Belki onlarca felsefe konuşması dinledim, okumaya anlamaya da çalışıyorum fakat bakıyorum dinlediklerime kitaptan okur gibi anlatımlar çoğunlukta. Zaten felsefenin kendisi, anlamaya çalıştığı şeylerden ötürü bi anlamda doğası gereği kendi içerisinde zor. Sevgili Dücane Hocama baktığım zaman yüksek bir kavrayış kapasitesinin yanında meseleleri anlaşılabilir kılmak adına son derece açıklayıcı, örneklendirici ve tek düze olmadan sistemi bütünüyle anlatması bakımından çok özel bir yere sahip. Bunun için yaratılmış olmak adeta. Tüm toplumsal ve kişisel hassasiyetleri göz önünde bulundurarak gerçekleştirdiğiniz bu eylemle, bu coğrafyada bu çağın ve dönüşecek olan gelecek adına en önemli simalarından biri olarak kendinizi ölümsüzleştirdiniz. Teşekkürü bir borç bilirim Değerli Hocam sağlıklı ve huzurlu ömürler dilerim.
Nihayet hocaya abone olabildim o kadar uğraştım teknik bi hata veriyodu üyeliğim oldu rahatladım bi bu kadar bilgisini bizimle paylaşan hiç esirgemeden hocaya karşı kendimi borçlu hissediyorum
Hocam kamuya açık yaptığınız bu konuşmalar için Allah sizden razı olsun. Sağlığınızın izin verdiği ölçüde ışık vermeye devam ederseniz minnettar kalacağım.
Teşekkürler Hocam , bu kadar istifade ederken , üstüne '' bana katlandığınız için teşekkür ederim'' diyorsunuz ya, ben de ne diyeceğimi şaşırıyorum: sevgiler olsun..
Yine şahane bir ders oldu, zevkle dinledim,felsefe tarihinde bir gezinti ,benim için yeni öğrendiğim bilgileri tazeleme fırsatı oldu.Çok teşekkür ederim.Derslere başladığımıza göre hocam diyebilirim artık.Dücane Hocam doğum gününüz kutlu olsun ,sağlıklı uzun bir ömrünüz olsun.Sevgiler,saygılar..
Derslerden sonra bir de yorumları okuyup kitleyi tanımak da keyifli. Şu formatlanmis tiplerin giderek azalip hocayı hak eden sahici bir kitlenin varlığı çok sevindirici.
Belki saçma bulunacak ama ben Dücane Cündioğlu'nu daha çok yaşadıkları ettikleri ve hayata bakışı bağlamında dinlemeyi seviyorum. Deneyimleri ve topluma bakışı bana çok keyif veriyor. İdeolojik olarak fevkalade uzak olsam bile bilgisi enfes. Sosyoloji, tarih ve antropoloji gibi alanlarda çalışsa neler neler çıkardı kendisinden kimbilir...
bir şair bir kadına nasıl bakar. şiire bakar gibi bakar. on yıl önce yazdığım bir şiire. on yıl sonra bir harf koyma gereği duymak gibidir. on yıl önce güzel, on yıl sonra daha güzel. şair, bir harfin güzelliğinde bakar.
İkinci turu tamamladım. :) "O yüzden felsefe daima ironik olmak zorundadır, yakalanamayacağı sallantılı ifadeler ile remz ile konuşmak...." Daha önce yazmıştım, bazen sizi dinlerken elimle balık yakalamak gibi, tam yakaladım derken kaçıyor düşünceler. Zira satır aralarını okumaya çalışırken (cam kırıkları üzerinde yürümeniz) satırı kaçırmak gibi. Ama artık yakalamayı başarıyorum galiba. Geçmişe yönelik küçük bir anımı anlatmak istiyorum. Orta son ya da lisenin ilk sınıfındaydım. Annem ve iki komşumuz evde sohbet ediliyordu. Laf nasıl geldi bilmiyorum ama annem "Cennet öbür tarafta mı bu tarafta mı kim biliyor ki" dedi. Hanımlar dehşet içinde "Aman sus ... Hanım, o nasıl konuşma!" diyerek büyük bir tepki gösterdiler. Rahmetli biraz gülümseyerek mahcup bir şekilde bana göz atıp önüne bakarak sustu. İşte o gün bilinmezliğe duyduğum şüphe ben de yerleşti. Ejder beyin yokluğu, harita metot defterinde on sayfa not tutmama sebep oldu. :) Sağ olun, ömrünüze bereket. Artık daha net düşündüğü hissediyorum. İyi ki varsınız. 🙏
İsmailağa cemaatine bağlı bir ailede doğmuş ve bir zamanlar okulu bırakıp hafızlık yapmış ve bir süredir felsefeyi yaşama ve düşünme biçimi olarak yaşamaya çalışan biri olarak gerçekten ibadeti(özellikle farz olanları) , zikri vs nereye koyacağımı bilemiyorum. İbadetler için maturidinin bir sözü beni biraz aydınlatıyor : ibadetle iman olmaz, ibadetsiz iman olmaz. Felsefece yaşam ve düşünce biçiminde ibadet ederken İmge dünyasına nasıl geçeceğiz. Sanki bir daha o haz aldığım İmge dünyasına dönemeyeceğim gibi geliyor. Umarım yayının sonunda dediğiniz ibadet meselesi ile alakalı yayın yakın bir zamanda gelir. Sizden gelecek yapıcı veya yıkıcı bir yorum beni mutlu eder. Saygılarımla...
@@ugur76 lütfen içinize dönün herkesi dinleyin herkesi okuyun içiniz ne diyorsa onun peşinde olun.nefes almanız bile ibadet ibadetsiz yaşam yoktur.sevgilerimle.
Dücane hocadan anladığım kadarıyla düşünmek (akıl-us) ile inanmak(din) insanın en temel iki yetisidir. Us kavramlarla, din imgelemle muhataptır. Ancak "din aşılması gereken'dir. Hakikate ulaşmak için çıktığınız için imgelemi terk edişiniz sizde bir ruhsal çöküntüntüye neden olabilir diye düşünüyorum ve bunun doğal bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Tıpkı bir çocuğun annesinin sıcak kollarından ayrılıp gurbete, başka bir memlekete yolculuğa çıkması gibi...
@@ugur76 hakikat=kesinlik hakikat varsa mitos,muhayyile imgelem vardır! Düşünce varsa kavram vardır us vardır mitoloji yoktur!Şüphe düşünmenin temelidir şüphe duymadığın bir konu hakkında düşünemez ussal davranamazsın.Düşüncede hakikat yok tur ömrünü heba eden bir hakikat arayışı vardır. Kaldıki hakikat toplumlara şartlara zamana göre değişir bu bağlamda hakikat ile şüphe yani düşünce Yanyana yürümez... uzun meseleler hayatın tadını çıkarın😊
@@rindanefikirleriolan1flano664 Ben Nadir Kitaptan ikinci el, temiz ve orijinal "Almanca" 1997 tarihli ciltli basımını almıştım, geçen sene bu zamanlar. Hem de çok cüzi bir rakama.
Hoca uykuyu alınca hiç sinirlenmiyor, pamuk gibi oluyor. Geçen arkadaşın biri "hocam sayenizde zamanımızı boşa geçirmiş olmuyoruz" demişti ya, hoca baya kızmıştı.
Sayın Hocam, günlük hayatın akışında, toplu bir süreyi denkleştirip, canlı yayını izleyemiyorum; çalışma koşullarının ağırlığı mağlumunuzdur. Aynı durumdan muzdarip başka arkadaşların da olduğuna inanıyorum. Bu konudaki mahçubiyetimi dile getirmek isterim. İyilikle...
kanalıma yeni yeni içerikler yüklemeye başladım sanat tarihi, sanatın evrimselleşme süreci ve arkeoloji hakkında bir kanal olucak henüz 3 video yükledim ama videolarımın ilginizi çekiceğini düşünüyorum :)
Bunu söyleyenlere X2 az gelir, X5 yapsınlar.. Bana sorarsanız X1 ile hatta zaman zaman duraksayarak düşünerek izlensin, mümkünse aynı yayını birden fazla kez izlesinler..
Katılıyorum, elimde mutlaka kağıt kalem oluyor, durdurup not edip, söylediği eser veya kişileri eğer hiç duymadıysam arastırarak ilerliyorum. Emeğine sağlık Dücane Bey ın. Teşekkürler.
Değerli hocam uygun görürseniz bir günde eşiniz hanımefendi bizlerle tanışsın Ve sizi ve metodolojinizi bizlere anlatsın, Bazen insan kendinden bahsedemiyor, bunu bir başkasının yapması daha iyi olur, bir filozof nasıl olur onu temsilen görelim😌
Üyelere özel videolar için seviye 3(150) üyelik gerekiyor değil mi? Yoksa seviye 1 veya 2de de o videolar izlenebilir mi? Üye olan/bilen bir arkadaş kesin bilgi verebilir mi?
Hocam hürmetler :sıfatlar insanlar a sonradan diğerlerinin (doğanın sosyoloji nin dinin ananelerin hukuk un vs) yüklediği hallermidir yoksa insanın kendi iradesi ile seçimimidir.sonuçlarının iyi yada kötü sorumluluk şahsa aitse bu na mukadderat denebilir mi .nebavit olmayı hangi aklı başında adam kendi iradesiyle seçer aklımda deli sorular
kanalıma yeni yeni içerikler yüklemeye başladım sanat tarihi, sanatın evrimselleşme süreci ve arkeoloji hakkında bir kanal olucak henüz 3 video yükledim ama videolarımın ilginizi çekiceğini düşünüyorum ve mutlu günler diliyorum 🤗
Hocam en başından beri videolarınizi takip eden biri olarak en çok merak ettiğim şey kişisel yaşantınız da dinle aranız Etrafta Dücane deist panteist falan diyen bir sürü insan var fakat bence bunların sizin açınızdan pek farkı yok diye biliyorum Bir ara Tanrı tanımı gereği var olandir demiştiniz. Büyük ihtimal Tanrı kavramından bahsediyordunuz. sormak istediğim şey şu Fransa da dogsaydiniz ya da Japonya da, yine aynı hakikat arayışında olan Dücane olabilecek miydiniz sizce ?
@@ilberidil kendilik dediğiniz şey nedir doğuştan DNA ile mi aktarılıyor ? yine felsefe ile uğraşır miydi ya da uğraşsaydi japon çin Hint kültürlerinin ve akımlarının mi etkisinde mi kalırdı? ve herşey den önemlisi namaz kılıp oruç tutabilecek bir felsefeci mi yoksa tapınaklara kapanmış budist bir rahip olarak mi hakikati arardı?
@@ugur76 üstadın matrix filmi üzerinden kimlik, kişilik ve kendilik videosunu izleyiniz. Hakikati arayan ve kavrama ulaşmaya çalışan zihnin elbette kimlik kişilik hatta cinsiyetle falan işi olmaz, olamaz. Kendilik, varılacak en üst farkındalık mertebesidir. Bu aşamada kimlik ve kişilikler olmasa da olur.
@@ugur76 namaz kılmak, oruç tutmak yada tapınaklarda ibadete dalmak gibi ritüeller, kimlik ve kişiliği oluşturur. kendilik bunların üstündedir. bu klişelere takılıp kalmaz.Üstad Müslüman ve türktür ve bu nitelikler kimliği oluşturur. bu niteliklerin üzerinde bir zihin yapısına ulaşmak kendilikle mümkün olur.hepsi bu,,
@@ilberidil klişe dediğiniz şeyler insanın hayatını dolayısıyla hakikat arayışını toptan değiştiren uğraşlar mesala günde 5 vakit namaz kılmak zorunda olan bir cundioglu düşünün bir de tüm hayatıni vakfetmiş bir budist rahip ya da misyoner bir Cizvit demek istediğim aslında bu adam namaz kılıyor mu arada ibni Sina gibi kırmızı şarab yudumlar mi ya da hic sarhoş olmuş mudur?
Hocam; Bilardo sizin zamanınızda farklı algılanan, ipsiz sapsızın zaman öldürdüğü bir kahve oyunuydu ama şimdilerde öyle değil ,Hatta epey saygın bir oyun.. Af buyrun ama içinizde büyük bir bilardo tutkusu sezinliyorum ,bilardoya olan aşkınız onu böyle anılmaya zorlamış gibi duruyor...Saygılar...(Bir kaç defa daha bilardoyla lişki kurduğunuz örnekler dinledim sizden ondan yazmak mecburiyetınde hissettim... :)
Yaşınız kaç bilmiyorum ama belli ki sallıyorsunuz, çünkü tam da aksine bilardo eskiden daha çok saygı görürdü ve genellikle maddi durumu iyi olan, eğitimli insanlar bilardo oynardı, bir tür briç gibi. (Bilardonun hiç dinmeyen tutkum olduğunu hep söylerim, sezinlenmesi gereken bir durum değil bu. Sevgiyle.
@@DucaneCundiogluResmiKanal Profesyonel Pool oyuncusuyum 44 yaşındayım, Bilardo benim kuşağımdaki aileler tarafından kahve eğlencesi olarak tanındığından, aileler buraları batakhane olarak bilirdi... Kısmen de olsa haklıydılar , en az hafta da bir kez çarşı karakoluna misafir olurduk...3 bant oyuncuları biraz daha soğuk gelirdi,belki de bundan dolayı bize üç bant bize hep soğuk gelmiştir...Sizin bilardo ile kastınızın ne olduğunu bilemediğim ve kendimin de bu sporun bir oyuncusu olduğum için söyledikleriniz hep dokunmuştur bana..Üç bant gençler arasında değil de o zamanlar biraz daha orta yaşlı insanların ilgi gösterdiği disiplindi... Şimdi dünya genelinde saygınlığı çok daha fazla Avrupa ya gidiyoruz orada maçlar çıkarıyoruz , İngilizlerin oyunu snooker o zaten bambaşka bir dünya...Ama kastınızı anladım siz üç top disiplininden söz ediyorsunuz , Üç top'un müşterisi de oyuncusunun profili de bir başka...
Bilardoya olan ilginizi de biliyorum ama tutkunuzun sönmediğini de sezinliyorum, ama bugün veteranlar var orada yarışabilirsiniz,en azından kırmızı topa vurulmayacağını biliyorsunuz 😃 Selamlar,saygılar.. Teşekkürler.
Hocam analitik ve dil felsefecilerinin saldırılarını niye görmezden geliyorsunuz . Bütün bu konuşmaların boş ve spekülatif konuşmalar olduğu yönünde hatta edebiyat olduğuna dair eleştiriler alaycı tavırlar sergileyip duruyorlar . Keşke bu konu hakkında bir şeyler söyleseniz
Dünya hayatı ancak bir oyun ve eğlenceden ibarettir (En am 36) sayın hocam burada dünyanın semanın zıttı (yani yüksek zıddı alçak) yaşamdan bahsetmiyor ahiret hayatının zıddı olarak bahsediyor. Yani burada direk alçakların hayatı oyun eğlenceden diye tecezzi etmeden direk dünya hayatından bahsediyor. Bunun delili de Kasas 60. Ayettir yani (size verilen her şey dünya hayatının metalarıdır. Allah katında hayırlı ve baki olan ise ahiret hayatıdır.) Ayetinden anlaşılıyorki ahireti hayatını dünyaya kıyas ediyor mümin kafir mukayesesinden tezahur eden kafir (alcak) yasantısını tekrih değil.
Filmde olsa, gerçek bilgilere dayanan, kadın erkek ilişkileri de dahil, diyalogların tarihi bilgilerle tekrarlandığı konuşmalar, Kuran toplumunda sıradan insanların nasıl felsefe yaptığına da örenekler içeriyor....www.dailymotion.com/video/x7tmm03
Belki onlarca felsefe konuşması dinledim, okumaya anlamaya da çalışıyorum fakat bakıyorum dinlediklerime kitaptan okur gibi anlatımlar çoğunlukta. Zaten felsefenin kendisi, anlamaya çalıştığı şeylerden ötürü bi anlamda doğası gereği kendi içerisinde zor.
Sevgili Dücane Hocama baktığım zaman yüksek bir kavrayış kapasitesinin yanında meseleleri anlaşılabilir kılmak adına son derece açıklayıcı, örneklendirici ve tek düze olmadan sistemi bütünüyle anlatması bakımından çok özel bir yere sahip. Bunun için yaratılmış olmak adeta. Tüm toplumsal ve kişisel hassasiyetleri göz önünde bulundurarak gerçekleştirdiğiniz bu eylemle, bu coğrafyada bu çağın ve dönüşecek olan gelecek adına en önemli simalarından biri olarak kendinizi ölümsüzleştirdiniz. Teşekkürü bir borç bilirim Değerli Hocam sağlıklı ve huzurlu ömürler dilerim.
Derya misali bilgi, çok güzel bir üslup, dinlemeye ve aydınlanmaya doyum olmayan hikmet dolu sözler. İyi ki varsınız.
Hocam hangi konudan olursa olsun bıkmadan sıkılmadan dinliyorum.
UA-cam açtığım zaman sayfasına giriyorum ve başlat tuşuna basıp uzanıyorum.
Aldığım keyifi anlatmam mumkun değil.
Teşekkürler hocam. Sağlığınız ve bilginiz eksik olmasın .
Nihayet hocaya abone olabildim o kadar uğraştım teknik bi hata veriyodu üyeliğim oldu rahatladım bi bu kadar bilgisini bizimle paylaşan hiç esirgemeden hocaya karşı kendimi borçlu hissediyorum
Hocam kamuya açık yaptığınız bu konuşmalar için Allah sizden razı olsun.
Sağlığınızın izin verdiği ölçüde ışık vermeye devam ederseniz minnettar kalacağım.
Teşekkürler Hocam , bu kadar istifade ederken , üstüne '' bana katlandığınız için teşekkür ederim'' diyorsunuz ya, ben de ne diyeceğimi şaşırıyorum: sevgiler olsun..
Hocam, bu mükemmel söyleyişi için çok teşekkürler, emeğiniz için dimağına ve yüreğine sağlık diliyorum
yıllar geçtikçe genclesiyor hocamız. nice sağlıklı mutlu yıllara..
Bizleri sohbetinize dahil ettiğiniz için sağ olun.
Yine şahane bir ders oldu, zevkle dinledim,felsefe tarihinde bir gezinti ,benim için yeni öğrendiğim bilgileri tazeleme fırsatı oldu.Çok teşekkür ederim.Derslere başladığımıza göre hocam diyebilirim artık.Dücane Hocam doğum gününüz kutlu olsun ,sağlıklı uzun bir ömrünüz olsun.Sevgiler,saygılar..
Anlattığınız seyler o kadar değerli ki , teşekkürler 🧡
Çok teşekkürler Dücane bey hocam, sevgiler, tatlı dinlenmeler 🌷
Başkalarınca örülen kozalarıdan birtürlü çıkamayan bilinçler in hakikati ilk kez kokladığı bir pencere daha açtınız hocam... Sonsuz Şükran ve minmetle
Kiymetli vaktinizi ayirdiginiz icin tesekkurler.Sevgiler❤️
Tarihin tozlu raflardaki değerleri önümüze aklımıza seren,yemeğin tuzu kadar bizden bildiklerini esirgemeyen bilge arif/insan (!)onore olup kıvanç duyduğumuz iyiki varsınız bu alemdeki Evren’de ..
herşey için teşekkür ederiz ..
Cok değerli bilgileri bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler.
Sesinize soluğunuza sağlık, eksik olmayın. Mizah konusuna değinen dersinizi merakla bekleyeceğim.
Çok teşekkür ederiz saygılarımızı gönderiyoruz 🤎
Derslerden sonra bir de yorumları okuyup kitleyi tanımak da keyifli. Şu formatlanmis tiplerin giderek azalip hocayı hak eden sahici bir kitlenin varlığı çok sevindirici.
Belki saçma bulunacak ama ben Dücane Cündioğlu'nu daha çok yaşadıkları ettikleri ve hayata bakışı bağlamında dinlemeyi seviyorum. Deneyimleri ve topluma bakışı bana çok keyif veriyor. İdeolojik olarak fevkalade uzak olsam bile bilgisi enfes. Sosyoloji, tarih ve antropoloji gibi alanlarda çalışsa neler neler çıkardı kendisinden kimbilir...
Hocam arayı açmayalım epey zamandır bekliyoruz videoları 😂 . İyi çalışmalar
Sayın hocam nefesinize sağlık
Teşekkür ederim sayın hocam.
Emeğinize sağlık hocam, çok teşekkür ederim
Çok çok teşekürler Sayın hocam.
Nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum❤👏❤👏❤👏
Hocam her seferinde nasıl her insanın kendi işini yapması gerektiğini hatırlatıyorsunuz , var olun
Hayırlı akşamlar çok teşekkür ederim insallah anliyabiliyoruzdur çok okumak lazim 💐
bir şair bir kadına nasıl bakar. şiire bakar gibi bakar. on yıl önce yazdığım bir şiire. on yıl sonra bir harf koyma gereği duymak gibidir. on yıl önce güzel, on yıl sonra daha güzel. şair, bir harfin güzelliğinde bakar.
İkinci turu tamamladım. :) "O yüzden felsefe daima ironik olmak zorundadır, yakalanamayacağı sallantılı ifadeler ile remz ile konuşmak...." Daha önce yazmıştım, bazen sizi dinlerken elimle balık yakalamak gibi, tam yakaladım derken kaçıyor düşünceler. Zira satır aralarını okumaya çalışırken (cam kırıkları üzerinde yürümeniz) satırı kaçırmak gibi. Ama artık yakalamayı başarıyorum galiba.
Geçmişe yönelik küçük bir anımı anlatmak istiyorum. Orta son ya da lisenin ilk sınıfındaydım. Annem ve iki komşumuz evde sohbet ediliyordu. Laf nasıl geldi bilmiyorum ama annem "Cennet öbür tarafta mı bu tarafta mı kim biliyor ki" dedi. Hanımlar dehşet içinde "Aman sus ... Hanım, o nasıl konuşma!" diyerek büyük bir tepki gösterdiler. Rahmetli biraz gülümseyerek mahcup bir şekilde bana göz atıp önüne bakarak sustu. İşte o gün bilinmezliğe duyduğum şüphe ben de yerleşti.
Ejder beyin yokluğu, harita metot defterinde on sayfa not tutmama sebep oldu. :) Sağ olun, ömrünüze bereket. Artık daha net düşündüğü hissediyorum. İyi ki varsınız. 🙏
Sevgili hocam çok güzel bir dersti çok teşekkür ederim.
İsmailağa cemaatine bağlı bir ailede doğmuş ve bir zamanlar okulu bırakıp hafızlık yapmış ve bir süredir felsefeyi yaşama ve düşünme biçimi olarak yaşamaya çalışan biri olarak gerçekten ibadeti(özellikle farz olanları) , zikri vs nereye koyacağımı bilemiyorum. İbadetler için maturidinin bir sözü beni biraz aydınlatıyor : ibadetle iman olmaz, ibadetsiz iman olmaz. Felsefece yaşam ve düşünce biçiminde ibadet ederken İmge dünyasına nasıl geçeceğiz. Sanki bir daha o haz aldığım İmge dünyasına dönemeyeceğim gibi geliyor. Umarım yayının sonunda dediğiniz ibadet meselesi ile alakalı yayın yakın bir zamanda gelir. Sizden gelecek yapıcı veya yıkıcı bir yorum beni mutlu eder. Saygılarımla...
Aynı yollardan geçmişiz 😊 bi zaman sonra çözülüyor her şey ama şunu bilmelisinki hakikat şüphe aynı yolda yürümüyor!
@@Ilyas-yilmaz hakikat ile şüphe aynı yolda yürümüyor derken ne demek istediniz?
@@ugur76 lütfen içinize dönün herkesi dinleyin herkesi okuyun içiniz ne diyorsa onun peşinde olun.nefes almanız bile ibadet ibadetsiz yaşam yoktur.sevgilerimle.
Dücane hocadan anladığım kadarıyla düşünmek (akıl-us) ile inanmak(din) insanın en temel iki yetisidir. Us kavramlarla, din imgelemle muhataptır. Ancak "din aşılması gereken'dir. Hakikate ulaşmak için çıktığınız için imgelemi terk edişiniz sizde bir ruhsal çöküntüntüye neden olabilir diye düşünüyorum ve bunun doğal bir sonuç olduğunu düşünüyorum. Tıpkı bir çocuğun annesinin sıcak kollarından ayrılıp gurbete, başka bir memlekete yolculuğa çıkması gibi...
@@ugur76 hakikat=kesinlik hakikat varsa mitos,muhayyile imgelem vardır! Düşünce varsa kavram vardır us vardır mitoloji yoktur!Şüphe düşünmenin temelidir şüphe duymadığın bir konu hakkında düşünemez ussal davranamazsın.Düşüncede hakikat yok tur ömrünü heba eden bir hakikat arayışı vardır. Kaldıki hakikat toplumlara şartlara zamana göre değişir bu bağlamda hakikat ile şüphe yani düşünce Yanyana yürümez... uzun meseleler hayatın tadını çıkarın😊
Teşekkür ediyorum.
Teşekkür ederim hocam 🌹
Doğum gününüz kutlu olsun hocam
Mamoste her hebe. Gellek spas
Emekleriniz için teşekkürler
Teşekkür ederim 🎈
Dücane hocam teşekkürler. [Die Weisheit der Hunde"/Köpeklerin Bilgeliği - Georg Luck [Kinikleri anlatan güzel bir kaynak]
@@rindanefikirleriolan1flano664 Ben Nadir Kitaptan ikinci el, temiz ve orijinal "Almanca" 1997 tarihli ciltli basımını almıştım, geçen sene bu zamanlar. Hem de çok cüzi bir rakama.
Teşekkürler hocam
Teşekkürler hocam.
Hocaya yavaş konuşuyorsun diyenler oynatma hızını 1.25 yapın gayet iyi anlaşılıyor.. :)
Efendim , mahalle ve magralar uzerine bir soyleyisinizi dort gozle bekleriz
Hoca uykuyu alınca hiç sinirlenmiyor, pamuk gibi oluyor. Geçen arkadaşın biri "hocam sayenizde zamanımızı boşa geçirmiş olmuyoruz" demişti ya, hoca baya kızmıştı.
Zeki Müren e şarkıyı notalara ne kadar da uygun okudunuz demek gibi olduğu için kızdı hoca bence...
Sayın Hocam, günlük hayatın akışında, toplu bir süreyi denkleştirip, canlı yayını izleyemiyorum; çalışma koşullarının ağırlığı mağlumunuzdur. Aynı durumdan muzdarip başka arkadaşların da olduğuna inanıyorum. Bu konudaki mahçubiyetimi dile getirmek isterim. İyilikle...
Sayin Hocam, youtube ustunden tavsiye edeceginiz Turkce veya Ingilizce kanallar varmi? Vaktimin cogu isimden dolayi yolda geciyor en azindan bu cahilligi dinleyerek azaltabilirim gayretindeyim..selam ve hurmetler
kanalıma yeni yeni içerikler yüklemeye başladım sanat tarihi, sanatın evrimselleşme süreci ve arkeoloji hakkında bir kanal olucak henüz 3 video yükledim ama videolarımın ilginizi çekiceğini düşünüyorum :)
@@elvinaawwad9945 cok tesekkurler
@@yesilocal ne demek rica ederim 🤗
Saçınızı kestirmişsiniz hocam. Sıhhatler olsun. Sadece söylediklerinizi değil bizatihi sizi de takip ediyoruz öğrencileriniz olarak.
Stoacılık
Yeni Platonculuk
Atinalı Thomas Aquinas hakkında söyleşi hazırlamanız mümkün mü?
Hocam, "Sanatta düzenlilik var mıdır, ne kadar vardır?" diye soruyorsunuz. Bu bağlamda "Estetik" sizce nerede konumlanmaktadır?
Hocam sizi hem X2 hızda izleyip hemde anladıklarınımı iddia ediyorlar. Özellikle ...... nedir? başlıklı videolarınızı.
Bunu söyleyenlere X2 az gelir, X5 yapsınlar..
Bana sorarsanız X1 ile hatta zaman zaman duraksayarak düşünerek izlensin, mümkünse aynı yayını birden fazla kez izlesinler..
Katılıyorum, elimde mutlaka kağıt kalem oluyor, durdurup not edip, söylediği eser veya kişileri eğer hiç duymadıysam arastırarak ilerliyorum.
Emeğine sağlık Dücane Bey ın. Teşekkürler.
1:56:30 Analitik Felsefenin eksikliği..
Hocam söyleşinin sonunda söylediğiniz “ibadet yaşamının bir değeri var mı?” Sorusu için de bir söyleşi yapacak mısınız? Her şey için çok teşekkürler.
teşekkür ederim.
Said nursi hakkında bir şeyler söyler misiniz? Düşüncelerinizi merak ediyorum
Değerli hocam uygun görürseniz bir günde eşiniz hanımefendi bizlerle tanışsın Ve sizi ve metodolojinizi bizlere anlatsın, Bazen insan kendinden bahsedemiyor, bunu bir başkasının yapması daha iyi olur, bir filozof nasıl olur onu temsilen görelim😌
nizamın , alemin tanımı sizemi ait ?
nizamı bi tanimlayalim önce ?
fakat neteden bakarak , ortadogudanmı ?
teşekkürler
Teşekkür ederim
👏👏👏
Üyelere özel videolar için seviye 3(150) üyelik gerekiyor değil mi? Yoksa seviye 1 veya 2de de o videolar izlenebilir mi? Üye olan/bilen bir arkadaş kesin bilgi verebilir mi?
Herhangi bir seviyeden üye olmanız, derslere ulaşmanız için yeterli.
@@ejderturan8628 Bu dersin notları nerede Ejder Bey?
dak: 21:00 kozmos, evren, alem,
kaos. düzensizlik,
NOMOS ,
LOGOS evrenin ruhu,
NOOS akıl, us,
URANOS
dünya, aşağıda olan, yer, arz, aşağılık
sema, yukarda olan, gök, yüce, yüksek
doğa toplum karşıtlığı
episteme, science, bilim
Hocam hürmetler :sıfatlar insanlar a sonradan diğerlerinin (doğanın sosyoloji nin dinin ananelerin hukuk un vs) yüklediği hallermidir yoksa insanın kendi iradesi ile seçimimidir.sonuçlarının iyi yada kötü sorumluluk şahsa aitse bu na mukadderat denebilir mi .nebavit olmayı hangi aklı başında adam kendi iradesiyle seçer aklımda deli sorular
kanalıma yeni yeni içerikler yüklemeye başladım sanat tarihi, sanatın evrimselleşme süreci ve arkeoloji hakkında bir kanal olucak henüz 3 video yükledim ama videolarımın ilginizi çekiceğini düşünüyorum ve mutlu günler diliyorum 🤗
Hocam en başından beri videolarınizi takip eden biri olarak en çok merak ettiğim şey kişisel yaşantınız da dinle aranız
Etrafta Dücane deist panteist falan diyen bir sürü insan var fakat bence bunların sizin açınızdan pek farkı yok diye biliyorum Bir ara Tanrı tanımı gereği var olandir demiştiniz. Büyük ihtimal Tanrı kavramından bahsediyordunuz.
sormak istediğim şey şu Fransa da dogsaydiniz ya da Japonya da, yine aynı hakikat arayışında olan Dücane olabilecek miydiniz sizce ?
kişilik ve kimliği değişirdi elbette ama kendiliği baki kalırdı,,iklimi, coğrafyası ve milleti ne olursa olsun,,,
@@ilberidil kendilik dediğiniz şey nedir doğuştan DNA ile mi aktarılıyor ?
yine felsefe ile uğraşır miydi ya da uğraşsaydi japon çin Hint kültürlerinin ve akımlarının mi etkisinde mi kalırdı?
ve herşey den önemlisi namaz kılıp oruç tutabilecek bir felsefeci mi yoksa tapınaklara kapanmış budist bir rahip olarak mi hakikati arardı?
@@ugur76 üstadın matrix filmi üzerinden kimlik, kişilik ve kendilik videosunu izleyiniz. Hakikati arayan ve kavrama ulaşmaya çalışan zihnin elbette kimlik kişilik hatta cinsiyetle falan işi olmaz, olamaz. Kendilik, varılacak en üst farkındalık mertebesidir. Bu aşamada kimlik ve kişilikler olmasa da olur.
@@ugur76 namaz kılmak, oruç tutmak yada tapınaklarda ibadete dalmak gibi ritüeller, kimlik ve kişiliği oluşturur. kendilik bunların üstündedir. bu klişelere takılıp kalmaz.Üstad Müslüman ve türktür ve bu nitelikler kimliği oluşturur. bu niteliklerin üzerinde bir zihin yapısına ulaşmak kendilikle mümkün olur.hepsi bu,,
@@ilberidil klişe dediğiniz şeyler insanın hayatını dolayısıyla hakikat arayışını toptan değiştiren uğraşlar mesala
günde 5 vakit namaz kılmak zorunda olan bir cundioglu düşünün bir de tüm hayatıni vakfetmiş bir budist rahip ya da misyoner bir Cizvit
demek istediğim aslında bu adam namaz kılıyor mu arada ibni Sina gibi kırmızı şarab yudumlar mi ya da hic sarhoş olmuş mudur?
john lennon notları uyuşturucu etkisi altında yazılmış notlar dak: 2:39:00
Hocam; Bilardo sizin zamanınızda farklı algılanan, ipsiz sapsızın zaman öldürdüğü bir kahve oyunuydu ama şimdilerde öyle değil ,Hatta epey saygın bir oyun.. Af buyrun ama içinizde büyük bir bilardo tutkusu sezinliyorum ,bilardoya olan aşkınız onu böyle anılmaya zorlamış gibi duruyor...Saygılar...(Bir kaç defa daha bilardoyla lişki kurduğunuz örnekler dinledim sizden ondan yazmak mecburiyetınde hissettim... :)
Yaşınız kaç bilmiyorum ama belli ki sallıyorsunuz, çünkü tam da aksine bilardo eskiden daha çok saygı görürdü ve genellikle maddi durumu iyi olan, eğitimli insanlar bilardo oynardı, bir tür briç gibi. (Bilardonun hiç dinmeyen tutkum olduğunu hep söylerim, sezinlenmesi gereken bir durum değil bu. Sevgiyle.
@@DucaneCundiogluResmiKanal Profesyonel Pool oyuncusuyum 44 yaşındayım, Bilardo benim kuşağımdaki aileler tarafından kahve eğlencesi olarak tanındığından, aileler buraları batakhane olarak bilirdi... Kısmen de olsa haklıydılar , en az hafta da bir kez çarşı karakoluna misafir olurduk...3 bant oyuncuları biraz daha soğuk gelirdi,belki de bundan dolayı bize üç bant bize hep soğuk gelmiştir...Sizin bilardo ile kastınızın ne olduğunu bilemediğim ve kendimin de bu sporun bir oyuncusu olduğum için söyledikleriniz hep dokunmuştur bana..Üç bant gençler arasında değil de o zamanlar biraz daha orta yaşlı insanların ilgi gösterdiği disiplindi... Şimdi dünya genelinde saygınlığı çok daha fazla Avrupa ya gidiyoruz orada maçlar çıkarıyoruz , İngilizlerin oyunu snooker o zaten bambaşka bir dünya...Ama kastınızı anladım siz üç top disiplininden söz ediyorsunuz , Üç top'un müşterisi de oyuncusunun profili de bir başka...
Bilardoya olan ilginizi de biliyorum ama tutkunuzun sönmediğini de sezinliyorum, ama bugün veteranlar var orada yarışabilirsiniz,en azından kırmızı topa vurulmayacağını biliyorsunuz 😃 Selamlar,saygılar.. Teşekkürler.
Hocam felsefe alanında tek bir kitap önerecek olsanız bu hangi kitap olurdu.
Bir dirhem ilim bin okka edep ister(Ebubekir razi)
Sabırla schopenhauer bekliyorum🙏
ua-cam.com/video/LPG_WUgHbis/v-deo.html Bu harika müzik sizin için hocam,hayırlı ömürler diliyorum.
Bu şahane müzik önerisini ben de dinledim bayıldım teşekkürler
Müthiș
🌹❤️
Hocam analitik ve dil felsefecilerinin saldırılarını niye görmezden geliyorsunuz . Bütün bu konuşmaların boş ve spekülatif konuşmalar olduğu yönünde hatta edebiyat olduğuna dair eleştiriler alaycı tavırlar sergileyip duruyorlar . Keşke bu konu hakkında bir şeyler söyleseniz
Kuşkuculuk yadsır, eleştirir, bir şey söylemez; vakti olan cevap yetiştirsin.
Dünya hayatı ancak bir oyun ve eğlenceden ibarettir (En am 36) sayın hocam burada dünyanın semanın zıttı (yani yüksek zıddı alçak) yaşamdan bahsetmiyor ahiret hayatının zıddı olarak bahsediyor. Yani burada direk alçakların hayatı oyun eğlenceden diye tecezzi etmeden direk dünya hayatından bahsediyor. Bunun delili de Kasas 60. Ayettir yani (size verilen her şey dünya hayatının metalarıdır. Allah katında hayırlı ve baki olan ise ahiret hayatıdır.) Ayetinden anlaşılıyorki ahireti hayatını dünyaya kıyas ediyor mümin kafir mukayesesinden tezahur eden kafir (alcak) yasantısını tekrih değil.
Dücane bey sema hayatı ile ahiret hayatını ayırt etmiyor. İkisi de tanrısal hayat olarak aynı şeydir, diyor.
Filmde olsa, gerçek bilgilere dayanan, kadın erkek ilişkileri de dahil, diyalogların tarihi bilgilerle tekrarlandığı konuşmalar, Kuran toplumunda sıradan insanların nasıl felsefe yaptığına da örenekler içeriyor....www.dailymotion.com/video/x7tmm03
Yorumlara bakıyorum da tanımayan insanın sevgisi tanıyan insanın nefretinden daha itici geliyor.
Kimin için itici? Yabancı/uzak olmaktan kasıt iki kafanın uzak/yabancı olması değil midir? Sanırım burada kimse yabancı hissetmiyor kendini.
Teşekkürler hocam.