سخنرانی استاد محمد جعفر محجوب درباره زبان و خط فارسی

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 лис 2021
  • سخنرانی دکتر محمد جعفر محجوب در انجمن ادبی کمال سن‌دیگو
    به تاریخ ۱۷ فروردین ۱۳۷۲
    موضوع: زبان و خط فارسی
    شاهنامه خوانی اعضای انجمن 00:07
    معرفی سخنران 31:30
    آغاز سخنرانی 34:44
    شعرخوانی زهرا اقبال (نامدار) همسر دکتر محجوب 01:48:30
    مجموعهٔ درس‌گفتارهای شاهنامه دکتر محجوب که ایشان در این سخنرانی (دقیقه ۳۶) به آن اشاره می‌کند در این نشانی موجود است
    • داستان‌های شاهنامه فرد...

КОМЕНТАРІ • 13

  • @rabin.rezaii3881
    @rabin.rezaii3881 4 місяці тому +1

    اقا مهران بخاطر گرد اوری این مجموعه تشکر میکنیم استفاده میکنیم ولذت می بریم ❤

  • @user-le4qh2xi8v
    @user-le4qh2xi8v Рік тому +2

    روح شون شاد . استاد محجوب واقعا بی نظیر بود . لهجه تهرونی را با شخصیت و عالمانه بکار میبردند . حافظه شون هم که واقعا حیرت آور بود .
    م.پاک نژاد . اصفهان . ایران . خرداد ۱۴۰۲

  • @user-ii2zu9uq7o
    @user-ii2zu9uq7o Місяць тому +1

    Thanks

  • @omranhoseinpour658
    @omranhoseinpour658 10 місяців тому

    بسیار خوب و ارزشمند❤

  • @RoxanaSattari-sy1gr
    @RoxanaSattari-sy1gr 11 місяців тому

    😍😍😍

  • @user-ii2zu9uq7o
    @user-ii2zu9uq7o Місяць тому +1

    درود و احترام_ لطف کنید تاریخ و مکان سخنرانی ویدیو رو هم ذکر کنید! سپاس

  • @houmanamiri3395
    @houmanamiri3395 Рік тому +1

    استاد ارجمند!
    ضمن تقدیم تشکر و احترام اجازه دهید با تواضع تمام یادآوری کنم که یک نژاد بیشتر وجود ندارد انهم "نژاد انسان" است. این تنوعات در "گلخانه" و خانواده بزرگ و کاملا مختلط انسانی اسمشان نژاد نیست. نتیجه تاثیرات طبیعی و اقلیمی ست در طول هزاره های متمادی.
    تئوری نژادی بمثابه وجود " تعدد مراکز و خاستگاههای انسانی با ویژگی های ژنتیکی و فیزیکی گوناگون, نا همگون و نامتقارن" خیلی وقت است که کمترین اعتبار علمی ندارد. واژه نژاد متبادر است به این معنا و ماخوذ از این نظریه.
    شایسته است توجه بفرمایید.

    • @mehranshargh
      @mehranshargh  Рік тому

      با تشکر از نکته صحیحی که ذکر کردید به اطلاع می‌رسانم استاد محمدجعفر محجوب نزدیک سه دهه می‌شود که این دنیا را ترک کرده اند.

    • @houmanamiri3395
      @houmanamiri3395 Рік тому +1

      @@mehranshargh
      قدر دان پاسختان هستم.
      نظرات درست ایشان در این سخنرانی و در خصوص تطور و پویایی طبیعی - تاریخی , و نیز ضرورت حفظ زبان فارسی و مخالفتشان با تغییر خط که حاصلش چیزی جز یک فاجعه و انقطاع و گسیختگی فرهنگی نخواهد بود امروز روز بیش از هر از زمان دیگر جای تامل دارد و باید از سوی متخصصین این حوزه و نسلهای جوانتر به آنها توجه ویژه شود.

  • @yazdankhodabandehloo1429
    @yazdankhodabandehloo1429 Рік тому +1

    خط ما پارسیست یا عربی ؟ .
    نخستین ابهامی که درباره عربی بودن خط ما بر اندیشۀ کنجگاوان میگذرد، چگونه ایرانیان در کشور پهناور خود، چندین گونه خط و گویش بومی داشته اند، یکباره جهت چه الزامی، خطی در بیابانهای تفته از میان قبائلی فاقد مدنیت، وام گرفته و به جای خط کهن خود به کاربرده اند ؟ ....
    اعراب خطی را که درباره اش سخن می گوئیم کوفی می نامند و برای نخستین بار در حیره و کوفه در میانرودان با خط آشنا شده و آنرا کوفی نامیدند، زیرا تا پیش ازآن با خط آشنا نبودند و به گفته استاد رکن الدین همایون فرّخ ، اعراب خط نداشته اند و خطی که از حمیر و انبار به حجاز رفته و در زمان ظهور اسلام انتشار یافته، خط عربی نیست بلکه یکی از متداول ترین خطوط ایرانی بوده که با دگرگونی هائی برای نوشتن زبان عربی بکار رفته است.
    تغییرشکل الفبای ایرانی به صورت کنونی پس از تشکیل دولت خلاقت روی داد، تا فراگیری آن برای نو آموزان عرب آسان باشد. حیره سرزمینی بود در کرانه فرات در عراق فعلی و اهالئ این شهر مهاجرین یمنی تبار بنام لخمیان، غسانیان و قریشیان بودند که درآن اقلیم فرود آمده و شهر حیره را تحت قیومیت ساسانیان بنا نهادند. حاکمان حیره دست نشاندگان شاهنشاهی ساسانی و تابع ایران بودند. در آن روزگار برای آسان شدن امور میان حیره و دربار ایران، دبیران ایرانی برآن شدند تا الفبای خط پارسئ میانه ـ پهلوی را اندکی دگرگون ساخته و با افزودن هشت واژه « ث ح ط ظ ص ض ع ق» شمار واژه های آن را به 32 رسانده و بدین گونه زبان اعراب حیره را که نبتی-عربی بود با این خط ِ تکامل یافتۀ ایرانی بنگارند. واژۀ « ط » دسته دار در پهلوی اشکانی دیده میشود ولی در پهلوی ساسانی جای خود را به «ت» دونقطه داد، در نتیجه الفبایی که امروزه عربی خوانده میشود، خطی برگرفته از خط های کهن ایرانیست که از فرگشت خط کهن به ایرانئ مادی، هخامنشی، اشکانی و ساسانی پدیدار شده و سرانجام خط دبیرۀ پارسئ امروزی از آن پدید آمد .
    1. حال اگراین خط عربی بود ؟ میباید درعربستان اختراع و استفاده میشد و ما میدانیم قرآن ابتدا به زبان سُریانی و با خط کوفی در میانرودان توسط فرزندان ناخلفی جهت داشتن اساسنامه ای مدون تدوین شد که لجاجتی کور در حذف هویت ملی، دیانت زرتشتی و دولت ساسانی از پهنۀ فلات ایران داشتند.
    2. اگر قرآن در مکه بر محمد وحی میشد، چرا آنرا به زبان عربی به نگارش در نیاوردند و به گردآوری آن نپرداختند ؟ و پس از فروپاشئ دولت ساسانی، آکادمیسین های ایرانی درحیره به تدوین آن همت گماردند ؟ ...
    3. اگراین خط از دیرباز در استان حجاز و کاروانشهر مکه کاربُرد داشته ، پس نشانه هایش کجاست که تاکنون نوشته ای از آن که مربوط به پیش از دولت خلافت و پس از 150 سال در تدوین قرآن و ظهور اسلام باشد ، بروی تکه ای سنگ, دیوار, لوح گلی یا چرم یافت نشده است ؟ ...
    4. مهمتر از همه، خط، میان مردمی پدید میآید که نیاز و ضرورت آن را حس کنند و بستر کارگیری آنرا در فرهنگ خود داشته باشند. اعراب نه از زمینه های پیدایش خط برخوردار بودند و نه به آن نیاز داشتند .
    کلمۀ خط برگرفته از واژۀ کهن ایرانئ «کت» که به زبان اعراب راه یافت و سپس درسده های میانه به دست تحصیل کردگان پارسی به ابزار نوشتن در آمده و بر پایه ای که سیبویه - دبیر ایرانی گذارده بود، صرف شد .
    ایرانیان، نقش مهمی در تکامل خط نوشتارئ قرآن و زبان عربی داشته اند و بر خلاف تصّور بسیاری که ما خط کنونی را از عرب‌ ها وام گرفته ‌ایم کاملأ اشتباه است، خط فارسی بعد از اسلام نوع تکامل یافته از خط در زمان اشکانیان و ساسانیان یعنی پهلوی و اوستائی بود و در سده های پیش وارد عربستان شده و با زبان عربی تطبیق داده شده بود، بار دیگر پس از انقراض دولت ساسانی توسط رهبران دولت خلافت به خدمت گرفته شد و ایرانیان در تکامل و در تبدیل آن به هنر خوشنویسی نقش عمده‌ ای داشته‌ اند . ایجاد نقطه و اِعراب در خط عربی را به‌ فردی بنام ابو اسعد دؤلی الفارس و در قرن اول هجری نسبت داده اند که برای درست خواندن قرآن توسط غیر عرب ‌زبانان از جمله ایرانیان ابداع کرد . ایرانیان بر اساس نیاز زبانی، الفبای فارسی را قرنها پیش پدید آورده بودند از سده سوم هجری به علت نامه‌ نگاری‌های دیوانی، خط‌ های مانوی و پهلوی، جای خود را به الفبای فارسی دادند .
    از ریشۀ فارسئ الفبای کنونی موسوم به عربی، می توان به تشابه عجیب خط اوستائی و کوفی پی برد و در صدر اسلام در زبان عربی از نقطه استفاده نمی شد که ما آنرا باب کردیم. نا گفته نماند که پیدایش خط نیاز به بستری برای رشد و تکامل دارد که اقلیم عربستان عناصر آن را در اختیار اهالئ شبه جزیره قرار نمیداد و به گذارش تاریخ نگاران نامدار در سراسر شبه جزیره عربی حدود پانزده نفر سواد نوشتن در حد میرزا بنویس در امور حمل و نقل کالا داشتند که با این بضاعت اندک توانائئ ابداع خط در اختیار آنها نبود، در حالی که این خط در امپراتوری ایران در ادارۀ امور در زمان اشکانیان و ساسانیان دست کم هزار سال مورد استفاده و فرصت تکامل داشته است ...
    دوستان توجه داشته باشند که برای پیدائی خط بعنوان یکی از دستاورد های بسیار مهم و مقام ارجمند آن دربالا رفتن از نردبان دانائی، شرایط و پیش زمینه هائی لازم دارد که اگر آنها فراهم نشده باشد هیچ فردی، گروهی، ایل یا ملتی توانائی ساختن، پرداختن و بکار گیری خط را ندارد ، زیرا خط در سیر تکاملی خود ابتدا نطفه اش در سنگ نگاره ها و در کنار تصاویر حیوانات و اشیاع که نیاکان دور ما در ما قبل تاریخ بر روی تخته سنگها و دیوار غار های محل سکونتشان میکشیدند افکنده شد و سپس این نطفه در بطن سیستم درازدامن دامداری و نظام مادر تباری پروده و سرانجام از ذهدان نظام کهن سال گشاورزی پا به هستی گذارد و فرگشت شکوهمند خود را در پیش گرفت و ناگفته نماند که اقلیم صحرائی و بسیار خشگ عربستان با جمعیت اندک و پراکنده در واحه های محجور و چادر های ایلی توانائی پدید آوردن این پیش زمینه و مزائیک های بنیادینش را نداشت که در اختیار ساکنان سرگشته و ولگردش که مدام در جستجوی غذا مشغول دزدی و ناخنک زدن به ثروت مادی روستا نشینان بودند قرار دهد . در تصویر زیر یکی از کوچه های به اصطلاح شهر پیش رفتۀ مکه در قرن بیست را نشانمیدهد که تصور کنید در بین این جماعت هنر نقاشی و خط چگونه می توانست بوجود آید ؟ ...
    ua-cam.com/video/2uEJMaS9D8E/v-deo.html
    سخنرانی دکتر ملایری در باب خط فارسی .
    ua-cam.com/video/8o8FH8K_QFA/v-deo.html

  • @aranfekrarn9908
    @aranfekrarn9908 2 місяці тому

    زبان فارسی یک زبان ناقص و در حقیقت یک لهجه ارین زبانی است و این لهجه یک تقریبا زبان میانچی هم نامیده می شود . زیرا زیر بنای این زبان میانجی شصی و شش درصد عربی و ۲۰ درصد بیشتر ترکی و پنج درصد اروپایی و مابقی سانسکریت است ... در ضمن ما خط فارسی یا پارسی نداشته ایم و نداریم این خط که اکنون مکتوب می کنیم خط عربی است و لاغیر ... و حتی در زمان تشکیل بزرگترین امپراطوری در این منطقه که هخامنشی و ساسانی می نامند از خود خط نداشتند و برای همین از خط اکدی و بابلی و آشوری و آرامی و سومری و اعیلامی استفاده مز کردند ..... .... مدرس و محقق تاریخ . طهران

  • @mahmoodramezani8575
    @mahmoodramezani8575 Рік тому

    Thanks