Yavru kedi ve köpek parazit çeşitleri ve bakımı - Veteriner Hekim Nilüfer Tarhan

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 19 гру 2018
  • Bugün size kedi ve köpeklerde görülen parazitlerden bahseceğim.
    Genel anlamda sınıflandırırsak; askaritler, kancalı kurtlar, kıl kurtları ve şeritler olarak sınıflandırabiliriz. Burada en çok bahsedeceğim konu askaritler. Çünkü özellikle bebek köpek ve kedileri çok şiddetli etkileyen hatta onların ölümüne neden olan hastalık oluşturan parazitlerdir onlar.
    Parazitler nasıl bulaşır?
    Özellikle köpeklerde transplasental yoğun kedilerde ve köpeklerde sütle ve sindirim yoluyla direk bulaşır. Anne köpeklerde hormonların etkisiyle serbest kalan larvalar direkt pelesantaya doğru gider ve yavrunun karaciğerinde gelişmeye başlar. Akabinde yavru doğduktan sonra akciğere göç eder ve 10 günlük 3 haftalık periyottan sonra yavru köpek bunu öksürerek larvaları çıkarmaya başlar. Bir kısmını yutar ya da çıkartır. Yuttukları direkt sindirim kanalından geçer ve bağırsaklarda parazit formuna dönüşür. Parazit formuna dönüştükten sonra da yumurta olarak dışarı atar. Tekrar aynı şekilde dönüşüm başlar. Onu yiyen başka yavrular aynı şekilde hastalanabilir. Bu parazitler aslında görünüm olarak spagetti makarnaya benzer.
    Parazitler yavru köpekleri öldürür mü? Belirtileri nelerdir?
    Özellikle asgaritlerden bahsettiğimiz için onları anlatacağım. Bebek hayvan olduklarını illaki belirti verilrler. Bir nevi zehirlenme belirtileri gösterdiği için yatar halde belki solunumu kötü olur. Özellikle sinirsel formda titremeler olur, koma haline girebilir.
    Benim aslında kendi tabirim "nedeni belirsiz yavru ölümlerini yüzde 80"i asgaritlerdir. Çünkü genelde hasta sahiplerinden aldığımız bilgilerde, hayvanların bir gün öncesinde sağlıklı göründüğünü sadece biraz düşkün göründüğünü, ertesi gün ölüsünü buldukları söylerler. Bu kadar kısa sürede özelde 2 aylıktan kötü hayvanları etkileyebilir. Belirti olarak ise kedilerde ve köpeklerde genel anlamda zaten ondan beslenen bir canlı olduğu için hayvanın bir kısmı gıdasını zaten alıyor. Görüntü olarak tüy yapısı bozuk, halsiz hafif dehidre olabilir. Özellikle bu bebek köpeklerin karınları her zaman çok şiş gözüküyor. Daha az hareket ederler, dışkılarında paraziti görebiliriz ya da görmeye biliriz. Çünkü parazitler barsak duvara asılıp sürekli yumurta bırakırlar. Şöyleki 500 gram bir kedi düşünürsek bir parazitin büyüklüğün de yaklaşık 5-6 santim düşünürsek 10 tane olduğuna da ilaç yapsak dahi çok yoğun enfektasyonda bağırsağı tıkayıp tedaviye rağmen hayvanın ölümüne sebep olabilir. Ya da çok miktarda parazit varsa toksin salgılayıp sinirssel belirtiler ile karakterize yani aynen bir zehirlenme gibi belirtiler olur hastalık oluştururlar. Dolayısıyla tedavi olarak da çok erken yaşta askaritler hem bitlere karşı 2 haftadan itibaren 12 haftalık olana kadar parazit döken hayvanlarda 2 haftada 1 haftada bir uygulama yapıyoruz.
    Askarit Parazitler Nasıl Tespit Edilir?
    Hayvandan aldığımız dışkıyı mikroskobik olarak incelediğimizde özellikle askaritlerin yumurtalarını hemen yakalarız ve hemen tedaviye başlarız.
    Parazit ilaçları nelerdiri nasıl ve ne zaman kullanılır?
    Antiparaziter ilaçları genel anlamda dünyada bir tedavi amaçlı kullanılılır, bir de koruma amaçlı kullanılır. Önce tedavi amaçlıdan başlayalım.
    Tedavi amaçlı ise özellikle askaritler için süt emen bebekler dahil, emziren anneler dahil 2 haftalıktan itibaren 12 haftalık oluncaya kadar iki haftada bir antiparaziter uygulama yapıyoruz. Koruma amaçlı ise dünyada genel olarak 3 ayda bir 6 ayda bir antiparaziter tedavi yapılır. Hayvanın ve evin durumuna göre evde 12 yaş altı çocuk, bebeki hamile varsa hayvan çok fazla geziyor sahibine çok fazla yakın ilişkide yatağa kadar giriyorsa ayda bire kadar düşüren parazit tedavisi uygulanıyor. Bunlar bir kısım parazitler tablet şeklinde antiparaziter tedavi ilaçları tableti şeklinde veriliyor. Bir kısmı enjektablr (iğne) şeklinde, artık yeni modern ilaçlardan enseden damlatılan damla şekinde sistemik kana karışıp sistemik etki gösteren damla şeklinde da kullanabiliyorsunuz. Çünkü piyasada çeşit çeşit kullanabileceğiniz ilaçlar var. Genelde bunlar içerik olarak özellikle askerlikten için fenbendazol ve pirental içerikli. Çoğunlukla da Plus yani bütün parazitlere etkili olsun diye praziquantel ile kombine ilaçlar kullanılır. Bu orada hekimin hayvanın yaşına, parazit dökme durumuna ya da koruma amaçlı durumuna göre hekimin kendisi karar veriyor nasl kullanacağına. Bu şekilde tedavi ediliyor.
    Parazitler insanlara bulaşır mı? Etkileri nelerdir?
    Parazitler 2 yaş altı çocuklarda ve bebeklerde risk grubu oluşturur. Parazit döken bir hayvanınız varsa veteriner hekiminize danışıp uygun tedaviyi uygulayın. Tabiki hamilelerin kum temizlemesini önermiyoruz. Parazit riski açısından çünkü hamilelerin ilaç kullanmaması gerekiyor. Her şekilde insana bulaşma riski var parazitlerin.
    veterinerturkiye.com
    Bu videonun her hakkı saklıdır.
  • Домашні улюбленці та дикі тварини

КОМЕНТАРІ • 23

  • @salihvural1583
    @salihvural1583 4 роки тому

    Kolay gelsin benim 20günlük kangal cinsi yavrum var. Bunun için gençlik aşısını ne zaman yaptırmam gerekiyor.

  • @Spidermansevenbirisi
    @Spidermansevenbirisi 4 роки тому +3

    Benimde yavru köpeğim parazit halsiz,aşırı zayıf, kusuyor,sıçıyor (o solucanı görüyoruz)

  • @gecemlimon335
    @gecemlimon335 4 роки тому

    4.5 yaşımdaki kedime yarım tablet aniprozal hap veriyorum uygun mudur 3 ayda bir. Yeterli mi

  • @esmayuceer592
    @esmayuceer592 4 роки тому

    Merhaba yavru köpek parazit dökarken hasta oluyor mu benim köpeğim kusiyor

  • @sone1453
    @sone1453 5 років тому +1

    kanatlilarla ilgili paylasin lutfen

    •  5 років тому

      Bu konuda uzman arayışımiz sürüyor.

  • @berkayyilmaz2107
    @berkayyilmaz2107 3 роки тому

    2 aylık bir köpeğim var iç parazit için hangi hapı almalıyım

  • @zohresuleymanova4593
    @zohresuleymanova4593 4 роки тому

    AZERBAYCANDAN SELAMLAR.BİR KEDİM VAR.BU GÜN KEDİMİN ÇARŞABINDA ÇOK KÜÇÜK GÖZLE ZORLA GÖRÜLÜYOR SİYAH KURTLAR GÖRDÜK.O KURTLAR KEDİMİZİN NERESİNDEN DÖKÜLÜYOR.LÜTFEN CEVAB YAZIN.🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🙏🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿🇦🇿

  • @mahpeykerfesan2432
    @mahpeykerfesan2432 5 років тому +2

    Bahçede baktığım kedim hamile dışkısını yaptığı yerden beyaz kurtlar çıkıyor hekime götürme imkanım yok ne yapmalıyım

    •  5 років тому +1

      Mahpeyker Hanım, kedinizi muhakkak götürmelisiniz. Parazit olabileceği gibi yara kurtlanması da olabilir. Belediyenin yerlerine, üniversite hastanelerine sorabilirsiniz. Telefon ile size yakın veteriner hekimlere sorabilirsiniz.

  • @aylinbabursak6322
    @aylinbabursak6322 4 роки тому

    İyi akşamlar benim köpeğim Çin aslanı şuan aşırı kansız kalmış ve iştahsız ara sıra salyasida akıyor çok su içiyor ve çok az yemek yiyor çok zayıfladı halsiz

    •  4 роки тому

      Geçmiş olsun

  • @segahbektas6732
    @segahbektas6732 4 роки тому +1

    Merhabalar, benim 4 adet kedim var 3 tanesi yavru (yaklaşık 5 aylık). Pirinç gibi kurt döküyor hepsi ve sürekli birlikte uyuyoruz. Benim yastığımda yatmayı çok seviyorlar. Yakın zamanda veterinere götürebilme ihtimalim yok. Eczaneden Sitraks 40 mg aldım. Mamaya veya süte karıştırabileceğim söylendi. İlacın dozunu nasıl ayarlamam gerekiyor? En azından veterinere götürene kadar biraz rahatlasınlar istiyorum. Cevaplarsanız çok sevinirim.

    •  4 роки тому +1

      Parazitler insanlar için de riskli olabilir. Böyle bir durumdan hem sizin hem de kedilerin ilaç kullanması gerekiyor. Ve asla sizin yatak, yastığızi kullanmamalilar iç ve dış parazit tedavileri yapılana kadar Biz yayıncı kuruluşuz doz bilmemiz imkansız.

  • @alikarakas2658
    @alikarakas2658 4 роки тому

    Merhaba 2 aylık köpeğim var kene olayı çok kulak ve partilerinde özellikle nasıl yok ederim

    •  4 роки тому

      Kene aşısı yapılmalı.

  • @tospa7746
    @tospa7746 3 роки тому

    5 haftalık yavru köpegim var , yaş mama veriyorum kuru mamaya yeni başladı, bugun veterinere getirdim iç parazit yapıldı anüsten, eve geldiğimizde dışkıdan o parazitleri gördum ( kurtlar), hap olarak ne önerirsiniz ikinci dışkisinda daha parazit belirtisi yok.

    •  3 роки тому

      Parazit hapı sonrası ne varsa dökecektir. Veteriner hekiminizin tedavisine devam edin.

  • @harrypotterrr5011
    @harrypotterrr5011 3 роки тому

    Kedimize düzenli parazit aşısı yaparsak parazit gelme ihtimali var mı?

    •  3 роки тому

      Hayır, gelse bile hemen ölecektir

  • @aylinbabursak6322
    @aylinbabursak6322 4 роки тому

    Parazit aşısı ve damlası yapıldı şu an kan ilacida alıyor ama bir türlü kendini toparlayamadi ve çok mutsuz ne yapmam gerekiyor teşekkürler ederim

    •  4 роки тому

      Ne kadar oldu başlayalı?

    • @aylinbabursak6322
      @aylinbabursak6322 4 роки тому

      15 gün