Keşif Tv - Türkiye'nin Kaleleri 2. Bölüm

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 3 жов 2024
  • Kanala Abone Olmak İçin - bit.ly/kesiftv
    #kesiftv
    Türkiye'nin Kaleleri 2. Bölüm
    1- DİVRİĞİ KALESİ - SİVAS
    Çaltı Çayı'na bakan yamaçta kayalık arazinin üzerinde bulunan Divriği Kalesi'nin günümüze ulaşabilen hali Mengücekoğulları Dönemi'ne aittir. Kalenin bu dönemdeki yapımını belirten iki satırlık yazıt kapı üzerinde bulunmaktadır. Kale kesme taştan, iç ve dış olmak üzere iki bölümdür.
    Günümüze yalnızca dış kaleye ait surların bir bölümü gelebilmiştir. Anıtsal Aslanlı Burç buradadır. Bu burç 10 metrelik cephe üzerinden 8 metre yükseltilmiştir. Aslanlı Burç'tan kuzeye doğru devam eden düz bir çizgi üzerindeki iç kale surları, birkaç tane burç ayağı ve beden duvarlarının bir kısmının temelleri dışında tamamen yıkılmıştır. Temelinden burcuna kadar otantik bir Türk Kalesi olması bakımından önemli bir eserdir.
    2- KÜTAHYA KALESİ
    Tarih boyunca birçok önemli medeniyete kucak açmış Kütahya’da geçmişin, bugünün ve geleceğin en heybetli şahidi Kütahya Kalesi'dir.
    Halk arasında Hisar olarak bilinen Kütahya Kalesi ilk olarak Bizanslılar tarafından M.S. 5. yüzyılda inşa edilmiştir.
    Antik dönemlerden beri iskân edilen Kütahya Kalesi 5'inci yüzyılda Bizanslıların yaptırdığı surlarla ve Selçuklular, Germiyanoğulları ve Osmanlılar tarafından yapılan onarım ve eklerle güçlendirilmiştir. Yukarı, iç ve aşağı kale olmak üzere üç bölümden oluşan kalenin sık yerleştirilmiş burçları, moloz-kesme taş karışımı ile tuğla sıralardan oluşmaktadır.
    3- MALAZGİRT KALESİ
    Malazgirt Kalesi, Muş il merkezine yaklaşık olarak 137 kilometre uzaklıkta Malazgirt ilçesindedir. İlk yapım tarihi bilinmeyen kalenin Urartular döneminden kaldığı rivayetleri vardır. Kale gerek İslamiyet’in ilk döneminde gerekse Bizanslar zamanında bir çok savaşa sahne olmuştur.
    Malazgirt Kalesinin yapımında Horasan harcı ve siyah taşlar kullanılmıştır. Malazgirt kalesinin eski ismi Berber kalesi olarak bilinir. Malazgirt meydan savaşından sonra bu ismi almıştır. Malazgirt zaferinden sonra kale Türk hakimiyetine girmiştir.
    4- OSMANCIK KANDİBER KALESİ
    Çorum’un Osmancık ilçesinde Kızılırmak'ın kuzeyinde doğu-batı yönünde bulunan Osmancık kalesi 275 m. yüksekliğinde doğal bir kayanın üzerinde yapılmıştır. Kandiber Kalesi ismi ile de tanınan kalenin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı kesin olmamakla beraber bugünki kalenin Selçuklular zamanına ait olduğu sanılmaktadır.
    5- TRABZON KALESİ
    Trabzon Kalesi, Trabzon merkezinde, şehrin en yüksek kesimindeki olup, Trabzon’da günümüze en iyi durumda ulaşabilen eserlerin başında gelmektedir. Deniz kıyısından başlayarak şehrin arkasındaki tepelere kadar uzanan Trabzon kalesi, Bizans Çağı’na ait eski temeller üzerinde yükselmiştir. Yukarı Hisar, Orta Hisar ve Aşağı Hisar olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelen kale, eski anıtlardan toplanan taşlardan yapılmıştır. Yukarı Hisar’ın 300 m Kuzeyindeki tiyatrodan ise hiçbir kalıntı günümüze ulaşamamıştır.
    KEŞİF TV
    Genel Açıklama - Ülkeni-şehrini keşfet ve tanıt...
    Tarihi-turistik mekanlar, antik kentler, camiler, kiliseler, sinagoglar, müzeler, Unesco dünya kültür mirası ve diğer ilgi çekici yerler belgesel tadında...
    Anafor Tv UA-cam Kanalları
    Anafor Tv - bit.ly/anafortv
    Temel Dursun Tv - bit.ly/Temel-Du...
    Keşif Tv - bit.ly/kesiftv
    Hümtirik Tv - bit.ly/humtiriktv

КОМЕНТАРІ •