Cum se cântă românește? - cu Ștefan Milutinovici
Вставка
- Опубліковано 5 лют 2025
- DESPRE SPEAKER:
Sunt student la Facultatea de Muzică a Universității Transilvania din Braşov, cânt la mai multe instrumente tradiționale de suflat şi cu coarde, atât româneşti cât şi din alte culturi. Am participat la festivaluri de folclor naționale şi internaționale, am prezentat lucrări despre folclor la conferințe ştiințifice din cadrul Universității şi am avut colaborări cu formații şi artişti cum ar fi : Trooper, Mircea Florian, Raluca Radu, Taraf de Caliu şi Simion Bogdan Mihai.
DESPRE CURS:
Ce înseamnă autentic românesc? Este potrivită o asemenea întrebare? Până la urmă, cultura noastră tradițională este un amestec între vechi şi nou, între Orient și Occident. Nu trebuie să uităm nici de contribuțiile numeroaseleor naționalități alături de care am viețuit.
Încercăm să descifrăm aceste influențe asupra muzicii noastre tradiționale şi să schițăm un răspuns la întrebarea “ce înseamnă autentic românesc?”!
Material realizat în cadrul proiectului MANUAL DE LĂUTĂRIE, organizat de Asociația ACCES Călărași și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Foarte frumos asa da las asculta pe baiatu asta tot timpu bv bv asta da doctor in muzica bv bv lui
Felicitari, Stefan! Sincere aprecieri!
Felicitari!
Multe felicitari
Ce a fost mai intai? Oul sau gaina? Aparent noi valahii, am luat muzica si in general cultura de la toti, de la turci, maghiari, slavi, sasi, tigani, evrei, austrieci, s.a.m.d. Deduc ca noi romanii i-am asteptat cuminti pe toti veneticii sa vina de pe unde au venit(incepand cu slavii de pe la anul 700 incoace), i-am asteptat apoi sa se sedentarizeze, i-am asteptat apoi sa se crestineze(respectiv mahomedanizeze dupa caz) pe ca apoi acestia sa isi faca timp sa ne dea si noua cultura si civilizatie sub toate formele. Pentru ca noi, pana au venit ei, nu am avut temple sau biserici, nu am cantat, nu am jucat, nu am scris, nu am spus snoave si povesti, nu am cusut haine, nu am olarit, nu am gatit. Tara asta era taramul nuntilor mute. Nu vreau sa fiu rautacios, dar nu vi se pare ca aveti o logica puerila? Barbarii migratori au civilizat si educat popoare sedentare, asta da teorie. Puteti da mana cu Lese, alt mare specialist in folclor el avand macar scuza ca a facut scoala tarziu si mai mereu mort de beat. Bine ar fi sa-l studiati pe Bela Bartok mai intai si dupa ce va faceti o idee despre cine si ce muzica a cantat si cine pe cine a inspirat sa reveniti cu o teorie ceva mai nuantata despre cum se canta, cine canta romaneste si cine pe cine a inspirat. Probabil cum isi canta albanezii si evreii imnurile. Pentru ca pe planeta asta exista trei popoare care au imnuri cantece romanesti. E un paradox, nu?
Ideea prelegerii a fost alta. Nu este vorba de absența elementului autohton în folclor, sau despre absența influenței sale asupra altor culturi (deși între noi fie vorba exemplu cu imnurile este unul nefericit, deoarece ele sunt cântece culte, nu populare. Paradoxal singura țară ce are ca imn un cântec popular cu origini românești este Israelul). Ideea prelegerii este lipsa unei corelații clare între elementele folclorice autohtone și conceptul de identitate culturală românească, concept inventat undeva în secolul al XIX de către intelectualii din Principate și din Ardeal. Până în această perioadă, folclorul era ceva exclusiv local, care nu semăna prea bine nici de la un sat la altul, în niciun caz nu era nici conceptualizat ca fiind unitar și nici românesc. Repet, identitatea națională era o idee intelectuală, pe când folclorul era o ocupație a țăranilor ce erau mai strâns legați de identitatea lor locală. În al doilea rând, există numeroase populații sedentare care nu au creat civilizații, motivele din spate sunt destul de complexe și lungi de explicat aici, explică mai bine Cioran în "Schimbarea la față a României", dar cert este că doar faptul că românii sunt cea mai veche populație din acest areal geografic, nu înseamnă că au și cea mai puternică cultură. Marea problemă a culturii noastre este fix lipsa scrierilor și a surselor scrise legate de folclor, care încep să apară abia la sfârșitul secolului XVI în Transilvania când deja cultura autohtonă nu mai era cea dominantă. Da, am cântat și am jucat mii de ani, eu nu neg asta, dar totodată felul în care cântăm și jucăm acum seamănă foarte puțin cu ăla de atunci. În al treilea rând, domnul Grigore Leșe este specialist în folclor, la fel cum au fost domnul Bartok Béla și domnul Constantin Brăiloiu, care nu și-au opturat cercetarea cu idei naționaliste. Elemente autohtone există și încă multe, colindele pre-creștine sunt un element autohton, la fel cum este și fluierul ciobănesc, dar ele nu sunt elemente unitare, ci prezintă variațiuni regionale, asta deoarece ele există de mii de ani, pe când idea de identitate culturală românească, în forma ei actuală există de 150. O gândire puerilă este aceea că noi suntem o cultură izolată, că vreo insulă pierdută prin Oceanul Indian, pe când realitatea este mult mai frumoasă. Noi avem norocul să facem parte din două culturi imense ca importanță, cultura Europeană și cultura Orientului mijlociu, culturi la care și noi ne-am adus aportul, dar dacă ne umflăm în importanță ignorăm ceea ce contează cu adevărat. O nuntă astăzi nu are cum să mai semene cu una de acum 2000 de ani, dar tocmai transformarea ei, prin toți cei care au trecut pe aici, spune cu adevărat povestea a cine suntem.
@@stefanmilutinovici pana nu au afirmat intelectualii ideea identitatii nationale, romanii nu au stiut ca sunt romani? Si despre care folclor exista izvoare scrise? Istoric vorbind, despre anii 300-1000 sunt foarte putine izvoare scrise despre orice. Evul mediu a schimbat o oranduire si nu a schimbat-o cu pana. Cristalizarea noilor forme statale a durat sute de ani. Doar ca oamenii au trait si in perioada de ev mediu intunecat. dealtfel nici popoarele vecine maghiarii, sarbii, turcii, bulgarii si rusii nu au nimic scris inainte de anul 1000. Aparent nu au existat. Nuntile de azi nu seamana cu cele de ieri, apar curente muzicale noi, idei noi s.a.m.d. Dar vorbim de un secol al informatiei si al deschderii, nu de ev mediu. Oricum nu sunteti convingator pentru ca nu sunteti logic. Noi cantam romaneste si chiar daca suntem influentati de altii, cel putin in aceeasi masura i-am influentat noi pe altii. Asa functioneaza societatea.
Am sa spun ce inseamna pt mine folclor autentic Lorena nu canta folclor autentic și or mai fi și alții, o fi etno, manea nu știu, dar Valahia sau Angelica Stoica sa zicem, ori C. Enceanu canta folclor
Enceanu ,Angelica Stoican si altii canta muzica Populara .Folclorul e altceva.
Ce națiune româna nimic, ave noi o idetitate nu, suntem o adunatura de oameni di toate părțile turci cu ani greci să-și svabi, țigani, secui și ce o mai fi și ne am trezit sa ne numim su nea numit cineva, romani sau ne puteau nu-mi polonezi spre exemplu.
Națiunea și poporul sunt chestiuni diferite. Națiunea română există abia din 1859 și nu a fost niciodată una omogenă din punct de vedere etnic. Poporul român există de vreo 2000 de ani, dar nu a fost niciodată singurul popor ce a format națiunea română. Națiunea română are o moștenire culturală extraordinară lăsată tocmai de popoarele care o compun și de moștenirea fiecăruia dintre ele. Poporul român are un aport mare la cultura națiunii, dar nu este singurul popor ce a clădit această cultură.