Sizi kendime örnek almaya başladım. Üniversite sınavına hazırlanıyorum 17 yaşındayım. Teşekkür ederim, çok bilgili araştıran biri gibi duruyorsunuz. Tam benim de olmak istediğim gibi birisiniz. Başarılarınızın devamını dilerim.
Mihrap adlı tabloda çok önemli bir detayı atlamışsınız, kadın bir rahlenin üzerinde oturuyor. Rahle kuran'ın okumak için üzerine konduğu tabladır, kuran ve diğer kutsal kitaplar yere atılmışken yerine kadının yerleştirilmesi bana çok anlamlı geldi. Paylaşım için teşekkür ederim.
Yaratılış tablosunun anlamı çok derin ve büyük bir tablodor... Kadının hamile olması yeni bir hayatın doğuşu, dinlerden özgür hür bir insanlığın doğuşu anlamına gelebilir...
Sevgili @Dilozof, sanat nedir, sanat incelik işi değil midir, sanatçı diğer insanlardan ince düşünen değil midir? Osman Hamdi Bey'in Mihrap tablosu (camideki bir mihrabın önünde oturan hamile kadının ayaklarının altında Kuran-ı Kerim ve diğer Doğu dinlerinin kutsal kitapları olan tablo) bir sanatçının inceliğinden çok ilgi çekmek isteyen,tanınmak isteyen bir ressamın tavrını yansıtıyor bence... Belki de Osman Hamdi tablosunu çizerken ilk başta hamile oturan bir kadın çizdi fakat bunun yeterince kendisine popülerlik/tanınırlık sağlayamayacağını düşünüp arka plana bir mihrap ve kadının ayaklarının altına Kutsal kitapları yerleştirdi, insansı bir tavır,tanınma isteği lakin bu durumda inanan insana saygısızlık... Eğer ince düşünmesi gereken sanatçı bile terbiyesizliği üslub edinecekse diğer insanlardan ne bekleyebiliriz ki? İnsan her şeyi söyleyebilir,konuşarak ya da resimleriyle lakin bunun yolu incelikten geçmeli, bir söz vardır, teşbihte hata olmaz "Söz ola kese savaşı söz ola kestire başı..." Aslında üslup herşeydir. Yeter ki her zaman başkalarından beklediğimiz saygıyı biz de başkalarına göstermeyi unutmayalım.
5 років тому+23
Tablonun Malezya tarafından satın alınmasına çok üzüldüm muhtemelen o tabloyu birdaha kimse göremeyecek. :(
Kaplumbağa Terbiyecisi hakkındaki söylediklerinin hepsini biliyordum ve Pera müzesini de gezmiştim ama diğer tablolar hakkındaki yorumunu ilk defa duydum diyebilirim. İlginç bir konu aslında. Üstünde oldukça düşünülebilir, düşünülmelidir. Teşekkürler güzel video için. (Ayrıca Osman Hamdi Bey'in bir tablosu daha var "İki müzisyen kız" o tabloda da iki tane kız çocuğu videoda bahsettiğin tablolardaki kadın giyimiyle ve ellerindeki müzik aletleriyle vakit geçiriyorlar ayrıca bu tablo yine Yeşil camii içerisinde resmedilmiş. Aslında bakarsak yine aynı anlam verilmiş.)
Pırıl pırıl bir insan, çok kaliteli bir kanal. İlgi uyandıran, belki de zor anlayabileceğimiz konuları böylesine keyifle dinlememize ve anlamamıza vesile olduğunuz için kocaman TEŞEKKÜR ediyorum.
Eli öpülecek adanmış Osman Hamdi bey.bu ne cesaret bu ne baba yiğitlikmiş. Sayenizde sanati ögrendim.
4 роки тому
Osman Hamdi ilk resimde kadınların din konusunda ne kadar cahil ve samimiyetsiz olduğunu vugulamak istemiş. İkinci resimde de anne olan bir kadının kendini yaratıcı olarak kabul ettiğini kadın ruhunun içindeki pervasızlık ve kendini her şeyden üstün görme hislerini vurgulamış. Osman Hamdi'ye göre kadın cahil olduğu kadar küstah ve pervasız bir varlık. Kuran'ı yere atmış olan Osman Hamdi değil, kendini tanrı olarak gören "kadın".
Öncelikle orta öğretimde verilmesi gereken temel sanat eğitimini sayenizde biraz geç de olsa alıyoruz. Çok teşekkürler. Tanzimatla başlayan Batılılaşma çalışmalarında; temel sorunu dinde görenler ile dinin yozlaştığını esas bu yozlaşmayı düzeltmek gerektiğini söyleyenler sürekli kendi aralarında tartışmışlardır. Bence her iki tarafın da ortak noktası sorunların dinsel boyutuna odaklanmış olmalarıdır. Osman Hamdi Bey'e katılmamam muhteşem bir sanatçı ve çok değerli bir aydın olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Emekleriniz için tekrar teşekkürler.
Sanatla ilgili videolardaki anlatımından da ne kadar keyif aldığını tahmin edebiliyorum. Emin olmalısın ki merakı olan herkes için de izlemesi o kadar keyifli oluyor. En azından ben inanılmaz beğendim bu videoyu. Zamanla bu platformda belli gereklilikler hissederek(bir seriyi devam ettirmek gibi) ve çok da keyif almadan içerik ürettiğini hissedersen keyif aldıklarınla devam lütfen. Görünür olmak istemediğin zamanlar olursa podcastlerle devam et. Çünkü bir süredir keyifle dinlediğim sayılı insanlardansın ve öğrendiklerini paylaşma isteğinin ne kadar yoğun olduğu da bariz. Bu sebeple hangi platformda veya alanda üretmek ve paylaşmak istersen bunu senin anlatımınla ve sesinle dinlemek isteyecek bir çok insan olacaktır. Sevgilerle.
Bugünler sindire sindire senii izleme günleri yaptım kendime. Diyorsun ya merekta kalın. Ne güzel bir cümle. Sevgili Dilara binlerce kez sağol, sağol. Sonsuz sevgiler.
Yaratılış tablosunun mesajinin gayet açık oldugunu düşünüyorum. İnanç dişil ve tekil, din ise politik eril bir örgütlenmedir. Güzel bir Osman Hamdi okumasıydı. Kendi kültürümüzden çıkışlı olması da yani Batı sanatı ağırlıklı olmayışı da bu videoyu özel yapıyor. Beuys ölü bir tavşana sanatı anlatırdı biz de zamanın hızına ragmen hersekilde kaplumbagaları egitmeye mecburuz.Osman Hamdi ustayı dinlemeli:Sabır ve sevgi!
Harika bir video olmuş. Şahsen sıradan biri olarak bu resimleri duymuş olsam dahi böyle çıkarımlarda bulunmaz, görüp geçerdim. Gerçekten aydınlatıcı oldu, çok teşekkürler...
Başarılı bir sunum tebrik ederim. Ek bilgi kaplumbağa terbiyecisinin ikincisi versiyonu 1907 yilinda yapildi ve sanırım sabancı envanterinde bulunuyor.
Osman Hamdi Bey'in 'Rahle' isimli tablosuyla ilgili bir iki detay daha var: Kadın bir rahle üzerinde oturuyor; rahle, Kur'an okumak için kullanılır. Ayrıca, kadının sırtı mihraba dönük. Mihrab, İslam'ın en kutsal merkezi ve mabedi olan Kabe'yi işaret eder. Müslümanlar camilerde namaz için bir araya geldiklerinde, yüzlerini mihraba dönerler ve bu da kıbleye dönmek demektir. Bu tabloda kadının giyim kuşamı, bir rahle üzerinde, mihraba sırtı dönük bir biçimde oturuşu ve pek çok kutsal metnin ayaklarının altına serili bir biçimde resmedilmiş olması Osman Hamdi Bey'in inanç ve düşünce yapısıyla ilgili çok net fikirler vermektedir.
Emeğinize sağlık, sizi sürekli takip ediyorum, bu videonuz da çok renkli, canlı ve merak uyandırıcıydı. Ben çok keyifle izledim. Umarım ressam ve tabloları hakkında hazırladığınız içerikleriniz devam eder :)
Bu mecrada uzun süredir video izliyorum. Bizi anlamsız içeriklere mahkum edenlerin tutulduğu hapishanenin anahtarı sizdeymiş. İlk defa bu kadar kaliteli bir video izledim teşekkürler. Emeğinize sağlık.
Çıkarsama ! Çıkarım deseniz ne güzel olurdu. Bu arada arkadaşımın tavsiyesi ile buradayım. Gerçekten çok iyi bir sayfa olduğu sadece henüz bir video izlememe rağmen belli. Emeğinize sağlık 🙏🏻
Felsefeyle senin sayende tanıştım, sevdim ve kitap önerilerinle de biraz daha kavrama şansı buldum. Meğer asıl ihtiyacım olan şeymiş anlattıklatın, ufkumu genişlettin ne kadar teşekkür etsem az🤗 aynı şekilde kültür sanat videoların da takdire şayan. Senden ufak bir ricam olacak, eğer mümkünse sanat tarihi için de giriş amaçlı ağır olmayacak kitap önerilerin ya da farklı tavsiyelerim var mıdır?
Adamın hayatının anlatımı Predestination filmi gibi olmuş :) Boynundaki çatallı sopa daha çok tahta maşa gibi bir şey muhtemelen (ilkel kastanyet mantığında) ritm sazlarından , (kaplumbağaların düzenli seslere tepki verip vermediği araştırılmalı)
Üniversitede İngiliz Edebiyatı dersinde okuduğumuz roman, trajedi ya da şiirler için yapılmış olan yorumlar nerdeyse eserden daha fazlaydı. Ben de o zaman kullanılan sembollerin yazar tarafından değil de eleştirmenler tarafından uydurulduğunu düşünürdüm. Acaba yazar gerçekten bu sembolleri düşünerek mi yazmıştır diye sorgulardım. 😊😊😊
Bu videoyu izledikten sonra farkettim ki çoğu şeye öylesine bakıyorum. Yıllardır bildiğim tablonun böyle metaforik anlamlar içerebileceğini hiç düşünmemişim, hiç anlam aramamışım.
Zaten resimde Dervişin sırtında da kaplumbağalar gibi kabuk olduğu görülüyor burada dervişin kabukları kırdığını ve diğer kaplumbağalara nasıl kabuklarını kırmaları gerektiğini öğretmeye çalışıyor diye anlayabiliriz.
öncelikle bakış açınız çok hoş .Gerçekten çok güzel düşüdürücü bir yorum olmuş :) Fakat osman hamdi beyin sırtındaki kabuk değil "nakkare" adı verilen bir çalgı:)
11. yy da çoğu insanın hayal bile edemediği düşünceleri, yeni dünyaları kefşeden, Tanrı, insan, hayvan sevgisini öne çıkaran derviş Yunus Emre gibiler bir de Osmanlının son dönemlerinde içinde bulunduğu sosyal ekonomik ahlaki çöküntü içinde 20. yy da varlığını sürdürmüş yobaz dervişler. Burda iki apayrı yapıda derviş görüyoruz. Uzun sözün kısası Selçuklu ve Osmanlı ilk dönemleri dergahlar tekkeler sosyal dokuyu onarırken sonradan tarihin akışı içinde tarihi misyonlarından uzaklaşmış işlevsiz hale getirilmiş.
Öncelikle harika bir video daha emeklerine sağlık. Hem sanat tarihi hem felsefe okuyan biri olarak bence bu tür videoları daha çok yapabilirsin. Geçenlerde bir yazı okudum 1950lilerin sonunda ismini hatırlayamadığım bi tablo bir müze tarafından satın alınmış daha sonra bir eleştirmen o tablonun sahte olabileceğini söylemiş ancak ispatlanamamış. Geçtiğimiz sene karbon testi yapılarak tablonun gerçek olmadığı görülmüş. Bu da benim aklıma şu soruyu getirdi. Bu tabloların birebir sahteleri yapılabiliyorken, düşünüldüğü kadar eşsiz bir şey değilken milyonlarca liralık değerlere sahip olmalarının asıl nedeni nedir? Değerli bir sanatçının ellerinden çıkıyor olması bana yeterli bir cevap gibi gelmedi. Belki değer yargılarımız üzerine bir video gelebilir.
Bence bunun nedeni bizzat sanatçının hem düşünüp hem çizmesi. Eserlerin kopyasını hazırlayanlar sadece çiziyor bu düşünceler onlara ait olmuyor. Zaten çizimden çok anlam önemli olduğu için bizi bir eseri anlamlandırmaya yönelten sanatçının eseri ne düşünerek çizdiğini merak etmemiz. Bizzat bu düşünceler de o eseri oluşturan kişiye ait olduğu için orijinal eserlerin bu kadar değerli olduğunu düşünüyorum.
Bugün Bienal için Pera Müzesi'ndeydim. E tabii, Osman Hamdi Bey'in eserini selamlamadan çıkamazdım. Bu ne güzel iştir ki, Osman Hamdi Bey'in eserini ekrandan değil, kendi gözlerimle görüşümün ardından onun hakkında bu enfes videoyu izledim. Osman Hamdi, bir kaplumbağa terbiyecisiydi, belki de bir Don Kişot. Kaplumbağa terbiyecisi gibi karşılığı olmayan manasız bir iş ile uğraşıyordu, toplumun gözünde; müzeciydi, arkeologtu, sanat tarihçisiydi. Bence bunlardan öte entelektüel bir düşünürdü. İnanıyorum ki; onu anmanın en iyi yolu, eserleri hakkında düşünmek ve tartışmaktır, şayet onun idealleri de sanatın düşünülen, tartışılan ve kabul edilen birşey olmasıydı. Teşekkür ederim, minettarım sevgili Dilozof!
Sizi kendime örnek almaya başladım. Üniversite sınavına hazırlanıyorum 17 yaşındayım. Teşekkür ederim, çok bilgili araştıran biri gibi duruyorsunuz. Tam benim de olmak istediğim gibi birisiniz. Başarılarınızın devamını dilerim.
Bilgi açlığımı çoğaltıyorsun çok teşekkür ederim 🙏
Mihrap adlı tabloda çok önemli bir detayı atlamışsınız, kadın bir rahlenin üzerinde oturuyor. Rahle kuran'ın okumak için üzerine konduğu tabladır, kuran ve diğer kutsal kitaplar yere atılmışken yerine kadının yerleştirilmesi bana çok anlamlı geldi. Paylaşım için teşekkür ederim.
Evet
Yaratılış tablosunun anlamı çok derin ve büyük bir tablodor... Kadının hamile olması yeni bir hayatın doğuşu, dinlerden özgür hür bir insanlığın doğuşu anlamına gelebilir...
Sevgili @Dilozof, sanat nedir, sanat incelik işi değil midir, sanatçı diğer insanlardan ince düşünen değil midir? Osman Hamdi Bey'in Mihrap tablosu (camideki bir mihrabın önünde oturan hamile kadının ayaklarının altında Kuran-ı Kerim ve diğer Doğu dinlerinin kutsal kitapları olan tablo) bir sanatçının inceliğinden çok ilgi çekmek isteyen,tanınmak isteyen bir ressamın tavrını yansıtıyor bence... Belki de Osman Hamdi tablosunu çizerken ilk başta hamile oturan bir kadın çizdi fakat bunun yeterince kendisine popülerlik/tanınırlık sağlayamayacağını düşünüp arka plana bir mihrap ve kadının ayaklarının altına Kutsal kitapları yerleştirdi, insansı bir tavır,tanınma isteği lakin bu durumda inanan insana saygısızlık... Eğer ince düşünmesi gereken sanatçı bile terbiyesizliği üslub edinecekse diğer insanlardan ne bekleyebiliriz ki? İnsan her şeyi söyleyebilir,konuşarak ya da resimleriyle lakin bunun yolu incelikten geçmeli, bir söz vardır, teşbihte hata olmaz "Söz ola kese savaşı söz ola kestire başı..." Aslında üslup herşeydir. Yeter ki her zaman başkalarından beklediğimiz saygıyı biz de başkalarına göstermeyi unutmayalım.
Tablonun Malezya tarafından satın alınmasına çok üzüldüm muhtemelen o tabloyu birdaha kimse göremeyecek. :(
Bu tablo Ömer koç ta
Aytuğ Akdoğan'ın programında kanalınızı keşfetme imkanı buldum. Bambaşka bakış açıları kazandırdığınız için sağ olun Pelin Hanım.
Kadını Yüceltmek İçin Allah'ın Emri Ayaklarımın Altında Denmesi Diye birşey yok hiçbir Müslümanın da tahammül etmemeli ettirilmemmeli
Katılıyorum kur'an kitabına saygısızlık etmiş , zaten bir çok resminde duvarda yahudi yildizi var
inanılmaz akıcı konuşuyorsunuz. dinlerken yorulmadığım nadir kanallardan
Kaplumbağa Terbiyecisi hakkındaki söylediklerinin hepsini biliyordum ve Pera müzesini de gezmiştim ama diğer tablolar hakkındaki yorumunu ilk defa duydum diyebilirim. İlginç bir konu aslında. Üstünde oldukça düşünülebilir, düşünülmelidir. Teşekkürler güzel video için. (Ayrıca Osman Hamdi Bey'in bir tablosu daha var "İki müzisyen kız" o tabloda da iki tane kız çocuğu videoda bahsettiğin tablolardaki kadın giyimiyle ve ellerindeki müzik aletleriyle vakit geçiriyorlar ayrıca bu tablo yine Yeşil camii içerisinde resmedilmiş. Aslında bakarsak yine aynı anlam verilmiş.)
Pırıl pırıl bir insan, çok kaliteli bir kanal.
İlgi uyandıran, belki de zor anlayabileceğimiz konuları böylesine keyifle dinlememize ve
anlamamıza vesile olduğunuz için kocaman TEŞEKKÜR ediyorum.
Eli öpülecek adanmış Osman Hamdi bey.bu ne cesaret bu ne baba yiğitlikmiş.
Sayenizde sanati ögrendim.
Osman Hamdi ilk resimde kadınların din konusunda ne kadar cahil ve samimiyetsiz olduğunu vugulamak istemiş.
İkinci resimde de anne olan bir kadının kendini yaratıcı olarak kabul ettiğini kadın ruhunun içindeki pervasızlık ve kendini her şeyden üstün görme hislerini vurgulamış.
Osman Hamdi'ye göre kadın cahil olduğu kadar küstah ve pervasız bir varlık.
Kuran'ı yere atmış olan Osman Hamdi değil, kendini tanrı olarak gören "kadın".
@ bu anlatliklarinizi nereden okudunuz?
Her anlamda mukemmel anlatımınız sectiginiz konular vb tesekkurler
Öncelikle orta öğretimde verilmesi gereken temel sanat eğitimini sayenizde biraz geç de olsa alıyoruz. Çok teşekkürler.
Tanzimatla başlayan Batılılaşma çalışmalarında; temel sorunu dinde görenler ile dinin yozlaştığını esas bu yozlaşmayı düzeltmek gerektiğini söyleyenler sürekli kendi aralarında tartışmışlardır. Bence her iki tarafın da ortak noktası sorunların dinsel boyutuna odaklanmış olmalarıdır. Osman Hamdi Bey'e katılmamam muhteşem bir sanatçı ve çok değerli bir aydın olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Emekleriniz için tekrar teşekkürler.
Sanatla ilgili videolardaki anlatımından da ne kadar keyif aldığını tahmin edebiliyorum. Emin olmalısın ki merakı olan herkes için de izlemesi o kadar keyifli oluyor. En azından ben inanılmaz beğendim bu videoyu. Zamanla bu platformda belli gereklilikler hissederek(bir seriyi devam ettirmek gibi) ve çok da keyif almadan içerik ürettiğini hissedersen keyif aldıklarınla devam lütfen. Görünür olmak istemediğin zamanlar olursa podcastlerle devam et. Çünkü bir süredir keyifle dinlediğim sayılı insanlardansın ve öğrendiklerini paylaşma isteğinin ne kadar yoğun olduğu da bariz. Bu sebeple hangi platformda veya alanda üretmek ve paylaşmak istersen bunu senin anlatımınla ve sesinle dinlemek isteyecek bir çok insan olacaktır.
Sevgilerle.
Tüylerim diken diken oldu şaşkınlıktan hayranlıktan! Mükemmel ötesi bir video. İyi ki izlemişim iyi ki
Ahmet Şimşirgil hocanın tekvin adlı tablo ile alakalı videosunu izlemenizi tavsiye ederim
Muhteşem bir çalışma olmuş. Emeğinize sağlık. Olağanüstü.
Çok güzel olmuş. Baska ressamlarla da olur değil mi başka tanımamız gereken Türk ressam öncelikli olsa çok güzel olurdu. 😍😍😍😍
Beyin egzersizi , sanat, farklı dallarda dolu bilgiler ... e daha ne olsun teşekkürler.
Bugünler sindire sindire senii izleme günleri yaptım kendime. Diyorsun ya merekta kalın. Ne güzel bir cümle. Sevgili Dilara binlerce kez sağol, sağol. Sonsuz sevgiler.
Yaratılış tablosunun mesajinin gayet açık oldugunu düşünüyorum. İnanç dişil ve tekil, din ise politik eril bir örgütlenmedir. Güzel bir Osman Hamdi okumasıydı. Kendi kültürümüzden çıkışlı olması da yani Batı sanatı ağırlıklı olmayışı da bu videoyu özel yapıyor. Beuys ölü bir tavşana sanatı anlatırdı biz de zamanın hızına ragmen hersekilde kaplumbagaları egitmeye mecburuz.Osman Hamdi ustayı dinlemeli:Sabır ve sevgi!
Gercekten emek harcanmis bir video olmus. Konunun derinine inebilen bir calisma. Eline saglik
iyi ki hayatımda denk geldim sizinle 😍
Seni dinlemek huzur veriyor nokta🧿♥️🌷🧿🙏🦅 ❤
teşekkürler .bakış açısımızı degiştirdiginiz için :)
Teşekkürler, güzel analizler..
Çok zeki bir bayansın Almanya’dan sevgi ve saygılar 🇩🇪
İyi ki varsın Dilara.Yine soluksuz dinledim.Emeğine sağlık.🙏✍️🎼
İnsanın ufunu açıp hayata bakış açısını değiştiren bir video olmuş gerçekten emeğine sağlık 💙
Teşekkürler bu çalışma için. Mihrap reminin Belma Simavi koleksiyonunda olduğu söyleniyor.
Barış ozcanin videolariyla beraber çok iyi oluyor en keyifli video izlediğim gün.
Harika bir video olmuş. Şahsen sıradan biri olarak bu resimleri duymuş olsam dahi böyle çıkarımlarda bulunmaz, görüp geçerdim. Gerçekten aydınlatıcı oldu, çok teşekkürler...
Başarılı bir sunum tebrik ederim. Ek bilgi kaplumbağa terbiyecisinin ikincisi versiyonu 1907 yilinda yapildi ve sanırım sabancı envanterinde bulunuyor.
Benjamin button gibi 1942 de doğmuş .1939 da reformlar yapılmış.1860 yılında hukuk okumaya gitmiş.:)
estağfurullah büyük hata değil tabi ki latife amaçlı yazmıştım
Osman Hamdi Bey'in 'Rahle' isimli tablosuyla ilgili bir iki detay daha var: Kadın bir rahle üzerinde oturuyor; rahle, Kur'an okumak için kullanılır. Ayrıca, kadının sırtı mihraba dönük. Mihrab, İslam'ın en kutsal merkezi ve mabedi olan Kabe'yi işaret eder. Müslümanlar camilerde namaz için bir araya geldiklerinde, yüzlerini mihraba dönerler ve bu da kıbleye dönmek demektir. Bu tabloda kadının giyim kuşamı, bir rahle üzerinde, mihraba sırtı dönük bir biçimde oturuşu ve pek çok kutsal metnin ayaklarının altına serili bir biçimde resmedilmiş olması Osman Hamdi Bey'in inanç ve düşünce yapısıyla ilgili çok net fikirler vermektedir.
Tebrik ve teşekkür ediyorum. Videolarında çok güzel konulara değinip samimi bir mizaçla anlatıyorsun. Yüreğine sağlık.🙏
Arif Ergin'in Tekvin adlı romanı bu tablo çevresinde geçiyor,oldukça sürükleyici,tavsiye ederim😊Videodaki bilgilendirme için de teşekkürler😍
Kitabın sonunda kafamı duvara vurasım gelmişti benim :)
Çok güzel yorumlamışsınız . Ağzınıza sağlık.. Severek izledim 🥰
You are great and your materials are very valuable. I am addicted to your vlog♥️. Thank you 🙏🏾
So I am "-))
Çok güzel bir video seni ve enerjini çok seviyorum, teşekkürler Dilozof 🧡
Kanalı bugün keşfettim ve videolara içeriklere bayıldım 👍 umarım hakettiğin değeri görürsün
Emeğinize sağlık, sizi sürekli takip ediyorum, bu videonuz da çok renkli, canlı ve merak uyandırıcıydı. Ben çok keyifle izledim. Umarım ressam ve tabloları hakkında hazırladığınız içerikleriniz devam eder :)
Bu mecrada uzun süredir video izliyorum. Bizi anlamsız içeriklere mahkum edenlerin tutulduğu hapishanenin anahtarı sizdeymiş. İlk defa bu kadar kaliteli bir video izledim teşekkürler. Emeğinize sağlık.
cok hos bır anlatım ve ıcerık cok hoşuma gıttı ellerınıze sağlık dıyeyım
Çıkarsama ! Çıkarım deseniz ne güzel olurdu. Bu arada arkadaşımın tavsiyesi ile buradayım. Gerçekten çok iyi bir sayfa olduğu sadece henüz bir video izlememe rağmen belli. Emeğinize sağlık 🙏🏻
Gerçekten oldukça iyi bir video olmuş, böyle videolar gelmesi ümidiyle, aklınıza sağlık
Merhaba Dilara çok güzeldi teşekkürler🎉
Tesadüf eseri buldum kanalını başarılı ve samimi videoların var mütişsin kardeş ✌🏻🇹🇷
Bu kanal çok büyür
Mihrap tablosunda Kur an ı Kerim in hangi ayeti resmedilmiş bilmek isterdim.
Kadın erkeğin eya kemiğinden olmuştur demek istemis
Osman Hamdi Bey ve 🏛Arkeoloji ,
🎨 Güzel Sanatlar Okulumuzun inşası ve Kültür-Sanat Dünyamızın Temellerinin atılmasına katkıları göz ardı edilemez 👍
Çok güzel bir video. Eski bir MSÜ (İDGSA)'lı olarak tebrik ve teşekkür ediyorum.
Sizi ve burada yaptığınız işi çok seviyorum, teşekkür ederim :)
Aşırı iyi video ya osman hamdinin hic böyle biri olduğunu düşünmemiştim
Bu kanalın bağımlısı oldum bu 👍
Bildirim gelince uçtum. Yasasın DILOZOF VIDEOSU.. ❤
Teşekkür ederim, Osman Hamdi' yi hç bilmiyormuşum.
En ilgi geçen videonuz oldu tabi izlediklerimin arasında:)
Osman Hamdi Bey'i şimdi hem daha iyi tanıyorum hem de daha çok sevdim. Sağol, Varol Dilara cım ♥️
Felsefeyle senin sayende tanıştım, sevdim ve kitap önerilerinle de biraz daha kavrama şansı buldum. Meğer asıl ihtiyacım olan şeymiş anlattıklatın, ufkumu genişlettin ne kadar teşekkür etsem az🤗 aynı şekilde kültür sanat videoların da takdire şayan. Senden ufak bir ricam olacak, eğer mümkünse sanat tarihi için de giriş amaçlı ağır olmayacak kitap önerilerin ya da farklı tavsiyelerim var mıdır?
Çok iyt sürükleyici bir video olmuş teşekkürler
Sizi severek takip ediyorumm. İyiki ediyormuşum 😄 sınavda bu sorunun çıkacağını tahmin etmezdim. Sayenizde doğru yaptımmm. Teşekkür ederimmm💟
Bu güzel bilgiler için teşekkürler...
Yine enfes bir anlatım 👏👏👏
Teşekkürler...🎯
Sayende, bugün de merakımız biraz daha doydu ve meraklara sebep oldu.
çok güzel anlatıyorsunuz başarılar.
bazı sanat eserleri filozofların düşünceleri gibidir. onlardan çıktığı anda bizim üzerinde düşünmede, sınırsız bir özgürlüğe sahibizdir.
Adamın hayatının anlatımı Predestination filmi gibi olmuş :)
Boynundaki çatallı sopa daha çok tahta maşa gibi bir şey muhtemelen (ilkel kastanyet mantığında) ritm sazlarından , (kaplumbağaların düzenli seslere tepki verip vermediği araştırılmalı)
Çok güzel bir video olmuş ancak kaplumbağa terbiyecisinin ikinci versiyonundan neden hiç bahsetmediniz?
Kpss deki Osman Hamdi Bey sorusundan sonra burada yoğun bir ilgi bekliyorum. Anlat da cahilliğimiz törpülensin dilara 😸
10 ay önce paylaştığın bu videoyu 2 hafta önce izlemiş olsaydım şu an KPSS GK kısmında 1 doğrum daha olacaktı 😁 Kur'ân Okuyan Kız..
Emeğinize sağlık 🙏❤️
Cok aydinlatici bir vidyo. Osmanli sanatinin zarifligini seviyorum.
Teşekkür ederim kpss bir soru kazandırdın filozof :))))))
güzel ve değerli emeğine sağlık . harika bir video
Yine harikaa.. Emeğine sağlık 😊🌸🧡
Emeğinize sağlık😊03:29 dakika 1839 yılı olacak…Doğum yılı da düzeltilmeli🙃🙃
Videonun sonundaki müziği bilen var mı? Şimdiden teşekkürler 🙏
Tekvin (Arif Ergin) romanı Mihrap tablosu üzerinden kurgulanmış, son derece sürükleyici bir eserdir
Amme hizmeti şart olsun bu kanal. Selam TRT2 gibi kadın, aklına, zihnine sıhhat.
Üniversitede İngiliz Edebiyatı dersinde okuduğumuz roman, trajedi ya da şiirler için yapılmış olan yorumlar nerdeyse eserden daha fazlaydı. Ben de o zaman kullanılan sembollerin yazar tarafından değil de eleştirmenler tarafından uydurulduğunu düşünürdüm. Acaba yazar gerçekten bu sembolleri düşünerek mi yazmıştır diye sorgulardım. 😊😊😊
Videoları resim yaparken dinliyorum. Umarım daha çok video gelir çünkü çizilecek çok fazla resim var.
sondaki müziğin adı nedir ve bu müziğin anlamı nedir yazabilir misiniz?
Güzel paylaşım özetle muhteşemsin!
Daha çok tablo videosuuu😍😍😍
Muhteşem bir video daha 🙌
Merhaba güzel bir çalışma video olmuş
Elinize emeğinize sağlık hocam
TŞK ederim ......
René Magritte'i sizden dinlemek nasıl da keyif verir. Keşke..
Bu videoyu izledikten sonra farkettim ki çoğu şeye öylesine bakıyorum. Yıllardır bildiğim tablonun böyle metaforik anlamlar içerebileceğini hiç düşünmemişim, hiç anlam aramamışım.
Zaten resimde Dervişin sırtında da kaplumbağalar gibi kabuk olduğu görülüyor burada dervişin kabukları kırdığını ve diğer kaplumbağalara nasıl kabuklarını kırmaları gerektiğini öğretmeye çalışıyor diye anlayabiliriz.
öncelikle bakış açınız çok hoş .Gerçekten çok güzel düşüdürücü bir yorum olmuş :) Fakat osman hamdi beyin sırtındaki kabuk değil "nakkare" adı verilen bir çalgı:)
Kesinlikle haklısınız bir diğer yorum ise Osman Hamdi nin dönemin osmanlı bürokrasisindeki bu yavaşlık tembelliği resmettiğini rivayet eder
11. yy da çoğu insanın hayal bile edemediği düşünceleri, yeni dünyaları kefşeden, Tanrı, insan, hayvan sevgisini öne çıkaran derviş Yunus Emre gibiler bir de Osmanlının son dönemlerinde içinde bulunduğu sosyal ekonomik ahlaki çöküntü içinde 20. yy da varlığını sürdürmüş yobaz dervişler. Burda iki apayrı yapıda derviş görüyoruz. Uzun sözün kısası Selçuklu ve Osmanlı ilk dönemleri dergahlar tekkeler sosyal dokuyu onarırken sonradan tarihin akışı içinde tarihi misyonlarından uzaklaşmış işlevsiz hale getirilmiş.
Öncelikle harika bir video daha emeklerine sağlık. Hem sanat tarihi hem felsefe okuyan biri olarak bence bu tür videoları daha çok yapabilirsin.
Geçenlerde bir yazı okudum 1950lilerin sonunda ismini hatırlayamadığım bi tablo bir müze tarafından satın alınmış daha sonra bir eleştirmen o tablonun sahte olabileceğini söylemiş ancak ispatlanamamış. Geçtiğimiz sene karbon testi yapılarak tablonun gerçek olmadığı görülmüş. Bu da benim aklıma şu soruyu getirdi. Bu tabloların birebir sahteleri yapılabiliyorken, düşünüldüğü kadar eşsiz bir şey değilken milyonlarca liralık değerlere sahip olmalarının asıl nedeni nedir? Değerli bir sanatçının ellerinden çıkıyor olması bana yeterli bir cevap gibi gelmedi. Belki değer yargılarımız üzerine bir video gelebilir.
Bence bunun nedeni bizzat sanatçının hem düşünüp hem çizmesi. Eserlerin kopyasını hazırlayanlar sadece çiziyor bu düşünceler onlara ait olmuyor. Zaten çizimden çok anlam önemli olduğu için bizi bir eseri anlamlandırmaya yönelten sanatçının eseri ne düşünerek çizdiğini merak etmemiz. Bizzat bu düşünceler de o eseri oluşturan kişiye ait olduğu için orijinal eserlerin bu kadar değerli olduğunu düşünüyorum.
b u kadar uzun konşmalar çok az insandan dinlenebilir..tebrikler ..
Teşekkürler
Müthiş bir video olmuş...
09:46
Hepsinin bereket, ana Tanrıça kültünün devamı olduğu için öyle resmetmiştir.
Bugün Bienal için Pera Müzesi'ndeydim. E tabii, Osman Hamdi Bey'in eserini selamlamadan çıkamazdım. Bu ne güzel iştir ki, Osman Hamdi Bey'in eserini ekrandan değil, kendi gözlerimle görüşümün ardından onun hakkında bu enfes videoyu izledim. Osman Hamdi, bir kaplumbağa terbiyecisiydi, belki de bir Don Kişot. Kaplumbağa terbiyecisi gibi karşılığı olmayan manasız bir iş ile uğraşıyordu, toplumun gözünde; müzeciydi, arkeologtu, sanat tarihçisiydi. Bence bunlardan öte entelektüel bir düşünürdü. İnanıyorum ki; onu anmanın en iyi yolu, eserleri hakkında düşünmek ve tartışmaktır, şayet onun idealleri de sanatın düşünülen, tartışılan ve kabul edilen birşey olmasıydı. Teşekkür ederim, minettarım sevgili Dilozof!
Bende 1984 İDGSAkademi mezunuyum vede Osman Hamdi ile hemfikirim.