TLP250

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 9 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 31

  •  8 місяців тому +3

    Anlaşılması zor bir konuya bukadar basit ve sade anlatım için ancak teşekkür edilir.

  • @byTTechInnovative
    @byTTechInnovative 7 місяців тому +1

    Esp 8266 dediğimiz kartı ve çalışma prensibini de anlatır mısınız. teşekkür ederim çok güzel izah etmişsiniz.

    • @DrTRonik
      @DrTRonik  7 місяців тому

      🙏Elimizden geldiğince basitleştirmeye çalışarak anlatmaya çalışıyoruz.
      Bir mcu / mcu kartı anlatabilmek gibi konuların kendisi pek basit olmadığından, anlatmak / anlamak için belirli bir seviyede alt yapı ve deneyim isteyebiliyor; dolayısı ile basite indirgemek zor olabiliyor. ESP8266 mcu bilgi sayfalarından en az olanı ~120 sayfaya yakın, ve yayınlanan update bilgi sayfa sürümleri dahi en az 30 sayfa tutuyor. Bu boyutta bir bilgiyi basite indirgemek için epey bir kırpmak gerekecek. 🧐

    • @byTTechInnovative
      @byTTechInnovative 7 місяців тому

      @@DrTRonik ön araştırmama göre arduino benzeri bir kartmış. Ben de elektronik mezunuyum da, bizim de hocamızın tasarladığı birçok giriş çıkış rs232 vs portu bulunan bir deney kartımız vardı. haklısınız ayrıca bir video serisi olabilecek birşeymiş. ben de sadece mosfet sürücü mü diye merak etmiştim. ama birçok farklı uygulama senaryosu varmış. tekrar teşekkürler.

  • @20.hasaneski
    @20.hasaneski 8 місяців тому +1

    Süper anlatım teşekkürler

  • @optymys
    @optymys 8 місяців тому +1

    Emeğinize sağlık 👍🏻

  • @hasantamer9199
    @hasantamer9199 6 місяців тому +1

    süper

  • @volkanyolcubal
    @volkanyolcubal 8 місяців тому +2

    emeğinize sağlık ❤

  • @LogicMathh
    @LogicMathh 8 місяців тому +1

    Eline sağlık.

  •  8 місяців тому +1

    Elinize saglik, ama bunu yapmak yerine logic level bir mosfet kullansak daha iyi olmazmi? Node mcu uzerinde de 2 pin isgal edilmiş oldu. Logic level kullanamayacagimiz yerde mantikli olabilirdi. Ancak 2 pin isgal etmesi kotu olmuş

    •  8 місяців тому +1

      Belki yanlış anlatmış olabilirim. Neden böyle bir video var demek değil yorumum. Demek istediğim MCU lar için LogicLevel Mosfet kullanmak mı yoksa bu yöntemmi daha uygun olur. Pin sayısının kısıtlı olması büyük dezavantaj gibi geldi bana.

    • @DrTRonik
      @DrTRonik  8 місяців тому +1

      Merhabalar,
      Eğer projeniz için uygunsa elbette logic mosfetler daha ideal.
      Ancak bazı durumlarda kullanmak istediğiniz logic mosfet özellikleri, projeniz için uygun olmayabiliyor.
      Örneğin yaklaşık max değerleri:
      AOD514: 30V
      irlz34: 55V
      irlz44: 55V ...
      olan ve sıklıkla kullanılan logic mosfetlerin volt değerleri, bir inverterli klima DC kontrol devresi için uygun olamayabiliyor. Uygun olsa da piyasa koşullarında temin edilmesi güç olabiliyor. Zaman içerisinde satın alma, onarım, servis veya sürdürülebilirlik maliyetleri daha yüksek olabiliyor.
      Veya yüksek frekanslı anahtarlamalı devrelerde, mosfet empedans / kapasitans değerleri (Crss, Ciss, Coss / Miller efekti gibi) nedeni ile verimli olamayabiliyor.
      Bir diğer kısıtlama da kullanılan mcu logic değeri... 1.8V luk logic değere sahip bir mcu ile mosfet kullanmak istediğinizde, mosfet driver kullanmak, mosfetten yüksek verim almanızı sağlıyor.
      Devre tasarımınızda mcu dan tek pin kullanmanız yeterli veya arayüz anahtarlama entegresi de kullanmak mümkün...

    •  8 місяців тому +1

      @@DrTRonik Teşekkürler örnekler için.

    •  8 місяців тому

      2 pin işgal etmesinden kastınız nedir bende onu anlamadım. Sonuçta gate ye bağlayacağınız pini optoya bağlıyorsunuz. İkinci pin nedir?

    •  8 місяців тому

      Açmak için 1 pin. Kapatmak için 2. Bir pin var şemada

  •  8 місяців тому +2

    Bir konu ancak bukadar basit şekilde anlaşılabilir hale getirilir di. 🫶😊

    • @DrTRonik
      @DrTRonik  8 місяців тому

      🙏
      Dilimiz döndüğünce...

  • @aliemlek
    @aliemlek 7 місяців тому +1

    👍👍👍

  • @muratkilic3197
    @muratkilic3197 8 місяців тому +1

    🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉🎉

  • @ismailsinapli
    @ismailsinapli 3 місяці тому

    Selam kanali gezinirken buldum, güç elektroniği ile ugrasiyorum.
    Vfd 3fazli motor suruculerinde sik kullanilan gate driverlar tlp 250,tlp700/TLp 5701 /vo3120 cokca kullanıyoruz.
    Gate driverlarin hi cikisi ipm modulun gu ,gv,gw/gx,gy,gz pinlerine bagli anlamadihim konu optolarin girisine lojik sinyal geldiginde low side hide side olayini h köprüsü topolojisindeki gibi igbt anahtarlamayi nasil yapabiliyor ,optonun lojik girisine spwm palsine ve duty cycle bagli olarak mi?sizde biliyorsunuz ki igbt modulde 6tane mosfet var .
    Bu soruma cevap arıyorum.

  • @ogztnr5581
    @ogztnr5581 8 місяців тому

    Mosfet tam acilmadigi icin voltaj düşüşü oluyor dediniz...Mosfetler zaten sürülürken istedigimiz miktarda acilip kapanmazlar mi . örneğin yarim actigimiz voltaj düşüşü mu olucak.yoksa yanlis mi anladim.istedigimiz pwm i gonderebilmemiz icin tam acilmali seklinde mi anlamaliyim

    • @DrTRonik
      @DrTRonik  8 місяців тому

      Aslında osiloskop ile örnek devreler yapabilseydik daha anlaşılır olurdu, yine de açıklamaya çalışalım:
      Bu video örneğindeki gibi bir N kanal mosfet, iletime geçebilmek için gate pini üzerinden voltaj beslemesine ihtiyaç duyar. İletime geçebildiği _en düşük_ gate voltajı: *_Gate Threshold Gerilimi_* Vgs/th yani gate üzerinden mosfetin D/S arasının ancak açılmaya başladığı voltaj değeri. Bu değer IRF530 için 2/4V arası. Gate pinine bu Vgs/th voltajını uyguladığımızda, mosfet, _sadece açılmaya_ başlar, ama iç direnç değeri olan Rds değeri, bu eşik gate değerinde yüksektir ve mosfet; drain source arası yüksek olan bu direnç nedeni ile üzerinden akım geçmesine direnç gösterir ve ısınır. Yükün durumuna göre de ısrar edilirse bir süre sonra görevini yapamaz / yanar.
      Bilgi sayfalarında ayrıca mosfetin D/S arasının en az olduğu direnç olan Rds(on) parametresinin yanında "test condition" ya da benzeri bir ifade ile hangi Vgs değerinde, bu Rds(on) değerinin elde edildiği belirtilir. Örneğin bu değer IRF530 için 10V.
      Pratikte, bu mosfete eşik değeri olan Vgs/th: 4 volt ile tam açılma voltajı olan Vgs: 10 volt arasında bir gerilim, gate üzerinden verildiğinde iç direnci Rds, gate voltajı 10 volta yaklaştığında giderek düşeceğinden, bu mosfetin en verimli olacağı gate voltajı Vgs max (20V) değerini aşmayacak değerde ve > 10V olmalı. (Rds(on) en düşük Vgs=10V değerinde elde edildiği için). Bilgi sayfası Vgs grafiği üzerinden de görebiliyoruz.
      Şimdi PWM sinyali de göndersek, örneğin mosfete bağlı lambayı yarım açabilmek için (mosfeti değil) arduino uno ile %50 Duty Cycle değerinde pwm sinyali gönderdiğimizde, birim zamanın %50'sinde kart logic voltajı 5 volt, geriye kalan %50'sinde ise 0 volt vereceğimizden, ve bu 5V. , bu mosfetin tam açılmasına yetmeyeceğinden, eğer logic mosfet kullanmıyorsak, bir mosfet driver kullanmak, mosfetin ömrünü çok daha uzatacaktır.

    • @ogztnr5581
      @ogztnr5581 8 місяців тому +1

      @@DrTRonik değerli vaktinizi ayirip cevap yazdiginiz icin teşekkür ederim .mosfet datasheet okuma çok önemli ,detayli video yapsaniz keşke.yine de bir cok seyi anladim.arduino kodlarken herkes irf kullanirken bir hintlinin irL videosunda görünce nedemek oldugunu anladim ve hemen 100 adet siparis etmistim yillar once.baska bir bölümden mezunum ama elektronik acayip ilgimi cekiyor eksik olmayin emeginize sağlık