Viroza, gripa sau infectia cu COVID la copii

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 24 січ 2021
  • Sezonul rece este cunoscut pentru virozele respiratorii, iar în contextul pandemiei acestea nu au luat o pauză. Părinții sunt îngrijorați încă din luna martie și ajung deseori la camera de urgență din cauza unei febre a celor mici, care apare într-un context acut infecțios. Acesta poate fi reprezentat de o viroză, o gripă cauzată de virusul Influenza sau poate fi un proces infecțios dat de noul coronavirus.
    Aceste aspecte trebuie evaluate în momentul în care părintele se prezintă fizic cu copilul la cabinet sau prin intermediul consultațiilor online. În cadrul consultațiilor online părinții au posibilitatea de a discuta cu medici, care pun întrebări țintite și evaluează contextul epidemiologic și starea de sănătate a copilului. Dr. Nicoleta Chiriță, medic specialist pediatrie în cadrul Hyperclinicii MedLife Favorit, le recomandă părinților să acorde atenție la debutul simptomelor, dacă apar brusc sau treptat, dacă starea de conștiență a copilului se păstrează, dacă respiră greu, dacă cei mici se confruntă cu febra. În funcție de acestea se poate lua hotărârea dacă este vorba despre o simplă viroză respiratorie, o gripă sau infecția cu noul coronavirus.
    Este necesar ca în această perioadă părinții să primească încredere, să nu fie panicați și roagă părinții ca în prima zi de febră a celor mici să sune medicul pentru a putea face o evaluare a stării de sănătate. În prima zi de febră se administrează antitermice, iar panica intervine în momentul în care ascensiunea termică este bruscă, nu scade între intervalele de administrare a medicamentelor, Dr. Nicoleta Chiriță le recomandă părinților să se adreseze medicului.
    Grupa de vârstă 0-3 luni este foarte importantă, iar Dr. Nicoleta Chiriță spune că părinții trebuie să contacteze medicul de la primul episod de febră. În cazul copiilor de peste o lună se pot administra preparatele cu Paracetamol acasă, dar este necesară contactarea medicului deoarece orice patologie însoțită de febră, în special respiratorie, poate fi gestionată doar prin intermediul unei consultații fizice, la spital. La această categorie de vârstă o simplă rinoree, o respirație greoaie și un hârâit în piept, pot ascunde cauze bacteriene sau virale complicate precum pneumoniile. Este o categorie de vârstă la care părinții nu trebuie să administreze un tratament acasă, fără să fi consultat un medic în prealabil.
    Copiii mai mari pot acuza dureri de gât, de cap, ce pot fi cauzate de infecțiile respiratorii, iar simptomele complicate au nevoie de o evaluare prin consult. În funcție de simptomele pe care părinții le povestesc, medicul recomandă administrarea anumitor tratamente, hidratarea copilului și un regim alimentar adecvat. Le recomandă aerisirea încăperii în care stau cei mici și să îi supravegheze pentru a observa dacă pe parcursul a 24 de ore lucrurile se îmbunătățesc sau se agravează.
    Chiriță Nicoleta, medic specialist pediatrie - medlife.ro/medic-chirita-nico...
    Specialitate - medlife.ro/pediatrie
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ •