Despre Angrenaje si marimea lor / Gear Size matter? Shimano Stradic family- Ci4 , FL, FM

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 гру 2024

КОМЕНТАРІ • 60

  • @LIVeReel101
    @LIVeReel101  3 місяці тому +7

    Acest material nu are Pretenția de a oferii date 100% corecte! 🙂
    Dacă aveți mai multe informații sau experiență în designul angrenajelor de mulinete lăsați un comentariu sau linkuri.
    Eu m-am străduit! Mulțumesc 😅👍

  • @andreiiancu5144
    @andreiiancu5144 3 місяці тому +5

    Profesor Dr.!
    Efectiv cred că ești cel mai bun. De la noi din țară 100%. Explicat ca la carte, atenție la fiecare detaliu, răbdare, multă cunoaștere și multă pasiune! :)

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  3 місяці тому +1

      Nu e nimeni profesor, toată lumea invata in fiecare zi cate ceva. Mulțumesc 👍

  • @Ionut_Fishing
    @Ionut_Fishing 2 місяці тому +2

    ⚪Din clipul acesta am aflat multe info despre cele 3 mulinete de la Shimano (FB-FL-FM.).
    Am deținut FL-uri și în urma cu un an le-am înlocuit cu Fm-uri.
    C3000FM mi se pare o idee mai puternica decât C3000FL prin asta vreau sa spun ca nalucile care opun rezistenta mai mare în apa cum sunt cicadele/vibe-urile mie mi se pare ca le aduc mai ușor cu Fm decât cu FL, poate nu este o diferență mare dar se simte o idee mai forțoasă decât FL! Ambele modele oricum sunt foarte bune!
    🔴Am avut și modelul Vanford C3000 dar nu ma prea dat pe spate chiar dacă l-am folosit corespunzător am, simțit ca dă semne de oboseală după o perioada destul de scurta.
    Recent am avut ocazia sa iau un stradic Ci4+FB 2500S (ca și nou) de care sunt mult mai mulțumit decât Shimano Vanford 2020, am văzut că are gear-ul mai mic decât FL sau FM dar mie mi se pare mult mai rezistent FB-ul decât un Shimano Vanford 2020 și chiar și pe rulaj. Motivul pentru care am luat un stradic ci4+fb a fost ca deține un coleg una de 2500 de vreo 5 ani, el a pescuit cu ea la orice specie... De la biban clean pana la somn 😅după ce am văzut că nu are jocuri suspecte la manivelă sau rotor am zis ca trebuie sa îmi iau și eu una neapărat pentru că este mai ușoară decât un stradic FL sau FM și am baza mai mare în ea decât un vanford 2020

  • @liviufera8097
    @liviufera8097 3 місяці тому +2

    BRAVO! Interesantă prezentare și comentarii pe măsură,crește interesul mai multor pescari !

  • @mihaiburcea9115
    @mihaiburcea9115 3 місяці тому +2

    Am onoarea sa va salut. MULTUMESC.

  • @ghio1007
    @ghio1007 3 місяці тому +1

    Astept cu drag videoclipul 🙏🏽🎣

  • @dinupihoc4594
    @dinupihoc4594 3 місяці тому +1

    Felicitări Liviu.😊

  • @danielpopa9241
    @danielpopa9241 3 місяці тому +1

    Mulțumim!!

  • @NicolaeMinciuna
    @NicolaeMinciuna 23 дні тому

    Indiscutabil cea mai buna varianta ar fi otel pe otel dar asta necesita o finisare perfecta a dintilor rotilor dintate .Compromisul cel mai ok pinion din otel roata mare din bronz !

  • @AndrasCs
    @AndrasCs 3 місяці тому +2

    Bravo, eu chiar acum mi-am luat un stradic FM 2500S , mi se pare ceva foarte bun , la cum aseaza si firul (perfect) , inca nu l-am pescuit dar abia astept deja si vedem cum va tine in timp .

    • @Ionut_Fishing
      @Ionut_Fishing 2 місяці тому

      Eu am un C3000 fm și un 2500hg fm,le folosesc deja de 1 an. C3000-ul l-am folosit foarte rar dar 2500hg l-am muncit și nu am probleme cu ea
      Din când în când le mai pun câte o picătură de ulei la galet,la ax și la manivelă pe ambele părți (nustiu cât ajuta de mult dar am observat cel puțin ca mulineta rulează mai ușor). Am pus și pe mulinete noi câte o picătură de ulei și foarte repede sa simțit (rulau mai ușor).

  • @gheorghesemlecan8972
    @gheorghesemlecan8972 3 місяці тому +1

    Puterea angrenajului unei mulinete de spinning se referă la capacitatea mecanismului intern de a transmite forța necesară pentru a recupera firul și a face față rezistenței create de pește sau de greutatea momelii. Aceasta este influențată de mai mulți factori, cum ar fi raportul de recuperare, materialele din care sunt fabricate angrenajele și designul mulinetei.
    Iată cum se definește și ce influențează puterea angrenajului:
    1. Raportul de recuperare (Gear Ratio): Este exprimat sub forma unei proporții, cum ar fi 5.2:1, și indică de câte ori se rotește tamburul la o singură rotație completă a manivelei. Cu cât raportul este mai mare, cu atât recuperarea firului este mai rapidă, dar poate reduce puterea de tracțiune (cuplul). Raporturile mai mici oferă mai multă putere pentru driluri cu pești mari, dar firul se recuperează mai lent.
    2. Materialele angrenajelor: Puterea angrenajului depinde și de materialele din care sunt fabricate roțile dințate (pinionul și angrenajul principal). Angrenajele din metal (aluminiu, inox sau bronz) sunt mai rezistente și oferă o putere mai mare, în timp ce cele din plastic sau aliaje mai ușoare tind să fie mai puțin durabile.
    3. Cuplul (Torque): Cuplul este un alt indicator al puterii mulinetei și reprezintă forța pe care o poate genera angrenajul pentru a învârti tamburul. Cu cât cuplul este mai mare, cu atât mai ușor vei putea recupera firul sub sarcină mare (de exemplu, atunci când ai prins un pește mare).
    4. Calitatea și precizia angrenajului: Un angrenaj bine proiectat, cu o construcție precisă și finisaje de calitate, va transfera puterea mai eficient și va rezista mai bine în timp la uzură.
    Pe scurt, puterea angrenajului unei mulinete de spinning se referă la capacitatea acesteia de a face față rezistenței și solicitărilor în timpul recuperării firului și drilului, fiind influențată de raportul de recuperare, materialele folosite și designul general al mecanismului.
    Foarte interesant că modelul din aceasta prezentare cu roata dințată cea mai mare in diametru are raportul de recuperare cu 0.1 mai mare decât modelul cel mai vechi care are o roata dințată mai mica in diametru decât cealaltă. Între astea doua eu zic că cea mai puternică că și forța generată de angrenajul celor două roți este mulineta cu raportul mai mic de recuperare. ...

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  3 місяці тому

      Vad ca v-ati lămurit cu diametrele, ca n-ati mai spus nimic 😅👍

    • @gheorghesemlecan8972
      @gheorghesemlecan8972 3 місяці тому +1

      @@LIVeReel101 eu cred că nu ați citit cu atentie...realitatea va contrazice teoria..între aceste 3 mulinete cea mai puternică este cea cu raportul cel mai mic....care este aceea?...Și ce diametru are roata?

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  3 місяці тому

      @@gheorghesemlecan8972​​⁠eu vorbeam de Diametre si Raport . Cum este? V-ati lămurit acolo?

    • @gheorghesemlecan8972
      @gheorghesemlecan8972 3 місяці тому

      @@LIVeReel101 Formula pentru modulul (m) între două roți dințate care angrenează este:
      m = \frac{d}{z}
      Unde:
      m este modulul,
      d este diametrul primitiv al roții dințate (în milimetri),
      z este numărul de dinți al roții.
      Modulul este un parametru standardizat și este comun între roțile dințate care se antrenează între ele, adică ambele roți trebuie să aibă același modul pentru a se putea cupla corect.
      ....nu ați înțeles ce înseamnă modulul. Mai sus este formula pt modul M . Cred ca se vede de pe luna că modulul depinde de diametru și mai exact este raportul dintre diametru și Nr de dinți. Dvs luați din tot tabloul asta de ansamblu Nr de dinți(z) și îmi ziceți că diametrul nu are nici o relevanta...va mai veniți și cu aia cum că nu se aplica la hipoide...ba se aplica la orice angrenaj, nu contează raportul dintre axe că s paralele,perpendiculare ,sau cum vreți și nu contează pe ce parte sunt dinții ..pt că cele două roți sa angreneze trebuie să aibă același modul, iar modulul este în legătură directă și inseparabilă de diametru..adică Nr de dinți depinde de diametru....mai clar de atâta...nu pot da explic...e mecanica pura, întrebați pe oricine....

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  3 місяці тому

      @@gheorghesemlecan8972eu va intreb de Raport si dvs vorbiți de Modul. Eu v-am intrebat de Raport daca v-ati lămurit 😅

  • @MinuAndor
    @MinuAndor 3 місяці тому +1

    👏👏👏👌👌👌

  • @gigibran9470
    @gigibran9470 3 місяці тому +1

    Salut îmi place foarte mult lucrările care le faci . As dori sa îți trimit 2 din mulinetele mele pt servitoare . Cum as putea sa iau legătura cu tine

  • @sorinionita3856
    @sorinionita3856 3 місяці тому +3

    Te-ai complicat prea mult în explicații. Treaba e mai simplă. Exista angrenaje cu axe paralele, angrnaje cu axe concurente, angrenaje cu axe in plane paralele.
    De exemplu angrenaje cu axe paralele cu dinți drepți, cu dinți înclinați și cu dinți elicoidali (mulinete baitcasting).
    Și angrenaje melcate.
    Angrenajul hipoid, profilul dintelui este o curbă hipoida, destul de greu de calculat și realizat. Pentru mulinete de spining (la general) a fost necesar să fie un angrenaj hipoid care are axe in plane paralele cu distanta dintre ele necesară trecerii axului principal spre mecanismul de oscilare. Apoi angrenajul hipoid are un randament foarte bun, peste 90% restul se pierde prin frecare transformată în căldură (atenție la vaselina).
    Acum apropos de puterea transmisă și raportul de transmitere. Acești parametri sunt cam așa: îmi stabilesc un raport de transmitere funcție de specificul mulinetei. Tot funcție de puterea transmisă se adoptă modulul angrenajului. Modulul este parametru de baza al angrenajului și este standardizat.
    De aici prin calcule se determină dimensiunile angrenajului.
    Concluzia: raportul de transmitere care ne indică viteza de recuperare este raportul dintre numărul de dinți ai rotii motoare și numărul de începuturi (dinți) ai pinionului.
    Puterea angrenajului e dată de modul, acest parametru nu e comunicat de producător. Dar îl putem intui prin dimensiunile angrenajului.
    In rezumat cam asta e. Din câte știu am mai explicat mai pe larg în alt post.

  • @ghio1007
    @ghio1007 3 місяці тому +1

    Salutări,
    Aș avea și eu o întrebare. Variantele de 4000 și 5000, pot fi folosite în pescuitul la feeder?

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  3 місяці тому +1

      Da, un feeder mai light- momitoare pana in 45 grame.

    • @ghio1007
      @ghio1007 3 місяці тому +1

      @@LIVeReel101 mulțumesc frumos!🙏🏽

  • @punkmanIsildor89
    @punkmanIsildor89 3 місяці тому +1

    Salut , ar merge si un material despre saibele de reglaj mai profund, ce dimensiuni in diametru trebuie in ce locuri. Am vazut cand reglezi cu saibe tai filmarea, dace este un secret de meserie te inteleg si o sa trebuiasca sa descoperim noi, dar daca o faci ca sa scurtezi din timpul clipului eu zic ca ar ajuta enorm.

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  3 місяці тому +1

      Iti recomand sa vezi toate videoclipurile mele. In fiecare am prezentat cate o bucatica de informație. Daca le aduni o sa ai o poza de ansamblu mult mai aprofundată. Cand o sa ajung ( daca vreodată) sa consider ca sunt suficient de bun in ceea ce fac o sa fac si o scoala in domeniul acesta/ gen cu a facut dl Fiat.
      Dar sunt inca departe de acel moment. Ai presupus corect, unele informații nu sunt toate disponibile publicului larg ( si din motive de a nu strica un angrenaj reglandu-l peste măsură) 👍

  • @razblackrose
    @razblackrose 3 місяці тому +1

    Slysing inseamna a taia la rotund( am cum taie sabia de samurai). Sliding inseamna a aluneca.😊

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  3 місяці тому

      Cum ziceam- mai completati si voi unde imi scapa mie 😅👍

    • @andreiiancu5144
      @andreiiancu5144 3 місяці тому +1

      Slicing*? :))

  • @robertdumicz7309
    @robertdumicz7309 3 місяці тому +1

    Ambele afirmaţii sunt corecte, raportul e dat de numărul de dinţi dar şi de diametre, fiindca, pe un anumit diametru nu poţi face dinţi de altă dimensiune, fiindcă nu se mai angrenează cu dinţii de pe cealaltă piesă, aşadar dinţii trebuie să fie egal de mari, deci, dacă creşti numărul de dinţi, trebuie să creşti şi diametrul, una creşte odată cu cealaltā, nu merge altfel.
    La proiectare se porneşte de la anumite diametre care trebuie să corespundā unui anumit număr şi dimensiuni egale ale dinţilor.
    Ori pleci de la anumit număr de dinţi, raprot de transmisie şi dimensiuni ale dinţilor, care implicit dau anumite circumferinţe.
    Mica rectificare, oferi se scrie totdeauna cu un singur i.

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  3 місяці тому

      Raportul nu este dat de diametre.
      Aveți datele în video. Faceți un calcul din care sa rezulte raportul in functie de diametru. Mulțumesc.

    • @robertdumicz7309
      @robertdumicz7309 3 місяці тому +1

      ​@@LIVeReel101 Nu că este dat, dar sunt corelate.

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  3 місяці тому

      @@robertdumicz7309​​⁠ati afirmat mai sus ca Raportul este dat de dinti, “ Dar si de diametre “ .
      Cand va hotărâți cum este, ma anunțați 😅
      Acum o intoarceti si spuneti ca nu este dat dar este corelat.
      Sa va spun o chestie- Cand trage unul un partz in Asia se corelează cu o adiere de vânt in Romania 😅 si la fel in tot Universul.
      Asa ca nu mai pierdeți timpul, faceti un calcul din care sa rezulte corelația 😅👍

    • @robertdumicz7309
      @robertdumicz7309 3 місяці тому +1

      ​@@LIVeReel101 Da, se poate face calcul şi pornind de la diametre, în cazul ăsta dimensiunile dinţilor e parametru variabil, unde-i problema?

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  3 місяці тому

      @@robertdumicz7309nu este nici o problemă 😅
      Dar gasiti un angrenaj pe acasa/ care doriti dvs si măsurați si veniți cu un calcul din care sa rezulte raportul. Restul sunt doar pareri.
      Eu v-am prezentat calculul la 3 angrenaje diferite. Veniti dvs cu un calcul si discutam pe urma 😅👍

  • @alin-motopractic
    @alin-motopractic 3 місяці тому +1

    nu te supara dar ai intrat in domeniu necunoscut .multe erori. cu stima Alin

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  3 місяці тому

      Macar m-am străduit 😅
      Dvs Nu, doar ati facut niste afirmații si atat, nu linkuri, nu explicații, doar o parere..

    • @alin-motopractic
      @alin-motopractic 3 місяці тому

      @@LIVeReel101 cine vrea mai mult sa caute manuale de tehnologie fabricarea pinioanelor si a rotilor dintate ,precum si calculul rapoartelor de transmisie a an grenajelor.nu este cu rautate postul meu,

    • @LIVeReel101
      @LIVeReel101  3 місяці тому +2

      @@alin-motopracticDomnul Alin, dvs nu înțelegeți cuvântul Stima ( nu am spus-o cu răutate 😅👍)
      Stima = Respect. Respectand pe altii te respecti pe tine. Respectul față de munca altora ( buna / rea- cum ar fi) inseamna ca atunci cand vezi ca cineva s-a străduit sa ofere ceva/orice - nu vi si spui- Habar n-ai / citește in carti ! 😅
      Respectul ar fi însemnat sa combati ideile respective cu Argumente, cu demonstrații, cu dovezi susținute de linkuri si surse externe.
      Cam asa vad eu Stima.
      Si nici la mine n-a fost cu Răutate. Sadhguru intrebat cum proceda in trecut cu oamenii care erau nepoliticoși, raspundea doar Zambindu-le. Acum la bătrânețe a spus ca vremea diplomației a trecut/ acum le-o servește pe loc 😅
      Sanatate 🙏

  • @georgedobre7034
    @georgedobre7034 3 місяці тому

    Salut,Liviu!🙋‍♂️
    Te urmăresc de ceva timp și îmi place ceea ce faci
    Te invit să arunci o privire și pe canalul meu,când ai timp bine înțeles.L-am pornit de puțin timp și mi-ar prinde bine o părere avizată.Îți mulțumesc și îți doresc mult spor la treabă!