Kanamaların damar içi yolla durdurulması (embolizasyon)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 5 лют 2025
  • KANAMALARIN DURDURULMASI (EMBOLİZASYON)
    EMBOLİZASYON İŞLEMİ İÇİN BİLGİLENDİRME (AYDINLATMA):
    Embolizasyon Nedir?
    Damar içine bazı maddeler, özel mekanik araçlar veya kişinin kendi pıhtılaşmış kanı verilerek oluşturulan damar tıkama işlemidir.
    Niçin Yapılır?
    Kanamayı durdurmak, doğumsal ya da sonradan gelişen bazı damarsal bozuklukları tedavi etmek, tümörlerin etkilerini azaltmak, istenmeyen bazı hastalıklı doku parçalarını ortadan kaldırmak için yapılır.
    Nasıl Yapılır?
    Önce anjiografi işlemi yapılır. Damarsal yapılar gösterilir ve embolizasyon yapılacak hedef damar yada damarlar belirlenir. Hedef damarlara kateter yerleştirip, embolizan madde(damar tıkayıcı madde) verilir. Kontrol anjiyografisi çekilir. Yeterli ise işlem bitirilir, değilse gerekli damarlar kateterize edilerek işlem tekrarlanır. Ortalama işlem 1 saat sürer
    Embolizasyon İşleminin Riskleri ve Komplikasyonları:
    İşlem sırasında yaşınıza ve mevcut sağlık durumunuza bağlı olarak aşağıdaki bazı riskler ve istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir
    1-Ağrı tedavi edilen bölgenin oksijensiz kalmasına bağlı olarak gelişir ve genellikle ağrı kesiciler ile kontrol altına alınabilir. Ağrı günlerce sürebilir ve hastanede yatarak tedavi gerektirebilir.
    2- Enfeksiyon: Apse, sepsis(%2)
    3- Embolizasyon alanında iskemi(%4)
    4- Hedef dışındaki bölge ya da organın kasıtsız embolizasyonla tıkanması(%3).
    5- Kanama
    6- Ölüm(%1)
    7-Kontrast madde reaksiyonları:
    a) Anafilaktoid reaksiyon: ciddi alerji benzeri reaksiyondur, ölüme yol açabilir.
    b) Solunum yollarında spazm ve ödem: solunum sıkıntısına yol açar.
    c)Hafif alerjik reaksiyonlar: aksırma, göz yaşarması, vücutta kızarıklık, ürtiker(kurdeşen).
    d) Enjeksiyon yapılan yerde sıcaklık hissi, ağrı.
    e) Bulantı, kusma.
    f) Böbrek yetmezliği.
    g) Kalp ritim bozuklukları.
    h) Epilepsi
    Embolizasyondan Önce Yapılması Gerekli İşlemler:
    1- İşlemden önce hasta en az 8 saat aç olmalıdır. İşlemden 8 saat önceye kadar sıvı alımı devam etmelidir. Bundan sonra sıvı alımı damar yoluyla yapılacaktır. Acil durumda bu şart aranmaz.
    2- İşlemden önce kanın pıhtılaşma özelliklerini gösteren hemostaz testleri (INR, APTT, fibrinojen, trombosit sayımı) ve kan ile bulaşan hastalıklar için (Hbs, HIV ve HCV) testler yapılmış olmalıdır. Hemostaz testleri istenilen seviyede değilse pıhtılaşmayı önleyen ilaçların alımının kesilmesi ve uygun tedavi verilmesi gerekir. Oral antikoagülan ilaç kullanan hastalar işlemden 3-4 gün önce ilaçlarını kesmelidirler.
    3- Kullanılan kontrast madde böbrek hasarı oluşturabileceğinden BUN, kreatinin testleri de yapılmış olmalıdır.
    4- İşlem öncesinde hastanın sürekli kullandığı kalp ve tansiyon ilaçları gibi ilaçları almasına devam etmelidir. Hasta ilaçlarını sabahları alıyorsa az bir miktar suyla içmelidir.
    5- Şeker hastası olanlar şeker hastalığı ile ilgili kan şekeri düşürücü ilaçları, aç kaldıkları için almamalıdırlar. Şeker düşürücü olarak metformin(glucophage) kullanan hastalar mutlaka durumu doktoruna bildirmeli, bu ilaç işlemden önce ve sonra 48 saat kullanılmamalıdır.
    6- Bazı embolizasyon işlemleri öncesi damardan veya kalçadan koruyucu antibiyotik yapılabilir.
    7- İşlem öncesi radyoloji servisine indirilmeden önce ya da işlem öncesi paranteral (damardan veya kas içerisine)sakinleştirici veya gerekirse diğer ilaçlar verilir. Sakinleştirici sizi rahatlatacak, uyuklamaya neden olmasına rağmen muhtemelen işlem sırasında uyanık olacaksınız.
    Embolizasyondan Sonra Yapılması Gerekli İşlemler:
    İşlem bittikten sonra giriş yeri el ile basılarak kanama durdurulacaktır. Kanama durdurulduktan sonra tekrar kanama olmaması için, giriş yeri üzerine kum torbası konacaktır.
    Hasta işlem sonrası en az 4 saat yatakta yatacaktır ve bacağını bükmeden düz olarak yatacaktır. Bu süre zarfında ihtiyaçları için kalkmayacaktır. İşlemden sonra aksi söylenmedikçe yemek yenilebilir. Kontrast maddenin bazı yan etkilerinin oluşmaması için bol miktarda sıvı alımı faydalı olacaktır. Hasta bir süre hastanede gözlem altında tutulacaktır.
    Prof.Dr.Fahrettin Küçükay ESOGÜ Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji bölümü Kat 0
    ESOGÜ Meşelik Yerleşkesi 26480 ESKİŞEHİR 0 222 239 29 79 dan 2860
    Tıbbi Dokümantasyon- Danışman- Sekreterlik:
    Tülay Başal
    0531 9040389
    0530 8205854
    Girişimsel radyoloji sekreterlik
    0 222 2392979 /dan 2860

КОМЕНТАРІ • 5

  • @AzizKök-f3w
    @AzizKök-f3w Рік тому +1

    Hocam aydınlatıcı bilgileriniz tane tane net ayrıntılı olarak özenle hazırladığınız video ve emekleriniz sonzuz teşekürlerimi sunar sağlık esenlik ve başarılarınızın devamını dilerim akciğerlerimden yaklasık 2.50 litre kanama yaşamış birisiyim 37 gün entübe 47 günlük hastanede tedavi edildim ve kalcada bası yarası ile taburcu edildim embolizasyon uygulandı saygılar ve sevgiler aziz kök

    • @cavid7795
      @cavid7795 2 місяці тому

      Selam.Abi damarı nasil kapattilar?

    • @AzizKök-f3w
      @AzizKök-f3w 4 дні тому

      ​@@cavid7795Cavit bey ilk andan itibaren komada olduğüm için raporda kullanılan malzeme kataterler yardımi ile yapıldıği kateterlerin marka ve ölçuleri verilmekte fakat tıkayıci madde belirtilmemiş kimyasal dolgu büyük ihtimal anjiyo yöntemi kasıktan değil belki sol bacak iç kısımdan girilerek yapıldı galiba o da raporda tam ayrınti yok 22 sayfa çok küçük yazılı bir rapor olmasına rağmen anjiyo yöntemi ile yani

    • @AzizKök-f3w
      @AzizKök-f3w 4 дні тому

      Kan olayı 1 litre kadar daha hastanede devam etti azar azar operasyondan sonrası yarım litre kadar

  • @AzizKök-f3w
    @AzizKök-f3w 4 дні тому

    Cavit bey yeni gördüm kusura bakmayın komaya girmiştim rapor 22sayfa olmasına rağmen işlem tam anlamıylada olsa ayrıntılarda tıkayıcı madelerle kapatılmış gözüküyor