Aristotel are mere. Ce categorie de obiecte are Aristotel?
Вставка
- Опубліковано 11 лют 2025
- Despre Categoriile lui Aristotel. Si implicit gramatica...
Se zice că nu e frumos să pui etichete. Totuși Aristotel a făcut-o. Am povestit data trecută despre silogismele lui Aristotel și apariția logicii moderne.
Ei și silogismele sunt făcute din propoziții. Propozițiile reflectă realitatea din jur. Și Aristotel stătea și observa realitatea din jur. Calul aleargă, Vântul suflă ușor, Omul ară câmpul, Femeia spală rufe la râu. Realități certe pe care le exprimâm în propoziții formate din cuvinte. Acum Aristotel voia sa instrumentalizele cuvintele astea în folosul rațiunii și al adevărului. Voia să vadă ce poate face fiecare cuvânt și cum pot fi ele folosite pentru a raționa corect. Cuvintele disparate... Cal, aleargă, Vânt, suflu, ușor,om, arătură, câmp, femeie , spalat, râu....fiecare cuvânt semnifică ceva în sine dar parcă are o altă funcție atunci când îl folosim în propoziție. Fiecare cuvânt poate deveni mai multe chestii. Și cum era pus pe categorisit tot, au apărut Categoriile. Toate lucrurile luate separat le-a încadrat în una din aceste 1+9 categorii. Toate Lucrurile din jur pot categorisite așa:
Substanță,
Cantitate, Calitate, Relația, Loc, Timp, Poziție, Posesie, Acțiune, Pasiune.
Cat 1b25-27
Pe de-o parte Substanța. Ousia la greci. Cea mai importantă pentru că ea este subiectul despre care se vorbește. Despre ea vorbim când vorbim. Este obiectul gândurilor noastre.....Mihnea ai spus ca e subiectul și apoi că e obiectul....hotărăște-te. da știu...ambele....În filosofie și în logică limbajul nu e mereu cel colocvial și mai trebuie lucrat la asta. În fine substanța este ceea ce arătăm cu degetul și pe care punem mâna, tot ce există practic. Deci e o categorie pretty importantă.
Substanța la Aristotel e formată din 2 componente ce coexistă, materia și forma. Nu poate exista materie fără formă sau invers, nu-i așa? Poți să-ți imaginezi ceva fără formă, sau poți să-ți imaginezi o formă care nu e din nimic? Nu. Mai mult, Esența lucrurilor, concept foarte important în ontologia lui Aristotel....a tuturor de fapt pe parcursul istoriei filosofiei, o să vedeți că toată lumea, toți gânditorii s-au dat de ceasul morții să dibuiască care este esența lucrurilor...ei bine la Aristotel e chiar Substanța. Esența substanței Cal este condiția sa de cal, ceea ce îl face cal și nu capră sau piatră sau smartphone. Căloșenia sa. Cal-itatea de cal. Arată ca un cal, se poartă ca un cal deci e cal. Esența cuțitului este că e ascuțit și taie, a cănii este că ține lichide în ea. A ciocanului că bate cuie. Este funcția sa pe lume practic. Menirea sa. Este ceea ce îl face să fie ceea ce este. Este o proprietate fizică și se vede, nu ca la Platon, ceva transcedent hă hă în nu știu ce lume a ideilor. E aici. Esența este substanța. Calul poate să fie negru sau maro, rapid sau leneș, mare sau mic, viu sau mort, tot cal rămâne. Toate celelalte sunt calități accidentale. De altfel Aristotel chiar așa le-a numit. Accidentalele. Și sunt toate celelalte 9. Celelalte 9 sunt proprietăți, însușiri ale substanței, ce face substanța, cum se simte substanța, unde e substanța, când vine substanța, cât costă substanța, îți place substanța....
Cantitatea. Doi cai. Calitatea. Cal alb. Relația. Calul vecinului. Locul Calul la țară. Poziția. Calul stă în picioare. Posesia. Calul are potcoave. Acțiunea. Calul aleargă. Pasiunea. Calul este dresat.
Pasiunea la Aristotel se referă la cum este afectată substanța. Cum se acționează asupra ei mai degrabă decât la o stare emoțională.
Astea 9 sunt chestii spuse despre despre substanță, despre subiect, sau predicate despre subiect.
Și da. De aici vine cuvântul predicat. Să vă povestesc. Cuvântul grecesc Kategoria însemna a acuza și Aristotel l-a folosit în sensul de Calul este acuzat că aleargă, Femeia este acuzată că spală samd. Apoi în traducerea în latină din sec VI a lui Boetiu a devenit Predicamenta care însemna de fapt categorie în sensul actual. Și astfel avem cuvântul predicat. Adică ceva ce se spune despre un subiect. Sigur se vede că nu toate cuvintele de acolo sunt predicatele pe care le știm de la gramatică. Omul ară câmpul , Vântul suflă ușor, câmpul și ușor sunt complemente știm noi astăzi dar Aristotel nu voia atunci să facă gramatică ci doar să deslușească cum stau lucrurile. Prima gramatică va apărea la romani in sec I en. Dar vrând nevrând Aristotel a reușit sa devină și strămoșul gramaticii.
Bibliografie
Aristotel, Categorii, Editura Paideia, 2015
Fermemcator! Un deliciu!
Cred ca macar o normalizare a sunetului la editare / post-procesare ar fi in regula. Se aude prea incet iar ecoul produs de suprafetele vitroase nu vine in ajutorul nimanui (tehnic, nu este informatie redundanta, este zgomot). Iar un video de 5-10 minute cred ca este ok pentru a pastra atentia vie pentru majoritatea "lumii". O a 3-a observatie ar fi ca legarea temelor, asa cum erau vazute de filozofi de-a lungul timpului, de problemele si specificul lumii actuale ar putea ancora mai mult popor. Spre exemplu, in legatura cu perechea materie-forma, (ignorand sau nu evolutia acestei idei de-a lungul timpului in functie de timpul alocat sau de profunzimea subiectului), in fizica moderna inca nu intelem ce este informatia, ce vrea ea de la noi si de ce, pare-se, este intrinsec legata de timp (avem entropia din termodinamica, o entropie a sistemelor statistice si o entropie informationala).
In alta ordine de idei.... ieeeeeeee! filozofieeeee! Omule, nu ai idee cat de mult am asteptat asa ceva! Mii de subiecte grupate in sute de... hehe... categorii, zeci de mii de ore de discutii care mai de care mai antrenante si de nopti pierzatoare!
Si mai facand o data un shuffle la idei, cred ca in prezent ar trebui sa punem un accent mai mare pe logica si gandirea critica. Daca in trecut vorbitorul in public mai putea scapa cu basma... pardon, cu sofismul curat sub scuza retoricii, in prezent "weaponizarea" explicita a informatiei, inabilitatea in crestere de supravietui unui inot fortat in oceanul de informatie in paralel cu abilitatea in crestere a LLM (Large Language Models, pe scurt AI) de a pacali gandirea umana, fac din (re)cunoasterea erorilor de logica (logical falacies) si antrenarea in gandirea critica o conditie esentiala, cred, pentru orice om care sta cu IQ-ul de la medie in sus.
Cuvant spre incurajare. Stiu ca 10 minute de clip consuma probabil 1-2 ore din viata, in cel mai bun caz. Iar like-ul meu a adus un enorm 6.6% la totalul like-urilor. Motiv de dezumflare, as fi de acord cu asta. Chestia este ca filozofia este ca un aminoacid esential. Corpul nostru nu prea il produce si noi nu prea avem idee ca avem nevoie de asa ceva. Si daca in stiinta numita mancaristica apar tot felul de prieteni cu PhD sau nu care ne vorbesc despre alimentatia rationala, in filozofie avem mai putin noroc. Prostia nu doare, nu produce foame sau sete, nu-ti cad unghiile de la ea. Prin urmare speranta mea este sa continui seria asta de clipuri. Promitem ca vom da si noi mai departe. Iar daca timpul este adversar incrancenat, poate o asociere cu alti youtuberi echilibrati (Zaiafet imi vine in minte) ar fi o solutie pentru a creste volumul si calitatea tehnica a materialului.
Buna ziua .... Puteti sa-mi spuneti ceva despre ZEUS ....in afara de ce gasesc pe google ... mulțumesc
De acord. O sa fac o serie despre mitologia greaca in curand.
@@Noetica648 multumesc ...