Philip Freriks ambassadeur Koloniën van Weldadigheid
Вставка
- Опубліковано 16 лис 2024
- De Nederlandse Koloniën van Weldadigheid, die in 2018 de status van UNESCO Werelderfgoed willen behalen, krijgen steun van Philip Freriks. De oud-presentator van het achtuurjournaal wordt ambassadeur voor het project. Vanwege zijn familiegeschiedenis in de voormalige armenkoloniën voor paupers, kan hij het verhaal als geen ander helpen uitdragen.
Een zoektocht naar het verleden bracht Freriks via zijn voorouder Anna Christina Wicart naar Veenhuizen. 'Het is mijn persoonlijk erfgoed geworden. De Koloniën van Weldadigheid zijn puur cultureel erfgoed. Niet alleen vanwege de resten die je nog kunt zien in het landschap, maar ook vanwege de gedachte die erachter zat. Het was een methode om armoede te bestrijden en dat met eigenlijk heel progressieve gedachten: ziekenfonds, leerplicht en dat soort zaken. Vandaar ook dat ik van mening ben dat de Koloniën van Weldadigheid het echt waard zijn om op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te komen'.
Op donderdag 5 juli tekenen de verschillende partijen in het Belgische Merksplas een samenwerkingsovereenkomst. Uitgenodigd zijn de Vlaamse minister Geert Bourgeois, Nederlandse en Vlaamse gedeputeerden, burgemeesters en wethouders en een delegatie van inwoners, ondernemers en bestuurders van de zes koloniën.
In het najaar begint een internationaal, wetenschappelijk onderzoek, waaruit moet blijken hoe uniek de Koloniën van Weldadigheid op wereldschaal zijn. Dat wordt onderdeel van het dossier dat het Rijk uiteindelijk aan UNESCO in Parijs overhandigt. Het is de bedoeling dat de Koloniën van Weldadigheid in 2018,
200 jaar na de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid, op de
UNESCO Werelderfgoedlijst staan.
Betrokken partijen
Provincie Drenthe
Provincie Fryslân
Provincie Antwerpen / Kempens Landschap vzw
Gemeente Noordenveld
Gemeente Westerveld
Gemeente Ommen
Gemeente Hardenberg
Gemeente Weststellingwerf
Gemeente Steenwijkerland
Stad Hoogstraten
Gemeente Merksplas
Vlaams Gewest
Agentschap voor natuur en Bos
Vlaamse Landmaatschappij
Over de Koloniën van Weldadigheid
De Koloniën Veenhuizen, Frederiksoord/Wilhelminaoord, Ommerschans, Willemsoord en Wortel- en Merksplas werden in de eerste helft van de 19e eeuw gesticht door Johannes van den Bosch. Met zijn Maatschappij van Weldadigheid bood hij stedelijke paupers zicht op een beter bestaan door het aanbieden van werk, onderdak, zorg en opleiding. Dit initiatief wordt gezien als de voorloper van de moderne verzorgingsstaat.
Groeten van een directe afstammeling van een kolonist uit Frederiksoord die in 1819 arriveerde. Velen vertrokken in de jaren twintig naar Amerika. At least some of my relatives were able to 'get out' into 'civilian life' to towns nearby.