Dünyamızı Yerle Bir Edebilecek 10 Nesli Tükenmiş Yaratık

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 вер 2024
  • Dinozorların biraz korkutucu olduğunu düşünüyor musunuz? Tekrar düşünün! Zamanında, evrim öylesine yaratıklar ortaya çıkarmış ki, onların yanında dinozorlar şirin bebekler gibi kalıyor! Peki, eğer günümüzde hayatta olsalardı, hangi yaratıkların dünyamızı tamamen yerle bir edeceğini öğrenmek ister misiniz? O zaman hadi başlayalım!
    ZAMAN BİLGİLERİ:
    Liopleurodon 1:04
    Arthropleura 2:15
    Megalanya 3:23
    Dunkleosteus 4:47
    Jaekelopterus 6:03
    Sarcosuchus 7:03
    Gorgonops 8:24
    Titanoboa 9:40
    Meganeuropsis 11:07
    Helicoprion 12:28
    Müzik: www.youtube.co...
    ÖZET:
    - Liopleurodon, kısa boyunlu plesiosaurs ailesinden dev bir deniz sürüngeni. Bu tür Orta Jura Döneminin Kaloviyen evresinde yaşadı. Ortalama bir Liopleurodon’un boyutları 5-7 metre arasında değişebiliyor fakat en büyükleri 10 metreye kadar ulaşabiliyor!
    - Arthropleura, günümüzdeki Kuzey Amerika ve İskoçya bölgelerinde, bundan yaklaşık 315 milyon yıl önce yaşadı. Türün boyu neredeyse 2 metreye kadar ulaşabiliyordu ve enleri de yaklaşık 60 santimetre civarındaydı. Arthropleuraların vücudu, biri merkezi, ikisi yanları kaplayan 30 mafsalın birleşiminden oluşuyordu.
    - Megalanya, ya da diğer adıyla Megalanca Prisca, hayal edebileceğiniz en büyük kertenkele türü. En genç fosilleri günümüzden yaklaşık 50.000 yıl öncesine dayanıyor. Keşfedilen en büyük Megalanyanın boyutları 7 metre civarında ve ağırlığı da yaklaşık 600 kilogram! Ayrıca inanılmaz derecede aktif avcılar olduğunu da belirtelim
    - Dunkleosteus 358-382 milyon yıl önce, Geç Devoniyen döneminde nesli tükenen bir yaratık. Ancak Dunkleosteus yalnız değildi. Aralarında D. terelli, D. denisonii ve D. magnificus’un da bulunduğu 10 türü vardı. D. terelli, aralarından en büyüğüydü ve yaklaşık 6 metre uzunluğundaydı. Çoğu Dunkleosteus fosili Kuzey Amerika, Polonya, Belçika ve Fas’ta bulundu.
    - Jaekelopterus, dev bir yırtıcı deniz akrebi. Bilim insanları Jaekelopterusların boylarının 2.5 metreye yakın olduğunu doğruladılar. Bu da onları gelmiş geçmiş en büyük eklem bacaklı yapıyor!
    - Sarcosuchus: Timsahların bundan 112 milyon yıl önce yaşamış uzak akrabası. Günümüzdeki verilere göre, kısmen iç içe geçirilmiş gözleri ve uzunca bir çenesi vardı. Üst çenesinin her bir tarafında 35, alt çenesinin her bir tarafında ise 31’er dişe sahipti.
    -Gorgonopslar. Bundan yaklaşık 260 milyon yıl önce yaşamış küçük ama korkunç bir türdüler. Boyutlarına gelirsek, uzunlukları 3 metre ve ağırlıkları 500 kilogram civarındaydı ve bulundukları zaman diliminde, besin zincirinin en üstünde yer alıyorlardı.
    - Titanoboların günümüzdeki Kolombiya’nın kuzeydoğusunda yaşadığına ve fosillerinin bundan yaklaşık 58-60 milyon yıl önceye dayandığına inanılıyor. 12 metrelik boyu ve yaklaşık 1,200 kilogramlık ağırlıyla en korkunç dev yılan olma rekorunu elinde bulunduruyorlar.
    - Meganeuropsis türü toplamda 70 santimetre kanat genişliği ve 45 santimetre boylarıyla, tüm zamanların en büyük böcekleri olmaya devam ediyorlar. Meganeuropsis fosilleri ilk olarak 1880 yılında Fransa’da keşfedildi
    -Helicoprion, bundan 290 milyon yıl önce, Kuzey Amerika, Doğu Avrupa, Asya ve Avustralya sularında yaşıyordu. En belirgin özellikleri yuvarlak testere şeklindeki alt çeneleriydi. Ve deniz canlılarının %90’ını ve kara canlılarının %70’ini yok eden Permiyen-Tirasik Döneminden sağ kurtuldular.
    _________________________________
    Olumlu bak kanalına abone olmak için: goo.gl/aoVCYZ
    5 Dakikada Hallet kanalına abone olmak için: goo.gl/988RDr

КОМЕНТАРІ • 4 тис.