Deyrulzafaran Manastırı Mardin - Rehber Eşliğinde Deyrulzafaran Manastırı - Mardin Gezilecek Yerler
Вставка
- Опубліковано 6 лют 2025
- Deyrulzafaran Manastırı, Mardin’in 4 kilometre doğusunda, şirin bir dağ yamacında, Mardin Ovasına hakim bir noktadadır. Üç kattan oluşan Manastır 5. yüzyıldan başlayarak farklı zamanlarda yapılan eklentilerle bugünkü haline 18. yüzyılda kavuşmuştur. Farklı zamanlarda yapılan eklentilere rağmen Manastır’ın adeta tek bir zamanda inşa edildiği havasını vermesi, bu eklenti binaları yapan mimarların ne kadar maharetli olduklarını gösteriyor.
Manastır, Milattan önce Güneş Tapınağı, daha sonra da Romalılarca kale olarak kullanılan bir kompleks üzerine inşa edildi. Romalılar bölgeden çekilince Aziz Şleymun bazı azizlerin kemiklerini buraya getirterek kaleyi manastıra çevirdi. Bu nedenle Manastır, önceleri Mor Şleymun Manastırı olarak biliniyordu.
Mardin ve Kefertüth Metropoliti Aziz Hananyo’nun 793 yılından başlayarak büyük bir tadilat yapmasından sonra Manastır onun adıyla, Mor Hananyo Manastırı olarak bilindi. 15. yüzyıldan sonra da Manastır’ın etrafında yetişen zafaran (safran) bitkisinden dolayı Manastır, Deyrulzafaran (Safran Manastırı) adı ile anılmaya başlandı.
Kubbeleri, kemerli sütunları, ahşap el işlemeleri, iç ve dış mekanlardaki taş nakışları ile insanın ilgisini çeken Deyrulzafaran Manastırı, uzun tarihi boyunca Süryani Kilisesi’nin dini eğitim merkezlerinden biriydi. Bölgeye ilk matbaayı getiren kişi de yine bu Manastır’da patriklik yapan ve 1895’te vefat eden 4. Petrus’tur. 1874 yılında İngiltere’ye yaptığı bir ziyaret sırasında satın aldığı matbaayı 1876 yılında Manastır’a getirtti. Matbaada 1969 yılına kadar başta Süryanice olmak üzere Arapça, Osmanlıca ve Türkçe kitaplar ile 1953’e kadar Öz Hikmet adında aylık bir dergi basılıyordu. Matbaadan geriye kalan parçaların bir kısmı Manastır’da diğer bir kısmı da Mardin’deki Kırklar Kilisesi’nde sergilenmektedir.
Manastır bugün de Süryani Kilisesi’nin önemli dini merkezlerinden biridir. Mardin Metropoliti’nin ikametgahı olan Deyrulzafaran Manastırı, dünyanın dört bir yanına dağılmış Süryaniler tarafından dua ve bereket almak için ziyaret edilir. Yine binlerce yerli ve yabancı turist, kısa veya uzun bir yol kat ederek Manastır’ı ziyaret etmektedirler.
Güneş Tapınağı, Mor Hananyo Kilisesi’nin doğu köşesinde kalıp iki kısımdan oluşmaktadır. Giriş kısmı beşik tonozlu şeklinde yontulmuş taşlardan olup yüzeyi 25 metrekaredir. İkinci kısım ise 51.5 metrekare olup dikkati çeken bir tavan yapısına sahiptir. Tavanı oluşturan düz ve iri taşlar geometrik yapıda olup aralarında harç, kum, kireç ve benzeri malzeme kullanılmadan birbirine yaslanmış ve kenetlenmiş durumda yerleştirilmiştir.
Haç şeklindeki bir kubbeye sahip olduğundan dolayı Mor Hanonya Kilisesine Kubbeli Kilise de denilmektedir. Kilise’nin dış kısmının üst bölümünde bulunan çeşitli hayvan figürlerini gösteren resimler dikkat çekicidir. Kilise’nin iç duvarları Kutsal Kitaptaki hikayeleri tasvir eden fresklerle süslüydü ancak biri dışında günümüze ulaşanı olmadı. Günümüze kalan fresk, Kilise’nin güney tarafında kalıyor. Fresk, 793 yılında Manastır’da büyük bir restorasyon yaptıran Aziz Hananyo’yu tasvir ediyor. Freskin uzunluğu 270, genişliği ise 66 cm dir.
#mardin #mardinmidyat #midyat #morgabriel #manastır #gapturu #deyrulzafaran #manastır
Mardin Gezilecek Yerler
Midyat Gezilecek Yerler
Deyrulzafaran Manastırı
Deyrulzafaran Rehber Anlatım
Deyrulzafaran Manastırı Tanıtım
Deyrulzafaran Manastırı Hikayesi
Deyrulzafaran Manastırı Tören
Midyat Drone
Mor Gabriel Manastırı Drone
Süryani manastırı
Güneydoğu Turu
Mardin Midyat
Gap Turu
ilyas Uçar
Harika bir mimari ne güzel gidip görebilmek şansınız olmuş 😊
Harika yerler umarım size de görmek nasip olur🙏
17👍muhteşem 👍
Güzel
Emeğinize sağlık
Teşekkürler 👍
5.yüzyılda yapılan bir mimarı gerçekten müthiş 👍
Kesinlikle 👍
Tepeye güzel bir konuma yerleşmiş çok güzel bir çekim olmuş emeğinize sağlık
Teşekkürler 🙏👍
Harikaa bir yermis 👏👏👍
Kesinlikle
Bana kalırsa müze veya ticarethane derseniz daha uygun olur. Esenlikler
10👍💯💯💯💯
👍🙏
Şahsi aracım ile geldiğimde giremiyormuyum ? İlla grup ile mi gitmek gerekli ?
Şahsi aracınızla gidebilirsiniz fakat iki kişi giremezsiniz. Orada grup olacak sayıya ulaşmanız lazim o yüzden insanları beklemeniz gerekiyor. Zaten biraz bekleyince bir sürü insan geliyor.
@ çok teşekkür ediyorum sağolun 🙏
❤
❤🙏🙏
Bu manastır en son ne zaman restora edildi ve kimler tarafından yaptırıldı?