Bună ziua , Trebuie să vă mărturisesc că am fost foarte plăcut surprins de tema de astăzi . În-adevăr, așa cum și dumneavoastră menționați în introducere, nimeni nu se încumetă să …. desfășoare viața și faptele marelui împărat Traian în continuare după cucerirea Daciei . Deosebite felicitări vă aduc pe această cale și vă doresc să surprindeți cu și mai multe realizări pe cei care vă urmăresc . Felicitări …! Mulți oameni, profesioniști în ale istoriei , se opresc la momentele de cotitură , de glorie ale unora sau altora însă, cred eu , este la fel de important să …vedem și peste momentul respectiv: ..a durat , a fost benefic sau nu , are rezonanță majoră pentru umanitate ? Este premiza unui alt moment istoric ? Îmi cer scuze dacă m-am lăsat dus de gândurile mele, mai ales în ideea care ați exprimat-o atât de profund în fundal : … pe urmele lui Alexandru cel Mare ! Poate ca ar fi un bun subiect pentru un podcast viitor: Alexandru Macedon , un om care a inspirat secole de istorie, nu credeți ? O zi minunată vă doresc , Cristian Ciucur 0:32
@@generaldhautpoul8388 De ce as tine ura pe cineva de acum 2000 de ani, erau alte vremuri, nu ma identific ca dac pur, din pacate nici-un popor nu a ramas "pur" mai ales de acum 2000 de ani, ar fi fost interesant, totusi sa fie unul asa! Pana la urma e puieril, omul a fost asa cum erau vremurile lui, aparent era si bun la asta:)).... da-l in colo, cu sau fara el "semintele" acelasi gust are!
O carte scrisa de un istoric italian despre Caligula, arată ca narativul istoric legat de el a fost focusat pe partea negativă. Era totuși fiul lui Germanicus, asasinat de Tiberius și nevastă sa.Traian se respecta ca împărat iubind deopotriva bărbați și femei. Disciplina și bărbăția romana, tehnica de luptă, organizarea, prevederea, au atins apogeul în perioada domniei lui. Toate forțele și experiența de lupta ale imperiului erau angrenate în campaniile lui militare. Acestea, depășeau cu mult, priceperea eroicelor popoare care încercau sa se opună. Vulnerabilitatea era meschina uneori. Azi, rusii și americanii, chinezii care vin din urma, surclasează mult celelalte state. Care au și ele coruptii ei.
Romanii si partii au fost intr-adevar super-puterile acelor vremuri. Descedentii lor: bizantinii si sasanizii de asemenea. A fost un fel de echilibru politic sau geo-strategic prin care aceste imperii si-au impartit dominatia in lumea mediteraneana-Orientul mijlociu timp de aproape un mileniu. In privinta colapsului lor, exista un model care s-a repetat in toate cazurile: triburi "barbare" din exterior: arabe sau turcice se unifica sub conducerea unor lideri de geniu si ataca exact in perioade in care cei doi colosi sunt macinati de razboaie civile interne.
Foarte ok topicul, chiar si international nu exista podcasturi serioase privitor la Traian ! Bine facut se putea mai lung sigur :) Nota bene din nou ! Daca mai reusiti cateva bune va adaug la patreon si va sustin!:) Va astept totusi cu un episod lung despre M. Aurelius !
Mulțumim. Am făcut și astfel de emisiuni, chiar destul de multe. Avem 3 despre legionari, una despre Epoca de Aur, una despre industria din perioada comunistă, una despre comunizarea României după 1944.
Băieți, un episod deapre formarea diasporei evreiești prin căderea Ierusalimului? Cum si de ce s-a intamplat. Cei de la invicta au un clip foarte bun pe tema, dar ar fi super sa va auzim si pe voi pe tema asta.
din ce stiu si eu partii erau intr un fel intelesi cu dacii , in cazul in care ei ar fi urcat spre grecia planuiau o campanie sa aiba un sprijin in dacia in acea campanie, lucru care ajunsese si la urechile senatului roman campania lui traian este pur politica legat de armenia si zona aceea , e asa romantic ca s a dus pentru faima , ceva cum e si cu leonidas la termopile ca nu a vrut el sa se retraga , romantism pur, nu este adevarat , nu a mai reusit sa se retraga , deci Traian a ajuns acolo datorita politicii , ca ulterior cand fuma un trabuc in capitala partilor zambea si spunea ca ar vrea sa fie un alexandru si el , este altceva , dar nu faima sau visul lui Macedon l au dus acolo . frumos povestit , e o lectie buna pentru cei care vor sa cunoasca faptele si istoria
Traian si-a pregatit cu atentie ultimul razboi dacic (105-106) inclusiv pe partea diplomatica, reusind sa ii izoleze pe daci de aliatii lor anteriori traditionali (bastarnii germanici si roxolanii scito-sarmatici). Decebal si oamenii sai au luptat de acea data practic singuri. Mai mult decat atat, pe Columna apar scene in care imparatul este aclamat anterior bataliei finale inclusiv de locuitori in vestminte dacice, ceea ce inseamna ca deja reusise sa atraga chiar si unele triburi ale dacilor de partea sa.
Am auzit de o poveste cu un templu din Asia unde Traian a oferit zeilor capturi din Dacia ; acolo s-ar fi intamplat ceva din care Traian a inteles ca zeii nu i-au primit darurile
Mi- ar fi placut sa detaliati ce motiva expansiunea si persistenta imperiala romana in acele zone, multe aride si fara resurse? Partii erau tot una cu persii?
@@andreipogacias4244Probabil d'aia prinde doctrina lgbtq-stă la o parte din populația României : s-a transmis genetic ! Chestia asta ar putea fi un argument în rezolvarea dilemei latinizării dacilor !😊 Deci nu latina veche ci cunilingua latina e strămoașa limbii române !🤔
Salutare, la romani in latina clasica de atunci nu exista conceptul de ,,v,, ei pronuntau mai rotunjit cu u, adica salue, sunetul cu v si cu literele v si w apar mult mai incolo cel mai probabil cu influenta de la triburile germanice care se integraza in imperiu
Si eu am înțeles același lucru, în special de la latinologul Luke Ranieri, îl găsim pe youtube vorbind latina clasică Se pronunță “ueni, uidi, uiki” sau “aue Kaesar” Fascinantă limba!
@@LukeyG da, este o variantă. în facultate ni se spunea că nu se știe exact pronunția latină, și că aceasta oricum a variat înainte de influența limbilor germanice etc...
@@andreipogacias4244clar ca nu se va sti niciodată pronunția reală, noi în școală am învățat latina ecleziastică vorbită prin Evul Mediu. Numai bine îți doresc!
Nu te poate învăța nimeni istoria reală și nu la școală pentru că are enorm de multe fațete care împreună dau un întreg. Școala are rolul de a deschide apetitul, de a crea o baza de pornire. Cine vrea, continua să citească și să descopere și merită. Cine nu, se plage că a fost înșelat de ocultă și că Vaticanul ii ascunde secrete. Nu e nimic ascuns, totul e la vedere dar trebuie descoperit prin lecturi. Chiar și ocosul de Andrei, deși știe atâtea, citește de ii sar capacele. Nu i le-a dat Sfântul duh pur și simplu.
Poate a declara mai pe fata si nu neaparat pe ocolite orientarile sexuale ale lui Traian, ar putea ajuta la a-i face mai toleranti pe unii dintre confratii nostri mai conservatori. Lucrurile astea se intampla de cand lumea, iar acum unora le e frica ca vor fi "cotropiti" de gay. Continuati, faceti o treaba foarte buna!
Te faci ca nu stii ca era noastra incepe la nasterea lui Iisus Cristos? Pe vremea comunistilor se facea mascarada asta in istorie si se spunea in loc de iHr (inainte de Hristos) iEN (inainte de era noastra).
Iarăși greșeli bizare. Despre Marcus Antonius in Parția. Dacă tot ne bazam pe surse istorice, Antonius nu a fost înfrânt in nicio bătălie în campania lui din Parția, chiar invers cum spune Plutarh, a înfrânt inamicul in toate confruntările. Numai însăși campania nu a fost un succes datorita faptului că nu a putut lua capitala din Media și pierderile se datorează retragerii grele și înfrângerii unuia dintre locotenenții lui. Iar toată istoria cu înfrângerea lui Antonius in mare parte este o propaganda mai tirzie a lui Octavian. Fiindcă mai târziu Antonius se întoarce, cucerește toată Armenia, supune Caucazul și chiar se aliază cu regele Mediei contra Parților.
Marcus Antonius a luptat trei campanii contra partilor: una defensiva si doua ofensive. In prima, defensiva, nu a participat direct, ci prin locotenentii sai. Romanii au avut succes, partii au fost respinsi iar fiul regelui lor (conducatorul armatei) a fost ucis. A doua, la care a fost chiar el prezent, a constat intr-un atac in Armenia si Media si a fost un esec clar, in care Marcus a pierdut jumatate din armata si nu a reusit sa dobandeasca nimic. A treia campanie in schimb s-a soldat cu cucerirea provinciei de granita Armenia si cu vasalizarea acesteia.
Bună ziua ,
Trebuie să vă mărturisesc că am fost foarte plăcut surprins de tema de astăzi .
În-adevăr, așa cum și dumneavoastră menționați în introducere, nimeni nu se încumetă să …. desfășoare viața și faptele marelui împărat Traian în continuare după cucerirea Daciei .
Deosebite felicitări vă aduc pe această cale și vă doresc să surprindeți cu și mai multe realizări pe cei care vă urmăresc .
Felicitări …!
Mulți oameni, profesioniști în ale istoriei , se opresc la momentele de cotitură , de glorie ale unora sau altora însă, cred eu , este la fel de important să …vedem și peste momentul respectiv: ..a durat , a fost benefic sau nu , are rezonanță majoră pentru umanitate ? Este premiza unui alt moment istoric ?
Îmi cer scuze dacă m-am lăsat dus de gândurile mele, mai ales în ideea care ați exprimat-o atât de profund în fundal : … pe urmele lui Alexandru cel Mare !
Poate ca ar fi un bun subiect pentru un podcast viitor: Alexandru Macedon , un om care a inspirat secole de istorie, nu credeți ?
O zi minunată vă doresc ,
Cristian Ciucur
0:32
O adevărată enciclopedie, o zi frumoasă să aveți.
Va multumesc ca imi dati ocazia sa ascult istoria cat mai aproape de realitatea ei.
Inca un episod exceptional. Multumesc!
Mulțumesc. Mi-ați umplut (încă) un GOL în cultura generală !
Thanks!
RIP. Traian. Multa sanatate prezentatorilor nostri!
In pace, dupa prapadul facut in Dacia?
@@generaldhautpoul8388 De ce as tine ura pe cineva de acum 2000 de ani, erau alte vremuri, nu ma identific ca dac pur, din pacate nici-un popor nu a ramas "pur" mai ales de acum 2000 de ani, ar fi fost interesant, totusi sa fie unul asa! Pana la urma e puieril, omul a fost asa cum erau vremurile lui, aparent era si bun la asta:)).... da-l in colo, cu sau fara el "semintele" acelasi gust are!
Bravo, baieti!
Salve! Chiar sunteți cei mai buni!🤓🧐😎
Mulțumim!
Felicitări pentru tot ceea ce faceți!
Excelenta relatarea. Multumiri. Cu pisica este o idee buna .😊
:)))
Bravo, bă! Chapeau.
Foarte tare episodul :) felicitări:) also : cineva ar trebui sa faca un meme din reacția lui Pogăciaș la matematica :))
Subiect interessant. Multumesc frumos.
Încă un material excelent. Va mulțumesc.
Multumesc mult pentru inca un episod minunat!
Neața!
Neața!
Faină treabă faceti!!!
O carte scrisa de un istoric italian despre Caligula, arată ca narativul istoric legat de el a fost focusat pe partea negativă. Era totuși fiul lui Germanicus, asasinat de Tiberius și nevastă sa.Traian se respecta ca împărat iubind deopotriva bărbați și femei. Disciplina și bărbăția romana, tehnica de luptă, organizarea, prevederea, au atins apogeul în perioada domniei lui. Toate forțele și experiența de lupta ale imperiului erau angrenate în campaniile lui militare. Acestea, depășeau cu mult, priceperea eroicelor popoare care încercau sa se opună. Vulnerabilitatea era meschina uneori. Azi, rusii și americanii, chinezii care vin din urma, surclasează mult celelalte state. Care au și ele coruptii ei.
Romanii si partii au fost intr-adevar super-puterile acelor vremuri. Descedentii lor: bizantinii si sasanizii de asemenea. A fost un fel de echilibru politic sau geo-strategic prin care aceste imperii si-au impartit dominatia in lumea mediteraneana-Orientul mijlociu timp de aproape un mileniu.
In privinta colapsului lor, exista un model care s-a repetat in toate cazurile: triburi "barbare" din exterior: arabe sau turcice se unifica sub conducerea unor lideri de geniu si ataca exact in perioade in care cei doi colosi sunt macinati de razboaie civile interne.
Frumos! Si multumesc pentru recomandarea de carte. Am gasit-o pe Voxa in format e-book.
Multumesc!
Bună emisiune 🎉
Foarte ok topicul, chiar si international nu exista podcasturi serioase privitor la Traian ! Bine facut se putea mai lung sigur :) Nota bene din nou ! Daca mai reusiti cateva bune va adaug la patreon si va sustin!:) Va astept totusi cu un episod lung despre M. Aurelius !
Excelentissimo!
Super episod ca de obicei. Revin cu o obsesie mai veche, vreo sansa sa prindem podcastul si pe Apple Podcasts si restul serviciilor ?
Foarte mișto 🎉🎉… felicitări! … pe când un episod despre Stefan cel Mare??
în curînd... foarte curînd ;)
Bravo băieți....o sugestie puteți face video despre istoria mai recente a satului roman
Mulțumim. Am făcut și astfel de emisiuni, chiar destul de multe. Avem 3 despre legionari, una despre Epoca de Aur, una despre industria din perioada comunistă, una despre comunizarea României după 1944.
@@colectionaruldeistorie mulțumesc spor la treabă
Salve ! 🙂
Salve!
Primul coment ! 😊
Mulțumim! Ne ajută la boți! :))))
Băieți, un episod deapre formarea diasporei evreiești prin căderea Ierusalimului? Cum si de ce s-a intamplat. Cei de la invicta au un clip foarte bun pe tema, dar ar fi super sa va auzim si pe voi pe tema asta.
Bun, bun!
👍👍👍
din ce stiu si eu partii erau intr un fel intelesi cu dacii , in cazul in care ei ar fi urcat spre grecia planuiau o campanie sa aiba un sprijin in dacia in acea campanie, lucru care ajunsese si la urechile senatului roman
campania lui traian este pur politica legat de armenia si zona aceea , e asa romantic ca s a dus pentru faima , ceva cum e si cu leonidas la termopile ca nu a vrut el sa se retraga , romantism pur, nu este adevarat , nu a mai reusit sa se retraga , deci Traian a ajuns acolo datorita politicii , ca ulterior cand fuma un trabuc in capitala partilor zambea si spunea ca ar vrea sa fie un alexandru si el , este altceva , dar nu faima sau visul lui Macedon l au dus acolo . frumos povestit , e o lectie buna pentru cei care vor sa cunoasca faptele si istoria
Traian si-a pregatit cu atentie ultimul razboi dacic (105-106) inclusiv pe partea diplomatica, reusind sa ii izoleze pe daci de aliatii lor anteriori traditionali (bastarnii germanici si roxolanii scito-sarmatici). Decebal si oamenii sai au luptat de acea data practic singuri. Mai mult decat atat, pe Columna apar scene in care imparatul este aclamat anterior bataliei finale inclusiv de locuitori in vestminte dacice, ceea ce inseamna ca deja reusise sa atraga chiar si unele triburi ale dacilor de partea sa.
Interesant cum Hadrian , pe lângă abandonarea cuceririlor lui Traian din ultimul an,e dispus sa abandoneze alta mare cucerire a răposatului: Dacia
Am auzit de o poveste cu un templu din Asia unde Traian a oferit zeilor capturi din Dacia ; acolo s-ar fi intamplat ceva din care Traian a inteles ca zeii nu i-au primit darurile
Alianța daco-partă nu e exclusă!
Mi- ar fi placut sa detaliati ce motiva expansiunea si persistenta imperiala romana in acele zone, multe aride si fara resurse?
Partii erau tot una cu persii?
34:23 Nu știu despre care Seleucia vorbiți, dar eu știam că Seleucia era lângă Ctesiphon, undeva în centrul Irakului de azi.
Destul de tare ca ati amintit ca Traaian ca si Alexandru ce Mare era bisexual :)))
păi no, cică așa era...
@@andreipogacias4244Probabil d'aia prinde doctrina lgbtq-stă la o parte din populația României : s-a transmis genetic ! Chestia asta ar putea fi un argument în rezolvarea dilemei latinizării dacilor !😊 Deci nu latina veche ci cunilingua latina e strămoașa limbii române !🤔
@@andreipogacias4244
pai da erau :)))))
@@andreipogacias4244
sa vada crestinopatii dacomani
#danpurec presedinte.
Salutare, la romani in latina clasica de atunci nu exista conceptul de ,,v,, ei pronuntau mai rotunjit cu u, adica salue, sunetul cu v si cu literele v si w apar mult mai incolo cel mai probabil cu influenta de la triburile germanice care se integraza in imperiu
discutabil
Si eu am înțeles același lucru, în special de la latinologul Luke Ranieri, îl găsim pe youtube vorbind latina clasică
Se pronunță “ueni, uidi, uiki” sau “aue Kaesar”
Fascinantă limba!
@@LukeyG da, este o variantă. în facultate ni se spunea că nu se știe exact pronunția latină, și că aceasta oricum a variat înainte de influența limbilor germanice etc...
@@andreipogacias4244clar ca nu se va sti niciodată pronunția reală, noi în școală am învățat latina ecleziastică vorbită prin Evul Mediu. Numai bine îți doresc!
Mai băieți, de ce dracu nu v-om învață și noi istoria adevărată?
Vom
adică?
Nu te poate învăța nimeni istoria reală și nu la școală pentru că are enorm de multe fațete care împreună dau un întreg. Școala are rolul de a deschide apetitul, de a crea o baza de pornire. Cine vrea, continua să citească și să descopere și merită. Cine nu, se plage că a fost înșelat de ocultă și că Vaticanul ii ascunde secrete. Nu e nimic ascuns, totul e la vedere dar trebuie descoperit prin lecturi. Chiar și ocosul de Andrei, deși știe atâtea, citește de ii sar capacele. Nu i le-a dat Sfântul duh pur și simplu.
22 de ani mai tanar
Poate a declara mai pe fata si nu neaparat pe ocolite orientarile sexuale ale lui Traian, ar putea ajuta la a-i face mai toleranti pe unii dintre confratii nostri mai conservatori. Lucrurile astea se intampla de cand lumea, iar acum unora le e frica ca vor fi "cotropiti" de gay.
Continuati, faceti o treaba foarte buna!
Multumim
Cautatori de istorii nescrise....
???
Bun!
Buni!!
Foarte buni !!!
Mă'nclin!
Celebrele mumii blonde din China. Romanii erau blonzi ? Sau massagetii ?
aldea n-au legătură cu romanii... sînt mai vechi!
Terminati odata cu cristosul!! Se spune inaintea erei noastre, adica BCE, dupa cum ati invatat la scoala!
Te faci ca nu stii ca era noastra incepe la nasterea lui Iisus Cristos? Pe vremea comunistilor se facea mascarada asta in istorie si se spunea in loc de iHr (inainte de Hristos) iEN (inainte de era noastra).
Știți ce separă Era Noastră de Înaintea Erei Noastre? Care e momentul de la care începe numărătoarea?
io zic să termini tu să ne mai dai lecții aiuristice...
BCE inseamna before Christ
Iarăși greșeli bizare. Despre Marcus Antonius in Parția.
Dacă tot ne bazam pe surse istorice, Antonius nu a fost înfrânt in nicio bătălie în campania lui din Parția, chiar invers cum spune Plutarh, a înfrânt inamicul in toate confruntările. Numai însăși campania nu a fost un succes datorita faptului că nu a putut lua capitala din Media și pierderile se datorează retragerii grele și înfrângerii unuia dintre locotenenții lui. Iar toată istoria cu înfrângerea lui Antonius in mare parte este o propaganda mai tirzie a lui Octavian. Fiindcă mai târziu Antonius se întoarce, cucerește toată Armenia, supune Caucazul și chiar se aliază cu regele Mediei contra Parților.
am luat informația de prin cărți de istorie, surse etc...
@@andreipogacias4244 ?!?!?! 😮 Înseamnă că ceva îți dă cu virgulă ?
Marcus Antonius a luptat trei campanii contra partilor: una defensiva si doua ofensive. In prima, defensiva, nu a participat direct, ci prin locotenentii sai. Romanii au avut succes, partii au fost respinsi iar fiul regelui lor (conducatorul armatei) a fost ucis. A doua, la care a fost chiar el prezent, a constat intr-un atac in Armenia si Media si a fost un esec clar, in care Marcus a pierdut jumatate din armata si nu a reusit sa dobandeasca nimic. A treia campanie in schimb s-a soldat cu cucerirea provinciei de granita Armenia si cu vasalizarea acesteia.