Kampta güneşten elektrik - Taşınabilir güneş enerjisi sistemi

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 10 лип 2024
  • 00:00 Giriş
    00:47 Doğada alternatif elektrik imkanları
    01:43 Kullandığım güneş panelleri
    02:28 Sistemin diğer bileşenleri
    03:44 Taşıma kutusunun özellikleri
    04:48 Neden MPPT kullanılması gerekiyor?
    06:29 Neden sigorta şalter kullanılması gerekiyor?
    07:04 Ne tür kablo ve soket kullanmalıyız?
    07:45 Kurduğum sistemin kapasitesi
    09:13 Sonuç
    10:29 Son söz...
    Merhaba doğaseverler. Bu bölümde sizlerle özellikle doğada uzun süreli konaklamalarda kullandığım taşınabilir güneş enerjisi sistemimle ilgili bilgiler paylaşacağım.
    Bu videoda kabaca sistemin bileşenlerini, kullanım gerekçelerini ve kapasitelerini paylaştım. Ayrıca bu sistemden elde ettiğim elektriği ne tür elektrikli araçlarda kullandığımı anlattım. Burada videoda gördüğünüz araç buzdolabı ile ilgili ayrı bir video da çekmiş bulunmaktayım. Aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.
    Araç Buzdolabı Seçimi - Mobicool Kompresörlü 40 lt buzdolabı : • Araç Buzdolabı Seçimi ...
    Bu video hoşunuza gittiyse kanala abone olmayı ve yeni videolardan haberdar olmak için uyarı butonuna tıklamayı unutmayın.

КОМЕНТАРІ • 27

  • @OguzhanPehlivanl
    @OguzhanPehlivanl 4 місяці тому +2

    Kısa süreli kamp için (2-3 gün) anker 521 + 625 güç kaynağı + 100w solar panel aldım. Bu tip şeyler yaptıramayacak arkadaşlara öneririm. (Farklı markalarda farklı alternatifleri de var ama 521 vs lifepo4 pil kullandığı için anker tavsiye ediyorum 10 yıl civarı ömrü var)

    • @leventaras
      @leventaras  4 місяці тому +1

      Merhaba sizi tebrik ediyorum. Siz de benim gibi doğada olmak için harcama yapmaktan kaçınmıyorsunuz. Lityum Demir fosfat aküleri ben çok beğeniyorum çok hafifler verimli ve uzun ömürlüler. O yüzden ekonomisi uygun olan arkadaşlara tavsiye ediyorum.

  • @mehmetbalon5892
    @mehmetbalon5892 2 місяці тому

    Selamlar arkadaşım. Dediğiniz gibi sınırsız bir enerji. Güneşten yeterince yararlansak fosil yakıtla hava kirlenmez, kanserde azalır.

    • @leventaras
      @leventaras  2 місяці тому

      Kesinlikle katılıyorum; fosil yakıtlar kullanılmasaydı belki de kanser oranı abartmıyorum onda bire inecekti...

  • @GoldenPars
    @GoldenPars 7 місяців тому +1

    Ben bu şekilde üretimlerini yapıyorum bu kutuların sizinkide güzel olmuş 🎉

  • @burhankoylu
    @burhankoylu Рік тому

    güneş enerjisi hayatımızı kurtardı hehehe. teşekkürler levent bey

    • @leventaras
      @leventaras  Рік тому +1

      Bir şey değil. Gene bekleriz...

  • @TheUniqueSail
    @TheUniqueSail 2 місяці тому +1

    Abi sistem çok güzel tek bir eksik gördüm. O da Paneller ile şarj kontrol arasında ki kablo çok uzun. 1 metre olması şarjda verimi katlayacaktır. Selamlar 🙋‍♂️

    • @leventaras
      @leventaras  2 місяці тому

      Merhaba. Aynı durumu ben de düşündüm ama burada panelle, sistem arasındaki kablonun uzun olması gerekiyordu. Çünkü güneşin altında sistemi tutmak uygun olmuyordu. Yani panelleri güneş altında bırakırken sistemin gölgede bir yerde olması gerekiyordu. Çünkü bu seyyar bir sistem ve avantajı da bu. Güneş paneli olan çekme ya da motokaravanların üzerlerinde paneller sabit olduğu için güneş enerjisine ihtiyaç duyduklarında komple aracın güneş altında bırakılması gerekiyor. Özellikle yaz aylarında bu biraz sorun yaratıyor. Ama bu sistemde uzun kablolar sayesinde siz ve sistem gölgede dururken panelleri güneşe çıkarabiliyorsunuz. Ayrıca uzatma kablolarının uzunluğu 10 metre ve ben çok sorun yarattığını düşünmüyorum. Kalın kablolar olduğu için direnç düşük ve bir kayıp yaratmıyor. Sistemi yaparken uzatma kablosunu kullanmadan panelleri bağladığımda, uzatma kablosunu kullanarak bağladığımdakinden farklı bir akım olmadı. Benim yaptığım bu sistem, bütün kabloların uçlarında soket olduğu için eğer istenirse uzatma kablosu kullanmadan da kullanılabiliyor.

  • @huseyinpolat8278
    @huseyinpolat8278 6 місяців тому

    Levent Bey merhaba, Dometic kompresörlü 12 votl buzdolabım var. Seyir halinde aracımın aküsünden 12 volt ile besliyorum. Kamp yaptığım zaman bu sistemi kullanabilir miyim ? Eksi ve artıları nelerdir ?

    • @leventaras
      @leventaras  6 місяців тому +1

      Merhaba. Kusura bakmayın biraz geç gördüm. Seyir halinde aracın aküsünden kullanmanın hiçbir sakıncası yok. Ama konaklama uzun süreli olacaksa ve sıcak günlerde yapılacaksa mutlaka ayrı bir akü olması gerekiyor. Ve bu ayrı aküyü şarj etmenin en pratik yolu da güneş enerjisi paneli kullanmak.

  • @hasankartopu6696
    @hasankartopu6696 4 місяці тому

    Merhaba.Bizde kestane bahçemizde bir kulube inşaa edip, bir haftalık ve daha uzun süreli kullanım için bir enerji sistemi araştırıyoruz.Sizin gibi bir sistemi,lifepo4 12.8v 100ah akü ile yapsak,daha verimli ve uzun ömürlü olurmu?Kulube inşaatında degopaj,matkap,gibi aletleride çalıştırabilirmiyiz?Bilginiz dahilinde yardımcı olurmusunuz?

    • @leventaras
      @leventaras  4 місяці тому

      Merhaba benim sistemimde 42 amper saatlik bir akü var. Böyle küçük bir sistemle bu söylediğiniz aletleri çalıştırmanız pek verimli olmaz çünkü en az 1000 watt'lık bir invertörünüz olması gerekiyor. 1.000 watt'lık bir inverterin gerisinde de en az 100 amper saatlik bir akünün olması gerekiyor yani akünüz yeterli ama panellerinde en az 200 watt olması gerekiyor 100 amper saatlik bir aküyü gün boyunca 200 watt ve daha üstü bir panelle ancak şarj edebilirsiniz.

  • @mustafaoncul8676
    @mustafaoncul8676 3 місяці тому

    Selamlar bizde kampçıyız powerbanklar yetmiyor sadece 3 telefon 1 tablet şarj etmek için 12 w 9 a küçük akü alsam birde buna güneş paneli alsam işimizi görür mü acaba şimdiden teşekkürler 🙏🏻

    • @leventaras
      @leventaras  3 місяці тому

      Merhaba. Bence yaklaşık 20 amper 12 volt bir jel akü işinizi çok daha iyi görecektir. Eğer bu sistemi arabayla taşıyacaksanız böyle yapın yok eğer yürüyüşte yanınızda taşıyacaksınız minik powerbanklerden zaten şaşmayın. Piyasada 18-20 amper olarak genelde bu aküler satılıyor bunu şarj etmek için de 20 watt'lık bir panel işinizi görecektir bu paneli katlanabilir panel olarak da seçebilirsiniz minik sabit panellerden de seçebilirsiniz.

  • @murat.buyukcolpan
    @murat.buyukcolpan Рік тому

    Elektrikli ocagi sarj etmek icin uygunmudur

    • @leventaras
      @leventaras  Рік тому +1

      Merhaba elektrikli ocak derken neyi kastettiğinizi anlayamadım.

    • @murat.buyukcolpan
      @murat.buyukcolpan 11 місяців тому

      @@leventaras kampta kullanılan elektrikli ocaklar var üzerinde yemek yapılan, gazlı değil

  • @CehennemiKapattim
    @CehennemiKapattim 2 місяці тому

    Decathlon'da 50 Watt görünüyor ama daha stokta yok.

    • @leventaras
      @leventaras  2 місяці тому

      Panelden mi bahsediyorsunuz?

  • @user-xi1rj1hk5z
    @user-xi1rj1hk5z Рік тому

    Hocam benim için de yapabilirmisiniz acaba.

    • @leventaras
      @leventaras  Рік тому

      Merhaba. Ben üretim yapmıyorum. Zaten buna vaktim de yok. Sadece yapmak isteyenlere yol gösteriyorum.

  • @erbizyollarda
    @erbizyollarda 11 місяців тому

    Kocam elinize sağlık.
    Kampta geceleri led yakmak ve telefonları şarj etmek için.
    65 w güneş paneli
    24 amper jel akü
    30 amper solar panel şarj kontrol cihazı iş görürmü?

    • @leventaras
      @leventaras  11 місяців тому +1

      Merhaba. Telefon şarj etmek ve ledleri yakmak için yeter de artar bile. Ben buzdolabı çalıştırmayı hedeflediğim için büyük akü düşünmüştüm. Siz çok rahatlıkla bu malzeme ile ihtiyacınızı karşılarsınız.

  • @alpaynaimov1861
    @alpaynaimov1861 7 місяців тому

    120w gunes paneli nekadar amperli aku yabzin olsun

    • @leventaras
      @leventaras  7 місяців тому

      120 watt'lık güneş panelinden eğer mppt şarj cihazı da kullanılırsa güneş panelleri dik geldiğinde 5 amperlik akım sağlar. Bu da 50 amperlik bir akünün sağlıklı bir şekilde şarj edilmesi anlamına gelir.