Πώς χειρίζομαι ένα αρρενοτόκο.

Поділитися
Вставка
  • Опубліковано 7 вер 2024
  • Συνήθως όταν κάνω έλεγχο στο μελισσοκομείο εμφανίζεται που και που κάποιο αρρενοτόκο μελίσσι.
    Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοι χειρισμοί γι αυτά.
    Εδω σας δείχνω έναν από αυτούς τους τρόπους.

КОМЕНТАРІ • 29

  • @vassilisnikolopoulos5915
    @vassilisnikolopoulos5915 6 років тому

    Πέτρο καλησπέρα και καλή δύναμη σε ό,τι κάνεις. Είναι αξιοθαύμαστο αυτό και να ξέρεις ότι πέρα από τις γνώσεις που μας δίνεις, και σε ευχαριστούμε γι' αυτό, περνάς και ένα τρόπο σκέψης και μια νοοτροπία που λίγοι έχουν σήμερα. Θα ήθελα λοιπόν να εκμεταλλευτώ περεταίρω τις γνώσεις σου και να με βοηθήσεις στην παρακάτω περίπτωση μπάχαλου που προκάλεσα.
    Σε ένα μελισσάκι δυόροφο μετά από διάφορες διαδικασίες με σπασίματα κλπ που έκανα και δεν μου έπιασαν (το πάω γρήγορα για να μην σε ζαλίζω με λεπτομέρειες) κατέληξα στο να έχω το κάτω πάτωμα ορφανό, και δεύτερο πάτωμα με διπλή σίτα με ξεχωριστή κόντρα είσοδο (παρεμβάλλεται κενό πάτωμα, βλέπε Σουέϊν). Και στα δύο περίμενα μάνες με μια εβδομάδα διαφορά (πρώτα το κάτω). Σε επιθεώρηση που έκανα σήμερα στον κάτω όροφο, δεν βρήκα γόνο παρά μόνο κάποια διάσπαρτα αυγά και πολύ φοβάμαι ότι είμαι στα όρια αρρενοτοκίας εάν δεν τα έχω ξεπεράσει. Στον επάνω αναμένω ακόμα μια εβδομάδα. Θα ήθελα λοιπόν να μου πεις τι να κάνω. Σκέπτομαι τις εξής εναλλακτικές:
    Α) Να βγάλω την διπλή σίτα μιας και δεν υπάρχει μάνα πουθενά και να περιμένω τι θα γίνει με την πάνω μάνα. Μήπως αυτό θα κάνει κακό στην υποψήφια νέα μάνα ή θα αποτρέψει αυτό την επικείμενη αρρενοτοκία;
    Β) Να ενώσω τον κάτω όροφο με άλλες παραφυάδες (8-9 πλαίσια) που μου έβγαλαν μάνα και έχουν δύο γόνους ή θα μου την κόψουν και θα έχω άλλα;
    Γ) Να ενώσω με άλλα δυόροφα που έχω (με 7-8 γόνους και 18-20 πληθυσμούς);
    Δ) Προτείνεις κάτι άλλο;
    Σε ευχαριστώ πολύ και keep walking που λένε και στο χωριό μου.

    • @melefsis
      @melefsis  6 років тому

      Vassilis Nikolopoulos στείλε φωτο ολα τα πλαισια το πρωί petros.iliadis@gmail.com

    • @vassilisnikolopoulos5915
      @vassilisnikolopoulos5915 6 років тому

      Πέτρο καλημέρα, πήγα για τις φωτό αλλά τελικά το μελισσάκι έδωσε μόνο του την απάντηση. Ο αραιός γόνος που είδα εχθές σήμερα ήταν συγκρωτημένος, σε μικρό βέβαια εμβαδόν, αλλά ένα αυγό σε κάθε κελάκι και καλά πλεγμένος. Θεωρώ λοιπόν ότι τελικά είναι οκ η μάνα και απλά την πέτυχα στην αρχή της γέννας της. Ευχάριστώ πάντως και καλή συνέχεια. Φιλικά Βασίλης

    • @melefsis
      @melefsis  6 років тому

      Vassilis Nikolopoulos μαλλον το δεύτερο.

  • @sillentstone
    @sillentstone 6 років тому

    σε οποιους αρεσουμε δεν θα μπορεσουμε μπραβο καλη συνεχεια

  • @chrisg.k487
    @chrisg.k487 4 роки тому

    Γειά σου φίλε μου και μπραβο για τα βίντεο που ανεβάζεις. Εγώ ξεκίνησα πριν 3 χρόνια με 4 μελίσσια και τώρα τα έχω φτάσει 27. Δυστυχώς λόγω κύριας εργασίας θα μείνω το πολύ στα 30...δεν έχω χρόνο. Επι του θέματος τώρα.
    Πέρσι, σε ένα βιβλίο , διάβασα ένα "κόλπο", (χειρισμός) για τα αρρενοτόκα μελίσσια. Το δοκίμασα πέρσι και έπιασε όμως έχω επιφυλάξεις για την ασφάλεια του. Συγκεκιμένα ανέφερε ότι εαν δούμε ένα 6 μελίσσι αρρενοτόκο τότε μποο'υμε να πάρουμε γόνο ανοικτό , ψημένο και σφραγισμένο σε ένα πλάισιο από ένα άλλο δυνατό μελίσσι. Το τοποθετούμε στο κέντρο του αρρενοτόκου αφού με βουρτσα έχουμε απομακρύνει τις εργάτριες. . Αυτό σταματα κάπως τη δραστηριότητα των τροφών που γεννάνε αυγά. Τις αδρανοποιεί . Ύστερα το ενώνουμε με εφημερίδα με άλλο δυνατό μελίσσι. Που σου φαίνεται αυτό. Είναι επικίνδυνο; Θα ημουν ευγνώμων εαν μου απαντούσες.

    • @melefsis
      @melefsis  4 роки тому +1

      Καλησπέρα πιθανό να δουλέψει...γιατί δεν το δοκιμάζεις;
      Εγω δεν έχω χρόνο για προβληματικά μελίσσια μεσα στο μελισσοκομιο.

    • @chrisg.k487
      @chrisg.k487 4 роки тому

      @@melefsis To δοκίμασα περσι και δουλεψε. Όμως άλλος μελισσοκόμος μου είπε ότι είναι επικινδυνο....Εν τω μεταξύ δεν την ηξερε αυτή τη μεθοδο. Εγω σε ένα βιβλιο του Θρασυβουλου την διαβασα. Όπως και να χει ευχαριστω. Καλή συνεχεια.

  • @TheAldairFTW
    @TheAldairFTW 6 років тому +2

    Περυσι αυτο ειχα κανει μοιρασα ενα αρενοτοκο 5 πλαισια σε 5 μελισσια και οι αρενοτοκες μου κοψαν 2 βασιλισσες..

  • @user-rr4rv2ji8o
    @user-rr4rv2ji8o 6 років тому

    Φιλε πετρο καλησπερα εχθες βρηκα ενα δυνατο αρρενοτοκο και εβαλα απο ενα τελαρο σε πενταρια και δυστυχως ειχα μαχη με πολλες απωλειες...τι εκανα λαθος ευχαριστω

    • @melefsis
      @melefsis  6 років тому

      Αν η αρρενοτοκία ήταν σε προχωρημένο βαθμό τότε κόψαν τη βασίλισσα στο νέο μελίσσι. Οταν λες πολλές απώλειες τι εννοείς; και όταν λες μάχη παλί τι εννοείς;

  • @user-kx3uu3bf2d
    @user-kx3uu3bf2d 6 років тому

    Καλησπέρα κ. Πέτρο
    Σας παρακολουθώ φανατικά, βλέπω όλα τα βίντεο σας με αποτέλεσμα να υιοθετήσω κάποιους χειρισμούς σας.
    Θα ήθελα να πω την ταπεινή μου γνώμη σχετικά με τα αρρενοτόκα μελίσσια.
    Αρχικά πιστεύω οτι πρέπει να υπάρχουν σε κάθε μελισσοκομείο τουλάχιστον 1-2 αρρενοτόκα μελίσσια.
    1ον: Διότι είναι πολύ χρήσιμα για την γονιμοποίηση βασιλισσών γιατί ''λένε'' (βιβλία, έρευνες) για κάθε βασίλισσα χρειάζονται 10-15 κηφήνες αναλόγως και την σπερματοδόχο κύστη της βασίλισσας. Συνεπώς όσο πιο πολλές βασίλισσες θέλουμε να παράγουμε τόσο πιο πολύ κηφήνες απαιτούνται.
    2ον: Πιστεύω ότι κατά ''κάποιο'' τρόπο ελέγχουμε την γονιμοποίηση των βασιλισσών καθώς οι κηφήνες βγαίνουν απο δικές μας βασίλισσες που θεωρητικά είναι διαλεγμένες απο τα καλύτερα μας μελίσσια οπότε προέρχονται απο καλές μάνες.
    Κλείνοντας τα θεωρώ χρήσιμα για να βγάλουμε ένα πρόγραμμα αναλόγως με το πότε θέλουμε να βγάλουμε βασίλισσες και να γνωρίζουμε πάνω κάτω πότε θα γονιμοποιηθούν το μόνο που χρειάζονται είναι υπολογισμοί και να βοηθήσει ο καιρός.
    Ο κηφήνας για να εκκολαφθεί θέλει 24 μέρες +15 μέρες για να μπορεί να γονιμοποιήσει.
    Η βασίλισσα εκκολάπτεται την 16η ημέρα και θεωρητικά μετά απο 7-10 μέρες κάνει το παρθενικό της ταξίδι +2-3 μέρες για να αρχίσει να γεννάει. Οπότε βάζουμε κάτω ημερομηνίες και αριθμούς και προγραμματίζουμε πότε θέλουμε να βγάλουμε βασίλισσες.
    Θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας πάνω σε αυτά που ανέφερα σαν πιο έμπειρος και επαγγελματίας μελισσοκόμος διότι εγώ είμαι ερασιτέχνης και έξω απ'το χορό πολλά τραγούδια λέμε.
    Με εκτίμηση,
    Σταμούλος Δημήτρης

    • @melefsis
      @melefsis  6 років тому +1

      Εάν θές πολλούς κηφηνες βάζεις (κηφηνοκηρήθρα) και φτιάχνεις όσους θες.
      Γενικά όμως αυτή την περίοδο ο τόπος είναι γεμάτος κηφήνες και όλα τα μελίσσια επίσης.
      Τα αρρενοτόκα δεν προσφέρουν απολύτως τίποτε.
      Οπότε είναι χάσιμο χρόνου οποιαδήποτε ασχολία με αυτά.

    • @user-kx3uu3bf2d
      @user-kx3uu3bf2d 6 років тому

      Σας ευχαριστώ πολύ!

    • @melefsis
      @melefsis  6 років тому +1

      Να σαι καλά Δημήτρη.

  • @SpartanSoundLight
    @SpartanSoundLight 6 років тому

    Πέτρο έχω ένα δυοροφο αρενοτοκο τι να κάνω να το κόψω παραφυάδες η να τινάξω τον πλυθησμο να βάλω αχτιστα και βασιλησσα και να το αφήσω και να ελέγχω αν γενναει

    • @melefsis
      @melefsis  6 років тому +1

      Το δεύτερο μου ακούγεται καλύτερο.

  • @user-bu9qb1xo4l
    @user-bu9qb1xo4l 6 років тому +1

    Πέτρο, τι έγινε εκείνο το μελίσσι Νο 33;;;

    • @melefsis
      @melefsis  6 років тому +1

      Μια χαρά είναι το έχω ξεχάσει. Θες βιντεάκι;

  • @user-qw1nl3vz2d
    @user-qw1nl3vz2d 6 років тому

    Καλησπέρα πετρο!! Άλλη μια από τις πολλές που έχω...τα μελησια μου τα δυοροφα έχουν αρχίσει σιγά σιγά να γεννάει μόνο στον 2ρο όροφο και βάζει γυρεσ στο κάτω..τι κίνηση να κάνω για να γεννάει οσο πιο πολλά πλεσια..δεν έχω διαφραγματα κι

    • @melefsis
      @melefsis  6 років тому

      giorgos Liakopoulos αυτο ειναι τέλειο μη κανεις τίποτα. Μολις μαυρισει απο μελισσα ολος ο όροφος βαλε τριτο πάτωμα με 5 πλαίσια.

    • @user-qw1nl3vz2d
      @user-qw1nl3vz2d 6 років тому

      Καλημέρα Πέτρο γιατί είναι το καλύτερο?? Την επόμενη εβδομάδα που θα τα κοιτάξω για βασιλικά κελιά τι αποτέλεσμα θα δω πόσους γόνους?? Μήπως είναι καλύτερα να κατεβάζω τον σφραγισμένο γόνο και να ανεβάζω τα αδια στο δεύτερο οστεοπόρωση από σινηθια η βασίλισσα να πάει να τα γεννήσει??

    • @melefsis
      @melefsis  6 років тому +1

      Με ρώτησες την άποψη μου και στην είπα. Αν θες μέλι αυτό είναι το καλύτερο.
      Αν θες και άλλους γόνους κάνε αυτό που νομίζεις.
      Το μελίσσι αποθηκεύει όλη τη γύρη κάτω (μπλοκάρει) βάζει το γόνο πάνω και τα μέλια πιό πάνω.
      Αν κάνεις την αναστροφή θα έχεις πιο πολλόυς γόνους που θα φάνε τη γύρη και θα περιμένεις το μέλι ...(που κατα πάσα πιθανότητα μπορεί να στο φάει ο γόνος).
      Εγώ δεν κάνω αναστροφές.

    • @user-qw1nl3vz2d
      @user-qw1nl3vz2d 6 років тому

      Ευχαριστώ Πέτρο μην ξεχνάς ότι εγώ δεν ξέρω ούτε τα μισά από όσα ξέρεις..και σε ξανά ροταω εγώ που θέλω τα μελησσια 15 Μαίου να πάνε για έλατο και αν όχι εκεί 1 Ιουνίου σε μια περιοχή που δίνει μέλι τι κινήσεις πρέπει να κάνω οστε να έχω τα μελησσια μου δυνατά από κόσμο τότε..ευχαριστώ που μπενεισ στον κόπο και μου εξηγεις

  • @user-nw7vg3nf1b
    @user-nw7vg3nf1b 4 місяці тому

    Άμα τπυ ρίξεις μάνα έτοιμη;;;;