Keşfedildiğinde Her Şeyi Değiştirecek Sihirli Atomlar
Вставка
- Опубліковано 8 лют 2025
- Havakent'in Katkılarıyla: havakent.com/
Atomların çekirdekleri kalabalıklaştıkça kararsızlaşır ve bölünmeden durmaları pek mümkün değil. Bir istisna ile. Kararlılık Adasında bulunan bazı devasa atomlar gayet kararlı olup müthiş bir yarı ömre sahip olabiliyorlar. Ve bu sihirli sayılara sahip atomları üretebilirsek bilim ve teknolojide büyük bir sıçrama bizi bekliyor!
Araştıran, yazan ve sunan: Cengiz Çalışkan
Video Kurgu: Kaan Oruç
Thanks!
Thanks
Kuantum dediğimiz görünmeyen boyuttaki hareketlerin bazı sırlarını anlatmaya çalıştığın için teşekkürler Bebar kardeş
Pazar sabahında Bebar Bilim, Barış Özcan ve Evrim Ağacından gelen üç bildirimi görmek kadar iyisi yok :)
2. Olanı o kadar da başarılı bulmuyorum ama 1. V 3. Çok başarılı
Bebar bilim the best…
Aynı üçlü, aynı şekilde..
Ve her hafta düzenli bir şekilde yazılan aynı yorum, hiç sekmiyor arkadaş 😂😂
@@muhammedpolat6513 Bu sefer de ben yazayım dedim :-))
Sabah uyanmışım, kahvemi içerken UA-cam u açmışım, önüme türkçe kanallardan birinde çekirdek fiziği ve kimya temelli bir bilimsel video düşüyor😂 emeklerin için çok teşekkürler. İyiki varsınız❤
Yine güzei bir video daha pazar sabahı🥰 Atom çekirdeğinin daha fazla proton ve nötron ile kararlı olacağını sanmıyorum. Güçlü nükleer kuvvetin "güçlü" olan menzili dışına çıkıyor . EM kuvveti haliyle daha baskın hale geliyor. Kararlılık sayıları kurşunda maksimuma ulaşıyor sonra kararlılık dramatik şekilde düşüyor. Atom çekirdek çapı büyüdükçe doğal olarak atom onca çekirdek ve elektron ile bir arada kalamıyor.
İşte bunun böyle olmayabileceğini anlatıyor video da zaten :D
Bir insanın hiçbir videosu mu boş beleş olmaz , hiçbiri mi sıkmaz arkadaş..Gerek araştırma kısmı olsun gerek bunu ustaca sözcüklere dokebilmesiyle gerekse muazzam görsellerle bizi düşünceden düşünceye sevkediyor keyifle izletiyorsunuz tüm ekibinize teşekkürler 👏
Bayıldım! Harika bir çalışma ve heyecan verici
4:20 82: Kurşun, 83 Bizmut deyince bir saçmalık aklıma geldi ve istemsizce güldüm!
Harika bir video olmuş yine bilimin heyacan verici yönleri harika anlatılmış. Aynı elementlerin askeri teknolojilerde doğuracağı vahim belki geri dönülemez sonuçları anlatılmamış.
Bildirim ile pazar günüm güzelleşti.
Emeğinize sağlık olsun.
Kararlılık Adası, atom çekirdeğindeki proton ve nötronların belirli "sihirli sayılarda" düzenlendiğinde, süper ağır elementlerin bile kararlı olabileceği fikrine dayanır. Bu, normalde ağırlaştıkça kararsız hale gelen elementlerin aksine bir durumdur. Bu ada, Glenn Seaborg tarafından öne sürülen bir teoridir ve günümüzde bilim insanları bu süper ağır ve kararlı elementleri laboratuvar ortamında yaratmaya çalışmaktadırlar. Eğer bu elementler üretilebilirse, fizik, kimya, tıp, enerji ve malzeme bilimi gibi alanlarda devrim niteliğinde gelişmelere yol açabilir ve evren anlayışımızı kökten değiştirebilirler.
"Kararlılık Adası" kavramı İngilizce'de, "Island of Stability", Almanca'da "Insel der Stabilität" olarak , Japonca'da "安定の島" (Antei no Shima) olarak, Çince'de "稳定岛" (Wěndìng dǎo) olarak geçmektedir.
yeni bir element üretmek için yüksek hızda çarpıştırmak mı gerekir? Cernün bu yönde çalışmaları varmı?
elinize emeğinize yüreğinize sağlık teşekkürler bilgi verdiğiniz için😊
Emeklerinize sağlık.
Hayal edemediğimiz gerçekleri keşfetmekten öte onları biz yaratacakmışız gibi görünüyor. Bu zamana kadar sürekli evrende olanları araştırdık, onları kullandık, taklit ettik.
Daha önce hiç var olmamış maddeleri yaratıp evrenin doğal sınırlarının aşılabileceğini hiç düşünmemiştim. İlerleyen teknoloji ile üretilebilecek yeni atom türlerinin sınırsız olma ihtimali hatta belkide atomların yerini alacak yeni yapıtaşlarını oluşturacağız belki de. Tüm bu ihtimaller beni çok heyecanlandırıyor.
2,8,20,28,50,82 sayısal oynadım inş tutar 6:35
Teşekürler
Saygı Değer Administer Cengiz Bey Şahsen Bilim Yönünden Çarpıcı Ve Kaliteli Yayınlar Hazırladığınız İçün Sizlere Müteşekkiriz ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...
Saygıdeğer administer mehmet dayı peşindeyim yine buldum seni 😅
Teşekkür ederiz
04:15 Yanılıyorsun hocam. 82 Musul, 83 Kerkük.
Bunun üzerine iki boyutlu malzemeler ve geleceği için de bir video gelir mi?
Abii metin yazarken bazen ciddi bilimsel hatalar yapiyorsunuz. Bu super agir maddeler daha once hic gormedigimiz ozeelliklere sahip olabilirler deyip, ornek olarak oda sicakliginda sivi olan metal diyorsunuz 😅 civa metal degil mi size gore.
OpenIA ile ilgili daha kapsamlı hatta içinde komplo teorilerinin bulunduğu bir video daha hazırlarmısın bebar? Bu OpenIA ne buldu da işleri kesat mı kesat giden şirkete şuan için görünürde elle tutulur pek bir şey olmamasına rağmen neden Apple Microsoft Nvidia toplanıp 100 milyar dolarlık fon ayırdılar? Gelecek yapay zekaysa şayet sanırım o geleceğe açılan kapı OpenIA gibi görünüyor. Bu mevzu üzerinde daha çok durmamız gibi.
OpenAI kardeşim. Genel yapay zekayı bulmuş olabilirler diye düşünüyorum. Yani insana yakın bir zeka.
Tarihe girmeyecek heralde diye seviniyordum yine tarihle basladi video 😂
Emeğine sağlık.
Bilim İnsanı : Yaa yeni element bulayım da savaş çıkarın dimiii
Bahsettiğiniz 120 protonlu element belkide Bob Lazar'ın 1989 yılında söylemiş olduğu şu cümledeki işlevleri yerine getirir kim bilir? "Bob Lazar gördüğün ve üzerinde çalışılan uzaylı araçlarının Tahrik sisteminin, aracın uçmasına ve etrafındaki ışığı bükerek görsel algılamadan kaçmasına izin veren bir yerçekimi dalgası ürettiği bir E115 izotopuna dayandığını söylemişti"
Hava kent sunuyosa bu video kalitelidir ilginc bi tespit ama boyle bence
SUBHAN ALLAHU VALLAHU EKBER.. RABBİMİZ TEÂLA SİSTEMİ HARIKA YAPMIŞ.. AMA Daha çözemedik..
Bir ricam olacak, 2:30 dakikadaki becher almanca bardak demek. Normal bildiğimiz bardak. Özel bi isim falan değil, bunun mümkünse türkcesini kullansak.
beher beherglasin kisaltmasi yani bir laboratuvar aletinin turkcedeki adi
Yine emek verilmiş bir video. Teşekkürler bebar bilim...
Hastanelerin nükleer tıp birimlerinde çalışanlar olarak teknesyum en çok kullandığımız madde tc99m izotopu kullanılıyor yaygın olarak teşekkür ederim 😇😊
Ya da kararsız elementler kararlı hale geldiğinde karşılaştığı bütün kararlı maddeleri kararsız hale getirirse!...
Hoş geldin güzel insan 😊
Güzel bir kahvaltı videosu
Aynen 😂
Zorlu bir video ve konu , dolayısıyla izleyeni az.. Bu açıdan bile ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu olayları takip edip yeri geldiğinde akademik açıdan bakanlar için yön gösterici bir içerik.
Benim merak ettiğim bir husus var peki bu kadar ağır elementler kesfedildiginde bunlarin sahip olduğu kütle yüzünden minik karadelikler oluşturma ihtimali yok mu?
yok çünkü çok kısa sürede yok oluyorlar.
O kdr ağır değiller
@@yumeka2968 bence senin yorumunda bir hata var kardeşim kara delik normal olması gereken hacminin çok fazla küçültülmüş hali yani burada yoğunluk diye tabir edebiliriz bence aynı hacimdeki kütle ne kadar fazla olursa karadelik oluşma ihtimali sonuçta kütlesi fazla olanın daha yüksek olur bundan dolayi yukarıdaki arkadaşın yorumu bana daha mantıklı geldi
7:01 kütle çekim artık 4 temel kuvvetlerde yok
Peki olması gerekenden daha ağır çekirdeğe sahip elementlerin çekirdeği mikro ölçekte çevresinde uzay Zaman dokusuna etkisi ile acaba uzay Zaman dokusunu bükme konusunda yardımcı olur mu
kütlesi olan her cisim uzay zamanı büker
Teşekkürler Bebar Bilim ❤️
Parçacık parçacıklara bölünürse eğer kendi içine çöküş gerçekleşir ve bu çöküş ruha olan yolculuk olur. Parçacık sonsuza kadar bölünebilir. Çünkü ruh sonsuz bir olgudur.
Ben sözelciydim hiç anlamam bu konuda birisi yardımcı olabilir mi? Şu ana kadar keşfedilen element sayısı 118 mi? Diğer sorum da keşfedilmeyi bekleyen element sayısı net mi yoksa sınırsız mı?
gezegenimizde olanlar belli de bilim adamları yeni elementler icat ediyor sınırsız gibi yani ne kadar yapabilirlerse
@@denizdilmen8531 anladım teşekkür ederim hocam 😊
200 u bulmaz .Çünkü kararsız olup dağılıyor.7 gök, 7 atom tabakası karşılığı dir.Yani boşuna 7 gök denmemis!
@@sehirkasaba8524 yapma yaaa
@@sehirkasaba8524 7 atom tabakası demekk
Günaydın abim eline sağlık şimdiden
sayılı nitelikli video çeken kanallardan
Metaller arasında Kovalentbağa olur mu diye bir soru sormuştum geçiş metalleri arasında Kovalent bağ oluyormuş
Doğadaki her bağ hem kovalent hem iyonik karakterdedir aslında.. Bir bağ yapısına iyonik derken, onun %99 iyonik olduğunu söyleriz ve kalan %1 kovalent karakter oluyor.. gibi
İron man göğsünde kullandığı malzeme geldi aklıma 😂
Acaba Hava kent ne oluyor ömür boyu sponsormu merak ettim ?
Sonunda ışın silahım mı olacak yanii
Büyük gelişmeler olacak. Er ya da geç.
Çok ilginç : Emek verilip hazırlanmış bir vidyoyu 12386 kişi seyrediyor ve sadece 1000 kişi "beğen" butonuna tıklıyor...
Bu emeğe saygısızlıktır...
Seni seviyor ve merakla izliyoruz BEBAR, iyi ki varsın.. ❤🎉
iron man 2 filmindeki yeni element sentezleme sahnesini hatırlayanlar..
👏👏👏
❤❤❤
Hocam konuyla alakası yok ama bir sorum olacak1 milyar ışık yılı uzaklıktaki Bir yıldızın 1 milyar yıl öncesini görüyorsak eğer ki ışınlana bilseydik ve o yıldıza ışınlan saydık 1 milyar yıl öncesinemi giderdik
Hayır. Şimdiki anına giderdik. Teleskoptan gördüğümüz 1 milyar yıldır yolculuk eden yıldızdan gelen ışık. Teleskopu 1 milyar ışık yılı olacak şekilde ters yöne ışınlayarak koysaydık. Yani bizim de gerimize. O zaman 2 milyar ışık yılı önceki halini görebilirdik.
Hayır ışık Saniyede 300 bin km gidiyor yani 1 milyar ışık yılı olan yere 1 milyar yıl sonra ulaşmış olurduk bir gezegene yıldıza ne kadar yakinsan o kadar ışık hızlı gelir dediğimiz gibi ışık 1 saniyede 300.000 km yol alır gözlemlerinle 1 milyar yıl öncesini görebilirsin ancak yakınında bulunsaydın gecen zamanla yıldızın ne hale geldigine inanmakta zorluk cekerdin sonuç olarak 1 milyar yıl öncesini gördüğün yıldızın 1 milyar yıl sonrasını görürdün
@@Secmesiirler_1923 Doğru ama arkadaşın demek istediği bir anda ışınlanıversek demesi. Seyahat etmek yok bir anda gitmek var gibi düşünün. Işık hızı vs hesap etmeye gerek yok. Düşünsel bir şey sormuş.
İyiki varsınız
4:16 82kurşun 83bizmut ulan🇹🇷😂😂😂
Sen ne anlatıyon be abla gözünü seviyim be abi
BUNU OKUYAN TOSUN
MUTLULUĞU DAİM OLSUN ❤
❤❤❤🥰🥰🥰🥰🥰🥰😍🗿
bunu yazan tosun espirisine gideceksin sandım ulan zurna aklımı aldın :D
😊👍
🧡
❤
🤔
merhabalar videolarda verdiğiniz isimleri yabancı isimleri o sırada videonun bir köşesinde yazarsanız veya tarihleri daha akılda kalıcı olur ne yazıkki yabancı isimlerin akılda kalıcılığı çok az
İyi
ALLAH'ımız razı olsun
İlk beğeni ilk yorum usta, anında mekandayız
Günaydın Bebar Bilim Ve Bebar Bilimciler
Evrende olmayan bir elementi üretmek, evrende olmayan bir sıcaklığa ulaşmak demek. Çinliler güneşin sıcaklığını geçmişlerdi. Ama 3-5 saniyeliğine yani daha 40 fırın ekmek yememiz lazım. Evrende olmayan bir elementi ürettiğin zaman kendini tanri gibi hissedersin ama sıçan bir tanri😂😂😂😂
Evren'de yaygın olmayan hatta muhtemelen yüksek kütleli yıldızların merkezleri dışında hiçbir yerde bulunamayacak elementler laboratuvarda ispatlandı zaten. Niçin yeni bir element keşfi için yüksek sıcaklıklara ihtiyacımız olsun ki? Çinlilerin TOKAMAK sistemi ile Güneş'in sıcaklığını geçmesi de zaten Evren'de bilinen en sıcak noktaya çok uzaktır.
Din iman olmassa kuru kuru bilim ne işe yarar ilim irfan öğretmesi şart
🙏🙏😂
hocam sanki yorum bağışlarıyla kara para aklıyon gibime geliyo dikkat et kaybetmeyelim seni :)
İlk gönderildiği ilk saniyede yazdım
Çok fazla "bu" diyorsunuz
ne desin şu mu desin
İyi hikayeyi yalnızca harry potter games of throne ve lotr'dan ibaret sanıyorlar
Edebiyatı da bu sanıyorlar 🙃 vurcak kıracak, büyü yapacak, kılıçla kafa kesecek, ejderha avlayacak falan. Avrupada bu durum biraz az ama orda da aynı karşılığa sahip genel olarak.
Kendiniz test edebilirsiniz bunu. 🙃
❤🎉
👍
❤