Türkiye'den Bir Öğretmen Okutman veya Öğretim Görevlisi Yurtdışında Nasıl Görevlendirilir - BÖLÜM 2

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 22 січ 2025

КОМЕНТАРІ • 35

  • @mehmetakifylmaz9838
    @mehmetakifylmaz9838 2 роки тому +1

    Başlık yanlış. “Su şırıltısı” olmalıydı

  • @asluysal4166
    @asluysal4166 Рік тому

    Fondaki su sesi dinlemeyi çok zorlaştırıyor.

  • @muhammedburakbulbul233
    @muhammedburakbulbul233 5 років тому +1

    Emeğinize sağlık

  • @yaren6966
    @yaren6966 3 роки тому +1

    hocam merhaba. ben, ege üniversitesinden sosyal bilgiler ögretmeni olarak mezun olacağım. Almanya'da mesleğimi yapabilmek için tekrardan bölümümle alakalı okumam gerekiyor mu? yoksa sadece c2 dil sertifikamı aldıktan sonra öğretmen olarak çalışabilir miyim?

    • @digdemezgi
      @digdemezgi  3 роки тому

      Merhaba, branşınızın tam karşılığını bilmiyorum ama burada öğretmenlik yapmak için ikinci bir branş daha okumanız gerekiyor. Onun için denklik için diplomanızı ilgili kuruma gönderip (her eyalet için ayrı) daha sonra onlar sizi yönlendiriyorlar. Dilerseniz bu işlemi Türkiye'den de yapabilirsiniz.
      anabin.kmk.org/anabin.html
      bu link size yardımcı olacaktır. Başarılar..

  • @ot2078
    @ot2078 2 роки тому +2

    Doğanın sesini dinledik sayenizde 😬 arada da sizin fısıltılarınız var

  • @adsadanademirspor7848
    @adsadanademirspor7848 3 роки тому

    Hocam selamlar ben ünv okuyorum formasyon alıyorum bir sunumum var 5 dakikalık bir video çekermisiniz yurt dışı tecrübesi ile ilgili kabul ederseniz numaramı yazarım hocam şimdiden çok teşekkürler

    • @digdemezgi
      @digdemezgi  3 роки тому

      Ezgi ile şu an ayrı şehirlerdeyiz o sebeple uzun süredir çekim yapamıyoruz

  • @asifyt5913
    @asifyt5913 5 років тому +1

    Ben cografya öretmeniyim. Almanca bilirsem kabul edərlermi.Azerbaycanda yaşıyorum

    • @digdemezgi
      @digdemezgi  5 років тому +1

      Anadil seviyesinde Almanca bilgisi şart. Ayrıca bizdeki gibi tek branş ile mezun olduysanız burada bir branş daha okumanız gerekiyor, 1 yıl gibi bir süre.

  • @Kara-et1yu
    @Kara-et1yu 4 роки тому

    Merhaba Türkiyede beden eğitimi ve spor öğretmenliğinden yeni mezun oldum 22 yaşındayım devlette de özelde de çalışmıyorum gösterebileceğim 5 yıllık bir deneyim olmadığı için gelemez miyim ? . Tek branşım var. Gerekirse Almanya'ya gelip 2.branşı okumam ne kadar sürer çünkü üniversitelerin 5 yıl olduğunu duydum cevap verirseniz teşekkür ederim.

    • @digdemezgi
      @digdemezgi  3 роки тому

      Benim geldiğim şekilde gelebilmeniz için devlet memuru olmanız gerekiyor, ve 5 yıl görev yapmış olma zorunluluğu var. Yan branş yaklaşık 2 yıl sürüyor. Eksik olan dersleri tamamlıyorsunuz, yeniden okumanıza gerek yok. Bunun için üniversitelere başvuru yapabilirsiniz, onlar size ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi vereceklerdir. B2 ya da C1 seviyesinde almanca sertifikası isteyeceklerdir. Tüm belgeleri tamamlayıp kabul aldıktan sonra öğrenci vizesi ile buraya gelebilrisiniz.

  • @muhammeduzun2392
    @muhammeduzun2392 5 років тому

    Diğdem hanım MEB yurtdışı öğretmenlikte Almanya için özel eğitim kadrosu açılmıyor sizce ileriki senelerde bu değişir mi?

    • @digdemezgi
      @digdemezgi  5 років тому

      Bu konuda nasıl bir mantık ile hareket ediliyor hiç bilmiyorum. Ama ihtiyaç doğrultusunda değişiklikler yapılabiliyor. Konsolosluk bünyesindeki eğitim ataşeliklerinden fikir alınabiliyor zaman zaman (sayı ve branş anlamında).. Ama şunu söyleyebilirim görevlendirilen hiç bir öğretmen kendi branşında derse girmiyor, herkes Türkçe ve Türk Kültürü öğretmeni burada. O sebeple değişiklikler olası. Bakanlığa mail atabilirsiniz konu ile ilgili, belki dikkate alınır.

  • @semuk9463
    @semuk9463 4 роки тому

    Çok sekersiniz😊 benim bir sorum olacakti:.Oraya gelen(herhangi bir sehrine) bir anne öğretmen okuldayken 20li yaşlardaki otizmli oğlunu bırakabileceği bir kurum vs var mı acaba? Cevaplarsanız cok ama cok sevinirim❣

    • @digdemezgi
      @digdemezgi  3 роки тому +1

      Teşekkür ederiz. Mutlaka vardır diye düşünüyorum, çünkü bu tip konularda Almanya'da çok fazla imkan söz konusu. Ama yine de detaylı araştırmak lazım benim bu konuda bir deneyimim olmadı ama duyumlarım bu şekilde :)

    • @semuk9463
      @semuk9463 3 роки тому

      @@digdemezgi duyunca paylasirsaniz cook sevinirim

  • @ergunburakyucel
    @ergunburakyucel 5 років тому

    Merhaba, bilgilendirme için teşekkürler. Türkiye’de özelde çalışan bir matematik öğretmeniyim. Almanya’da iyi bir İngilizce dil seviyem ile özelde mesleğimi ne derecede sürdürebilirim(İng. eğitim veren özel okul, Türk Okulları vb.). Yine bir branş daha okuma gerekliliği tüm okullarda geçerli mi? Evet ise hangi alanda okumam matematik alanı için daha fazla yardımcı olacaktır. Yönlendirmelerinizi ve bilgi alabileceğim yerleri tavsiye ederseniz sevinirim.
    Umarım hedeflerinize ulaşırsınız. Başarılar dilerim

    • @digdemezgi
      @digdemezgi  5 років тому +1

      İlginiz için teşekkür ederim öncelikle. Almanya'daki özel okullar hakkında çok fazla bilgi sahibi değilim, ama sayılarının çok fazla olmadığını biliyorum. Çünkü benim gibi gelen öğretmen arkadaşlardan kalmayı düşünenlerin hepsi yan branş okumayı planlıyorlar. Ancak şöyle bir durum var Almanya'da her eyaletin eğitim sistemi farklı, detaylı araştırma yapmak gerekir, çok farklı uygulamalar olabiliyor bölgeden bölgeye. Yan branş okumayı düşünen arkadaşlar coğrafya, etik ve İslam alanlarını düşünüyorlar çoğunlukla.
      www.sabah.com.tr/yazarlar/perspektif/zeliha-eliacik/2020/01/25/turk-alman-iliskilerinde-mutekabiliyet-ilkesinin-son-ornegi-turk-okullari
      Linki tıklarsanız yeni bir gelişme de söz konusu.
      Size de başarılar..

    • @ergunburakyucel
      @ergunburakyucel 5 років тому

      Sağ olun Didem hanım Türk okulu için beklemek oldukça uzun sürebilir:) Yan branşı belirlediğinizde veya herhangi bir gelişme olduğunda paylaşımda bulunursanız sevinirim. Takipteyim, iyi çalışmalar

    • @digdemezgi
      @digdemezgi  5 років тому +1

      @@ergunburakyucel Teşekkür ederim, gelişmelerden mutlaka haberdar ederiz..

  • @emirhandemirhan6973
    @emirhandemirhan6973 4 роки тому

    Öncelikle bilgiler için teşekkürler sayın hocam. Ben devlette çalışıyorum.ilköğretim matematik öğretmeniyim.Bu sene 5.senem bitti ve 2021 için başvuru yapacağım.A2 seviyesinde Almanca biliyorum bunu 1 senede B1 yaparım diye düşünüyorum.
    1)Almanya için B1 seviyesinde Almanca bilmem yeterli mi yoksa İngilizce de bilmeli miyim ?
    2)Branşım matematik olmasına rağmen Türkçeden başvuru yapabilir miyim ?( Malum Türkçeden alım çok)
    Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim

    • @006nakamura
      @006nakamura 4 роки тому +1

      1) B1 veya B2, yahut (Almanca veya İngilizce) YÖKDİL/YDS'den 50 puan başvurunuz için yeterli olacaktır. Şimdi Almanya için önünüzde iki seçenek oluyor:
      ilki İngilizce dil belgesi ile başvuru: ingilizce dil belgesi ile mülakat hakkı elde etmek biraz zor zira ingilizceyi tüm branş öğretmenleri bilir :) bu da şansınızı zora sokuyor. (2020 yılı için bu gruptan 60 civarı kişi alındı)...mülakatta yine rakiple çok olduğunda çok yüksek yapmanız gerek.
      ikincisi Almanca belgesi ile başvuru: Almanca dil belgesi ile başvuru yapmak daha avantajlı zira rakip çok az. (bu gruptan yanlış hatırlamıyorsam 120 civarı kişi alındı)
      ingilizceden rakip fazla olduğu için sınav taban puanı genelde 80 üzeridir. Şayet Almanca dil belgeniz varsa sınavdan 60 bile yaparsanız mülakata katılma ihtimaliniz yüksek. bu gruptan başvuru az olduğu için mülakatta katılan kişi sayısı az hatta bazen bu 100 kişilik kontenjan dolmadığı için ingilizce grubundan alınıp tamamlanıyor.
      2) Türki cumhuriyetler, Balkanlar ve Arabistan vs grubu için branşın ne ise ordan başvuru yapıp branşında ders veriyorsun (bu arada bu gruptaki ülkelerin çoğu dil belgesi istemiyor) Avrupa grubu (Almanya,Fransa,İng.,) için branşın ne olursa olsun orda vereceğin ders "TÜRK DİLİ VE TÜRK KÜLTÜRÜ'dür. Yani Türkçe'yi tercih falan etmiyorsun .
      Tüm bilgiler detaylı bir şekilde klavuzda yer alıyor.
      www.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2019_12/09174334_OYRETMEN_KILAVUZU.pdf

  • @isagunduz1667
    @isagunduz1667 5 років тому +1

    🙏👏

  • @Melek-wm1lg
    @Melek-wm1lg 5 років тому

    Merhaba ben okul öncesi öğretmenliği okuyorum. Bu bölümden mezun olduktan sonra Almanya'da öğretmenlik yapmak için anlattığınız şartlar geçerli mi? 😊

    • @digdemezgi
      @digdemezgi  5 років тому +1

      Okul öncesi için şartlar farklı olabilir, ben de çok net bilmiyorum. Ama burada okul öncesi öğretmenliği mezunu bir arkadaş var, şu an gönüllü hizmeti yapıyor. İlerleyen zamanlarda kendisinden bilgi alıp sizlere iletiriz..

    • @Melek-wm1lg
      @Melek-wm1lg 5 років тому

      @@digdemezgi Çok teşekkür ederim. Çok sevinirim bilgilerinizi paylaşırsanız 🙏😇

    • @goksen2127
      @goksen2127 4 роки тому

      bende çok merak ediyorum bu konuyu bir bilgi verebilir misiniz

  • @fc9573
    @fc9573 4 роки тому

    Ben yurt dışında tezli yüksek lisans yapmak istiyorum tezli yüksek lisans iki yil tecrübeden sayılıyor diye biliyorum üç yıilda iş deneyimim olsa kendi ülkemde alese girmeden devlet üniversitesinde öğretim görevlisi olabilirmiyim

    • @digdemezgi
      @digdemezgi  3 роки тому

      Merhaba, burada mı öğretim görevlisi olmak istiyorusunuz, Türkiye'de mi?

    • @fc9573
      @fc9573 3 роки тому

      @@digdemezgi türkiye de

    • @digdemezgi
      @digdemezgi  3 роки тому

      Elbette burada yaptığınız yüksek lisans ile öğretim görevlisi olarak başvuru yapabilirsiniz ama başvuru yapacağınız üniversitenin koşullarını öğrenmek gerekir. ALES master yapmak için girilen bir sınav ama yine de kesin bir bilgim yok bu konuda☺️

  • @goksuugurlu2121
    @goksuugurlu2121 5 років тому

    🙏🏻💛😊☕️

  • @muhammeduzun2392
    @muhammeduzun2392 5 років тому

    Merhaba Diğdem hanım bu faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.Ben Türkiye'de özel eğitim ögretmeniyim.MEB yurt dışı atama dışında Almanya'da özel eğitim öğretmeni olarak çalışabilir miyim?

    • @digdemezgi
      @digdemezgi  5 років тому +1

      Ben teşekkür ederim. Almanya'da sistem biraz farklı Türkiye' deki sistemden. Almanya'da öğretmenlik okuyan kişi mezun olunca iki branşla mezun oluyor bizden farklı olarak. O yüzden Türkiye'de herhangi bir üniversitede öğretmenlik okumuş bir kişi burada çalışabilmek için burada bir branş daha okuması gerekiyor. Ama elbette en önemlisi sosyal bilimler alanında çalışacak bir kişinin anadil seviyesinde Almanca dil seviyesine sahip olması şart. Örneğin bir mühendis Almanca B2 belgesi ile işe kabul alabilir, ama öğretmenlik branşı için bu çok mümkün değil. En mantıklı yol Meb yurtdışı atama ile buraya gelip o esnada gerekli şartları yerine getirmek sanırım.