Povestea tanarului fermier care pune pe primul loc fertilitatea solului

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 18 чер 2023
  • Tanarul fermier Ionut Rosianu, din Comuna Barasti, judetul Olt, alege sa utilizeze produse de inalta performanta pentru a imbunatati fertilitatea solului. Problema din ferma pe care o gestioneaza este aceea ca solul este argilo-lutos sau luto-argilos si este destul de dificil sa obtii productii maxime in aceste conditii. Prin aplicarea produsului #Calciprill, Ionut a reusit sa imbunatateasca fertilitatea solului, structura, viata microbiana si, de asemenea, sa creasca pH-ul solului de la 5,5 la 6,5 - 7.
    Pentru culturile oleaginoase, alege sa aplice #Sulfoprill, datorita continutului echilibrat de #calcium si #sulfur
    #Naturevo - Agricultura Inteligenta cu Precizie
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ • 2

  • @ovidiudonciu9865
    @ovidiudonciu9865 11 місяців тому +2

    Aş avea atât de multe de comentat, dar, pentru că nu interesează pe nimeni, mă voi limita la câteva observaţii. Sunt foarte multe lucruri, în materialul prezentat, care nu au legătură cu agrochimia şi cu pedologia, singurele ştiinţe care pot răspunde la problemele solului. Materialul, de fapt, este o reclamă la anumite îngrăşăminte care, din punctul meu de vedere, nu rezolvă problemele fermierului Ionuţ Roşianu. Am să punctez câteva :
    1. Nimeni nu a amintit faptul că investigaţia calităţii solului începe şi trebuie să înceapă cu un studiu pedologic şi unul agrochimic. În baza tuturor investigaţiilor care se fac în cadrul acestor studii, se trag concluziile şi, respectiv, măsurile care se impun.
    2. Structura solului nu se poate îmbunătăţi cu niciun îngrăşământ chimic. Adică, nu vom scădea conţinutul de argilă din sol cu ajutorul îngrăşămintelor chimice. Singura modalitate de ameliorare a structurii pedologice a solului este diluarea acestuia cu gunoi de grajd sau cu alt tip de pământ fertil, cu conţinut mare de nisip fin.
    3. Am observat specialişti în marketing care îşi dau cu părerea despre calitatea solului. Dar vreun specialist agronom sau pedolog n-au găsit?
    4. Sulful deblochează azotul din sol? Greşit. Fosforul în exces blochează asimilarea azotului de către plante. Sulful duce la scăderea pH-ului, iar acest fapt favorizează creşterea conţinutului de fosfor asimilabil din sol. Scăderea conţinutului de fosfor favorizează creşterea absorbţiei azotului. O analiză agrochimică care ar scoate la iveală o supraaprovizionare a solului cu fosfor, ar sugera, pentru ca plantele să primească azotul necesar, acest element să fie administrat foliar. Fosforul are mobilitate redusă în sol, iar la pH mai mare de 8, asimilarea lui de către plante poate scădea considerabil, el acumulându-se în sol, blocând astfel azotul.
    5. Un sol fertil îţi aduce producţii mai mari doar dacă are apă suficientă şi la timp şi dacă nu se administrează îngrăşăminte chimice după ureche, fără analize agrochimice şi fără planuri de fertilizare specifice fiecărei culturi.
    6. Un amestec de sulfat de calciu şi carbonat de calciu nu este un îngrăşământ, ci un amendament menit să scadă sodiul schimbabil din sol, element foarte toxic pentru plante. Dar, pentru ca reacţiile de scoatere din sistem ale sodiului schimbabil să aibă loc, trebuie ca să fie apă din belşug. Apa în exces trebuie drenată şi eliminată din sol.
    7. Dna reporter, cine v-a spus că aplicarea calciului şi mai ales fără analize chimice, poate duce la îmbunătăţirea conţinutului de humus din sol? Humusul este un produs complex care se formează în decursul a câtorva sute de ani. De asemenea, flora microbiană benefică din sol nu se reface datorită acestui amendament. Frecţie la picior de lemn.
    8. Domnişoara specialistă în marketing ne spune că structura solului poate fi îmbunătăţită cu un amendament. Niciodată. Praf de marketing.
    9. Auzi exprimare de la cineva care se crede specialist în agricultură : "a încercat să folosească cantităţi din ce în ce mai mari de NPK, dar fără rezultate". Normal. Acolo unde nu e cap, vai de buzunare.
    10. "Specialistul" în vânzări explică cum calciprilul salvează flora microbiană din sol, argumentând că Ionuţ a achiziţionat din timp calcipril.
    Se vede din dronă că Ionuţ este pe lângă subiecte, deoarece nu are niciun punct de vedere şi înghite tot ce-i spun specialiştii în vânzări. Ionuţ ar trebui să apeleze la specialişti în agrochimie şi pedologie de la OSPA Olt.