Fysik 1 Vätsketryck - Kraftförstärkning
Вставка
- Опубліковано 10 лют 2025
- Förklaring till vad som menas med kraftförstärkning och illustration hur detta fungerar med hjälp av en domkraft.
Tar fram sambandet mellan area och kraft och räknar ett exempel på detta.
bästa och enklaste förklaringen hittils, tack så mycket habibi
Mycket intellektuellt och fullt förståeligt för den som studerar denna genomgång.
Tack så jätte mycket
Bästa förklaringen!
tack Tomas
När du skulle få fram F1 på exemplet så omvandlade du jättekonstigt, man multiplicerar ju med A1 på båda sidorna då?
Om vi har F1/A1=F2/A2 så multiplicerar vi med A1 på båda sidorna och får då
A1*F1/A1=A1*F2/A2, vilket vi skriver om till F1=A1*F2/A2. Detta kan skrivas som F1=(A1/A2)*F2
Hej Tomas! Tack för jättebra läromaterial, jag har kollat på dina kurser ma1-ma2 jag är på ma3 nu, jag skulle inte klarat mig så bra om det inte var för dina filmer. (har koncentrationssvårigheter) så jag gillar att plugga själv. Så stort tack för dessa filmer.
Jag sitter och försöker sammanfatta, och min fråga är kan jag skriva så här?
Det paradoxala trycket för vätskepelare gäller, form och lutning spelar ingen roll för trycket, det kommer att fördela sig jämnt, endast höjden, gravitationen och densiteten påverkar (i vilande tillstånd.) (Bortser från lufttryck.) Har vi som i fallet med en domkraft, två areor med olika storlek, så kommer kraften från den lilla arean att fördela sig sig utöver den stora arean när vi tillsätter en tyngdkraft, detta resulterar i en starkare lyftkraft för den större arean. Mvh Dennis
Tack för din kommentar! Jag hoppas mina videos kan vara dig till hjälp!
Angående din fråga så har du ett korrekt resonemang angående att det är höjden, gravitationen och densiteten som påverkar vilket tryck det är i vätskan.
Om det sker en tryckökning någonstans i vätskan, så kommer tryckökningen att vara lika stor överallt i vätskan. Precis som du beskriver med domkraften så kommer tryckökningen på den större arean att resultera i en större tryckkraft gentemot den kraft som påverkade den mindre arean för att skapa tryckökningen i vätskan.
Kanon tack för svaret :)
Du påstår att man ska lösa ut genom att multiplicera med A2 på båda sidorna. Men i själva verket så skriver du uträkningen genom att ta A1 på båda sidorna, vilket orsakat missförstånd för många.
Grymt!
Omvandlingen var något konstig och förstår inte förklaringen du gav nedan i kommentarerna. Skulle du kunna förtydliga steg för steg? Uppskattar dina presentationer! :)
F1/A1=F2/A2
Multiplicera båda leden med A1
(F1*A1)/A1 = (F2*A1)/A2
Vänsterled kan förenklas till F1
F1 = (F2*A1)/A2
Högerled kan skrivas på till (A1/A2)*F2
F1 = (A1/A2)*F2
Varför trycker den uppåt ?
Kan du förtydliga din fråga?
Tomas Rönnåbakk Sverin Min 8:59. Varför ritar du pilen på toppen av den färjade delen? Det är ju trycket som kommer nedanför.
@@rodriguezrodrigo1848
Det blir en tryckökning i vätskan, vilket innebär att vätskan kommer att trycka upp mot kolven, alltså blir det en kraft på kolven som är riktad uppåt
Tomas Rönnåbakk Sverin Hej, tusen tack för svaret. Så det går inte att rita en pill uppåt som börjar precis från den undre delen av kolven. Tillexempel en kartong på ett bord, då ritas normalkraften från kartongens undre del.