Ce se întâmplă cu copiii cu autism atunci când cresc? Autismul în adolescență.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 лип 2022
  • În episodul din această săptămâna continuăm discuția cu Anca Dumitrescu, președintele Asociației Autism Voice, și abordăm un subiect care ne frământă pe mulți dintre noi.
    Atunci când ne gândim la autism, de cele mai multe ori, ne gândim la copii mici. Dar ce se întâmplă cu aceștia atunci când cresc?
    Cum se manifestă tulburarea de spectru autist în cazul copiilor cu vârste între 7 și 10 ani? Dar în cazul adolescenților?
    Pot aceștia să se adapteze și să se integreze în sistemul școlar de masă?
    1 din 2 copii cu autism își găsește locul în școlile de masă. Însă deseori pentru ei este un chin.
    Mulți specialiști din străinătate au concluzionat că, după vârsta de 12 ani, autismul se manifestă mai pregnant, datorită pubertății. Totodată, din experiența sa de peste 17 ani, Anca Dumitrescu a observat că 70% dintre adolescenții cu autism dezvoltă, pe lângă anxietate sau depresie, tulburarea obsesiv-compulsivă.
    Când este potrivit să întrerupem terapia ABA în cazul adolescenților? Și după ABA- ce urmează?
    Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care vom răspunde alături de Anca Dumitrescu- președintele asociației Autism Voice, primul specialist român acreditat internațional ABA.
    “Fără implicarea într-un program de terapie, simptomele autismului devin din ce în ce mai severe pe măsură ce copilul crește.”
    ____________________________________________________________
    Știi pe cineva care are nevoie de ajutor? Trimite-i acest link.
    Vrei să ne ajuți să ducem informația la cât mai mulți oameni? Un share ne va ajuta. Folosește #EuSiCopilulMeu, #AutismVoice.
    Nu uita să te abonezi pentru a fi la curent cu următoarele interviuri.
    Acest episod este oferit de către NN România și Autism Voice.
    www.autismvoice.ro

КОМЕНТАРІ • 29

  • @hetelvictor3935
    @hetelvictor3935 Рік тому +2

    Felicitări Anca ! Foarte frumos spus !

  • @danaeva6366
    @danaeva6366 Рік тому +13

    Nu ai bani, copilul e mâncat și marcat de societate.

  • @cristinaluca9779
    @cristinaluca9779 Рік тому +1

    Felicitari anca si emisiunei.va rog din suflet sa ma ajutati sa iau si eu legatura cu anca dumitrescu.va rog din suflet ajutaima sa dau de ia.am un copil de 7 ani cu autist.va multumesc

    • @autismvoice9237
      @autismvoice9237  Рік тому

      va rugam sa ne scrieti pe pagina noastra de facebook un mesaj si va indrumam de acolo.

  • @monimoni3196
    @monimoni3196 Рік тому +6

    Sunt curioasa de ce nu abordeaza nimeni subiectele din strainatate, cum ar fi faptul ca exista adulti autisti care au facut PTSD, sindrom de stres post traumatic in urma faptului ca au facut ABA in copilarie

    • @danielaid3202
      @danielaid3202 Рік тому

      Poate copiii ăștia cu o astfel de tulburare,sunt viitorul omenirii, ăla in care nu mai trebuie să fim sclavii societății.Cine impune regulile că trebuie să ne supunem permanent lor?

    • @damiantudose6870
      @damiantudose6870 Рік тому

      Exista asa ceva ???Copilul meu a refuzat brusc la 14 ani terapia .Uraste doar cand incerc sa il mai duc la terapie ,devine foarte agresiv .

    • @maria_s3731
      @maria_s3731 Рік тому

      @@damiantudose6870 terapie ABA din ce am auzit de la adulti autiști mai informați ca mine(și eu sunt autistic dar nu am făcut ABA) se bazează foarte mult spre a face copilul cat mai neurotipic învățându-i sa mascheze cat de mult pot ca sa fie “cat mai normali”(sa pari cat mai neurotipic in ciuda unui discomfort imens nu e un progres e o mare diferența dintre a învață copilul abilitați necesare care se învață prin Terapii ocupaționale sau sa ii înveți sa se comporte intr-un mod care nu e natural lor). Și in general ABA pe asta se bazează:ii obliga sa nu se autostimuleze(autostimularile precum fluturatul mâinilor sau Învârtitul sunt necesare persoanelor autiste pentru sănătatea noastră mentală și emoțională) ii învață sa se prefacă ceea ce nu sunt și toate astea se aduna. Cred ca nimeni nu ar excela intr-un mediu in care esti fortat sa pari ceea ce nu esti

  • @mariaroxanadodoc3936
    @mariaroxanadodoc3936 11 місяців тому +1

    Buna ziua!Am o fata de 12 ani am o problema cu ea nu prea comunica cu copii,este foarte timida nu prea leagă cuvintele am rugămintea să mă ajutați.O zi plăcută!

    • @autismvoice9237
      @autismvoice9237  9 місяців тому

      Buna ziua! Va rugam sa o contactati pe colega noastra la datele Alice Moldovan
      0756 678 219, contact@autismvoice.ro, sa vedem ce putem sa facem. Zi frumoasa in continuare!

  • @meh7970
    @meh7970 Рік тому

    De ce vreți să eliminați complet autostimulările?

  • @lenanemes5522
    @lenanemes5522 Рік тому

    Fiul meu, de 3 ani, primește acum un diagnostic.Există 3 limbi în familie.Tatăl este romani, eu vorbesc maghiară cu el, germană este limba comună.Poate cineva sa-mi dea un sfat care sa ajute?❤

    • @autismvoice9237
      @autismvoice9237  9 місяців тому

      Intr-o astfel de situatia, numai un specialist va poate indruma. Daca considerati ca putem asista in vreun fel, va rog sa luati legatura cu colegii nostri via 0756 678 219, contact@autismvoice.ro.

  • @miki-hd6ox
    @miki-hd6ox Рік тому +1

    Este cineva in Romania care vorbeste de sindromul asperger? Face parte din autism dar nu e acelasi lucru.faceti o emisiune

    • @monimoni3196
      @monimoni3196 Рік тому

      S-a scos diagnosticul Asperger si a ramas autism. Este spectru, in realitate este acelasi lucru.

    • @miki-hd6ox
      @miki-hd6ox Рік тому

      @@monimoni3196 in italia inca mai este. Sunt diferente intre diagnostic autism si sindrom asperger.Mai este si dislexia care e tot din spectrul autismului.

    • @monimoni3196
      @monimoni3196 Рік тому

      Incepand cu 2013 cand s-a publicat DSM-5 s-a inclus Asperger in categoria Tulburare de Spectru Autist. Dislexia este tulburare specifica de invatare, poate fi comorbida cu autismul dar nu face parte din spectrul autismului

    • @autismvoice9237
      @autismvoice9237  Рік тому +1

      Într-adevăr, sindromul Asperger nu mai este în momentul de față considerat un diagnostic de sine stătător. Începând cu anul 2013, atunci când a apărut ediția revizuită a DSM-5, acesta a fost inclus în tulburarea de spectru autist.
      Dacă diagnosticarea copilului ar fi fost făcută conform manualelor de diagnosticare anterioare, tabloul clinic al copiilor diagnosticați cu sindromul Asperger ar fi arătat în următorul fel:
      - capacitate scăzută de interacțiune socială
      - dificultăți de înțelegere a emoțiilor sau gesturilor celor din jur,
      -conducerea conversațiilor într-o direcție unilaterală de interes propriu, mai ales pentru subiecte de interes sporit pentru ei
      - dezvoltare cognitivă conformă cu vârstă cronologică sau în anumite cazuri peste medie
      - fără dificultăți în dezvoltarea limbajului

  • @Samueltanase87
    @Samueltanase87 8 місяців тому +2

    Am si un baiat din gemeni care autism as vrea sal dau la un program dar este peste puterile mele sa platesc 300lei pe zi ce pit face fara bani nimic numai Dumnezeu face minuni

    • @gianinicolae3929
      @gianinicolae3929 5 місяців тому

      Sa ne anunțați și pe noi când face Dumnezeu minuni

  • @ramonaene23
    @ramonaene23 Рік тому

    Bună seara am un băiețel de 4 ani și jumătate și a fost depistat cu autism acum un an aproape facem terapie de 3 ori pe săptămână. Am și eu o întrebare unde as putea sa mai găsesc centre unde sa nu plătesc terapia.

    • @stefaniaoprea6321
      @stefaniaoprea6321 Рік тому

      Nu cred ca sunt prea multe centre în tara, unde sa nu plătiți. Vedeți dacă în județul dvs nu exista centre subordonate DGASPC, aceste oferă ore gratuite, însă mult prea puține. Altfel, ați putea să vă înscrieți la un ONG și sa strângețide la prieteni, cunoscuți, rude, declarația 230 în fiecare an.

    • @autismvoice9237
      @autismvoice9237  Рік тому

      Va rugam sa ne scrieti un mesaj pe pagina de facebook. Vom prelua discutia acolo. Va multumim!

    • @andreeaionescu
      @andreeaionescu Рік тому +1

      Bună ziua,și eu am un băiat de 6 ani care are autism, dar face progrese pt ca aici unde suntem merge la psiholog, la logoped, și la grădiniță are un AVS,o doamna care este specializată pe ABA,și care se ocupa doar de el..si ce este cel mai bine ca să zic asa,nu plătim nimic, plătește statul...

    • @luky200
      @luky200 Рік тому +1

      Cat platiti pt terapie?

    • @elenadascalescu8988
      @elenadascalescu8988 Рік тому

      @@andreeaionescu din ce localitate sunteți de nu plătiți??? Am un nepoțel de 6 ani , are autism, nu vorbește , nu este atent !