Ψυχικό (Βερτζιανή ή Βεργιανή ή Βερτσιάνι)
Вставка
- Опубліковано 6 лют 2025
- Το παλιό όνομα, επί τουρκοκρατίας, ήταν Βερτσιάνι ή Βερτζιανή ή Βεργιανή και μετονομάστηκε σε Ψυχικό με το ΦΕΚ 7/1927. Η λέξη Βερτζιάνι είναι σύνθετη λέξη και στη τούρκικη γλώσσα σημαίνει "δώσ' μου τη ψυχή σου". Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 ήρθαν και εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι πρόσφυγες από το Αϊνάτο της Μικράς Ασίας, περιφέρεια της Προύσας και λίγοι Θρακιώτες από τις Σαράντα Εκκλησιές και άλλα χωριά της Ανατολικής Θράκης.
Η κοινότητα Ψυχικού ήταν κοινότητα του νομού Σερρών. που συστάθηκε το 1927, ενώ μέχρι τότε ήταν μέρος της κοινότητας Χρυσού. Περιλάμβανε για ένα διάστημα στα όρια της και τον οικισμό του Κάτω Ψυχικού ο οποίος καταργήθηκε το 1961. Διατηρήθηκε αμετάβλητη μέχρι το 1998 οπότε καταργήθηκε, με την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας και εντάχθηκε στον δήμο Στρυμόνα. Με το σχέδιο Καλλικράτης ενσωματώθηκε ως Τοπική Κοινότητα Ψυχικού που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Στρυμώνα του Δήμου Εμμανουήλ Παππά.
Οι κάτοικοι του Αϊνάτο μεταφέρθηκαν εκεί από τα επτά Πιστηκοχώρια της Μάνης, μετά τη σφαγή των κατοίκων της από τους Τούρκους, έτσι ώστε να μη μπορούν να επαναστατήσουν. Λεγόταν Πιστηκοχώρια, γιατί οι κάτοικοι τους ήταν πολύ πιστοί Χριστιανοί. Οι άνθρωποι αυτοί είχαν έντονο θρησκευτικό συναίσθημα, και από τις πρώτες μέρες τις εγκατάστασης τους έχτισαν στο κέντρο του χωριού. Για να διατηρήσουν τη μνήμη της χαμένης τους πατρίδας, αφιέρωσαν τον ναό στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, στον ίδιο άγιο που ήταν αφιερωμένος και ο ναός στη Μ. Ασία.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο ποταμός Στρυμόνας όπου υπήρχε μία μεγάλη έκταση με λιμνάζοντα νερά που ήταν εστία μικροβίων και κουνουπιών, υπεύθυνα για ασθένειες όπως η ελονοσία. Οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και το ψάρεμα ενώ έδειχναν μεγάλη αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο. Έτσι οικογένειες βοηθούσαν η μία την άλλη στις καλλιέργειες ή οι ίδιοι ήταν πρόθυμοι να συνεισφέρουν οικονομικά όταν κάποιος έπρεπε να αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία. Το 1940 εγκαταστάθηκαν επίσης, λίγες οικογένειες Σαρακατσάνων. Σήμερα ο πληθυσμός του οικισμού αποτελείται κύρια από Μικρασιάτες, ντόπιους και Σαρακατσάνους.
Στη δεκαετία του 60, πολλοί κάτοικοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό για δουλειά ενώ όσοι έμειναν πίσω απέκτησαν οικονομική άνεση. Κύριες πηγές εσόδων το σιτάρι, το βαμβάκι και ο καπνός. Στη δεκαετία του 80 λειτουργούσε 6 θέσιο δημοτικό σχολείο και κινηματογράφος. Στη θέση του σημερινού Ψυχικού υπήρχε, όπως μαρτυρεί η επιφανειακή κεραμική, αρχαίος οικισμός που παρουσιάζει συνεχή ζωή από την εποχή του Χαλκού ως τα βυζαντινά χρόνια.
Σε επίπεδο συλλογικής έκφρασης στο Ψυχικό δραστηριοποιούνται ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Ψυχικού και ο Σύλλογος Γυναικών Ψυχικού, καθώς και η ποδοσφαιρική ομάδα «Κεραυνός» Ψυχικού.
Τα πανηγύρια και η πάλη : Οι μεγάλες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, της Αναλήψης και η Πεντηκοστή γιορτάζονταν με ευλάβεια. Κατά τη διάρκεια των γιορτών διοργανώνονταν αγώνες όπως η ιππασία, το πήδημα εις μήκος και το τρέξιμο. Ο πιο σημαντικός όμως αγώνας ήταν η πάλη, ένα άθλημα στο οποίο οι παλαιστές άλειφαν το σώμα τους με λάδι για να μπορούν να ξεφύγουν από τον αντίπαλο. Οι αγώνες γινόταν σε ειδικό χώρο με πρασινάδα και δέντρα, παρουσία όλου του χωριού. Οι νικητές έπαιρναν δώρα αξίας όπως έναν ταύρο, ένα μοσχάρι, ένα πρόβατο, ένα αρνί ή κάποιο χρηματικό ποσό. Οι αθλητές ασκούνταν καθημερινά με αποτέλεσμα το Ψυχικό Σερρών να γίνει ένα πραγματικό φυτώριο πρωτοπαλαιστών.
Καλώς ήλθατε στο κανάλι μου.
Κάθε Κυριακή ανεβάζω και ένα νέο video.
Είμαι ο Δημήτρης και ταξιδεύω καθημερινά από άκρη σε άκρη σε όλο τον Ν. Σερρών, αλλά και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδος.
Σκέφτηκα ότι είναι μια καλή ευκαιρία καθώς ταξιδεύω να καταγράφω ταυτοχρόνως, τις διαδρομές από όπου περνάω με όλα αυτά τα δρομάκια, πάρκα, μνημεία, παλιά σπίτια, και ότι άλλο γίνεται σε πραγματικό χρόνο, ανάλογα με την εποχή και την ώρα που περνάω με σκοπό να γνωρίσουν και άλλοι συνάνθρωποι μας μέσα από τα βιντεάκια που ανεβάζω, της ομορφιές αυτού του μοναδικού τόπου της Ελλάδος μας, που τόσο αγαπάμε και ήμαστε περήφανοι.
Ο σκοπός του καναλιού ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΣ, αλλά προσπαθεί να αναδείξει της γεωγραφικές περιοχές και τοποθεσίες της Ελλάδας.
Όλα τα βίντεο τα έχει τραβήξει η κάμερα VIOFO A119 Pro.
Όλα τα βίντεο που δημιουργήθηκαν, επεξεργάστηκαν από εμένα.
Kατέχω όλα τα δικαιώματα στα βίντεο που δημοσιεύονται σε αυτό το κανάλι.
Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε blogs και ιστοσελίδες με αναφορά στην πηγή.
Music by : Deep Sea Vendredi (No Copyright Music) + Drive - Markvard [Audio Library Release] Free Copyright-safe Music + Esperanza Roa (No Copyright Music) + Journey - Roa (No Copyright Music)
Δείτε το video σε ποιότητα υψηλής ευκρίνειας HD 1440p - 2160p.
Watch the video in HD 1440p - 2160p.
Σας ευχαριστώ που παρακολουθείτε τα βίντεο μου. Το εκτιμώ πραγματικά !
Thank you for watching my videos. I truly appreciate it !
Καλό ταξίδι.
Have a nice trip.
de SV7LNG 73 & 88
Ελπίζω μια μέρα να καταφέρουμε να πάρω πίσω τα χωριά μας και τις πόλεις μας τον Πόντο και την μικρά ασια