaratabilir, parafudr görev yaptığında (yıldırım gb.) toprak hattına akarken daha kısa mesafedeki alıcılara ulaşması ve bu alıcıyla temas halindeki insan için tehlike arz etmesi olası bir durum. saygılar
merhaba, elektrik konusunda bilginiz var mı bilmiyorum ancak gerek topraklama, gerek parafudr konusu başlı başına bir ders konusudur. Burada amaç zaten tüm kutupları eş potansiyele alıp gerilim farklarını ortadan kaldırmak. Sizin dediğiniz gibi bir uygulama yapıldığında yaşanabilecekleri hayal bile edemezsiniz. Binada farklı farklı topraklama kullanmak çok tehlikeli bir uygulamadır.
Selam aleykum hocam 2 tane sorum var 1. Evde 2 tane kacak akimi kullanmak istiyorum hem yangin tesisati koruma hemde insan hayati koruma bunun icin 300ma saat tan once baglayabilrmiyim ? 2. 15kw veya 20kw ev icin kaclik kablo lazim ana kolon hatti mesafe 50M
böyle bir pano ve işçilik ücreti ile pano değişimini ücreti ne kadar olur yakın zamanda ev panosunu değiştirmek istiyorum sakıncası yoksa bilgi verir misiniz?
Slm gerçekten çok güzel anlaşılır bir anlatım olmuş birşey takıldı kafama bağlantıyı incelediğimde bu şekilde olunca kaçak akım görevini yapabilecekmi çünkü kaçak akımdan çıkıp akım koruyucuya giriyor bağlantı ondan bu durumda sadece akım koruyucu görev yapacak gibi duruyor cvp verirseniz memenun olurum
Peki size bir soru anbemlerin evinde trifaz tesisat var. Elektrikçi kaçak akım rölesinin en sağına N yazan yere faz bağlamış, en solunada nötr koymuş. Sigortalara alttan gşrip üstten çıkmış. Fazların üçünüde birleştirip sigortalara dağıtım yapmış. Sizce bu olur mu?
Merhaba.Oncelikli videonuz için elinize sağlık ama sigortaya ustten girilmesi gerektiği konusunda yanılıyorsunuz. Sigortanın kontaginin açmasını saglayan bimetal sigortanın alt girişine bağlıdır.ve her iki giristende girildiginde sigortanın dili dedigimiz kisima kadar enerji gelir.Alttan girilmesinin avantajlı tarafı herhangi bir kısa devre durumunda açmış olan sigortayı bimetal soguyana kadar acamazsiniz ama üstten girişlerde bimetal soğumadan sigortayı kapatabilir ve eğer ısrarla kaldirirsaniz sigortanın kontagini yakabilirsiniz.Bu fark dışında alttan ve üstten girmenin çalışma açısından farkı yoktur.Saygilar.
merhaba, herhangi bir yanılgı söz konusu değil.alttan giriş yaptığınızda bi metal sürekli olarak elektriğe maruz kalır. üstten giriş yaptığınızda sigortayı açtığınız zaman sigortadaki tüm devrelerin elektriğini kesmiş olursunuz.
Merhaba ustam bu dwgerli bilgileri paylastigin icin tesekkurederim faz koruma rolesin voltaj ayari maxmum kac olmali ben 245 volta ayarladim ama en saglikli degerleri nedir
Hocam emeğinize sağlık. Çok güzel bir anlatım olmuş benim gibi bilmeyenler için :) ama kafama takılan bir soru var. ilk kontaktan çıkan kahverengi kabloyu hem parafudr hemde kaçak akım rölesine bağladınız. Burada zaten gelen yıldırım yada fazla bir enerji zaten ilk kontaktan çıkan kahverengi kablo üzerinden hem parafudra hemde kaçak akım rölesine gitmiş oluyor çünkü parafudr fazından olan ikinci kablo kaçak akım rölesine girmiş. Nasıl kaçak akım rölesini korumuş oluyorsunuz bu birleşik olan kabloyla ?
atlama barasının sagına fazı girmektense bn dırek orta kısmına baglarım eşit şekilde yük dagılgsın diye. birde prafudura faz girdiniz çıkış yok ? parafudurun cıkısından kaçak akım girişine girilmesi gerekmez mı ?
(Değişik ek: RG 04/04/1986- 19068) v) Sigortalar ve kesiciler korunacak hattın başına konulmalıdır. Şebekeden sigortaya gelen faz iletkeni her zaman sigorta gövdesinin alt kontağına bağlanmalıdır. Sigortalı anahtarlar açıldıktan sonra sigorta elemanı gerilim altında kalmamalıdır.
bu madde zorunlu bir madde olmayıp tavsiye niteliğindedir. bence iç tesisat yönetmeliğinde böyle bir zorunlu olmayan maddesinin olması da doğru değildir. daha önce de defalarca söyledim, üstten ya da alttan giriş yapmak sigortanın çalışmasını etkilemez. ancak sigortaların iç devresi alt kontaktan beslenir. sigorta açtığı zaman iç devrenin de şebekeden ayrılması için canlı ucu üst kontağa bağlamak daha doğrudur. ben böyle doğru buluyorum ve doğrusu budur derim ve haklıyım. sen de alttan giriş yapacağım burda böyle yazıyor dersin haklısın. bu konu menemen soğanlı mı soğansız mı olura döndü artık.
Ustam emeğine sağlık çok güzel bir anlatım bir sorum olacak cevaplarsan sevinirim evim tek katlı müstakil monofaze bir tesisata sahip sayaç panosunda b tipi 40A.Sigorta var ana sigorta fakat 3000 A. Lik bir koruması var siemens marka aynı panoda 10000A.e kadar korumalı 30ma.kaçak akım rolesi var ve bunun girişleride alttan yapılmış daha sonra daire içi sigortalara girilmiş ve onlarda alttan giriş sorum şu ana sigortayı b tipi 40A. 10000A e kdr korumalı ile değiştirsem ve 30 ma.lik kaçak akımı içerdeki panoya alıp üstten giriş yapsam sayaç panosunada 300ma.lik kaçak akım koysam yangına karşı yani giriş sıralaması ana sigorta ,sayaç, 300ma.kaçak akım sonra daire içi c tipi 40A.10000 A.e korumalı nötür korumalı sigorta sonra 30ma.kaçak akım sonra linye sigortaları tabii bunları yaparke kısa ek yapmam gerekli 30 cm.kadar bu bir sorun yaratırmı çünkü sayaç mührünü açamayacağım için üstten girişi yaparken ek yapmam gerekecek uzun oldu ama beni bu konuda bilgilendirebilirmisin ustam teşekkürler.
Burada ustamıza panoda C tipi sigorta kullanılmaz demiş bazı arkadaşlar. Ben elektrikçi değilim ama orta derecede bilgi ve tecrübem var. Panoda Ana sigortayı C tipi kullanmadık sayalım ve B tipi kullandık panoda da Kurmalı kaçak akım var haliyle dışarıdan gelen yüksek akımlarda kaçak akım atar ve kendini kurar şimdi Ana sigortayı C tipi kullanmadığımızda oda atacak ve kaçak akım kurmayacak ve siz tatilde sesiniz ozaman ne olacak
Faz koruma rölesini kaçak akım sigortasından önce takmak gerekmez mi çünkü bir kaçak olduğunda faz koruma rölesinin üzerinden geçip emniyet sigortasına ulaşır mı
Emeğinize sağlık güzel paylaşım olmuş. Teşekkürler. Ustam bizim binada ve dairelerde kaçak akım rolesi yok. Tam rezillik. Günlerdir araştırıyorum bu rezilliği yapan her kimse cezalandırılması için ne yapmalıyım. Hukuki olarak konu hakkında bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. Ceza alacak dağıtım şirketi mi, müteahhit mi, yapı denetim mi bilemiyorum nerelere başvuru yapsak. Yardımcı olursanız memnun olurum. Şimdiden teşekkürler sağolun.
Ana sigorta 40amper oldugunu varsayarsak 6mm2 lik kablo fazlasiyla yeterlidir. 10 mm2lik kablo 220v 70 amper tasir yani fantezi icin yapilacak bir islem. Sigorta girisleri dunyanin heryerinde ustten dediniz oyle degil. Hollandada yasiyorum ve bu isi yapiyorum gruplar alt pinlerden beslenir ve kabloyla degil ozel birlestirme braketleri kullanilir. Kolay gelsin
ortada bir fantazi yok. 3x10 nyy kablo boru içerisinde 45 Amper akım taşır, bilmiyor musunuz, bilmek mi istemiyorsunuz anlamadım? 45 amper akım taşıdığı için de 40 amper sigorta kullanılır. 3x6 nyy kablo boru içerisinde 33 amper akım taşır. Ülkeden ülkeye sigortalar farklı üretilmediğine göre Hollanda'da yaptığınız uygulama da doğru değil. Ben sigorta çalışmaz demedim, olması gerekeni söyledim. Türkiye'de de neredeyse tüm elektikçiler alttan giriş yapıyor. Çalışmıyor mu çalışıyor ama doğru olan uygulama bu değil!
merhaba, evet videodaki ac tipi ancak ben videoda da belirttiğim gibi evler için mutlaka a tipi öneriyorum. Video çekerken elimde olmadığı için Kaçak akım rölesini temsili olarak kullanmak zorunda kaldım. saygılarımla.
ustam emeğine sağlık çok güzel bilgiler veriyorsun ustam daire monofaze sigorta kutusunda tüm sigortaların b sınıfı kullanılması öneriliyor demirdöküm kombi yetkili servisi kombi için c2 amperlik sigorta almamızı söyledi bu doğrumudur? kombi içinde b sınıfı sigorta olması doğru olmazmı?
acemi bile değilim hiç anlamam da meraktan takip ediyorum diğer bir video da kaçak akım rölesi üzerindeki şartel nört tarafında olur denilmişti. sizin kullandığınız kaçak akım rölesinde şartelin olduğu taraf faz mı
300 mA kacak akim rolesi gercekten yangina karsi koruma yapiyor mu. Mesela buatta gevsek kabloda ark olsa isinsa sonra yangin ciksa 300 mA bunu korur mu ?
Ustam bir sorum olsa cevaplarsan sevinirim. Özellikle buzdolabını gurup dan etkilenmeyen ayrı bir gurup olarak kaçak akım korumalı sigorta kullansak nasıl bağlantı yapmalıyız.
otomatik faz seçici diye bir cihaz var sizin bu link verdiğiniz Tomzn firması satıyor yine. Eve gelen trifaze hattı en ideal voltaj hangi fazdaysa onu seçip monofazeye çeviriyor. Bölgemde düşük voltaj sorunu olduğu için ihtiyaç duyuyorum bu cihaza. Sizce kaçak akım rölemi trifaze olarak bu cihazdan önce mi kullanmalıyım yoksa monofaze olarak bu cihazın çıkışına mı bağlamak gerekir?
merhabalar öncelikle paylaşımınız için teşekkürler . bu röleden bende aldım lakin set yaptığım ayarlar elektirik gidip geldiğinde sıfırlanmış oluyor. benmi yanlış ayarlıyorum bilemedim. bu konu ile ilgili varmı bir püf nokta. şimdiden teşekkürler
Allah yolunu açık etsin. Çok faydalandım. Sizin gibi mükemmel bir ses tonu ve gereksiz konuşmalar sıfır mükemmel bir video.bilgiler için teşekkür ederim.
Yıllarca Elektrik İşleri İçinde Çalıştım
Bu Bilgilere Hayran Kaldım
Bilmediğim Çok Şeyler Varmış
Video Detaylı Anlatım Olmuş
Emeğinize Sağlık
Seyrettiğim en başarılı ve tane tane gerekçeli Türkçe anlatım. Bravo!
Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim 🙏
Allah sizden razı olsun bir eğitimci gibi net ve sade bir bilgi olmuş bu bilgiler çok elektrikçi arkadaşlarımız bilmiyor...
1990 lı yıllarda bir inşaatta çırak olarak çalışıyordum ilk kez orada karşılaştım ne denli önemli olduğu o zaman öğrendim. Şimdi kendime müstakil bir ev yapıyorum ve evimin elektrik panosunda bu malzemelerde kullanmak üzere bir liste hazırladım olmazsa olmazımdır nedeni ise elektriğe çok çarptırmamdan kaynaklanıyor.
Ben bu işi bu kadar güzel anlatanı vallahi görmedim, çok teşekkürler.
Çok şükür 2,5kA vs 6kA farkını bilen ve yüksük ile montaj yapan meslek ustaları var :) Zaman ayırıp paylaştığınız için teşekkürler.
Sigortanın kA değerini neye göre belirliyoruz neden prizleri neye göre aydınlatmayı neye göre belirliyoruz
@@Kerem-ku4qfkA değeri sigortanın ne kadar hızlı atacağını belirler ne kadar düşükse o kadar hızlı atar.
Gördüğüm pek çok kaynakta parafudrun kaçak akım rölesinden önce devrede yer alması gerektiği belirtiliyor. Bilgi seviyem hangisinin doğru olduğunu ya da bunun önemli bir ayrıntı olup olmadığını anlamaya yetmiyor. Sadece gördüğüm durumu dile getirdim. Ailemizin insanlarımızın canının malının güvenliğini artırmak yolunda her türlü çabayı harcayandan, bildirenden, anlatandan, tartışandan, eleştirenden Allah razı olsun.
merhaba, parafudr'u kaçak akımdan önce kullandık. kaçak akımdan sonra parafudr zaten kullanılmaz. Allah sizden de razı olsun.
temiz anlatım sistemli yaklaşım olmuş teşekkür.
Çok bilgilendirici ve açıklayıcı bir video olmuş. Teşekkürler.
Staj zamanı yanında çalıştığım iş vereni sorguluyorum yeminle . Panoyu bağlarken hep alttan girdiyordu . Bazende yukardan giriyorduk kablo uzunluğuna göre 😑 yeminle yanında çalıştığın kişi okadar onemliki gelecek nesile doğru öğretmek gerek .
merhaba, dünyanın her yerinden hem alttan, hem de üstten bağlantı yaparlar. hangi taraf kolaya gelirse ordan bağlanır. sigortalar çalışır, bunda bir problem yok. ancak olması gereken üstten giriş, alttan çıkıştır. sebeblerini zaten videoda açıkladım. kim nasıl isterse öyle yapar, zaten bişey diyemem. ben her şeyi olması gerektiği gibi yapmaktan yanayım. teşekkür ederim yorumunuz için. varolun 🙏🙏
Hiç anlamam ama sonuna kadar izledim gerçekten emek dolu video elinize sağlık
sizin de yüreğinize gözlerinize sağlık. nazik yorumunuz için çok teşekkür ederim 🙏
Muhteşem emek Muhteşem bilgiler...ALLAH razı razı olsun
çok nazik bir yorum. Allah sizden de razı olsun.
Salam Aleykum gardaş B sınıfı C farki 30 -40 amperde bilinecek bunu zaman akim parametirde (kılavuzunda) aydin gorebilirsiniz. Klima sistemi motorlu olduğu üçün C tipi kullanmak daha əlverişli ,birde bir klimayi 1 avtomatdan bəslənməsinə dahi iyi bəncə.Teşekkur ederim.
İşinin ehli ve bildiğini paylaşan güzel insan 💗💗 harika bir video olmuş eline emeğine sağlık 💯💯🥰✨
çok teşekkür ederim. estagfurullah. paylaşılan bilgi kutsaldır 🙏👍
Kardeş faz koruma rölesinden çıkan fazı en sağa değilde ortaya bağlarsak daha sağlıklı olur. Enerji eşit dağılır ve bara üzerindeki bağlantıya yakın noktadaki ısınma en aza indirgenmiş olur. Başarılı çalışma tebrik ederim.
su değil elektrik bu :)
@@yildizbots bilgi dolu bir yorum olmuş bravo. Yaş kaç 9 falan ?
@@tolgakrac8768 Yaptığın yorumu oku sonra senmi 9 benmi göreceksin.. elektrik ile ilgili teknik bilgin olsa böyle saçma bir eşit dağılır gibi bir yorum yapmazdın.
@@yildizbots Tamam o zaman mala anlatır gibi anlatayım.
Bir kablonun ucuna seri şekilde 10 adet 1000watt lık rezistans bağlarsan ilk bağlantı noktası mı daha çok ısınır yoksa 5 inci rezistanstan sonraki nokta mı?
İlk rezistans mı daha fazla sıcaklık verir yoksa son rezistans mı?
Yada 10mt şerit ledi en baştan beslediğinde mi en sondaki led ile ilk baştaki led aynı derecede ışık verir yoksa ortasından beslediğinde mi? Yada her iki uçtan beslediğinde mi?
Sen bunları cevapla ondan sonra malın hangi cinsi olduğun konusunda karar veririz.
@@tolgakrac8768 ben çok zeki kardeşim bu pano 10x 1000w bir şey çalıştırmak için değil bunun için ne sigortalar uygun nede kablolar uygun. boş yapma kendini tarif etmeyide bırak artık anladım benseni
VAROL ABİ BİLGİLƏRƏ GÖRƏ SAĞOL QARDAŞ
ƏLLƏRİNİZƏ SAĞLIQ 👍🇦🇿⚡⚡✋
Kompanzasyon ve frekansli yol vericilerle ilgili video yapabilirsiniz harika olur birde kablo çapı pratik nasıl hesaplanır
Teşekkürler güzel ve yararlı bilgi. Elektrik verseydiniz sistemin çalıştığı görünseydi daha da iyi olurdu.
aslında bu sistemi olduğu gibi müşterinin evine götürdüm taktım. daha doğrusu mevcut panosunu değiştirdim. canlı halini çekecektim ancak videonun yayınlanma zamanına yetişmedi. teşekkür ederim değerli yorumunuz için.
@@GelecekSimdi. ben teşekkür ederim değerli bilginiz için.
Şu bahsini ettiğiniz "şekilli şukullu" bağlantılarla iligli de bir video gelsin.
Ustam, kablo sıkma pensesi ve kablo yüzük bağlantısı ve uyum, ölçüleri hakkında bir video çekebilir misin?
merhaba, elbette neden olmasın. saygılarımla.
Enya kablo larda yüksük kullanıyoruz iyi oluyor gevşek olmuyor ellerine emeğine sağlık 👍👍👍👍
çok teşekkür ederim. varolun 🙏
Bulunduğum bölgede çok elektrik kesintisi olmakta sizin gibi buralarda değerli usta bulmak imkansız gibi. Emeğinize sağlık. Teşekkürler.
Bina ve daire panosunda kaçak akım rolesi yok. bina panosundan daireye giden kabloda sadece sayaç var. Sayaç ile daire arasında da hiçbir şey yok. Daire panosunda B25 6 tane sigorta var. Sizin yaptığınız gibi sadece daire içinde pano yapsam olur mu.
@@rcoskun9664 Olur kaçak akım rolesine 9 taneden fazla sigorta eklemeyin ve Kaçak akım rolesinin Amperi ile kullandıgınız sigortaların amperi en azından sigortaların en büyüğüyle aynı olsun
Ustam müsadenle bir düzeltme yapmak istiyorum. 3.18 deki C tipi sigortadan bahsediyorsun. C tipi sigorta manyetik olarak 10 katında açar. Yani senin orda gösterdiğin 40A bir sigorta. C tipi kullanıyorsun. Buda manyetik açmasının 10 katı olduğunu gösterir. Yani 40Ax10Kat= 400A lik faz toprak arası bir kısa devre olursa bu devreyi açar demektir. Buda çevrim empedans ile ölçüm yaptığında 230V / 400A = 0,57 Ω luk bir direnç olması gerekmektedir. Yani senin oradaki çevrim empedans değerinin 0,57 Ω ve altında bir değer olursa, faz toprak arasında bir kısa devre olduğunda çok rahat bir şekilde senin sigortan devreyi açar.
Diyelim ki sen orada 40A B tipi sigorta kullandın. Bu sefer B tipi sigortalar 5 katında açar. O da 40A x 5 Katı = 200A lik faz toprak arasında bir kısa devre olursa bunu açar. Buda 230 V / 200A = 1,15 Ω luk çevrim empedans değerinin olması gerekmektedir.
Tesisteki topraklama eğer yeterli hatta çok iyi ise bu örneğe göre 0,25Ω olduğunu varsayarsak senin B16A sigortanda faz toprak arası kısa devre olduğunda C40A sigortanda atar.
Kısacası buna manyetik açma denir. Buradaki amaç, gövdeye canlı uç / faz değdiğinde oluşacak kısa devre akım toprak üzerinden akar ve devreyi kesmesi beklenir. Tabi devrede RCD/Artık Akım Koruma Rölesi/Kaçak Akım Koruma Rölesi bulunuyorsa o da açar.
Piyasada yanlış bilinen bir doğru var. Usta diyor ki, "Ben motor devrelerine C tipi sigorta takarım. Daire deki linyelere de B tipi takarım. neden C tipi sigorta geç açar, B tipi sigorta erken açar. Motor ilk kalkınmada demeraj akımı ile yüksek akım çeker ve anlamsız yere devreyi keser" diyor. Fakat ben ölçüm yaptığımda motor devrelerinde, örnek olarak C63A sigorta kullanılmış. Ben bunu söktürüyorum ve yerine B63A sigorta taktırıyorum. O makine ilk kalkınma anında sigorta atıp devreyi kesmiyor. :)
Termik açma ise; kullandığın kablonun bir akım taşıması vardır. Mesela 6 mm² kablo havada 44A akım taşır. Bu sefer sen oraya 40A sigorta takarak kablonun aşırı akım taşıyarak yanmasını engellersin. Bazı ustalar şimdi diyebilir ki, "Ben C40 A sigortanın üzerinden 44A çektiğini gördüm ama yine de devreyi açmıyor" Evet açmaz. Bu da kullandığın sigortanın teknik kataloğundaki eğriye baktığında o sigortanın hangi akımda hangi saniyede açtığını gösterir. Eğer B40A veya C40A sigortanın üzerinden 50A geçtiğini gördün ve o sigorta devreyi uzunca bir süre açmıyorsa o sigortayı sök at. Artık hassasiyetini gidermiş demektir.
İyi çalışmalar dilerim..
Hocam affınıza sığınarak bir şey sormak istiyorum. Bu konularda çok bilgili değilim o zaman bu uygulamada olduğu gibi nötr kesen sigortayı C sınıfı kullanmak mı yoksa B sınıfı mı tercih etmek gerekir.
@@oguzhanalkan5924 Estağfurullah. Sigortanı hem termik yönden hem de manyetik yönden doğru seçmen gerekir. Termik olarak, eğer kablon 4x6 mm² ise en fazla 40A sigorta kullanırsın ki kablonun fazla akım çekip ısınmasın diye. Manyetik olarak daB tipi kullanırsan faz toprak arasın kısa devre olursa 5 katında açma yapar, C tipi kullanırsan faz toprak arasın kısa devre olursa 10 katında açma. Bunun için ise çevrim empedans değerini ölçmen gerekir. Çevrim empedans değerine göre sigortanı seçmelisin.
😂😂 ağa sen nereden çıkardın 400 amper falan filan 400 amper çekecek kablo varmı ev tesisatinda yapan mühendis 40A yapmış buda şu demek 40A gücü aşarsam kapatırım
Helal olsun sana sayım hocam akademik açıklamanın da üstünde bir açıklama net kesintisiz tane tane dürüstçe eline ağzına diline sağlık hocam.Başka böyle videolar yayınlarsanız memnun oluruz sayın değerli dürüst hocam.Saygılar.
çok teşekkür ederim değeri ve nazik yorumunuz için. varolun 🙏
muhteşem muhteşem ve kesinlikle muhteşem 👏👏👏👏
çok teşekkür ederim :)
Kur güncellemeleri sonrası ABB parafudr olmuş viko :D Bu kalitede iş yapmak giderek zorlaşıyor hocam.. Ellerinize emeğinize dilinize sağlık harika bilgilendirici video.
😂😂😂😂 teşekkür ederim. 🙏
Bir ev için sigortada kullanılacak malzemeleri ince ince ayrıntılı anlatmışsınız. Sadece AŞIRI GERİLİM VE AKIM KORUMA RÖLESİ konusunu kısa kesmişsiniz. Verdiğiniz linkte bir çok çeşidi var.. Bize ev için Aşırı gerilim ve akım koruma rölesi için almamız gereken model ve marka tavsiyesinde bulunurmusunuz.. Teşekkürler...
Maşallah süpersiniz elınıze emeginize sağlık
Yine faydalı bir içerik. Favori kanalım oldu, teşekkürler.
teşekkür ederim. bilgiyi paylaşmak kutsaldır.
merhabalar , faydalı bır paylaşım emegınıze saglık yalnız aklıma takılan soru .ana sıgortadan parafadura ordanda kacak akım rölesıne yaptıgınız baglantı benı düşündürdü cunkı üsten aynı cıkış yapıyorsunuz bence anlamsız cunkı dırek baglasanızda aynı işlem lakın cıkış yerınden bağlantı yapsanız bana mantıklı gelırdı böyle parafadurun faydasını kacak akım rölesı görmez yanılıyor ola bılırım ama mantığıma ters .başarılarınızın devamını dılıyorum esenkalın
merhaba, yorumunuz için teşekkür ederim. özür diliyorum ancak, çıkış yerinden bağlantıdan kastınızı anlamadım. parafudr kendinden önceki ekipmanı korumaz, kendinden sonra gelen ekipmanı korur. Kaçak akımdan sonra parafudra bağlantı alırsanız kaçak akımı korumayacaktır. Ancak kaçak akım önemli değil diyorsanız, ana kesiciden sonra iki ayrı çıkış alıp birisini parafudra, diğerini kaçak akımın üst girişine bağlayabilirsiniz. Ya da ana kesiciden sonra kaçak akımın girişine ve yine ayrı yerden parafudra atlama yapabilirsiniz. Ancak kaçak akımdan sonra kesinlikle parafudra atlama yapılmaz. Yıldırım darbesi ulaştığında olası bir kaçak akımın devreyi kesmesi isteyeceğimiz bir şey değil. parafudr işlevsiz kalacaktır. Saygılarımla.
Kaçak akımdan sonra parafudr bağlantısı yapılmaz. videoda olduğu gibi ana sigortadan hemen sonra parafudra atlama yapılması gerekir.
@@GelecekSimdi. arkadaşın söylediğini anlamadınız. Siz parafodura çift kablo girdiniz. Kablonun biri kaçak akıma gidiyo. Ortak girişten aldığına göre parafodur koruması işe yaramadan ortak bağlantının direk bağlantıyla farkı kalmıyo. Parafodur görmeden direk bağlantı almış oluyosunuz. Bu bağlantının anlamı kalmıyo.
Parafudur devreye girdiğinde aşırı gerilimi direkt toprağa yönlendiriyor. Kaçak akım rolesine etki etmiyor bu sebepten.
Her şey güzel başarılı elinize sağlık ama keşke ezan okurken videoyu hızlandırmasaydınız teşekürler ☺️
Sigortanın kA değerini neye göre belirliyoruz neden prizleri neye göre aydınlatmayı neye göre belirliyoruz
Belcikada standard sigortanin altindan giris yapilyo ve usten cikis. Ustelik sigortalara tarakli baglanti yaparsan standard olarak sigortanin altindadir
bizde de aynısını yapıyorlar. ancak doğrusu o değil. sebebini videoda açıkladım. sigortalar alttan da üsten de bağlansa çalışır. bu konuda bir problem yok.
Otomatik Sigortalarda Giriş - Çıkış Bağlantıları Nasıl Yapılır?
Minyatür devre kesiciler ya da diğer adıyla otomatik sigortalar, bağlı bulundukları elektrik devresini aşırı yük ve kısa devre durumlarına karşı korumak amacıyla tasarlanmış otomatik anahtarlardır. Bağlı bulundukları devreden geçen akım belirli bir değerin üstüne çıkınca veya devrede bir kısa devre olması durumunda devre enerjisini keserler. Böylelikle devre de hem aşırı yük (termik) hem de kısa devre(manyetik) koruma fonksiyonlarını gerçekleştirirler.
Otomatik sigortalarda, kullanılan elektrik panosunun hacmi ve devre elemanlarının pano içindeki dizilişlerine göre, sigortanın alt ya da üst terminallerinden enerji girişinin yapılması ihtiyacı söz konusu olabilmektedir. Böyle bir olanak, bazı durumlarda pano içindeki hacmin daha verimli kullanılabilmesi adına önem arz etmektedir.
Otomatik sigortalar üzerinde 0 ve 1 olarak sigortanın açık ve kapalı konumları belirtilmiştir. Genel olarak sigorta açık konumdayken (0 konumu) herhangi bir dikkatsiz davranışa ya da karışıklığa yol açılmaması için enerjinin 0 konumunda yani sigortanın alt terminallerinde beklemesi tercih edilmektedir. Bu durum tamamen tercihe bağlı olup, otomatik sigortalara enerji girişlerinin alt ya da üst terminallerden yapılmasında herhangi bir teknik sakınca yoktur. Otomatik sigortalar üzerinde ayrıca terminal bağlantıları gösterilmektedir. Bu gösterimde, üst terminaller 1,3,5 ve N ; alt terminaller 2,4,6 ve N ifadeleri ile belirtilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, L1 fazı sigortanın 1 numaralı terminalinden giriş yapıldıysa, aynı fazın çıkışı 2 numaralı terminalden alınmalıdır. Bu hususun haricinde 1,3,5 olarak belirtilen üst terminallerden enerji girişinin yapılması, 2,4,6 olarak belirtilen alt terminallerden enerji çıkışının yapılması zorunluluğu söz konusu değildir. Devrede nötr hattı, sigorta üzerinde beyan edilen “N” terminaline bağlandığı sürece, faz sıralamasının nasıl yapıldığı ya da faz girişlerinin hangi terminallerden yapıldığı konusunda teknik bir zorunluluk bulunmamaktadır.

bağlantıdevrekesiciminyatürotomatiksgortatip
TEKNİK KÜTÜPHANE
17.978
Güzel bir içerik olmuş elinize sağlık
teşekkürler 😁
Nötr hattı kesilirse faz koruma relesi devreni açarmı? Yani nötr kopması durumu için güvenli panomu?
Azerbaycandan Salamlar...
merhaba, evet devreyi açacaktır.
Merhaba videolarınızı ilgi ile takip ediyorum. Emeğinize sağlık
teşekkür ederim ilginiz için 🙏✌️
Uzun zamandır beklediğim bir uygulamaydı trifaze uygulama videonuzdan yola çıkarak benzer bir monofaz uygulaması yapmıştım daireme tabi bir kaç kusurlu işlem yaptığımı fark ettim, 2 li grup sigortayı c25 kullanmak tekli sigortalara alttan giriş yapmak gibi yaklaşık 8 aydır sorunsuz kullandım bir sorun yaratmadı ama en kısa zamanda c40 takıp girişleri üst tarafdan yapıcam bu arada bu sistemin ne kadar önemli olduğunu geçen gün ütüden sızan suyun teması sonucu çarpılmaktan kurtuldum kaçak akım rölesi anında kesme yaptı bu tarz bilgileri paylaştığınız için çok tşk...
merhaba, değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. bildiğim şeyleri paylaşıyorum. işinize yarıyorsa ne mutlu bana. tekrar çok teşekkür ederim 🙏🙏
Hocam bulduğum daire büyük bir daire her katta elektrik panosu var , daire de kaçık akım rölesi attığı zaman panodaki kaçık akım da atıyor çoğu zaman , panolarda kilitli ve anahtarlar da yetkililer bu yüzden de problem oluyor baya
Emeğize sağlık çok faydalı video
07:58 63 amper Faz Koruma Rolesi cihazları korumada güzel bir secim
muhtesem bilgiler... tesekkürler
çok teşekkür ederim nazik yorumunuz için. 🙏
yeni tanıştım kanalınızla abone oldum muhteşem bir aydınlatı teşekkürler
Parafudr için detaylı içerik ürettiniz mi ? Videolarda bulamadım. Teşekkürler.
Her şey güzel alinize sağlık ustam. Bir de AFDD modül koysaydınız tam olurdu.
Değerli arkadaş , ölçümü yani sayacı nereye koydunuz?
Vide çok güzel eğitici olmuş, bi sorum var faz koruma rölesi varken parafudur kullanımının amacı nedir, yada gerek var mıdır, zaten faz koruma yüksek gerilimde şebekeyi kesecek
Ya yorumları okudumda dedim ne adamlar var. C tipi sigorta mutfakta en iyi korumayı sağlar. Bu yüzden endüstride genellikle makinalara C tipi sigorta takarlar. B tipi sigortanin koruyacagi max:
Tv ampul, ısıtıcı, ütü, radyo, gibi kisa devrelerde hatti korur. Sorun olmaz o yüzden akilli bir elektrikçi tv ye B tipi buzdolabuna vs beyaz eşyaya C tipi atar
Endüstri ve ev kullanımını aynı kefeye koymanız çok doğru olmaz. Günümüzde üretilen beyaz eşyalara C tipi sigorta takılmaz. C tipi ile B tipinin koruma kapasitesi farklıymış gibi bir yorum yapmışsınız. Aralarındaki tek fark B hızlı tip, C yavaş tiptir. O yüzden son noktada c tipi kullanılmaz. Buzdolabınız ya da fırınınız c tipi sigortanız devreyi kesene kadar tamir edilemez hale gelirse sorumlusu c tipi sigortanızdır.
ustam eline saglık parafadura giriş yaptınizda çıkışı almadıniz topraklama çıkış aldıniz faz çikişi yok bide nötüre gelen baglantı sigortaya baglı toplam nötüre gelen nötür baglantısı yok nereden nötür alacak
merhaba, parafudr bağlantıları bu şekilde yapılmaktadır. Yüksek gerilim darbesi geldiğinde kartuşlar iletken hale gelerek faz, nötr ve topraklama hatlarını birleştirir. böylece yıldırım darbesini toprağa yönlendirir, aynı zamanda da tesisattaki tüm devreleri eş potansiyele almış olur.
ÇOKK GÜZELLL, faydalı bır paylaşım emeginize, #LİYAKATINIZA saglık, saygı ve saglıcakla kalınız...
nazik ve değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. yüreğinize sağlık 🙏
Çok teşekkürler, çok açıklayıcı ve detaylı olmuş. Başarılarınızın devamını dilerim. Hemmen takip ediyorum.
ben teşekkür ederim. hoşgeldiniz aramıza. varolun 🙏
Öncelikle kolay gelsin üstad parafudur şart mı yani ana sigorta kaçak akım rölesi ve faz koruma rölesi yeterli değil mi bir ev için
Emeyinize sağlık,güzel yapdınız,detaylı açıklamalar verdiniz.Ama parafudurun bir noktasını boş buraktınız ve nedenini söylemediniz.
merhaba, parafudrlar tesisata paralel bağlanıyor. giriş ve çıkışı bulunmamaktadır. Üstte bir faz ve bir nötr bağlantı noktası var. Altta ise topraklama girişi vardır. altta bulunan klemensler birleşiktir ve tek bir noktadan topraklama bağlantısı yapılır. yani alttaki tüm klemenslere tek tek topraklama bağlantısı yapmaya gerek bulunmaz.
Üsten girilir kısmı tamamen kolpa saatten gelen kablolar ve linyelerin sigorta kutusuna giriş yönüne göre işlenir linyeler üstten geliyosa boşuna onları aşşaya indirip kablo curcunası oluşturmaya gerek yok
kolpa ? literatüre yeni giren bir terim sanırım.
@@GelecekSimdi. Cahil olduğunuzun ispatıdır bu yorum
Kablo curcunası oluşturmaya gerek yok demişsin, ama bu "sıkıntı yok" kafasının yaptığı panoları da gördük, kuş yuvası gibi oluyo. Hiçbir işin mühendisliğini anlamadan ustası olunmaz, TRde ise insanlar "edindiği bilgi"ye değil, "iş başında geçirdiği vakit"e göre kendilerine usta diyorlar. Çoğu Avrupa'da yeterlilik belgesi bile alamaz.
Mükemmel bir video olmuş.Tebrikler .
ben cnmm adlı kişiye katiliyorum daha önçe başima geldi bir bayan bana evde kombim,arizalandi bir bakabilirmisin dedi,gittim bir baktim tek sigorta c tipi 30 amper bağlamislar ve kombide oluşan sorundan dolayi sigorta gecikmeli olarak atmiş ve kombiye zarar vermiş,allahtan motoru yakmamiş,kombici geldi arizayi giderdi sorunun sigortadan oldugunu söyledi,bende hemen 10 amper b tipi sigortayi taktim,ve gittim, 3 ay sonra bayan bana tsk ederim,evde diğer makinalarida acinca atiyor sigorta demisti bende atmasi iyi eger atmassa kombiye zarar verebilir demistim nitekim de tam duşundugum gibi cikti,şuan bir sorum yok bence b tipi 20 amper sigortalar c tiplerinden herzaman daha iyidir
Neden nötr kesmeli sigortaya gerek var ? Sadece faz kesmeli yetmez mi ?
Emeğinize sağlık, Yalnız 29:25. dakikada anlattığınız parafudr topraklamasının dairelerden gelen tüm topraklama barasıyla ortak bağlanması sorun yaratabilir, parafudr görev yaptığında (yıldırım gb.) toprak hattına akarken daha kısa mesafedeki alıcılara ulaşması ve bu alıcıyla temas halindeki insan için tehlike arz etmesi olası bir durum. saygılar
merhaba, elektrik konusunda bilginiz var mı bilmiyorum ancak gerek topraklama, gerek parafudr konusu başlı başına bir ders konusudur. Burada amaç zaten tüm kutupları eş potansiyele alıp gerilim farklarını ortadan kaldırmak. Sizin dediğiniz gibi bir uygulama yapıldığında yaşanabilecekleri hayal bile edemezsiniz. Binada farklı farklı topraklama kullanmak çok tehlikeli bir uygulamadır.
Merhaba. Usta kullandıüınız yüksük markasını söyliye bilirmisiniz?
Eline emeğine sağlık usta peki bişey sorucam kısa devrede 3000 Amperlik sigortamı önce atar yoksa 6000 Amperlikmi
Selam aleykum hocam 2 tane sorum var
1. Evde 2 tane kacak akimi kullanmak istiyorum hem yangin tesisati koruma hemde insan hayati koruma bunun icin 300ma saat tan once baglayabilrmiyim ?
2. 15kw veya 20kw ev icin kaclik kablo lazim ana kolon hatti mesafe 50M
böyle bir pano ve işçilik ücreti ile pano değişimini ücreti ne kadar olur yakın zamanda ev panosunu değiştirmek istiyorum sakıncası yoksa bilgi verir misiniz?
Sıralama önce faz koruma rolesi sonra kaçak akım rolesi olsa ne olur. Mahsuru nedir. Hayırlı işler dilerim
Slm gerçekten çok güzel anlaşılır bir anlatım olmuş birşey takıldı kafama bağlantıyı incelediğimde bu şekilde olunca kaçak akım görevini yapabilecekmi çünkü kaçak akımdan çıkıp akım koruyucuya giriyor bağlantı ondan bu durumda sadece akım koruyucu görev yapacak gibi duruyor cvp verirseniz memenun olurum
Peki size bir soru anbemlerin evinde trifaz tesisat var. Elektrikçi kaçak akım rölesinin en sağına N yazan yere faz bağlamış, en solunada nötr koymuş. Sigortalara alttan gşrip üstten çıkmış. Fazların üçünüde birleştirip sigortalara dağıtım yapmış. Sizce bu olur mu?
Merhaba.Oncelikli videonuz için elinize sağlık ama sigortaya ustten girilmesi gerektiği konusunda yanılıyorsunuz.
Sigortanın kontaginin açmasını saglayan bimetal sigortanın alt girişine bağlıdır.ve her iki giristende girildiginde sigortanın dili dedigimiz kisima kadar enerji gelir.Alttan girilmesinin avantajlı tarafı herhangi bir kısa devre durumunda açmış olan sigortayı bimetal soguyana kadar acamazsiniz ama üstten girişlerde bimetal soğumadan sigortayı kapatabilir ve eğer ısrarla kaldirirsaniz sigortanın kontagini yakabilirsiniz.Bu fark dışında alttan ve üstten girmenin çalışma açısından farkı yoktur.Saygilar.
merhaba, herhangi bir yanılgı söz konusu değil.alttan giriş yaptığınızda bi metal sürekli olarak elektriğe maruz kalır. üstten giriş yaptığınızda sigortayı açtığınız zaman sigortadaki tüm devrelerin elektriğini kesmiş olursunuz.
ıyı bayramlar abi 10 mA kaçak akım avantajlımı yada kötumu
1 haftadir tam aradigim video
işinize yaradıysa ne mutlu bana. teşekkür ederim 🙏
Neden aydinlatma linyelerine 3000 amper sigorta prizlere 4500 oluyo nedeni nedir
Abi eline emeğine sağlık parafadur ve faz koruma rölesinin markaları nedir ve nereden temin edebiliriz eline emeğine sağlık çok güzel anlatım
Adamsın usta teşekkürler eline sağlık...
Merhaba ustam bu dwgerli bilgileri paylastigin icin tesekkurederim faz koruma rolesin voltaj ayari maxmum kac olmali ben 245 volta ayarladim ama en saglikli degerleri nedir
Elinize sağlık. Faydalı içerik.
çok teşekkür ederim. yorum yazan ellerinize sağlık 🙏
Sigorta içinde link koyabilirsiniz. Bulması zor oluyor.
Merhaba ustam kulandığın kabloların linki ve Ya ismi nedir
Hocam emeğinize sağlık. Çok güzel bir anlatım olmuş benim gibi bilmeyenler için :) ama kafama takılan bir soru var. ilk kontaktan çıkan kahverengi kabloyu hem parafudr hemde kaçak akım rölesine bağladınız. Burada zaten gelen yıldırım yada fazla bir enerji zaten ilk kontaktan çıkan kahverengi kablo üzerinden hem parafudra hemde kaçak akım rölesine gitmiş oluyor çünkü parafudr fazından olan ikinci kablo kaçak akım rölesine girmiş. Nasıl kaçak akım rölesini korumuş oluyorsunuz bu birleşik olan kabloyla ?
merhaba..güzel iş.sorum şöyle.linye çıkışlarında yanmayan kablomu kullandınız?
merhaba, panoda kullandığım kablolar alev yürütmez kablodur.
Burda kullandığınız kaçak akım rölesi tipi hangisidir acaba sanırım A tipi demişsiniz ama Ac tipi röle gibi görünüyor
atlama barasının sagına fazı girmektense bn dırek orta kısmına baglarım eşit şekilde yük dagılgsın diye.
birde prafudura faz girdiniz çıkış yok ? parafudurun cıkısından kaçak akım girişine girilmesi gerekmez mı ?
Akım koruma rölesine kontaktör bağlamaya gerek varmıdır? Ev tesisatı içindir
(Değişik ek: RG 04/04/1986- 19068)
v) Sigortalar ve kesiciler korunacak hattın başına konulmalıdır. Şebekeden sigortaya gelen faz iletkeni her zaman sigorta gövdesinin alt kontağına bağlanmalıdır. Sigortalı anahtarlar açıldıktan sonra sigorta elemanı gerilim altında kalmamalıdır.
bu madde zorunlu bir madde olmayıp tavsiye niteliğindedir. bence iç tesisat yönetmeliğinde böyle bir zorunlu olmayan maddesinin olması da doğru değildir. daha önce de defalarca söyledim, üstten ya da alttan giriş yapmak sigortanın çalışmasını etkilemez. ancak sigortaların iç devresi alt kontaktan beslenir. sigorta açtığı zaman iç devrenin de şebekeden ayrılması için canlı ucu üst kontağa bağlamak daha doğrudur. ben böyle doğru buluyorum ve doğrusu budur derim ve haklıyım. sen de alttan giriş yapacağım burda böyle yazıyor dersin haklısın. bu konu menemen soğanlı mı soğansız mı olura döndü artık.
👏👏 elinize sağlık
teşekkürler. varolun 🙏🙏🙏
Abi birde trimbox kullansaydın tadından yemnmezdi ama parafudr da iş görür
en ucuzu 700 tl
Merhaba ustam elektrikli araç için sayaç dahil pano yenilemek istiyorum tek faz 7.4 kw pano nasıl olmalı?
Ustam emeğine sağlık çok güzel bir anlatım bir sorum olacak cevaplarsan sevinirim evim tek katlı müstakil monofaze bir tesisata sahip sayaç panosunda b tipi 40A.Sigorta var ana sigorta fakat 3000 A. Lik bir koruması var siemens marka aynı panoda 10000A.e kadar korumalı 30ma.kaçak akım rolesi var ve bunun girişleride alttan yapılmış daha sonra daire içi sigortalara girilmiş ve onlarda alttan giriş sorum şu ana sigortayı b tipi 40A. 10000A e kdr korumalı ile değiştirsem ve 30 ma.lik kaçak akımı içerdeki panoya alıp üstten giriş yapsam sayaç panosunada 300ma.lik kaçak akım koysam yangına karşı yani giriş sıralaması ana sigorta ,sayaç, 300ma.kaçak akım sonra daire içi c tipi 40A.10000 A.e korumalı nötür korumalı sigorta sonra 30ma.kaçak akım sonra linye sigortaları tabii bunları yaparke kısa ek yapmam gerekli 30 cm.kadar bu bir sorun yaratırmı çünkü sayaç mührünü açamayacağım için üstten girişi yaparken ek yapmam gerekecek uzun oldu ama beni bu konuda bilgilendirebilirmisin ustam teşekkürler.
Burada ustamıza panoda C tipi sigorta kullanılmaz demiş bazı arkadaşlar. Ben elektrikçi değilim ama orta derecede bilgi ve tecrübem var. Panoda Ana sigortayı C tipi kullanmadık sayalım ve B tipi kullandık panoda da Kurmalı kaçak akım var haliyle dışarıdan gelen yüksek akımlarda kaçak akım atar ve kendini kurar şimdi Ana sigortayı C tipi kullanmadığımızda oda atacak ve kaçak akım kurmayacak ve siz tatilde sesiniz ozaman ne olacak
Faz koruma rölesini kaçak akım sigortasından önce takmak gerekmez mi çünkü bir kaçak olduğunda faz koruma rölesinin üzerinden geçip emniyet sigortasına ulaşır mı
kaçak akım ana sigortadan sonra devrede ilk sıraya konulur. kendinden sonra ne varsa korur.
Emeğinize sağlık güzel paylaşım olmuş. Teşekkürler. Ustam bizim binada ve dairelerde kaçak akım rolesi yok. Tam rezillik. Günlerdir araştırıyorum bu rezilliği yapan her kimse cezalandırılması için ne yapmalıyım. Hukuki olarak konu hakkında bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim. Ceza alacak dağıtım şirketi mi, müteahhit mi, yapı denetim mi bilemiyorum nerelere başvuru yapsak. Yardımcı olursanız memnun olurum. Şimdiden teşekkürler sağolun.
bina kaç yılında yapıldı?
Eline sağlık hiç bilmiyen bile yapar. Ancak Parafodurun sol ayağı boş kaldı neden acaba unutuldumu yoksa boşmu bırakılıyor.
alt kısım tek kontaktır. tek bir klemense topraklama bağlanması yeterlidir.
Ana sigorta 40amper oldugunu varsayarsak 6mm2 lik kablo fazlasiyla yeterlidir. 10 mm2lik kablo 220v 70 amper tasir yani fantezi icin yapilacak bir islem. Sigorta girisleri dunyanin heryerinde ustten dediniz oyle degil. Hollandada yasiyorum ve bu isi yapiyorum gruplar alt pinlerden beslenir ve kabloyla degil ozel birlestirme braketleri kullanilir. Kolay gelsin
ortada bir fantazi yok. 3x10 nyy kablo boru içerisinde 45 Amper akım taşır, bilmiyor musunuz, bilmek mi istemiyorsunuz anlamadım? 45 amper akım taşıdığı için de 40 amper sigorta kullanılır. 3x6 nyy kablo boru içerisinde 33 amper akım taşır. Ülkeden ülkeye sigortalar farklı üretilmediğine göre Hollanda'da yaptığınız uygulama da doğru değil. Ben sigorta çalışmaz demedim, olması gerekeni söyledim. Türkiye'de de neredeyse tüm elektikçiler alttan giriş yapıyor. Çalışmıyor mu çalışıyor ama doğru olan uygulama bu değil!
detaylı parafadr videosu gelirmi
merhaba, baştan sona parafudr hakkında tüm bilgilerin olduğu bir video hazırlamayı düşünüyorum.
Merhaba, Kaçak akım koruma rölesinde öneriniz A tipi değil mi? Ama videoda kullandığınız Legrand 403183 "AC" tipinde sanırım?
merhaba, evet videodaki ac tipi ancak ben videoda da belirttiğim gibi evler için mutlaka a tipi öneriyorum. Video çekerken elimde olmadığı için Kaçak akım rölesini temsili olarak kullanmak zorunda kaldım. saygılarımla.
ustam emeğine sağlık çok güzel bilgiler veriyorsun ustam daire monofaze sigorta kutusunda tüm sigortaların b sınıfı kullanılması öneriliyor demirdöküm kombi yetkili servisi kombi için c2 amperlik sigorta almamızı söyledi bu doğrumudur? kombi içinde b sınıfı sigorta olması doğru olmazmı?
PARAFUDRUN FAZ CIKIS YERI NEREYE BAGLANIR?
acemi bile değilim hiç anlamam da meraktan takip ediyorum diğer bir video da kaçak akım rölesi üzerindeki şartel nört tarafında olur denilmişti. sizin kullandığınız kaçak akım rölesinde şartelin olduğu taraf faz mı
300 mA kacak akim rolesi gercekten yangina karsi koruma yapiyor mu. Mesela buatta gevsek kabloda ark olsa isinsa sonra yangin ciksa 300 mA bunu korur mu ?
Ustam bir sorum olsa cevaplarsan sevinirim. Özellikle buzdolabını gurup dan etkilenmeyen ayrı bir gurup olarak kaçak akım korumalı sigorta kullansak nasıl bağlantı yapmalıyız.
Abi monofazede olmaz senin ev trifazemi onu söylemen gerekli tek fazla ikinci kacaga girmen yanlış olur her faza tek kaçak akım düşer
Cok faydalı bir video
merhaba , 20 amperlik icin 2.5mm kablo olur mu yoksa 4mm mi tesekurler
Abi 2.5 20 yi ancak çeker
kaçak akım sigortası takmak için bina da topraklama olması gerekmiş doğrumu
otomatik faz seçici diye bir cihaz var sizin bu link verdiğiniz Tomzn firması satıyor yine. Eve gelen trifaze hattı en ideal voltaj hangi fazdaysa onu seçip monofazeye çeviriyor. Bölgemde düşük voltaj sorunu olduğu için ihtiyaç duyuyorum bu cihaza. Sizce kaçak akım rölemi trifaze olarak bu cihazdan önce mi kullanmalıyım yoksa monofaze olarak bu cihazın çıkışına mı bağlamak gerekir?
merhabalar öncelikle paylaşımınız için teşekkürler . bu röleden bende aldım lakin set yaptığım ayarlar elektirik gidip geldiğinde sıfırlanmış oluyor. benmi yanlış ayarlıyorum bilemedim. bu konu ile ilgili varmı bir püf nokta. şimdiden teşekkürler