Pai cel de la Enel daca a comentat ca invatati oamenii sa fure curent ii un tampit. Si poate nu stie ca de aia Enelul pe langa ca nu face tratarea nulului de separatie ei pun din prima un Diferential RCBO si nu RCD/RCCB in BMPM ca stiu ca atunci omul daca incearca vreo manevra sare diferentialul. Sa nu mai zic ca nu iti asigura nici o impamantare de sub 4 Ohmi care ar trebui sa fie sub un 1 Ohm si tot clientul tre sa faca ca ei sunt niste tampiti si habar nu au de ce lucra.
Deschide ochii mai bine ,vezi ce leaga domnul Pavel in clemele sir acolo si ai sa vezi ca ala de la enel e geniu si are si dreptate ! daca stii electrica, daca nu ,taci , e simplu !
@@Milionarul halo gigi eu cred ca tu lucrii pe la enel, stiu pe dreq aia de la enel. Tu ciocu mic si nu fi elenist ca nu are rost sa intram in polemica. Hai ciau bau.
Asa da! Comentasem si la celalalt clip ca atunci cand conductorul este intr-adevar PEN (nu N simplu), atunci distribuitorul este obligat sa garanteze ca nu il va intrerupe. Daca vine ca in cazul acesta cu PE separat, atunci obligatia revine doar pe conductorul de PE. In plus, chiar in normativ se interzice trecerea conductorului de protectie (ceea ce include si PEN) prin orice tip de protectie sau intrerupator. Problema initiala cred ca a fost expusa gresit, acela fiind conductor simplu de N (nu PEN), iar PE era lipsa de la furnizor.
Va salut! Frumos explicat pentru a intelege toti cei care nu au cunostinte aprofundate in specialitate. Vreau sa va intreb daca pot face tratarea PEN după contorul electric care este montat in casă, adica in tabloul cu siguranțe electrice, deoarece din contor ies 2 fire de la distribuitor, probabil fază si PEN, fără conductorul de PE. Eu am facut o împământare in curtea casei(in grădină) departe de tablou(150 metri) din 3 tevi galvanizate lungi de 3 metri bătute in pamant legate intre ele cu platbandă(sudate) de care am legat cel mai aproape consumator(pompa de apa a putului), fara ca aceasta împământare sa fie dusă in tablou pe sub pamant 150 metri pentru tratarea nulului. Nu stiu daca am facut bine, sau nu, conductorii de așa zișii PE la toată instalatia fiind de 1.5 mmp. Va rog sa-mi daca exista vreun pericol? In tablou am un RCBO Siemens de 30 ma de 25A. Va mulțumesc!
E foarte corect și cf normativ I7/2011.....Cine a comentat nu stie ca la noi în România avem sistem TN-C care devine în final TN-C -S. Și cu furtul de curent. .....este exclus să reușești să faci. ...tratând nulul. Sunt foarte mulți electrozugravi.
Mulțumesc mult prietene. Te rog nu-mi mai zi domnul Pentru că DOMN este numai unul și este în cer Este foarte bine dacă zici doar Pavel. Sărbători fericite și mă rog ca DUMNEZEU SĂ vă ferească de orice rău
@@pavel7333 Pavel, sa te ajute Dumnezeu! Te rog, cum pot afla daca apartamentul meu are impamantare si daca da, cum o pot masura? Ar fi bine de facut un video cu asa ceva, sunt apartamente de pe vremuri, dinainte de 89 la care nu se stie nimic ce e sub tabloul de sigurante, sunt apartamente noi unde nu ai acces la nimic pentru ca e sub zidarie. Multumim!
Facuta impamintare separata la case ca cei de la distributie dau de la retea si nu ai 4 ohmi, de asta se mai si cheama tratarea nulului si separarea lui din Tnc in Tnc_s. Un electrician bun ii va zice omului de asta, mai intra in discutie si banutul iar la Sp2 nu mai mult de 16 metri de la platbant dar cu Myf de 16 mm, crestem distanta,marim sectiunea.
Va salut ! Domnule Pavel, urmaresc materialele dumneavoastra cu mare interes. Am hotarat sa-mi pun ordine in instalatia electrica a casei mele, deoarece cateva aspecte legate de impamantare si tratarea nulului, nu sunt conforme sau lipsesc. In cazul meu Alimentarea de la distribuitor, coboara de pe stalp, intra in primul tablou, unde se afla contoarul si un RCBO, dupa care prin subteran 200m, printr-un cablu de 4x16mmp unite doua cate doua, pana la intrarea in casa. Am intrebat un electrician dar raspunsul a fost unul de genul (lasa ca merge si asa), Ce este de facut ? pentru o protectie eficienta, mentionez ca mi-am facut o impamantare din electrozi si placband de la magazinele de specialitate, executata comform recomandarilor gasite la profesionistii de pe UA-cam. Va multumesc pentru materialele si recomandarile gasite pe canalul dumneavoastra. Multa sanatate si inima buna!
Multă lume crede că acel tarus de metal bătut lângă bmp este PE. De fapt este un status cu o valoare de sute de ohmi nici macar zeci care face sa sara diferentialul . Bun video.
Salutare domnu Pavel ! Felicitari , explicatie step by step pentru toata lumea . Vin c-o intrebare , am separat PEN 'ul + Impamantarea , in PE + Null , ce vreau sa va intreb . Vreau sa fac o alta impamantare pentru P.Fotovoltaice ( ele fiind fata de invertor la cca 25m ) , trebuie musai ca impamantarea pentru P.Fotovoltaice sa fie legata la Impamantarea casei , aici fiind legat si Invertorul . Stiu ca Impamantarile se leaga intre ele , insa in acest caz vorbim de instalatii separate si tensiuni diferite ( AC si DC ) Multumesc anticipat si sarbatori fericite la toata lumea !
@@pavel7333 Neaparat asteptam filmulet cu masurarea impamantarii in caz ca nu ai facut deja, asta e prima mea vizionare si tare mi-a placut, o sa caut daca exista despre impamantare, am dat subscribe, Domnul cu tine!
Mulțumesc Mult pentru explicații,deci dacă este diferențial Nu merge că sare cum e în cazul meu , s-au dacă împământarea este m-ai mare de 4ohmi Nu se m-ai face că e Periculos , în afară de astea se poate face Altceva????? și împământarea mea o m-ai folosesc????? Mulțumesc cu Respect,Spor și sănătate multă
multumim frumos. eu nu sunt electrician dar am aceasta problema. Am diferential in BMPT, si o sa rog pe cineva sa o dea jos, sa tratez nulul la priza mea de pamant, ca altfel impamantarea care o primesc de la ei dupa 300 m de cablu subteran, nici nu incape discutia ce valoare in Ohmi imi da ...De la dvs am inteles in final cum trebuie rezolvat.
Foarte frumos explicat si deosebit de util, mai ales ca sunt putini profesionisti care impartasesc din priceperea lor in mod dezinteresat. Va urmaresc cu atentie si am invatat multe de la dumneavoastra, inclusiv faptul ca separarea PEN-ului se poate face atat inaintea tabloului, cat si in tablou. As avea o intrebare, respectiv daca se poate face separarea PEN-ului in piesa de echipotentializare de la OBO, adica acolo unde se prinde platbanda de la impamantare sau este mai bine sa se faca separarea dupa acea piesa? Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa ne bucurati cu multe invataturi din experienta dumneavoastra.
Domnu Pavel , la o casa veche fara Pen din constructie vreau sa alimentez o masina de spalat. Un diferential ma poate proteja in cazul in care sar pune faza la carcasa.
Sau, nu știu, mă gândesc să renunț la aceasta împământare proprie care este la 150 de metri de tablou și sa fac alta cât mai.aproape posibil de tablou și sa duc conductorul in tablou pentru a-l lega cu PEN-ul de la distribuitor!!! Dar asa cum este impamantarea legata, se poate considera ca s-a făcut separarea PEN-ului?
Fiți amabil nu sânt de meserie sânt pensionar militar,daca anpamantarea este mai mare de 10 ori, ce se întâmplă an instalație, vă mulțumesc mult, Domnul sa vă binecuvânteze.
Dacă aveți posibilitatea este bine să executați o împămîntare artificială să fie sub 3ohm însă în foarte foarte multe cazuri nu există nici o împămîntare dar în cazul acesta este necesar a se lucra puțin la tabloul electric unde va trebui montat un diferențial și un releu de monitorizare tensiune și atunci veți fi protejat. Nu prea am timp că a-și face un filmuleț să vă arăt exact cum trebuie făcut Dacă va îngădui Dumnezeu voi face un filmuleț. Eu vă mulțumesc pentru vizionare
Salut! La o casa la tara, cu bransament destul de vechi, nu au montat absolut nimic cei de la Electrica pentru protectie! In contor intra doar L + N. Am fost nevoit sa fac o împământare cu 3 electrozi. Pot face tratarea nulului conform prezentarii dv? Merci!
Salut Pavel! Ne-ai putea explica cum funcționează un RCBO trifazat (care este logica de declanșare). Eu am un RCBO trifazat de 32A (cu 300mA curent scurgere), fără nici un fel de împământare, de la furnizorul electricitate. Mi-au spus să-mi fac în curte împământare. Sunt curios dacă voi putea face, având în vedere RCBO montat de ei. Oricum, sunt curios de funcționarea RCBO și pentru utilizarea lui în celelalte panouri din casă.
Este o situație cunoscută și discutată mult și metodele sunt multiple și contradictorii. Eu nu vreau sa supăr pe nimeni dar,, peștele de la cap se împute " în momentul când ei ți- au pus acel RCBO t-ea cam blocat să faci un lucru ca la carte un TN-C-S (lucru care este specificat în normativ i7 3.3.2.6 și arătat în tabelul 3.3)și într-o oarecare măsură te obligă să faci un circuit TT care este destul de periculos.Dar dacă folosești încă un diferențial de 30mA povestea se cam schimbă puțin și ești protejat și în acest sistem
Buna ziua. Nu stiu daca este locul potrivit pentru problema mea, dar o sa adresez urmatoarea intrebare: tablou secundar, intr-o siguranta tetrapolara vin 4 fire, gri L1, negru L2, maro L3 si albastru pentru nul. In momentul in care de la tabloul principal ridic siguranta pe faza L1, cablul gri, in tetrapolara am tensiune pe L1, dar si pe cablul negru L2. In tabloul principal ridic siguranta pe faza L2 cablul negru, am tensiune in tetrapolara pe cablul negru , dar am si pe cablul maro L3. Am facut un test cu cablurile scoase din tetrapolara, legate doar in tabloul principal. La fel, ridic siguranta pe firul L1 in tabloul principal, am tensiune pe cablul gri dar si pe cel negru. Ridic siguranta in principal pe L2 cablul negru, am tensiune pe toate 3, mai putin pe nul, De ce am aceasta intoarcere de tensiune? Cablul este nou achizitionat, 5x4 litat. Va multumesc
@@pavel7333 Salut, foarte corect explicat, multumesc pentru asta si efortul sa informezi populatia. Acum, daca ai un RCCB pe general nu sare daca se intrerupe PEN-ul?
Impamantarea o am trasă sub BMPT într.o doză și de acolo dus conductor de 6 până la primul tablou la o distanță de 15 m. Pe carcasa distribuitorului exista un șurub la care este legat nulul/PEN-ul. Daca fac legătura din doza/împământare casei cu nulul de pe carcasa BMPT-lui ajung în primul tablou cu nul+împământare. Apoi fac separarea/tratarea PEN-lui exact ca în filmulețul dumneavoastră. Dacă nu este bine vă rog să mă corectați. Va mulțumesc frumos și Doamne, ajută!
@@pavel7333 vă salut. Am deja trei țăruși bătuți aprox 2 m adâncime la o distanță între ei tot de 2m cu platbanda dusă în această doză. Ideea era dacă pot sa leg împământarea la nulul de pe carcasa PMPT.ului și apoi din acest conductor care întra în tabloul casei cu cele trei faze, să fac separarea și tratarea nului?! Vă mulțumesc.
Buna ziua. Locuiesc la bloc cu instalație electrică veche. În tabloul electric de pe scară am fază si nul cu sigurantă fuzibilă din ceramică numai pe fază. În apartament vin două conductoare respectiv fază si nul. În apartament am instalatie nouă cu fază nul și împamântare legată la un platband de împământare de la magazinul alăturat. Electricienii care au făcut instalatia electrica în apartament au legat cablul de la împâmantarea numai in bara de împământare a tabloului electric. Vă rog să-mi spuneți dacă este necesar sa îi chem pentru tratarea nulului in tabloul din apartament. Multumesc!
Pace frate dacă nu se poate vedea dacă este făcută tratarea PEN-ului în BMPT( este sigilat ) se poate face în tabloul din casă având în vedere că am 5 conductori în casă ( vreau să precizez că nu sânt electrician) vă mulțumesc anticipat
@@stefanjarcu959 în mon normal dacă cei de la distribuție au instalat 5 conductori atunci este un sistem TN-S unde este deja realizat separarea și nu se mai poate face tratarea doar indirect asta înseamnă să conectezi împămîntare ta cu PE-ul lor
@@pavel7333 mai am o întrebare frate pavel în BMPT am o siguranță C25 -3 poli+N ce îmi recomandați în tabloul din casă că protecție și ce valoare ( separator fuzibile sau diferențial ) 🙏 mulțumesc
Salut!Nu am cunostiinte dar in cazul in care avem un magnetotermic si nu a venit Distribuitorul cu nul cum pot rezolva. Am la contor doar doua fire L si N. Mersi
Mulțumesc pentru vizionare. Păi N este nul și L este fază clar fără acestea două nu funcționează nici un consumator. Trebuie acestă lucrare să o execute cineva care se pricepe nu este deloc greu dar trebuie să aveți o împămîntare cu care se face tratarea nulului și separarea lui în PE și N după care se pune un RCCB urmat de MCB-uri și veți avea N-L-PE o instalație electrica ca la carte
@@marius-gabrielpopescu675 cu mare plăcere o puteți face și singur dacă aveți loc introduceți țăruși de 1,5m la o distanță de 3m inte ei și conectați între ei cu platbandă și la la capătul unde iasă din pământ se va pune o șină de echipotențializare din care ieșim cu un conductor de 16mm² și se intră în tabloul electric
@@pavel7333 Poate aveti o solutie sau un sfat. Eu sunt linga punctul de transformare 5kv( cam la 10m) iar in fata case un stalp distributie la 3m de case la 12 m perpendicular de retaua de distributie este reteaua de 5Kv toate au impamantarea lor( incercuit de impamantari), impamantarea mea este facuta de 30 ani( doar la masina de spalat si CT) nu stiu cat mai este de buna dar este la 0.5m de stalp retea distributie, cam la 6m de transformator si reteaua de 5kv. Nu stiu ce sa fac sa incerc sa fac echipotential intre impamantarea mea si reteaua de distributie (stalp care este la 0.5m dr impamantarea mea) sau sa o la asa cum este. Mersi
Buna ziua, de ce trebuie sa fie in tabloul general al furnizorului un diferențial magnetotermic?? Care este motivul Ptr ca eu cred ca acela va sari la orice scurt( depinde cât de mare este el pus acolo) ........ Va mulțumesc mult și aștept răspunsul Dumneavoastră /// Cu respect va salut
Eu nu am zis că este un diferential magnetotermic asta ar fi unRCBO Eu am zis că este un diferential SAU un magneto termic sau sunt cazuri când sunt mai serioși le pun ambele pe rând MCB ul se pune pentru a proteja instalația și RCCB se pune pentru a nu se fura pe traseul pină la ceas cuent si dacă este bine calibrat nu va sări doar dacă este o problema sus menționată
Buna ziua , eu va respect și va mulțumesc Ptr răspuns , dar întrebarea mea a fost : “ DE CE TREBUIE CA IN TABLOUL GENERAL AL FURNIZORULUI DE PE CASA SCĂRII( LA BLOC ) DISTRIBUITORUL SA MONTEZE UN RCBO(C 32)????” Cu speranța ca ma veți înțelege ceea ce V-am intrebat eu va mulțumesc Ptr răspunsul dat mai devreme și când puteți va rog din suflet sa analizați întrebarea mea Ptr a-mi da un răspuns ca sunteți printre puținii oameni in care eu am încredere in ceea ce Spune-ți și faceți. Eu sunt doar curios de ce un “RCBO C 32 “ și nu doar un “MCB B32” ????? VA SALUT CU RESPECT ȘI DOAMNE-AJUTĂ
Multa sanatate domnule Pavel. stau la casa veche si de curand am facut o impamantare si are sub 2 ohmi. nu stiu ce sistem de alimentare cu energie electrica am adica TT sau TN. INTREBAREA ESTE DACA INDIFERENT DE SISTEM POT LEGA NULUL LA IMPAMANTARE, adica pot face separarea nulului? tensiunea este monofazata adica imi intra doua fire in contoar .
Da se poate face și în tabloul electric separația doar dacă furnizorul nu are în BMPM (tabloul lor) siguranță diferențială dacă era îți va sări acel diferential și va trebui să vina să ți-l schimbe cu un MCB dar de obicei nu prea sunt doar la instalațiile mai noi
@@pavel7333 Multumesc frumos pt raspuns. nu stiu unde ar putea fi BMPM lor firele vin de la stalp si prin bransament intra in TEG unde sunt doua sigurante fuzibile de tip vechi si dupa aceea intra in contoar si tabloul di casa cu mcb-uri, doar atata am si doresc sa-mi pun mai multe tipuri de protectii, mai ales vizionand filmuletele dumneavoastra, binenteles chemand un electrician, dar vorbind cu mai multi electricieni ex cumnatul meu, sau electronistul de la munca, altul care mi-a si masurat priza de pamant, toti mi-au spuc ca nulul care vine de la electrica nu se leaga la priza de pamant . dupa parerea mea ce am vazut in filmuletele dumneavoastra aveti perfecta dreptate si logica. Ei imi spun ca la priza de pamant leg doar carcasa aparatelor . Va multumesc mult si DOAMNE AJUTA !!!
@@cristianmihai1086 cu mare drag o fac ca pentru Domnu chiar dacă nu întotdeauna reușesc Dumnezeu știe că eu vreau să fac binele . Dumnezeu să te binecuvinteze și pe tine și pe întreaga ta familie
Ziua bună , cu ce măsurăm câți omi avem , sau cine măsoară această tensiune , ca de exemplu mie mi-a băgat 380 , și nu am fost acasă și nu știu ce au făcut, cum verific ???,, mulțumesc !
salut, am o intrebare..aveam diferential in tabloul contorului unde nu am acces si defectandu-se l-au inlocuit cu un magneto-termic... mai este valabila tratarea? sau trebuia pus diferential?
Interesant, multumim de informatii! Cele 3 cleme albastre fac legatura comuna intre cei 4 conductori? (doua verde-galben, un negru, un albastru) sau cum?
Bună ziua . Tocmai am achiziționat un apartament cu instalatie veche de 20 ani . Se va face modernizare la toate de la zero și binențeles și la instalația electrică . Acum încă sunt la pasul de găsire a meseriașilor ( toți sunt ocupați pană la jumătatea anului) dar totuși am reuși să mă înpac cu o persoană pe care am întrebato dacă la apartament se face tratarea nulului și cam a dat înapoi . De aceeia vă rog să ma lamuriți pe mine momentan dacă pot să le cer să-mi facă tratarea nulului la apartament . Menționez că la contor îmi intră doua fire și tot două ies ,,, clar nul și fază,, deci nu am înpămantare . Mulțumesc anticipat și Doamne ajută la toată lumea.
Dacă este la bloc este puțin altfel după cum ziceți este un sistem de distribuție TN-C se poate face trecerea la un sistem TN-C-S și anume prima dată se va face separarea PEN în PE și N printr-o pisă de separație după acea se va pune un releu de supra tensiune de la DIGITOP care va întrerupe și cînd nu este N urmat de un diferențial(să nu fie mai mare de30mA) și de MCB-uri
Buna ziua si felicitari pentru ceea ce faceti . Daca am un bmpt unde este montat un diferential de 300 ma iar tg este la 60 m de bmpt daca merg cu 5 fire din bmpt si mai fac o pamantate locala care o voi conecta la borna de Pe este ok sau mai bine ar fi schimbat acel diferential si montat un mcb si separatia sa fie facuta in tg ? Multumesc !
În cazul dumneavoastră aveți un sistem TN-C-S după cum ați zis și acest lucru este bine pentru că de regulă se face tratarea nulului și separarea în primul tablou . Da este corect așa cum ați zis să conectați PE-ul lor cu al tău
Se poate și fără 🤔da ai auzit bine însă răspunsul este incomplet ca de altfel și întrebarea este incomplectă🤭ași putea zice și da și nu . Când da si Când nu asta trebuie explicat mai pendelete nu așa cu una cu două dacă am chef voi face un filmuleț că să clarific puțin cum stau lucrurile
@@iulianbusuioc1458 este obligatoriu să separi înainte de a intra în diferențial așa cum vezi în acest filmuleț ua-cam.com/video/vqXBneRe5es/v-deo.html
Sa va dea Dzeu sănătate, am învățat multe din explicațiile filmate și deunde am făcut un tablou pentru trifazat însă nu știu ce este pe tabloul de pe stilp unde este și contorul. Distribuitorul acum 19 ani a legat locuința cu un mini tablou urmind sa extindă instalația după un proiect care ulterior a picat. Întreb și eu oare pot sa fac tratarea nulului după filmulețul dv. căci trebuie dar nu știu dacă după contor este dizjunctor. La imobil sosesc 3 faze și N, la care eu fac și priza de pamint ?
Dacă este un disjunctor când vei lega N la pamîntarea ta va sări acel disjunctor. După cum am mai zis dacă era corect executată lucrarea trebuie să iți între 5 fire
Depinde de mai mulți factori dacă a fost făcut bine și unde trebuie tratarea PEN-ului dacă sau verificat toate prizele s-ar putea să existe undeva vreo priză în care sa făcut punte între N și PE și atunci va sări diferențialul. Trebuie decuplare toate MCB-urile și diferențialul după care se va cupla prima dată diferențialul și pe rînd fiecare MCB (siguranță automată sau disjunctor)așa vei descoperi unde este problema
Ce s-a întâmplat cu filmulețul în care a-ți folosit un contactor parcă de la ABB pentru protectie în cazul în care se întrerupea PEN-ul de la furnizor ? Nu era o idee rea, din punctul meu de vedere. O zi bună în continuare, spor în toate și multă sănătate !
@@pavel7333 A-ți șters din nou filmulețele cu contactorul de la ABB folosit atunci când există posibilitate de a se întrerupe PEN - ul de la furnizor, și nu avem împământare făcută la casă? Eu nu le mai găsesc. O zi bună in continuare.
Buna seara. Va rog mult sa mă ajutați și pe mine cu o informație. In bmpm intra L și Pen, trec printr-un MCB, se duc in contuar și din contor în viitorul tablou din casa. In aceasta situație mai pot sa fac separarea PEN -ului in tabloul din casa? Mulțumesc anticipat
Bună seara și în primul rând doresc să vă mulțumesc pentru vizionare. Se poate face tratarea nulului și separarea dacă aveți doar siguranță fără diferențial în cazul că este un diferential nu veți mai putea face tratarea PEN-ului
@@12George-j5x este incorectă informația de acea nu pot să vă dau un sfat concret cînd zici bipolară este frunză verde. De acea trebuie să fi la fața locului
@@pavel7333 mă scuzați, nu sunt de specialitate. Incerc să mă informez cat mai bine că sa știu ce să le cer.... MCB cu doi poli, sper că m-am exprimat mai bine.
Cel mai bine explicat exemplu de separare a PEN ului. 👍💯 Ce sectiune ar fi recomandata pt conductorul de la piesa de separatie la bara de echipotentializare?
Se poate face în ambele numai depinde de la caz la caz . Dacă distanță de la BMPM pînă la casă este mică se ca va face în BMPM Dacă distanța este mai mare se poată face și în tabloul general cu condiția ca în BMPM să nu fie RCD
Buna ziua, multumesc ca impartasiti cu noi lucruri folositoare si ca ne aduceti aminte si de sufletele noastre. Va rog , daca vreti sa imi dati si mie o adresa a dvs de email, lucrez in domeniu si au fost situatii in care am avut nevoie mare de un sfat de la un profesionist. Dumnezeu sa va dea ce aveti nevoie si aveti o inima care sa primeasca.
Încerc să înțeleg și vă rog să-mi spuneți de ce decuplează diferențialul montat de distribuitor în cazul în care separarea se face după diferențialul montat de acesta. Ca să monteze diferențialul distribuitorul face o mică priză de pământ, de ce este necesară aceasta? Deci nu vorbesc de priza de pământ a casei necesară pentru separarea PEN-ului ci de cea pe care o fac ei local acolo cu un țăruș bătut în pământ.
Buna ziua. Poate ma puteti sfatui legat de separare pen in pe+n.. se da o casa la tara , cu trifazic făcut acum vreo 25 ani. pen-ul ce vine de la stalp, e legat de rama tabloului metalic cu sigurante/contor in peretele casei in punctul(1). Aceasta rama e legata prin platbanda la impamantare(2). Printr-un fir 0:51 separat, pen-ul (1)e legat din nou la acea platbanda(2) de impamantare. In locul in care e legat acest fir (1+2)pe platbanda, mai este legat un fir(3) care iese din blocul contorului. Nulul de lucru care intra in casa, e legat direct pe (1).Eu vreau sa fac o separare ca la carte, m-am documentat, dar imi e neclar ce se intampla acum, adica mi se pare ca e un fel de separare facuta incorect? Cei ce au lucrat aici sunt cam..decedati, deci nu are sens sa ii pomenesc. Va multumesc anticipat pentru orice lamurire.
dar nu imposibil 😂. Doar o chestiune vreau sa o clarific. In noua configuratie care o sa o fac oricum, inteleg ca in clema de derivatie de dupa contor, trebuie sa leg următoarele fire: 1. nulul ce iese din contor. 2. pen-ul ce vine de la stalp. 3. impamantarea mea . 4.nulul de lucru care pleaca in instalatia mea. 5. nulul de protectie care pleacă in instalatia mea.
Așa am zis și eu dar uni au criticat filmele mele și au zis că nu este bine sau că nu accepta furnizorul bine cine vrea se poate uita și învăța cine nu sănătate bună . Nici eu nu știu unde este furtul poate ne zice cei care practica acest sport 🤣 Mulțumesc pentru vizionare toate cele bune
@@pavel7333 furtul de curent e ilegal ok avem contor ne ese 3 fire din contor apoi ne implică ca si consumatori cu ce ne protejăm casele si an funcție de ce consumatori dorim sa punem pe fire trebuie protejate ca atare deunde stie dumnealor ca nea gica azi sia luat plita cu inducție si papă 7kw ce face tot cu aceiasi protectie a lor e obligat sa stea si nu m-ai vb de conductori ca trebuie modificat ce face de trage fire de 4mm din tablou fura curent e greu cu ei.
Dacă nu ești de acord asta nu înseamnă că nu există și alte tipuri de distribuție cum ar fi TN-C sau TN-C-S dar poți rămâne și la sistemul TT care bineînțeles este cel ma periculos unde au existat cele mai .ulterior probleme
@@dartuadrian1742 dacă ai urmărit filmulețul cap coadă ai înțeles ce trebuie să înțelegi dacă nu deschide normativul I7 3.3.2.6 ReĠeaua TN-C-S, în care funcțiile pentru conductorul de neutru și conductorul de protecție sunt combinate într-un singur conductor pe o poțiune a rețelei (fig. 3.3). Sistemul TN-C este întotdeauna înaintea celui TN-S. Este interzisă, în aceiaúi rețea, realizarea unui conductor PEN (TN-C) după ce acesta a fost separat în PE úi N (TN-S), într-un punct în amonte.
Nu a inteles lumea (multa lume) cum spuneati, deoarece explicatiile dumneavoastra sunt prea tehnice, limbajul folosit este academic pentru multi, daca ati incerca sa traduceti o parte din explicatii in. limbaj popular ati face un serviciu multora si poate ca si dumneavoastra. Incercati sa sintetizati mai bine cele enuntate, explicatiile sunt cam labartate. In rest felicitari si iertare daca v-am supart.
Nu este nici o supărare ăsta sunt eu un om foarte dezordonat dar mă rog lui Dumnezeu să-mi dea înțelepciunea necesară să pot explica simplu repede și bine
Este o greaseala aici . Nu poti pune diferential fara sa ai tratarea nulului inainte de acesta . Tratarea nulului dupa diferential este o incalcare a regulii ca nulul de lucru si cel de protectie sa nu se intilneasca .
Nu are cum să se întâmple așa ceva pentru că conductorul de neutru este tratat sau pe înțelesul tuturor conectat la pământ la fiecare 200m puteți vedea în România că această afirmație este adevărată. Și dacă ar fi cineva să fie atîta de incompetent să facă treaba aia puteți fi sigur că a doua oara nu mai face. Da și mai nou am înțeles că se face și în România treabă bună totul este din BMPM
Mulțumesc mult!
Felicitări!
Cel mai explicativ tutorial referitor la temă impamantare felicitari !
Corect Domnul Pavel sunteți un om Ne-
Mai pomenit Bravo vă respect
Bravo! Intradevar un electrician inteligent. Toata stima si respectul meu!( tot electrician )
Mulțumesc pentru vizionare Dumnezeu să-ți dea sănătate și putere de muncă
Apreciez dorinta si staruinta dumneavoastra. Respect.
Mulțumesc mult, Dumnezeu să vă dea sănătate
Mulțumesc pentru vizionare la fel să facă și cu dumneavoastră
Un comentariu pe înțelesul tuturor! Felicitări și mulțumim pentru grija acordată nouă celor mai puțin pregătiți
Mulțumesc pentru vizionare Dumnezeu să-ți dea sănătate și putere de muncă
Pai cel de la Enel daca a comentat ca invatati oamenii sa fure curent ii un tampit. Si poate nu stie ca de aia Enelul pe langa ca nu face tratarea nulului de separatie ei pun din prima un Diferential RCBO si nu RCD/RCCB in BMPM ca stiu ca atunci omul daca incearca vreo manevra sare diferentialul. Sa nu mai zic ca nu iti asigura nici o impamantare de sub 4 Ohmi care ar trebui sa fie sub un 1 Ohm si tot clientul tre sa faca ca ei sunt niste tampiti si habar nu au de ce lucra.
Deschide ochii mai bine ,vezi ce leaga domnul Pavel in clemele sir acolo si ai sa vezi ca ala de la enel e geniu si are si dreptate ! daca stii electrica, daca nu ,taci , e simplu !
@@Milionarul halo gigi eu cred ca tu lucrii pe la enel, stiu pe dreq aia de la enel. Tu ciocu mic si nu fi elenist ca nu are rost sa intram in polemica. Hai ciau bau.
Domnul Pavel daca lîngă cobor am o siguranță pusă de cei la electrica de 32A in tabloul din casa ce contactor trebuie pusă de 25 /32
Asa da! Comentasem si la celalalt clip ca atunci cand conductorul este intr-adevar PEN (nu N simplu), atunci distribuitorul este obligat sa garanteze ca nu il va intrerupe. Daca vine ca in cazul acesta cu PE separat, atunci obligatia revine doar pe conductorul de PE. In plus, chiar in normativ se interzice trecerea conductorului de protectie (ceea ce include si PEN) prin orice tip de protectie sau intrerupator. Problema initiala cred ca a fost expusa gresit, acela fiind conductor simplu de N (nu PEN), iar PE era lipsa de la furnizor.
Va salut,frumos si corect prezentat pe intelesul si a celor fara prea multe cunostinte in electica,va salut cu stima
Va salut! Frumos explicat pentru a intelege toti cei care nu au cunostinte aprofundate in specialitate.
Vreau sa va intreb daca pot face tratarea PEN după contorul electric care este montat in casă, adica in tabloul cu siguranțe electrice, deoarece din contor ies 2 fire de la distribuitor, probabil fază si PEN, fără conductorul de PE.
Eu am facut o împământare in curtea casei(in grădină) departe de tablou(150 metri) din 3 tevi galvanizate lungi de 3 metri bătute in pamant legate intre ele cu platbandă(sudate) de care am legat cel mai aproape consumator(pompa de apa a putului), fara ca aceasta împământare sa fie dusă in tablou pe sub pamant 150 metri pentru tratarea nulului. Nu stiu daca am facut bine, sau nu, conductorii de așa zișii PE la toată instalatia fiind de 1.5 mmp.
Va rog sa-mi daca exista vreun pericol? In tablou am un RCBO Siemens de 30 ma de 25A.
Va mulțumesc!
E foarte corect și cf normativ I7/2011.....Cine a comentat nu stie ca la noi în România avem sistem TN-C care devine în final TN-C -S. Și cu furtul de curent. .....este exclus să reușești să faci. ...tratând nulul. Sunt foarte mulți electrozugravi.
Nu știu dacă mai primesc răspuns după atâta timp dar nu specifici de unde provine firul galben-verde din mijloc de jos.
@@martiseugen1 vine de la impamantarea proprie (trebuie sa fie sub 4 ohmi) deoarece furnizorul nu o asigura
@@martiseugen1 vechiul canal a fost blocat de youtube, nu se stie de ce
@@AlexAlex-em6ct cum se poate verifica daca un apartament are impamantare? Cum se masoara cei 4 ohmi? Multumesc.
multumesc foarte mult ptr filmulet . lucru similar am acasa .nu stiam de ce nu pot face tratarea nulului . nu sint de meserie
Frumos Dumnezeu sa va Binecuvânteze Amin
WoW. Foarte bine explicat Domnul Pavel. Respect!
Mulțumesc mult prietene.
Te rog nu-mi mai zi domnul
Pentru că DOMN este numai unul și este în cer
Este foarte bine dacă zici doar Pavel. Sărbători fericite și mă rog ca DUMNEZEU SĂ vă ferească de orice rău
@@pavel7333 Pavel, sa te ajute Dumnezeu! Te rog, cum pot afla daca apartamentul meu are impamantare si daca da, cum o pot masura? Ar fi bine de facut un video cu asa ceva, sunt apartamente de pe vremuri, dinainte de 89 la care nu se stie nimic ce e sub tabloul de sigurante, sunt apartamente noi unde nu ai acces la nimic pentru ca e sub zidarie. Multumim!
Exact.....ca la majoritatea, acasa.Doar ca cei de la distributie nu le spun oamenilor ce trebuie facut.
Apoi așa este nu ai ce face mulțumesc pentru vizionare
Bine ați revenit. Vă urmăresc cu atenție.
Mulțumesc bine ai venit pe canalul meu este trist că am pierdut 1000 de abonați dar începem de la zero poare fac până la crăciun 100🤔🤔🤔🤔
@@pavel7333 dar ce s-a intamplat cu vechiul canal???
Excelent explicat! Multumesc!
Cu mare plăcere
Tot respectul pentru cele prezentate cum pot sa țin legatura cu dvs va mulțumesc mult
Nu se poate
Facuta impamintare separata la case ca cei de la distributie dau de la retea si nu ai 4 ohmi, de asta se mai si cheama tratarea nulului si separarea lui din Tnc in Tnc_s. Un electrician bun ii va zice omului de asta, mai intra in discutie si banutul iar la Sp2 nu mai mult de 16 metri de la platbant dar cu Myf de 16 mm, crestem distanta,marim sectiunea.
Foarte frumos explicați felicitari!
Respecte domnule Pavel... Urmăresc cu drag...mă bucur că ați revenit chiar daca e alt canal...
Mulțumesc pentru aprecieri Dumnezeu să fie cu tine
Felicitări, foarte bine explicat
Mulțumesc prietene
Va salut ! Domnule Pavel, urmaresc materialele dumneavoastra cu mare interes. Am hotarat sa-mi pun ordine in instalatia electrica a casei mele, deoarece cateva aspecte legate de impamantare si tratarea nulului, nu sunt conforme sau lipsesc. In cazul meu Alimentarea de la distribuitor, coboara de pe stalp, intra in primul tablou, unde se afla contoarul si un RCBO, dupa care prin subteran 200m, printr-un cablu de 4x16mmp unite doua cate doua, pana la intrarea in casa. Am intrebat un electrician dar raspunsul a fost unul de genul (lasa ca merge si asa), Ce este de facut ? pentru o protectie eficienta, mentionez ca mi-am facut o impamantare din electrozi si placband de la magazinele de specialitate, executata comform recomandarilor gasite la profesionistii de pe UA-cam. Va multumesc pentru materialele si recomandarile gasite pe canalul dumneavoastra. Multa sanatate si inima buna!
Doamne ajută la toată lumea
Multă lume crede că acel tarus de metal bătut lângă bmp este PE. De fapt este un status cu o valoare de sute de ohmi nici macar zeci care face sa sara diferentialul . Bun video.
Salutare domnu Pavel ! Felicitari , explicatie step by step pentru toata lumea .
Vin c-o intrebare , am separat PEN 'ul + Impamantarea , in PE + Null , ce vreau sa va intreb . Vreau sa fac o alta impamantare pentru P.Fotovoltaice ( ele fiind fata de invertor la cca 25m ) , trebuie musai ca impamantarea pentru P.Fotovoltaice sa fie legata la Impamantarea casei , aici fiind legat si Invertorul . Stiu ca Impamantarile se leaga intre ele , insa in acest caz vorbim de instalatii separate si tensiuni diferite ( AC si DC )
Multumesc anticipat si sarbatori fericite la toata lumea !
Salutare Pavel ai vreun filmulet despre cum se masoara impamantarea sau daca nu Ai super sa ne faci vreunu. Spor si sanatate
Toate la vremea lor
@@pavel7333 Neaparat asteptam filmulet cu masurarea impamantarii in caz ca nu ai facut deja, asta e prima mea vizionare si tare mi-a placut, o sa caut daca exista despre impamantare, am dat subscribe, Domnul cu tine!
Mulțumesc Mult pentru explicații,deci dacă este diferențial Nu merge că sare cum e în cazul meu , s-au dacă împământarea este m-ai mare de 4ohmi Nu se m-ai face că e Periculos , în afară de astea se poate face Altceva????? și împământarea mea o m-ai folosesc????? Mulțumesc cu Respect,Spor și sănătate multă
multumim frumos. eu nu sunt electrician dar am aceasta problema. Am diferential in BMPT, si o sa rog pe cineva sa o dea jos, sa tratez nulul la priza mea de pamant, ca altfel impamantarea care o primesc de la ei dupa 300 m de cablu subteran, nici nu incape discutia ce valoare in Ohmi imi da ...De la dvs am inteles in final cum trebuie rezolvat.
Foarte frumos explicat si deosebit de util, mai ales ca sunt putini profesionisti care impartasesc din priceperea lor in mod dezinteresat. Va urmaresc cu atentie si am invatat multe de la dumneavoastra, inclusiv faptul ca separarea PEN-ului se poate face atat inaintea tabloului, cat si in tablou. As avea o intrebare, respectiv daca se poate face separarea PEN-ului in piesa de echipotentializare de la OBO, adica acolo unde se prinde platbanda de la impamantare sau este mai bine sa se faca separarea dupa acea piesa? Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa ne bucurati cu multe invataturi din experienta dumneavoastra.
De regulă se face cît mai aproape de tablouri electrice
Domnu Pavel , la o casa veche fara Pen din constructie vreau sa alimentez o masina de spalat. Un diferential ma poate proteja in cazul in care sar pune faza la carcasa.
Normal te salvează dar cel mai bine să pui și PE
Sau, nu știu, mă gândesc să renunț la aceasta împământare proprie care este la 150 de metri de tablou și sa fac alta cât mai.aproape posibil de tablou și sa duc conductorul in tablou pentru a-l lega cu PEN-ul de la distribuitor!!!
Dar asa cum este impamantarea legata, se poate considera ca s-a făcut separarea PEN-ului?
Fiți amabil nu sânt de meserie sânt pensionar militar,daca anpamantarea este mai mare de 10 ori, ce se întâmplă an instalație, vă mulțumesc mult, Domnul sa vă binecuvânteze.
Dacă aveți posibilitatea este bine să executați o împămîntare artificială să fie sub 3ohm însă în foarte foarte multe cazuri nu există nici o împămîntare dar în cazul acesta este necesar a se lucra puțin la tabloul electric unde va trebui montat un diferențial și un releu de monitorizare tensiune și atunci veți fi protejat.
Nu prea am timp că a-și face un filmuleț să vă arăt exact cum trebuie făcut
Dacă va îngădui Dumnezeu voi face un filmuleț.
Eu vă mulțumesc pentru vizionare
@@pavel7333 Vă mulțumim din suflet,dacă aveți timp mai mult și pentru cei care nu avem anpamantare, Domnul Dumnezeu să vă binecuvanteze.
Te rog explică într-un video ce se întâmplă cu un sistem trifazat când se întrerupe nulul de la furnizor
Ok pe viitor
Salut!
La o casa la tara, cu bransament destul de vechi, nu au montat absolut nimic cei de la Electrica pentru protectie! In contor intra doar L + N. Am fost nevoit sa fac o împământare cu 3 electrozi. Pot face tratarea nulului conform prezentarii dv?
Merci!
Dacă nu este un diferențial se poate face tratarea PEN-ului
Salut Pavel! Ne-ai putea explica cum funcționează un RCBO trifazat (care este logica de declanșare). Eu am un RCBO trifazat de 32A (cu 300mA curent scurgere), fără nici un fel de împământare, de la furnizorul electricitate. Mi-au spus să-mi fac în curte împământare. Sunt curios dacă voi putea face, având în vedere RCBO montat de ei.
Oricum, sunt curios de funcționarea RCBO și pentru utilizarea lui în celelalte panouri din casă.
Este o situație cunoscută și discutată mult și metodele sunt multiple și contradictorii.
Eu nu vreau sa supăr pe nimeni dar,, peștele de la cap se împute " în momentul când ei ți- au pus acel RCBO t-ea cam blocat să faci un lucru ca la carte un TN-C-S (lucru care este specificat în normativ i7 3.3.2.6 și arătat în tabelul 3.3)și într-o oarecare măsură te obligă să faci un circuit TT care este destul de periculos.Dar dacă folosești încă un diferențial de 30mA povestea se cam schimbă puțin și ești protejat și în acest sistem
Buna ziua. Nu stiu daca este locul potrivit pentru problema mea, dar o sa adresez urmatoarea intrebare: tablou secundar, intr-o siguranta tetrapolara vin 4 fire, gri L1, negru L2, maro L3 si albastru pentru nul. In momentul in care de la tabloul principal ridic siguranta pe faza L1, cablul gri, in tetrapolara am tensiune pe L1, dar si pe cablul negru L2. In tabloul principal ridic siguranta pe faza L2 cablul negru, am tensiune in tetrapolara pe cablul negru , dar am si pe cablul maro L3. Am facut un test cu cablurile scoase din tetrapolara, legate doar in tabloul principal. La fel, ridic siguranta pe firul L1 in tabloul principal, am tensiune pe cablul gri dar si pe cel negru. Ridic siguranta in principal pe L2 cablul negru, am tensiune pe toate 3, mai putin pe nul, De ce am aceasta intoarcere de tensiune? Cablul este nou achizitionat, 5x4 litat. Va multumesc
Nu știu ce este exact acolo trebuie verificat la fața locului
Si daca se intrerupe PEN-ul de la distribuitor, intr-un sistem TNCS, pe impamantarea de la prize, becuri, etc, nu o sa mai fie faza deloc?
Păi dacă este făcută tratarea PEN-ului nu va fi va funcționa normal
@@pavel7333 Salut, foarte corect explicat, multumesc pentru asta si efortul sa informezi populatia. Acum, daca ai un RCCB pe general nu sare daca se intrerupe PEN-ul?
Cl putin le transilvania nord se
Echipeaza blocurile de masura cu astfel de tratare a nulului
Impamantarea o am trasă sub BMPT într.o doză și de acolo dus conductor de 6 până la primul tablou la o distanță de 15 m.
Pe carcasa distribuitorului exista un șurub la care este legat nulul/PEN-ul. Daca fac legătura din doza/împământare casei cu nulul de pe carcasa BMPT-lui ajung în primul tablou cu nul+împământare. Apoi fac separarea/tratarea PEN-lui exact ca în filmulețul dumneavoastră. Dacă nu este bine vă rog să mă corectați. Va mulțumesc frumos și Doamne, ajută!
Nu este bine trebuie să vă faceți o împămîntare artificială dacă nu aveți una naturală deja
@@pavel7333 vă salut. Am deja trei țăruși bătuți aprox 2 m adâncime la o distanță între ei tot de 2m cu platbanda dusă în această doză. Ideea era dacă pot sa leg împământarea la nulul de pe carcasa PMPT.ului și apoi din acest conductor care întra în tabloul casei cu cele trei faze, să fac separarea și tratarea nului?! Vă mulțumesc.
Buna ziua.
Locuiesc la bloc cu instalație electrică veche. În tabloul electric de pe scară am fază si nul cu sigurantă fuzibilă din ceramică numai pe fază. În apartament vin două conductoare respectiv fază si nul.
În apartament am instalatie nouă cu fază nul și împamântare legată la un platband de împământare de la magazinul alăturat. Electricienii care au făcut instalatia electrica în apartament au legat cablul de la împâmantarea numai in bara de împământare a tabloului electric. Vă rog să-mi spuneți dacă este necesar sa îi chem pentru tratarea nulului in tabloul din apartament.
Multumesc!
Ok felicitări
Pace frate dacă nu se poate vedea dacă este făcută tratarea PEN-ului în BMPT( este sigilat ) se poate face în tabloul din casă având în vedere că am 5 conductori în casă ( vreau să precizez că nu sânt electrician) vă mulțumesc anticipat
@@stefanjarcu959 în mon normal dacă cei de la distribuție au instalat 5 conductori atunci este un sistem TN-S unde este deja realizat separarea și nu se mai poate face tratarea doar indirect asta înseamnă să conectezi împămîntare ta cu PE-ul lor
@@pavel7333 mulțumesc fi binecuvântat frate pavel
@@pavel7333 mai am o întrebare frate pavel în BMPT am o siguranță C25 -3 poli+N ce îmi recomandați în tabloul din casă că protecție și ce valoare ( separator fuzibile sau diferențial ) 🙏 mulțumesc
@@stefanjarcu959 RCCB-de 30mA urmat de MCB-uri
Buna seara.cum pot face tratarea nulului daca.din ceas vine doar faza și nul.imstalatia este veche pe aluminiu și pământare nu exista pe casa ?
Salut!Nu am cunostiinte dar in cazul in care avem un magnetotermic si nu a venit Distribuitorul cu nul cum pot rezolva. Am la contor doar doua fire L si N. Mersi
Mulțumesc pentru vizionare.
Păi N este nul și L este fază clar fără acestea două nu funcționează nici un consumator.
Trebuie acestă lucrare să o execute cineva care se pricepe nu este deloc greu dar trebuie să aveți o împămîntare cu care se face tratarea nulului și separarea lui în PE și N după care se pune un RCCB urmat de MCB-uri și veți avea N-L-PE o instalație electrica ca la carte
@@pavel7333 Multumesc! inteleg ca trebuie o impamantare .O sa contactez un profesionist pentru lucrare.
@@marius-gabrielpopescu675 cu mare plăcere o puteți face și singur dacă aveți loc introduceți țăruși de 1,5m la o distanță de 3m inte ei și conectați între ei cu platbandă și la la capătul unde iasă din pământ se va pune o șină de echipotențializare din care ieșim cu un conductor de 16mm² și se intră în tabloul electric
@@pavel7333 Inca o data multumesc!
@@pavel7333 Poate aveti o solutie sau un sfat. Eu sunt linga punctul de transformare 5kv( cam la 10m) iar in fata case un stalp distributie la 3m de case la 12 m perpendicular de retaua de distributie este reteaua de 5Kv toate au impamantarea lor( incercuit de impamantari), impamantarea mea este facuta de 30 ani( doar la masina de spalat si CT) nu stiu cat mai este de buna dar este la 0.5m de stalp retea distributie, cam la 6m de transformator si reteaua de 5kv. Nu stiu ce sa fac sa incerc sa fac echipotential intre impamantarea mea si reteaua de distributie (stalp care este la 0.5m dr impamantarea mea) sau sa o la asa cum este. Mersi
Buna ziua, de ce trebuie sa fie in tabloul general al furnizorului un diferențial magnetotermic?? Care este motivul Ptr ca eu cred ca acela va sari la orice scurt( depinde cât de mare este el pus acolo) ........ Va mulțumesc mult și aștept răspunsul Dumneavoastră /// Cu respect va salut
Eu nu am zis că este un diferential magnetotermic asta ar fi unRCBO
Eu am zis că este un diferential SAU un magneto termic sau sunt cazuri când sunt mai serioși le pun ambele pe rând MCB ul se pune pentru a proteja instalația și RCCB se pune pentru a nu se fura pe traseul pină la ceas cuent si dacă este bine calibrat nu va sări doar dacă este o problema sus menționată
Buna ziua , eu va respect și va mulțumesc Ptr răspuns , dar întrebarea mea a fost : “ DE CE TREBUIE CA IN TABLOUL GENERAL AL FURNIZORULUI DE PE CASA SCĂRII( LA BLOC ) DISTRIBUITORUL SA MONTEZE UN RCBO(C 32)????” Cu speranța ca ma veți înțelege ceea ce V-am intrebat eu va mulțumesc Ptr răspunsul dat mai devreme și când puteți va rog din suflet sa analizați întrebarea mea Ptr a-mi da un răspuns ca sunteți printre
puținii oameni in care eu am încredere in ceea ce Spune-ți și faceți. Eu sunt doar curios de ce un “RCBO C 32 “ și nu doar un “MCB B32” ????? VA SALUT CU RESPECT ȘI DOAMNE-AJUTĂ
@@ionelpurcarea4154 încă odată repet nu se pune și nu am zis RCBO pentru că este diferență mare între RCBO și RCCB.
@@ionelpurcarea4154 pai ei pun un RCCB pentru a nu fura românași noștri curentul
@@ionelpurcarea4154 acest aspect ar trebui să întrebam pe cei de la distribuție și eu a-și pune un MCB clar
salut pavele interesant filmuletu vreau sa cumpar si eu o doza dinaia cu sina din spunemi si mie unde gasesc
Nu prea știu în România unde se pot găsi aici în Germania le găsești în magazinele de bricolaj
Multa sanatate domnule Pavel. stau la casa veche si de curand am facut o impamantare si are sub 2 ohmi. nu stiu ce sistem de alimentare cu energie electrica am adica TT sau TN. INTREBAREA ESTE DACA INDIFERENT DE SISTEM POT LEGA NULUL LA IMPAMANTARE, adica pot face separarea nulului? tensiunea este monofazata adica imi intra doua fire in contoar .
Da se poate face și în tabloul electric separația doar dacă furnizorul nu are în BMPM (tabloul lor) siguranță diferențială dacă era îți va sări acel diferential și va trebui să vina să ți-l schimbe cu un MCB dar de obicei nu prea sunt doar la instalațiile mai noi
@@pavel7333 Multumesc frumos pt raspuns. nu stiu unde ar putea fi BMPM lor firele vin de la stalp si prin bransament intra in TEG unde sunt doua sigurante fuzibile de tip vechi si dupa aceea intra in contoar si tabloul di casa cu mcb-uri, doar atata am si doresc sa-mi pun mai multe tipuri de protectii, mai ales vizionand filmuletele dumneavoastra, binenteles chemand un electrician, dar vorbind cu mai multi electricieni ex cumnatul meu, sau electronistul de la munca, altul care mi-a si masurat priza de pamant, toti mi-au spuc ca nulul care vine de la electrica nu se leaga la priza de pamant . dupa parerea mea ce am vazut in filmuletele dumneavoastra aveti perfecta dreptate si logica. Ei imi spun ca la priza de pamant leg doar carcasa aparatelor . Va multumesc mult si DOAMNE AJUTA !!!
@@cristianmihai1086 dacă vine de pe stâlpi poți face liniștit separarea sau mai bine zis tratarea nulului
@@pavel7333 Multumesc frumos si imi cer scuze pt deranj ! Am inteles perfect explicatia dumneavoastra. Dumnezeu sa va binecuvanteze !!!
@@cristianmihai1086 cu mare drag o fac ca pentru Domnu chiar dacă nu întotdeauna reușesc Dumnezeu știe că eu vreau să fac binele .
Dumnezeu să te binecuvinteze și pe tine și pe întreaga ta familie
Să înteleg că furnizorii ar trebui să asigure și așa ceva? Sau nu sunt obligați.
Sunt multe localități în care au început să facă saceste lucrări
foarte frumos domnu pavel
Mulțumesc mult pentru încurajare
Mulțumesc că te-ai abonat👍😉
Ziua bună , cu ce măsurăm câți omi avem , sau cine măsoară această tensiune , ca de exemplu mie mi-a băgat 380 , și nu am fost acasă și nu știu ce au făcut, cum verific ???,, mulțumesc !
Pai cei ce au făcut știu ce au făcut sunt sigur
Am un bmpm cu diferential, întra 2 fire iasă 2 fire . Cum fac tratare că sare diferențialul dacă fac separatia în tabloul din casă. Mulțumesc .
Eu am specificat tratarea PEN-ului trebuie făcut în primul tablou (BMPM)și înaintea RCD-ului
Se poate și în tabloul general dar să nu fie în BMPM diferențial
Va salut, am nevoie sa vb cu dumneavoastră îmi puteți lăsa un contact vă mulțumesc
salut, am o intrebare..aveam diferential in tabloul contorului unde nu am acces si defectandu-se l-au inlocuit cu un magneto-termic... mai este valabila tratarea? sau trebuia pus diferential?
Pai oricum tratarea PEN-ului se face înainte diferențialului după un diferențial niciodată
Super tare
Interesant, multumim de informatii! Cele 3 cleme albastre fac legatura comuna intre cei 4 conductori? (doua verde-galben, un negru, un albastru) sau cum?
Da exact
Salut spor la tot ce faci mă poți ajuta cu o schemă pentru tratarea nulului pentru un branșament trifazat îmi vine cablu 3x70+35 aluminiu, mulțumesc
Acolo îți trebuie o firmă tu nu ai acces în BMPM
Like !
Eu am cotorul pe stilp și am un releu de 24 A iar inpamantare o am i n casa la tabloul general trb
Felicitari!!
Bună ziua . Tocmai am achiziționat un apartament cu instalatie veche de 20 ani . Se va face modernizare la toate de la zero și binențeles și la instalația electrică . Acum încă sunt la pasul de găsire a meseriașilor ( toți sunt ocupați pană la jumătatea anului) dar totuși am reuși să mă înpac cu o persoană pe care am întrebato dacă la apartament se face tratarea nulului și cam a dat înapoi . De aceeia vă rog să ma lamuriți pe mine momentan dacă pot să le cer să-mi facă tratarea nulului la apartament . Menționez că la contor îmi intră doua fire și tot două ies ,,, clar nul și fază,, deci nu am înpămantare . Mulțumesc anticipat și Doamne ajută la toată lumea.
Dacă este la bloc este puțin altfel după cum ziceți este un sistem de distribuție TN-C se poate face trecerea la un sistem TN-C-S și anume prima dată se va face separarea PEN în PE și N printr-o pisă de separație după acea se va pune un releu de supra tensiune de la DIGITOP care va întrerupe și cînd nu este N urmat de un diferențial(să nu fie mai mare de30mA) și de MCB-uri
Stati linistit cu asa legaturi nu se poate fura curentul !!
Bună ziua,vă urmăresc de ceva vreme. Aş avea o întrebare cum pot să măsor înpământarea făcută de distribuitor acasă. Adică câți oameni are😊
Cheamă un electrician care are aparat
@@pavel7333 multumesc de răspuns, cu multimetru nu se poate?
A fost foarte de folos.
Buna ziua si felicitari pentru ceea ce faceti . Daca am un bmpt unde este montat un diferential de 300 ma iar tg este la 60 m de bmpt daca merg cu 5 fire din bmpt si mai fac o pamantate locala care o voi conecta la borna de Pe este ok sau mai bine ar fi schimbat acel diferential si montat un mcb si separatia sa fie facuta in tg ? Multumesc !
În cazul dumneavoastră aveți un sistem TN-C-S după cum ați zis și acest lucru este bine pentru că de regulă se face tratarea nulului și separarea în primul tablou .
Da este corect așa cum ați zis să conectați PE-ul lor cu al tău
Felicitări!
Mulțumesc
Respect
Foarte bine explicat
Pentru uni da .
Mulțumesc prietene pentru vizionare
Domnu Pavel ce se întâmplă dacă se face separarea nulului fara împământarea casei ?
Se poate și fără 🤔da ai auzit bine însă răspunsul este incomplet ca de altfel și întrebarea este incomplectă🤭ași putea zice și da și nu .
Când da si Când nu asta trebuie explicat mai pendelete nu așa cu una cu două dacă am chef voi face un filmuleț că să clarific puțin cum stau lucrurile
atunci nu separi nimic.
@@iulianbusuioc1458 este obligatoriu să separi înainte de a intra în diferențial așa cum vezi în acest filmuleț ua-cam.com/video/vqXBneRe5es/v-deo.html
Separare trebuie făcută fie că ai împămîntare fie că nu așa cum vezi aici ua-cam.com/video/vqXBneRe5es/v-deo.html
@@pavel7333 mai precis ce separi,practic trimiti un nul pe doi conductori.
Chiar mă întrebam , de ce nu ați mai apărut.
Mulțumesc că ați venit pe canalul meu
Sa va dea Dzeu sănătate, am învățat multe din explicațiile filmate și deunde am făcut un tablou pentru trifazat însă nu știu ce este pe tabloul de pe stilp unde este și contorul. Distribuitorul acum 19 ani a legat locuința cu un mini tablou urmind sa extindă instalația după un proiect care ulterior a picat. Întreb și eu oare pot sa fac tratarea nulului după filmulețul dv. căci trebuie dar nu știu dacă după contor este dizjunctor. La imobil sosesc 3 faze și N, la care eu fac și priza de pamint
?
Dacă este un disjunctor când vei lega N la pamîntarea ta va sări acel disjunctor.
După cum am mai zis dacă era corect executată lucrarea trebuie să iți între 5 fire
Trebuie să îi întrebi pe cei de la electrica ce este acolo
@@pavel7333 Mulțumesc încă odată și succes....
@@chiruvasile9829 cu mare plăcere
Am tratat nulul lafel si acum sare diferențialul deși la început nu a sărit.
Depinde de mai mulți factori dacă a fost făcut bine și unde trebuie tratarea PEN-ului dacă sau verificat toate prizele s-ar putea să existe undeva vreo priză în care sa făcut punte între N și PE și atunci va sări diferențialul.
Trebuie decuplare toate MCB-urile și diferențialul după care se va cupla prima dată diferențialul și pe rînd fiecare MCB (siguranță automată sau disjunctor)așa vei descoperi unde este problema
Ce s-a întâmplat cu filmulețul în care a-ți folosit un contactor parcă de la ABB pentru protectie în cazul în care se întrerupea PEN-ul de la furnizor ? Nu era o idee rea, din punctul meu de vedere. O zi bună în continuare, spor în toate și multă sănătate !
Lam șters
Mie-mi pare rău că nu l-am urmărit de mai multe ori. Era ceva de învățat din el. Numai bine în continuare !
@@sorindragos1553 îl voi posta din nou dacă va plăcut promit
@@sorindragos1553 Mă bucur tare mult ! O zi bine-cuvântată !
@@pavel7333 A-ți șters din nou filmulețele cu contactorul de la ABB folosit atunci când există posibilitate de a se întrerupe PEN - ul de la furnizor, și nu avem împământare făcută la casă? Eu nu le mai găsesc. O zi bună in continuare.
Buna seara. Va rog mult sa mă ajutați și pe mine cu o informație. In bmpm intra L și Pen, trec printr-un MCB, se duc in contuar și din contor în viitorul tablou din casa. In aceasta situație mai pot sa fac separarea PEN -ului in tabloul din casa? Mulțumesc anticipat
Bună seara și în primul rând doresc să vă mulțumesc pentru vizionare.
Se poate face tratarea nulului și separarea dacă aveți doar siguranță fără diferențial în cazul că este un diferential nu veți mai putea face tratarea PEN-ului
@@pavel7333 mulțumesc mult. Am un bipolar de 40 A, in ideea de a pune un diferențial de 32 în casă.
@@12George-j5x este incorectă informația de acea nu pot să vă dau un sfat concret cînd zici bipolară este frunză verde.
De acea trebuie să fi la fața locului
@@12George-j5x și nici diferențial nu spune tot sunt de mai multe feluri
@@pavel7333 mă scuzați, nu sunt de specialitate. Incerc să mă informez cat mai bine că sa știu ce să le cer.... MCB cu doi poli, sper că m-am exprimat mai bine.
Cel mai bine explicat exemplu de separare a PEN ului. 👍💯
Ce sectiune ar fi recomandata pt conductorul de la piesa de separatie la bara de echipotentializare?
Minim 16mm² însă dacă este mai departe este indicat și o secțiune mai mare
@@pavel7333 multumesc.
Va salut domnu Pavel
Tratarea nulului in care tablou se face ?
In cel general sau in Bpm?
E vb de o casa !
Se poate face în ambele numai depinde de la caz la caz .
Dacă distanță de la BMPM pînă la casă este mică se ca va face în BMPM
Dacă distanța este mai mare se poată face și în tabloul general cu condiția ca în BMPM să nu fie RCD
@@pavel7333
Va mulțumesc mult pentru răspuns 🙏!
Sa va dea Dzeu sanatate!
Buna ziua, multumesc ca impartasiti cu noi lucruri folositoare si ca ne aduceti aminte si de sufletele noastre. Va rog , daca vreti sa imi dati si mie o adresa a dvs de email, lucrez in domeniu si au fost situatii in care am avut nevoie mare de un sfat de la un profesionist. Dumnezeu sa va dea ce aveti nevoie si aveti o inima care sa primeasca.
Îmi pare rău că nu dau adresa la nimeni.
Mulțumesc pentru vizionare Dumnezeu să vă dea sănătate și putere de muncă
@@pavel7333 Ok, toate bune
Încerc să înțeleg și vă rog să-mi spuneți de ce decuplează diferențialul montat de distribuitor în cazul în care separarea se face după diferențialul montat de acesta.
Ca să monteze diferențialul distribuitorul face o mică priză de pământ, de ce este necesară aceasta? Deci nu vorbesc de priza de pământ a casei necesară pentru separarea PEN-ului ci de cea pe care o fac ei local acolo cu un țăruș bătut în pământ.
Dacă vrei să înțelegi mult mai multe trebuie să urmezi o școală de specialitate nu pe yutube
Buna ziua. Poate ma puteti sfatui legat de separare pen in pe+n.. se da o casa la tara , cu trifazic făcut acum vreo 25 ani. pen-ul ce vine de la stalp, e legat de rama tabloului metalic cu sigurante/contor in peretele casei in punctul(1). Aceasta rama e legata prin platbanda la impamantare(2). Printr-un fir 0:51 separat, pen-ul (1)e legat din nou la acea platbanda(2) de impamantare. In locul in care e legat acest fir (1+2)pe platbanda, mai este legat un fir(3) care iese din blocul contorului. Nulul de lucru care intra in casa, e legat direct pe (1).Eu vreau sa fac o separare ca la carte, m-am documentat, dar imi e neclar ce se intampla acum, adica mi se pare ca e un fel de separare facuta incorect? Cei ce au lucrat aici sunt cam..decedati, deci nu are sens sa ii pomenesc. Va multumesc anticipat pentru orice lamurire.
Sunteți electrician?
@@pavel7333 nu..
@@jolomazdra atunci este puțin mai greu
dar nu imposibil 😂. Doar o chestiune vreau sa o clarific. In noua configuratie care o sa o fac oricum, inteleg ca in clema de derivatie de dupa contor, trebuie sa leg următoarele fire: 1. nulul ce iese din contor. 2. pen-ul ce vine de la stalp. 3. impamantarea mea . 4.nulul de lucru care pleaca in instalatia mea. 5. nulul de protectie care pleacă in instalatia mea.
@@jolomazdra Ei vezi de aia am zis că este mai greu
Pentru că nu ai acces acolo unde trebuie făcut tratarea PEN-ului
Faza trece prin contor,,,așa ca unde furtul???
Așa am zis și eu dar uni au criticat filmele mele și au zis că nu este bine sau că nu accepta furnizorul bine cine vrea se poate uita și învăța cine nu sănătate bună .
Nici eu nu știu unde este furtul poate ne zice cei care practica acest sport 🤣
Mulțumesc pentru vizionare toate cele bune
@@pavel7333 furtul de curent e ilegal ok avem contor ne ese 3 fire din contor apoi ne implică ca si consumatori cu ce ne protejăm casele si an funcție de ce consumatori dorim sa punem pe fire trebuie protejate ca atare deunde stie dumnealor ca nea gica azi sia luat plita cu inducție si papă 7kw ce face tot cu aceiasi protectie a lor e obligat sa stea si nu m-ai vb de conductori ca trebuie modificat ce face de trage fire de 4mm din tablou fura curent e greu cu ei.
Faza,se leagă la pământare,nu la nu-l.
Nu sunt de acord ca N-ulul să aibă contact direct cu impământarea.
Dacă nu ești de acord asta nu înseamnă că nu există și alte tipuri de distribuție cum ar fi TN-C sau TN-C-S dar poți rămâne și la sistemul TT care bineînțeles este cel ma periculos unde au existat cele mai .ulterior probleme
@@pavel7333 Ce rost mai are un fir în plus dacă legi N-ulul direct la împământare e contat direct, RCD-ul nici nu mai lucrează.
De ce este punte intre clemele albastre daca e separare?
Pentru că în acel punct se face tratarea nulului după care se despart în N și PE
@@pavel7333 Pai daca este punte si dupa ce ies din cleme tot comune sunt..
@@dartuadrian1742 dacă ai urmărit filmulețul cap coadă ai înțeles ce trebuie să înțelegi dacă nu deschide normativul I7 3.3.2.6 ReĠeaua TN-C-S, în care funcțiile pentru conductorul de neutru și conductorul de protecție
sunt combinate într-un singur conductor pe o poțiune a rețelei (fig. 3.3).
Sistemul TN-C este întotdeauna înaintea celui TN-S. Este interzisă, în aceiaúi rețea, realizarea unui
conductor PEN (TN-C) după ce acesta a fost separat în PE úi N (TN-S), într-un punct în amonte.
@@dartuadrian1742 Da se vor separa și N intră în diferențial și PE merge direct în bara de PE
@@pavel7333 Da, am inteles. Multumesc.(in capul meu tot comune sunt cumva, dar in fine, daca asa se face atunci asa o sa o fac si eu)
In tablou la apartament daca fac treabă asta,îmi sare diferentialul
Nu în toate cazurile
Normal se face tratarea nulului în primul tablou și doar o singură dată cu condiția nu existe un diferențial înainte
Nu o sa faca ei asa ceva ... mai fac si treaba buna dar mai mult treaba proasta fac 😂 is varza electricieni de la furnizor
ce a patit celalalt canal? Doar nu te-o fi blocat youtube? Chiar ma gandeam ce ai patit de nu ai mai postat.
Îți mulțumesc frumos pentru vizionare
@@pavel7333 Eu zic sa mai postezi pe grupurile de electricieni. Multi nu stiu ca ai pierdut canalul. Eventual poti sa le repostezi pe canalul nou.
@@AdrianPanciu da ar fi ceva bun mulțumesc de sfat numa bine
Impamantarea ti-o faci singur. Nicidecum distribuitorul!
Depinde unde locuiești blog sau casă România sau altă țară
Nu a inteles lumea (multa lume) cum spuneati, deoarece explicatiile dumneavoastra sunt prea tehnice, limbajul folosit este academic pentru multi, daca ati incerca sa traduceti o parte din explicatii in. limbaj popular ati face un serviciu multora si poate ca si dumneavoastra. Incercati sa sintetizati mai bine cele enuntate, explicatiile sunt cam labartate. In rest felicitari si iertare daca v-am supart.
Nu este nici o supărare ăsta sunt eu un om foarte dezordonat dar mă rog lui Dumnezeu să-mi dea înțelepciunea necesară să pot explica simplu repede și bine
Păi sunt prosti dacă montajul contorului este corect nu ai cum sa furi curent.
Așa este ai dreptate dar din răutate nu știu ce să zică nu au habar dar vorbesc să se afle în treabă
Este o greaseala aici . Nu poti pune diferential fara sa ai tratarea nulului inainte de acesta . Tratarea nulului dupa diferential este o incalcare a regulii ca nulul de lucru si cel de protectie sa nu se intilneasca .
A cui ?a lor că pun diferential și după care îți da doar L și N
Se poate face tratarea Nulului înainte de diferential doar o singură dată în primul tablou pai exact asta am arătat în filmulețul meu
am auzit legende cum ca s-a intamplat sa inverseze f /n de la distributie , nu am intalnit personal si nu am auzit pe cineva dintre cunoscuti
Nu are cum să se întâmple așa ceva pentru că conductorul de neutru este tratat sau pe înțelesul tuturor conectat la pământ la fiecare 200m puteți vedea în România că această afirmație este adevărată.
Și dacă ar fi cineva să fie atîta de incompetent să facă treaba aia puteți fi sigur că a doua oara nu mai face.
Da și mai nou am înțeles că se face și în România treabă bună totul este din BMPM
@@pavel7333 ar fi un foc de artificii foarte frumos
@@TheMakyato ei vezi cine știe știe
in america se face peste tot
Parcă în unele zone din România au început să facă și ei