00:05 Binary yapının kuantum teknolojisine geçişi 01:25 Yapay Zeka için gelişmiş mikroçipler 04:17 Kuantum parçacıkları süper durumda olabilir 05:29 Quantum bilgisayarlar paralel işlem yaparak şifre çözmeyi hızlandırır. 08:19 Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarlardan farklı ve kararlı olmayan bir yapıya sahiptir 09:33 Kuantum bilgisayarlar, karmaşık optimizasyon problemlerini çözmek için hayati önem taşıyor. 12:17 Kuantum bilgisayarlarının güvenilir kullanımı için karmaşa problemlerin çözümü önemli. 13:41 Quantum bilgisayarlar, ilaç keşfi ve finansal hizmetlerde büyük potansiyele sahip 16:24 Quantum bilgisayarlar şifrelemeleri teorik olarak kırabilir fakat pratikte henüz kırılamıyor 17:43 Kuantum bilgisayarının yükselişi ve küresel etkileri 20:22 Bazı kripto para birimleri kuantum bilgisayar saldırılarına hazırlanıyor 21:35 Quantum bilgisayarların günlük hayatımızda ciddi etkileri olacak.
Hocam -280 C sıcaklık demişsiniz. Fakat bildiğim kadarıyla mutlak sıcaklık 0 Kelvin olarak kabul edilir o da -273,5 C dereceye tekabül eder parçacıklar daha da soğutlamaz. :)
Mutlak sıfır, -273.15°C'ye eşittir ve bu sıcaklık en düşük bilinen sıcaklıktır. -280 °C demek, mutlak sıfırdan daha soğuk olmaz, çünkü Kelvin ölçeği mutlak sıfırı temel alır. Bu yüzden -280 °C fiziksel olarak mümkün değildir! Bilim, temel fizik yasaları ve termodinamiğin prensipleri üzerine kuruludur. Termodinamiğin birinci ve ikinci yasaları, sıcaklık ölçeklerinin ve enerji transferinin nasıl işlediğini tanımlar. Mutlak sıfır, termodinamiğin sıfırıncı yasası ile tanımlanır ve enerji seviyelerinin en alt noktası olarak kabul edilir. Bu nedenle, bu fizik yasaları ve prensipleri, mutlak sıfırdan daha düşük bir sıcaklığın mümkün olmadığını anlamamıza yardımcı olur. Mutlak sıfıra ulaşmak için çok büyük miktarda enerji harcamak yeterli olmaz çünkü bu sıcaklık, atomların ve moleküllerin hareketinin tamamen durduğu bir noktadır. Pratikte, bu noktaya ulaşmak için gereken enerji miktarı neredeyse sonsuzdur ve bu nedenle mümkün değildir. Ayrıca, atomların ve moleküllerin tamamen durması, temel fizik yasalarına ve kuantum mekaniğine aykırıdır. Bu yüzden, mutlak sıfırın altındaki sıcaklıklara ulaşmak imkansızdır!(ChatGPT)
Bilim, temel fizik yasaları ve termodinamiğin prensipleri üzerine kuruludur. Termodinamiğin birinci ve ikinci yasaları, sıcaklık ölçeklerinin ve enerji transferinin nasıl işlediğini tanımlar. Mutlak sıfır, termodinamiğin sıfırıncı yasası ile tanımlanır ve enerji seviyelerinin en alt noktası olarak kabul edilir. Bu nedenle, bu fizik yasaları ve prensipleri, mutlak sıfırdan daha düşük bir sıcaklığın mümkün olmadığını anlamamıza yardımcı olur. Mutlak sıfıra ulaşmak için çok büyük miktarda enerji harcamak yeterli olmaz çünkü bu sıcaklık, atomların ve moleküllerin hareketinin tamamen durduğu bir noktadır. Pratikte, bu noktaya ulaşmak için gereken enerji miktarı neredeyse sonsuzdur ve bu nedenle mümkün değildir. Ayrıca, atomların ve moleküllerin tamamen durması, temel fizik yasalarına ve kuantum mekaniğine aykırıdır. Bu yüzden, mutlak sıfırın altındaki sıcaklıklara ulaşmak imkansızdır. Kelvin ölçeğinde -273.15°C'ye eşit olan 0 Kelvin'den daha düşük bir sıcaklık olamaz. (GPT)
Ilk cikan bilgisayarlarda bunun gibiydi, sadece labaratuarda kullaniliyordu, cok buyuktu ve pek ise yaramiyordu. Tablet haline gelmeyecek fikrine cok katilamiyorum. Nasil ki ampul gibi olan transistorler nano boyuta getirildi, bunlarda bi sekilde evrilip cebe ya da beyine koyulacak ;)
İki durumda da olabilir değil. İki durum da aynı derecede gerçektir diyoruz. Biz bakana kadar süper pozisyona sahiptir, mevcut olasılıkların tümü gerçektir. Fakat gözlemci işin içine girdiğinde, yani baktığımızda veya ölçüldüğümüzde süper pozisyon çöker ve olasılıklardan biri gerçek olmak zorunda kalır. Diğer olasılıklar için mevcut hipotezlerden biri, hepsi aynı anda paralel evrenlerde var oluyor ve her bir gözlem her bir karar evreni olasılıklara bölüp paralel nehirler gibi akmasını sağlıyor diyor.
Bir teori de, evreni oluşturan tüm maddenin aslında tek bir elektrondan ibaret olabileceğini öneriyor. Yani elektron o kadar hızlı hareket ediyor ki. Her an her yerde hem var oluyor. Hem de yok oluyor. Bence bu qunatumdaki aynı anda varlık ve yokluğu açıklıyor.
quantum bilgisayarlarının, bilgisayarın mantık devresine veya bağlacını eklemek dışında ne fonksiyonu var ? kendini klonluyomuşta aynı anda onyüzmilyon işlem yapıyomuşta geçiniz efendim bunları. Ortada 2 lik sayı tabanından 3 lük sayı tabanına geçmek benzeri bir durum var ama bunun mantıksal devrelerinin nasıl kurulacağı da muamma. Çünkü devreye (veya) mantığı sayı tabanı olarak ekleniyor. 2lik tabanda 3 bit ile 8 farklı durum yazılabilir 3 lük tabanda ise 3 qbit ile 27 durum yazılabilir. İşlem hızı ve performansı etkileyeceği muhakkak ama sayı tabanında yazımın akıl dışı mucizeler yarattığını anlatmak bu devrimin anlaşılmamasını sağlar.
Arkadaşlar yardıma ihtiyacım var: haddini Aş kulübe üye oldum ama ne youtube katilim üyeligi ne whatsap ves. Gelmiyor. Otomatik mi oluyor yoksa Bora beyin kendisinin eklemesi mi gerekiyor? Teşekkür ederim
Hocam -275 derece diye bir sıcaklık yok, dinlediğim bütün her şeyi sorgulamama sebep oldunuz 😹 (0 kelvin yani yaklaşık -273 derece mutlak sıfırdır ve daha düşüğü bir sıcaklık yoktur)
Çalışma mantığı, güncel bilgisayarlardaki gibi yalnızca 1 ve 0 değerlerine almıyor. Bunun yerine aynı anda hem 1 hem de 0 oluyor. Bu sayede, güncel bilgisayarlarda olduğu gibi işlemleri tek tek bir sıra ile yapmak yerine, aynı anda tüm olasılıkları değerlendirerek gerçekleştirebiliyor. Daha kısa yorumlarsak Entanglement (Dolanıklık) sayesinde iki veya daha fazla Qubit (aynı anda birden fazla değer alabilen bitler) durumu diğerlerini etkiliyor. Bu da hızlıca diğer işlemleri katlayarak yapmayı sağlıyor.
00:05 Binary yapının kuantum teknolojisine geçişi
01:25 Yapay Zeka için gelişmiş mikroçipler
04:17 Kuantum parçacıkları süper durumda olabilir
05:29 Quantum bilgisayarlar paralel işlem yaparak şifre çözmeyi hızlandırır.
08:19 Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarlardan farklı ve kararlı olmayan bir yapıya sahiptir
09:33 Kuantum bilgisayarlar, karmaşık optimizasyon problemlerini çözmek için hayati önem taşıyor.
12:17 Kuantum bilgisayarlarının güvenilir kullanımı için karmaşa problemlerin çözümü önemli.
13:41 Quantum bilgisayarlar, ilaç keşfi ve finansal hizmetlerde büyük potansiyele sahip
16:24 Quantum bilgisayarlar şifrelemeleri teorik olarak kırabilir fakat pratikte henüz kırılamıyor
17:43 Kuantum bilgisayarının yükselişi ve küresel etkileri
20:22 Bazı kripto para birimleri kuantum bilgisayar saldırılarına hazırlanıyor
21:35 Quantum bilgisayarların günlük hayatımızda ciddi etkileri olacak.
Harikasınız. Kullanabilir miyim?
@@boraozkentlehaddinias elbette
Hocam -280 C sıcaklık demişsiniz. Fakat bildiğim kadarıyla mutlak sıcaklık 0 Kelvin olarak kabul edilir o da -273,5 C dereceye tekabül eder parçacıklar daha da soğutlamaz. :)
Galiba iyi bir fizikçisiniz
Unutulmamalıdır ki bilimin dalları vardır bilimin anahtarı ise felsefedir..
Mutlak sıfır, -273.15°C'ye eşittir ve bu sıcaklık en düşük bilinen sıcaklıktır. -280 °C demek, mutlak sıfırdan daha soğuk olmaz, çünkü Kelvin ölçeği mutlak sıfırı temel alır. Bu yüzden -280 °C fiziksel olarak mümkün değildir!
Bilim, temel fizik yasaları ve termodinamiğin prensipleri üzerine kuruludur. Termodinamiğin birinci ve ikinci yasaları, sıcaklık ölçeklerinin ve enerji transferinin nasıl işlediğini tanımlar. Mutlak sıfır, termodinamiğin sıfırıncı yasası ile tanımlanır ve enerji seviyelerinin en alt noktası olarak kabul edilir. Bu nedenle, bu fizik yasaları ve prensipleri, mutlak sıfırdan daha düşük bir sıcaklığın mümkün olmadığını anlamamıza yardımcı olur.
Mutlak sıfıra ulaşmak için çok büyük miktarda enerji harcamak yeterli olmaz çünkü bu sıcaklık, atomların ve moleküllerin hareketinin tamamen durduğu bir noktadır. Pratikte, bu noktaya ulaşmak için gereken enerji miktarı neredeyse sonsuzdur ve bu nedenle mümkün değildir. Ayrıca, atomların ve moleküllerin tamamen durması, temel fizik yasalarına ve kuantum mekaniğine aykırıdır. Bu yüzden, mutlak sıfırın altındaki sıcaklıklara ulaşmak imkansızdır!(ChatGPT)
Bilim, temel fizik yasaları ve termodinamiğin prensipleri üzerine kuruludur. Termodinamiğin birinci ve ikinci yasaları, sıcaklık ölçeklerinin ve enerji transferinin nasıl işlediğini tanımlar. Mutlak sıfır, termodinamiğin sıfırıncı yasası ile tanımlanır ve enerji seviyelerinin en alt noktası olarak kabul edilir. Bu nedenle, bu fizik yasaları ve prensipleri, mutlak sıfırdan daha düşük bir sıcaklığın mümkün olmadığını anlamamıza yardımcı olur.
Mutlak sıfıra ulaşmak için çok büyük miktarda enerji harcamak yeterli olmaz çünkü bu sıcaklık, atomların ve moleküllerin hareketinin tamamen durduğu bir noktadır. Pratikte, bu noktaya ulaşmak için gereken enerji miktarı neredeyse sonsuzdur ve bu nedenle mümkün değildir. Ayrıca, atomların ve moleküllerin tamamen durması, temel fizik yasalarına ve kuantum mekaniğine aykırıdır. Bu yüzden, mutlak sıfırın altındaki sıcaklıklara ulaşmak imkansızdır.
Kelvin ölçeğinde -273.15°C'ye eşit olan 0 Kelvin'den daha düşük bir sıcaklık olamaz.
(GPT)
P
@@MuhammedSahin-hq1ilBunu bilmek için fizikçi olmaya gerek yok lise konusu mutlak en soğuk -273 işte
Öyle sanıyorum ki; kuantum hisselerinde son 3 aydır yaşanan inanılmaz yükselişlerden ötürü bu video'nun bir yenisine ihtiyaç var :)
Tesekkur ederim muthis bi video idi. Umarim q-day hakkinda daha cok detaya gireceginiz baska videolar da gelir.
Metaforlar muhteşem hocam büyük emek vermişsiniz tebrik ediyorum
Ilk cikan bilgisayarlarda bunun gibiydi, sadece labaratuarda kullaniliyordu, cok buyuktu ve pek ise yaramiyordu. Tablet haline gelmeyecek fikrine cok katilamiyorum. Nasil ki ampul gibi olan transistorler nano boyuta getirildi, bunlarda bi sekilde evrilip cebe ya da beyine koyulacak ;)
hepsi okey de abi cebine ve beynine koyacağın bir şeyi nasıl sabit olarak -273,5 derecede tutmayı planlıyorsun
Teşekkürler bu değerli bilgiler için daha fazla yapay zeka ve kuantum videoları bekliyorum kral
Bora Bey
Açık ara müthiş bir öğretmensiniz. Ne kadar teşekkür etsek, az gelir. Çok teşekkürler…
Ben buna "Rain Man" benzetmesi yapıyorum. Konvansiyonel bilgisayar Tom Cruise, kuantum bilgisayar Dustin Hoffman oluyor.
Bu filmi kimse bilmez. Tebrik ederim sizi
@@dovuszihindeEn iyi film dahil 4 Oskarlı film yani. X ve Y kuşağı bilir ama Z pek bilmiyor 😄
İki durumda da olabilir değil. İki durum da aynı derecede gerçektir diyoruz. Biz bakana kadar süper pozisyona sahiptir, mevcut olasılıkların tümü gerçektir. Fakat gözlemci işin içine girdiğinde, yani baktığımızda veya ölçüldüğümüzde süper pozisyon çöker ve olasılıklardan biri gerçek olmak zorunda kalır. Diğer olasılıklar için mevcut hipotezlerden biri, hepsi aynı anda paralel evrenlerde var oluyor ve her bir gözlem her bir karar evreni olasılıklara bölüp paralel nehirler gibi akmasını sağlıyor diyor.
Adam yine döktürmüş 👍
yapılır abi bu gelişecek önemli bir bilimsel olay kesinlikle değer buna yatırım
Değerli bilgilerinizi kolay anlaşılabilir bir dille aktardığınız için teşekkürler.
Bir teori de, evreni oluşturan tüm maddenin aslında tek bir elektrondan ibaret olabileceğini öneriyor. Yani elektron o kadar hızlı hareket ediyor ki. Her an her yerde hem var oluyor. Hem de yok oluyor. Bence bu qunatumdaki aynı anda varlık ve yokluğu açıklıyor.
I am happy I met Barhatova 🚀🚀🚀🚀🚀🚀📈🚀🚀🚀🚀🚀
Bu kriptolar arasinda hangisi tercih edilmeli?
quantum bilgisayarlarının, bilgisayarın mantık devresine veya bağlacını eklemek dışında ne fonksiyonu var ? kendini klonluyomuşta aynı anda onyüzmilyon işlem yapıyomuşta geçiniz efendim bunları. Ortada 2 lik sayı tabanından 3 lük sayı tabanına geçmek benzeri bir durum var ama bunun mantıksal devrelerinin nasıl kurulacağı da muamma. Çünkü devreye (veya) mantığı sayı tabanı olarak ekleniyor. 2lik tabanda 3 bit ile 8 farklı durum yazılabilir 3 lük tabanda ise 3 qbit ile 27 durum yazılabilir. İşlem hızı ve performansı etkileyeceği muhakkak ama sayı tabanında yazımın akıl dışı mucizeler yarattığını anlatmak bu devrimin anlaşılmamasını sağlar.
Harika bir video, barış Özcan bu kadar iyi yapamazdı :)
Hap Bilgi:
Dijital şifrelerinizi passphrase/parolalar ile değiştirin. Rakam, büyük-küçük harf, özel karakter ekleyin.
Sayın editörüm. Yeni çıkan willow hakkında yayın yapar mısınız?
Yorumlara bakayım dedim, biri "Abi Gta 5 çalışır mı?" yazar diye 😄😄😄 Yine mükemmel açıklayıcı bir video olmuş, Teşekkürler Bora Bey
Kuramsal olarak durağanlık üzerinde gitmek gerekir
o zaman burda yapıp uzayda çalıştırmak gerekiyor.
Arkadaşlar yardıma ihtiyacım var: haddini Aş kulübe üye oldum ama ne youtube katilim üyeligi ne whatsap ves. Gelmiyor. Otomatik mi oluyor yoksa Bora beyin kendisinin eklemesi mi gerekiyor? Teşekkür ederim
Hocam -275 derece diye bir sıcaklık yok, dinlediğim bütün her şeyi sorgulamama sebep oldunuz 😹 (0 kelvin yani yaklaşık -273 derece mutlak sıfırdır ve daha düşüğü bir sıcaklık yoktur)
Nvidia almaya devam edeceğim teşekkürler
ay onun için gerekli.
Kuantum konusunda kendiniz aptal gibi hissetmeyin 😂 çünkü kuantum pc geliştiricilerde anlamadıklarını ama kullandıklarını söylüyorlar
Çimento hissese, altin, bakir, niye sevmiyor Bora Bey diye soruyorlar... teknolojiyi, hikayesini, basariyi, heyeceni, değişimi seviyor belli.
Bora bey çok hızlı konuştuğunuz için ben anlamada zorluk çekiyorum.😞
Abi ben hala quantum bilgisayarının çalışma mantığını anlayamadım :)
Ben binary i yeni anladim :)
Çalışma mantığı, güncel bilgisayarlardaki gibi yalnızca 1 ve 0 değerlerine almıyor. Bunun yerine aynı anda hem 1 hem de 0 oluyor. Bu sayede, güncel bilgisayarlarda olduğu gibi işlemleri tek tek bir sıra ile yapmak yerine, aynı anda tüm olasılıkları değerlendirerek gerçekleştirebiliyor.
Daha kısa yorumlarsak Entanglement (Dolanıklık) sayesinde iki veya daha fazla Qubit (aynı anda birden fazla değer alabilen bitler) durumu diğerlerini etkiliyor. Bu da hızlıca diğer işlemleri katlayarak yapmayı sağlıyor.
Kuantum bilgisayarların en büyük getirisi Bitcoin e olacak büyük ihtimalle...
Muazzam yaklaşım son hash kaç güne çıkarır🧐
👍👍👍👋✅
Asgari ücrete zam gelecekmiş
ABİ BORA KAPLAN SEN MİSİN
:D
🖖
ASELSAN üretimi yaptı bakalım devamı gelecekmi
Ionq tuzaklı iyon..bu arada yatirim tavsiyesi değildir
neden peki
Hocam XX network quantuma hazır olan kriptolardan biri. Geliştiricisi ise Kriptolog David Chaum Bitcoin’in fikir babası olduğunu söylerler.
Lütfen kripto para birimi aracılığıyla para kazanmanın en iyi yolu nedir?
Bayan Tessy Leo kripto ticaretinde iyidir
Onunla nasıl iletişime geçebilirim
Bu sistemde yeniyim
*@TESSYLEO*
Bu onun kullanıcı adı
Bu ismi nerede arayacağım, hangi platformda
*Telgraf*
GTA oynar mi bu : ))))))))))
dayı okey deyip durduğun için bastım eksiyi