Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας για τα καλά σας λόγια! Ευχάριστη μου είναι να βοηθάω όσο μπορώ. Και εγώ πριν 8 με 9 χρόνια ήμουν στην δική σας θέση. Και σας κατάλαβενω.
Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Χαίρομαι αν σε βοήθησε. Όλοι να λέτε την γνώμη σας για να γίνομαι κι εγώ καλύτερος, για εσάς. Έρχονται και καλύτερα βίντεο. Υπομονή.
αγαπητέ....ωραία η δουλειά σού, και σε ευχαριστώ που το μοιράζεσαι!! για να αποφύγεις βρασμούς όπως αναφέρεις, θα πρέπει να έχεις καταναλώσεις , και όχι μόνο φόρτιση! Ο ρυθμιστής από την άλλη , θα πρέπει να είναι ικανός να "διαβάσει" , σταματήσει την φόρτιση όταν η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη!!! Σαφος οι μπαταρίες που αναφέρεις δεν είναι κατασκευασμενες για φ/β , γιατί δεν έχουν τους ίδιους κύκλους (φόρτισης αποφορτισης) με μπαταρίες βαθειάς εκφορτησης. να είσαι καλά , και προσοχή με τα ρεύματα!!
Καλησπέρα. Και σε ευχαριστώ για την το θέμα που άνοιξες, ένα από τα θέματα που θα έχει κάποιο από τα προσέχος βίντεο, θα είναι για αυτές της λεπτομέρειες και λειτουργικές ικανότητες που θα πρέπει να έχει ο ρυθμιστής φόρτισης. Και για τις μπαταρίες δεν έχω κάνει ακόμα βίντεο, αλλά που θα πάει;; θα έρθει κι αυτό. πιστεύω ότι βοηθάω όσο μπορώ μέχρι ένα βαθμό . Να είσαι καλά φίλε μας και ότι γνώσεις μπορεί να μοιραστή κάνεις εδώ μαζί μας, καλό δεχουμένες!
Καλημέρα φίλε Σωτήρη. Συγχαρητήρια για τα βιντεάκια σου και που μοιράζεσαι μαζί μας τις γνώσεις σου. Θα ήθελα και γω μία μικρή βοήθεια στο θέμα της σχέσης των Φ/Β πάνελ με τον ρυθμιστή φόρτισης. Έχω 4 πάνελ 240WP που έχουν Voc 37V και Isc 8,5Α. Έναν Inverter 1500W/3000W(peak) 12V/220V, και μία μπαταρία βαθιάς εκφόρτισης 12V/140Ah (προς το παρόν, αλλά θα πάρω μία μεγαλύτερη σίγουρα. To σύστημα όπως καταλαβαίνεις θα είναι 12βολτο. Ο ρυθμιστής φόρτισης που έχω είναι ο PowMr MPPT 60A με προδιαγραφές: Max solar input voltage: 190 VDC (25°C) και Max. solar input power: 720W/12 V. Στα 12V μπορεί να δεχθεί από τα πλαίσια τάση από 20 έως 80V. Με αυτά τα δεδομένα φίλε Σωτήρη αν συνδέσω τα πάνελ σε σειρά από ότι καταλαβαίνω δεν μπορώ γιατί υπερβαίνω τα 80V που έχει όριο ο ρυθμιστής στα 80V. Eπίσης αν αθροίσω την ισχύ των πάνελ μας κάνει 240Χ4= 960 οπότε υπερβαίνουμε το όριο των 720W του ρυθμιστή. Μπορώ να συνδέσω τα 3 από τα 4 πάνελ παράλληλα έτσι ώστε να φθάσω σε ισχύ ακριβώς τα 720W; Η τάση θα μείνει στα 37V και θα πολλαπλασιαστούν Χ 3 τα Amper (σύνολο 25,5). Γίνεται αυτό Σωτήρη ή είναι λάθος η σκέψη μου; Επίσης τί καλώδια θα χρησιμοποιήσω μετά την παράλληλη σύνδεση των πάνελ μέχρι τον ρυθμιστή (πιο χοντρά φαντάζομαι λόγω τριπλασιασμού της έντασης(Α); Ευχαριστώ φίλε μου εκ των προτέρων.
Για σου φίλε μου. Το ξέρω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τον ήχο. Έχεις δίκιο σε αυτό αλλά να ξέρετε πως και εγώ ότι μπορώ κάνω. Δεν είμαι ηχολήπτης, κάμεραμαν, η σκηνοθέτης. Δεν έχω εξοπλισμό πάρα μόνο το κινητό μου. Ούτε πληρώνομαι από κάπου για να κάνω υπέρ παραγωγή. Κάνω μία προσπάθεια να πω την γνώμη μου. Πάντως θα κοιτάξω στα επόμενα βίντεο να είμαι ποιο προσεκτικός να βγει κάτι καλύτερο! Ευχαριστώ που το επισήμανες πάντως, να είσαι καλά!
@@Φτιάξτοκιέφυγες Να'σαι καλα και συ φιλε μου και ευχαριστουμε για την προσπαθεια σου να μεταφερεις οτι γνωριζεις στο κοινο! Θα ηθελα παντα καλοπροαιρετα, να συμπληρωσω κατι...Οταν χρησημοποιουμε φωτοβολτα'ι'κα, να εχουμε καλυτερα λαμπες 12βολτες που δεν χρειαζονται μετασχηματιστη. Γιατι αν εχουμε μονο 230 βολτ λαμπες, οταν τα βολτ της μπαταριας πεσουν κοντα στα δεκα μισο βολτ, τοτε ο μετασχηματιστης θα κλεισει αυτοματα και θα πεσει σκοταδι γυρω μας...ενω οι 12βολτες λαμπες συνεχιζουν να δινουν φως, εστω πιο αδυναμο, αλλα σχδον μεχρι να αδειασει η μπαταρια. Επισης οταν θελουμε να προσθεσουμε αργοτερα περισσοτερα πανελ για μεγαλυτερη αποθηκευαη αμπερ στις ιδιες ωρες ηλιοφανειας, το καλυτερο ειναι να προσθετουμε πανελ με ιδια watt και της ιδιας μαρκας με το προ'υ'παρχον πανελ και να κοιταζουν ολα προς την ιδια κατευθυνση. ΄Με εκτιμηση για την προσπαθεια σου, καλη συνεχεια!👍👍👏👏🌹🌹
Μην ανησυχείς! Τα ξέρω αυτά και θα πούμε κάποια πράγματα σε άλλη ενότητα. Άλλωστε οι πληροφορίες για ένα φωτοβολταϊκο σύστημα δεν χωράνε μέσα σε 60 λεπτά βίντεο, τι να πρώτο πω; Υπάρχουν δεκάδες συνδυασμοί φωτοβολταϊκων και δεκάδες διαφορετικές απαιτήσεις η ανάγκες για τον καθένα από μας. Έχω δείξει τις 12ν λάμπες στο βίντεο για μίνι φωτοβολταϊκο. Το έχεις δει; Ευχαριστώ για το μήνυμα σου! Καλή συνέχεια! 😀😀😀😀😀😀
Giasou filemou katarxhv xrovia polla kalh xrovia.exo eva mikro sistima 12v me 1 mpataria 100ah mou dixvh oti eivai gemati kai to proi oti exei 82% paradigma ti mporo va kavo gia va mevei 100%?
Για σου φίλε μου! Καλή χρονιά με υγεία! Δίστιχος φίλε μου, Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την μπαταρία. Οπότε αν δεν ξέρω τι είναι αυτό, δεν μπορώ να δώσω και την λύση. Χρειάζομαι πολλές πληροφορίες για να κατανοήσω τι συμβαίνει και να σου δώσω πόρισμα και λύσει. Μπορεί να φταίει το πάνελ, η να φταίει η μπαταρία. Η να φταίει ο καιρός. Και πολλά άλλα.... Μπορεί ακόμα και να μην φταίει τίποτα. Απλά η μπαταρία που έχεις να περιέχει από των κατασκευαστή τις χαμηλότερη τιμή ηλεκρολιτη από το 1.30 Με αποτέλεσμα ο ρυθμιστής να σου δείχνει λάθος ένδειξη. Και πολλά άλλα φίλε μου. Οπότε καταλαβαίνεις πως μόνο με μια αναφορά είναι αδύνατο να κατανοήσω τι συμβαίνει.
@@Φτιάξτοκιέφυγες katalabevo agapite filemou vai to thema eivai mevo stin germavia exoume polles meres xoris ilio i mpataria mou einai bathias ekfortiseos agm electronicx o kontroler eivai o epever mppt 30 amper kai ta panel 2 50 wat movokristalika eivai olokevourgia olla eimai kevourgios kai dev exo idea alla exo dh ta binteakiasou kai eimai poly enthousiasmevos kai ta eftiaksa ola movosmou me idees apo ta dikasou video kai se efxaristo para poly
Καλημέρα φίλε μου! Όπως σου είπα και χθες, αν και δεν μπορώ να βγάλω πόρισμα. Εστο με αυτά τα ελάχιστα που μου έγραψες τώρα, Θα σου πω δυο πράγματα να καταλάβεις τι γίνεται. Αφου όλα είναι καινούρια, Προφανώς δεν έχεις πρόβλημα. Αυτό που μάλλον συμβαίνει και που καταλαβαίνω από εμπειρία είναι.... Πρώτον, η μπαταρία που έχεις, μάλλον δεν είναι από αυτές που η μέγιστη τάση που κρατάει δεν είναι τα 13.8 volt αλλά τα 13.1 η 13.3 volt. Ενώ το πρόγραμμα του ρυθμιστή Φόρτισης που έχεις είναι για να δείχνει την μπαταρία γεμάτη στο 100% στα 13.8 volt. Οπότε βλέπεις λανθασμένη ένδειξη. Επίσης αλλά 2 στοιχεία είναι ότι με τις μέρες συννεφιάς που έχεις και με συνδυάσμο το κρύο, είναι λογικό να υπάρχει μία πτώση στιν τάση τις μπαταρίας σου. Δεν υπάρχει Θεωρητικά κάπιο πρόβλημα. Αλλά είναι οι τώρα συνθήκες Από ότι καταλαβαίνω. Μία ένσταση έχω μόνο να σου κάνω που μπορεί να βελτιώσει το σύστημα σου και η μπαταρία σου να πάει πολύ καλύτερα και να ζήσει όσο πρέπει. Τα 2 πάνελ που έχεις των 50watt είναι λίγα για την μπαταρία που έχεις στα 100AH με συνδυάσμο ότι είσαι Γερμανία. Αφου έχεις μεγάλο ρυθμιστή, αν μπορείς κάποια στιγμή, τα 2 πάνελ των 50watt να τα κάνεις τουλάχιστον 4 πάνελ. Αυτο θα είναι το σωστό για το σύστημα σου. Θα δεις μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις.
Επίσης, αν θες να σου τα εξηγήσω λίγο καλύτερα, μπορείς να με βρεις στο μεσετζερ με το όνομα Σωτήρης χυτήρης και να τα πούμε από εκεί με κλήση. Να είσαι καλά!
Καταρχάς, πείτε μία καλησπέρα, ένα για! Κάτι τέλος πάντων. Ακόμα και να θέλω να σου απαντήσω, τα στοιχεία που μου έδωσες είναι λιγότερο και από τα μισά. Πόσα αμπέρ είναι τα πάνελ σε κλειστό κύκλωμα;; τι πάνελ είναι;; 12V η κάτι άλλο;; είναι συνδεδεμένα παράλληλα η σε σειρά;;; Όλα αυτά παίζουν καθοριστικό για να βρούμε τι ασφάλεια θα βάλουμε φίλε μου. Το μόνο που μπορώ να σου πω σύμφωνα με τα στοιχεία που μου έδωσες, είναι ότι η ασφάλεια για την μπαταρία που θα βάλεις σύμφωνα με το 1000αρι ίνβερτερ και εφόσον είναι τάσης λειτουργίας 12V. Τότε ασφάλεια μπαταρίας 150Α. Για τα άλλα, δώσε περαιτέρω στοιχεία. Καλή συνέχεια.
@@Φτιάξτοκιέφυγες στη προσπάθεια ενός ανθρώπου που κάτι τον τράβηξε στα λεγόμενα σας ο οποίος δεν ασχολείται με τα social και φοβούμενος μην το μνμ μου πάει κάπου αλλού παρεληψα να πω καλησπέρα και απεδωσα ξερά το πρόβλημα μου Αν αυτό είναι προσβλητικό και αγενές και ότι να ναι τότε η αλαζονικος σας χαρακτηρισμός προς το πρόσωπο μου τι είναι αλλά ξέχασα έχετε κάποιο βήμα Σας ευχαριστώ
Καλημέρα φίλε μου. Όπως είδες στο μήνυμα μου, δεν αρνήθηκα να σου απαντήσω. Θα ήταν προτιμότερο να μου είχες γράψει τα ερωτήματα σε σχέση με τα στοιχεία των πάνελ και των τρόπο σύνδεσης που θες να κάνεις οστε να μπορέσω να σου δώσω τα στοιχεία των ασφαλειών που θες. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να δεις την ετικέτα του ενός πάνελ, εφόσον μιλάμε για ίδια πάνελ, Να μου στείλεις τα στοιχεία του και να μπορέσω να σου βρω τις ασφάλειες. Αν έχεις όρεξη, κάνε των κόπο και θα σου πω.
Καλησπέρα τα πάνελ Μέγιστη ισχύς 150w έκαστο Στα 24v τάση εξόδου 36.68v Mεγιστη ισχυς ρεύματος 4.08Α Τάση ανοιχτού κυκλώματος 44.60v Ρεύμα βραχυκυκλώματος 4.30Α Controller victfon 100/30 Inverter 1000w καθαρού ημιτόνου και μπαταρία bosh l5080 σε όλα αυτά τα παλευω μόνος και πουθενά δεν έχω ασφάλειες εκτός του inverter που έχει επάνω την βοήθεια σας και τις γνώσεις σας παρακαλώ
Aderfe mou xerete ime o panagiotis apo kupro thelo nasasas rotiso exo 2 solar paneo 550w to kathena Mporo na to sindeso aftonomo 12v? An ginete ti regulator tha prepi na valo euxaristw poly
Καλησπέρα φίλε μου, τα φιλιά μας στην όμορφη Κύπρο μας. Ναι, κάνουν τα πάνελ σου για 12V σύστημα. Βασικά όλα τα πάνελ κάνουν για όλα τα συστήματα με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια. Δεν ξέρω αν έχεις ίνβερτερ η όχι, για θα ήταν προτιμότερο να κάνεις σύστημα 24βόλτο, Όχι ότι το 12βόλτο δεν θα είναι εντάξει, Απλά τώρα θα χρειαστείς μεγάλο ρυθμιστή Φόρτισης σε αμπέρ, άρα περισσότερα χρήματα. Τέλος πάντων, εσύ ξέρεις τι θες να φτιάξεις. Τώρα για των ρυθμιστή που χρειάζεται να πάρεις, Δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια. Θα πρέπει να δεις την ετικέτα που έχει το πάνελ σου από πίσω και να μου στείλεις αυτά τα στοιχεία για να μπορέσω να υπολογίσω τι ρυθμιστή Φόρτισης χρειάζεται. Η ετικέτα γράφει επάνω τα βολτ σε ανοικτό κύκλωμα και σε κλειστό, Και τα αμπέρ επίσης σε ανοικτό κύκλωμα και κλειστό. Αν μου δώσεις αυτά τα στοιχεία, θα σου πω με σιγουριά τι πρέπει να βάλεις. Τώρα χωρίς στοιχεία, πιστεύω Ότι τα πάνελ θα παράγουν πάνω από 60 αμπέρ η και λίγο παραπάνω από 70 αμπρε για 12ν σύστημα. Οπότε σε κόβω για ρυθμιστή 80 αμπέρ. Επίσης τα πάνελ να τα συνδέσεις παράλληλα. Δηλαδή Σιν με Σιν, Πλιν με πλιν.
Τι να ενώσεις στο ίνβερτερ;; Τα πάνελ;; Όχι, σε καμία περίπτωση. Αυτό γίνεται μόνο σε υβριδικά ίνβερτερ που έχουν ενσωματωμένο ρυθμιστή Φόρτισης με τις δικές του επαφές σύνδεσης των πάνελς. Σε μία τέτοια ενέργεια, θα καταστρέψεις το ίνβερτερ αλλά και την μπαταρία.
Καλημέρα Σωτήρη Καλημέρα θέλω να αγοράσω τόν ρυθμιστή φόρτισης 40Α και 100V (Epsolar XTRA 4210N) καί το Inverter Καθαρού Ημιτόνου 12v σε 220v 3000w Power Inverter 003 η το Inverter High Quality DXP1515 Καθαρού Ημιτόνου 12V 1500 Έχω 2 πάνελ παλιά τών 320w καί 280w συνδεδεμένα σε σειρά σύνολο 600W Μπαταρίες έχω 12ν( 6χ2V c120 660 ΑΗ) 10ετιας τίς όποιες θα αντικαταστήσω μάλλον σύντομα όπως και τά πάνελ . 1ον ερώτημα είναι αν ο ρυθμιστής φόρτισης ο XTRA 4210N θα αντέξει τά 600w πού είναι τα πάνελ μου ή θα καεί!!! καθότι στά χαρακτηριστικά του θέλει έως 520w στα 12ν (Ρυθμιστής φόρτισης MPPT: 520W-12V, 1040W-24V) καί 2ον αν τό ινβερτερ 3000w κάνει και για σύστημα 24ν ? Αν όχι τί προτείνεται σέ ινβερτερ αξιόπιστο από 1500 έως 3000w σέ λογική τιμή Ευχαριστώ
Καλησπέρα φίλε μου. Εδώ κάπου τα έχεις μπερδέψει λίγο σε σχέση με τον ρυθμιστή Φόρτισης. Ο ρυθμιστής 40Α είναι μεγάλος για τα 600watt πάνελ. Σου κάνει ο ρυθμιστής φόρτισης 30Α που καλύπτει 780watt. Στο λέω στα σίγουρα, διότι δεν παίζει κανένα ρόλο αν θα φορτίζεις σύστημα 12ν η 24v. Έχει να κάνει με την σύνδεση των πάνελ αυτό το στοιχείο. Οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξεις τον μετατροπέα σου. Ο μετατροπέας ο 12v δεν κάνει και για 24βόλτο.
Καλησπέρα. Και ευχαριστώ. Αν και κακός θες να συνδέσεις 2 διαφορετικά πάνελ, δεν πειράζει για κάτι τόσο μικρό. Θα την κάνει την δουλειά του. Έναν ρυθμιστή Φόρτισης 10Α είναι αρκετός για τα 2 πάνελ σου. Που νομίζω πώς ότι μελλοντικά θα αντέχει κι ακόμα 1 πάνελακι η και 2. Αυτό εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ρυθμιστή Φόρτισης που θα πάρεις ώστε να αντέχει αλλά 2 τέτοια. Όπου από αυτό θα εξαρτηθεί και ο τρόπος σύνδεσης τον πάνελ. Τέλος πάντων, εσύ τώρα με έναν ρυθμιστή 10Α θα είσαι μια χαρά.
Καλημέρα Kwstas. Για να επιλέξουμε ρυθμιστή θα εξαρτηθεί, Πρώτων : πόσα πάνελ θα βάλουμε. Δεύτερον: πόσα αμπέρ θα αποδίδει το καθένα. Τρίτον: πόσα βατ αποδίδουν όλα μαζί. Τέταρτον : πως θα τα συνδέσεις μεταξύ τους. Να σου δώσω ένα παράδειγμα τώρα. Ας πούμε ότι εγώ θέλω να βάλω 4 πάνελ στα 150 WATT, Άρα συνολικά έχω 600 WATT. Να η πρώτη μου πληροφορία. Μετά βλέπω ότι το κάθε ένα από αυτά βγάζει 8 αμπέρ. Αλλά για να ξέρω το σύνολο σε αμπέρ που θα βγάλουν όλα μαζί πρέπει να αποφασίσω πως θα τα συνδέσω μεταξύ τους. Εγώ λοιπόν θα συνδέσω μεταξύ τους τα 2 πάνελ σε σειρά και τα άλλα 2 πάνελ σε σειρά, άρα τώρα έχω 2 ζευγάρια πάνελ και τώρα θα συνδέσω τα δύο ζευγάρια μεταξύ τους παράλληλα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κάθε ζευγάρι που σύνδεσα σε σειρά μου δίνει 8 αμπέρ. Οτα συνδέουμε 2 πάνελ σε σειρά δυσπλασιάζουμε τα βολτ και παραμένουν ίδια τα αμπέρ. Και αφού τώρα έχω 2 ζευγάρια που δίνουν 8 αμπέρ το καθένα και σύνδεσα αυτά τα ζευγάρια μεταξύ τους παράλληλα τώρα ξέρω πως έχω 16 αμπέρ σύνολο όλα τα πάνελ μαζί. Να η δεύτερη πληροφορία. Η τρίτη πληροφορία είναι ότι θα επιλέξω 12v η 24v σύστημα. Εγώ για να κάνω σγουρά καλή δουλειά θα επιλέξω ρυθμιστή να να φορτίζει 12v και 24v σύστημα. Πάμε τώρα να βρούμε ρυθμιστή. Κοιτάω τώρα ένα ρυθμιστή στα 20Α αφού έχω 16Α αλλά δεν κάνει γιατί στα χαρακτηριστικά του ρυθμιστή λέει ότι στα 24v δέχεται μέχρι 520 watt άρα δεν μου κάνει γιατί εγώ έχω 600 watt. Πάω στο επόμενο λοιπόν που είναι 30Α και βλέπω ότι το όριο σε αυτόν είναι 780 watt. Άρα μου κάνει αυτός. Έτσι λοιπόν βρήκαμε τον ρυθμιστή Φόρτισης που χρειαζόμαστε. Και αφού αυτός μπορεί να φόρτιση 12v και 24v σύστημα θα βάλω ότι θέλω! 👍
@@Φτιάξτοκιέφυγες Πολύτιμες οι συμβουλές σού. Ευχαριστώ πολύ. Ξέρω ότι μέσα φέρνω 42 από τα πάνελ. Τα πάνελ δεν ξέρω πόσα βατ είναι. Ούτε μπορώ να δω από πίσω. Τι να κάνω? Ο ρυθμιστής που γράφει πόσα βατ σηκώνει? Και πάλι ευχαριστώ φίλε.
Kwstas φίλε μου τώρα μπλέξαμε λίγο. Πάντως αν έχεις όρεξη να κάνεις λίγο δουλίτσα θα σε βοηθήσω να βρούμε άκρη. Λοιπόν. Μια λύση είναι να βγάλεις το ένα πάνελ και να δεις την ετικέτα του και να τα μάθουμε όλα. Είναι εφικτό αυτό;;;; Μία άλλη λύση είναι να βρω εγώ πόσα βατ είναι με την δική σου βοήθεια. Τι λες;;; το ξεκινάμε;;;
Καλησπέρα.Καταρχάς μπράβο σας που μας κατατοπίζετε με τις απαντήσεις σας.Στην ερώτηση μου...Εχω 2πανελ 12βολτα απο 100 watt το καθένα συνδεδεμένα σε σειρά και ένα ρυθμιστή φόρτισης MPPT 15 A.Υπάρχει η δυνατότητα εάν θέλω να επεκτείνω το σύστημα μου να βάλω πχ έναν δεύτερο ρυθμιστή φόρτισης ας πούμε 30 Α και σε αυτόν συνδέσω 4πανελ από 100 watt και να συνδέσω τις εξόδους των 2 φορτιστών παράλληλα σε μια μπαταριά?Θα υπάρχει πρόβλημα όταν ο ένας βγάζει 15 και ο άλλος 30A ?
Καλησπέρα φίλε μας, Βέβαια και μπορείς να βάλεις δεύτερο ρυθμιστή στο σύστημα σου και τρίτο ακόμα αν χρειαστεί στο μέλλον. Δεν μας πειράζει καθόλου η διαφορά τον αμπέρ στους ρυθμιστές φόρτισης. Βάλε όσα αμπέρ θέλεις. Το μόνο που θα σου έλεγα σαν γνώμη μου. Είναι να κοιτάξεις ο νέος ρυθμιστής φόρτισης να είναι ίδιος σε μάρκα κατά προτίμηση. Σε αμπέρ ας είναι διαφορετικοί, κανένα πρόβλημα. Ευχαριστω!
@@Φτιάξτοκιέφυγες Σ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Εννοείται πως θα επιλέξω την ίδια μάρκα συγκεκριμένα αυτή την στιγμή έχω τον 75/15 της victron energy σκέφτομαι να τον συνδυάσω η με τον 100/30 η με τον 100/50 θα δω ανάλογα τα πάνελ που θα βάλω...όπως και να έχει σε ευχαριστώ να σαι καλά
Φιλε μου Σωτήρη καλησπέρα και μπράβο σου για την βοήθεια που προσέφερες λέγοντας τα πράγματα τόσο αναλυτικά θα ήθελα να σε ρωτήσω τι ασφάλειες και τι αντικεραυνικο να βαλω σε ένα συστηματακι που θα φτιάξω. εχω 4 πάνελ 225Wp Imp 7,65A Voc 36,40V Vmp 29,40 V Isc 8,25A ENA Inverter 1000w 40A 20-50V Τα καλώδια από τα πάνελ και το Inverter θα είναι κάτω από τα πάνελ, στην ταράτσα υπάρχει ρεύμα σε μπριζα με καλώδιο 3x4 και γείωση με 10mm καλώδιο, H σύνδεση παράλληλα. Σε ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα φίλε μου, και σε ευχαριστώ πολύ. Κοίτα τώρα τι γίνεται. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που μου έδωσες, Εκτως του ότι δεν επαρκούν για να σου δώσω πληροφορίες ασφάλισης για όλα τα κυκλώματα, Βλέπω ότι στα προϊόντα που έχεις στην κατοχή σου υπάρχει μία μικρή ασυμβατότητα η έτσι καταλαβαίνω διότι λείπουν πολλά στοιχεία. Εννοείς ότι το ίνβερτερ σου είναι υβριδικό;;; Δεν βλέπω αναφορά ενός ρυθμιστή Φόρτισης. Μπαταρίες;; 12v σύστημα η 24v;;;
Επίσης αν βάλεις το ίνβερτερ κάτω από τα πάνελ θα πρέπει να κάνεις μία ιδική κατασκευή θερμικής προστασίας γιατί το ίνβερτερ σου θα καταστραφεί πολύ γρήγορα αν μπορέσει να δουλέψει, η αν έχει τις απαιτούμενες λειτουργικές ικανότητες θα σου κόβει συνέχεια την τροφοδοσία ρεύματος από την εντολή υπερθέρμανσης. Και το οποίο άλλο βάλεις κάτω από τα πάνελ, θέλει θερμική προστασία.
Και άλλη ερώτηση 😁 Ας πούμε ότι υπάρχουν 3 πάνελ. Το καθένα έχει Vmp 31,6v Imp 8,86A και 280w και ένα ρυθμιστή 12/24V και 40Α. Εμείς θα τον δουλέψουμε 12ν. Τα πάνελ αυτά μας παίρνει να τα συνδέσουμε και σε σειρά αλλά και παράλληλα. Ποιός τρόπος σύνδεσης όμως είναι ποιο σωστός με αυτά τα δεδομένα;και γιατί; Τ είναι καλύτερο για το σύστημά μας;
😂😂😂😂😂 Είσαι και ψεύτης εεε;;; Στην αρχή λες άλλη μία ερώτηση και στο τέλος κάνεις τέσσερις 😂😂😂 Λοιπόν ασ πούμε ότι έχουμε 3 πάνελ 280 watt το καθένα. Και ας πούμε ότι έχουμε έναν ρυθμιστή Φόρτισης 40Α. Το οποίο θα υποστηρίζει κύκλωμα μπαταρίων στα 12V. Τα πάνελ μπορούμε να τα συνδέσουμε παράλληλα, αν όμως θέλουμε μια καλύτερη απόδοση για τον χειμώνα τότε καλύτερα να τα συνδέσουμε και τα 3 σε σειρά. Γιατί όσο πιο πολλά βολτ επιτυγχάνοντε τόσο πιο αποδοτικό κύκλωμα επιτυγχάνεται. Τώρα να πούμε λίγο για αυτό το ας πούμε που λες. Έναν έχουμε ρυθμιστή Φόρτισης 40Α και κύκλωμα μπαταρίων στα 12V Τότε ελπίζω τα 3 πάνελ που είπες να είναι υποθετικά. Διότι χάνουμε μεγάλη απόδοση σε σχέση του ρυθμιστής φόρτισης. Τα 3 πάνελ στα 280 watt ισούται με 840 watt. Ενώ ο ρυθμιστής φόρτισης αγγίζει τα 1040 watt. Που μπορεί να δεχτεί. Γιατί λοιπόν να χάσουμε αυτή την απόδοση τον 200watt;;;; Τοτε καλύτερα θα ήταν να έχουμε 4 πάνελ 250 watt και θα φτάναμε τα 1000Watt 👍👌 Τωρα έχουμε κάνει την καλύτερη επιλογή σε πάνελ σε σχέση με την απόδοση του ρυθμιστή Φόρτισης που έχουμε επιλέξει 😉 Τώρα που έχω 4 πάνελ πως θα τα συνδέσω;;;; Αν το κύκλωμα μου είναι 12V θα συνδέσω 2 πάνελ σε σειρά και επίσης τα άλλα 2 πάνελ σε σε σειρά. Αφου θα έχω 2 ζευγάρια πάνελ σε σειρά, τότε θα τα συνδέσω μεταξύ τους παράλληλα. Αν έχω κύκλωμα 24V τότε καλύτερα να συνδέσω και τα 4 σε σειρά. 😊
Εεε τι να κάνω αφού η μία φέρνει την άλλη 😁 Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι. Μου έχεις λύσει πολλές απορίες. Μια ακόμη χαζουλα γρήγορη: τα 1040w αντοχή του φορτηστη πως βγαίνουν; Μάλλον δεν κάνουμε 24Vx40A ε;😁
Εεε όχι. Είναι και θέμα μάρκας, ποιότητας, τεχνολογίας και άλλα. Αν έχω καταλάβει σωστά αυτός ο ας πούμε ρυθμιστής που λες θα αντέχει αυτά τα βατ. Δεν είναι τίποτα συγκεκριμένο μέχρι αυτά τα ας πούμε γίνουν συγκεκριμένα, Και να μιλάμε πια για σίγουρα πράγματα. 👍 Αλώστε όταν αποκτήσεις τον ρυθμιστή γράφει επάνω του και στο βιβλίο του πόσα βατ αντέχει! 👍 Να είσαι καλά φίλε μου, καλή επιτυχία!
Σωτήρη καλησπέρα, έχω μια απορία. Η σύνδεση των πάνελ με τον ρυθμιστή, βλέπω ότι συνδέεις το σύν του πάνελ στο πλήν της ασφάλειας και βγαίνει από το συν της ασφάλειας για να πάει στο συν του ρυθμιστή και αντίστοιχα για το πλήν του πάνελ μπαίνει στο πλήν του ασφαλειοδιακόπτη και βγαίνει απο το σύν του ασφαλειοδιακόπτη για να πάει στο πλην του ρυθμιστή.Ενώ μου έχεις γράψει ότι στους ασφαλειδιακόπτες , μπαίνει απο το σύν και βγαίνει από το πλήν, γιατί έχουν οι ασφαλειδιακόπτες πολικότητα. Ευχαριστώ.
Καλησπέρα. Ισχύει αυτό που σου έχω γράψει. Τα καλώδια που έρχονται από τα πάνελ, μπαίνουν από το Σιν και βγαίνουν από το πλιν. Εστι λέει η οδηγία αλλά δεν νομίζω ότι έχει και καμιά σημασία από που θα το βάλεις. Δεν πιστεύω ότι έχει πολικότητα. Θα το ψάξω λίγο αυτό και θα σε ενημερώσω. Προς το παρόν ας μείνουμε στις οδηγίες.
Πολύ κατατοπιστικές οι αναρτήσεις σας. Μπορείτε σας παρακαλώ να επεκταθείτε λίγο στα χαρακτηριστικά των ασφαλειοδιακοπτών σε σχέση με τα πάνελ. Πως βρίσκω αυτά τα χαρακτηριστικά τους;
Οι ασφάλειες για τα πάνελ έχουν τα εξής χαρακτηριστικά. Είναι για ρεύμα DC (χαμηλής τάσης) 240 volt η 250 volt, και βέβαια τα αμπέρ που θέλουμε. Αν για παράδειγμα τα πάνελ σου κατεβάζουν 20 αμπέρ ρεύμα τότε θες μια ασφάλεια ρεύματος DC 240 βολτ η 250 βολτ, στα 30 η 32 αμπέρ.
Καλησπέρα. Φίλε μου, δυστυχώς οι πληροφορίες που έδωσες δεν είναι αρκετές για να σε βοηθήσω. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, το πως έχεις σύνδεση τα 2 πάνελ. Παράλληλα;; η σε σειρά;; Από αυτό θα εξαρτηθεί η ασφάλεια που πρέπει να βάλεις . Αν θες, γράψτε μου πως έχεις σύνδεση τα πάνελ σου δες την ετικέτα τους, πόσα αμπέρ βγάζει το καθένα;; Αφου ρωτάς για αμπέρ, και η πληροφορία που μου δίνεις πρέπει να είναι σε αμπέρ. Δοσε μου της πληροφορίες αυτές τον πάνελ και θα σου απαντήσω άμεσα φίλε μου. Καλή συνέχεια.
@@Φτιάξτοκιέφυγες STC Power Rating Pmp W 290 Open Circuit Voltage Voc V 62.1 Short Circuit Current Isc A 5.83 Voltage at Maximian Power Vmp V 53.3 Current at Maximim Power Imp A 5.45 Maximum System Voltage V max V 600 Maximum Series fuse Rating A 15 Τα πανελ θα μπουνε παραλληλα Το συστημα θα ειναι 24V Σε ευχαριστω απο καρδιας
Λιπών φίλε μου. Από ότι είδα τα πάνελ σου είναι 48βόλτα, αυτό δεν μας πειράζει, είναι μια χαρά. . Αφού θα τα βάλεις παράλληλα τα πάνελ σου, Άρα η ασφάλεια για τα πάνελ σου να είναι 20Α (αμπέρ).
@@Φτιάξτοκιέφυγες Αδερφε μου συγνωμη απο λαθος εγραψα σε σειρα Θα μπουνε παραλληλα το διορθωσα και στο προηγουμενο μνμ Αρα τα ασφαλιζω με μια 20Α Αλλα γιατι 48Volt Μετρησα ταση και μου βγαζει κοντα στα 60V το καθενα Μηπως κανω κατι λαθος Ρυθμιστη εχω epsolar XTRA 3210N
Καλημέρα. Ναι φίλε μου, σωστά μέτρησες κοντά 60 βόλτ. Ονομαστικά λέγονται 48βόλτα. Φυσικά και θα τα βάλεις παράλληλα αφού ο ρυθμιστής φόρτισης σου είναι Μαξ 100 βολτ. Ναι, Ασφάλεια 20Α 👌 Να φανταστώ ότι ρυθμιστής σου αντέχει επίσης και τα 580 watt που είναι τα πάνελ σου. Οπότε όλα καλά.👍
Καλησπέρα! Το αντικεραυνικό το βάζουμε όπου είναι και ο πίνακας με της ασφάλειες τον πάνελς. Αν για παράδειγμα ο ρυθμιστής φόρτισης απέχει 10 μέτρα από τα πάνελ επιλέγουμε να μπει ο πίνακας τον πάνελ ανάλογα με την δυνατότητα του χορού που μας δίνει. Είτε είναι 3 μέτρα μετά τα πάνελ είτε είναι 3 μετρα πριν τον ρυθμιστή φόρτισης. Εκεί που θα είναι ο πίνακας με τις ασφάλειες τον πάνελ, εκεί θα μπει και το αντικεραυνικό. Αν θες την γνώμη μου εγώ επιλέγω τον πίνακα να τον βάζω όσο γίνεται και το επιτρέπει ο χορός, να είναι κοντά από την μεριά τον πάνελ. Δηλαδή στο παράδειγμα που είπα εγώ θα το έβαζα στα 3 μέτρα μετά από τα πάνελ. Αφού βέβαια είχα κάποιον. Αλλιος σε κάποιο άλλο σημείο που να μην πιάνει τον πίνακα μου ο ήλιος και η βροχή κατά προτίμηση. Εντάξει, στις δύσκολες περιπτώσεις έλλειψης χορού δεν τρέχει και τίποτα σοβαρό, υπάρχουν και οι στεγανή πίνακες. 👍 Το γεγονός παραμένει πως η εγκατάσταση θα γίνει όσο μπορούμε σε ποιο προστατευομενους χορούς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Καλησπερα.Ηθελα να σε ρωτησω Σωτηρη αν η ασφαλεια τηξεως ειναι η κοινη ασφαλεια τηξεως ή υπαρχει καποια ιδιαίτερη για φωτοβολταϊκά. Και μια ακομα ερώτηση αν επιτρέπεις.εχω δυο πανελ στα 29 volt και 8.5 A. το καθενα. Αν τα βαλω παραλληλα και θελω να φορτισω συστημα 12v,τοτε γινονται 17 Α επι δυο φορες επειδη ειναι 24βολτα τα πανελ?δηλαδη θελω 40αρη φορτιστη? Σ ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα. Λοιπόν φίλε μου. Η ασφάλειες τήξεως υπάρχουν σε διαφόρους τύπους. Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα την ζητάμε με τα έξεις χαρακτηριστικά. Παράδειγμα... Ασφάλεια ταχείας τήξεως φωτοβολταϊκων 20Α. Αυτες οι ασφάλειες των Φωτοβολταϊκων αναγράφουν επίσης την τάση λειτουργίας του που είναι 500 βολτ η 600 βολτ η 1000 νολτ ρεύματος DC. Μία απλή προσφώνηση γιαυτες είναι ασφαλειες τήξεως DC. Όσο για τα πάνελ σου και το τι ρυθμιστή Φόρτισης θες, θα το δούμε αμέσως τώρα αλλά με επιφύλαξη θα σου τα πω γιατί τα στοιχεία που μου έδωσες δεν ξέρω είναι σε ανοικτό η κλειστό κύκλωμα. Λοιπόν. Αν τα συνδέσεις τα 2 πάνελ παράλληλα έχουμε 29 V : 14.5V = 2 φορές. Τώρα τα αμπέρ. 8.5Α X 2A = 17A X 2 = 34A Αρα πολύ σωστά το είπες. Χρειάζεσαι ένα ρυθμιστή Φόρτισης 40Α. Ακόμα κι αν τα συνδέσεις σε σειρά τα πάνελ, πάλι 40Α ρυθμιστή Φόρτισης θέλει. Δεν αλλάζει η τελική παραγόμενη ενέργεια. Και τέλος, αν συνδέσεις τα πάνελ παράλληλα θα χρειαστείς ασφάλειες φωτοβολταϊκον ταχείας τήξεως ρεύματος DC 500 έως 1000 βολτ 20Α αν ο πίνακας θα βρίσκετε σε σκία και αεριζομένο περιβάλλον, Αλλιός 25Α. Αυτά φίλε μου. Πιστεύω να είσαι εντάξει. Ότι άλλο χρειαστείς, πες μου. Καλή συνέχεια!
Ααα. Επίσης να σου πω για τις ασφάλειες ότι αυτές μπαίνουν σε μία ασφαλειοθηκη. Επόμενος υπάρχουν και τα αντίστοιχα νούμερα. Αν βρεις ασφάλεια που το νούμερο μέγεθους τις είναι 10X38 Τότε θες και ασφαλειοθηκη 10Χ38. Και υπάρχουν διάφορα νούμερα. Αυτά. Ξέχασα κάτι; 😁
@@Φτιάξτοκιέφυγες Το συστημα θα εχει 2 πανελ που είναι 8.37 Α κλειστού κυκλώματος στα 29,4 volt κλειστού και 230w το κάθε πανελ. Ο φορτιστής που έχω είναι σαν το δικό σου,epever 40A,πήρα ασφάλειες τηξεως στα 25Α η κάθε μία για κάθε καλώδιο των πανελ σε καλώδιο 6mm και μια μπαταρια 100ah λυθιου που θα φορτίζει με 10αρι καλώδιο.εχω και για τα πανελ ασφαλειοδιακοπτη C32 και για τη φόρτιση της μπαταρίας ασφαλειοδιακοπτη C40. Και για τη μπαταρία με το inverter 150A σε 16αρι καλώδιο. Ελπίζω να είναι σωστά όλα αυτά Σωτήρη. Σ ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι!!!
Όλα μια χαρά φίλε μου, Το μόνο που δεν μπορώ να σου πω αν είναι σωστό, είναι η ασφάλεια για την μπαταρία αφού δεν μου ανέφερες πόσα βατ είναι ο μετατροπέας σου.
Καλησπέρα κύριε Σωτήρη.αψογο και πλήρως κατανοητό το βίντεο σας.θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ κάτι.εχω έναν ινβερτερ 24 βολτ 3.600 βολτοαμπερ 12 μπαταρίες μολύβδου των 2 βολτ στα 625 αμπερωρια η κάθε μία. 10 πάνελ 230w vmpp 29.1 -impp 7.9 A -voc 36.7 - isc 8.4. αγόρασα ρυθμιστή φόρτισης 150v/120A είναι εντάξει είναι κατάλληλος? Και δεύτερον για όλα αυτά τι ασφάλειες πρέπει να βάλω. Πριν τον ρυθμιστή όπως δείξατε?
Καλησπέρα φίλε μου. Και σε ευχαριστώ. Κοίτα, πρέπει να γίνουν υπολογισμοί για σου πω επιλογές που μπορείς να κάνεις. Δεν έχω χρόνο αυτή την στιγμή. Αλλά θα σου λίαν συντόμως. Δεν εμπιστεύομαι το εμπόριο καθόλου, και θα ήταν χρήσιμο αν μου έδινες λίγες πληροφορίες και για των ρυθμιστή Φόρτισης που έχεις. Επίσης για τώρα με μία γρήγορη ματιά που έριξα στο μήνυμα σου διαπίστωσα ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα 10 πάνελ που έχεις μόνο με μία επιλογή σύνδεσης όπου θα είναι μια χαρά, αλλά.. Επειδή ο ρυθμιστής φόρτισης που πείρες έχει μάλλον την δυνατότητα να δεχτεί παραπάνω πάνελ. Σκέψου αν μπορείς και θες να αποκτήσεις ακόμα 2 πάνελ ίδια με αυτά που έχεις η θες να παραμείνεις με αυτά τα 10. Να μου το πεις αυτό πριν κάνω την μελέτη σου όμως και πάει χαμένος ο χρόνος μας. Με μία ματιά λιπών ο ρυθμιστής φόρτισης σου προφανώς είναι υπέρ αρκετός για τα πάνελ που έχεις και σηκώνει ακόμα 2 πάνελ για πλάκα. Αυτό θα διαπιστώθει με σιγουριά όταν μου στείλεις περισσότερες πληροφορίες για τον ρυθμιστή σου. Η ακόμα να μου πεις το μοντέλο που έχεις. Για τις ασφάλειες δεν μπορούμε να πούμε τίποτα ακόμα αν δεν καταλήξουμε πρώτα στον τρόπο σύνδεσης των πάνελ και καθοριστεί πόσα στρινκ θα έχουμε. Αυτά για την ώρα φίλε μου.
Ο μετατροπέας σου λογικά μπορεί να σου απόδοση 2.880watt δεν ξέρω πιο μοντέλο έχεις βέβαια αλλά ένα αληθινό ίνβερτερ αυτά τα βατ θα σου έδινε σίγουρα. Αυτό, έτσι απλά το αναφέρω ος πληροφορία😊
Καλησπέρα φίλε μου. Ελπίζω να δεις τα μηνύματα μου και να μην ασχολήθηκα άδικα. Λοιπόν. Ο ρυθμιστής φόρτισης που έχεις, ο 120Α είναι υπέρ αρκετός καθότι τα πάνελ σου αυτά τα 10 θα μπορούσε να δώσουν εστο και για πολύ λίγο κάπου 80 με 82 Αμπέρ. Υπό νορμάλ συνθήκες θα έχεις 75Α το λιγότερο εάν βεβαία υπάρχουν οι ιδανικες συνθήκες κλήσης και προσανατολισμου. Ο ρυθμιστής αυτός αν είναι ένας καλός ρυθμιστής μπορεί να δεχτεί ακόμα 4 πάνελ ίδια βέβαια με αυτά που έχεις. Δεν μπορώ ακόμα να σου πω για ασφάλειες αν δεν δούμε τελικά τι θα επιλέξεις να κάνεις με τα πάνελ σου όπως σου προανέφερα και στα προηγούμενα μήνυμα μου. Πρως το παρόν, αν μείνεις τελικά με τα 10 πάνελ, Τότε μπορείς να συνδέσεις τα πάνες σου μόνο σε ζευγάρια. Δηλαδή σε σειρά ανα 2. Και θα έχεις 5 στρινκ των 2 πάνελ το κάθε 1 ζευγάρι. Αυτό σημαίνει ότι τα πάνελ σου θα παράγουν περίπου 40Α ρεύμα με μία τάση πάνω κάτω από 55 με 65 βολτ. Στην έξοδο του ο ρυθμιστής θα σου δεινει 72 εος 80 αμπέρ ρεύμα. Όλα αυτά βέβαια θα έχουν μεταβολές. Αλλά πάνω κάτω αυτή θα είναι η απόδοσης που θα έχεις. Τότε οι ασφάλειες για τα πάνελ θα πρέπει να είναι 50Α.
Καλησπέρα πως θα μπορουσα να επικοινωνήσω μαζι σας να σας στειλω κάποιες φωτογραφίες και αναλυτικα στοιχεία που εχω στο τεφτέρι μου για ενα μικρο φωτοβολταικο σύστημα στο οποιο θα χρειαστώ σιγουρα βοήθεια στην ασφάλιση του διότι μ αρέσει να παταω και να παιζω σε σημεία ασφαλή για τις συσκευές που θα μου δωσουν το ρευμα που χρειάζομαι και η ασφάλιση ειναι κατι το οποιο μου ξεφεύγει πχ ασφάλεια απο πανελ σε ρυθμιστη ασφαλεια απο ρυθμιστή σε μπαταρια κτλπ θελω να τροφοδοτήσω ένα μικρό ψυγείο και πέντε λάμπες και μιλάω παντα για καλοκαίρι πολυ σπανια χειμώνα ευχαριστώ για τον χρονο σας και για τα βίντεο σας που μας ψυχαγωγούν
Μας έχεις κάνει ξεφτέρια....😂😂 Ερώτηση έχω βάλει σε μικρό σύστημα αυτοματο διακόπτη 20 αμπέρ μόνο και μόνο για διακόπτη κους λόγους αλλά είναι Ac όχι dc....καμία 10αρια αμπέρ περνάνε όχι παραπάνω...δεν θα ανατιναχθεί-φωτια....σωστά?😮😂
Καλησπέρα. Όχι εντάξει. Δεν ξέρω το μοντέλο του διακόπτη που έβαλες αλλά στην πραγματικότητα σχεδίων όλες οι ασφάλειες και διακόπτες δουλεύουν και με τάση DC αλλά διαφοροποίητε η ικανότητα τις στα χαρακτηριστικά. Ωστόσο το σωστό είναι να βάζουμε κάτι το οποίο είμαστε ζυγούροι ότι το προϊόν μπορεί να ανταπεξέλθει στα χαρακτηριστικά στο οποίο το προορίζουμε.
Σας ευχαριστούμε πολύ για τα βίντεο, είσαι υπέροχος άνθρωπος και μόνο που βοηθάς τον κόσμο να μάθει να βάζει μόνος του ΦΒ αφιλοκερδώς, μπράβο σας
Σας ευχαριστώ πολύ όλους σας για τα καλά σας λόγια! Ευχάριστη μου είναι να βοηθάω όσο μπορώ. Και εγώ πριν 8 με 9 χρόνια ήμουν στην δική σας θέση. Και σας κατάλαβενω.
Μπραβο κ Σωτήρη!!!! Ενα απο τα καλήτερα μαθήματα-βίντεο που έχω παρακολουθήσει!!!!
Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Χαίρομαι αν σε βοήθησε.
Όλοι να λέτε την γνώμη σας για να γίνομαι κι εγώ καλύτερος, για εσάς.
Έρχονται και καλύτερα βίντεο.
Υπομονή.
@@Φτιάξτοκιέφυγες Καλή ανάσταση και καλό Πάσχα!!!Σας ευχαριστούμε πολύ!!!!
αγαπητέ....ωραία η δουλειά σού, και σε ευχαριστώ που το μοιράζεσαι!! για να αποφύγεις βρασμούς όπως αναφέρεις, θα πρέπει να έχεις καταναλώσεις , και όχι μόνο φόρτιση! Ο ρυθμιστής από την άλλη , θα πρέπει να είναι ικανός να "διαβάσει" , σταματήσει την φόρτιση όταν η μπαταρία είναι πλήρως φορτισμένη!!! Σαφος οι μπαταρίες που αναφέρεις δεν είναι κατασκευασμενες για φ/β , γιατί δεν έχουν τους ίδιους κύκλους (φόρτισης αποφορτισης) με μπαταρίες βαθειάς εκφορτησης. να είσαι καλά , και προσοχή με τα ρεύματα!!
Καλησπέρα.
Και σε ευχαριστώ για την το θέμα που άνοιξες, ένα από τα θέματα που θα έχει κάποιο από τα προσέχος βίντεο, θα είναι για αυτές της λεπτομέρειες και λειτουργικές ικανότητες που θα πρέπει να έχει ο ρυθμιστής φόρτισης.
Και για τις μπαταρίες δεν έχω κάνει ακόμα βίντεο, αλλά που θα πάει;; θα έρθει κι αυτό. πιστεύω ότι βοηθάω όσο μπορώ μέχρι ένα βαθμό .
Να είσαι καλά φίλε μας και ότι γνώσεις μπορεί να μοιραστή κάνεις εδώ μαζί μας, καλό δεχουμένες!
Μπραβο για τη παρουσιαση. Μπραβο για το κουραγιο σου
Ευχαριστώ πολύ. Να είσαι καλά φίλε μας!
Καλημέρα φίλε Σωτήρη. Συγχαρητήρια για τα βιντεάκια σου και που μοιράζεσαι μαζί μας τις γνώσεις σου. Θα ήθελα και γω μία μικρή βοήθεια στο θέμα της σχέσης των Φ/Β πάνελ με τον ρυθμιστή φόρτισης. Έχω 4 πάνελ 240WP που έχουν Voc 37V και Isc 8,5Α. Έναν Inverter 1500W/3000W(peak) 12V/220V, και μία μπαταρία βαθιάς εκφόρτισης 12V/140Ah (προς το παρόν, αλλά θα πάρω μία μεγαλύτερη σίγουρα. To σύστημα όπως καταλαβαίνεις θα είναι 12βολτο. Ο ρυθμιστής φόρτισης που έχω είναι ο PowMr MPPT 60A με προδιαγραφές: Max solar input voltage: 190 VDC (25°C) και Max. solar input power: 720W/12 V. Στα 12V μπορεί να δεχθεί από τα πλαίσια τάση από 20 έως 80V. Με αυτά τα δεδομένα φίλε Σωτήρη αν συνδέσω τα πάνελ σε σειρά από ότι καταλαβαίνω δεν μπορώ γιατί υπερβαίνω τα 80V που έχει όριο ο ρυθμιστής στα 80V. Eπίσης αν αθροίσω την ισχύ των πάνελ μας κάνει 240Χ4= 960 οπότε υπερβαίνουμε το όριο των 720W του ρυθμιστή. Μπορώ να συνδέσω τα 3 από τα 4 πάνελ παράλληλα έτσι ώστε να φθάσω σε ισχύ ακριβώς τα 720W; Η τάση θα μείνει στα 37V και θα πολλαπλασιαστούν Χ 3 τα Amper (σύνολο 25,5). Γίνεται αυτό Σωτήρη ή είναι λάθος η σκέψη μου; Επίσης τί καλώδια θα χρησιμοποιήσω μετά την παράλληλη σύνδεση των πάνελ μέχρι τον ρυθμιστή (πιο χοντρά φαντάζομαι λόγω τριπλασιασμού της έντασης(Α); Ευχαριστώ φίλε μου εκ των προτέρων.
Φιλε μου αν μπορεις κανε κατι με την ενταση του ηχου....χωρις ηχεια μεγαλα, η ακουστικα στο αυτι δεν ακουγεσαι....και οχι μονο σε αυτο το βιντεο.....
Για σου φίλε μου.
Το ξέρω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με τον ήχο.
Έχεις δίκιο σε αυτό αλλά να ξέρετε πως και εγώ ότι μπορώ κάνω.
Δεν είμαι ηχολήπτης, κάμεραμαν, η σκηνοθέτης.
Δεν έχω εξοπλισμό πάρα μόνο το κινητό μου. Ούτε πληρώνομαι από κάπου για να κάνω υπέρ παραγωγή. Κάνω μία προσπάθεια να πω την γνώμη μου. Πάντως θα κοιτάξω στα επόμενα βίντεο να είμαι ποιο προσεκτικός να βγει κάτι καλύτερο!
Ευχαριστώ που το επισήμανες πάντως, να είσαι καλά!
@@Φτιάξτοκιέφυγες Να'σαι καλα και συ φιλε μου και ευχαριστουμε για την προσπαθεια σου να μεταφερεις οτι γνωριζεις στο κοινο! Θα ηθελα παντα καλοπροαιρετα, να συμπληρωσω κατι...Οταν χρησημοποιουμε φωτοβολτα'ι'κα, να εχουμε καλυτερα λαμπες 12βολτες που δεν χρειαζονται μετασχηματιστη. Γιατι αν εχουμε μονο 230 βολτ λαμπες, οταν τα βολτ της μπαταριας πεσουν κοντα στα δεκα μισο βολτ, τοτε ο μετασχηματιστης θα κλεισει αυτοματα και θα πεσει σκοταδι γυρω μας...ενω οι 12βολτες λαμπες συνεχιζουν να δινουν φως, εστω πιο αδυναμο, αλλα σχδον μεχρι να αδειασει η μπαταρια. Επισης οταν θελουμε να προσθεσουμε αργοτερα περισσοτερα πανελ για μεγαλυτερη αποθηκευαη αμπερ στις ιδιες ωρες ηλιοφανειας, το καλυτερο ειναι να προσθετουμε πανελ με ιδια watt και της ιδιας μαρκας με το προ'υ'παρχον πανελ και να κοιταζουν ολα προς την ιδια κατευθυνση. ΄Με εκτιμηση για την προσπαθεια σου, καλη συνεχεια!👍👍👏👏🌹🌹
Μην ανησυχείς! Τα ξέρω αυτά και θα πούμε κάποια πράγματα σε άλλη ενότητα. Άλλωστε οι πληροφορίες για ένα φωτοβολταϊκο σύστημα δεν χωράνε μέσα σε 60 λεπτά βίντεο, τι να πρώτο πω;
Υπάρχουν δεκάδες συνδυασμοί φωτοβολταϊκων και δεκάδες διαφορετικές απαιτήσεις η ανάγκες για τον καθένα από μας.
Έχω δείξει τις 12ν λάμπες στο βίντεο για μίνι φωτοβολταϊκο. Το έχεις δει;
Ευχαριστώ για το μήνυμα σου! Καλή συνέχεια! 😀😀😀😀😀😀
@@Φτιάξτοκιέφυγες 👍👍👍👍👍👍🌹🌹🌹🌹
Giasou filemou katarxhv xrovia polla kalh xrovia.exo eva mikro sistima 12v me 1 mpataria 100ah mou dixvh oti eivai gemati kai to proi oti exei 82% paradigma ti mporo va kavo gia va mevei 100%?
Για σου φίλε μου!
Καλή χρονιά με υγεία!
Δίστιχος φίλε μου,
Είναι πολλοί οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την μπαταρία. Οπότε αν δεν ξέρω τι είναι αυτό, δεν μπορώ να δώσω και την λύση.
Χρειάζομαι πολλές πληροφορίες για να κατανοήσω τι συμβαίνει και να σου δώσω πόρισμα και λύσει.
Μπορεί να φταίει το πάνελ, η να φταίει η μπαταρία. Η να φταίει ο καιρός. Και πολλά άλλα.... Μπορεί ακόμα και να μην φταίει τίποτα. Απλά η μπαταρία που έχεις να περιέχει από των κατασκευαστή τις χαμηλότερη τιμή ηλεκρολιτη από το 1.30
Με αποτέλεσμα ο ρυθμιστής να σου δείχνει λάθος ένδειξη.
Και πολλά άλλα φίλε μου. Οπότε καταλαβαίνεις πως μόνο με μια αναφορά είναι αδύνατο να κατανοήσω τι συμβαίνει.
@@Φτιάξτοκιέφυγες katalabevo agapite filemou vai to thema eivai mevo stin germavia exoume polles meres xoris ilio i mpataria mou einai bathias ekfortiseos agm electronicx o kontroler eivai o epever mppt 30 amper kai ta panel 2 50 wat movokristalika eivai olokevourgia olla eimai kevourgios kai dev exo idea alla exo dh ta binteakiasou kai eimai poly enthousiasmevos kai ta eftiaksa ola movosmou me idees apo ta dikasou video kai se efxaristo para poly
Καλημέρα φίλε μου!
Όπως σου είπα και χθες, αν και δεν μπορώ να βγάλω πόρισμα.
Εστο με αυτά τα ελάχιστα που μου έγραψες τώρα,
Θα σου πω δυο πράγματα να καταλάβεις τι γίνεται.
Αφου όλα είναι καινούρια,
Προφανώς δεν έχεις πρόβλημα.
Αυτό που μάλλον συμβαίνει και που καταλαβαίνω από εμπειρία είναι....
Πρώτον, η μπαταρία που έχεις, μάλλον δεν είναι από αυτές που η μέγιστη τάση που κρατάει δεν είναι τα 13.8 volt αλλά τα 13.1 η 13.3 volt.
Ενώ το πρόγραμμα του ρυθμιστή Φόρτισης που έχεις είναι για να δείχνει την μπαταρία γεμάτη στο 100% στα 13.8 volt.
Οπότε βλέπεις λανθασμένη ένδειξη.
Επίσης αλλά 2 στοιχεία είναι ότι με τις μέρες συννεφιάς που έχεις και με συνδυάσμο το κρύο, είναι λογικό να υπάρχει μία πτώση στιν τάση τις μπαταρίας σου. Δεν υπάρχει Θεωρητικά κάπιο πρόβλημα.
Αλλά είναι οι τώρα συνθήκες
Από ότι καταλαβαίνω.
Μία ένσταση έχω μόνο να σου κάνω που μπορεί να βελτιώσει το σύστημα σου και η μπαταρία σου να πάει πολύ καλύτερα και να ζήσει όσο πρέπει.
Τα 2 πάνελ που έχεις των 50watt είναι λίγα για την μπαταρία που έχεις στα 100AH με συνδυάσμο ότι είσαι Γερμανία.
Αφου έχεις μεγάλο ρυθμιστή, αν μπορείς κάποια στιγμή, τα 2 πάνελ των 50watt να τα κάνεις τουλάχιστον 4 πάνελ.
Αυτο θα είναι το σωστό για το σύστημα σου. Θα δεις μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις.
Επίσης, αν θες να σου τα εξηγήσω λίγο καλύτερα, μπορείς να με βρεις στο μεσετζερ με το όνομα Σωτήρης χυτήρης και να τα πούμε από εκεί με κλήση.
Να είσαι καλά!
Ερώτηση ασφάλειες σε αμπέρ που χρειάζομαι για ένα κύκλωμα με δύο πάνελ 150wεκαστο φορτιστής victron 100/30 μπαταρία bosh 230ah και ινβερτερ 1000w
Καταρχάς, πείτε μία καλησπέρα, ένα για! Κάτι τέλος πάντων.
Ακόμα και να θέλω να σου απαντήσω, τα στοιχεία που μου έδωσες είναι λιγότερο και από τα μισά.
Πόσα αμπέρ είναι τα πάνελ σε κλειστό κύκλωμα;;
τι πάνελ είναι;;
12V η κάτι άλλο;;
είναι συνδεδεμένα παράλληλα η σε σειρά;;;
Όλα αυτά παίζουν καθοριστικό για να βρούμε τι ασφάλεια θα βάλουμε φίλε μου.
Το μόνο που μπορώ να σου πω σύμφωνα με τα στοιχεία που μου έδωσες, είναι ότι η ασφάλεια για την μπαταρία που θα βάλεις σύμφωνα με το 1000αρι ίνβερτερ και εφόσον είναι τάσης λειτουργίας 12V.
Τότε ασφάλεια μπαταρίας 150Α.
Για τα άλλα, δώσε περαιτέρω στοιχεία.
Καλή συνέχεια.
@@Φτιάξτοκιέφυγες στη προσπάθεια ενός ανθρώπου που κάτι τον τράβηξε στα λεγόμενα σας ο οποίος δεν ασχολείται με τα social και φοβούμενος μην το μνμ μου πάει κάπου αλλού παρεληψα να πω καλησπέρα και απεδωσα ξερά το πρόβλημα μου
Αν αυτό είναι προσβλητικό και αγενές και ότι να ναι τότε η αλαζονικος σας χαρακτηρισμός προς το πρόσωπο μου τι είναι αλλά ξέχασα έχετε κάποιο βήμα
Σας ευχαριστώ
Καλημέρα φίλε μου.
Όπως είδες στο μήνυμα μου, δεν αρνήθηκα να σου απαντήσω. Θα ήταν προτιμότερο να μου είχες γράψει τα ερωτήματα σε σχέση με τα στοιχεία των πάνελ και των τρόπο σύνδεσης που θες να κάνεις οστε να μπορέσω να σου δώσω τα στοιχεία των ασφαλειών που θες.
Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να δεις την ετικέτα του ενός πάνελ, εφόσον μιλάμε για ίδια πάνελ,
Να μου στείλεις τα στοιχεία του και να μπορέσω να σου βρω τις ασφάλειες. Αν έχεις όρεξη, κάνε των κόπο και θα σου πω.
Καλησπέρα τα πάνελ
Μέγιστη ισχύς 150w έκαστο
Στα 24v τάση εξόδου 36.68v
Mεγιστη ισχυς ρεύματος 4.08Α
Τάση ανοιχτού κυκλώματος 44.60v
Ρεύμα βραχυκυκλώματος 4.30Α
Controller victfon 100/30
Inverter 1000w καθαρού ημιτόνου και μπαταρία bosh l5080 σε όλα αυτά τα παλευω μόνος και πουθενά δεν έχω ασφάλειες εκτός του inverter που έχει επάνω την βοήθεια σας και τις γνώσεις σας παρακαλώ
Η μπαταρία είναι 12v
Aderfe mou xerete ime o panagiotis apo kupro thelo nasasas rotiso exo 2 solar paneo 550w to kathena
Mporo na to sindeso aftonomo 12v? An ginete ti regulator tha prepi na valo euxaristw poly
Καλησπέρα φίλε μου, τα φιλιά μας στην όμορφη Κύπρο μας.
Ναι, κάνουν τα πάνελ σου για 12V σύστημα.
Βασικά όλα τα πάνελ κάνουν για όλα τα συστήματα με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια.
Δεν ξέρω αν έχεις ίνβερτερ η όχι, για θα ήταν προτιμότερο να κάνεις σύστημα 24βόλτο,
Όχι ότι το 12βόλτο δεν θα είναι εντάξει,
Απλά τώρα θα χρειαστείς μεγάλο ρυθμιστή Φόρτισης σε αμπέρ, άρα περισσότερα χρήματα. Τέλος πάντων, εσύ ξέρεις τι θες να φτιάξεις.
Τώρα για των ρυθμιστή που χρειάζεται να πάρεις,
Δεν μπορώ να σου πω με ακρίβεια.
Θα πρέπει να δεις την ετικέτα που έχει το πάνελ σου από πίσω και να μου στείλεις αυτά τα στοιχεία για να μπορέσω να υπολογίσω τι ρυθμιστή Φόρτισης χρειάζεται.
Η ετικέτα γράφει επάνω τα βολτ σε ανοικτό κύκλωμα και σε κλειστό,
Και τα αμπέρ επίσης σε ανοικτό κύκλωμα και κλειστό.
Αν μου δώσεις αυτά τα στοιχεία, θα σου πω με σιγουριά τι πρέπει να βάλεις.
Τώρα χωρίς στοιχεία, πιστεύω
Ότι τα πάνελ θα παράγουν πάνω από 60 αμπέρ η και λίγο παραπάνω από 70 αμπρε για 12ν σύστημα. Οπότε σε κόβω για ρυθμιστή 80 αμπέρ.
Επίσης τα πάνελ να τα συνδέσεις παράλληλα.
Δηλαδή Σιν με Σιν,
Πλιν με πλιν.
@@Φτιάξτοκιέφυγες se euxaristw para polu
Kati alo aderfe pou thelo nas rotiso exo ena 12v inverter 1500w mporo nata enoso apefthias ston inverter n tha to katastrepso?
Τι να ενώσεις στο ίνβερτερ;;
Τα πάνελ;;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Αυτό γίνεται μόνο σε υβριδικά ίνβερτερ που έχουν ενσωματωμένο ρυθμιστή Φόρτισης με τις δικές του επαφές σύνδεσης των πάνελς.
Σε μία τέτοια ενέργεια, θα καταστρέψεις το ίνβερτερ αλλά και την μπαταρία.
Thx se euxaristw para para polu
Μπορείτε να μου πείτε χρειάζεται κάθε πάνελ και το δικό του ρυθμιστή
Όχι.
Ενας ρυθμιστής κάνει και για πολλά πάνελ μαζί.
Αρκεί να πάρουμε τον κατάλληλο για τα πάνελ που έχουμε.
Καλημέρα Σωτήρη Καλημέρα θέλω να αγοράσω τόν ρυθμιστή φόρτισης 40Α και 100V (Epsolar XTRA 4210N) καί το Inverter Καθαρού Ημιτόνου 12v σε 220v 3000w Power Inverter 003 η το Inverter High Quality DXP1515 Καθαρού Ημιτόνου 12V 1500
Έχω 2 πάνελ παλιά τών 320w καί 280w συνδεδεμένα σε σειρά σύνολο 600W
Μπαταρίες έχω 12ν( 6χ2V c120 660 ΑΗ) 10ετιας τίς όποιες θα αντικαταστήσω μάλλον σύντομα όπως και τά πάνελ .
1ον ερώτημα είναι αν ο ρυθμιστής φόρτισης
ο XTRA 4210N θα αντέξει τά 600w πού είναι τα πάνελ μου ή θα καεί!!! καθότι στά χαρακτηριστικά του θέλει έως 520w στα 12ν (Ρυθμιστής φόρτισης MPPT: 520W-12V, 1040W-24V)
καί 2ον αν τό ινβερτερ 3000w κάνει και για σύστημα 24ν ?
Αν όχι τί προτείνεται σέ ινβερτερ αξιόπιστο από 1500 έως 3000w σέ λογική τιμή
Ευχαριστώ
Καλησπέρα φίλε μου.
Εδώ κάπου τα έχεις μπερδέψει λίγο σε σχέση με τον ρυθμιστή Φόρτισης.
Ο ρυθμιστής 40Α είναι μεγάλος για τα 600watt πάνελ.
Σου κάνει ο ρυθμιστής φόρτισης 30Α που καλύπτει 780watt.
Στο λέω στα σίγουρα, διότι δεν παίζει κανένα ρόλο αν θα φορτίζεις σύστημα 12ν η 24v.
Έχει να κάνει με την σύνδεση των πάνελ αυτό το στοιχείο.
Οπότε δεν χρειάζεται να αλλάξεις τον μετατροπέα σου.
Ο μετατροπέας ο 12v δεν κάνει και για 24βόλτο.
Καλησπέρα σας ωραία βίντεο θα ήθελα να ρωτήσω έχω 2 πάνελ 20 και 30βατ τι ρυθμιστή να βάλω...;
Καλησπέρα. Και ευχαριστώ.
Αν και κακός θες να συνδέσεις 2 διαφορετικά πάνελ, δεν πειράζει για κάτι τόσο μικρό. Θα την κάνει την δουλειά του.
Έναν ρυθμιστή Φόρτισης 10Α είναι αρκετός για τα 2 πάνελ σου. Που νομίζω πώς ότι μελλοντικά θα αντέχει κι ακόμα 1 πάνελακι η και 2.
Αυτό εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά του ρυθμιστή Φόρτισης που θα πάρεις ώστε να αντέχει αλλά 2 τέτοια. Όπου από αυτό θα εξαρτηθεί και ο τρόπος σύνδεσης τον πάνελ.
Τέλος πάντων, εσύ τώρα με έναν ρυθμιστή 10Α θα είσαι μια χαρά.
Παρακαλώ πως επιλέγουμε τη ρυθμιστή χρειάζομαι?
Καλημέρα Kwstas.
Για να επιλέξουμε ρυθμιστή θα εξαρτηθεί,
Πρώτων : πόσα πάνελ θα βάλουμε.
Δεύτερον: πόσα αμπέρ θα αποδίδει το καθένα.
Τρίτον: πόσα βατ αποδίδουν όλα μαζί.
Τέταρτον : πως θα τα συνδέσεις μεταξύ τους.
Να σου δώσω ένα παράδειγμα τώρα.
Ας πούμε ότι εγώ θέλω να βάλω 4 πάνελ στα 150 WATT,
Άρα συνολικά έχω 600 WATT.
Να η πρώτη μου πληροφορία.
Μετά βλέπω ότι το κάθε ένα από αυτά βγάζει 8 αμπέρ.
Αλλά για να ξέρω το σύνολο σε αμπέρ που θα βγάλουν όλα μαζί πρέπει να αποφασίσω πως θα τα συνδέσω μεταξύ τους. Εγώ λοιπόν θα συνδέσω μεταξύ τους τα 2 πάνελ σε σειρά και τα άλλα 2 πάνελ σε σειρά, άρα τώρα έχω 2 ζευγάρια πάνελ και τώρα θα συνδέσω τα δύο ζευγάρια μεταξύ τους παράλληλα. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κάθε ζευγάρι που σύνδεσα σε σειρά μου δίνει 8 αμπέρ. Οτα συνδέουμε 2 πάνελ σε σειρά δυσπλασιάζουμε τα βολτ και παραμένουν ίδια τα αμπέρ.
Και αφού τώρα έχω 2 ζευγάρια που δίνουν 8 αμπέρ το καθένα και σύνδεσα αυτά τα ζευγάρια μεταξύ τους παράλληλα τώρα ξέρω πως έχω 16 αμπέρ σύνολο όλα τα πάνελ μαζί.
Να η δεύτερη πληροφορία.
Η τρίτη πληροφορία είναι ότι θα επιλέξω 12v η 24v σύστημα. Εγώ για να κάνω σγουρά καλή δουλειά θα επιλέξω ρυθμιστή να να φορτίζει 12v και 24v σύστημα.
Πάμε τώρα να βρούμε ρυθμιστή.
Κοιτάω τώρα ένα ρυθμιστή στα 20Α αφού έχω 16Α αλλά δεν κάνει γιατί στα χαρακτηριστικά του ρυθμιστή λέει ότι στα 24v δέχεται μέχρι 520 watt άρα δεν μου κάνει γιατί εγώ έχω 600 watt.
Πάω στο επόμενο λοιπόν που είναι 30Α και βλέπω ότι το όριο σε αυτόν είναι 780 watt. Άρα μου κάνει αυτός.
Έτσι λοιπόν βρήκαμε τον ρυθμιστή Φόρτισης που χρειαζόμαστε. Και αφού αυτός μπορεί να φόρτιση 12v και 24v σύστημα θα βάλω ότι θέλω! 👍
@@Φτιάξτοκιέφυγες Πολύτιμες οι συμβουλές σού. Ευχαριστώ πολύ. Ξέρω ότι μέσα φέρνω 42 από τα πάνελ. Τα πάνελ δεν ξέρω πόσα βατ είναι. Ούτε μπορώ να δω από πίσω. Τι να κάνω? Ο ρυθμιστής που γράφει πόσα βατ σηκώνει? Και πάλι ευχαριστώ φίλε.
Kwstas φίλε μου τώρα μπλέξαμε λίγο. Πάντως αν έχεις όρεξη να κάνεις λίγο δουλίτσα θα σε βοηθήσω να βρούμε άκρη.
Λοιπόν. Μια λύση είναι να βγάλεις το ένα πάνελ και να δεις την ετικέτα του και να τα μάθουμε όλα.
Είναι εφικτό αυτό;;;;
Μία άλλη λύση είναι να βρω εγώ πόσα βατ είναι με την δική σου βοήθεια.
Τι λες;;; το ξεκινάμε;;;
Ο ρυθμιστής φόρτισης αναγράφει αυτες της πληροφορίες με την εξής σήμανση. Παράδειγμα.
12ν / 300w - 24v /500w
@@Φτιάξτοκιέφυγες περιμένω να μου πεις τι πρέπει να κάνω.
Καλησπέρα.Καταρχάς μπράβο σας που μας κατατοπίζετε με τις απαντήσεις σας.Στην ερώτηση μου...Εχω 2πανελ 12βολτα απο 100 watt το καθένα συνδεδεμένα σε σειρά και ένα ρυθμιστή φόρτισης MPPT 15 A.Υπάρχει η δυνατότητα εάν θέλω να επεκτείνω το σύστημα μου να βάλω πχ έναν δεύτερο ρυθμιστή φόρτισης ας πούμε 30 Α και σε αυτόν συνδέσω 4πανελ από 100 watt και να συνδέσω τις εξόδους των 2 φορτιστών παράλληλα σε μια μπαταριά?Θα υπάρχει πρόβλημα όταν ο ένας βγάζει 15 και ο άλλος 30A ?
Καλησπέρα φίλε μας,
Βέβαια και μπορείς να βάλεις δεύτερο ρυθμιστή στο σύστημα σου και τρίτο ακόμα αν χρειαστεί στο μέλλον.
Δεν μας πειράζει καθόλου η διαφορά τον αμπέρ στους ρυθμιστές φόρτισης. Βάλε όσα αμπέρ θέλεις.
Το μόνο που θα σου έλεγα σαν γνώμη μου. Είναι να κοιτάξεις ο νέος ρυθμιστής φόρτισης να είναι ίδιος σε μάρκα κατά προτίμηση. Σε αμπέρ ας είναι διαφορετικοί, κανένα πρόβλημα.
Ευχαριστω!
@@Φτιάξτοκιέφυγες Σ ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.Εννοείται πως θα επιλέξω την ίδια μάρκα συγκεκριμένα αυτή την στιγμή έχω τον 75/15 της victron energy σκέφτομαι να τον συνδυάσω η με τον 100/30 η με τον 100/50 θα δω ανάλογα τα πάνελ που θα βάλω...όπως και να έχει σε ευχαριστώ να σαι καλά
Φιλε μου Σωτήρη καλησπέρα και μπράβο σου για την βοήθεια που προσέφερες λέγοντας τα πράγματα τόσο αναλυτικά θα ήθελα να σε ρωτήσω τι ασφάλειες και τι αντικεραυνικο να βαλω σε ένα συστηματακι που θα φτιάξω. εχω 4 πάνελ 225Wp Imp 7,65A Voc 36,40V Vmp 29,40 V Isc 8,25A ENA Inverter 1000w 40A 20-50V Τα καλώδια από τα πάνελ και το Inverter θα είναι κάτω από τα πάνελ, στην ταράτσα υπάρχει ρεύμα σε μπριζα με καλώδιο 3x4 και γείωση με 10mm καλώδιο, H σύνδεση παράλληλα. Σε ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα φίλε μου, και σε ευχαριστώ πολύ.
Κοίτα τώρα τι γίνεται. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που μου έδωσες,
Εκτως του ότι δεν επαρκούν για να σου δώσω πληροφορίες ασφάλισης για όλα τα κυκλώματα,
Βλέπω ότι στα προϊόντα που έχεις στην κατοχή σου υπάρχει μία μικρή ασυμβατότητα η έτσι καταλαβαίνω διότι λείπουν πολλά στοιχεία.
Εννοείς ότι το ίνβερτερ σου είναι υβριδικό;;;
Δεν βλέπω αναφορά ενός ρυθμιστή Φόρτισης.
Μπαταρίες;;
12v σύστημα η 24v;;;
Επίσης αν βάλεις το ίνβερτερ κάτω από τα πάνελ θα πρέπει να κάνεις μία ιδική κατασκευή θερμικής προστασίας γιατί το ίνβερτερ σου θα καταστραφεί πολύ γρήγορα αν μπορέσει να δουλέψει,
η αν έχει τις απαιτούμενες λειτουργικές ικανότητες θα σου κόβει συνέχεια την τροφοδοσία ρεύματος από την εντολή υπερθέρμανσης.
Και το οποίο άλλο βάλεις κάτω από τα πάνελ, θέλει θερμική προστασία.
Και άλλη ερώτηση 😁
Ας πούμε ότι υπάρχουν 3 πάνελ. Το καθένα έχει Vmp 31,6v Imp 8,86A και 280w και ένα ρυθμιστή 12/24V και 40Α. Εμείς θα τον δουλέψουμε 12ν.
Τα πάνελ αυτά μας παίρνει να τα συνδέσουμε και σε σειρά αλλά και παράλληλα.
Ποιός τρόπος σύνδεσης όμως είναι ποιο σωστός με αυτά τα δεδομένα;και γιατί; Τ είναι καλύτερο για το σύστημά μας;
😂😂😂😂😂 Είσαι και ψεύτης εεε;;;
Στην αρχή λες άλλη μία ερώτηση και στο τέλος κάνεις τέσσερις 😂😂😂
Λοιπόν ασ πούμε ότι έχουμε 3 πάνελ 280 watt το καθένα. Και ας πούμε ότι έχουμε έναν ρυθμιστή Φόρτισης 40Α.
Το οποίο θα υποστηρίζει κύκλωμα μπαταρίων στα 12V.
Τα πάνελ μπορούμε να τα συνδέσουμε παράλληλα, αν όμως θέλουμε μια καλύτερη απόδοση για τον χειμώνα τότε καλύτερα να τα συνδέσουμε και τα 3 σε σειρά.
Γιατί όσο πιο πολλά βολτ επιτυγχάνοντε τόσο πιο αποδοτικό κύκλωμα επιτυγχάνεται.
Τώρα να πούμε λίγο για αυτό το ας πούμε που λες.
Έναν έχουμε ρυθμιστή Φόρτισης 40Α και κύκλωμα μπαταρίων στα 12V
Τότε ελπίζω τα 3 πάνελ που είπες να είναι υποθετικά. Διότι χάνουμε μεγάλη απόδοση σε σχέση του ρυθμιστής φόρτισης. Τα 3 πάνελ στα 280 watt ισούται με 840 watt.
Ενώ ο ρυθμιστής φόρτισης αγγίζει τα 1040 watt. Που μπορεί να δεχτεί.
Γιατί λοιπόν να χάσουμε αυτή την απόδοση τον 200watt;;;;
Τοτε καλύτερα θα ήταν να έχουμε 4 πάνελ 250 watt και θα φτάναμε τα 1000Watt 👍👌
Τωρα έχουμε κάνει την καλύτερη επιλογή σε πάνελ σε σχέση με την απόδοση του ρυθμιστή Φόρτισης που έχουμε επιλέξει 😉
Τώρα που έχω 4 πάνελ πως θα τα συνδέσω;;;;
Αν το κύκλωμα μου είναι 12V θα συνδέσω 2 πάνελ σε σειρά και επίσης τα άλλα 2 πάνελ σε σε σειρά.
Αφου θα έχω 2 ζευγάρια πάνελ σε σειρά, τότε θα τα συνδέσω μεταξύ τους παράλληλα.
Αν έχω κύκλωμα 24V τότε καλύτερα να συνδέσω και τα 4 σε σειρά. 😊
Εεε τι να κάνω αφού η μία φέρνει την άλλη 😁
Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι. Μου έχεις λύσει πολλές απορίες.
Μια ακόμη χαζουλα γρήγορη: τα 1040w αντοχή του φορτηστη πως βγαίνουν; Μάλλον δεν κάνουμε 24Vx40A ε;😁
Εεε όχι.
Είναι και θέμα μάρκας, ποιότητας, τεχνολογίας και άλλα. Αν έχω καταλάβει σωστά αυτός ο ας πούμε ρυθμιστής που λες θα αντέχει αυτά τα βατ. Δεν είναι τίποτα συγκεκριμένο μέχρι αυτά τα ας πούμε γίνουν συγκεκριμένα,
Και να μιλάμε πια για σίγουρα πράγματα. 👍
Αλώστε όταν αποκτήσεις τον ρυθμιστή γράφει επάνω του και στο βιβλίο του πόσα βατ αντέχει! 👍
Να είσαι καλά φίλε μου, καλή επιτυχία!
Σωτήρη καλησπέρα, έχω μια απορία. Η σύνδεση των πάνελ με τον ρυθμιστή, βλέπω ότι συνδέεις το σύν του πάνελ στο πλήν της ασφάλειας και βγαίνει από το συν της ασφάλειας για να πάει στο συν του ρυθμιστή και αντίστοιχα για το πλήν του πάνελ μπαίνει στο πλήν του ασφαλειοδιακόπτη και βγαίνει απο το σύν του ασφαλειοδιακόπτη για να πάει στο πλην του ρυθμιστή.Ενώ μου έχεις γράψει ότι στους ασφαλειδιακόπτες , μπαίνει απο το σύν και βγαίνει από το πλήν, γιατί έχουν οι ασφαλειδιακόπτες πολικότητα. Ευχαριστώ.
Καλησπέρα.
Ισχύει αυτό που σου έχω γράψει.
Τα καλώδια που έρχονται από τα πάνελ, μπαίνουν από το Σιν και βγαίνουν από το πλιν.
Εστι λέει η οδηγία αλλά δεν νομίζω ότι έχει και καμιά σημασία από που θα το βάλεις.
Δεν πιστεύω ότι έχει πολικότητα.
Θα το ψάξω λίγο αυτό και θα σε ενημερώσω.
Προς το παρόν ας μείνουμε στις οδηγίες.
Πολύ κατατοπιστικές οι αναρτήσεις σας. Μπορείτε σας παρακαλώ να επεκταθείτε λίγο στα χαρακτηριστικά των ασφαλειοδιακοπτών σε σχέση με τα πάνελ. Πως βρίσκω αυτά τα χαρακτηριστικά τους;
Οκ! Αύριο θα σου απαντήσω εδώ,
γιατί τώρα δεν έχω χρόνο και μες στην εβδομάδα θα κάνω ένα μικρό βίντεο με αυτές της πληροφορίες.
Οι ασφάλειες για τα πάνελ έχουν τα εξής χαρακτηριστικά.
Είναι για ρεύμα DC (χαμηλής τάσης)
240 volt η 250 volt, και βέβαια τα αμπέρ που θέλουμε. Αν για παράδειγμα τα πάνελ σου κατεβάζουν 20 αμπέρ ρεύμα τότε θες μια ασφάλεια ρεύματος DC 240 βολτ η 250 βολτ, στα 30 η 32 αμπέρ.
Κατάλαβα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Φιλε μου ποσα Α ασφαλειες να βαλω για 2 πανελ 290w το καθε ενα?
Καλησπέρα.
Φίλε μου, δυστυχώς οι πληροφορίες που έδωσες δεν είναι αρκετές για να σε βοηθήσω.
Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, το πως έχεις σύνδεση τα 2 πάνελ.
Παράλληλα;; η σε σειρά;;
Από αυτό θα εξαρτηθεί η ασφάλεια που πρέπει να βάλεις
. Αν θες, γράψτε μου πως έχεις σύνδεση τα πάνελ σου δες την ετικέτα τους, πόσα αμπέρ βγάζει το καθένα;;
Αφου ρωτάς για αμπέρ, και η πληροφορία που μου δίνεις πρέπει να είναι σε αμπέρ.
Δοσε μου της πληροφορίες αυτές τον πάνελ και θα σου απαντήσω άμεσα φίλε μου. Καλή συνέχεια.
@@Φτιάξτοκιέφυγες
STC Power Rating Pmp W 290
Open Circuit Voltage Voc V 62.1
Short Circuit Current Isc A 5.83
Voltage at Maximian Power Vmp V 53.3
Current at Maximim Power Imp A 5.45
Maximum System Voltage V max V 600
Maximum Series fuse Rating A 15
Τα πανελ θα μπουνε παραλληλα
Το συστημα θα ειναι 24V
Σε ευχαριστω απο καρδιας
Λιπών φίλε μου.
Από ότι είδα τα πάνελ σου είναι 48βόλτα, αυτό δεν μας πειράζει, είναι μια χαρά. . Αφού θα τα βάλεις παράλληλα τα πάνελ σου, Άρα η ασφάλεια για τα πάνελ σου να είναι 20Α (αμπέρ).
@@Φτιάξτοκιέφυγες Αδερφε μου συγνωμη απο λαθος εγραψα σε σειρα
Θα μπουνε παραλληλα το διορθωσα και στο προηγουμενο μνμ
Αρα τα ασφαλιζω με μια 20Α
Αλλα γιατι 48Volt
Μετρησα ταση και μου βγαζει κοντα στα 60V το καθενα
Μηπως κανω κατι λαθος
Ρυθμιστη εχω epsolar XTRA 3210N
Καλημέρα.
Ναι φίλε μου, σωστά μέτρησες κοντά 60 βόλτ.
Ονομαστικά λέγονται 48βόλτα.
Φυσικά και θα τα βάλεις παράλληλα αφού ο ρυθμιστής φόρτισης σου είναι Μαξ 100 βολτ. Ναι, Ασφάλεια 20Α 👌
Να φανταστώ ότι ρυθμιστής σου αντέχει επίσης και τα 580 watt που είναι τα πάνελ σου.
Οπότε όλα καλά.👍
ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗΤΕΡΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΤΙΚΕΡΑΥΝΙΚΟ.ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΝΕΛ Η ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΡΥΘΜΥΣΤΗ. ΕΥΧΑΡΗΣΤΩ
Καλησπέρα!
Το αντικεραυνικό το βάζουμε όπου είναι και ο πίνακας με της ασφάλειες τον πάνελς.
Αν για παράδειγμα ο ρυθμιστής φόρτισης απέχει 10 μέτρα από τα πάνελ επιλέγουμε να μπει ο πίνακας τον πάνελ ανάλογα με την δυνατότητα του χορού που μας δίνει. Είτε είναι 3 μέτρα μετά τα πάνελ είτε είναι 3 μετρα πριν τον ρυθμιστή φόρτισης. Εκεί που θα είναι ο πίνακας με τις ασφάλειες τον πάνελ, εκεί θα μπει και το αντικεραυνικό. Αν θες την γνώμη μου εγώ επιλέγω τον πίνακα να τον βάζω όσο γίνεται και το επιτρέπει ο χορός, να είναι κοντά από την μεριά τον πάνελ. Δηλαδή στο παράδειγμα που είπα εγώ θα το έβαζα στα 3 μέτρα μετά από τα πάνελ. Αφού βέβαια είχα κάποιον. Αλλιος σε κάποιο άλλο σημείο που να μην πιάνει τον πίνακα μου ο ήλιος και η βροχή κατά προτίμηση.
Εντάξει, στις δύσκολες περιπτώσεις έλλειψης χορού δεν τρέχει και τίποτα σοβαρό, υπάρχουν και οι στεγανή πίνακες. 👍
Το γεγονός παραμένει πως η εγκατάσταση θα γίνει όσο μπορούμε σε ποιο προστατευομενους χορούς για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Καλησπερα.Ηθελα να σε ρωτησω Σωτηρη αν η ασφαλεια τηξεως ειναι η κοινη ασφαλεια τηξεως ή υπαρχει καποια ιδιαίτερη για φωτοβολταϊκά.
Και μια ακομα ερώτηση αν επιτρέπεις.εχω δυο πανελ στα 29 volt και 8.5 A. το καθενα.
Αν τα βαλω παραλληλα και θελω να φορτισω συστημα 12v,τοτε γινονται 17 Α επι δυο φορες επειδη ειναι 24βολτα τα πανελ?δηλαδη θελω 40αρη φορτιστη?
Σ ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα. Λοιπόν φίλε μου.
Η ασφάλειες τήξεως υπάρχουν σε διαφόρους τύπους. Για τα φωτοβολταϊκά συστήματα την ζητάμε με τα έξεις χαρακτηριστικά.
Παράδειγμα...
Ασφάλεια ταχείας τήξεως φωτοβολταϊκων 20Α.
Αυτες οι ασφάλειες των Φωτοβολταϊκων αναγράφουν επίσης την τάση λειτουργίας του που είναι 500 βολτ η 600 βολτ η 1000 νολτ ρεύματος DC.
Μία απλή προσφώνηση γιαυτες είναι ασφαλειες τήξεως DC.
Όσο για τα πάνελ σου και το τι ρυθμιστή Φόρτισης θες, θα το δούμε αμέσως τώρα αλλά με επιφύλαξη θα σου τα πω γιατί τα στοιχεία που μου έδωσες δεν ξέρω είναι σε ανοικτό η κλειστό κύκλωμα.
Λοιπόν. Αν τα συνδέσεις τα 2 πάνελ παράλληλα έχουμε
29 V : 14.5V = 2 φορές.
Τώρα τα αμπέρ.
8.5Α X 2A = 17A X 2 = 34A
Αρα πολύ σωστά το είπες.
Χρειάζεσαι ένα ρυθμιστή Φόρτισης 40Α.
Ακόμα κι αν τα συνδέσεις σε σειρά τα πάνελ, πάλι 40Α ρυθμιστή Φόρτισης θέλει.
Δεν αλλάζει η τελική παραγόμενη ενέργεια.
Και τέλος, αν συνδέσεις τα πάνελ παράλληλα θα χρειαστείς ασφάλειες φωτοβολταϊκον ταχείας τήξεως ρεύματος DC 500 έως 1000 βολτ
20Α αν ο πίνακας θα βρίσκετε σε σκία και αεριζομένο περιβάλλον, Αλλιός 25Α.
Αυτά φίλε μου.
Πιστεύω να είσαι εντάξει. Ότι άλλο χρειαστείς, πες μου.
Καλή συνέχεια!
Ααα. Επίσης να σου πω για τις ασφάλειες ότι αυτές μπαίνουν σε μία ασφαλειοθηκη.
Επόμενος υπάρχουν και τα αντίστοιχα νούμερα.
Αν βρεις ασφάλεια που το νούμερο μέγεθους τις είναι 10X38
Τότε θες και ασφαλειοθηκη 10Χ38.
Και υπάρχουν διάφορα νούμερα. Αυτά.
Ξέχασα κάτι; 😁
@@Φτιάξτοκιέφυγες σ ευχαριστώ πάρα πολύ Σωτήρη!!!
@@Φτιάξτοκιέφυγες Το συστημα θα εχει 2 πανελ που είναι 8.37 Α κλειστού κυκλώματος στα 29,4 volt κλειστού και 230w το κάθε πανελ.
Ο φορτιστής που έχω είναι σαν το δικό σου,epever 40A,πήρα ασφάλειες τηξεως στα 25Α η κάθε μία για κάθε καλώδιο των πανελ σε καλώδιο 6mm και μια μπαταρια 100ah λυθιου που θα φορτίζει με 10αρι καλώδιο.εχω και για τα πανελ ασφαλειοδιακοπτη C32 και για τη φόρτιση της μπαταρίας ασφαλειοδιακοπτη C40.
Και για τη μπαταρία με το inverter 150A σε 16αρι καλώδιο.
Ελπίζω να είναι σωστά όλα αυτά Σωτήρη.
Σ ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι!!!
Όλα μια χαρά φίλε μου,
Το μόνο που δεν μπορώ να σου πω αν είναι σωστό,
είναι η ασφάλεια για την μπαταρία αφού δεν μου ανέφερες πόσα βατ είναι ο μετατροπέας σου.
Καλησπέρα κύριε Σωτήρη.αψογο και πλήρως κατανοητό το βίντεο σας.θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ κάτι.εχω έναν ινβερτερ 24 βολτ 3.600 βολτοαμπερ 12 μπαταρίες μολύβδου των 2 βολτ στα 625 αμπερωρια η κάθε μία. 10 πάνελ 230w vmpp 29.1 -impp 7.9 A -voc 36.7 - isc 8.4. αγόρασα ρυθμιστή φόρτισης 150v/120A είναι εντάξει είναι κατάλληλος? Και δεύτερον για όλα αυτά τι ασφάλειες πρέπει να βάλω. Πριν τον ρυθμιστή όπως δείξατε?
Καλησπέρα φίλε μου. Και σε ευχαριστώ.
Κοίτα, πρέπει να γίνουν υπολογισμοί για σου πω επιλογές που μπορείς να κάνεις. Δεν έχω χρόνο αυτή την στιγμή. Αλλά θα σου λίαν συντόμως.
Δεν εμπιστεύομαι το εμπόριο καθόλου, και θα ήταν χρήσιμο αν μου έδινες λίγες πληροφορίες και για των ρυθμιστή Φόρτισης που έχεις.
Επίσης για τώρα με μία γρήγορη ματιά που έριξα στο μήνυμα σου διαπίστωσα ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα 10 πάνελ που έχεις μόνο με μία επιλογή σύνδεσης όπου θα είναι μια χαρά, αλλά..
Επειδή ο ρυθμιστής φόρτισης που πείρες έχει μάλλον την δυνατότητα να δεχτεί παραπάνω πάνελ. Σκέψου αν μπορείς και θες να αποκτήσεις ακόμα 2 πάνελ ίδια με αυτά που έχεις η θες να παραμείνεις με αυτά τα 10.
Να μου το πεις αυτό πριν κάνω την μελέτη σου όμως και πάει χαμένος ο χρόνος μας.
Με μία ματιά λιπών ο ρυθμιστής φόρτισης σου προφανώς είναι υπέρ αρκετός για τα πάνελ που έχεις και σηκώνει ακόμα 2 πάνελ για πλάκα. Αυτό θα διαπιστώθει με σιγουριά όταν μου στείλεις περισσότερες πληροφορίες για τον ρυθμιστή σου. Η ακόμα να μου πεις το μοντέλο που έχεις.
Για τις ασφάλειες δεν μπορούμε να πούμε τίποτα ακόμα αν δεν καταλήξουμε πρώτα στον τρόπο σύνδεσης των πάνελ και καθοριστεί πόσα στρινκ θα έχουμε.
Αυτά για την ώρα φίλε μου.
Ο μετατροπέας σου λογικά μπορεί να σου απόδοση 2.880watt δεν ξέρω πιο μοντέλο έχεις βέβαια αλλά ένα αληθινό ίνβερτερ αυτά τα βατ θα σου έδινε σίγουρα.
Αυτό, έτσι απλά το αναφέρω ος πληροφορία😊
Δεν ξέρω το επίπεδο γνώσεων σου. Αλλά αν κριθεί απαραίτητο θα σου πω να επικοινωνήσουμε μέσο του μεσετζερ.
Καλό σου βράδυ.
Καλησπέρα φίλε μου. Ελπίζω να δεις τα μηνύματα μου και να μην ασχολήθηκα άδικα.
Λοιπόν. Ο ρυθμιστής φόρτισης που έχεις, ο 120Α είναι υπέρ αρκετός καθότι τα πάνελ σου αυτά τα 10 θα μπορούσε να δώσουν εστο και για πολύ λίγο κάπου 80 με 82 Αμπέρ.
Υπό νορμάλ συνθήκες θα έχεις 75Α το λιγότερο εάν βεβαία υπάρχουν οι ιδανικες συνθήκες κλήσης και προσανατολισμου.
Ο ρυθμιστής αυτός αν είναι ένας καλός ρυθμιστής μπορεί να δεχτεί ακόμα 4 πάνελ ίδια βέβαια με αυτά που έχεις.
Δεν μπορώ ακόμα να σου πω για ασφάλειες αν δεν δούμε τελικά τι θα επιλέξεις να κάνεις με τα πάνελ σου όπως σου προανέφερα και στα προηγούμενα μήνυμα μου.
Πρως το παρόν, αν μείνεις τελικά με τα 10 πάνελ,
Τότε μπορείς να συνδέσεις τα πάνες σου μόνο σε ζευγάρια.
Δηλαδή σε σειρά ανα 2.
Και θα έχεις 5 στρινκ των 2 πάνελ το κάθε 1 ζευγάρι.
Αυτό σημαίνει ότι τα πάνελ σου θα παράγουν περίπου 40Α ρεύμα με μία τάση πάνω κάτω από 55 με 65 βολτ.
Στην έξοδο του ο ρυθμιστής θα σου δεινει 72 εος 80 αμπέρ ρεύμα.
Όλα αυτά βέβαια θα έχουν μεταβολές. Αλλά πάνω κάτω αυτή θα είναι η απόδοσης που θα έχεις. Τότε οι ασφάλειες για τα πάνελ θα πρέπει να είναι 50Α.
Ευχαριστώ που απαντήσατε.δεν έχω πολλές γνώσεις.αυτη την στιγμή έχω συνδέσει μόνο τις μπαταρίες στον ινβερτερ και περιμένω να παραλάβω τον ρυθμιστη
Καλησπέρα πως θα μπορουσα να επικοινωνήσω μαζι σας να σας στειλω κάποιες φωτογραφίες και αναλυτικα στοιχεία που εχω στο τεφτέρι μου για ενα μικρο φωτοβολταικο σύστημα στο οποιο θα χρειαστώ σιγουρα βοήθεια στην ασφάλιση του διότι μ αρέσει να παταω και να παιζω σε σημεία ασφαλή για τις συσκευές που θα μου δωσουν το ρευμα που χρειάζομαι και η ασφάλιση ειναι κατι το οποιο μου ξεφεύγει πχ ασφάλεια απο πανελ σε ρυθμιστη ασφαλεια απο ρυθμιστή σε μπαταρια κτλπ θελω να τροφοδοτήσω ένα μικρό ψυγείο και πέντε λάμπες και μιλάω παντα για καλοκαίρι πολυ σπανια χειμώνα ευχαριστώ για τον χρονο σας και για τα βίντεο σας που μας ψυχαγωγούν
Έσβησα το προηγούμενο μήνυμα για ευνόητους λόγους.
Είσαι εντάξει με τα όσα είπαμε;
Φυσικά και ευχαριστώ που μοιραστήκατε τις γνώσης μαζί μας
Μας έχεις κάνει ξεφτέρια....😂😂 Ερώτηση έχω βάλει σε μικρό σύστημα αυτοματο διακόπτη 20 αμπέρ μόνο και μόνο για διακόπτη κους λόγους αλλά είναι Ac όχι dc....καμία 10αρια αμπέρ περνάνε όχι παραπάνω...δεν θα ανατιναχθεί-φωτια....σωστά?😮😂
Καλησπέρα. Όχι εντάξει.
Δεν ξέρω το μοντέλο του διακόπτη που έβαλες αλλά στην πραγματικότητα σχεδίων όλες οι ασφάλειες και διακόπτες δουλεύουν και με τάση DC αλλά διαφοροποίητε η ικανότητα τις στα χαρακτηριστικά. Ωστόσο το σωστό είναι να βάζουμε κάτι το οποίο είμαστε ζυγούροι ότι το προϊόν μπορεί να ανταπεξέλθει στα χαρακτηριστικά στο οποίο το προορίζουμε.