Jaap Huibers - Week column - Kaneel en diabetes type II

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 28 жов 2024
  • Column voor 18 augustus 2024 - Kaneel en diabetes type II.
    Goedemorgen luisteraars,
    Gedurende de afgelopen twee corona-ellende jaren is duidelijk geworden, dat zwaarlijvige mensen, zeg maar mensen met een behoorlijk overgewicht, ernstiger ziek worden, sneller op de IC terecht komen en de ellende veel moeilijker te boven kwamen.
    Overgewicht is een slecht ding. Dat wisten we al heel lang.
    Overgewicht geeft ook een sterk verhoogd risico op het ontstaan van suikerziekte, met name, diabetes type II.
    Dan ga je, als het bloedsuiker echt veel te hoog wordt, al snel aan de insuline. Maar dat is ook geen pretje.
    Al weer jaren geleden ontdekte ik iets aparts. Daar ga ik u nu iets over vertellen.
    Wie kent niet dat heerlijke specerij kaneel. In iedere keuken staat wel een busje met kaneelpoeder, want het is bruikbaar in tal van gerechten.
    De Latijnse naam van kaneel is Cinnamomun verum.
    Kaneel wordt gemaakt van de binnenbast, zo net onder de schors van de kaneelboom. Die kaneelboom is inheems in Sri Lanka, het voormalige Ceylon en India.
    In de oudheid was kaneel al bekend, vooral ook vanwege de medicinale eigenschappen. In de 9e eeuw werd kaneel ingevoerd in Europa en in het midden van de 17e eeuw kreeg de Nederlandse V.O.C. de wereldhandel van kaneel in handen, waarbij de Amsterdamse Regenten en kooplieden een grote rol hebben gespeeld.
    Kaneel is niet alleen uiterst smakelijk in vele gerechten, maar kaneel bevat, zoals ik al opmerkte ook stofjes met een medicinale werking. Dat zijn vooral verschillende soorten etherische olie, waarvan ‘kaneelaldehyde’ de belangrijkste is.
    Uit langjarige onderzoeken is gebleken, dat dit kaneelaldehyde er aan bij kan dragen, dat de in het lichaam ontwikkelde insuline, in de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier, zich weer op een normale manier kan binden aan de lichaamscellen.
    Immers, in het geval suikerziekte type II is eigenlijk sprake van een ‘insuline -resistentie’, of wel een ongevoeligheid, dus resistentie, van de spiercellen voor insuline, waardoor het glucose niet voldoende wordt opgenomen en verwerkt, waardoor dus het bloedsuiker te hoog blijft.
    Simpeler gezegd: je krijgt via je voeding koolhydraten binnen. Deze worden in het lichaam omgezet in glucose, het bloedsuiker. Dat komt dan in het bloed terecht.
    Vervolgens doet de insuline uit de alvleesklier zijn best om het bloedsuiker, de glucose, aan de cellen te binden.
    Als die lichaamscellen ongevoelig zijn geworden voor insuline gaat het helemaal mis en blijft het glucose in je bloed aanwezig in veel te hoge mate, omdat het aanbod van glucose uit de voeding niet afgenomen en opgenomen wordt door de lichaamscellen.
    Toen bleek mij, dat kaneelpoeder hier een helpende hand kan bieden. Iedere dag twee tot drie theelepels kaneelpoeder gebruiken en na enige tijd ga je resultaten zien.
    Gebruik, het liefst, kaneelpoeder met een biologisch keurmerk. Je kunt die theelepeltjes kaneelpoeder vermengen met wat appelmoes of in een fruithapje, eventueel in iets yoghurt.
    Mijn ervaringen in de praktijk wijzen erop, dat het meer dan de moeite waard is voor diabetes type II patiënten om dit eens langere tijd te baat te nemen.
    Blijft natuurlijk wel de hoofdzaak: probeer ook af te vallen, dus pas je eetgewoonte aan.
    Luisteraars, graag weer tot de volgende week.
    Copyright 18-08-2024, Jaap Huibers, Amerongen.

КОМЕНТАРІ •