EXCEPTIONAL, daca as putea v-as clona, sa poata cat mai multa lume sa beneficieze de asa cunostinte...!!! BRAVO si multumim pentru tot, multa sanatate si sa ne bucurati cu aceste lectii si pe mai departe...!!!👋👋👋
Vă mulțumesc încă odată! Acum am înțeles perfect cele două sisteme! Sunt cele mai la îndemână pentru ce am în vie! Vă recomand din suflet la toate cunoștințele mele și aveți întotdeauna un like înainte de play! Dumnezeu să vă îmbucure in tot ceea ce faceți! Multă sănătate și bucurii! Doamne ajută!
Explicat excelent!Aveti un talent de a explica pe intelesul ultimului nepriceput! Va urmaresc de mult timp si acum nu mai apelez la ajutor din partea altcuiva sa-mi taie pomii si vita de vie! Am mai si gresit, am reparat pe parcurs si acum am prins curaj si putina experienta.Si mananc si fructe si struguri, ba ma cheama si vecinii sa-i ajut ca le place ce vad la mine in curte.Va datorez foarte mult dvs pt ce stiu acum!Multumesc tare mult pentru tot efortul depus de a filma si a explica, sunteti de neprețuit!
Exact cu spunea domnul @calincodreanu4640, dau Like inainte de Play din respect , ca atunci cand intri in sala de clasa si dai buna ziua domului profesor.
Multumim! Chiar ma intereseaza un playlist mai lung despre vita de vie pt incepatori: despre taieri si intretinere, soiuri, tratamente, cum obtinem un gust bun, etc...
atunci cand nu cunoastem ce tip de taiere este cel mai potrivit pentru un anumit soi , eu recomand ca in primul an si sl doilea ,pana la intrarea pe deplin pe rod , sa se taie in GUYOTE ! in anul urmator pe coarda respectiva lasam cepi (cordon speronat ) si in urmatorul an din acei cepi formam verigi de rod (cordon cazenave ).Dupa ce am testat cele trei tipuri de taiere ,vedem la care butucul s-a comportat cel mai bine si mergem pe tipul de taiere respectiv !
Super lecție, dar deja am tuns via (struguri de masă) în sistem Guyot, doar un butuc de Victoria l-am taiat în cordon speronat și deja au început și mugurii să crească. Multă sănătate și spor la toate!.
faceti un clip cu explicatii si pentru pergola tendone va rugam pentru ca se spune ca este cel mai productiv si cu siguranta este cel mai la moda. multumim!
Am restat ambele tipuri de taiere si cel mai bine merge pe cordon speronat si daca vreti sa obtineti toti strugurii la un kg si peste ,se kasa cepi la doi ochi si dupa ce pornesc lastarii ,se elimina lastarul de sus si ramane doar primul lastar !
Multumesc pentru invataturi! Sistemul de conducere Guyot merge pentru vita de vie de masa care are internodurile mari/lungi, iar sistemul de conducere Cordon speronat se preteaza cel mai bine pentru vitele de vie de vin care au internodurile scurte, e adevarat? Dvs. vad ca ati taiat in cordon speronat o vita de vie cu internoduri lungi. Este vie de masa sau pentru vin? Intreb fiindca am si eu asa vite de vie de masa viguroase inca din anul 2, si nu stiu in primavara ce sistem de taiere sa adopt pentru acestea. As vrea sub forma de cordon, insa nu stiu daca voi gresi sau nu! Ma puteti intruma? Multumiri si toate cele bune!🙏🤝
Cel mai sigur este asa :prima da forman Guiote si in anul urmator ,coarda respectiva o facem cordon ! Tragem concluzii si anul urmator mergem pe ce merge mai bine ! Trecerea de la o forma la alta se face fara probleme !
Sunt f multe soiuri si ca sa fiti sigur ,incercati asa con v-am spus ! Prima data Guyote ,si in primavara urmatoare ,coarda care a produs ,o ca si cordon .
Salutare!Ce numar de muguri se lasa la taierea Guyot?Pe cep am inteles ca 2,dar pe coarda nu ati specificat.Care muguri sunt mai roditori,cei de la virf s-au cei de la baza corzii,s-sau depinde de soi?Va multumesc!
In primul an pe guyote se lasa cordita (7/8) ochi ! In anul urmator se lasa coarda (14/16) ochi ! Atentie in functie de soi ,adica da marimea internodiilor ,numarul ochilor pot fi dubli iar dupa plivire trebuie sa ramana cel prevazut !
In functie de soi se lasa de la 8 pana la 14 ochi, dar exact cum spunea domn profesor, e nevoie si de spatiu, sistemul de sarme/spalieri sa-ti permita asta. De exemplu la Afuz Ali e recomandat sa lasi 14 ochi, dar asta inseamna coarda de 150-160 cm pentru ca soiul e foarte viguros, la fel la soiul Moldova care are un internod foarte lung. Trebuie adaptat in functie de spatiu, insa nu mai putin de 8 ochi.
Mulțumesc pentru video. Ar fi util să ne spuneți și metoda recomandată în funcție de tipul soiului de vie (cu butuci puternici și productivi sau cu producției medie).
Sa stiti ca tipul de taiere este dat de mai multi factori ,nu numai de soi ! Aici intervine si poertatoiul si zona si pizitia fata de soare si de calitatea solului si de calitatea apei ! Dar,atunci cand nu cunoastem ce tip de taiere este cel mai potrivit pentru un anumit soi , eu recomand ca in primul an si sl doilea ,pana la intrarea pe deplin pe rod , sa se taie in GUYOTE ! in anul urmator pe coarda respectiva lasam cepi (cordon speronat ) si in urmatorul an din acei cepi formam verigi de rod (cordon cazenave ).Dupa ce am testat cele trei tipuri de taiere ,vedem la care butucul s-a comportat cel mai bine si mergem pe tipul de taiere respectiv !
Bună ziua! Foarte bine explicat. Felicitări! Ați putea să ne arătați cum se taie un buștean de vie care este susținut de un arac? Mulțumesc! O zi frumoasa!
Sarmele superioare sunt pentru sustinerea lastarilor care rodesc ! Deci pentru lastarii ce cresc in anul respectiv si pe care in primavara urmatoare ii v-om scurta sau ii v-om elimina cu coarda mama cu tot ,in functie de tipul de taiere ! Cred ca ar trebui sa raspund aici cu un tutorial !👍
Bună ziua! Deci,pe un butuc se poate forma și guyot și speronat? În cazul în care butucul are mai multe tulpini și acestea sunt in boltă se poate forma la oricare înălțime și guyot și speronat? Mulțumesc mult!
@@pomicolanalbant Sănătate și tot binele! Am vița ananas negru. Are cam 18 ani și mai multe tulpini. Nu prea știu cum să o aduc la liman pentru că a crescut foarte sălbatică. Cordoanele au și 3 metri. Anul acesta observ că a fost foarte greșit tăiată anul trecut. Are cordițe bune doar de la jumătate în sus,adică,de la 1m jumătate în sus. Celelalte de mai jos sunt cam prea subțiri cam 5 sau 6 milimetri. Cum ar trebui să cobor cordoanele și să le mai scurtez,pentru a putea aduce rodul mai jos și mai aproape de semi-tulpină? Unele cordoane sunt în plan orizontal,altele în plan vertical. Vă mulțumesc din suflet!
Buna ziua , eu am vie cu butuc jos la care este pus un arac mai solid ptr sustinere ,asa se practica in zona mea .... Am taiat via in acest mod : pe un butuc am lasat doua coarde de rod anuale la 5-6 ochi pe coarda de doi ani si doi cepi ,am facut bine ? Voi lasa toate coardele ce cresc din acei ochi sau mai elimin ? Va multumesc anticipat ! Felicitari ptr ceea ce faceti !
Da f bine ! Din coardele lasate si din cepi vor porni lastari mai multi dar dumneavoastra faceti o copilire dupa ce apar inflorescentele dar inainte de a a inflori si opriti doar lastarii cu inflorescente !
In general datorita unei polenizari slabe si asta pentru ca exista o carenta de Bor ! Faceti fertilizare foliara cu B inainte de inflorit ! Chiar doua tratamente !
Va salut cu respect ! . Aceste doua stiluri Guyot si cordon speronat , se pot folosi si la via hibrid sau se taie altfel cea hibrida . Multumesc anticipat!
Buna ziua! Am intalnit 2 feluri de Muscat de Hamburg . Un fel cu boabe mari neuniforme maronii ciorchine mare compact si altul cu boabe mai mici negre cu ciochine mai rasfirat. Am vazut ca cel de-al doilea fel este mai rezistent la boli .Am si eu cateva vite acasa din primul fel dar nu le pot mentine strugurii sanatosi .In curtea vecina nu mai locuieste nimeni de 2 ani si are 2 vite din cel de-al doilea fel (nelucrate) si nu s-a stricat deloc.Puteti sa imi spuneti cum sa il caut ca sa le inlocuiesc pe ale mele? Am citit ca cel de-al doilea este o clona . Multumesc!
@@maioruniculae6870Exista doua soiuri de Muscat de Hamburg, intr-adevar, unul mai valoros, cu o colorare uniforma, si unul mai putin valoros cu colorare neuniforma a strugurilor. Ambele sunt gustoase, ambele fac struguri mari, scrie si in ampelografie de treaba asta. In ultimii ani au creat tot felul de clone, cu boabe mai mari, mai rezistenti la conditiile de mediu, insa cu zero tratamente sa reziste fara boli, eu nu am mai auzit ! Muscatul e foarte sensibil la mana
Pentru masa ,de exemplu la muscar de hamburg merge sistemul Guyote ! Moldova pe cordon speronat ! Tot Moldova merge si pe cazenane ,dar se aglomereaza strugurii si scade calitatea !
Buna ziua! Am o nelămurire, la cordon speronat ați zis că lăsăm 2 ochi plus acela de jos " pe care nu ne putem baza".Dacă va da coarda și din acel ochi vom avea trei corzi la anul in loc de doua.Ce facem cu asta de a treia? Mulțumesc maestre ,nota 10 cu felicitări!
Guyote se preteaza la majoritatea soiurilor si daca din guyote treceti la cordon sperinat si vedeti ca nu merge bine ,puteti reveni oricand la guyote !
Va mulțumim! Sa înțeleg că, la cordon speronat, coarda lunga pe care se afla cepii de 2 ochi va rămâne și pentru anii urmatori? Daca îmi permiteți, ca sugestie pentru tutoriale, mă gândeam că nu am văzut nimic pe partea de îngrășăminte, daca se dau, când se dau, când nu.
Cordonul ramane pa ce cepul se alungeste prea mult si atunci el se scoate de langa primul cep de la baza ! Iar coarda de sus din cepur respectiv ii v-a lua lucul ,iar coarda de la baza cepului v-a deveni cep !
Bună seara. Vă urmăresc de mult și vă felicit pentru explicații. As menționa faptul că corzile spironate se formează în același an. Adică corzile de schelet să fie de aceasi grosime. Mulțumesc
@@pomicolanalbant Ma refeream la coardele de formare a cordonul speronat se lasă în același an. Stânga dreapta urmând a se forma cepi câte 3 sau 4 pe cordon. În funcție de lungime corzi. Mulțumesc și sper că am fost destul de clar. Oricum vă apreciez foarte mult buna cunoaștere în pomicultura. Am învățat multe lucruri despre pomicultura și de aceea vă mulțumesc. Cu stima Ionuț Călin
Bună ziua, am un butuc de boltă, hibrid de peste 40 de ani , face struguri ( zârnă se numesc ) aș vrea să- l altoiesc . Se mai poate dacă e așa bătrână ? Ați putea să faceți un video cu așa caz ?
Mulțumesc, toate învățăturile pe care ni le dăruiți cred că trebuie înmagazinare intr-o banca de date mondială (asemeni semințelor plantelor ). Întrebarea de astăzi: Până în care fază de timp și dezvoltare ,putem interveni cu aceste taieri la viță de vie,primavara?
Puteti sa mai adăugați cateva aspecte ce tin productivitatea fiecarui stil de taiere? De asemenea ce se recomanda pt urmatoarele soiuri: (vin) Merlot, Syrah, (masa) Italia, Muscat de Hamburg, Victoria, vita de vie fara samburi Crimson Seedles (in cazul in care cultivati). Am cateva vote din fiecare si as vrea sa stiu cum ar fi mai bine sa le tai pt o productie buna.
Nu am testat toate soiurile ,dar daca aveti mai multe soiuri ,v-a recomand va recomand sa porniti pe guyote dupa care puteti lasa cepi (codon speronar ),si in urmatorul an din cep faceti veriga de rod ! Dupa ce a-ti vazut cum e mai bine pentru soiul respectiv ,aplicati tipul de taiere !
Raspund eu daca nu te deranjeaza, caci am si eu soiurile alea de masa : toate merg cel mai bine in Guyot cu coarde de 8-12 ochi, cei mai mari struguri ii face la capatul coardei, pe ultimii ochi. De principiu, Victoria si Muscatul fac struguri si pe cepi, insa mult mai mici si irosesti butucul daca faci taiere in cordon speronat sau Cazenave. Cat despre cele de vin, nu sunt foarte informat, insa in general au vigoare mai mica, internod scurt si merg pe cordon speronat. Singura vita de masa taiata in cordon Cazenave este Timpuriul de Pietroasa, care face cate doi struguri pe lastarii de pe cepi, eu am avut-o initial taiata in Guyot, dupa care am observat ca strugurii mai mari ii face pe cepi si chiar ochiul 3. Pe ochii 7-8 face cate un strugure mult mai mic. Apoi am convertit-o in Cazenave. Dar Italia, Crimson, Muscatul de Hamburg, Victoria, Moldova, Codreanca ( Black Magic ), Afuz Ali, Cardinal fac strugurii cei mai mari si mai aspectuosi pe ochii 7-8-9-10, cat iti permite spatiul sa lasi coarda de lunga, deoarece are internod mare.
Mulțumesc pentru sfaturi! Vă rog să mă ajutați intr -o problemă apărută de vreo doi ani cu niște butuci de boltă Moldova -altoi -, pe tulpina cărora a apărut o despicătură de aproximativ 15 centimetri lungime, din care curge o zeamă purulentă, de culoare maro- gălbuie. Prima dată boala a apărut acum 2 ani, pe timpul verii, luna iulie. Anul acesta a apărut deja în luna martie. Se poate trata? Vorbesc deja despre al treilea an de boală. Ani in care boltă a avut struguri
Din ce am mai citit, bolii îi mai zice și ARICEALĂ- butucul își aruncă rididomii și capătă, pe fond aparent neted asperități, și se tratează.....prin eliminarea butucului!
Nu e cam mult sa tai la 1-2cm deasupra nodului? In alt tutorial se recomanda sa tai imediat deasupra nodului, fiindca daca tai pe internod, se deshidrateaza coarda, si totodata pe acolo pot patrunde boli prin foarfeca de taiat. Explicatia era ca nodul are fibra mai lemnoasa, si blocheaza cumva comunicarea cu exteriorul.
Foarte clar explicat! Multumesc, fiți binecuvantat!
👍
EXCEPTIONAL, daca as putea v-as clona, sa poata cat mai multa lume sa beneficieze de asa cunostinte...!!! BRAVO si multumim pentru tot, multa sanatate si sa ne bucurati cu aceste lectii si pe mai departe...!!!👋👋👋
Va multumesc pentru apreciere !
Excepțional prezentați.
Vă mulțumesc încă odată! Acum am înțeles perfect cele două sisteme! Sunt cele mai la îndemână pentru ce am în vie! Vă recomand din suflet la toate cunoștințele mele și aveți întotdeauna un like înainte de play! Dumnezeu să vă îmbucure in tot ceea ce faceți! Multă sănătate și bucurii! Doamne ajută!
Si eu va multumesc pentru ca apreciati ceia ce fac !🤝
0:19
Explicat excelent!Aveti un talent de a explica pe intelesul ultimului nepriceput! Va urmaresc de mult timp si acum nu mai apelez la ajutor din partea altcuiva sa-mi taie pomii si vita de vie! Am mai si gresit, am reparat pe parcurs si acum am prins curaj si putina experienta.Si mananc si fructe si struguri, ba ma cheama si vecinii sa-i ajut ca le place ce vad la mine in curte.Va datorez foarte mult dvs pt ce stiu acum!Multumesc tare mult pentru tot efortul depus de a filma si a explica, sunteti de neprețuit!
Foarte frumos si clar explicat!
Va salut !
Salut, foarte frumos explicati pe înțelesul tuturor. Mulțumesc frumos!
Va salut !
Bună ziua,va urmăresc de mult timp si explicati extraordinar.Multumim.
Va salut si ma bucur !
Vă mulțumesc pentru tot ce faceți pentru noi ! Sunteti numărul unu !
Va salut ! Cele bune !
Mulțumesc mult, ești un super înțeleg perfect
Buna ziua ! Ma bucur !
Exact cu spunea domnul @calincodreanu4640, dau Like inainte de Play din respect , ca atunci cand intri in sala de clasa si dai buna ziua domului profesor.
Da! Va mulțumesc ! 🤝
Salutare din RM. Foarte frumos.👍👍👌👌ami doresc sa tai la vita de vie alaturi de dumneata ✊️✊️
Va salut ! Ma bucur !
Sunteți minunat! Sănătate multa si tot binele din lume!
Zile frumoase va doresc !
Mulțumim de informațiile prețioase care le împărtășiți cu noi. Multă sanatate!
Va mulțumesc ! Cele bune !
Vă mulțumesc foarte mult!!! Este exact ce trebuia să știu mai de multa vreme!!!
Ma bucur ca am reusit si acum !
Vă mulțumesc mult pentru tutorial,vă urmăresc cu interes de fiecare dată
Si eu va multumesc ! 👍🤝
Multumim mult ptr explicații!
👍
Vă mulțumesc pentru film. 👍 Așteptăm în viitor și unul cu schema de tratament în funcție de fenofazele viței de vie
Vine in curand !
Buna ziua! Informatii si sfaturi condensate in vorbe putine si pe intelesul publicului larg. Va multumim !
Si eu va multumesc ! Zile frumoase va doresc !
Multumim! Chiar ma intereseaza un playlist mai lung despre vita de vie pt incepatori: despre taieri si intretinere, soiuri, tratamente, cum obtinem un gust bun, etc...
Da ,voi continua !👍🤝
Foarte explicativ! Mulțumim și sănătate va dorim!
Si eu va multumesc ! Zile frumoase va doresc !
Multa sanatate ! Sarbatori fericite !
Si la dumneavoastra !
Mulțumesc pentru toate informațiile prețioase, sănătate multă!
Va mulțumesc ! Zile frumoase va doresc !
Să trăiți,ca de obicei de nota 10🙏
Va mulțumesc ! 👍🤝
Foarte frumos. Asa m-a invatat si tatal meu ( cordon speronat) voi incerca si cel quyot in anul urmator.
🤝
Din punctul meu de vedere la ceea ce faceti si cum ne explicati tainele acestei meserii, jos palaria ......sunteti un profesionist.!
Va mulțumesc ! 👍🤝
Searaaa la șeful pomilor !
Colecția de note maxime s a mărit in seara asta cu încă una !
Sănătate și numai bine !
Buna seara ! Va mulțumesc !
Multumim frumos!
Sănătate și numai bine!
Va mulțumesc ! 🤝
Un adevărat profesor de fiecare data!
Ce tăieri recomandați din experiența dumneavoastră ?
atunci cand nu cunoastem ce tip de taiere este cel mai potrivit pentru un anumit soi , eu recomand ca in primul an si sl doilea ,pana la intrarea pe deplin pe rod , sa se taie in GUYOTE ! in anul urmator pe coarda respectiva lasam cepi (cordon speronat ) si in urmatorul an din acei cepi formam verigi de rod (cordon cazenave ).Dupa ce am testat cele trei tipuri de taiere ,vedem la care butucul s-a comportat cel mai bine si mergem pe tipul de taiere respectiv !
Thanks
Cu mare placere! Multumesc pentru suport!🤝🏻
Mulțumesc Multă sănătate va doresc
Si eu la fel !
Excelent articol
Va mulțumesc !
Super lecție, dar deja am tuns via (struguri de masă) în sistem Guyot, doar un butuc de Victoria l-am taiat în cordon speronat și deja au început și mugurii să crească. Multă sănătate și spor la toate!.
F bine !sa fie cu rod !👍🤝
faceti un clip cu explicatii si pentru pergola tendone va rugam pentru ca se spune ca este cel mai productiv si cu siguranta este cel mai la moda. multumim!
Da voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema ! 👍🏻
Mulțumesc
Cu drag !
Sănătate
Si dumneavoastra !
Succes!
Va mulțumesc !
Multumim pt explicatii.
Care sunt avantajele ) dezavantajele unui tip de taiere/ fata de celalalt si de ce depinde sa alegem o metoda sau cealalta ?
Prin alegerea tipului de taiere ,nu urmarim alceva ,decat compatibiltatea acestuia ,cu soiul rspectiv ,pentru a avea cele mai bune rezultate !👍
La toate soiurile merg ambele taieri? Sau cum stim ce fel de taiere este mai potrivita ? Multumesc mult!
Forma de taiere depinde de soi si pentru asta trebuie incercat abele tipuri de taiere ,pentru fiecare soi .
Soiul Moldova ce tip se preteaza mai bine?Multumesc!
Am restat ambele tipuri de taiere si cel mai bine merge pe cordon speronat si daca vreti sa obtineti toti strugurii la un kg si peste ,se kasa cepi la doi ochi si dupa ce pornesc lastarii ,se elimina lastarul de sus si ramane doar primul lastar !
Multumesc pentru invataturi!
Sistemul de conducere Guyot merge pentru vita de vie de masa care are internodurile mari/lungi, iar sistemul de conducere Cordon speronat se preteaza cel mai bine pentru vitele de vie de vin care au internodurile scurte, e adevarat? Dvs. vad ca ati taiat in cordon speronat o vita de vie cu internoduri lungi. Este vie de masa sau pentru vin? Intreb fiindca am si eu asa vite de vie de masa viguroase inca din anul 2, si nu stiu in primavara ce sistem de taiere sa adopt pentru acestea. As vrea sub forma de cordon, insa nu stiu daca voi gresi sau nu! Ma puteti intruma? Multumiri si toate cele bune!🙏🤝
Cel mai sigur este asa :prima da forman Guiote si in anul urmator ,coarda respectiva o facem cordon ! Tragem concluzii si anul urmator mergem pe ce merge mai bine !
Trecerea de la o forma la alta se face fara probleme !
@@pomicolanalbant Multumesc frumos!
@@florysela254790 la suta dintre vitele de masa se conduc Guyot, cu unele mici exceptii
Modul de conducere se face in functie de soiul viței? Si daca da, de unde putem sti ce fel de conducere este mai buna pt un anumit soi?
Sunt f multe soiuri si ca sa fiti sigur ,incercati asa con v-am spus !
Prima data Guyote ,si in primavara urmatoare ,coarda care a produs ,o ca si cordon .
Formarea și tăierea viței de vie pe boltă dacă puteți face un video. Mulțumesc sănătate și spor la munca.
Vine in curand !👍
Salutare!Ce numar de muguri se lasa la taierea Guyot?Pe cep am inteles ca 2,dar pe coarda nu ati specificat.Care muguri sunt mai roditori,cei de la virf s-au cei de la baza corzii,s-sau depinde de soi?Va multumesc!
In primul an pe guyote se lasa cordita (7/8) ochi !
In anul urmator se lasa coarda (14/16) ochi !
Atentie in functie de soi ,adica da marimea internodiilor ,numarul ochilor pot fi dubli iar dupa plivire trebuie sa ramana cel prevazut !
In functie de soi se lasa de la 8 pana la 14 ochi, dar exact cum spunea domn profesor, e nevoie si de spatiu, sistemul de sarme/spalieri sa-ti permita asta. De exemplu la Afuz Ali e recomandat sa lasi 14 ochi, dar asta inseamna coarda de 150-160 cm pentru ca soiul e foarte viguros, la fel la soiul Moldova care are un internod foarte lung. Trebuie adaptat in functie de spatiu, insa nu mai putin de 8 ochi.
@@alexmilan55
De la anul doi se taie mereu la 8_14 ochi
Mulțumesc pentru video. Ar fi util să ne spuneți și metoda recomandată în funcție de tipul soiului de vie (cu butuci puternici și productivi sau cu producției medie).
Sa stiti ca tipul de taiere este dat de mai multi factori ,nu numai de soi !
Aici intervine si poertatoiul si zona si pizitia fata de soare si de calitatea solului si de calitatea apei !
Dar,atunci cand nu cunoastem ce tip de taiere este cel mai potrivit pentru un anumit soi , eu recomand ca in primul an si sl doilea ,pana la intrarea pe deplin pe rod , sa se taie in GUYOTE ! in anul urmator pe coarda respectiva lasam cepi (cordon speronat ) si in urmatorul an din acei cepi formam verigi de rod (cordon cazenave ).Dupa ce am testat cele trei tipuri de taiere ,vedem la care butucul s-a comportat cel mai bine si mergem pe tipul de taiere respectiv !
Buna ziua la ce distanta se plantează butașii pt vin
Un metru !
Butașii de vita de vie de masa la ce distanta se plantează ?
In filmulețul prezentat mai sus distanță este mai mare de un metru
Bună ziua! Foarte bine explicat. Felicitări! Ați putea să ne arătați cum se taie un buștean de vie care este susținut de un arac? Mulțumesc! O zi frumoasa!
Da voi incerca !
🌈👍👍👍😊
Bună ziua! Dacă las o coardă din lemn multianual ca să înnoiesc via, o să mai roade adică lăstarii crescuți din această coardă?
Daca este un hibrid ,rodeste !
Dar daca e vita nobila altoita ,mai rar !
buna ziua pentru soiul de vita de vie Moldova cum e mai bine cordon sau Guyot?
Va salut ! Pe cordon !
Este foarte bine explicat, dar un lucru n-am inteles: pentru sarmele superioare de unde si cand pregatim corzile de rod? Multumec!
Sarmele superioare sunt pentru sustinerea lastarilor care rodesc ! Deci pentru lastarii ce cresc in anul respectiv si pe care in primavara urmatoare ii v-om scurta sau ii v-om elimina cu coarda mama cu tot ,in functie de tipul de taiere !
Cred ca ar trebui sa raspund aici cu un tutorial !👍
Bună ziua!
Deci,pe un butuc se poate forma și guyot și speronat?
În cazul în care butucul are mai multe tulpini și acestea sunt in boltă se poate forma la oricare înălțime și guyot și speronat?
Mulțumesc mult!
Buna ziua ! Da se poate face si una si alta si puteti schimba oricand forma de dirijare !
@@pomicolanalbant Sănătate și tot binele!
Am vița ananas negru. Are cam 18 ani și mai multe tulpini. Nu prea știu cum să o aduc la liman pentru că a crescut foarte sălbatică. Cordoanele au și 3 metri. Anul acesta observ că a fost foarte greșit tăiată anul trecut. Are cordițe bune doar de la jumătate în sus,adică,de la 1m jumătate în sus. Celelalte de mai jos sunt cam prea subțiri cam 5 sau 6 milimetri. Cum ar trebui să cobor cordoanele și să le mai scurtez,pentru a putea aduce rodul mai jos și mai aproape de semi-tulpină?
Unele cordoane sunt în plan orizontal,altele în plan vertical. Vă mulțumesc din suflet!
Buna ziua , eu am vie cu butuc jos la care este pus un arac mai solid ptr sustinere ,asa se practica in zona mea .... Am taiat via in acest mod : pe un butuc am lasat doua coarde de rod anuale la 5-6 ochi pe coarda de doi ani si doi cepi ,am facut bine ? Voi lasa toate coardele ce cresc din acei ochi sau mai elimin ? Va multumesc anticipat ! Felicitari ptr ceea ce faceti !
Da f bine ! Din coardele lasate si din cepi vor porni lastari mai multi dar dumneavoastra faceti o copilire dupa ce apar inflorescentele dar inainte de a a inflori si opriti doar lastarii cu inflorescente !
puteti va rog sa faceti un video cu formarea si curatarea viei la bolta?
Da apare imediat tutorialul !
Mulțumesc!
Buna ziua ! Va rog sa-mi spuneti de ce au meiat strugurii! Va multumesc.
In general datorita unei polenizari slabe si asta pentru ca exista o carenta de Bor !
Faceti fertilizare foliara cu B inainte de inflorit ! Chiar doua tratamente !
@@pomicolanalbant Va multumesc mult, sa va dea Domnul sanatate.
Va salut cu respect ! . Aceste doua stiluri Guyot si cordon speronat , se pot folosi si la via hibrid sau se taie altfel cea hibrida .
Multumesc anticipat!
Depinde de soi si cel mai corect este sa testati ! Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema !
@@pomicolanalbant Ar fi super sa veniti cu un material cum se fac taierile la via hibrid.
Multumesc anticipat!
Bună ziua se pot tăia pomi dacă au inflorit ?
Da dar cu atentie !
cum se taie bolta la fel ca in filmare sau diferit ?
Va salut ! Se poate taia in ambele forme ,foarte bine !
👍absolut corect, sunteti cel mai tare, am si eu un filmulet identic pe canalul meu.
Ma bucur ! 👍🤝
Buna ziua! Am intalnit 2 feluri de Muscat de Hamburg . Un fel cu boabe mari neuniforme maronii ciorchine mare compact si altul cu boabe mai mici negre cu ciochine mai rasfirat. Am vazut ca cel de-al doilea fel este mai rezistent la boli .Am si eu cateva vite acasa din primul fel dar nu le pot mentine strugurii sanatosi .In curtea vecina nu mai locuieste nimeni de 2 ani si are 2 vite din cel de-al doilea fel (nelucrate) si nu s-a stricat deloc.Puteti sa imi spuneti cum sa il caut ca sa le inlocuiesc pe ale mele? Am citit ca cel de-al doilea este o clona . Multumesc!
Ala negru este muscat celalalt nu e muscat !
@@pomicolanalbant Vitele sunt cumparate in ani diferiti de la magazin cu etichete de plastic "Muscat de Hamburg"
@@maioruniculae6870Exista doua soiuri de Muscat de Hamburg, intr-adevar, unul mai valoros, cu o colorare uniforma, si unul mai putin valoros cu colorare neuniforma a strugurilor. Ambele sunt gustoase, ambele fac struguri mari, scrie si in ampelografie de treaba asta. In ultimii ani au creat tot felul de clone, cu boabe mai mari, mai rezistenti la conditiile de mediu, insa cu zero tratamente sa reziste fara boli, eu nu am mai auzit ! Muscatul e foarte sensibil la mana
pentru struguri de masa ce taiere e mai productiva
Pentru masa ,de exemplu la muscar de hamburg merge sistemul Guyote !
Moldova pe cordon speronat !
Tot Moldova merge si pe cazenane ,dar se aglomereaza strugurii si scade calitatea !
Ar fi interesant tăierea în verde la vița de vie .Când și cum se face?Nu o găsesc nicăieri. Mulțumim!
Da voi veni cu un tutorial cat de curand !
Buna ziua! Am o nelămurire, la cordon speronat ați zis că lăsăm 2 ochi plus acela de jos " pe care nu ne putem baza".Dacă va da coarda și din acel ochi vom avea trei corzi la anul in loc de doua.Ce facem cu asta de a treia? Mulțumesc maestre ,nota 10 cu felicitări!
O lasam si pe a treia pentru inoirea cepului !👍
Pentru care vie, care tip de taiere e mai buna?
Guyote se preteaza la majoritatea soiurilor si daca din guyote treceti la cordon sperinat si vedeti ca nu merge bine ,puteti reveni oricand la guyote !
@@pomicolanalbant dare ar fi cauza sa trec la cordon sperinat. Sint careva prioritati acestei metode. (fata de Guyote )
@@Vitaliesoiurile de masa in proportie de 90 la suta se taie Guyot, cele de vin in proportie de 90 la suta in cordon speronat
Va mulțumim!
Sa înțeleg că, la cordon speronat, coarda lunga pe care se afla cepii de 2 ochi va rămâne și pentru anii urmatori?
Daca îmi permiteți, ca sugestie pentru tutoriale, mă gândeam că nu am văzut nimic pe partea de îngrășăminte, daca se dau, când se dau, când nu.
Cordonul ramane pa ce cepul se alungeste prea mult si atunci el se scoate de langa primul cep de la baza ! Iar coarda de sus din cepur respectiv ii v-a lua lucul ,iar coarda de la baza cepului v-a deveni cep !
@@pomicolanalbant Am înțeles. Mulțumesc!
Bună seara. Vă urmăresc de mult și vă felicit pentru explicații. As menționa faptul că corzile spironate se formează în același an. Adică corzile de schelet să fie de aceasi grosime. Mulțumesc
Nu cred ca am inteles ,asa ca v-a rog sa mai dati un comentariu mai clar ,ca sa pot raspunde ! Va mulțumesc ! 👍
@@pomicolanalbant Ma refeream la coardele de formare a cordonul speronat se lasă în același an. Stânga dreapta urmând a se forma cepi câte 3 sau 4 pe cordon. În funcție de lungime corzi. Mulțumesc și sper că am fost destul de clar. Oricum vă apreciez foarte mult buna cunoaștere în pomicultura. Am învățat multe lucruri despre pomicultura și de aceea vă mulțumesc. Cu stima Ionuț Călin
Bună ziua, am un butuc de boltă, hibrid de peste 40 de ani , face struguri ( zârnă se numesc ) aș vrea să- l altoiesc . Se mai poate dacă e așa bătrână ? Ați putea să faceți un video cu așa caz ?
Puteti sa-i altoiti !
Mulțumesc, toate învățăturile pe care ni le dăruiți cred că trebuie înmagazinare intr-o banca de date mondială (asemeni semințelor plantelor ). Întrebarea de astăzi:
Până în care fază de timp și dezvoltare ,putem interveni cu aceste taieri la viță de vie,primavara?
Interventia se face de pe 15 martie si pana pe 15 aprilie ,toata viata butucului
@@pomicolanalbant Mulțumesc, rectificarirele care trebuiau făcute o să mai aștepte 1an
Buna seara , da la tip de taiere guyot butucul nu se usucă, periodic îi schimbăm cordita de rod,asteptam și taierile de tip cazenave ,Vă mulțumesc
Corect !
Urmeaza !👍🤝
Noata 10 cu +.Aratatine va rog cind si cum se rup frunzele pentru a se coace strugurii mai bine?
Da ,la momentul potrivit !🤝
Puteti sa mai adăugați cateva aspecte ce tin productivitatea fiecarui stil de taiere?
De asemenea ce se recomanda pt urmatoarele soiuri: (vin) Merlot, Syrah, (masa) Italia, Muscat de Hamburg, Victoria, vita de vie fara samburi Crimson Seedles (in cazul in care cultivati). Am cateva vote din fiecare si as vrea sa stiu cum ar fi mai bine sa le tai pt o productie buna.
Nu am testat toate soiurile ,dar daca aveti mai multe soiuri ,v-a recomand va recomand sa porniti pe guyote dupa care puteti lasa cepi (codon speronar ),si in urmatorul an din cep faceti veriga de rod !
Dupa ce a-ti vazut cum e mai bine pentru soiul respectiv ,aplicati tipul de taiere !
Raspund eu daca nu te deranjeaza, caci am si eu soiurile alea de masa : toate merg cel mai bine in Guyot cu coarde de 8-12 ochi, cei mai mari struguri ii face la capatul coardei, pe ultimii ochi. De principiu, Victoria si Muscatul fac struguri si pe cepi, insa mult mai mici si irosesti butucul daca faci taiere in cordon speronat sau Cazenave. Cat despre cele de vin, nu sunt foarte informat, insa in general au vigoare mai mica, internod scurt si merg pe cordon speronat. Singura vita de masa taiata in cordon Cazenave este Timpuriul de Pietroasa, care face cate doi struguri pe lastarii de pe cepi, eu am avut-o initial taiata in Guyot, dupa care am observat ca strugurii mai mari ii face pe cepi si chiar ochiul 3. Pe ochii 7-8 face cate un strugure mult mai mic. Apoi am convertit-o in Cazenave. Dar Italia, Crimson, Muscatul de Hamburg, Victoria, Moldova, Codreanca ( Black Magic ), Afuz Ali, Cardinal fac strugurii cei mai mari si mai aspectuosi pe ochii 7-8-9-10, cat iti permite spatiul sa lasi coarda de lunga, deoarece are internod mare.
Dl care e cel mai bun sistem de taiere
Va salut ! Nu exista cel mai bun ! Important este cel care este cel mai potrivit !
Mulțumesc pentru sfaturi! Vă rog să mă ajutați intr -o problemă apărută de vreo doi ani cu niște butuci de boltă Moldova -altoi -, pe tulpina cărora a apărut o despicătură de aproximativ 15 centimetri lungime, din care curge o zeamă purulentă, de culoare maro- gălbuie. Prima dată boala a apărut acum 2 ani, pe timpul verii, luna iulie. Anul acesta a apărut deja în luna martie. Se poate trata? Vorbesc deja despre al treilea an de boală. Ani in care boltă a avut struguri
Da,nu stiu ce sa v-a spun ,dar totusi incercati sa mergeti pe firul atacului pana dati de curat si spakati bine cu ceva pe naza de cupru si mospilan !
Din ce am mai citit, bolii îi mai zice și ARICEALĂ- butucul își aruncă rididomii și capătă, pe fond aparent neted asperități, și se tratează.....prin eliminarea butucului!
Sau CANCER BACTERIAN
Meseriaș! Meștere,ai promis video cu arbuști, să nu uiți!
Nu ,nu am uitat !
Sa ne aratati si la plivit,si cand trebuie sa scurtam joardele,cate frunze trebuie sa aibă.Poate pt stropiri,ceva info sunt binevenite.Multumesc!
Da !🤝
De ce in Franta se curata la cep de 2 ochiuri
Depinde de gerurile pe zona respectiva !
Pentru ca e posibil ca acelea sa fie soiuri nobile de vin care asa se taie.
Nu e cam mult sa tai la 1-2cm deasupra nodului? In alt tutorial se recomanda sa tai imediat deasupra nodului, fiindca daca tai pe internod, se deshidrateaza coarda, si totodata pe acolo pot patrunde boli prin foarfeca de taiat. Explicatia era ca nodul are fibra mai lemnoasa, si blocheaza cumva comunicarea cu exteriorul.
Atentie !
Pana sa porneasca seva ,se taie intre noduri !
Cand porneste seva se taie in centrul nodului urmator !
Câteva soiuri aromate?!
Italia , muscat de hamburg ,cardinal ,astea le altoim noi ,dar sunt f multe altele !
De ce exista 3 sau 4 rânduri de sârmă?
Prima sustine cordonul ,urmatoarele doua pentru dirijarea lastarilor intre ele si urmatoarele doua la fel !
Puteti sa faceti un tutorial si pentru taierile la kiwi?
Deocamdata nu !
Guyot vs cordon speronat
Da !
O să mai rodească
Cum sa nu !
Salut
Buna seara !
multumesc pt explicatii, slaba filmarea.
Va mulțumesc si tinem cont !👍