Merhabalar kardeşim 👋. Her nesneyi trimleyemezsin. Aslında mantık çok basit . Şöyle anlatayım Autocad’de nesneler bir çok tipte. Mesela bir dikdörtgeni “Line”lar yani çizgilerle parça parça çizersen herbir çizgi parçalı yapıda ancak görüntüde dikdörtgen çizmiş oluyorsun. Diğer taraftan bu dikdörtgeni eğer “rectangle” komutunu kullanarak oluşturursan bir bütün olarak o dikdörtgeni oluşturmuş oluyorsun. Çok mantıklı bir soru olarak diyeceksin ki ee ikiside dikdörgen ne farkediyor? Burada farkeden şey nesneleri parçalı mı veya bütünsel yapıda mı oluşturduğumuz oluyor. “Line” komutu parçalı çizim yapar, “polyline” bütünsel olarak bir nesneyi parça parça çizip yapıştırmak gibidir. “Rectangle” bir şekil nesnesi. Şimdi bu üç tipi şöyle anlatayım. 1.)Line: Bu komutta aslında elinde çubuklarla parçalı parçalı şekil oluşturursun. Bu şekil bir çubuk makarna parçası gibidir. Parça parça uc uca ekleyerek bir şekil oluşturmuş oluyorsun. Elinle vurduğunda dağılır hemen. 2.) Polyline: Bir bütünü parçaları kaynaştırarak veya birleştirerek oluşturursun. Mesela bunda çubuk makarnaları parça parça eklersin ama ekleme bölgelerini bir yapıştırıcı ile yapıştırarak eklediğin için bunun ile oluşturduğun şekilleri kolay kolay bozamazsın. (Aslında bu tür bütünsel eleman içeren nesneleri ayırmak için ‘trim’ makaslama elemanını kullanırız.birleşim bölgelerini ayırmak için.) 3.) Temel şekiller (rectangle,polygon) yani dikdörtgen veya çokgenler. Bu tipler ise bu çubuk makarnaları aslında bize bu şekillerde geldiğini düşün. İşte bu tiplerdede ‘trim’ komutunu kullanarak kaynatılan (kendiliğinden) ara bölgelerini istediğimiz iki parçadan makaslarız. Yani makaslama iki kaynak bölgenin kırılması. Eğer bu bölge zaten kırıksa yani 1.numaradaki Line komutu gibi, bunlarda bu komut işlemez zaten parçalıdır. Ancak şunu sakın unutma iki kesin köşe arasında kalan fazla bir uç kısım varsa işte burada trim makasını alır fazlalıkları makaslarız ve bunlar otomatik silinir. Bu trim makası 2. ve 3. Tip nesnelerde HER ZAMAN işler. Ancak her zaman 1.tip nesnelerde yani (linelarda) işlemez. 1.tiplerde (linelarda) işlemesi için çizgiyi mevcut uzunluğundan daha kısa kesmeli ve üst üste çakışmalı.( Burda en büyük sıkıntı iki çizgi üst üste gelmiş gibi gözüksede bazen bir göz yanılması oluyor.Diğer çizgi aslında 3.boyuta geçtiği için 2 boyutlu alanda biz üst üste görüyoruz. Bunun içinde “flatten” komutu ile tüm çizgileri 2.boyuta düşürüp o şekilde tekrardan trim komutunu kullanarak işleminizi yapıyoruz.) Biraz uzun oldu ama bünün için kusurumuza bakma temel seri bile bu kadar detaylı 😄. İlerde problem yaşamazsın umarım. Anlamadığın bir yer olursa tekrardan yazarsan yardımcı olmaya çalışırım. İyi çalışmalar dilerim.👍
Rica ederim ne demek sen kusura bakma biraz daha detay verebilirdim ama işte insan başına geldiğinde sorusu oluyor. Bu işin en pis noktası ama sorulunca benim de aklıma yeni geldi 😂👍.
hocam wipeout da polyline ı sileyim mi diye sorunca yes e basınca silmiyor bişe , yani no ya basıncada aynı şey oluyor yes e basıncada. silinen tam olarak ne oluyor göremedim
Wipeout bir kapama nesnesi 😂. Bir dikdörtgeni wipeout yaparsanız aynı anda üst üste 2 dikdörtgen olur üstte bulunan wipeout yani altında kalan nesneyi göstermez. Ancak altında bulunan dikdörtgen normal polyline yani çember içi boş daire içi doludur. Polyline çember gibi içi boştur. Wipeout ise Daire gibidir yani içi doludur. Yes demen üst üste bulunan 2 nesne olduğunu aynı yerde olduğunu söylüyor siz yes derseniz sadece wipeout kalacaktır.
Hocam, Peki dikdörtgenleri nasıl tek bir düzlem laine getirdiniz içeride kalan kenarları nasıl sildiniz?
Hangi komutu kullanırken bunu yaptığımı söyleyebilir misiniz çünkü her iki komut kullanılırken de farklı uygulamalar söz konusu.
1:00 tek nesne haline getirirken hangi komutu kullandınız ? Erase tüm nesneyi seçiyor .
Evet o bölümde söylememiş direk komutu uygulamışım. Trim (Tr) komutu ile ara bölgelerini kesiyorum :).
@@KubilayBıyıklı ileriki derslerde farkettim bende teşekkürler :)
hocam 3 38 de birden nasıl offsetle oluşturdunuz enter enter mı acaba
Merhaba, trim ile içeride kalan kenarları temizlediğimde, köşelerde noktalar kalıyor. Onları da mı tek tek silmem gerekir?
n shn merhabalar evet 👍 parçalı alanlarda normal silme işlemi. Birleşik elemanlarda trim komutunu kullanabilirsiniz.
@@KubilayBıyıklı abi ben kesemiyorum trim-le ne yapabilrim
Merhabalar kardeşim 👋. Her nesneyi trimleyemezsin. Aslında mantık çok basit . Şöyle anlatayım Autocad’de nesneler bir çok tipte. Mesela bir dikdörtgeni “Line”lar yani çizgilerle parça parça çizersen herbir çizgi parçalı yapıda ancak görüntüde dikdörtgen çizmiş oluyorsun. Diğer taraftan bu dikdörtgeni eğer “rectangle” komutunu kullanarak oluşturursan bir bütün olarak o dikdörtgeni oluşturmuş oluyorsun. Çok mantıklı bir soru olarak diyeceksin ki ee ikiside dikdörgen ne farkediyor? Burada farkeden şey nesneleri parçalı mı veya bütünsel yapıda mı oluşturduğumuz oluyor. “Line” komutu parçalı çizim yapar, “polyline” bütünsel olarak bir nesneyi parça parça çizip yapıştırmak gibidir. “Rectangle” bir şekil nesnesi. Şimdi bu üç tipi şöyle anlatayım.
1.)Line: Bu komutta aslında elinde çubuklarla parçalı parçalı şekil oluşturursun. Bu şekil bir çubuk makarna parçası gibidir. Parça parça uc uca ekleyerek bir şekil oluşturmuş oluyorsun. Elinle vurduğunda dağılır hemen.
2.) Polyline: Bir bütünü parçaları kaynaştırarak veya birleştirerek oluşturursun. Mesela bunda çubuk makarnaları parça parça eklersin ama ekleme bölgelerini bir yapıştırıcı ile yapıştırarak eklediğin için bunun ile oluşturduğun şekilleri kolay kolay bozamazsın. (Aslında bu tür bütünsel eleman içeren nesneleri ayırmak için ‘trim’ makaslama elemanını kullanırız.birleşim bölgelerini ayırmak için.)
3.) Temel şekiller (rectangle,polygon) yani dikdörtgen veya çokgenler. Bu tipler ise bu çubuk makarnaları aslında bize bu şekillerde geldiğini düşün. İşte bu tiplerdede ‘trim’ komutunu kullanarak kaynatılan (kendiliğinden) ara bölgelerini istediğimiz iki parçadan makaslarız. Yani makaslama iki kaynak bölgenin kırılması. Eğer bu bölge zaten kırıksa yani 1.numaradaki Line komutu gibi, bunlarda bu komut işlemez zaten parçalıdır. Ancak şunu sakın unutma iki kesin köşe arasında kalan fazla bir uç kısım varsa işte burada trim makasını alır fazlalıkları makaslarız ve bunlar otomatik silinir. Bu trim makası 2. ve 3. Tip nesnelerde HER ZAMAN işler. Ancak her zaman 1.tip nesnelerde yani (linelarda) işlemez. 1.tiplerde (linelarda) işlemesi için çizgiyi mevcut uzunluğundan daha kısa kesmeli ve üst üste çakışmalı.( Burda en büyük sıkıntı iki çizgi üst üste gelmiş gibi gözüksede bazen bir göz yanılması oluyor.Diğer çizgi aslında 3.boyuta geçtiği için 2 boyutlu alanda biz üst üste görüyoruz. Bunun içinde “flatten” komutu ile tüm çizgileri 2.boyuta düşürüp o şekilde tekrardan trim komutunu kullanarak işleminizi yapıyoruz.)
Biraz uzun oldu ama bünün için kusurumuza bakma temel seri bile bu kadar detaylı 😄. İlerde problem yaşamazsın umarım. Anlamadığın bir yer olursa tekrardan yazarsan yardımcı olmaya çalışırım. İyi çalışmalar dilerim.👍
@@KubilayBıyıklı abi sen benim kusuruma bakma bu kadar zahmet verdiğim için 😅😅😅 bu yorumu yazdiktan sonra buldum. Çok teşekkür ederim 🙏🙏🙏
Rica ederim ne demek sen kusura bakma biraz daha detay verebilirdim ama işte insan başına geldiğinde sorusu oluyor. Bu işin en pis noktası ama sorulunca benim de aklıma yeni geldi 😂👍.
hocam wipeout da polyline ı sileyim mi diye sorunca yes e basınca silmiyor bişe , yani no ya basıncada aynı şey oluyor yes e basıncada. silinen tam olarak ne oluyor göremedim
Wipeout bir kapama nesnesi 😂. Bir dikdörtgeni wipeout yaparsanız aynı anda üst üste 2 dikdörtgen olur üstte bulunan wipeout yani altında kalan nesneyi göstermez. Ancak altında bulunan dikdörtgen normal polyline yani çember içi boş daire içi doludur. Polyline çember gibi içi boştur. Wipeout ise Daire gibidir yani içi doludur. Yes demen üst üste bulunan 2 nesne olduğunu aynı yerde olduğunu söylüyor siz yes derseniz sadece wipeout kalacaktır.
hocam trim yapamıyorum tıklayınca bişey olmnuyor
Tşk. Bende Tam çemberi merak ediyordum projemde çambere uygulatmak istedim olmadı. Bir yolu olmalı nasıl yapılabilir peki bilen var mı ?
wipeout komutu geri nasıl kapatılıyor?
WIPEOUT (Line gibi bir komut) "ESC" tuşu ile işiniz bittiğinde kapatabilirsiniz.(Yani Komuttan çıktığınızda)