Halfeti Turkey Black Roses - SANLIURFA

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 26 жов 2024
  • Muhteşem sessiz, insanı sakinleştiren ve aynı zamanda tedirgin eden bir yer.
    UA-cam Kanalımıza Abone olun; goo.gl/cgyH3E
    Facebook Hayran Sayfamızı Beğenin; / onnumaratarih
    Twitter'dan Takip Edin; / onnumaratarih
    Instagram; / onnumaratarih
    Çok az insan yaşıyor ve bunlar Antep fıstığı ve baraj gölünde teknecilik yaparak geçiniyorlar. Gaziantepliler, buraya özellikle hafta sonlarında günübirlik piknik yapmak üzere geliyorlar. Eski Halfeti ve yeni Halfeti arasındaki uzaklık 7 km. Tepeden Halfeti’ye baktığınızda, bir anlamda, uzaktan İstanbul’u izler gibi bir izlenim yaratılıyor. Evet, tarihi ve turistik özellikleri yoğun, bölgede bu anlamda turizmin öne çıktığı başlıca yerlerden biridir, yolu düşenler veya yakınlardan geçenler, mutlaka Halfeti’ye uğrasınlar. Özellikle: eski Halfeti’nin göl üzerinde yükselen cami minaresi ilginç. Tek sorun yolunun bozuk olması.
    Halfeti, bağlı bulunduğu Şanlıurfa il merkezine, 120 km. uzaklıkta…
    Yöre, MÖ.855 yılında Asurlular tarafından ele geçirilir ve “Şitamrat” ismiyle anılır. Yavuz Sultan Selim zamanında, yöre, Osmanlı egemenliğine girer. Bu dönemde, yörenin ismi “Urumgale” ve “Rumkale” olarak değiştirilir.
    ESKİ HALFETİ:
    Günümüzde bir kısmı Birecik Barajının suları altında kalan ve terk edilen bu bölge… Özellikle Romalılar döneminden sonrası biliniyor. Zaten, Halfetinin bilinen ilk tarihi, Romalılar tarafından “Ekamia” adı ile kurulmasıyla başlıyor. Takip eden Bizans döneminde ise, yörenin ismi “Romaion Koyla”dır. Eski Halfeti bölgesinin günümüze intikal eden en orijinal görüntüsünde, caminin minaresi bulunuyor. Suların oluşturduğu bir gölün ortasında, gökyüzüne uzanan bir minare göreceksiniz.
    SİYAH GÜL:
    Halfeti yöresinde efsanevi “siyah gül” yetiştiği söyleniyor. Aslında, bu gül, tam siyah değil, siyaha yakın kırmızı renktedir. Kokuludur. Boyu: 1 ile 1.5 metre arasındadır. İlk bahar ve sonbahar da çiçek açar. Çiçeklerinin çapı ise: 6-7 cm.dir.

КОМЕНТАРІ • 32