Diş Protez Çeşitleri Nelerdir? | Metco Dental

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 30 січ 2024
  • metcodental.com/
    Diş Protez Çeşitleri Nelerdir?
    Günümüzde, protez uzmanları yani protetik diş tedavi yapan kişiler sıklıkla estetik diş hekimliği olarak da adlandırılır, diğer diş hekimliği uzmanlıklarıyla beraber çalışırlar. Protetik diş tedavisi, ağızdaki eksik dişleri gidererek, ağız bütünlüğünü sağlayan diş hekimliğinin önemli bir dalıdır. Protetik tedaviler, fonksiyon ve estetik açıdan hastanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Protezlerin uygulanması, protez uzmanları ya da prostodontistler tarafından gerçekleştirilir.
    Tedavilerde kullanılacak protezin hastanın ihtiyaçlarına ve doğal dişlerine uygun olması önemlidir. Estetik kaygılar göz önünde bulundurulurken, asıl amaç hastanın çiğneme ve konuşma yeteneklerini geri kazandırmaktır.
    Diş protezleri yapay dişlerdir. Bu protezler, hastanın ihtiyaçlarına ve dişlerin durumuna göre çeşitlilik gösterir.
    Sabit Protezler: Sabit protezler 3’e ayrılır. Porselen kuronlar, Porselen köprüler ve İmplant destekli protezler.
    Porselen Kuronlar: Hasar görmüş veya zayıflamış dişlerin restorasyonunda kullanılır. Dişin üst kısmını tamamen kaplar ve doğal diş rengine uygun bir görünüm sağlar.
    Porselen Köprüler: Bir veya birkaç dişin eksik olduğu durumlarda kullanılır. Komşu dişlere desteklenerek eksik dişin yerine konulması sağlanır.
    İmplant Destekli Protezler: İmplantlar, çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalar olarak hizmet eder. Üzerlerine sabitlenen protezler, kaybedilen dişlerin yerine geçer.
    Hareketli Protezler: Hareketli protezler 3’e ayrılır. Tam protezler, Parçalı protezler ve ortodontik protezler.
    Tam Protezler yani total protezler: Tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda kullanılır. Üst veya alt çene üzerine oturan tam protezler, ağız içinde tutunmak için vakum veya diğer sabitleme yöntemleriyle desteklenir.
    Parçalı Protezler: Kısmi hareketli protezler, ağızda bazı doğal dişlerin bulunduğu durumlarda tercih edilir. Diğer adıyla parsiyel protezler olarak da bilinirler. Eksik dişlerin bulunduğu bölgelerdeki kısımları doldurmak için tasarlanır ve bu eksikliklerin yanı sıra diğer dişlere dayanarak ağız içinde tutunurlar. Bu protezler genellikle akrilik malzemeden yapılmıştır ve diş etlerine uyum sağlamak için özel olarak tasarlanmıştır. Metal kısımlar içerebilirler, bu metal kısımlar protezin daha stabil olmasını sağlar ve doğal dişlere daha iyi bir şekilde tutunmasına yardımcı olur.
    Ortodontik Protezler: Dişlerin düzeltilmesi veya hizalanması amacıyla kullanılan protezlerdir. Braketler, tel teller veya diğer apareyler bu kategoriye girer.
    Diş protezleri, hastanın ihtiyaçlarına ve diş hekiminin değerlendirmesine göre özelleştirilir. Uygun protez seçimi ve düzenli bakım ile hasta, doğal dişlere benzer estetik ve fonksiyonel sonuçlar elde edebilir.
    Protetik diş tedavisi, diş hekimliğinde önemli bir alan olup, hastaların fonksiyonel ihtiyaçlarını karşılamak ve estetik kaygılarını gidermek için çeşitli yöntemler sunar. Bu tedaviler, hastaların yaşam kalitesini artırırken, sağlıklı ve doğal bir gülümseme elde etmelerine yardımcı olur.
    Bu video sadece bilgilendirme amaçlıdır. Diş hekiminiz ile birlikte hangi tedavinin sizin için en uygun olduğuna karar vermeniz gerektiğini hatırlatmak isteriz. Videolarımızı bilgilendirici buluyorsanız lütfen abone olmayı unutmayın. Sağlıklı günler dileriz.
  • Наука та технологія

КОМЕНТАРІ •