„În esență...” | Sociologul Vasile Cantarji, despre fenomenul „voturilor de la buton”
Вставка
- Опубліковано 9 лют 2025
- Sociologul Vasile Cantarji, de la Centrul sociologic CBS-AXA din Chișinău, vorbește la Europa Liberă despre fenomenul „voturilor de la buton” generat de „gruparea Șor”. Asta explică, în mare parte, discrepanțele dintre rezultatele sondajelor și rezultatele scrutinelor din 20 octombrie.
Sociologul Vasile Cantarji, de la Centrul sociologic CBS-AXA din Chișinău, vorbește la Europa Liberă despre fenomenul „voturilor de la buton” generat de „gruparea Șor”. Asta explică, în mare parte, discrepanțele dintre rezultatele sondajelor și rezultatele scrutinelor din 20 octombrie.
Vorbind pe tema distribuției voturilor printre cei 11 candidați din primul tur de scrutin, Cantarji observă că unii dintre ei au primit suport masiv din partea partidei Șor. În cursă au fost doi reprezentanți ai autonomiei - Alexandr Stoianoglo și Irina Vlah - dar pe locul doi în Găgăuzia s-a clasat fosta procuroare Victoria Furtună - „un succes remarcabil [...] imposibil de crezut”. Sociologul spune că în rezultatul analizelor sale a constatat că peste 40% din voturile obținute de Furtună au venit din Găgăuzia, Taraclia și Orhei, unde Șor, prin practici abuzive, a avut succese electorale anterior și unde administrațiile îi sunt docile.
Cu referire la bătălia din turul doi al alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, în care se vor confrunta pro-occidentala Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, susținut de formațiunea pro-rusă a socialiștilor, Vasile Cantarji anticipează o „luptă strânsă”, dar și o participare activă a votanților la cel puțin nivelul prezidențialelor de acum patru ani. S-ar putea să se repete situația din primul tur - în cazul plebiscitului constituțional - să nu putem dormi noaptea, să butonăm pe F5 pentru actualizarea rezultatelor, opinează sociologul Vasile Cantarji.
Alte chestiuni discutate în podcast
🔸Cum se explică discrepanța dintre datele sondajelor dinaintea alegerilor și rezultatele din 20 octombrie?
🔸Cât de mult pot sondajele să „adoarmă” vigilența actorilor politici, să-i dezorienteze sau să-i facă să calculeze greșit?
🔸Cine a fost mai abil în mobilizarea electoratului: partida pro-vest sau partida pro-est și ce rol au jucat în ecuația electorală „nehotărâții”? Unde au ajuns voturile acestora?
🔸Ce spune felul în care s-au împărțit voturile în cazul celor 11 pretendenți la postul de președinte al R. Moldova?
🔸Cât de mult Maia Sandu și-a crescut numărul de voturi pe seama referendumului pe care l-a inițiat?
🔸Cum se explică faptul că Alexandr Stoianoglo a luat cu circa 10% mai mult decât arătau sondajele?
🔸Explicații despre votul venit din regiunea separatistă transnistreană și din Diaspora - pro și contra în plebiscitul constituțional.
🔸Ce efecte au produs îndemnurile unor actori politici fie de a boicota referendumul, fie de a vota contra?
🔸Cum se explică că pentru pro-europeana Maia Sandu au votat aproape 657 de mii de alegători, iar pentru opțiunea DA de la referendum puțin peste 750 mii de votanți. 100 de mii de pro-europeni au votat contra pro-europenei Maia Sandu?
🔸Cine dintre cei doi concurenți din turul doi este mai avantajat în sensul mobilizării electoratului pentru turul doi? Ce rol va juca diaspora și ce prezență la vot ar putea fi înregistrată?
🔸Turul doi va însemna, de fapt, o bătălie între Est și Vest. În ce parte va înclina balanța?
Podcastul poate fi ascultat pe site-ul nostru ( bit.ly/3LjJGXZ , dar și pe următoarele platforme:
👉 Apple Podcasts: bit.ly/3WLH0WQ
👉 Spotify: open.spotify.com/
👉 UA-cam: bit.ly/3GqnJVF
***
✔️ Abonați-vă la Europa Liberă pe rețele sociale:
Facebook - / europalibera.org
Instagram - / europalibera
Odnoklassniki - ok.ru/group/52...
🌐 Accesați site-ul nostru pentru cele mai proaspete știri și reportaje - moldova.europa...
📜 Ne bucurăm că participați la dezbaterile noastre și scrieți comentarii, dar vă rugăm să respectați câteva reguli:
1. Nu vrem să limităm în nici un fel libertatea de gândire și exprimare, dar ne rezervăm dreptul de a șterge din forum afirmații care pot avea consecințe juridice, care sunt defăimătoare, obscene, indecente, abuzive, violente, pornografice, amenințătoare, discriminatoare, care îndeamnă la ură sau sunt ilegale.
2. Forumul de dezbateri nu poate fi utilizat în scopuri comerciale.
3. Nu postați, cu bună știință, nici un material care ar putea reprezenta o încălcare a dreptului de autor.
4. Comentariile trebuie să fie, în cea mai mare parte, în limba română și rusă.
După turul doi, rezultatele vor fi într - adevăr actualizate, StoIanoglo va primi 60%, iar Sandu-40%.
Totuși, s-a dovedit a fi destul de semnificativ, având în vedere cât de insistent au fost chemări pentru a veni la referendum, multă publicitate, călătoriile personale ale lui Sandu în alte țări, dar până la urmă, ce, diferența este mai mică decât un procent. ? Eșec total.
Au venit voturile din diaspora 😂😂😂😂