Andere Tijden - De excessennota (2002)

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 17 жов 2024
  • Een terugblik op de Excessennota die in juni 1969 werd gepresenteerd. In opdracht van de regering werd er toen archiefonderzoek gedaan naar de oorlogsmisdaden die waren begaan door Nederlandse militairen in Indonesië in de jaren 1946-1950.
    Directe aanleiding voor het onderzoek was een interview in de actualiteitenrubriek Achter het Nieuws met dr. J. Hueting. Het interview veroorzaakte een enorme commotie en bracht het nationale trauma van de koloniale oorlog aan de oppervlakte.
    Zinloos en misselijk
    'Zinloos en misselijk', kopte het redactioneel commentaar van de Telegraaf op dinsdag 21 januari 1969. Vier dagen eerder, het was vrijdagavond 17 januari, had de VARA in een uitzending van Achter het Nieuws een nagenoeg onbekende en zeer ongewenste bladzijde uit de vaderlandse geschiedenis voor het voetlicht gebracht: de oorlogsmisdaden gepleegd door Nederlandse militairen tussen 1946 en 1950 in de koloniale oorlog met Indonesië. In een uitvoerig televisie interview vertelde de psycholoog Joop E. Hueting over de gedragingen van hemzelf en zijn medesoldaten tijdens de zogenaamde politionele acties in Nederlands-Indië. Zonder, zo merkte de Telegraaf verontwaardigd op, de achtergronden bij die gruwelen te geven en zonder te benadrukken dat gruwelen nu eenmaal bij een oorlog horen. 'En daarom', aldus de Telegraaf, 'is het volslagen zinloze, buiten alle proporties naar voren brengen van incidentele gruwelen door de heer Hueting een misselijke daad.'
    De ontboezemingen van Joop Hueting leverden een lawine aan emotionele reacties. Niet alleen De Telegraaf roerde zich, ook menig veteraan steigerde. Veel van hen voelden zich in naam en faam aangetast. Maar er waren ook steunbetuigingen voor Hueting.
    Onafhankelijkheid, dekolonisatie, geweld en oorlog in Indonesië, 1945-1950
    #Indonesië

КОМЕНТАРІ •